FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 januari 2013

Lichaam onder ijs is van vermiste schaatser

Het lichaam dat maandagmiddag is gevonden onder het ijs in de Nieuwkoopse Plassen blijkt inderdaad van de vermiste schaatser te zijn. Dat heeft de brandweer gemeld. De 58-jarige man uit Bodegraven werd sinds zondag vermist.

De brandweer heeft zondag en maandag intensief gezocht naar de man. Bij de zoektocht werd onder meer een helikopter ingezet. Maandagmiddag vonden brandweerduikers het lichaam toen zij zochten in een wak. De familie van de man heeft het lichaam geïdentificeerd.

Lichaam onder ijs is van vermiste schaatser
Lichaam onder ijs is van vermiste schaatser (Foto: ANP)

Veel zout gestrooid in korte tijd

Rijkswaterstaat heeft maandag in korte tijd flink wat zout gestrooid. Stond de teller maandagochtend nog op twaalfduizend ton gestrooid zout deze winter, aan het einde van de middag was dat 15.500 ton. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Maandag was sprake van gladheid op snelwegen door sneeuw, ijzel of bevriezing van natte weggedeelten. Ook maandagavond waarschuwt het KNMI met code geel nog voor gladheid.

Rijkswaterstaat heeft ruim tweehonderdduizend ton zout in Nederland opgeslagen om de gladheid te bestrijden.

Prins Harry doodde Taliban

Prins Harry keert terug uit Afghanistan, heeft het Britse ministerie van defensie maandag meegedeeld. Hij was daar twintig weken gedetacheerd als helikopterpiloot van het Britse leger. Hij vloog Apaches en bediende regelmatig de boordwapens, waarbij hij ook Talibanstrijders heeft gedood.

In interviews in Afghanistan zei de prins, die derde in lijn is voor de troonsopvolging, dat hij graag 'een van de jongens' is. "Mijn vader probeert mij er steeds aan te herinneren aan wie ik ben. Maar het is voor mij erg gemakkelijk om te vergeten wie ik ben als ik in het leger ben. Iedereen draagt hetzelfde uniform en is met hetzelfde bezig."

Captain Wales, zoals hij in het leger heet, heeft tientallen missies gevlogen ter ondersteuning van grondtroepen. Daarbij heeft hij ook Taliban gedood. "Een leven nemen om een leven te redden, daar draait het om, denk ik. Als mensen onze jongens kwaad proberen te doen, schakelen wij ze uit."

Prins Harry was al eerder in Afghanistan. Hij werd toen al na tien weken teruggehaald, nadat details over de plaats waar hij gelegerd was waren uitgelekt. Britse media hadden toegezegd een nieuwsstop in acht te nemen om veiligheidsredenen. Deze keer kregen de media beperkt toegang tot de prins, mits ze geen operationele details onthulden.

Veel leden van het Britse koningshuis hebben als militair gevechtstaken vervuld. Harry's oom, prins Andrew, was helikopterpiloot bij de marine in de Falklandsoorlog van 1982. Zijn grootvader, prins Philip, diende in de Tweede Wereldoorlog op oorlogsschepen van de Royal Navy. Zijn oudere broer, prins William, vliegt reddingshelikopters van de Royal Air Force. William zou ook graag aan het front willen dienen, maar dat wordt door leden van de regering te riskant geacht.

PVV wil dat Dijsselbloem opkrast

De PVV wil dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) opstapt nu hij voorzitter van de eurogroep is. PVV-Kamerlid Teun van Dijck vraagt dinsdag een Kamerdebat aan waarin hij het vertrouwen in Dijsselbloem opzegt.

"Gefeliciteerd, Dijsselbloem, met je eurofiele Brusselse baantje en nu snel opkrassen!", meldt de PVV maandagavond in een persbericht. "De PVV heeft geen vertrouwen in een minister die naast het Nederlandse belang ook het eurobelang gaat verdedigen."

Eerder spraken ook de SP en de SGP zich kritisch uit over de nieuwe functie van Dijsselbloem. Ze vrezen dat hij als voorzitter van de eurogroep niet langer goed kan opkomen voor het Nederlands belang.

'PSV heeft interesse in Oar'

PSV is in de zoektocht naar nieuwe spelers beland bij FC Utrecht. De Australische middenvelder Tommy Oar zou volgens Voetbal International in de belangstelling staan van de Eindhovense ploeg.

PSV zou zich inmiddels al gemeld hebben in Utrecht om te praten over een mogelijke transfer. Behalve PSV zou ook Sunderland in de race zijn voor Oar, die zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten kan.

Hospes opnieuw nationaal kortebaankampioen

Jesper Hospes heeft zich maandag voor de derde keer op rij tot Nederlands schaatskampioen op de kortebaan (160 meter) gekroond. De titelverdediger bleef op de natuurijsbaan van Lemmer ongeslagen in de finale met de vier beste sprinters van de avond.

Hospes, rijdend voor team beslist.nl, was in de finale te sterk voor ploeggenoot Jacques de Koning, die zilver pakte. Het brons ging naar Freddy Wennemers, terwijl Tim Schippers vierde en laatste werd in de finale.

Rubin Kazan bereikt akkoord met M'Vila

De toekomst van Yann M'Vila is nog steeds onduidelijk. De middenvelder van Stade Rennes kiest uit vier clubs, waaronder Rubin Kazan. Met de Russen is al een akkoord bereikt.

Queens Park Rangers leek de strijd om M'Vila aanvankelijk te hebben gewonnen. De deal is echter nog steeds niet rond. Ook Tottenham Hotspur en Arsenal azen op de handtekening van de Fransman, die al jaren een vaste waarde is bij Stade Rennes.

Rubin Kazan mag deze winter geen transfers doen vanwege een embargo, maar is erop gebrand om M'Vila alvast te strikken. De club is in afwachting van een gesprek met de Russische voetbalbond, in de hoop het embargo binnen afzienbare tijd op te heffen.

QPR heeft door de twijfelachtige situatie in Rusland snel toe te slaan. De hekkensluiter van de Premier League heeft twaalf miljoen euro voor M'Vila over. Naast de international is ook zijn landgenoot Florent Malouda van Chelsea in beeld bij QPR.

Sno start met revalidatieproces

Evander Sno kan zich eindelijk richten op zijn herstel. De middenvelder van N.E.C. onderging begin september een ingreep die hem van zijn hartritmestoornissen af heeft moeten helpen. Na een controle in het ziekenhuis, vorige week, blijkt dat Sno aan de eerste fase van zijn revalidatie kan beginnen. Dat meldde N.E.C. maandag.

De oud-speler van Feyenoord en Ajax zal dat in eerste instantie doen in het sportmedisch centrum van de KNVB in Zeist. Over enkele weken wordt hij opnieuw gecontroleerd, waarna de volgende stap in het proces wordt bepaald.

Villa en Cuenca hervatten training bij Barça

Goed nieuws van het 'blessurefront' voor FC Barcelona. De aanvallers David Villa en Isaac Cuenca hebben maandag de training hervat bij de koploper van de Primera Division.

De Spaanse jeugdinternational Cuenca is na een afwezigheid van zeven maanden door ernstig kraakbeenletsel in de knie eindelijk fit verklaard. Villa stond verscheidene weken buitenspel door een spierkwetsuur. Door hun rentree kon Barça maandag voor het eerst dit seizoen met de complete selectie van 25 man trainen.

Villa en Cuenca hervatten training bij Barça
Villa en Cuenca hervatten training bij Barça (Foto: ANP)

Massing maakt badmintonselectie voor EK bekend

Bondscoach Rune Massing heeft maandag de Nederlandse selectie bekendgemaakt voor het komende Europees badmintonkampioenschap voor gemengde teams. Dit toernooi wordt volgende maand (12-17 februari) gehouden in het Russische Ramenskoje.

Patty Stolzenbach, Iris Tabeling, Selena Piek, Samantha Barning, Eric Pang, Jelle Maas, Jacco Arends en Jorrit de Ruiter kregen daarvoor een uitnodiging van bondscoach Massing. Het als vijfde geplaatste Oranje treft in poule 5 Luxemburg, Hongarije en Zwitserland. Alleen de groepswinnaar gaat door naar de kwartfinales.

Flat in IJmuiden ontruimd na brand

De bewoners van 48 flatwoningen in IJmuiden zijn maandag geëvacueerd vanwege een brand. Rond 19.00 uur ontstond er brand in de flat aan de Kruisberg. Vier personen raakten gewond, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur werd veroorzaakt door een gelhaard in een woning op de vierde etage. Rond 21.30 uur was de brand onder controle. De verwarming was bij tientallen woningen uitgevallen en daarom moesten de mensen uit huis.

Een persoon kreeg een hartaanval en is naar een ziekenhuis overgebracht. Drie personen moesten worden behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

Dijsselbloem gekozen tot voorzitter Eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is maandagavond gekozen tot voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de zeventien eurolanden. Zijn Europese collega's kozen unaniem voor hem, meldt de NOS.

Dijsselbloem was de enige kandidaat voor de opvolging van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Zondag werd duidelijk dat Frankrijk, dat aanvankelijk bezwaren had tegen Dijsselbloem, overstag was. Wel wilde Frankrijk dat Dijsselbloem zijn visie op de eurogroep toelichtte voordat er over zijn benoeming werd gestemd.

Dijsselbloem gaat de functie uitoefenen naast zijn ministerschap. Als hij straks voorzitter is, wordt Nederland bij de vergaderingen van de eurogroep vertegenwoordigd door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Maandagavond geven Juncker en Dijsselbloem nog een persconferentie in Brussel.

PEC Zwolle wil Jans als nieuwe trainer

PEC Zwolle hoopt dat Ron Jans vanaf volgend seizoen de trainer is van de club. De geboren Zwollenaar is één van de kandidaten om Art Langeler op te volgen bij de promovendus.

Jans, die acht jaar lang bij PEC Zwolle speelde, werd eind vorig jaar ontslagen bij het Belgische Standard Luik. Daarvoor was hij oefenmeester bij FC Groningen en sc Heerenveen.

"Ron Jans is een geschikte kandidaat, maar dat vind ik ook van de andere twee kandidaten", liet technisch directeur Gerard Nijkamp aan Voetbal International weten. "Ik heb al eerder gezegd, als Ron wil, ben ik de eerste die met hem in gesprek gaat. Maar dan nog moeten beide partijen eruit komen. Zorgvuldigheid gaat bij de keuze voor onze nieuwe trainer voor alles."

Langeler gaf eerder dit seizoen aan samen met assistent Jaap Stam aan het einde van het seizoen te vertrekken.

Routinier Derry jaar door langer bij QPR

Shaun Derry speelt ook volgend seizoen voor Queens Park Rangers. De 35-jarige middenvelder heeft zijn aflopende verbintenis met een jaar verlengd, meldt de Engelse club maandag. Derry is bezig aan zijn derde seizoen bij QPR. De trainerswissel eind november pakte voor hem gunstig uit. In tegenstelling tot voorganger Mark Hughes stelt huidige QPR-coach Harry Redknapp de routinier regelmatig op.

Derry verruilde in de zomer van 2010 Crystal Palace voor QPR en kwam sindsdien tot 91 officiële wedstrijden voor de huidige nummer laatst van de Premier League. Hij heeft zijn zinnen gezet op een jubileum. "Mensen die mij gevolgd hebben tijdens mijn carrière weten dat ik elke twee of drie jaar van club gewisseld ben. Maar als je die honderd wedstrijden haalt, is dat een fantastische mijlpaal." Derry speelde eerder voor Notts County, Sheffield United, Portsmouth, Nottingham Forest, Leeds United en twee perioden bij Crystal Palace.

Onder Redknapp is niet alleen Derry, maar QPR opgeleefd. In 2013 is de ploeg na vijf wedstrijden nog ongeslagen.

[AC] Uitslagen en stand Groep C

Vanavond werden tijdens de African Cup of Nations 2013 ook in Groep C de eerste groepswedstrijden afgewerkt. Titelverdediger Zambia trof Ethiopië, terwijl Nigeria het op mocht nemen tegen Burkina Faso. Hieronder de uitslagen en stand in Groep C.

Zambia - Ethiopië 1-1
Titelhouder Zambia is de Afrika Cup maandag met een teleurstellend resultaat begonnen. De ploeg van Hervé Renard kwam in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit tegen tien man van Ethiopië niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Collins Mbesuma zette Zambia in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong, toen Ethiopië al met tien op het veld stond na rood voor doelman Jemal Tassew. Halverwege de tweede helft bezorgde Adane Girma de Ethiopiërs toch een punt.

Saladin Said kreeg in de openingsfase twee prima kansen om Ethiopië op voorsprong te schieten. De spits van Wadi Degla zag eerst een lobje over het Zambia-doel stuiteren en miste even later ook nog een strafschop. In de 35e minuut liet vervolgens ploeggenoot Jemal zich van zijn slechtste kant zien. De goalie torpedeerde met een karatetrap een doorgebroken speler van Zambia en mocht met direct rood inrukken.

Zambia leek in een zetel te geraken, toen spits Mbesuma vervolgens in blessuretijd van de eerste helft voor de openingstreffer zorgde. De tien spelers van Ethiopië bleven zich na rust echter kranig verweren en kregen halverwege de tweede helft loon naar werken, met de gelijkmaker van Adane. Zambiaan Jacob Mulenga was op dat moment net als invaller binnen de lijnen gekomen. De spits van FC Utrecht moest vorig jaar nog de winst van Zambia op de Afrika Cup met een blessure aan zich voorbij laten gaan.

Nigeria - Burkina Faso 1-1
Nigeria heeft maandag op de Afrika Cup in extremis een overwinning tegen Burkina Faso uit handen gegeven. In de vierde minuut van de blessuretijd maakte Burkinees Alain Traoré de gelijkmaker: 1-1. Vroeg in de wedstrijd had Emmanuel Emenike de Nigerianen op voorsprong gezet. Eerder maandag kwamen titelverdediger Zambia en Ethiopië in het openingsduel van groep C ook al een 1-1 remise overeen.

Nigeria was in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit de eerste helft de betere ploeg en kwam na 23 minuten verdiend op voorsprong. Emenike was het eindstation van een schitterende aanval. Na rust kwam Burkina Faso beter voor de dag. Vlak na rust kreeg het een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar Nigeria-doelman Vincent Enyeama toonde zijn kwaliteiten.

Een kwartier voor tijd kreeg Nigeriaan Efe Ambrose zijn tweede gele kaart. Met ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo als vervanger op de rechtsbackpositie leek Nigeria in de slotfase het fel aandringende Burkina Faso van zich af te houden. Ver in blessuretijd schonk Traoré Burkina Faso echter alsnog een puntje.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Burkina Faso 1 0 1 0 1 1-1
2. Ethiopië 1 0 1 0 1 1-1
3. Nigeria 1 0 1 0 1 1-1
4. Zambia 1 0 1 0 1 1-1

Money can't buy happiness

Welke taal de persoon spreekt die tegenover je zit in de Amsterdamse metro, weet je nooit. Ik meen vandaag iets van Russisch te herkennen. Een meisje van - ik schat - een jaar of éénentwintig is aan het bellen met haar vaderland, vermoed ik. Hoewel ik geen snars van de woorden begrijp, verraden de tranen in haar ogen de sfeer van het gesprek. Ze heeft een gaaf gezicht. Strakke kaaklijn. Heldere ogen. Op haar schoot staat een tas van het merk Louis Vuitton. Het zou mij niks verbazen als dit meisje model is.

'Hells Ambtenaar niet te verbieden'

Het plan van de gemeente Amsterdam om ambtenaren te verbieden lid te zijn van omstreden motorclubs als Satudarah en de Hells Angels is juridisch helemaal niet houdbaar.

Dat betoogt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp tegenover AT5. Volgens de hoogleraar kun je mensen niet verbieden om lid te zijn van een vereniging zolang die niet verboden is. 

'Ze kunnen het zonder meer zeggen, want dat doen ze. Maar de vraag is of ze het kunnen uitvoeren en daar twijfel ik bijzonder aan', stelt Verhulp. 'De groep is bekend als niet altijd even gezagstrouw, dat is onhandig want een ambtenaar hoort onberispelijk te zijn. Maar lid zijn van een groep die niet verboden is kan er niet voor zorgen dat je zonder meer geen ambtenaar meer kunt zijn'.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het juist goed dat Amsterdam actie onderneemt tegen de Hells Angel-ambtenaren. 'Een ambtenaar is integer. Die hoort geen relatie te hebben met organisaties die in verband worden gebracht met criminaliteit en misdaad'.

De gemeente houdt voorlopig vast aan de plannen en voelt zich gesteund door minister Opstelten.

