FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 mei 2024

NBA: Timberwolves naar 2-0 tegen Nuggets, Knicks beginnen goed tegen Pacers

De halve finales van de Western en Eastern Conferences in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn in volle gang. Maandagavond stonden er weer twee wedstrijden op het programma, de één wat spannender dan de ander.

New York Knicks - Indiana Pacers
De Knicks en Pacers trapten hun serie af in Madison Square Garden, waar het een ware thriller werd. Een 27-24 eerste kwart werd gevolgd door een 22-31 tweede kwart en een 33-32 derde kwart, waarna de Pacers zich aan het begin van Q4 even naar bijna tien punten voorsprong speelden. De Knicks kwamen echter terug en trokken er een spannende slotfase uit, waarin Donte DiVincenzo ze met een drietje op voorsprong zette. Drie vrije worpen van Jalen Brunson maakten het vervolgens af in de laatste twaalf seconden: 121-117 voor de Knicks.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (0-1)
De Timberwolves wonnen de eerste wedstrijd in Denver en begonnen met een 20-28 eerste kwart ook uitstekend aan wedstrijd twee. Daar knalden ze met een 15-33 tweede kwart overheen en dat bleek simpelweg teveel voor de regerend kampioenen. Anthony Edwards en Karl-Anthony Edwards waren beiden goed voor 28 punten - Towns tekende ook nog eens voor 12 rebounds - en hielpen de Timerwolves zo naar een 80-106 overwinning en een 2-0 voorsprong in de serie.

Speelschema
Woensdag 8 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 2; New York Knicks - Indiana Pacers (1-0)

Vrijdag 10 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 3; Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (2-0)

NHL: Bruins pakken voorsprong met ruime uitzege tegen Panthers

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is maandagavond weer een nieuwe playoffserie begonnen. In de halve finales van de Eastern Conference nemen de Florida Panthers en Boston Bruins het tegen elkaar op, maandagavond werd in Sunrise, Florida de eerste van maximaal zeven wedstrijden gespeeld.

Na een scoreloze eerste periode openden de Panthers halverwege de tweede periode de score: Matthew Tkachuk verschalkte Bruins-goalie Jeremy Swayman. Amper een minuut later tekende Morgan Geekie echter al voor de gelijkmaker en nog voor de tweede periode voorbij was hadden ook Mason Lohrei en Brandon Carlo een goal namens de Bruins te pakken.

In de derde periode wist Justin Brazeau de thuisfans nog wat stiller te krijgen en een paar minuten voor tijd maakte Jake DeBrusk het helemaal af met een emptynetter: 1-5 en de Bruins pakten een voorsprong in de serie.

Speelschema
Woensdag 8 mei, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 2; Florida Panthers - Boston Bruins (0-1)

Modi's omstreden Hindoetempel

Premier van India, Narendra Modi, en zijn regering steken miljarden in een project dat van de stad Ayodhya een centrum voor religieus toerisme maakt.

Centraal staat de nieuwe tempel genaamd Ram Mandir, die $220 miljoen kost. Het budget voor het totale plan is bijna $4 miljard, en moet van het complex op de geboorteplek van de god Ram een ‘Hindoe-Vaticaan’ maken.

WSJ belicht de projecten en legt uit hoe het plan het seculiere land heeft verdeeld en tegelijkertijd Modi politiek gewin heeft opgeleverd. Het project is ook een onderwerp van belang in de verkiezingen die nog tot 1 juni gefaseerd door het land gehouden worden.

Hoofdstukken:

  • 0:00 Modi's plan
  • 0:47 Waarom er wordt gebouwd
  • 2:22 Historische uitdagingen
  • 4:27 Geopolitiek

Premier Sunak bevestigt IT-aanval op het Britse ministerie van Defensie

De Britse premier Sunak heeft berichten bevestigd dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden op het ministerie van Defensie.

