Vijf gametips voor de maand november

Game: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
Platform: Nintendo 3DS
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Releasedatum: 22 november 2013
Genre: Actie-avontuur
Preview 

A Link Between Worlds gaat het eerste Zelda-spel exclusief voor 3DS worden. In april van dit jaar werd het spel stilletjes aangekondigd tijdens een Nintendo Direct, waarin onmiddellijk de insteek van het spel duidelijk werd. Het langverwachte vervolg van SNES-klassieker A Link to the Past. Hyrule is in een driedimensionaal tintje gegoten maar speelt op dezelfde manier als A Link to the Past en eigenlijk elke Zelda. Verken kerkers, verzamel items en ga door naar de volgende kerker. Toch? Zelda-producer Aonuma schudt het hoofd. In deze Zelda bepaal jij de volgorde van de kerkers. Of dit zo aanslaat dat dit een blijvertje wordt gaan we meemaken op 22 november.

Waarom gaat dit spel slagen?
De honger kon gestild worden met Ocarina of Time 3D en de Virtual Console-remakes die in de eShop verschenen, maar eigenlijk wachten fans al sinds de release van de 3DS op dit spel. Hoewel er nog maar weinig over bekend is zien de eerste beelden er piekfijn uit. De vaardigheid om een tekening te worden lijkt op veel creatieve manieren benut te kunnen worden, wat uiteraard leidt tot interessante puzzels. Het Hyrule én de gameplay van A Link to the Past waren al een tijdje van het Zelda-toneel verdwenen, waardoor A Link Between Worlds als een frisse verrassing komt. Dark World is terug en biedt zo het bekende tweewereldsysteem waar de fans zo van houden. De Zelda-spellen staan al meer dan twintig jaar garant voor uitmuntende gameplay waar eigenlijk weinig op aan te merken valt en A Link Between Worlds geeft ons alle aanleiding om die traditie voort te zetten.

Waar kan het mis gaan?
Nintendo lijkt een nieuwe weg ingeslagen te zijn. Een weg waarin spellen niet meer groots aangekondigd worden tijdens de E3, maar bescheiden tijdens een Nintendo Direct. Een 'less is more'-weg waar de gamemuziek nog simpeler overkomt dan in het Gameboy-tijdperk en het eigenlijk lijkt alsof er gewoon veel minder moeite in de spellen gestopt wordt. Ook A Link Between Worlds lijdt hieronder. De gameplay kan dan wel als vanouds perfect in orde zijn, de rest lijkt Nintendo minder te interesseren. Een flinterdunne verhaallijn, matige muziek en geen hype van te voren maakt dat dit spel nooit een klassieker zal worden. De verwachtingen zijn dankzij de vele referenties naar A Link to the Past hooggespannen, wat maakt dat vooral ervaren spelers snel teleurgesteld zullen zijn. Visueel is het spel in orde, hoewel het allemaal wat simpel en minimalistisch overkomt. Bovendien zal de kleurrijke wereld uit Skyward Sword en Spirit Tracks gemist worden.