Mobiele Reviews: Week 5

De ontwikkelaar van Angry Birds, Rovio, staat vooral bekend om deze spellenreeks die ondertussen uitgegroeid is van iOS game naar multiplatform spel met een lading aan merchandise om de merknaam heen. Nu publiceren ze ook games onder de naam 'Rovio Stars'. Ze waren al verantwoordelijk voor Icebreaker, die we vorige week behandelden, nu hebben ze Tiny Thief voor ons. Wordt deze game ook een succes?

Tiny thief review header

Het eerste wat opvalt wanneer je het spel start is de duidelijke interface die wel heel erg veel weg heeft van het succespaardje van Rovio. De knoppen hebben dezelfde uitstraling en dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk je weg zult vinden in het spel.

In Tiny Thief speel je, je raadt het nooit, een kleine dief! Niet zomaar een dief: je steelt van de rijken en geeft dit aan de armen, een concept dat we kennen van de Robin Hood-verhalen. Je komt de verschillende uitdagingen door met behulp van je touchscreen waarmee je puzzels moet oplossen in elk level.

Easy to play, hard to master
Het eerste level dat je speelt is bedoeld om je in te leiden tot de controls die intuïtief werken. Op het scherm klik je waar je heen wilt en Tiny Thief loopt er naar toe. Zodra hij bij, om maar een voorbeeld te noemen, een slapende wachter in de buurt komt gaat hij automatisch sluipen tot hij weer buiten gehoorbereik is. Zodra je bij een object komt dat je kunt gebruiken, bijvoorbeeld een picknickmand, verschijnt er een icoon met een hand boven. Op dit icoon moet je klikken om het object te pakken. De hand verandert vaak in een ander icoon om het doel duidelijk te maken. Bij een ladder krijg je een pijl omhoog of omlaag of als je een object op een plek kan gebruiken verschijnt het object als icoon. Soms zie je een icoon niet goed op een tablet omdat je vinger er net boven zweeft en even groot als het icoon is, wat wel voor een paar frustrerende momenten kan zorgen omdat je gepakt wordt.

tiny thief review 1

Aan het begin van elk level word je doel duidelijk gemaakt. Je krijgt een korte, en vaak humoristische, intro te zien die uitlegt wat er gebeurd is en wat je moet pakken. Meestal is je doel niet meteen te pakken en staat er bijvoorbeeld een wachter in de weg. In dit geval draait het level dus om het afleiden van de wachter waardoor jij je gang kunt gaan! In sommige levels moet je eerst een tiental puzzels oplossen of objecten combineren voor dit lukt, uiteraard zonder dat de wachters je opmerken.

tiny thief review 2
Naast je hoofddoel zijn er meerdere extra dingen te doen in elk level. Je hebt namelijk een fret als huisdier die leuk met je mee gaat op je avonturen. Deze verstopt zichzelf elke keer en jij kunt hem vinden voor bonuspunten. Hij kan achter een raam zitten maar soms wordt het je ook moeilijker gemaakt. Soms heeft hij zichzelf ergens onder verstopt waardoor je hem pas kan vinden na een bepaalde actie in het level. Ook kun je overal bonusobjecten vinden, deze zijn op een leuke manier toegevoegd zodat je ze pas na speciale acties vindt. Je kunt het hoofddoel vinden zonder deze bonusacties uit te voeren en zo dus het level incompleet uitspelen. Om de levels met drie sterren uit te spelen is meer moeite nodig. In de beginlevels valt het nog mee om alles compleet uit te spelen, maar in de laatste paar levels is het mij nog niet gelukt! Leuke extra uitdaging om het spel interessant te houden, helemaal voor de OCD’ers onder ons.

tiny thief review 3
Om het spel makkelijker te maken zijn er hulplijnen ingebouwd. Bij een object dat pas later in het level bruikbaar wordt, zal Tiny Thief bij de opdracht om actie uit te voeren zijn schouders ophalen en met zijn hoof schudden. Rechts bovenin het scherm vind je de grootste hulp in de vorm van een boek. Deze hulplijn is elke vier uur beschikbaar en laat zien hoe je alles kunt halen in het level, inclusief de bonusdoelen. Als je ontdekt wordt door een wachter zal je weer beginnen vanaf een automatisch checkpoint. Bij elke grotere actie wordt je spel automatisch opgeslagen.

Mooie sfeer en leuke humor
Grafisch ziet het spel er goed uit. Je moet geen hoogwaardig 3D-beelden verwachten, maar de pastelkleuren die gebruikt worden vloeien mooi in elkaar over en zorgen voor een sfeervolle cartoony-look. De animaties zijn geweldig en laten de emoties goed overkomen. Geluiden zijn prettig genoeg, maar niet zo pakkend als bijvoorbeeld het Angry Birds-deuntje. Ze storen in ieder geval niet en passen goed bij het spel.

5 Ants, de ontwikkelaar van de game, heeft een Rovio-achtig goed spel neergezet. Het spel is verslavend en leuk voor jong en oud. De verschillende puzzels en grafische stijlen per level zorgen ervoor dat het niet eentonig is en de bonusobjecten maken het uitdagend en de humor is leuk. Als enige minpunt valt er te noemen dat het icoon voor Actie soms niet zichtbaar is omdat je vinger er over zweeft. Nog een punt van zorg is de speelduur van het spel, omdat het zo verslavend is ben er binnen een avond of twee gamen op bed er doorheen, maar net als Angry Birds in het begin is er op het laatst nog een pijl naar rechts te vinden tijdens de levelselect die nog niet werkt. Deze duidt op meer content in de toekomst, iets waar ik erg naar uitkijk!

Prijs: € 2,69
Gespeeld op iPad Retina. Beschikbaar voor iOS en Android.

Geschreven door: Dr. Paranoid