Topman Total voor rechter om fraude Irak

De topman van het Franse olieconcern Total en een voormalige Franse minister zijn maandag in een rechtbank verschenen op verdenking van corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma van de Verenigde Naties (VN) voor Irak ten tijde van Saddam Hoessein.

Total-bestuursvoorzitter Christophe de Margerie, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua en anderen staan terecht op verdenking van corruptie, ongeoorloofde beïnvloeding en medeplichtigheid. Het olie-voor-voedselprogramma van de VN liep van 1996 tot 2003 en was bedoeld om de Iraakse bevolking te helpen de economische sancties tegen het regime van Hoessein te doorstaan, door Irak toe te staan olie te verkopen in ruil voor voedsel. Die sancties waren opgelegd na de Golfoorlog in 1991.

Uit onderzoek van de VN bleek dat voor miljarden dollars aan fraude was gepleegd met het steunprogramma. De Margerie wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij het misbruik van bedrijfseigendommen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot 5 jaar celstraf krijgen plus een boete. Total en Pasqua hebben de aantijgingen altijd ontkend.

Opportunity negen jaar op Mars

De Marsrover Opportunity bereikt deze week een gedenkwaardige mijlpaal. De missie van de rover zou aanvankelijk drie maanden duren, maar de Opportunity rijdt nu al negen jaar rond op de Rode Planeet.

De jaren gaan tellen. De Opportunity kampt met artrose in zijn robotarm en rijdt voornamelijk nog achteruit, vanwege een onwillig voorwiel. Toch laat het Marswagentje zich hierdoor niet uit het veld slaan.

Momenteel bevindt de Opportunity zich op de westelijke rand van de Endeavour Krater. Hij zal hier de komende maanden blijven om later zuidwaarts te trekken.

De Opportunity landde op 24 januari 2004, weken na zijn broertje Spirit, op het zuidelijk halfrond van Mars. Al vlug deed de rover een van de belangrijkste ontdekkingen op Mars. Hij vond aanwijzingen dat de stoffige en koude planeet in het verleden een warmer en natter klimaat had.

De Spirit kwam terecht op een minder interessante plek en moest enige tijd rijden voor hij geologisch bewijs voor de aanwezigheid van water in het verleden vond. Deze rover viel in 2010 stil en zit sindsdien vast in het Marszand.

De Opportunity gaat ondertussen onverschrokken voort, voortgedreven door zijn zonnepanelen. Sinds zijn landing heeft hij bijna 35 kilometer afgelegd.


Opportunity bijna tien jaar op Mars (Foto: Novum)

IJszeiler ligt uur in een wak

Een ijszeiler heeft maandag een uur tot zijn middel in het water gestaan voordat brandweerlieden hem uit zijn benarde positie konden redden. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Dat meldt de politie.

De Fries was op de Wijde Ee bij Grouw aan het ijszeilen toen hij rond 17.00 uur in een dunne laag ijs vast kwam te zitten. Pogingen om zijn boot los te krijgen mislukten, waarbij hij door het ijs zakte.

De duisternis viel in, waardoor het voor hulpdiensten moeilijk werd om de man te vinden. Hij stond zo'n vijfhonderd meter uit de kust in een wak.

De politie raadt iedereen met klem aan om alleen het ijs op te gaan op ijsbanen of op ondergelopen weilanden. Op vaarten en plassen is het ijs onbetrouwbaar, zeker nu er een extra laag sneeuw op ligt.

Cavendish wint eerste etappe San Luis

Mark Cavendish heeft bij zijn eerste officiële wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg Omega Pharma-Quick.Step direct kunnen juichen. De Britse oud-wereldkampioen kwam bij de eerste etappe van de Ronde van San Luis als eerste over de finish.

Cavendish klopte in de Argentijnse plaats Villa Mercedes na 164 kilometer de Italianen Sacha Modolo en Alessandro Petacchi in de massasprint. De Slowaak Peter Sagan, vorig jaar winnaar van de puntentrui in de Ronde van Frankrijk, werd vijfde.

Cavendish wint eerste etappe San Luis
Cavendish wint eerste etappe San Luis (Foto: ANP)

Saskia Noort vindt faceliftactie belachelijk

Saskia Noort vindt het niet kunnen dat mensen die De Verbouwing op dvd aanschaffen kans maken op een facelift. In de film, naar het gelijknamige boek van de schrijfster, speelt plastische chirurgie een belangrijke rol. Noort vindt de actie van distributeur Entertainment One echter 'belachelijk'.

"Ik wil even laten weten dat ik me volledig distantieer van deze actie", heeft ze laten weten via Twitter. "Mijn boek is juist kritisch over de uitwassen van plastische chirurgie, krijg je dit. Een facelift winnen, belachelijk."

"In overleg heb ik me tegen deze actie uitgesproken, maar mijn mening is genegeerd", voegde ze toe. De Verbouwing was afgelopen najaar in de bioscopen te zien.

Ophef over woonkosten EU-diplomaten

EU-buitenlandchef Catherine Ashton moet tekst en uitleg geven over de hoge woonkosten voor EU-diplomaten. Dat eist de delegatieleider van de PVV in Brussel, Laurence Stassen.

Aanleiding is berichtgeving in de Britse krant The Sunday Times. Daaruit blijkt dat de woning van de Nederlandse EU-ambassadeur in Hong Kong ruim twintigduizend euro per maand kost. De residentie van de Spaanse EU-ambassadeur in Rusland is maandelijks goed voor dertigduizend euro.

'Op het moment dat je denkt dat het niet gekker kan weet de Brusselse spilzucht je toch weer te verbazen', reageert Stassen. Volgens haar is in 2011 voor 55 miljoen euro aan contracten afgesloten voor privéwoningen van EU-diplomaten. 'Dit is de zoveelste keer dat de kosten onder mevrouw Ashton gierend uit de hand lopen', stelt Stassen.

De partij van Geert Wilders stelde in Brussel al eerder de 'enorme geldverspilling' van de EU-buitenlanddienst aan de kaak.

Roep om boycot Hongaarse krant om anti-Roma-column

Hongaarse burgerrechtenbewegingen hebben bedrijven opgeroepen niet langer te adverteren in de Hongaarse krant Magyar Hirlap. De krant publiceerde onlangs een column van een lid van de regerende partij Fidesz waarin de auteur zich negatief uitliet over de Romagemeenschap in het land.

De oproep is gedaan door de Hongaarse tak van Amnesty International, de Hongaarse Unie voor Burgerrechten en 21 andere bewegingen. Volgens de groepen moet de krant worden geboycot zolang de redactie niet uitdrukkelijk afstand neemt van het artikel, dat werd geschreven door journalist Zsolt Bayer, die tevens lid is van Fidesz. In het artikel schreef Bayer onder meer dat 'veel Roma (...) beesten zijn en zich gedragen als beesten'.

De burgerrechtenbewegingen richtten hun oproep onder meer aan Vodafone, FedEx, Ikea en Procter&Gamble.

'Betaal klimaatbeleid met privaat geld'

Overheden kunnen private partijen prikkelen om het merendeel van het klimaatbeleid te betalen. Bedrijven en investeerders kunnen 570 miljard dollar (428 miljard euro) van de benodigde zevenhonderd miljard dollar op tafel leggen. Dat stelt het World Economic Forum (WEF) maandag in een rapport.

Volgens het WEF is er jaarlijks zevenhonderd miljard dollar nodig om de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden te laten stijgen. Het geld zou onder meer in energiebesparende maatregelen en duurzame energie moeten worden gestoken. Voor het bedrijfsleven kunnen veel van deze investeringen rendabel worden als de overheid er ook geld in stopt, stelt het WEF.

De overheid kan bijvoorbeeld subsidie verstrekken, of een garantie afgeven op een lening. Volgens het WEF kan een dollar aan publiek geld in klimaatbeleid via een hefboomwerking vaak vijf dollar aan privaat geld aantrekken. Om het benodigde geld geld uit de private sector te krijgen, is het volgens de onderzoekers nodig om wereldwijd het overheidsbudget om klimaatverandering tegen te verhogen met 36 miljard dollar tot 132 miljard dollar.

De onderzoekers stellen dat als overheden het geld niet uittrekken voor klimaatbeleid, de kosten van klimaatverandering voor de economie verder zullen toenemen. Zij wijzen er op dat de Verenigde Staten vorig jaar 110 miljard dollar kwijt waren aan de gevolgen van natuurrampen, waaronder de orkaan Sandy. Bij een stijging van de temperatuur zouden er meer natuurrampen komen.

Het WEF-rapport becijfert de huidige kosten van klimaatverandering op 1,2 biljoen dollar, 1,6 procent van de wereldeconomie. In 2030 zouden die kosten als percentage van de economie verdubbeld zijn tot 3,2 procent. Vooral de minst ontwikkelde landen zouden de kosten fors zien toenemen tot elf procent van hun bruto binnenlands product.

Kremlin start evacuatie Russen uit Syrië

Rusland stuurt dinsdag twee vliegtuigen naar Libanon om ruim honderd Russische staatsburgers uit Syrië te evacueren. Het Russische ministerie voor noodsituaties heeft dit maandag laten weten. Het is de eerste Russische evacuatie-operatie uit Syrië sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon.

Met de evacuatie geeft Moskou blijk van toenemende twijfels of Assad aan de macht zal weten te blijven en van groeiende zorg over de veiligheid van zijn staatsburgers in Syrië.

Rusland heeft zich in het conflict van begin af aan als een bondgenoot van Assad opgesteld. Het heeft in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties meermalen gebruik gemaakt van zijn vetorecht om sancties tegen de Syrische leider tegen te houden.

'Sporting-miskoop Pranjic naar Celta de Vigo'

Danijel Pranjic kan na een half jaar alweer vertrekken bij Sporting CP. De middenvelder maakt weinig indruk en vertrekt naar verluidt naar Celta de Vigo. Portugese media maken melding van een vertrek van Pranjic naar de Spaanse promovendus. In eerste instantie zou het om een huurdeal gaan. Celta heeft vermoedelijk ook een optie tot koop in de verbintenis op laten nemen.

Pranjic was een dragende kracht bij sc Heerenveen, maar na zijn vertrek uit Friesland ging zijn carrière bergafwaarts. Hij slaagde er nimmer in een basisplek te veroveren bij Bayern München, waarop hij vorige zomer een nieuw avontuur aanging.

De Kroatische middenvelder komt bij Celta bij een degradatiekandidaat terecht. De club vocht zich vorig seizoen terug naar het hoogste Spaanse niveau, maar slaagde er niet in in de eerste seizoenshelft een voorschot op een extra seizoen in de Primera División te nemen.

Estelle Cruijff emotioneel na vrijkomen Badr Hari

Estelle Cruijff heeft emotioneel gereageerd op het nieuws dat haar vriend Badr Hari weer op vrije voeten komt. De kickbokser kreeg maandagavond te horen dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.

Estelle was na afloop van de zitting in de rechtbank in Amsterdam in tranen, en zichtbaar heel blij dat haar geliefde weer op vrije voeten komt. Ze verliet de rechtbank zonder de media te woord te staan.

Hari zit sinds afgelopen zomer vast voor een reeks geweldsincidenten. Hij brengt de komende nacht nog door in de cel. Dinsdagochtend mag hij naar buiten.

Southampton haalt concurrent Hooiveld

Jos Hooiveld krijgt concurrentie bij Southampton. De verdediger gaat de strijd aan met aankoop Vegard Forren. De centrale verdediger komt over van Molde FK.

Zijn komst volgt na de aanstelling van Mauricio Pochettino als coach van Southampton. The Saints besloten vorige week tegen alle verwachtingen in niet verder te gaan met Nigel Adkins.

Hooiveld heeft dit seizoen geen basisplek, maar kreeg in de voorbije weken veel speeltijd. Dat kwam door de afwezigheid van de Portugees José Fonte. Aan het begin van het seizoen verloor hij zijn basisplek aan oud-VVV Venlo-speler Maya Yoshida.

Voetbal International meldt dat media uit Southampton een vertrek van Hooiveld verwachten. Niet alleen de ervaren verdediger mag naar een nieuwe club uitkijken. Ook Kelvin Devis en Ritchie Lambert zouden geen toekomst meer hebben bij de Premier League-club.

Nelissen: "Het was stoppen of EPO gebruiken"

Danny Nelissen, voormalig wielrenner van Rabobank, maakte gisteren bekend dat hij in het verleden doping heeft gebruikt. Vandaag reageerde op zijn uitlatingen in een uitzending van RTL Sportcafé.

"Het was op een op een gegeven moment kiezen uit twee kwaden: stoppen of meedoen (met het gebruik van EPO, red.). Zo heb ik het ervaren", liet Nelissen weten. "Ik heb in de Tour de France van 1996 en 1997 bij Rabobank EPO gebruikt. Ik kreeg het toegediend door ploegarts Geert Leinders."

Vandaag werd bekend dat de Belgische wielerbond KBWB een tuchtonderzoek begint naar Leinders.

'Coen Moulijn in Ajax-shirt' levert ernstige bedreigingen op

Twee jongens uit Zwijndrecht zijn via sociale media en via de telefoon ernstig bedreigd. Dit naar aanleiding van een 'grap' van de twee om het standbeeld van Coen Moulijn, dat voor de Rotterdamse Kuip staat, te voorzien van een Ajax-shirt.

De twee jongens gingen, daags voor de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, vervolgens met het beeld op de foto en één van de jongens showde een papier met daarop de tekst "He Coen, Ajax kampioen". Dit is voor sommigen aanleiding geweest om de twee ernstig te bedreigen.

Volgens de politie van Rotterdam-Rijnmond is het echter niet duidelijk of het daadwerkelijk om de twee jongens gaan die op de foto staan met het standbeeld. De jongens gaan aangifte doen van de bedreigingen en de politie zal een onderzoek instellen.

Klik hier voor de bewuste foto.

'Suk vervolgt loopbaan in Portugese competitie'

Het lijkt erop dat Hyun-Jun Suk de Nederlandse Eredivisie gaat verlaten. De Zuid-Koreaanse spits van FC Groningen heeft vandaag een kennismakingsbezoek afgelegd bij het Portugese CS Maritimo.

De 21-jarige Suk komt bij Groningen nauwelijks aan spelen toe en mag zodoende uitkijke naar een nieuwe werkgever. De Zuid-Koreaan keert morgen terug in de Euroborg, waarna alle partijen een beslissing gaan nemen over de toekomst van de aanvaller.

FC Groningen nam Suk in 2011 transfervrij over van Ajax.

Boonen: "Geluk gehad dat artsen snel reageerden"

Tom Boonen is vandaag in Herentals geopereerd aan een slijmbeursontsteking in zijn elleboog. De Belgische wielrenner bleek bij een val een ernstige bacteriële te hebben opgelopen. "Ik heb geluk gehad", liet hij weten.

"Een schrammetje van niks. Thuis heb ik de elleboog gedesinfecteerd. Er leek niets aan de hand, totdat mijn arm zaterdag ineens heel dik werd. In overleg werd besloten toch maar even naar het ziekenhuis te gaan. Ik kreeg antibiotica mee, maar toen de artsen mij een dag later opnieuw zagen ter controle besloten ze onmiddellijk te opereren", legt Boonen uit.

Boonen moet nu nog enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven. "Ik heb echt mazzel dat de medische staf zo snel de ernst heeft ingezien en gehandeld. Het was een 'close call' heb ik begrepen. Nu gaat het al een stuk beter", liet Boonen verder weten.

Hij besluit: "Volgende week ga ik nadenken over het hervatten van de training. Dit komt natuurlijk op een heel slecht moment in de voorbereiding op de voorjaarsklassiekers."

Raiola: "Nul procent kans op vertrek Balotelli"

Mino Raiola, zaakwaarnemer van onder meer Mario Balotelli, verwacht niet dat de Italiaanse spits zijn club Manchester City deze winter zal verlaten. AC Milan zou naar verluidt de aanvaller willen overnemen, maar alleen als City de vraagprijs verlaagd.

"City vraagt 37 miljoen euro? Ze hebben nooit om geld gevraagd omdat ze de speler nooit te koop hebben gezet", liet Raiola weten aan GR Parlamento. "Er zijn geen onderhandelingen gaande rondom Balotelli en er zal ook geen gesprek komen deze week."

"City wil Mario niet verkopen, laat staan hem verhuren. Op dit moment is er nul procent kans dat hij verkast. Maar wie weet wat er gebeurt tot 31 januari. Balotelli is heel stil, hij is natuurlijk niet blij dat hij niet speelt. Maar hij gaat anders om met de situatie dan in het verleden, niet als een rotte appel", vervolgt de zaakwaarnemer.