Er zijn tekenen dat een vijandige speler het salarisverwerkingsysteem van de strijdkrachten is binnengedrongen, zei Sunak in Londen. Minister van Defensie Shapps zal later in het parlement details geven.

Sunak gaf geen commentaar op de vraag of China verantwoordelijk was voor de aanval. Dat heeft de omroeporganisatie Sky News later gemeld. De Chinese ambassade deed het bericht af als kwaadwillige laster.

Volgens informatie uit andere media zou de aanval gericht zijn op een IT-dienstverlener. Dit zou mogelijk de bankgegevens van alle actieve strijdkrachten en sommige veteranen in gevaar kunnen brengen. Dit betreft ongeveer 270.000 mensen. Namen, bankgegevens en, in enkele duizenden gevallen, privéadressen werden gehackt.

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival (Joost is donderdag aan de beurt)

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei 2024 in Malmö, Zweden. Vanavond vind de eerste halve finale plaats. Onze Joost komt donderdag als 16e aan bod in de tweede halve finale. 

Er treden vanavond 16 landen waarvan er 10 zullen doorgaan naar de finale, de halve finales zijn 100% televote dit jaar. De steemen van de jury zal pas gaan meetellen in de finale. Het aanbod is zeer gevarieerd we kunnen kijken naar Ierse horrorrock, Finse onderbroekenlol vanuit een ei, Litouwse elektropop inclusief lichtshow, Australië mét Didgeridoo en een Portugees Fadoachtig nummer. 

De favorieten voor dit jaar zijn Italie, Kroatie (treedt vanavond op) en ons eigen kikkerlandje.

Op ons ESF-forum is vanavond een live topic geopend, waar men vanaf 20.30 terecht kan om met elkaar te kletsen over de zangkwaliteiten van de deelenemnde artiesten, hun outfits en hun acts. 

De uitzending begint om 21.00 uur op NPO1, via de NPO-app op NLZIET is de wedstrijd live te volgen.

  1. Cyprus: Silia Kapsis – Liar
  2. Servië: Theya Dora – Ramonda
  3.  Litouwen: Silvester Belt – Luktelk
  4.  Ierland: Bambie Thug – Doomsday Blue
  5. Verenigd Koninkrijk: Olly Alexander - Dizzy
  6. Oekraïne: Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
  7. Polen: Luna – The Tower
  8. Kroatië: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
  9. IJsland: Hera Björk – Scared of Heights
  10. Slovenië: Raiven – Veronika
  11. Finland: Windows95man – No Rules!
  12. Moldavië: Natalia Barbu – In the Middle
  13. Azerbeidzjan: Fahree ft. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar
  14. Australië: Electric Fields – One Milkali (One Blood)
  15. Portugal: Iolanda – Grito
  16. Luxemburg: Tali – Fighter

Alle artiesten uit de eerste finale in een recap:

Microsoft sluit Arkane Austin en Tango Gameworks

Microsoft gaat een aantal Bethesda Softwork studio's sluiten. Jason Schreier van Bloomberg maakte eerder vandaag al het nieuws bekend en inmiddels is er een interne email van Matt Booty, president van game content bij Microsoft, gelekt dat het nieuws bevestigt.

De meest opvallende slachtoffer is Tango Gameworks. Deze studio is verantwoordelijk voor The Evil Within, Ghostwire: Tokyo en Hi-Fi Rush. De andere grote naam die verwijnt is Arkane Austin. Dit zijn de makers van Prey (2017) en de geflopte Redfall. Arkane Lyon (Deathloop, Dishonored, Blade) is vooralsnog veilig. Dit betekent dus ook dat de ontwikkeling van Redfall wordt stopgezet, volgens Booty komen er geen updates meer voor de game. Xbox President Phil Spencer had eerder dit jaar nog beloofd dat Microsoft er alles aan zou doen om Redfall te verbeteren.

