Sony op de E3

sony header

Sony houdt zijn persconferentie als middelste van de grootste drie, tussen Microsoft en Nintendo in. Maandag 6 juni rond 17:00 uur zal de persconferentie in de Los Angeles Memorial Sports Arena van start gaan. Voor Nederland is dit geen gunstige tijd, aangezien alleen nachtbrakers die om 2:00 uur 's nachts nog wakker zijn de presentatie live kunnen volgen. Voor de Japanners is dit echter wel een zeer gunstige tijd en het geeft Sony de kans om in ieder geval één avond in het middelpunt te staan met hun nieuwe handheld, voordat Nintendo de volgende dag alle aandacht opeist met de opvolger van Wii.

Next Gen Portable
Hoewel de onthulling van Nintendo's opvolger van de Wii dit jaar waarschijnlijk het grootste nieuws zal zijn, is dat niet het enige nieuwe apparaat dat zijn opwachting maakt. Sony zal de opvolger van PSP wederom gaan tonen; een handheld die de voorlopig aangeduidt wordt met 'Next Gen Portable'. Aangezien het redelijk stil is gebleven rond de hardware en launchdetails van de nieuwe handheld is de verwachting dat we tijdens de persconferentie te horen krijgen welke games er beschikbaar zullen zijn en voor welke prijs het apparaat over de toonbank gaat. Daarnaast is de nieuwe handheld ook speelbaar. Uncharted, ModNation Racers, Wipeout 2048 en Smart As schijnen launchgames te gaan worden en waarschijnlijk zal het apparaat zelf in twee versies beschikbaar zijn. Een gewone versie voor 250 dollar met wifi, of een premiumversie met 3G ondersteuning voor 350 dollar. Wanneer NGP te koop is zal ook tijdens de persconferentie blijken, maar de handheld ligt zeer waarschijnlijk dit jaar nog in de (Amerikaanse) winkels.

PlayStation Portable
Hoewel NGP de opvolger van PSP wordt, zal zijn oudere broer waarschijnlijk niet direct van het toneel verdwijnen. Hoewel de productie van de PSP go is stopgezet, wordt het platform de komende tijd nog wel ondersteund. In welke vorm is alleen nog onduidelijk. De PSN Store blijft gewoon beschikbaar, maar nieuwe games op UMD zijn sowieso al zeldzaam de afgelopen jaren. De verwachting is dat daar niet veel first party aanbod bij komt, maar dat is puur speculatie. Sony heeft zowel zijn PlayStation als PlayStation 2 nog lange tijd ondersteund na het verschijnen van de opvolger, maar het is nog onbekend of dit ook voor PSP het geval zal zijn. Of er nog een toekomst is voor PSP, is dus nog onduidelijk, al geeft het uitlekken van mogelijke Move-ondersteuning voor PSP en/of NGP een beetje hoop.

PlayStation 3
Er wordt qua hardware-accessoires dit jaar weinig verwacht voor Sony's PlayStation 3. Vorig jaar is Move geïntroduceerd en die line-up kan nog wel wat uitbreiding verwachten, maar nieuwe controllers, accesoires of andere toevoegingen komen er waarschijnlijk niet. Voor PlayStation 3 zal het dit jaar dus helemaal om de games draaien! En niet alleen om PlayStation 3-games, maar ook om PSP-games. Verschillende PSP-games zullen opgepoetst worden en vervolgens speelbaar zijn op de PlayStation 3. Monster Hunter is de eerste bevestigde game, maar er gaan geruchten dat de twee God of War-games voor PSP ook voor PlayStation 3 gaan verschijnen.

uncharted 3

Sony heeft slechts een beperkt lijstje bekend gemaakt met welke games ze zelf op de beurs laten zien. Uncharted 3: Drake's Deception, Resistance 3, en de uitsmijter van vorig jaar; Twisted Metal, zullen allemaal getoond worden en zijn met een beetje geluk ook allemaal speelbaar. inFAMOUS 2 maakt ook nog zijn opwachting, al ligt deze game dezelfde week al in de winkels. De nieuwe Ratchet & Clank: All 4 One-game ligt tevens in oktober in de winkels, dus daar kunnen we waarschijnlijk ook mee aan de slag en vorige week is de opvolger van Warhawk: Starhawk al onthuld. The Last Guardian is de grote afwezige van deze beurs helaas.

bioshock infinite

Ook qua multiplatformgames staat PlayStation 3-bezitters heel wat te wachten deze E3. De nieuwe Bioshock Infinite van 2K, superheldje spelen in Prototype 2 en kijken wat Infinity Ward van Call of Duty: Modern Warfare 3 heeft gemaakt. Bethesda toont Prey 2, RAGE en het lang verwachte Elder Scrolls V: Skyrim. Van Dead Island kunnen we meer gaan zien dan de indrukwekkende trailer en EA komt met een line-up waar voor ieder wat wils in zit. Tussen Battlefield 3, Mass Effect 3, FIFA 12, Need for Speed: On the Run, Star Wars: The Old Republic én een nieuwe SSX-game moet wel iets van je gading zitten! En anders is er altijd nog Ubisoft met onder andere Call of Juarez: The Cartel, Driver: San Fransisco, Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier en Rocksmith. Een compleet overzicht van alle aangekondigde games die op de E3 te zien zullen zijn kun je in de algemene E3-special terugvinden, maar de kans is groot dat ook ontbrekende titels zoals de nieuwe Assassins Creed, Batman: Arkham City, Alice: Madness Returns en de nieuwe Hitman getoond zullen worden.

Wat de crew verwacht van de E3 2011 kun je op de volgende pagina lezen. Waar kijk jij deze E3 naar uit?