Robben lucht zijn hart over blessureleed

Arjen Robben heeft heel wat voetbal in zijn carrière gemist door blessures. Het houdt 'De man van glas' nog altijd bezig. In gesprek met Voetbal International lucht hij nog eens zijn frustraties over zijn blessureleed.

"Er zijn momenten dat je overal even klaar mee bent, geen energie hebt en dat het je allemaal niets meer kan schelen. Als je elke keer weer moet vechten om terug te komen, vraag je je soms wel af waar je het allemaal nog voor doet. Soms gaat het wel malen in je hoofd", aldus Robben.

"Als ik soms andere spelers zie trainen en voetballen zonder geblesseerd te raken, denk ik wel eens: hoe kan dat nou? Uiteindelijk wil je toch weer plezier maken en voetballen. Ik heb daarom nog even de tijd. Ik zeg soms voor de grap: als je zo vaak een half seizoen uitvalt zoals ik, kan je makkelijk tot je veertigste doorspelen."

De bijna 29-jarige Robben gaat vanaf volgend seizoen aan de slag met succescoach Josep Guardiola. "Ik verheug me op de samenwerking. Al ken ik hem alleen van horen zeggen. Ik heb met Real Madrid een keer tegen hem gespeeld. Maar het is natuurlijk een mooie naam en ik verwacht veel van hem."

Gerrard wil Engels record en WK-titel

Steven Gerrard is een veteraan in het Engelse nationale team. Maar hij heeft nog twee grote doelen in zicht. De 32-jarige middenvelder van Liverpool werd zondag gehuldigd vanwege zijn honderdste interland voor Engeland tegen Zweden in november.

Het recordaantal interlands voor een veldspeler in Engeland ligt op 115, op naam van David Beckham. En dat record zou Gerrard graag willen overnemen. "Mijn persoonlijke ambitie is zoveel mogelijk interlands te pakken als ik kan. Ik heb David Beckhams record in zicht, dus daar ga ik op jagen omdat hij een bijzondere speler is", vertelde hij aan de Daily Mail.

De technicus wil niet te ver vooruitlopen op een tweede Engelse wereldtitel na 1966, maar hij sluit het ook niet uit. "Zoals ik altijd zeg in een groot toernooi, heb je dat beetje geluk nodig. En wanneer het geluk jouw kant op gaat, kun je het onmogelijke bereiken - ik deed het al eens met Liverpool (Champions League 2005, red.) en we zagen het Chelsea vorig jaar doen."

"Het is niet altijd zo dat de beste teams deze toernooien winnen, dus we bekijken het met hoop en geloof. Enkele grote spelers als Jack Wilshere komen terug van een blessure. Hij gaat waarschijnlijk een grote rol spelen."

Facebook laat je je kut voelen

De kogel is door de kerk. Dankzij Facebook voel je je kut. Dit is gebleken uit een Duitse studie, uitgevoerd onder zeshonderd personen.

Meer dan tweehonderd van de ondervraagden hebben aangegeven dat zij zich na een bezoek aan het 'Smoelenboek' slechter voelen dan ervoor. Dit komt vooral door jaloezie. Het zien van kiekjes van voorbeeldige gezinnetjes die genieten van een vrolijke vakantie laat je inzien dat jouw leven behoorlijk kut is, zo stellen de onderzoekers van de Berlin Humboldt Universiteit en de Technische Universiteit van Darmstadt.

We walgen allemaal wel eens van die vrolijke vriendjes, maar onderzoekster Hanna Krasnova zegt dat ze het nu wetenschappelijk heeft aangetoond dat socialenetwerksites 'toegang bieden tot veel positief nieuws en profielen van succesvolle 'vrienden', hetgeen leidt  tot jaloezie'.

Vooral als je een lurker bent op Facebook, heb je een kutleven. Van alle deelnemers geven degenen die zelf niet actief meedoen op Facebook maar slechts andere profielen bekijken, aan zich achteraf klote te voelen.

Varane gelooft nog in titel voor Real

Real Madrid kwam afgelopen weekend eindelijk een beetje terug in de Spaanse 'titelstrijd'. Raphaël Varane gooit de handdoek nog niet in de ring.

De huidige landskampioen won afgetekend met 0-5 van Valencia, terwijl Barcelona verrassend onderuit ging bij Real Sociedad met 3-2. Het verschil tussen de twee rivalen is nog steeds groot met vijftien punten, maar volgens Varane kan er van alles gebeuren.

De Franse verdediger speelde de gehele wedstrijd voor Real Madrid bij afwezigheid van de geschorste Sergio Ramos. Na de eerste helft stond de 5-0 eindstand al op het scorebord. "Het team speelde zeer goed, onze eerste helft was spectaculair en ik ben erg tevreden met de overwinning", aldus Varane in de Spaanse media.

Hij geeft aan dat De Koninklijke tot de laatste snik zal gaan voor de titel. "We doen iedere wedstrijd ons best, maar het zit niet altijd mee. Zondag liep alles goed en stonden we achteraan sterk. De competitie is pas gespeeld als de laatste speeldag voorbij is en tot dan zullen we iedere wedstrijd alles blijven geven."

Varane sprak zich ook nog uit over het gerucht van een ruzie tussen trainer Jose Mourinho en sterspeler Cristiano Ronaldo. "Alles is prima in de kleedkamer, de sfeer is opperbest", vertelde Varane.

De Maar verder op Amerikaanse licentie

Wielrenner Marc de Maar rijdt het komend seizoen onder een Amerikaanse licentie. De geboren Drent kwam de afgelopen jaren uit voor Curaçao, maar omdat de wielerbond van het eiland niet langer door wielerunie UCI wordt erkend, was dat niet meer mogelijk. Dat heeft de renner maandag op zijn website gemeld.

Nadeel voor de 28-jarige De Maar, die voor de Amerikaanse ploeg United Healthcare rijdt, is dat hij door de switch zich niet meer kan hullen in de kampioenstrui van Curaçao. Volgens De Maar onderzoeken Curaçao en Aruba nu de mogelijkheid om een gezamenlijke licentie aan te vragen. Renners van de twee eilanden kunnen dan in de toekomst weer deelnemen aan internationale koersen.

De Maar verder op Amerikaanse licentie
De Maar verder op Amerikaanse licentie (Foto: ANP)

Man vast voor mishandeling dreumes

Een 26-jarige man uit Tilburg is gearresteerd op verdenking van zware mishandeling van een kind van 13 maanden oud. De man had een relatie met de moeder van de dreumes. Dat meldt de politie maandag.

Het meisje werd op 14 december zwaargewond binnengebracht bij een huisartsenpost in Tilburg. Ze moest gereanimeerd worden en werd per traumahelikopter naar een kinderziekenhuis gebracht. Ze verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum.

Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd. De man wordt donderdag voor de rechter-commissaris voorgeleid.

Musical Jekyll and Hyde wordt mogelijk verfilmd

Het is goed mogelijk dat het verhaal van Jekyll en Hyde opnieuw een verfilming krijgt. Filmproducenten Mike Medavoy en Nick Nicita hebben de filmrechten gekocht van de musical 'Jekyll and Hyde', die binnenkort weer in Broadway te zien is.

Het verhaal dat in 1886 werd geschreven door de Schotse auteur Robert Louis Stevenson, is al meerdere malen verfilmd, maar nooit als musical. Nicita ziet graag dat de nieuwste verfilming over de man met een gespleten persoonlijkheid binnen nu en twee jaar op het witte doek verschijnt. De producenten zijn nu op zoek naar een regisseur.

De casting zal mede worden verzorgd door Leslie Bricusse en Frank Wildhorn, die verantwoordelijk waren voor de tekst en muziek van de musical die 23 jaar geleden voor het eerst te zien was.

Over de acteurs naar wie ze op zoek zijn is het duo duidelijk. "We zijn niet geïnteresseerd in eersteklas acteurs die ook een beetje kunnen zingen. We zijn op zoek naar eersteklas acteurs die subliem kunnen zingen", aldus Bricusse. "En het lijstje dat je dan overhoudt is niet heel lang."


De musical waar het om draait

Lichaam gevonden onder ijs Nieuwkoopse Plassen

Midden op de Nieuwkoopse Plassen is maandagmiddag bij een wak onder het ijs een levenloos lichaam gevonden. Waarschijnlijk gaat het om het lichaam van een 58-jarige schaatser uit Bodegraven die sinds zondag werd vermist, maar identificatie moet nog plaatsvinden, meldt een politiewoordvoerder.

Duikers van de brandweer vonden het lichaam even na 17.00 uur tijdens een zoekactie naar de vermiste schaatser. Die zoektocht was maandag hervat, nadat zondag ook al urenlang naar de man was gezocht, onder meer met behulp van een warmtebeeldcamera.

Vermoedelijk is het slachtoffer de eerste schaatser die deze winter om het leven is gekomen doordat hij door het ijs is gezakt. De 58-jarige man was volgens de politie een geoefend schaatser. Hij vertrok zondag rond 14.00 uur en wilde via het Zuid-Hollandse plassengebied naar Woerdense Verlaat schaatsen. Daar kwam de man echter nooit aan.

'NS behandelt reizigers schandalig'

Uit een peiling op fok.nl blijkt dat ruim tweederde vindt dat de NS prutswerk levert deze winter en daarmee haar reizigers schandalig behandelt. Van de bijna 3000 respondenten kiest 68 procent voor 'Eens, schandalig hoe de NS haar reizigers behandelt' bij de stelling 'De NS Levert deze winter prutswerk!'.

Nog geen kwart is wèl tevreden met de nationale spoorwegen. De NS rijdt al voor de zesde dag met een uitgedunde dienstregeling, morgen is deze ook nog van kracht. Ook is er geen volwaardig alternatief voor de geschrapte Fyra-verbinding naar België. Waar de Belgische spoorwegen de treinenbouwer AnsaldoBreda nog 3 maanden uitstel geven om hierna juridisch onder het koopcontract van de spaghettiboemels uit te kunnen komen, zet de NS deze stap (nog) niet.

Ondertussen heeft de NS het heel druk met het belerend toespreken van het personeel van de niet rijdende Fyra-trein: Ze mogen absoluut geen NS stropdas om doen, maar moeten het exemplaar met het Fyra-merk dragen. Wanneer de NS zich met haar kerntaak gaat bezig houden en reizigers goed, snel en op tijd gaat vervoeren is helaas nog niet bekend.

Den Haag Centraal
'NS levert prutswerk' (foto: FOK!|Peter)

FOK!filmtip van de dag: The Messenger: The Story of Joan of Arc

Maandag. De start van een zware werkweek en dan ook nog door die verdomde sneeuw en dito file heen. En dan op de terugweg ook nog eens. Menig treinreizende FOK!ker of FOK!kende automobilist heeft zich al bedacht dat het lekker zou zijn om vanavond lekker te gaan 'bankhangen' met een biertje en een goede film. Welnu, dit soort mensen helpt FOK!film uit de brand met de FOK!filmtip van de dag.

The Messenger: The Story of Joan of Arc is vanavond om 20:30 te zien op RTL 8 en gaat over een jong meisje. Menig mannelijke FOK!ker wordt nu geïntresseerd. Dit jonge meisje, Jeanne D'Arc genaamd, krijgt een visioen waarin God haar vertelt dat zij uitverkoren is om de Fransen te bevrijden van de Engelsen. Veel later als ze een jonge vrouw is bezoekt ze de Franse Dauphin, die zijn kroning tot koning van Frankrijk uitstelt totdat hij de Engelsen heeft overwonnen. Jeanne legt uit wat haar missie is en wordt zowaar aanvoerster van zijn leger. Wanneer de oorlog gewonnen is, krijgt zij echter te maken met achterdocht en verdachtmakingen. Een goede film voor een maandagavond. Bekijk hieronder de trailer. Veel kijkplezier!

Turken nu al familie voor Yolanthe Sneijder-Cabau

Yolanthe Sneijder-Cabau is pas een paar uur in Turkije, maar voelt zich al helemaal thuis. "Het voelt nu al als familie", zei de voetbalvrouw over de honderden Turken die haar en haar echtgenoot Wesley Sneijder op stonden te wachten op de luchthaven.

"De mensen zijn helemaal geweldig", zei Yolanthe tegen Galatasaray TV, de zender van Wesleys nieuwe club. "Ze waren allemaal zo lief." Wesley en Yolanthe arriveerden maandagmiddag in Istanbul, de nieuwe woonplaats van het glamourkoppel. Honderden voetbalfans stonden klaar voor het echtpaar.

"Ik ben vijf keer eerder in Turkije geweest", kan Yolanthe zich herinneren. "Vier keer voor werk en een keer voor een vakantie. Toen was ik ook al helemaal verliefd op Turkije. Ik ben blij dat we er zijn, het is een geweldige stap voor Wesley."

Wij wisten natuurlijk al langer dat Yolanthe eigenlijk een Turkse chick is.

Proces groepsverkrachting India begint donderdag

Het proces tegen de vijf mannen die worden verdacht van de fatale groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in de Indiase stad New Delhi gaat donderdag van start. Dat heeft een advocaat van de verdachten maandag gezegd. De normale rechtspleging in India verloopt traag en wordt geplaagd door incompetentie en corruptie, maar deze zaak wordt behandeld door een nieuwe rechtbank, die is ingesteld om misdrijven tegen vrouwen te behandelen. Er wordt een speciale snelrechtprocedure toegepast.

Rechter Yogesh Khanna bepaalde maandag dat de rechtszaak achter gesloten deuren wordt gevoerd. De verdediging had eerder juist een verzoek ingediend om de zaak voor iedereen toegankelijk te maken. De rechter wilde hier niet in mee gaan, vanwege de gevoeligheid van de zaak. Vanaf donderdag wordt er elke dag een hoorzitting gehouden en niet, zoals in andere zaken vaak voorkomt, met tussenpozen van weken of soms maanden. De verdediging heeft een verzoek ingediend bij het Hooggerechtshof om de zaak naar een rechtbank buiten New Delhi te verplaatsen, vanwege de emoties die in de stad hoog zijn opgelopen. Dit verzoek is nog in behandeling.

De brute verkrachting van de 23-jarige studente vorige maand leidde tot felle protesten in New Delhi. De zaak heeft ook een landelijke discussie losgemaakt over de ondergeschoven positie van Indiase vrouwen.

Obama legt opnieuw eed af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag ten overstaan van honderdduizenden mensen voor het Capitool in Washington de eed afgelegd voor zijn tweede ambtstermijn. Zondag legde Obama de eed al formeel af tijdens een besloten ceremonie in het Witte Huis.

De Amerikaanse grondwet schrijft voor dat de president op 20 januari wordt beëdigd. Als 20 januari op een zondag valt wordt de publieke inauguratie doorgaans een dag uitgesteld. De eedaflegging van Obama valt nu samen met de nationale feestdag ter ere van Martin Luther King, de voorvechter van burgerrechten voor zwarten die in 1968 werd vermoord. Martin Luther King Day valt elk jaar op de derde maandag van januari.

Ook vicepresident Joe Biden werd voor de tweede keer beëdigd. Rechter Sonya Sotomayor van het Hooggerechtshof nam de eed voor Biden af. Biden legde net als Obama officieel de eed zondag al af.

Myrlie Evers-Williams, weduwe van burgerrechtenleider Medgar Evers die in 1963 werd vermoord, ging het publiek in Washington voor in een gebed.

De beëdiging werd onder meer bijgewoond door Bill Clinton en Jimmy Carter, de enige twee nog levende Democratische ex-presidenten. Clinton werd vergezeld door zijn vrouw Hillary, die in Obama's eerste termijn minister van buitenlandse zaken was maar deze maand afzwaait. De laatste twee Republikeinse presidenten, George W. Bush en zijn vader George H.W. Bush, waren niet bij de ceremonie aanwezig.

Ook enkele wereldberoemde sterren gaven acte de presènce. Rapper Jay-Z en zijn vrouw en zangeres Beyoncé werden getrakteerd op een luid applaus. Ook actrice Eva Longoria, die zich tijdens de campagne inzette voor Obama, en zangeres Katy Perry en John Mayer, waren aanwezig bij het Capitool.

Belmoktar dreigt met meer aanslagen

De Algerijnse terroristenleider Moktar Belmoktar dreigt met meer aanslagen. Het geweld zal zijn gericht tegen landen die de Franse interventie in Mali steunen. ''Wij drukken onze moslimboeders op het hart om voor hun eigen veiligheid alle westerse bedrijven en complexen, en vooral de Franse te mijden'', zo luidde het in een verklaring.