Verder wordt ook Alpha Dog Studios gesloten. Dit is een ontwikkelaar van mobiele games, Mighty Doom bijvoorbeeld. Die game wordt op 7 augustus offline gehaald. Ten slotte wordt Roundhouse Games opgeheven, maar het team wordt niet ontslagen en wordt samengevoegd met ZeniMax Online Studios.

Volgens Booty is dit alles nodig om meer kapitaal vrij te maken om die ze vervolgens kunnen investeren in andere games in hun portfolio. Lees anders de volledige email van Matt Booty hier.

Milan sprint in vierde rit naar ritzege Giro d'Italia

Jonathan Milan heeft de vierde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In de massasprint was de Italiaan van Lidl-Trek de snelste. Olav Kooij werd perfect gebracht door zijn ploeggenoot Cristophe Laporte, maar de Nederlander kwam niet verder dan de vierde plaats.

De vierde etappe ging van start in Acqui Terme en kwam aan in Andora na 190 kilometer. Vrij snel in de vierde rit ontstond er een kopgroep van vier met daarbij Filippo Ganna, maar de Italiaan werd al snel teruggeroepen door zijn ploeg, waardoor er drie overbleven in de kopgroep; Lilian Calmejane, Stefan De Bod en Fransisco Munoz.

Op honderd kilometer van de finish lag er onderweg een beklimming. Calmejane kwam in de kopgroep. In het peloton kwam Fabio Jakobsen in de problemen, net zoals Fernando Gaviria. In de afdaling van de beklimming, die er nat bij lag, nam Visma-Lease a Bike de leiding in het peloton. De Nederlandse ploeg zat veilig, maar in het peloton was het gevaarlijk en dat zou ook voor een valpartij zorgen. Biniam Girmay zou ten val komen. De Eritreër stapte met de nodige moeite op zijn fiets, maar niet veel later zou hij opnieuw vallen en daarna ook direct opgeven.

In de kopgroep liet Calmejane zich terugzakken naar het peloton en was de kopgroep nog maar met twee. In aanloop naar de Capo Mele werd het tweetal ingerekend, waarna Ganna op de helling ten aanval trok. De Italiaan nam een kleine tien seconden voorsprong, maar in de slotkilometer kwam alles weer samen en ging er gesprint worden voor de dagzege. Olav Kooij werd perfect gebracht door Cristophe Laporte, maar de Nederlandse sprinter was niet opgewassen tegen Jonathan Milan. De sterke Italiaan van Lidl-Trek won overtuigend voor Kaden Groves en Phil Bauhaus. Kooij kwam niet verder dan een vierde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Zo scoor jij de goedkoopste dagjes uit

Iedereen houdt van leuke dagjes uit, maar soms kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt genieten van betaalbare en goedkope uitjes zonder in te leveren op plezier. In dit artikel zullen we je enkele geweldige tips geven om de goedkoopste dagjes uit te scoren. Of je nu een thrill-seeker bent, iemand die van cultuur houdt of gewoon op zoek bent naar ontspanning, we hebben voor elk wat wils. De eerste tip die we je willen geven, is om gebruik te maken van de site vol kortingen en dat is natuurlijk Actie van de dag! Hier vind je regelmatig te gekke nieuwe acties, waarmee jij met flinke kortingen naar pretparken, dierentuinen, bioscopen en nog veel meer kunt.

Betaalbare activiteiten

Er zijn tal van betaalbare activiteiten in Nederland waar je jezelf kunt vermaken zonder de bank te breken. Een van de beste manieren om hierop te besparen is door gebruik te maken van kortingsacties en deals voor jouw dagje uit. Veel attractieparken, dierentuinen en musea bieden regelmatig kortingen aan via hun website of sociaal media kanalen. Door deze aanbiedingen in de gaten te houden, kun je veel geld besparen op toegangskaarten. Daarnaast kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van verschillende kortingssites, zodat je op de hoogte gehouden wordt van nieuwe acties.