Het aantal doden als gevolg van de door Moktar geleide gijzelingsactie bij het aardgasveld van Ain Amenas in de Algerijnse woestijn is inmiddels opgelopen tot zeker 81. Explosievendeskundigen die het complex uitkamden vonden nog meer doden, sommigen dermate verminkt dat hun identiteit nog niet kon worden vastgesteld.

Speciale eenheden van het Algerijnse leger bestormden het complex zaterdag om een einde te maken aan het gijzelingsdrama. De aanvallers waren afkomstig uit zes verschillende landen en waren er op uit de gasraffinaderij van Ain Amenas, die het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach samen met BP en het Noorse Statoil exploiteert, op te blazen en alle gijzelaars te doden, zei de Algerijnse minister van communicatie Mohamed Said.

De Gemaskerde Brigade van Belmoktar heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Belmoktar claimde de aanval in een video die de Mauritanische website Sahara Media kreeg toegespeeld namens Al-Qaida. Op de site zijn soms boodschappen van jihadisten te zien.

"Wij van Al-Qaida zijn verantwoordelijk voor deze operatie, die onze zegen heeft", zo haalde Sahara Media de video aan. De boodschap droeg als datum 17 januari, de dag nadat de aanval begon. Belmoktar vormde onlangs zijn eigen groep, maar met de verklaring geeft hij aan toch verwant te zijn met Al-Qaida en deel uit te maken van een wereldwijde jihad.

De Verenigde Staten hebben gewaarschuwd voor meer ontvoeringspogingen tegen westerlingen in Algerije, dat een lange grens deelt met Mali waar Frankrijk militair heeft ingegrepen op een opmars van islamitische militanten een halt toe te roepen.

De overvallers in Ain Amenas richtten zich overduidelijk op buitenlandse arbeiders; honderden Algerijnen lieten zij gaan of ontsnappen.

Opnieuw winterdienstregeling op het spoor

Treinreizigers hebben ook dinsdag weer te maken met een aangepaste dienstregeling. Dat meldt de NS maandagmiddag. Het is de derde dag op rij en de zesde keer sinds vorige week dinsdag dat de NS minder treinen laat rijden vanwege het winterweer.

Vorige week dinsdag werd voor het eerst sinds sneeuw begon te vallen de dienstregeling aangepast. Alleen vrijdag en zaterdag reed de NS volgens het reguliere spoorboekje.

De NS stelt dat de grote hoeveelheden sneeuw die maandag is gevallen en de aanhoudende vorst maken dat het spoor kwetsbaar blijft voor storingen aan de infrastructuur en treinen. Door minder treinen te laten rijden is er volgens de NS meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen op te vangen.

"Door de aanpassingen vorige week, afgelopen zondag en vandaag is de treindienst ondanks enkele grotere verstoringen dit weekend en maandagmorgen beter beheersbaar gebleven voor de reiziger", aldus de NS.

Bij een aangepaste dienstregeling rijdt op veel trajecten niet elk kwartier, maar elk halfuur een trein. Daardoor kan het in de treinen en op perrons ook drukker zijn. Waar mogelijk worden treinen verlengd, belooft de NS. Reizigers moeten verder op sommige trajecten rekening houden met een overstap.


Opnieuw winterdienstregeling op het spoor (Foto: Novum)

'PlayStation 4 komt uit na volgende Xbox'

Kaz Hirai heeft vandaag in de krant een hint gegeven dat de PlayStation 4 niet voor de volgende Xbox-console zal uitkomen. Hirai vroeg namelijk waarom je als eerste zou uitkomen met de apparatuur als de concurrent dan alles kan afkijken en kan verbeteren.

De grote vraag is natuurlijk wat de tijd tussen beide consoles zal worden want als Sony veel wil aanpassen zullen ze meer tijd nodig hebben en misschien wel grond verliezen in de eeuwig durende console-oorlog.

"Why go first, when your competitors can look at your specifications and come up with something better?", aldus Hirai.

Metrostation Rotterdam dicht vanwege vallend beton

Metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam is maandagmiddag afgesloten omdat er blokken beton op de metrosporen vielen. De brokken, zo'n twintig bij veertig centimeter groot, vielen ook op de 's Gravenweg, die tevens is afgesloten. Dat meldt de politie.

Door nog onbekende oorzaak vielen de stukken beton rond 16.45 uur van een parkeergarage die in aanbouw is. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De politie en de brandweer onderzoeken de situatie.

'Mogelijke specificaties volgende Xbox'

Website VGleaks heeft volgens hun de specificaties van de Durango (volgende generatie Xbox) en de Orbis (volgende generatie PlayStation) in handen. Vandaag hebben ze de eerste specificaties bekendgemaakt van de Durango. Let wel op, onderstaande is niet bevestigd door Microsoft.

CPU:

- x64 Architecture
- 8 CPU cores running at 1.6 gigahertz (GHz)
- each CPU thread has its own 32 KB L1 instruction cache and 32 KB L1 data cache
- each module of four CPU cores has a 2 MB L2 cache resulting in a total of 4 MB of L2 cache
- each core has one fully independent hardware thread with no shared execution resources
- each hardware thread can issue two instructions per clock

GPU:

- custom D3D11.1 class 800-MHz graphics processor
- 12 shader cores providing a total of 768 threads
- each thread can perform one scalar multiplication and addition operation (MADD) per clock cycle
- at peak performance, the GPU can effectively issue 1.2 trillion floating-point operations per second

High-fidelity Natural User Interface (NUI) sensor is always present

Storage and Memory:

- 8 gigabyte (GB) of RAM DDR3 (68 GB/s)
- 32 MB of fast embedded SRAM (ESRAM) (102 GB/s)
- from the GPU’s perspective the bandwidths of system memory and ESRAM are parallel providing combined peak bandwidth of 170 GB/sec.
- Hard drive is always present
- 50 GB 6x Blu-ray Disc drive

Networking:

- Gigabit Ethernet
- Wi-Fi and Wi-Fi Direct

Hardware Accelerators:

- Move engines
- Image, video, and audio codecs
- Kinect multichannel echo cancellation (MEC) hardware
- Cryptography engines for encryption and decryption, and hashing

Durango

Vrouw gemept met sneeuwschep

Een 58-jarige vrouw is maandagochtend in Kaatsheuvel gewond geraakt bij een ruzie over sneeuwruimen met haar 44-jarige buurman. De man beweerde dat de vrouw, die haar oprit met een sneeuwschep sneeuwvrij aan het maken was, sneeuw op zijn erf gooide, meldt de politie.

Rond 08.00 uur meldde de buurman er niet van gediend te zijn dat de vrouw sneeuw op zijn erf schepte. Daarop zou een worsteling tussen de twee zijn ontstaan, waarbij de man de vrouw met de schep zou hebben geslagen. De vrouw liep verwondingen aan haar gezicht op en moest naar een ziekenhuis, waar een snee werd gehecht.

De buren kunnen het overigens al langer niet met elkaar vinden. De politie heeft de buurman voor verhoor meegenomen.

Nederlandse Patriots dinsdag op Turkse bodem

De Nederlandse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië worden dinsdag gelost in de haven van het Zuid-Turkse Iskenderun. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandagmiddag.

Zo?n 270 Nederlandse militairen vertrokken maandagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Omdat ze pas in de middag aankomen, begint het uitladen van de Patriot-raketten, die twee weken geleden al naar Turkije vertrokken, dinsdagochtend. Daarna gaan de raketten en de militairen naar hun bestemming. Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector.

De Patriots werden naar Turkije gestuurd omdat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie zijn geraamd op 42 miljoen euro.

Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije. De Duitse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië zijn maandag gelost in de haven van Iskenderun.

Regisseur Winner (Death Wish) overleden

De Britse regisseur Michael Winner (77) is maandag thuis in Londen overleden. Hij had ruim 30 films op zijn naam staan, waaronder de cultklassieker Death Wish, de spionagefilm Scorpio en de horrorfilm The Sentinel. Zijn vrouw heeft het overlijden van Winner gemeld aan de BBC.

Winner had leverproblemen. Afgelopen zomer zeiden specialisten hem dat hij nog hooguit 18 maanden te leven had.

De Britten kennen Winner ook als de auteur van recensies van restaurants voor The Sunday Times.

Regisseur Winner (Death Wish) overleden
Regisseur Winner (Death Wish) overleden (Foto: ANP)

Rusland wil homoseksualiteit strenger bestraffen

Toen Pavel Samboerov in december tijdens een demonstratie bij de Russische Doema zijn vriend een zoen gaf kwam hem dat op dertig uur detentie en een boete van omgerekend twaalf euro te staan wegens 'hooliganisme'. Maar als een wetsvoorstel waar later deze maand over wordt gestemd wordt aangenomen zou een dergelijke zoen worden bestempeld als illegale 'homoseksuele propaganda' en kunnen worden bestraft met een boete van maximaal twaalfduizend euro.

Als het wetsvoorstel, dat onder meer wordt gesteund door het Kremlin en de Russisch-orthodoxe kerk, wordt aangenomen wordt het in heel Rusland illegaal om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, zouden ook in de ban worden gedaan. In diverse Russische steden, waaronder Sint-Petersburg, is dergelijke wetgeving al van kracht.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van een offensief van het Kremlin en de orthodoxe kerk om traditionele Russische waarden te promoten. De autoriteiten willen de verspreiding van wat zij westers liberalisme noemen tegengaan, omdat dat de Russische jeugd zou corrumperen. Volgens Samboerov is het voorstel een van de manieren waarop het Kremlin minderheden - in dit geval seksuele minderheden - wil onderdrukken en daarmee de aandacht wil afleiden van de onvrede die in Rusland heerst over het regime van president Vladimir Poetin.

Het wetsvoorstel kan op brede steun onder de bevolking rekenen. Volgens opiniepeilingen van onafhankelijk peilingsbureau Levada vindt bijna twee derde van de Russen dat homoseksualiteit 'moreel onacceptabel' is. Ongeveer vijftig procent is tegen homoseksuele optochten en het homohuwelijk en bijna een derde van de Russen meent dat homoseksualiteit het gevolg is 'van een ziekte of een psychologisch trauma'.

Wietbende opgerold in grensstreek

De Nederlandse en Belgische politie hebben maandagochtend in de grensstreek een wietbende opgerold. Er werden 24 verdachten aangehouden: achttien in België en zes in Nederland. Bij doorzoekingen van twintig panden in Nederland en België werden vijf hennepplantages ontmanteld. Negenduizend wietplanten zijn in beslag genomen.

Van de verdachten hebben er vijftien de Vietnamese nationaliteit. De overige negen komen uit België, Nederland, Bulgarije en Roemenie, meldt het Openbaar Ministerie in Limburg. De afgelopen jaren zijn al vaker mensen aangehouden die gelinkt zijn aan de bende. Ook werden al eerder wietplantages opgerold.

De politie vermoedt dat de Vietnamezen die bij doorzoekingen op de plantages zijn aangetroffen illegaal in Nederland en België verbleven. Ze zijn waarschijnlijk geronseld en vervolgens uitgebuit. Voor het huren van de panden waarin de plantages waren ingericht, is volgens justitie veel gebruikgemaakt van de diensten van een 48-jarige vrouw uit Gulpen.

CBR schrapt opnieuw veel examens om sneeuw

Het CBR heeft maandag tot 15.00 uur ruim achttienhonderd rijexamens afgelast vanwege het winterse weer. Er stonden in totaal 2768 examens gepland. Vorige week werden ook al duizenden examens uitgesteld vanwege sneeuwval.

In alle provincies waar examens gepland stonden moesten maandag examens worden uitgesteld. Vooral in de noordelijke provincies, waar de meeste sneeuw viel, gingen maar weinig examens door. Het CBR streeft ernaar dat gedupeerde cursisten hun uitgestelde examen binnen twee weken kunnen inhalen.

Vleminckx scoort viermaal, Sturing lovend

Edward Sturing, tegenwoordig assistent-trainer bij het Turkse Gençlerbirligi kan zijn geluk niet op over spits Björn Vleminckx. De van Club Brugge overgekomen spits scoorde gisteren maar liefst vier doelpunten in het met 3-5 gewonnen duel tegen Antalyaspor.

"Hij was echt geweldig", liet Sturing weten over de voormalig aanvaller van N.E.C. Nijmegen. "Wat wij nodig hadden was een fysiek sterke maar beweeglijke aanvaller. In Turkije sta je als spits veelal tegenover grote houten verdedigers. Vleminckx kan daar goed mee omgaan en is een sterk aanspeelpunt."

In de zomer deed Gençlerbirligi ook al een poging om Vleminckx naar Turkije te halen. "We wisten dat hij in Brugge weinig speelde. Destijds bleek het niet mogelijk hem te halen, deze transferperiode gelukkig wel."

"Feit is dat Vleminckx veel te lang niet heeft gevoetbald, maar daar was tegen Antalyaspor nauwelijks iets van te merken. Hij deed het fantastisch en conditioneel en fysiek is hij in orde. Genclerbirligi gaat veel plezier aan hem beleven", aldus Sturing tegenover Voetbal International.

Intercityverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen

Tussen Roosendaal en Antwerpen rijden vanaf komend weekeinde weer intercity's. Dat maakte de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS maandag bekend. De verbinding is het alternatief voor de Fyra, die vanwege technische problemen niet langer rijdt.

Het afgelopen weekeinde reden tussen Roosendaal en Antwerpen ook rechtsstreekse treinen. De nieuwe verbinding die maandag werd aangekondigd gaat zeven dagen per week rijden.

Reizigers die van Amsterdam naar Brussel reizen moet twee keer overstappen, in Roosendaal en in Antwerpen. Alleen de Thalys vervoert mensen direct van Amsterdam naar Brussel. Vanwege het winterweer wordt reizen daarmee wel afgeraden.

Wolff en Lauda in management Mercedes GP

Toto Wolff en Niki Lauda maken hun intrede in het management van Formule 1-team Mercedes GP. De Oostenrijkers zijn aandeelhouder geworden van het team met coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

Wolff maakt de overstap van de Britse renstal Williams. Bij Mercedes krijgt hij de zeggenschap over alle motorsportactiviteiten en is daarmee de opvolger van de vertrokken Norbert Haug.

Voormalig wereldkampioen Lauda was al betrokken bij het Duitse Formule 1-team, maar doordat hij 10 procent van de aandelen heeft aangekocht, zal hij ook zitting nemen in het management. Teambaas Ross Brawn maakt het directietrio compleet.

"Pellè moet strafschoppen nemen"

Twee oud-spelers van Feyenoord blikten maandag terug op De Klassieker. Ben Wijnstekers en Peter Houtman waren niet tevreden met het spel van hun club.

De twee oud-spelers schoven maandag aan bij talkshow FC Rijnmond van regionale omroep RTV Rijnmond. Uiteraard was de gemiste strafschop van Lex Immers onderwerp van gesprek, maar spraken de twee ook over het spel van de Rotterdammers.

"Ik vind dat Pellè gewoon de strafschoppen moet gaan nemen. Hoewel hij zelf denkt dat ie het niet kan", laat Wijnstekers weten. "Je bent de topscorer van Feyenoord en moet gewoon achter die bal gaan staan. Guidetti nam ze vorig seizoen ook. Pellè moet er op gaan trainen. Hij heeft veel vertrouwen en een goede trap. Waarom niet?"

Volgens Houtman kwam Feyenoord zondag niet in haar spel doordat Pellè vakkundig uit de wedstrijd werd gespeeld. "Dat is behoorlijk frustrerend als spits. Je speelt dan zo'n dertig á veertig meter van de goal. Als je dan wordt aangespeeld kan je niet meer dan de bal verlengen of terugleggen. Op dat moment kan je jezelf niet waarmaken. Dat is verschrikkelijk frustrerend."

Pedo moet oprotten uit woning

Een man die verschillende keren is veroordeeld voor ontucht met kinderen, moet van de rechter in Haarlem binnen zeven dagen zijn huurwoning ontruimen. De man zorgt voor te veel overlast in de buurt, heeft de kantonrechter besloten in een door verhuurder Elan Wonen aangespannen kort geding.

De kantonrechter acht bewezen dat de man buurtbewoners provoceert en agressief benadert. Daarbij heeft hij vier camera's opgehangen, waardoor zijn buren zich bespied voelen. Dit alles zorgt volgens de rechter voor zo veel overlast, dat Elan Wonen van de man mag verlangen dat hij zijn woning verlaat, op last van een dwangsom van tienduizend euro.

De man beweert de camera's te hebben opgehangen, omdat buurtgenoten hem al eens in zijn tuin zouden hebben aangevallen. Ook zou een buurman vernielingen hebben gepleegd bij zijn woning.

De pedoseksueel woont sinds november 2005 in de woning. In september 2011 bracht de burgemeester van Haarlem Elan Wonen op de hoogte van de veroordeling van de man door de rechtbank in Alkmaar voor ontucht met een 5-jarig meisje. In het vonnis was te lezen dat de man drie keer eerder is veroordeeld voor ontucht met minderjarigen, waarbij in een van de zaken eveneens sprake is van een 5-jarig meisje.

Ook buurtbewoners van de man werden ingelicht. Daarna begonnen buurtbewoners te klagen over het gedrag van de veroordeelde pedoseksueel.

De rechtbank stelt dat uit het relaas van buurtbewoners blijkt dat de man verschillende keren zonder aanleiding een provocerende en intimiderende houding heeft aangenomen tegenover zijn buren. Omwonenden zouden onder meer hun kinderen niet meer buiten durven laten spelen. Daarbij is de man bijna nooit thuis, waardoor hij volgens de rechtbank dus ook geen camera's nodig zou hebben om zichzelf te beschermen.

Cel geëist tegen contacten Robert Mikelsons

Tegen twee mannen die direct en indirect in contact stonden met Robert Mikelsons. zijn maandag straffen tot tien maanden cel geëist. Een van de mannen, afkomstig uit Tilburg, chatte ooit met Mikelsons, waarbij erover werd gesproken dat het handig is heel jonge kinderen te misbruiken, omdat die niet praten.

De man maakte bovendien opnamen van de 7-jarige dochter van de tweede man die voor de rechter werd gebracht. De vader zette zijn dochter in november 2010 voor een webcam. Ook bezat hij dieren- en kinderporno. Tegen de Dongenaar is vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De Tilburger die de opnamen van het meisje maakte stuurde die aan Robert Mikelsons De man wordt verdacht van het bezit en de verspreiding van kinderporno. Tegen hem is tien maanden cel geëist.

'Aanslag op Dogan was nep'

De aanslag op de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan leek wel een fragment uit een film. Terwijl hij op het podium stond te speechen, kwam een in het zwart geklede man het podium op, en richtte van dichtbij een wapen op hem. Het enige dat een gewisse dood in de weg stond, was dat het wapen niet af ging.

Maar het blijkt een stuk uit een M. Night Shyamalan-film te zijn, want er zit een enorme twist in: Dogan is nooit in levensgevaar geweest. Het wapen bleek een gasgeweer te zijn, gevuld met pepperspray. Er zaten wel twee patronen in, maar dat waren beide losse flodders die voor een knal moesten zorgen.

De dader, de etnische Turk Oktai Enimehmedov, blijkt voor zijn vertrek een briefje voor zijn moeder te hebben achtergelaten waarin hij zegt Dogan niet te willen doden, maar alleen aan te willen tonen dat de politicus niet onaantastbaar is. De politie zegt dat Enimehmedov, een notoire veelpleger die onder meer opgepakt is voor geweld en drugs, alleen heeft gehandeld.

Er zingen echter ook geruchten rond. Zo vinden sommigen het raar dat de Turk Enimehmedov de leider wilde doden van een partij die veel aanhangers onder moslims heeft, waaronder Turken. Deze sceptici beweren dat de aanslag een publiciteitsstunt was om de wankelende partij een boost te geven.

"Het lijkt dat het een behoorlijk kunstmatige poging was om hun partij als slachtoffer af te schilderen, om hun aanhangers te mobiliseren, om hun lijn te versterken," zegt Ivan Dikov, redacteur van Sofia News Agency. Hij wijst erop dat Dogan en zijn partij, Beweging voor Rechten en Vrijheden, beide geplaagd wordt door schandalen. De Bulgaarse premier Boyko Borisov zegt anderzijds dat het 'waarschijnlijk niet in scène is gezet'.

De zaak krijgt in Bulgarije buitengewoon veel aandacht, vooral omdat Oktai's broer Metin een nationale bekendheid is. Hij schoot in 2007 de hoofdvogel in de tv-show 'Dance With Me'.

Pc-versie GTA V op Amazon

Hoewel Grand Theft Auto V officieel enkel verschijnt voor Xbox 360 en PlayStation 3, staat het niet vast dat de game het bij deze platforms houdt. De pc-versie van GTA V staat namelijk zowel op de Britse als de Franse versie van Amazon vermeld.

In de productbeschrijving staat dat Grand Theft Auto V met Windows XP, Vista en 7 compatibel is. Eerder zei Rockstar al dat een pc-versie van het populaire spel een mogelijkheid vormt. 

GTA 5 mogelijk naar Wii U en pc (Foto: Novum)

Genoa toe aan zevende trainer in twee jaar

Luigi Delneri heeft het bijna vier maanden volgehouden als trainer van Genoa. De Italiaanse ploeg besloot de oefenmeester vanwege teleurstellende resultaten in de Serie A te ontslaan. De ploeg staat momenteel achttiende, slechts drie punten boven hekkensluiter Siena.

Delneri volgde in oktober de toen ontslagen Luigi de Canio op, maar ook hij moet nu het veld ruimen. Davide Ballardini werd vandaag direct aangesteld als opvolger van Delneri. Hij had de ploeg ook al in het seizoen 2010/11 onder zijn hoede. Ballardini is de zevende trainer in iets meer dan twee jaar tijd bij Genoa.

Sneijder wil snel Turks leren

Wesley Sneijder heeft met open mond toegekeken toen duizenden fans van Galatasaray hem opwachtten bij zijn aankomst in Istanbul. De middenvelder landde iets voor 15:00 op de Atatürk luchthaven in Istanbul.

Bij zijn aankomst waren duizenden fans van Galatasaray aanwezig, die Sneijder op een warm welkom trakteerden. "Dit is echt geweldig", waren de eerste woorden van Sneijder toen hij uit het vliegtuig stapte. "Het is echt iets om heel trots op te zijn", vervolgde de speler tegen diverse Turkse media.

"Dit kan ook echt alleen hier en ik ben heel erg blij dat ik bij Galatasaray ga spelen. Mijn honger om weer op het veld te staan is groot en ik kijk er echt naar uit. Ik heb al even kort met de trainer Fatih Terim gesproken in het Italiaans, maar zal zo snel mogelijk Turks gaan leren."

Met de overgang is ongeveer zevenhalf miljoen euro gemoeid. Sneijder ondergaat maandagmiddag een medische keuring, waarna hij een contract tot 2016 zal tekenen bij de Turkse koploper. Sneijder gaat in het team van trainer Fatih Terim met rugnummer 14 spelen.

Chinese censor zet schaar in Skyfall

De Bondfilm Skyfall is niet ongeschonden door de Chinese censuur gekomen. De scènes die zijn bewerkt of verwijderd, spelen zich af in China of gaan over Chinese autoriteiten, schrijft de Britse krant The Guardian. De film draait sinds maandag in de Chinese bioscopen.

De scène waarin een Franse huurmoordenaar een Chinese bewaker doodschiet is geheel verwijderd. Van de opmerkingen waarin slechterik Raoul Silva, vertolkt door Javier Bardem, vertelt te zijn gemarteld door de Chinese overheid, blijven de Chinese bioscoopbezoekers ook verstoken.

Naast het knipwerk hebben de Chinezen ook vrij vertaald. Als Bondgirl Severine een vraag krijgt over haar verleden als onvrijwillige prostituee in China wordt het ondertiteld alsof het gaat over haar connecties met de onderwereld.

De Chinese autoriteiten hebben vaker met de montage van films geknoeid om China er beter vanaf te laten komen. Zo zijn scènes die gaan over de Chinese overheid uit Men in Black 3, Pirates of the Caribbean: At World's End en Mission: Impossible 3 bewerkt.


Chinese censor zet schaar in Skyfall (Foto: Novum)

Marotta: "Llorente in juli naar Juventus"

Algemeen directeur Giuseppe Marotta heeft goed nieuws voor Juventus-fans; Fernando Llorente komt naar Turijn. Juventus is al een tijd lang in gesprek met de aanvaller van Athletic de Bilbao.

De spits heeft bij de Baskische club een contract tot het einde van dit seizoen en kan deze zomer dus transfervrij vertrekken. Diverse clubs zaten achter de handtekening van de Bask aan. De Italiaans landskampioen laat nu via algemeen directeur Giuseppe Marotta weten dat Llorente in de zomer naar Turijn komt. "We hebben onze interesse kenbaar gemaakt bij Athletic Bilbao en ik ben er zeker van; hij is vanaf 1 juli speler van Juventus", aldus Marotta in Italiaanse media.

Llorente zal het seizoen dus afmaken bij Bilbao, waar hij aan het begin van dit seizoen op de bank zat. De club wenste om de spits niet op te stellen, omdat hij weigerde zijn aflopende contract te verlengen. Inmiddels komt de international weer aan spelen toe.

Pieters: "Ik schaam me voor mijn gedrag"

Erik Pieters heeft voor het eerst gereageerd op zijn actie na de rode kaart tegen PEC Zwolle afgelopen vrijdag. De verdediger van PSV trapte tegen een deur en sloeg een ruitje in, waarbij hij zich flink verwondde. De linksback werd vrijdag nog operatief gehecht.

Pieters, die waarschijnlijk zes tot twaalf weken niet mag spelen, schaamt zich enorm. "Ik schaam me voor mijn gedrag. Ik ben geschrokken van mezelf. Elke straf is gepast", liet hij weten. "Ik had een blackout", vervolgde hij.

"Ik had mij moeten gedragen en bied mijn excuses aan alle voetbalsupporters aan. Het spijt me echt enorm", aldus Pieters, die door de KNVB ook al voor drie duels werd geschorst.

Klimaatlobby wil 700 miljard dollar

Om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden moet er jaarlijks 700 miljard dollar (526 miljard euro) worden geïnvesteerd. Dat stelt althans het World Economic Forum (WEF) maandag. Het orgaan adviseert overheden om nóg meer te investeren in groene ondernemingen, wat het bedrijfsleven ook moet aansporen om schoner en groener te worden.

Volgens berekeningen van het WEF zouden overheidsinstanties 36 miljard dollar meer moeten investeren in het 'vergroenen' van de samenleving. Dat bedrag komt bovenop de 96 miljard dollar dat nu al wordt vrijgehouden voor de zogenaamde 'groene doelen'.

De calculaties zouden aantonen dat door die verhoging het bedrijfsleven op zijn beurt 570 miljard dollar vrij zou kunnen maken om over te stappen op schonere technologie. Hiermee is de klimaathandel in één klap een van de lucratiefste ter wereld.

Meisje (13) heeft te dikke tieten (+ video)

Tammie Jackson uit de Amerikaanse staat Missouri wordt gepest. Volgens de pestkoppen heeft het 13-jarige meisje namelijk een te grote voorgevel. Haar school weet echter de oplossing: Tammie moet een borstverkleining ondergaan.

Het tienermeisje is op haar school het mikpunt van pesterijen. En dit alles om haar weelderige boezem. Moederlief kon het niet langer aanzien, en besloot contact op te nemen met de school.

Haar moeder stond met haar oren te klapperen na het advies van een medewerkster van de school te hebben aangehoord. De vrouw raadde haar doodleuk aan de borsten van haar dochter te laten verkleinen. Dit zou het pesten wel de kop indrukken, zo werd haar verzekerd.

Tammies moeder is woedend op de school. Des te meer omdat ook haar 9-jarige zoon wordt gepest. Hij heeft namelijk een litteken op zijn borst.

Volgens de school is de zaak nog in onderzoek. De moeder wil liever dat de scholieren beter worden geïnformeerd. "Laat hen weten dat lichamen van jonge mensen veranderen", vertelt ze. "Iedereen is verschillend."


Met ondersteunende video van de tieten...

Hoop op Elfstedentocht vervlogen

De kans op een Elfstedentocht is voorlopig verkeken. Dat zegt ijsmeester Jan Oostenbrug van de vereniging de Friesche Elf Steden maandag na de 10 centimeter sneeuw die overal op de route is gevallen. De ijsmeester hoopt dat de verwachte dooi voor het komende weekeinde zich doorzet. "Dan zijn we van de troep af, die de sneeuw nu van het ijs heeft gemaakt", zegt Oostenbrug.

Naast de sneeuw verzwakt ook de oostelijke wind de laatste dagen het ijs langs de Friese Elf Steden. Volgens Oostenbrug zorgt de straffe wind overal voor windwakken, die soms wel een lengte van 100 meter hebben. "Het ijs verdwijnt daar als sneeuw voor de zon", constateert de ijsmeester.

Oostenbrug hoopt in februari op een nieuwe vorstperiode. "Dan pas is het weer volle maan. Maar dan moet het eerst veertien dagen 's nachts acht graden vriezen, voordat je een tocht uit kunt schrijven."

Kans op Elfstedentocht voorlopig verkeken
Kans op Elfstedentocht voorlopig verkeken (Foto: ANP)

Tickets winterspelen Sochi niet duurder dan 75 euro

De ticketprijs voor de evenementen bij de Winterspelen van Sochi zal maximaal ongeveer 75 euro bedragen. De meeste onderdelen zijn waarschijnlijk aanmerkelijk goedkoper. Het prijsniveau zal daarmee gelijk zijn als bij eerdere topsportevenementen in Rusland. Dit heeft het organisatiecomité van de Winterspelen laten weten.

Medio februari als de voorverkoop gaat beginnen zullen de details van alle prijzen bekend worden gemaakt. De Winterspelen vinden over dertien maanden plaats in Sochi. Verder zeiden de autoriteiten zwarthandelaren hard te zullen aanpakken.

Liotta, Temple en Piven in Sin City 2

De cast van Sin City: A Dame to Kill For bevat steeds meer bekende koppen. Ray Liotta, Juno Temple en Jeremy Piven hebben onlangs getekend voor de actiefilm van Robert Rodriguez. Dat schrijft de Amerikaanse filmblog Indiewire.

De 58-jarige Liotta is vooral bekend van Goodfellas en Cop Land en is binnenkort te zien in The Iceman. De 23-jarige Temple Speelde in onder meer Atonement, The Other Boleyn Girl en The Dark Knight Rises. De 47-jarige Piven was te zien in Serendipity en Black Hawk Down en is vooral bekend als impresario Ari Gold uit de serie Entourage.

Eerder werd bekend dat Joseph Gordon-Levitt zich bij de cast heeft gevoegd. Onder anderen Mickey Rourke, Jessica Alba en Michael Madsen keren terug in hun oude rollen. Of Bruce Willis ook terugkeert, is onbekend. Naar verluidt neemt Josh Brolin de rol van Dwight over van Clive Owen. Dennis Haysbert speelt de rol van Manute, die eerder werd gespeeld door wijlen Michael Clarke Duncan.

A Dame to Kill For is een direct vervolg op Sin City uit 2005 en is wederom gebaseerd op de stripserie van Frank Miller, die ook ditmaal coregisseur is. Wederom moeten de bewoners van de stad het opnemen tegen de meest verdorven onderwereldfiguren.

Sin City: A Dame to Kill For verschijnt volgend jaar januari in de Nederlandse bioscoop.


Liotta, Temple en Piven in Sin City 2 (Foto: Novum)

Sneijder krijgt rugnummer '14' bij Galatasaray

Wesley Sneijder zal bij Galatasaray met rugnummer 14 gaan spelen. De Oranje-international wordt maandag gepresenteerd. Sneijder is met zijn management op weg naar Istanbul voor zijn presentatie als nieuwe speler van Galatasaray. De middenvelder bereikte zondagavond een akkoord met de Turkse topclub en verbond zich tot 2016 aan de club.

De spelverdeler ondergaat maandag een medische keuring waarna hij officieel speler is van Çim Bom. Hij komt over van Internazionale voor een bedrag van zevenhalf miljoen euro. Hiermee komt er een einde aan een wedstrijdloze periode bij Inter en een lange transfersoap.

Bij Galatasaray zal Sneijder met rugnummer veertien gaan spelen, weet De Telegraaf. De Oranje-international speelde bij Internazionale met nummer 10 op de rug, maar dat getal is al in gebruik genomen door de Braziliaan Felipe Melo.

Radcliffe vindt homoseksscène niet schokkend

Daniel Radcliffe verbaast zich over de ophef rond zijn homo-erotische seksscène in zijn nieuwe film Kill Your Darlings. "Ik vind dat heel raar omdat we aan de lopende band hetere seksscènes zien", zegt de 23-jarige acteur tegen de Amerikaanse muziekzender MTV.

"We hebben wel vaker seksscènes tussen homo's gezien", stelt de Harry Potter-acteur. "Ik snap niet waarom een homoseksuele scène schokkender zou zijn dan een seksscène tussen hetero?s. Ze zijn allebei niet schokkend."