Ga de natuur in

Als je graag buiten bent en van de natuur houdt, ben je in Nederland aan het juiste adres. Het land staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden, waarvan vele gratis toegankelijk zijn. Of je nu wilt wandelen, fietsen of gewoon wilt genieten van de rust en stilte, er is altijd wel een mooi natuurgebied in de buurt. Ontdek de Veluwe, de Biesbosch of de Waddeneilanden en laat je verrassen door de schoonheid van de Nederlandse natuur. Zelfs wanneer je iets leuks wil gaan doen met de kids, is dit ontzettend leuk. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat de conditie van de kinderen vaak wel wat minder is dan die van de ouders.

Lokaal entertainment

Soms is het niet nodig om ver te reizen om plezier te hebben. Lokale evenementen en festivals kunnen je een geweldige ervaring bieden zonder dat je veel geld hoeft uit te geven aan transport of accommodatie. Check de evenementenkalender van jouw stad of regio en ontdek wat er allemaal te doen is. Van straatfestivals tot muziekoptredens en kunsttentoonstellingen, er is altijd wel iets leuks te beleven in jouw omgeving.

Creatieve budgettips

Als je echt wilt besparen op je dagje uit, zijn er ook tal van creatieve budget tips die je kunt toepassen. Neem bijvoorbeeld je eigen eten en drinken mee in plaats van bij restaurants te eten. Zo bespaar je niet alleen op kosten, maar heb je ook de vrijheid om je favoriete snacks en maaltijden mee te nemen. Daarnaast kun je overwegen om met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de auto. Op die manier hoef je geen parkeergeld te betalen en bespaar je op brandstofkosten.


Glitch mee in Histera

De Nederlandse developer StickyLock komt binnenkort met een nieuwe game met de naam Histera. In deze multiplayer shooter zal nooit twee potjes hetzelfde zijn, want er zit een hele grote twist in.

Histera speelt zich af ten alle tijden. Je schiet zowel in de prehistorie als in de toekomst en daar horen ook de bijbehorende wapens bij. Maar de echte fun zit in hem in het feit dat op elk moment de speelmap veranderd. Zie je op een moment een groot gebouw staan en denk je veilig te schuilen, dan kan deze op een ander moment weg zijn. Dit wordt “The Glitch” genoemd en het doet zijn naam eer aan.

Dit gebeurt gelukkig niet in de hele map. De map is verdeeld in vijf stukken en alleen bepaalde gebieden glitchen. Hoewel het totaal niet aantrekkelijk is om daar te zijn, zitten daar wel de meeste powerups. En die heb je weer nodig om de overhand te krijgen op je vijanden.

 Histera is vanaf 16 mei te downloaden op Steam.

Nieuwe demonstratie vanmiddag bij UvA : 'het UvA-bestuur moet aftreden'

Studenten en docenten hebben voor vanmiddag een demonstratie aangekondigd bij het Roeterseiland, een van de campussen van de Universiteit van Amsterdam. De docenten willen volgens een bericht dat in appgroepen rondgaat hun onvrede uiten over het UvA-bestuur en eisen hun vertrek.

Om 16.00 uur organiseren docenten en medewerkers van de universiteit een staking en protest. Het is op hetzelfde grasveld waar gisteren de tenten werden opgesteld. "Sluit u bij ons aan om ervoor te zorgen dat het UvA-bestuur weet dat de gebeurtenissen van gisteravond misdadig zijn en dat zij moeten aftreden", zo staat er in de oproep. 

"Veel docenten zijn woedend", reageert docent sociologie Sam Hamer op de aangekondigde staking. Volgens de UvA-docent is het "verschrikkelijk" dat de studenten zo zijn aangepakt door de politie. "Het is ongelofelijk dat het college van bestuur achter zulk gewelddadig politieoptreden staat."