Ook over het opnemen van zijn seksscènes is de Britse acteur laconiek. "Het is denk ik in een uur tijd opgenomen en het ging allemaal heel snel. Ik had niet echt de tijd om erover na te denken of me zorgen te maken."

Kill Your Darlings ging het afgelopen weekeinde in première tijdens het Sundance-filmfestival. Radcliffe speelt de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg. Het verhaal speelt zich af in 1944, als Ginsberg zijn homoseksualiteit ontdekt.


Radcliffe vindt homoseksscène niet schokkend (Foto: Novum)

Eerste tocht op Weissensee afgelast

Het is begonnen met dooien op de Weissensee. Er staat een laagje water op het ijs en daarom heeft organisatie moeten besluiten om de eerste Alternatieve Elfstedentoertocht en de eerste Grand Prix Masters af te gelasten. De organisatie kan de veiligheid van de schaatsers niet voldoende garanderen om het evenement te organiseren.

Veel Nederlandse schaaters waren al naar het Oostenrijkse Techendorf afgereisd. Het is nog niet bekend wanneer er weer schaatswedstrijden op de Weissensee verreden kunnen worden. De Alternatieve Elfstedentocht voor profs staat voor 2 februari op het programma.

Uitspraak zaak Berlusconi mogelijk na verkiezingen

De uitspraak in het proces tegen de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi wegens seks met een minderjarige komt mogelijk pas na de Italiaanse parlementsverkiezingen, die 24 en 25 februari plaatshebben. Dat hebben de rechters in de zaak gezegd. Berlusconi wordt ervan verdacht seks te hebben gehad met de indertijd minderjarige Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby Rubacuori.

Berlusconi's advocaten vroegen de rechters eerder deze maand om uitstel, zodat hun cliënt zich op de campagne voor de verkiezingen zou kunnen storten. Dit verzoek werd formeel afgewezen. De rechters bepaalden maandag echter dat de laatste zittingsdag in maart zal plaatshebben en verzochten de aanklagers hun afsluitende betoog na de verkiezingen te houden.

De aanklagers dienden maandag onmiddellijk een verzoek in om hun requisitoir toch voor de verkiezingen te mogen houden.


Uitspraak zaak Berlusconi mogelijk na verkiezingen (Foto: Novum)

Bruyneel nog deze maand bij Belgische bond

Johan Bruyneel wordt nog deze maand bij de Belgische bond verwacht om zijn rol in het dopingschandaal rond Lance Armstrong te bespreken. De voormalig ploegleider van US Postal, Discovery, Astana, Radioshack en Radioshack-Nissan is door aanklager Jaak Fransen van de KBWB opgeroepen.

Bij een hoorzitting in 2010 ontkende Bruyneel nog alle dopingbeschuldigingen die door Floyd Landis waren gedaan. De bekentenis van Armstrong is volgens Fransen echter nieuw bewijs tegen Bruyneel.

Bruyneel was in oktober, na publicatie van het Usada-rapport over Armstrong, al opgeroepen. Toen was er echter nog geen datum afgesproken. Fransen heeft Bruyneel nu één datum toegestuurd en verwacht dat de 48-jarige Belg dan verschijnt. Het is niet duidelijk wat voor consequenties er zijn als Bruyneel wegblijft.


Bruyneel nog deze maand bij Belgische bond (Foto: Novum)

'Rasmussen mag niet praten van Rabobank'

Michael Rasmussen zou nog al te graag een boekje open willen doen over zijn verleden bij Rabobank, maar een geheimhoudingsclausule in zijn contract en overtreding daarvan zou de Deen enorm veel geld kosten. Dit liet zijn huidige ploegleider Claus Hembo weten.

"Ik denk dat het volledige peloton van 2007 niet legaal rondreed", aldus Hembo in Ekstra Bladet. "Ook Michael niet. Ik denk dat Michael heel graag zou vertellen wat er is gebeurd, maar hij heeft een geheimhoudingscontract met Rabobank. Elke keer dat hij er wat over zou zeggen, kost hem dat duizenden euro's."

"We hebben geprobeerd om de clausule op te laten heffen, zodat hij zijn verhaal kan doen over 2007. Maar Michael is nu verwikkeld in een rechtszaak tegen Rabobank en moet dus zijn kaken op elkaar houden. Hij kan niks zeggen", vervolgt de ploegleider.

Volgens het artikel over Rabobank dat afgelopen weekend in het NRC verscheen, reed Rasmussen in de Tour van 2007 met een hele waslijst aan verboden middelen in zijn lichaam in het geel.

Caterham onthult nieuwe auto in Jerez

Caterham zal de nieuwe bolide op 5 februari op het circuit van Jerez de la Frontera presteren. Op dit circuit begint die dag de eerste testsessie van dit jaar. Een kwartier voor het licht aan het einde van de pitstraat op groen wordt gezet, gaat het doek van de nieuwe CT03.

Caterham is de negende renstal die de datum voor de presentatie van de nieuwe bolide bekendmaakt. Alleen Marussia en Lotus hebben nog geen datum doorgegeven. Tot nu toe is Williams het enige team dat de nieuwe auto niet op tijd klaar zal hebben voor de eerste test. De Britse renstal zal in Jerez in actie komen met de auto van vorig jaar en zal de nieuwe FW35 pas bij de tweede test op het circuit van Barcelona onthullen.

Het is op dit moment nog niet duidelijk wie er naast Charles Pic de tweede coureur bij Caterham zal worden. Giedo van der Garde, Vitaly Petrov, Heikki Kovalainen en Bruno Senna zijn de grootste kandidaten voor het tweede stoeltje.

Dzeko: "United gaat meer punten verspelen"

Manchester City-spits Edin Dzeko heeft de hoop op de Premier League-titel nog zeker niet verloren. Afgelopen weekend liep City twee punten in op koploper Manchester United.

Het verschil is nu vijf punten. City won zelf met 2-0 van Fulham en Manchester United gaf in de slotfase een 0-1 voorsprong weg tegen Tottenham Hotspur. "We moeten verder gaan met waar we mee bezig zijn", blijft Dzeko hoopvol. "Ik denk dat Manchester United vroeg of laat nog punten gaat verspelen. Wij moeten blijven winnen en druk houden op United."

Dzeko kwam zaterdag zelf niet tot scoren tegen Fulham, maar zag ploeggenoot David Silva wel twee keer doel treffen. "Hij schoot ze goed binnen en is teleurgesteld dat hij er geen derde maakte. Maar ik ben blij voor hem en voor de ploeg. Ik ben teleurgesteld dat ik zelf niet scoorde, maar ik denk dat ik goed speelde. Zolang we blijven winnen, ben ik blij."

Atlético slechts enkele weken zonder Falcao

De vrees voor een afgescheurde hamstring bij Radamel Falcao bleek ongegrond. De spits kampt slechts met een verrekking laat Atlético Madrid weten.

Falcao moest het duel tussen Atlético Madrid en Levante van zondagavond vroegtijdig staken door een blessure aan zijn hamstring. Na een klein uur spelen verrekte de Colombiaan zijn hamstring en kon hier niet meer verder.

Aanvankelijk werd gevreesd dat Falcao zijn hamstring had afgescheurd. Gelukkig voor de aanvaller blijkt het mee te vallen en is er slechts sprake van een verrekking, bleek maandag uit een scan. Hierdoor staat de spits slechts enkele weken buiten spel, melden Spaanse media.

Atlético won het duel overigens wel van Levante. Twee minuten na het uitvallen van de spits schoot Koke de 2-0 binnen en was de wedstrijd gespeeld. In de eerste helft had Adrián zijn ploeg op 1-0 gezet.

'Vuurwerk le-vens-gevaarlijk!'

Het percentage vuurwerkslachtoffers dat rond de jaarwisseling moest worden opgenomen in het ziekenhuis in Nederland, is de afgelopen tien jaar niet zo hoog geweest. Van de 810 vuurwerkslachtoffers moest achttien procent worden opgenomen, meldt VeiligheidNL maandag in het kader van de huidige antivuurwerklobby.

Het aantal van 810 vuurwerkslachtoffers dat zich meldde bij de eerste hulp van een ziekenhuis is daarbij twintig procent hoger dan de 670 van vorig jaar. Van die 670 moest vorig jaar veertien procent worden opgenomen in een ziekenhuis.

Bij 26 procent van de slachtoffers waren zwaar professioneel knal- en siervuurwerk of zelfgemaakte vuurwerkbommen de boosdoener. Bij een kwart van de slachtoffers is het vuurwerk dat hen verwondde onbekend gebleven. Bijna dertig procent van de slachtoffers is getroffen door vuurwerk van een ander.

VeiligheidNL noemt het verder opvallend dat anders dan andere jaren veel meer mensen gewond zijn geraakt door vuurwerk dat zij zelf afsteken, 56 procent afgelopen jaarwisseling, tegenover 38 procent een jaar eerder. Verder was sprake van een opvallende stijging van vuurwerkslachtoffers van 40 jaar of ouder. Dit jaar was 33 procent van de slachtoffers 44 jaar of ouder, tegenover twintig procent bij de voorlaatste jaarwisseling.

Bijna zestig procent van de slachtoffers is het ziekenhuis op 1 januari tussen 00.00 en 04.00 uur binnengekomen. Twintig procent van de slachtoffers is behandeld op oudejaarsdag. De cijfers van VeiligheidNL, voorheen Consument en Veiligheid, hebben betrekking op de periode van 24 december tot en met 3 januari.

Vilanova ontbreekt donderdag bij Barcelona

FC Barcelona zal het komende donderdag in het bekerduel met Málaga moeten stellen zonder trainer Tito Vilanova. De oefenmeester van de Catalaanse ploeg reist namelijk naar New York af om zich opnieuw te laten behandelen aan zijn speekselkliertumor.

Eerder dit seizoen was Vilanova ook al een aantal wedstrijden afwezig, nadat hij opnieuw te maken kreeg met de tumor in zijn speekselklieren. Dit jaar verscheen de trainer gewoon weer op de bank van Barcelona.

Tijdens het bekerduel tegen Málaga zal assistent-trainer Jordi Roura de honneurs waarnemen. Eerder verving hij Vilanova in het bekertoernooi ook al tijdens het met 5-0 gewonnen duel tegen Córdoba.

FDP-leider Rösler blijft aan

De leiderschapscrisis binnen de FDP heeft maandag een verrassende wending genomen: partijleider Philipp Rösler liet het partijbestuur weten bereid te zijn op te stappen als fractieleider Rainer Brüderle de voorzittershamer meteen wilde overnemen. Volgens Duitse media blijft Rösler echter aan nu zijn FDP het bij de verkiezingen in Nedersaksen goed heeft gedaan.

De FDP houdt in mei een partijcongres, waarop een nieuwe partijleider wordt gekozen. Brüderle gold tot dusverre als Röslers gedoodverfde opvolger. Eén ding is duidelijk: Brüderle gaat hoe dan ook een belangrijke rol spelen bij de Bondsdagverkiezingen van september. Rösler heeft voorgesteld om hem te benoemen tot leider van het campagneteam van de FDP.

De afgelopen weken is Rösler onder vuur komen te liggen, omdat de partij het in de peilingen slecht deed. Enkele hooggeplaatste leden verklaarden dat zijn toekomst als partijleider afhankelijk was van de verkiezingsuitslag in Nedersaksen. De FDP wist zondag een flinke winst te boeken.

[Upd] Pieters drie duels geschorst

Erik Pieters moet drie duels geschorst worden voor zijn rode kaart van vrijdag in het met 3-1 verloren duel tegen PEC Zwolle. Dat vindt de aanklager betaald voetbal van de KNVB, die de linksback van PSV maandag dat voorstel deed. Ook het inslaan van een ruit, waarbij Pieters zichzelf verwondde, is bij de strafmaat meegenomen. De Oranje-international heeft tot 15.30 uur de tijd om te reageren.

Pieters maakte vrijdag zijn rentree bij PSV nadat hij sinds april met blessures aan de kant had gestaan. Na een klein uur maakte hij een overtreding van achteren die hem rood opleverde. Uit frustratie sloeg hij op weg naar de kleedkamer een ruit in. Hij moest daardoor geopereerd worden aan de verwondingen aan zijn onderarm.

Later maandag volgt een verklaring van de 24-jarige Pieters, die door PSV al bestraft werd. Volgens geruchten zou hij minimaal zes weken aan de kant staan.

Update 13.08 uur

PSV is akkoord gegaan met het voorstel van de KNVB om Erik Pieters vier duels, waarvan één voorwaardelijk, te schorsen.

Belgische bond onderzoekt Rabo-arts Leinders

De Belgische wielerbond gaat onderzoek doen naar Gert Leinders. Dat meldt RTL Nieuws maandag. De Belgische arts, die jaren werkzaam was bij de Rabobankploeg werd afgelopen weekeinde nadrukkelijk in verband gebracht met de handel in en het toedienen van epo bij de Nederlandse formatie.

Afgelopen weekeinde verklaarde oud-Raborenner en huidig Eurosport-commentator Danny Nelissen dat hij bij Rabobank epo gebruikte. Leinders kocht die en diende die toe, meldde de Limburger.

Leinders werkte na zijn periode bij Rabobank voor Team Sky. Bij die Engelse formatie vertrok de Belg enkele maanden geleden nadat zijn naam door Levi Leipheimer was genoemd in het Usada-rapport over Lance Armstrong.

Rapport vliegramp Libië laat nog op zich wachten

Het rapport over de vliegramp in Libië waarbij drie jaar geleden zeventig Nederlanders om het leven kwamen, wordt naar verwachting over enige maanden openbaar gemaakt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het conceptrapport is momenteel voor commentaar voorgelegd aan de autoriteiten die betrokken zijn bij het onderzoek. Daaronder is ook de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die heeft zijn commentaar al eind november naar de Libische autoriteiten gestuurd. Zodra het rapport openbaar wordt, zullen ook de nabestaanden worden geïnformeerd, schrijft Timmermans.

Het eindrapport is al diverse keren aangekondigd. Al in 2011 lieten de Libische autoriteiten weten dat het onderzoek binnen een half jaar klaar zou zijn. De vertraging is veroorzaakt door de oorlog in Libië en de dood van dictator Moammar Gadhafi. De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Libië sprak eerder deze maand in de Volkskrant de verwachting uit dat het rapport begin dit jaar verschijnt.

Bij de crash in mei 2010 stortte een toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways neer in Tripoli. In totaal kwamen 103 mensen om het leven. Een Nederlandse jongen van 9 overleefde de ramp als enige. De meeste nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben overeenstemming bereikt met de luchtvaartmaatschappij over de schadeafwikkeling.

[AO] Federer verslaat Raonic op Australian Open

Roger Federer heeft maandag de kwartfinale bereikt van de Australian Open. Op het hardcourt in Melbourne versloeg hij de als dertiende geplaatste Canadees Milos Raonic in straight sets: 6-4, 7-6 (4), 6-2. Bij de laatste acht is Jo-Wilfried Tsonga de volgende tegenstander van de Zwitserse nummer twee van de wereld.

De 22-jarige Raonic staat bekend om zijn harde opslag en die hield hem tegen Federer lange tijd in de race. In de eerste set bleef hij tot 4-4 bij de Zwitser, die vervolgens aan een break genoeg had voor setwinst. In het tweede bedrijf waren er helemaal geen breaks, maar sloeg Federer toe in de tiebreak: 7-4.

Nadat Raonic op een 2-0 achterstand was gekomen, was het verzet van de Canadees gebroken. Federer, die al de hele partij het spel goed spreidde en zelf ook uitstekend serveerde, nam een vlotte 4-0 voorsprong in de derde set. Raonic hield vervolgens nog twee keer zijn opslag, maar vervolgens serveerde Federer de partij simpel uit.


Federer verslaat Raonic op Australian Open (Foto: Novum)

Staking bij Coca-Cola in Duitsland

Werknemers van Coca-Cola in Duitsland houden deze week een reeks van korte stakingen. Werknemers begonnen maandag in onder meer Beieren met de staking om druk te zetten op de loononderhandelingen, meldt vakbond NGG. De vakbond wil dat de lonen voor de tienduizend werknemers dit jaar met zes procent stijgen.

Maandag wordt op zeven locaties van Coca-Cola in Duitsland gestaakt. In totaal wordt deze week op vijftig locaties het werk neergelegd. Volgens de vakbond doen duizenden werknemers mee met de staking. Zij zijn niet tevreden met het aanbod van het bedrijf om de lonen dit jaar met tweeënhalf procent te verhogen en volgend jaar met nog eens twee procent.

Korte stakingen worden in Duitsland vaker gebruikt door vakbonden om druk te zetten op de loononderhandelingen. Meestal duren de werkonderbrekingen enkele uren. De vakbonden en het bedrijf onderhandelen op 30 januari verder.