Het solidariteitsprotest dat was aangekondigd voor de ingang van het hoofdgebouw op Roeterseiland, sluit zich aan bij het docenten-protest. "We zijn nog steeds hier", zo klinkt het op een aankondigingsbericht. "Solidariteit met Gaza, met Rafah en de gearresteerde studenten." 

Of de demonstratie is aangekondigd bij de gemeente, is nog niet duidelijk. 

Foto biedt eerste blik op David Corenswet als Superman

Voor wie het allemaal niet meer kan volgen: de eerstvolgende Superman-film, die volgend jaar verschijnt, zal een nieuwe Superman introduceren, gespeeld door David Corenswet. De film introduceert een nieuwe continuïteit in de DC-films, die los staat van eerdere films of de tv-series.

Dat betekent dat we Henry Cavill dus voorlopig niet meer terug zien als Clark Kent, en nadat het aankomende seizoen van Superman & Lois is verschenen is het ook over en uit voor Tyler Hoechlin, die de superheld op televisie speelt. Corenswet zal een iets jongere versie spelen dan Cavill, maar geen zorgen: we gaan niet weer helemaal zien hoe een jonge Kal-El op onze planeet landt, want dat weten we zo langzamerhand wel.

De opnames voor Superman (voorheen Superman: Legacy) zijn in volle gang onder de leiding van DC Studios-baas James Gunn (hij schreef het script en doet de regie voor de film) en dus lichten DC en Gunn af en toe tipjes van de sluier op. Deze week gebeurde dat met een eerste foto van Corenswet in zijn nieuwe Superman-outfit. 

David Corenswet als Superman

De foto geeft een goede indruk van de indeling van het pak: de klassieke elementen zoals de rode cape en laarzen en het logo op de borst zijn aanwezig, en het lijkt er ook een beetje op (de foto houdt het bewust vaag) dat de klassieke rode 'trunks' weer terug zijn. De stof lijkt ook iets stugger en minder 'buitenaards' dan de versie van Cavill. Daarnaast is de kraag hoger dan nu bij Cavill en Hoechlin het geval is.

Superman verschijnt in juli volgend jaar in de bioscopen, met naast David Corenswet ook Rachel Brosnahan als Lois Lane, Nicholas Hoult als Lex Luthor, Skyler Gisondo als Jimmy Olsen, Wendell Pierce als Perry White, Pruitt Taylor Vince als Jonathan Kent, Edi Gathegi als Mr. Terrific, Sean Gunn als Maxwell Lord, Nathan Fillion als Guy Gardner, Sara Sampaio als Eve Tessmacher en Terence Rosemore als Otis.

Russische beul opgeblazen in zijn auto

Yevgeniy Ananievsky, een Rus die verantwoordelijk was voor het martelen van Oekraïners in het gevangenkamp Olenivka in Berdiansk, is zondag opgeblazen in zijn auto. 

Een autobom in het bezette Berdiansk heeft de Rus gedood die verantwoordelijk zou zijn voor het opzetten van martelkamers in de Oblast Zaporizhzhia, aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR op 5 mei.

HUR voert regelmatig aanslagen uit op Russische functionarissen, hun gevolmachtigden en medewerkers in zowel bezette delen van Oekraïne als in Rusland. Kyiv geeft doorgaans geen commentaar op deze aanvallen en eist de verantwoordelijkheid er niet voor op.

De Russische beul, Yevgeniy Ananievsky, die een positie bekleedde in het door Moskou geïnstalleerde bestuur in de bezette delen van Zaporizhzhia Oblast, werd op 5 mei vroeg in de ochtend in zijn auto gedood. HUR zei dat hij martelkamers had ingericht in de plaatselijke strafkolonie Berdiansk.

Russische wetshandhavers bevestigden de moord, maar maakten geen naam niet bekend.

Oekraïne heeft informatie geregistreerd over meer dan 128.000 slachtoffers van vermeende Russische oorlogsmisdaden, meldde het Openbaar Ministerie half maart. Deze omvatten opzettelijke aanvallen op burgers, aanvallen op culturele locaties of medische instellingen, marteling en deportaties.

Van de Russische kampen voor Oekraïense krijgsgevangenen is Olenivka, in de door Rusland bezette Donetsk Oblast, het meest berucht. Dit tot gevangenis omgevormde kamp is berucht geworden door berichten over mishandeling en marteling van de gevangenen. In de nacht van 28 juli 2022 doodde een explosie in het kamp 57 Oekraïense gevangenen en Olenivka werd wereldwijd bekend.

Stap voor stap verzamelde de Kyiv Independent in Rusland informatie over het functioneren van de gevangenis en over de bewakers, managers en toezichthouders. Ze konden de mensen identificeren die betrokken waren bij het systematische misbruik van Oekraïense krijgsgevangenen, waaronder verdedigers van Mariupol, die na het beleg van de stad ook naar Olenivka werden gestuurd.

Hieronder hun reportage

Giro: Etappe 4 - Scherprechter voor de sprint?

Tim Merlier heeft de eerste echte sprint van de Giro d'Italia gewonnen, vandaag krijgt de Belg vermoedelijk al een tweede kans. De heren renners rijden van Acqui Terme naar Andora, met 190 kilometer eigenlijk de eerste wat lange rit van deze Giro.

Vanaf de start gaat het de eerste tachtig kilometer beetje bij beetje wat omhoog, we stijgen een ruime vierhonderd meter alvorens we de Colle Del Melognio voorgeschoteld krijgen. Die wordt ook weer afgedaald, helemaal tot aan zeeniveau, waarna koers wordt gezet richting de finish.

Voorafgaand aan de finish wacht nog de Capo Mele, bekend van Milaan - Sanremo, zo'n anderhalve kilometer aan een procent of vijf. Die wordt ook nog afgedaald en daarna mag men sprinten, in potentie een gevaarlijke massasprint dus. De start is rond half één, men wordt wederom rond vijf uur aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Bernie Sanders (82) wil zich opnieuw verkiesbaar stellen als senator in VS

De linkse politicus Bernie Sanders wil zich in november opnieuw verkiesbaar stellen als senator in de VS. De 82-jarige legde uit dat "deze verkiezing in 2024 in veel opzichten de meest belangrijke verkiezing in ons leven is: Blijven de Verenigde Staten functioneren als een democratie? Of gaan we over tot een autoritaire regeringsvorm?"

In een videoboodschap hekelt Sanders de economische ongelijkheid in de VS en de enorme invloed van de superrijken op het politieke systeem van het land.

Sanders is een van de drie onafhankelijke senatoren in het Amerikaanse Congres. Hij stemt echter meestal met de Democraten mee en wordt daarom tot hun politieke kamp gerekend. De meest recente stemming over Amerikaanse militaire hulp aan Israël, die door Sanders expliciet wordt afgewezen, was een ander verhaal. Hij stelde de kwestie ook aan de orde in zijn videoboodschap. "Israël had het absolute recht om zich te verdedigen tegen deze terroristische aanval," benadrukte Sanders met betrekking tot de aanval van de islamitische Hamas op 7 oktober. "Maar het had en heeft niet het recht om oorlog te voeren tegen het hele Palestijnse volk, en dat is precies wat het aan het doen is." Hij vindt dat het geld van de Amerikaanse belastingbetaler hiervoor niet naar de "extremistische" regering van Israël moet gaan.

Gelijktijdig met de presidentsverkiezing moeten Amerikanen in november hun stem uitbrengen voor alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde van de zetels in de Senaat. Senatoren hebben een ambtstermijn van zes jaar. Sanders zit al meer dan 30 jaar in het Congres. Het niet-partijgebonden lid vertegenwoordigde eerst de staat Vermont in het noordoosten van de VS als lid van het Huis van Afgevaardigden en is sinds 2007 senator. Hij stelde zich in 2016 en 2020 zonder succes kandidaat voor de Democratische presidentsverkiezingen.