Pinpassen ABN Amro buiten Europa geblokkeerd

De pinpassen van klanten bij ABN Amro zijn buiten Europa vanaf maandag standaard geblokkeerd. Dat heeft de bank bekendgemaakt.

ABN informeerde klanten hierover vorig jaar al per brief of e-mail. De bank neemt de maatregel om klanten beter te kunnen beschermen tegen het zogeheten 'skimming'. Bij deze vorm van fraude proberen criminelen iemands rekening leeg te plunderen met een gekopieerde betaalpas.

Klanten die niet willen dat de pas buiten Europa op 'uit' staat, hebben de mogelijkheid dit zelf te wijzigen via internet bankieren, telefoon of via een kantoor. ABN Amro had eind vorig jaar ook de mogelijkheid overboekingen naar het buitenland te doen standaard uitgezet. "Mede hierdoor is de schade door internetfraude fors afgenomen", zegt de bank.

Pinpassen ABN Amro buiten Europa geblokkeerd
Pinpassen ABN Amro buiten Europa geblokkeerd (Foto: ANP)

Veel problemen door winterweer Europa

Het winterweer leidt tot veel problemen voor het vliegverkeer in Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland werden honderden vluchten geannuleerd als gevolg van de zware sneeuwval.

Op Schiphol werden maandagochtend ruim twintig vluchten geannuleerd vanwege het winterweer. Daarnaast waren enkele vluchten vertraagd, aldus een woordvoerder. "Het is inmiddels opgehouden met sneeuwen, we hopen de vertraging in de loop van de dag in te lopen." De hinder komt vooral door de winterse omstandigheden op vliegvelden in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. "Daar heeft het hard gesneeuwd en dat heeft ook effect op het vluchtschema hier."

Op Heathrow werden maandag rond de honderddertig vluchten geannuleerd, zo'n tien procent van het totaal dat de Londense luchthaven dagelijks verwerkt. Zondag moest een vijfde van alle vluchten worden geannuleerd. Al sinds vrijdag kampt Heathrow met vertragingen. De luchthaven heeft miljoenen geïnvesteerd om beter bestand te zijn tegen noodweer. Slecht zicht betekent echter dat vliegtuigen met ruimere tussenpozen moeten landen. Daardoor ontstaan vertragingen of moeten vluchten worden geschrapt.

De luchthavens Charles de Gaulle en Orly in Parijs hebben in totaal veertig procent van de vluchten aan de grond gehouden en ook in Frankfurt werden tientallen vluchten geannuleerd. Zo'n honderdtachtig vliegtuigen konden niet vertrekken vanwege ijzel. In München viel meer dan dertien centimeter sneeuw en werden rond de tweehonderd vluchten aan de grond gehouden. Op de luchthavens van Frankfurt en München worden grote vertragingen verwacht.

Niet alleen het vliegverkeer ondervindt hinder. Het treinverkeer in Groot-Brittannië had veel last van het winterweer en ook de Eurostar van Frankrijk en België naar Londen kampte met vertraging. Reizigers met de ICE vanuit Parijs en Brussel naar Berlijn kregen ook te maken met lange vertragingen.


Veel problemen door winterweer Europa (Foto: Novum)

Voor het eerst mondiaal toernooi zonder Argentinië en Brazilië

Voor het eerst zal mondiaal voetbaltoernooi onder leiding van de FIFA plaats hebben zonder Argentinië en Brazilië. Beide landen zijn in de eerste ronde van het Zuid-Amerikaans kampioenschap voor spelers tot 20 jaar uitgeschakeld en lopen daarmee het wereldkampioenschap in die leeftijdsklasse mis. Het is nog nooit voor gekomen dat beide landen niet aanwezig zijn op een WK voetbal.

Het Latijns-Amerikaans kampioenschap wordt gespeeld in Argentinië. In de eerste ronde werd de vijfvoudig wereldkampioen in die leefstijdsklasse vierde in een groep met Chili, Colombia, Paraguay en Bolivia. Ze wisten alleen het laatste duel tegen Paraguay te winnen. Brazilië, dat twee jaar geleden in Colombia wereldkampioen werd in die leefdtijdsklasse, zelfs laatste in de poule met Peru, Uruguay, Ecuador en Venezuela. De top drie van beide groepen een competitie spelen om de Latijns-Amerikaans kampioen te bepalen.

De top vier van het Zuid-Amerikaans kampioenschap plaatst zich voor het WK onder 20 dat komende zomer gespeeld gaat worden in Turkije. Nederland zal ook niet van de partij zijn. Oranje wist zich vorig jaar niet te kwalificeren voor het EK onder 19 en liep daardoor automatisch kwalificatie voor het WK mis.

Hockeyster Goderie breekt neus tijdens zaalduel

Maartje Goderie heeft zondag haar neus gebroken. De Bossche middenvelder liep haar kwetsuur op in de zaalwedstrijd tegen Oranje Zwart. "Ik zat laag om een bal te verdedigen toen ik de stick van een OZ-speelster op mijn neus kreeg. ’s Avonds ging ik naar de eerste hulp in Eindhoven en daar is de snee op mijn neus geplakt. Ook is er een foto gemaakt, waarop bleek dat er een breuk in mijn neusbrug zit."

De komende week moet blijken of de neus van Goderie moet worden rechtgezet. "Hij lijkt nu niet scheef te staan. Wanneer de zwelling in mijn gezicht is afgenomen, ga ik naar een kno-arts en dan weet ik meer. Of ik nog in actie kom dit zaalseizoen? Dat weet ik nog niet. Het hangt af van mijn herstel en wat de artsen mij adviseren."

Armin van Buuren maakt filmmuziek Verliefd op Ibiza

Armin van Buuren produceert de filmmuziek van de Nederlandse komedie Verliefd op Ibiza. De dj heeft ook het titelnummer Waiting for the Night van de film van Johan Nijenhuis gemaakt. Dat heeft distributeur A-Film maandag bekendgemaakt.

Behalve nieuwe nummers zijn op de soundtrack ook bestaande liedjes van Van Buuren te horen. De 36-jarige muzikant is in de film ook te zien als zichzelf: een beroemde dj die optreedt in populaire clubs op Ibiza.

In Verliefd op Ibiza zijn onder andere Willeke van Ammelrooy, Jim Bakkum, Kim Feenstra en Gigi Ravelli te zien. De film draait vanaf 31 januari in de bioscopen.


Armin van Buuren maakt filmmuziek Verliefd op Ibiza (Foto: Novum)

Rentree PSV'er Willems uitgesteld

Jetro Willems zal nog even moeten wachten op zijn rentree. De verdediger zou maandag meedoen met Jong PSV, maar dat duel is afgelast. Vanwege het winterweer kan de beloftenploeg niet aantreden tegen Jong FC Groningen.

Willems is op de weg terug na een liesblessure. Voor hoofdtrainer Dick Advocaat is de uitgestelde rentree van de 18-jarige linksback een flinke tegenvaller. De coach zit dun in de backs nadat Erik Pieters zijn arm verwondde toen hij door een ruit sloeg na zijn rode kaart tegen PEC Zwolle. Pieters is zeker zes weken niet inzetbaar en moet mogelijk zelfs drie maanden toekijken.

PSV speelt komend weekend in Almelo tegen Heracles.

ATP geeft toppers in 2014 week rust

De toptennissers krijgen in 2014 een week rust voor de ATP World Tour Finals. Na het Masterstoernooi in Parijs, dat eind oktober begint, volgt een tennisloze week. Dat gaat wel ten koste van de rustperiode aan het einde van het seizoen, want de tennissers moeten door de wijziging een week langer door. Dat blijkt uit de maandag door de ATP vrijgegeven kalender voor volgend jaar.

Ten opzichte van 2013 verdwijnen er drie toernooien. De Verenigde Staten verliezen toernooien in San José en Los Angeles en ook het toernooi in de Servische hoofdstad Belgrado verdwijnt. Daarvoor in de plaats komen nieuwe toernooien in Rio de Janeiro in Brazilië en de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Geen kinderverkrachter door huwelijk

Het lijken wel Midden-Oosterse taferelen: een vrouw wist te voorkomen dat ze veroordeeld werd voor kinderverkrachting door met haar slachtoffer te huwen. Echter, dit speelde zich niet af in een of ander achterlijk moslimland, maar in een modern land, namelijk de VS.

Leah Gayle Shipman uit de staat North Carolina had in 2009 seks met de toen 15-jarige Johnny Ray Ison, die een leerling van haar was. Ze werd al snel opgepakt wegens het verkrachten van een kind en het nemen van ongepaste vrijheden met een kind. Er hing haar een straf boven het hoofd van 15 jaar gevangenis.

Maar Shipman heeft kennelijk een goede advocaat, want met een slim trucje wist ze uit het gevang te blijven. In North Carolina is het namelijk verboden om een man tegen zijn echtgenote te laten getuigen. Door van haar eigen man, met wie ze al 19 jaar in echt verbonden was, te scheiden en Johnny te huwen, werden al diens bekentenissen en getuigenissen ongeldig in de rechtszaal.

Dit geschiedde allemaal in 2011 - Johnny's moeder heeft nog toestemming voor het huwelijk moeten geven omdat hij pas 17 was - maar kwam pas onlangs aan het licht, toen Shipman de enige veroordeling kreeg in deze zaak. Voor het zich verzetten tegen arrestatie krijgt ze een voorwaardelijke straf van 30 dagen, een jaar proefperiode, een boete van van 345 dollar (omgerekend zo'n 260 euro) en ze moet haar onderwijsvergunning inleveren.

Duels Jupiler League maandag 21/01/2013 afgelast

MVV Maastricht - FC Volendam, FC Emmen - SC Cambuur en FC Eindhoven - SC Veendam oorspronkelijk gepland voor vanavond zijn afgelast. Vanwege de winterse omstandigheden zijn de velden onbespeelbaar verklaard.

Afgelopen week ging slechts één duel in de Jupiler League Almere City tegen Helmond Sport. De club uit Helmond won met 0-1. De KNVB maakt later deze week bekend wanneer de wedstrijden ingehaald zullen gaan worden. 

Turkse kranten: Sneijder is transfer van de eeuw

De Turkse kranten pakten vandaag groot uit met de komst van Wesley Sneijder naar Galatasaray. "Transfer van de eeuw", "Geen grapje maar werkelijkheid" en "Erg opgewonden" zijn zomaar wat koppen van grote Turkse sportkranten deze morgen.

Ook veel gewone kranten hebben een plaatsje op de voorpagina ingeruimd om de komst van Sneijder bekend te maken. De grote Turkse tv-zender NTV blies een uitspraak van Sneijder lekker op. Sneijder liet weten dat hij houdt van grote wedstrijden en tegen Besiktas wil spelen. "Sneijders eerste statement is voor Besiktas!", liet NVT weten. Besiktas staat momenteel achter Galatasaray tweede in de Turkse competitie.

Gisteren was Sneijder, na het bekendworden van de transfer, bij Turkse twitteraars meteen het belangrijkste onderwerp met de hashtag #WelcomeToGalatasarayWesleySneijder. Ook vanmorgen is Sneijder nog altijd het meest besproken onderwerp op Twitter bij de Turken, net als echtgenote Yolanthe. Dit naar aanleiding van haar tweet "Bedankt voor jullie lieve berichtjes", die ze in het Turks deelde.

Sportkrant Fanatik pakt wellicht het grootst uit met de komst van Sneijder. Op de voorpagina belooft de krant op dinsdag een poster van onze landgenoot en op woensdag en donderdag zal er een foto-album in twee delen verschijnen.

Sneijder arriveert vanmiddag om 15:30 uur lokale tijd aan in Istanbul om zijn contract te tekenen. Er zal ongetwijfeld een grote schare fans van Galatasaray aanwezig zijn om de Nederlander te verwelkomen.

Gold Label voor marathon Amsterdam

De marathon van Amsterdam heeft van de internationale atletiekfederatie IAAF het Gold Label gekregen. Daarmee is de race nu ingedeeld in de hoogste categorie wegwedstrijden. Dat meldt de organisatie maandag. Na de marathon van Rotterdam is Amsterdam de tweede Nederlandse wegrace op het hoogste niveau.

Directeur Simone Richardson van organisator Le Champion noemt de promotie een 'grote eer'. Volgens haar heeft de Amsterdamse marathon, dat al het Silver Label had, zich de laatste jaren goed ontwikkeld. "Het deelnemersaantal steeg opnieuw enorm en was internationaler, de wedstrijd was live over de hele wereld te volgen en er werd weer sneller gelopen."

Wat tijd betreft is Amsterdam de achtste marathon van de wereld. Het in 2012 door Wilson Chebet gelopen parcoursrecord staat op 2:04,51 uur. Meseret Hailu scherpte vorig jaar het parcoursrecord bij de vrouwen aan tot 2:21.09 uur.

Buiten Nederland behoren onder meer de marathons van New York, Londen, Berlijn, Chicago, Boston en Parijs tot de selecte groep van 32 wedstrijden die het Gold label dragen.

Atari VS vraagt faillissement aan

De Amerikaanse tak van gamebedrijf Atari, bekend van klassiekers als Pong en Pac-Man, heeft zijn faillissement aangevraagd. Het bedrijf zou dit doen om zich los te weken van de Franse tak Atari SA. Dat schrijft de Amerikaanse krant LA Times. Volgens de wet kunnen schuldeisers niet langer geld eisen van het bedrijf.

Jim Wilson, topman van het Amerikaanse gedeelte van Atari, hoopt in de komende maanden een koper te vinden. Door de faillissementsaanvraag is het ook mogelijk dat verschillende onderdelen van het gamebedrijf los verkocht worden en dat Atari uiteenvalt.

Het bedrijf richt zich al enige tijd op het aanbieden van downloadbare spellen voor pc's, spelcomputers, smartphones en tablets. Atari kende zijn gloriedagen in de jaren tachtig met zijn eigen spelcomputers, waaronder de Atari 2600, en spellen als Pong, Asteroids en Pac-Man.

Het 31 jaar oude gamebedrijf staat er al ruim tien jaar niet rooskleurig voor. Door verschillende overnames, investeringen en samenwerkingen heeft de Europese tak van het bedrijf al jaren geen winst gemaakt. De Amerikaanse tak doet het in de afgelopen twee jaar beter met een winst van elf en vier miljoen dollar.

Spartacus Legends goedgekeurd in Australië

Het downloadbare actiespel Spartacus Legends is de tweede game die in Australië een leeftijdsaanduiding voor 18 jaar en ouder krijgt. Keuringsdienst OFLC vindt het vechtspel, waarbij gamers een carrière als gladiator moeten opbouwen, een game met 'grof en bloederig geweld'. Wanneer de game van Ubisoft verschijnt, is niet bekend.

Het actiespel Ninja Gaiden: Razor's Edge voor de Wii U was de eerste game die van het Australische overheidsorgaan de nieuwe aanduiding voor volwassenen kreeg. Verschillende uitgevers proberen nu eerder verboden spellen, waaronder het vechtspel Mortal Kombat en het schietspel Left 4 Dead 2, alsnog uit te geven voor de Australische markt.

De leeftijdsaanduiding R18+ is sinds dit jaar wettelijk ingevoerd in Australië. Daarvoor werden spellen geregeld verboden omdat ze te veel geweld bevatten. De keuring voor volwassenen maakt het mogelijk meer spellen op de markt te brengen.


Spartacus Legends goedgekeurd in Australië

Vingerafdruk mogelijk beveiliging nieuwe iPhone

De volgende generatie iPhone krijgt een beveiliging die gebruikmaakt van vingerafdrukken. Dat suggereert marktanalystenbureau KGI Securities tenminste. De sensor voor het herkennen van vingerafdrukken zit mogelijk ingebouwd in de homeknop van de smartphone. Deze 'iPhone 5S' zou in het derde kwartaal op de markt moeten komen.

Apple kocht in juli voor 356 miljoen dollar het Amerikaanse bedrijf Authentec. Dit technologiebedrijf is gespecialiseerd in beveiligingen en het beheren van informatie door het gebruik van vingerafdrukken. De technologie van Authentec zou gebruikt worden bij de nieuwe generatie producten van Apple.

Ondertussen denkt KGI Securities dat in het derde kwartaal ook een goedkopere versie van de huidige iPhone 5 op de markt komt. Het zou gaan om de huidige versie van de iPhone, maar dan gemaakt met goedkopere producten, waaronder plastic in plaats van aluminium.