Politie ontruimt tentenkamp bij UvA met harde hand

Afgelopen nacht heeft de politie het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimd. In totaal zijn 120 mensen gearresteerd en weggevoerd van het protestkamp. De laatste bus met arrestanten vertrok rond 04.45 uur naar een cellencomplex.

Bij het cellencomplex is de identiteit van de demonstranten vastgesteld en zal een officier van justitie beslissen of ze langer vastgehouden moeten worden. Een aantal arrestanten is vanmorgen vrijgelaten, maar blijven wel verdachten. Erfvredebreuk was de reden voor de ontruiming, besloten door de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur).

De UvA had de protesterende studenten gisteravond al verzocht om van het terrein te vertrekken, wat zij niet deden. De ontruiming gebeurde op gezag van het Openbaar Ministerie en met de aanwezigheid van de mobiele eenheid (ME). De demonstranten werden afgevoerd in bussen op het Alexanderplein. Een politiehelikopter was ter plaatse.

Terwijl de ME het tentenkamp ontruimde, werden ze bekogeld met vuurwerk en stenen. De shovel die werd gebruikt om barricades te verwijderen, werd ook bekogeld. Het protest zorgde voor een gevaarlijke situatie door de barricades die hulpdiensten belemmerden. De politie verklaarde: "Bij een noodgeval zouden de activisten zelf vast kunnen komen te zitten op het terrein."

In ieder geval één agent is gister gewond geraakt bij de confrontatie tussen de politie en de demonstranten. Tijdens de ontruiming werd er gegooid met vuurwerk en stenen in de richting van de politie, een van de agenten liep hierdoor gehoorschade op.

Vanochtend vroeg heeft de Universiteit van Amsterdam laten weten welke samenwerkingen er zijn met Israëlische instellingen, zoals geëist door de demonstranten.

In een verklaring op de website van de UvA staat: "Wij willen absoluut niet bijdragen aan oorlogsvoering en evenmin aan militair georiënteerd onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen aan deze principes."

Op de website worden alle samenwerkingen vermeld. De UvA heeft uitwisselingsprogramma's met drie Israëlische universiteiten: de Universiteit van Tel Aviv, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Ben Gurion Universiteit. Op dit moment zijn geen van deze uitwisselingen actief vanwege een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast nemen medewerkers van de UvA deel aan acht Europese onderzoeksprojecten waarbij ook Israëlische onderzoekers of bedrijven betrokken zijn.

Vier demonstranten die gisteren zijn aangehouden door de politie zitten op het moment nog vast. Een van hen zit vast voor belediging, de andere drie voor openbare geweldpleging. Alle andere demonstranten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Het exacte aantal activisten dat gisteren werd aangehouden is nog niet duidelijk. 

Eerdere confrontaties
Op sociale media circuleerden eerder op de avond video's van confrontaties tussen demonstranten en groepen gemaskerde mannen. Deze gooiden met vuurwerk en sloegen de demonstranten met houten stokken.

Zie ook: Studenten UvA zetten tentenkamp op: "Gaza Solidariteitskamp" 

Agenten voeren actie voor vroegpensioen; kleine overtredingen niet beboet

Om de onderhandelingen over een structureel vroegpensioen voor politiemensen te bespoedigen, hebben politieagenten besloten om voorlopig geen boetes uit te schrijven voor kleine overtredingen. Dit is een gezamenlijk initiatief van de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe.

Agenten hebben nu de keuze tussen het geven van een waarschuwing of het uitschrijven van een boete, waarbij de waarschuwing voorzien is van informatie over de overtreding. Mocht deze actie niet het gewenste effect hebben, dan overwegen de vakbonden strengere acties.

Sinds 2021 hebben politiemedewerkers de mogelijkheid om tot drie jaar vóór het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen te gaan, maar dit is slechts een tijdelijke maatregel. De vakbonden dringen aan op een blijvende regeling. Eerder hebben enkele duizenden politieagenten hiervoor gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag.

Israël neemt grensovergang Rafah in, humanitaire hulp niet meer mogelijk

Volgens het leger hebben Israëlische troepen de controle overgenomen over de Palestijnse kant van de grensovergang Rafah tussen de Gazastrook en Egypte. Het Israëlische leger deelde mee dat tijdens de gevechten minstens twintig Hamas-leden zijn gedood en er diverse tunnels zijn vernietigd. Er zijn ook twee Israëlische militairen omgekomen. Iraëlische media toonden een Israëlische vlag aan de Palestijnse kant van de grensovergang.

Enkele uren nadat de islamitische Palestijnse organisatie Hamas akkoord ging met een Egyptisch-Qatarisch voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog, besloot het Israëlische oorlogskabinet tot een militaire operatie in de stad Rafah. Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat het door Hamas aanvaarde voorstel te ver afstaat van de belangrijkste eisen van Israël. Toch gaat hij onderhandelaars sturen om de gesprekken over een wapenstilstand voort te zetten. 

Israëlische tanks zijn maandagavond naar de grensovergang in het zuiden van de Gazastrook gereden en er zijn de afgelopen nacht zware luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah, waarbij volgens Palestijnse media minstens twaalf mensen zijn omgekomen. Wereldwijd bestaan grote zorgen over de meer dan één miljoen burgers die hun toevlucht hebben gezocht in de zuidelijke stad.

Verschillende bronnen bevestigen aan persbureau Reuters dat de toegang van humanitaire hulp via de grensovergang bij Rafah is stopgezet. Deze grenspost verbindt de zuidelijke stad in Gaza met Egypte. Daarnaast blijft de grensovergang bij Kerem Shalom, die cruciaal is voor de toegang tot noodhulp, voorlopig gesloten. Hamas heeft deze grensovergang twee dagen geleden aangevallen met raketten.

Het Israëlische leger verklaart dat het actief is "op verschillende locaties" in Oost-Rafah.

De Verenigde Staten verwachten niet dat dat de recente aanvallen op de stad Rafah het begin zijn van een grootschalig offensief door het Israëlische leger. Dit heeft een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering bekendgemaakt. De ernstige zorgen die de VS heeft over een dergelijk militair offensief in het dichtbevolkte gebied blijft onveranderd.

In Rafah hebben 1,4 miljoen inwoners van de Gazastrook sinds het begin van de oorlog hun toevlucht gezocht. Volgens Israël is het gebied echter ook het laatste bolwerk van Hamas. Op maandag riep Israël ongeveer 100.000 Palestijnen op om te beginnen met de evacuatie van Rafah. De getroffen bewoners zouden moeten verhuizen naar het Al-Mawasi-gebied bij de kust. In Al-Mawasi is de hulp uitgebreid en staan veldhospitalen, tenten, voedsel en water klaar, aldus legerwoordvoerder Nadav Shoshani.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het in het (uiterste) zuiden bewolkt en valt er daar af en toe lichte regen. Van het noorden uit wordt het overal droog en klaart het op. Op de Wadden neemt de bewolking in de loop van de ochtend toe. Boven land is er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het uiterste noorden is het bewolkt. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C langs de noordkust tot 18°C in het midden en zuiden. Er staat een matige wind uit het noorden.

Vanavond schijnt vooral landinwaarts de zon. In de kustgebieden overheerst de bewolking en deze breidt zich over het land uit. Het blijft wel droog. Er staat een matige wind uit het noorden.

Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog, in het noorden kan er plaatselijk lichte regen vallen. Er staat weinig wind. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


De zon gaat onder in het Noordsterpark in Wormerveer (Foto: DJMO)
De zon gaat onder in het Noordsterpark in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1267

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.