[AO] S. Williams overtuigt tegen Kirilenko

Serena Williams heeft maandag als laatste vrouw de kwartfinale van de Australian Open bereikt. Ze won met 6-2, 6-0 van Maria Kirilenko uit Rusland. De Amerikaanse neemt het bij de laatste acht op tegen haar 19-jarige landgenote Sloane Stephens.

In de openingsfase van de wedstrijd kon Kirilenko Williams nog bijbenen. In de eerste game kreeg de Russin (14) zelfs drie breakpunten, maar Williams werkte die weg en had al snel weinig moeite meer met haar opponente. Nadat ze de eerste set had gewonnen, denderde ze direct door.


Serena Williams overtuigt tegen Kirilenko (Foto: Novum)

Selby wint Masters voor derde keer

Snookeraar Mark Selby heeft na 2008 en 2010 voor de derde keer in zijn loopbaan de Masters gewonnen. Het toernooi tussen de zestien beste snookeraars van de wereld. De 29-jarige Engelsman won in de finale met 10-6 van de Australische titelverdediger Neil Robertson.

De nummer één van de wereld Selby was voorafgaande van de wedstrijd niet de favoriet voor de titel. In de eerdere wedstrijden liet Robertson het betere snooker zien. Selby toonde echter zijn klasse door een 8-3 voorsprong te nemen. Robertson kwam nog terug tot 8-6 maar dit bleek niet genoeg. Selby pakte de volgende twee frames en veroverde daarmee zijn tweede grote titel van het seizoen. In december was hij al de beste op het UK Championship. Hij kan de Triple Crown veroveren door in april het wereldkampioenschap te winnen. De laatste speler die alle grote toernooien in één jaar won was Mark Williams. Hij won in 2003 alle grote snookertoernooien. 

[Primera División] Real speelt Valencia in 45 minuten zoek

Real Madrid heeft Valencia een enorme dreun uitgedeeld in Mestalla. De Madrilenen wonnen met liefst 0-5 op bezoek bij Los Che. Alle doelpunten vielen voor de pauze.

De ontmoeting in Valencia was het tweede deel van een drieluik tussen Real en Valencia. Midweeks wisten de Madrilenen in eigen huis voor de Copa del Rey met 2-0 te winnen van Los Che. Valencia kon in Bernabeu nog goed partij bieden tegen De Koninklijke. De formatie van trainer Ernesto Valverde voelde zich zelfs bestolen door enkele discutabele beslissingen van de arbitrage. Daar was zondagavond absoluut geen sprake van.

Valencia werd namelijk overlopen in eigen huis. Gonzalo Higuaín opende de score in de achtste minuut. De Argentijn had kort daarvoor een grote kans om zeep geholpen. Aan de andere kant hoefde basisklant Iker Casillas nauwelijks in actie te komen. Tien minuten voor rust liet Valencia het compleet lopen. Real raakte op dreef en maakte vier doelpunten voor het rustsignaal. Angel Di Maria verdubbelde de voorsprong in Mestalla.

Twee minuten later bracht Cristiano Ronaldo de stand naar 0-3. De Portugees klopte Diego Alves in de korte hoek. Ronaldo maakte kort daarna zijn tweede. Di Maria deed dat ook. De Argentijn werd bediend door Mesut Özil en maakt de 0-5. Onder een striemend fluitconcert verliet Valencia het veld bij rust. In de tweede helft stond de lat Pablo Piatti in de weg voor een eretreffer. Komende week wacht de return in de Copa del Rey.

Van Rhijn: "Van Boekel had misschien ook zenuwen"

Ricardo van Rhijn boekte gisteren met Ajax een 3-0 overwinning op Feyenoord. Het was de eerste Klassieker voor de rechtsback in de Amsterdam ArenA. De verdediger had na afloop gemengde gevoelens, aangezien hij halverwege de tweede helft een rode kaart kreeg.

"Ik ben blij met de overwinning, maar baal dat ik mijn eerste klassieker in de ArenA niet heb kunnen uitspelen. Misschien had de scheidsrechter ook last van de zenuwen. Het was een onterechte tweede gele kaart, er was op dat moment geen contact", liet Van Rhijn weten.

"Ik had ook niet het gevoel dat hij voor een strafschop floot, dacht aan een schwalbe. Ik had de schijn tegen, omdat ik in de achtervolging moest. Boëtius viel en dat heeft hij goed gedaan…"

Van Rhijn was sowieso niet te spreken over het optreden van scheidsrechter Pol van Boekel. "Hij voelde de wedstrijd niet aan, gaf veel te snel en veel te veel kaarten en dat pakte niet goed voor ons uit. Ik was blij dat mijn ploeggenoten de overwinning eruit sleepten."

Zo kon hij dus tevreden de ArenA verlaten. "Ik heb de uitspraken van Boëtius ook gelezen", aldus de verdediger van Ajax. De Feyenoorder liet weten dat hij Van Rhijn wilde 'laten shaken als een milkshake. Van Rhijn: "Ik ben gek op milkshake en ga misschien wel even langs McDonald’s."

Starbreeze werkt aan schietspel Storm

Starbreeze werkt aan een futuristisch schietspel voor meerdere spelers dat de naam Storm draagt. Dat heeft de Finse gamestudio bekendgemaakt. Het is niet bekend wanneer het spel op de markt komt. Ondertussen heeft het bedrijf ook het schietspel Payday 2 en het actieavontuur Brothers: A Tale of Two Sons in de maak.

Storm zou volgens gameweblog VG247 de nieuwe naam kunnen zijn van het online schietspel Cold Mercury. Die game had oorspronkelijk vorig voorjaar op de markt moeten komen, maar is nooit verschenen. Starbreeze heeft niet bevestigd dat het om dat spel gaat.

Starbreeze is vooral bekend van zijn werk aan het schietspel The Chronicles of Riddick uit 2004. De laatste game die de Finnen op de markt brachten, was het schietspel Syndicate in februari vorig jaar.

Taliban vallen politiebureau Kabul aan

Opstandelingen van de Taliban hebben maandag voor dag en dauw een politiebureau in Kabul aangevallen. Getuigen hoorden tal van explosies, terwijl politie en strijders vier uur na het begin van de aanval nog steeds in een vuurgevecht verwikkeld waren.

Ten minste één opstandeling heeft zich bij de ingang van het complex opgeblazen, zei politieagent Mirza Mohammed. Ook zou er een autobom zijn afgegaan. Twee of drie van zijn medestrijders betraden met bomgordels om het gebouw. Een andere agent zei dat zeker twee strijders zijn gedood.

De strijders zouden zich in het gebouw hebben verschanst en in een vuurgevecht met de politie verwikkeld zijn. Agenten omsingelden het gebouw, terwijl speciale Afghaanse politie-eenheden zich in de strijd zouden hebben gemengd.

[NBA] 'Sacramento Kings verhuizen naar Seattle'

NBA-ploeg Sacramento Kings is waarschijnlijk aan de laatste maanden bezig in de Californische hoofdstad. De familie Maloof, de eigenaars van de club, hebben een meerderheidsbelang verkocht aan een groep investeerders die de club naar Seattle willen verplaatsen. Een verzoek tot verplaatsing moet voor 1 maart zijn ingediend.

De Kings zouden in Seattle als Supersonics door het leven moeten gaan. Zo heette ook de oude NBA-ploeg uit Seattle die in 2008 naar Oklahoma City werd verplaatst na een verkoop en daar als Thunder zijn wedstrijden speelt. Microsoft-topman Steve Ballmer zou een van de investeerders zijn.

De Kings, die in 1945 ontstonden als Rochester Royals en achtereenvolgens als Cincinnati Royals, Kansas City-Omaha Kings en Kansas City Kings door het leven gingen, spelen sinds 1985 in Sacramento. De verkoop van de club zou zo'n 525 miljoen dollar, een kleine vierhonderd miljoen euro opleveren.

De deal is overigens nog niet zeker. De Maloofs zouden ook nog een tegenbod kunnen accepteren, dat zelfs minder hoog kan zijn. In 1997 leende de familie zeventig miljoen dollar van de stad Sacramento op voorwaarde dat de ploeg nog dertig jaar in de Californische stad zou blijven. Burgemeester Kevin Johnson van Sacramento probeert ook met man en macht een groep investeerders bijeen te krijgen voor een concurrerend bod.


'Sacramento Kings verhuizen naar Seattle' (Foto: Novum)

[NBA] Denver in verlenging langs Thunder

Denver Nuggets heeft Oklahoma City Thunder zondag geklopt in de NBA. Pas na verlenging werd de 121-118 eindstand bereikt. Na vier kwarten stond het nog 109-109. Namens Oklahoma City, al zes duels ongeslagen, scoorde Kevin Durant 37 punten. Russell Westbrook voegde er daar 36 aan toe, maar beide sterren misten een driepuntspoging in de slotfase van de verlenging.

Los Angeles Lakers verloor bij Toronto Raptors: 103-108. Kobe Bryant werd weliswaar topscorer in het duel met 26 punten, maar hij belichaamde ook het falen van de Lakers. De ster moest zijn hele ploeg op sleeptouw nemen, maar had het vizier niet op scherp staan. Hij scoorde slechts tien van zijn 32 schotpogingen en drie van zijn twaalf driepuntspogingen gingen raak.

Detroit Pistons won thuis met 103-88 van Boston Celtics. Dallas Mavericks won op bezoek bij Orlando Magic met 111-105.


Denver in verlenging langs Thunder (Foto: Novum)

Huizenprijzen 6,3 procent gedaald in december

De prijzen van koopwoningen zijn in december 6,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2011. In heel 2012 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 5,9 procent goedkoper dan in het voorgaande jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt op basis van cijfers van het Kadaster.

De prijzen liggen al vier maanden op ongeveer hetzelfde niveau. De huizenprijzen komen volgens het CBS overeen met die van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 16,6 procent.

Vorig jaar wisselden 117.261 woningen van eigenaar. Dit is bijna 3 procent minder dan in 2011.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte eerder deze maand al een iets sterkere daling (6,7 procent) van de huizenprijzen in 2012 bekend. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans 2 tot 3 maanden eerder in de koopakte.

De NVM voorziet dat de huizenprijzen dit jaar met nog eens 5 tot 7 procent dalen.

Huizenprijzen 6,3 procent gedaald in december
Huizenprijzen 6,3 procent gedaald in december (Foto: ANP)

[AO] Murray zonder setverlies naar laatste acht

Andy Murray heeft maandag eenvoudig de kwartfinales bereikt van de Australian Open. De Britse tennisser gunde zijn tegenstander Gilles Simon slechts zeven games. Het werd 6-3, 6-1 en 6-3.

De als derde geplaatste Murray heeft dit jaar in Melbourne nog geen set verloren. In de volgende ronde speelt hij nu tegen de Fransman Jérémy Chardy die de Italiaan Andreas Seppi met 5-7, 6-3, 6-2 en 6-2 uitschakelde.

Code oranje om ijzel in zuidwesten

Automobilisten in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland moeten rekening houden met ijzel. Het KNMI heeft voor de drie provincies code oranje afgegeven.

De waarschuwing voor extreem weer is sinds 08.00 uur van kracht en geldt tot 11.00 uur. In Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe gold al code oranje vanwege de kans op het ontstaan van sneeuwduinen.

Rond Breda en Gouda zijn in de ochtendspits meerdere ongelukken gebeurd door opvriezende neerslag, meldt de ANWB.

Fransen leggen zich neer bij Dijsselbloem

De Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, verwacht dat Jeroen Dijsselbloem maandag wordt benoemd tot voorzitter van de eurogroep. Dat zei hij zondag tegen de Franse tv-zender TV5. Moscovici zei tevens te hopen dat Dijsselbloem de lijn van zijn Luxemburgse voorganger Jean-Claude Juncker voortzet.

Moscovici wil maandag in ieder geval een uitgebreide visie van Dijsselbloem op een aantal thema's die onder Juncker van belang waren, zoals een bankenunie en het evenwicht tussen tekort en groei. Ook moet Dijsselbloem van de Franse bewindsman de integriteit van de eurozone handhaven.

Frankrijk was in eerste instantie sceptisch ten opzichte van de kandidatuur van Dijsselbloem, maar lijkt nu dus toch akkoord. De verkiezing van de nieuwe voorzitter staat maandag als laatste punt op de agenda bij het eurogroepoverleg. Dijsselbloem moet de steun van minimaal negen van de zeventien lidstaten krijgen om gekozen te worden.

[AO] Haase en Sijsling in kwartfinale dubbeltoernooi

Robin Haase en Igor Sijsling hebben maandag de kwartfinale van het dubbeltoernooi bereikt op de Australian Open. Het Nederlandse duo was met 6-2, 7-5 te sterk voor de Israëliër Jonathan Erlich en Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Bij de laatste acht wacht het als elfde geplaatste Spaanse duo David Marrero en Fernando Verdasco.

Haase en Sijsling zijn de enige Nederlanders die nog in actie zijn in het dubbelspel. Jean-Julien Rojer werd eerder in de kwartfinale al uitgeschakeld. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi boog hij voor Thomaz Bellucci uit Brazilië en Benoît Paire uit Frankrijk.

In het toernooi voor legendes verloren Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hun tweede duel. Voormalig aartsrivalen Mark Woodforde en Todd Woodbridge uit Australië wonnen na een supertiebreak. Haarhuis en Eltingh wonnen eerder wel van Mansour Bahrami en Wayne Ferreira. Ze spelen ook nog tegen Darren Cahill en Mats Wilander.

[AO] Wozniacki verslagen door Kuznetsova

Caroline Wozniacki is al in de vierde ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Deense voormalig nummer een van de wereld, die in 2012 zelfs even uit de top tien wegzakte, bleek niet opgewassen tegen Svetlana Kuznetsova: 2-6, 6-2 en 5-7.

Nadat beide vrouwen een set hadden makkelijk hadden gewonnen, ging het in de derde set gelijk op. Desondanks ergerde Wozniacki zich toen al aan haar eigen fouten. De nummer tien van de plaatsingslijst smeet met haar racket, mopperde tegen zichzelf en ging in discussie met de scheidsrechter. Uiteindelijk werd de strijd tegen zichzelf haar te veel.

Victoria Azarenka (1) ging eenvoudig naar de kwartfinale. De Wit-Russin was met 6-1 en 6-1 een maatje te groot voor Elena Vesnina uit Rusland. Azarenka neemt het nu op tegen Kuznetsova.

Sloane Stephens reikte ook tot de laatste acht. De Amerikaanse tiener klopte Bojana Jovanovski uit Servië in drie sets: 6-1, 3-6 en 7-5. Stephens neemt het bij de laatste acht op tegen Serena Williams of Maria Kirilenko.


Wozniacki al onderuit op Australian Open (Foto: Novum)

[AO] Tsonga kwartfinalist in Melbourne

De Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft maandag de laatste acht bereikt op de Australian Open. Tsonga klopte in de vierde ronde zijn landgenoot Richard Gasquet in vier sets. Het werd 6-4, 3-6, 6-3 en 6-2.

De zevende geplaatste Tsonga zal in de kwartfinales spelen tegen de winnaar van de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Canadees Milos Raonic. Tsonga was in 2008 finalist in Melbourne.

LA, The Voices: we worden onterecht genegeerd

De mannen van Los Angeles, The Voices, vinden het frustrerend dat hun muziek amper wordt gedraaid op de radio. "We worden onterecht en stelselmatig genegeerd door Hilversum", zegt Richy Brown tegen het AD.

"We krijgen steeds te horen dat onze muziek niet in de radioformats past", gaat oprichter Gordon verder. De zangers, die maandag hun nieuwe plaat Geloof, Hoop en Liefde uitbrengen, overwegen om voor hun volgende album klassieke nummers in een nieuw jasje te steken. "Eigenlijk net zoals Helmut Lotti ooit deed", legt Cor uit. "Hij werd er wereldberoemd mee. En dat willen wij eigenlijk ook wel."

Daarnaast staat een samenwerking met André Rieu op het verlanglijstje. "De contacten met hem zijn al gelegd, maar concreet is het allemaal nog niet. Maar ook als dat niet lukt, blijven we even goede vrienden hoor."

Cruijff: "Trots en dolblij met keuze Pep"

Johan Cruijff kreeg afgelopen week een bijzonder telefoontje van Pep Guardiola."Hij wilde me persoonlijk vertellen dat hij het volgende seizoen Bayern München gaat coachen", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Ik vond dat telefoontje heel speciaal, net zoals zijn keuze. Pep werd overstelpt met aanbiedingen, maar heeft uiteindelijk voor een pure voetbaluitdaging gekozen. Bij een club die het niet alleen financieel geweldig voor elkaar heeft, maar ook continu bezig is met vernieuwen."

"Ik heb gezegd dat ik trots en dolblij ben met zijn beslissing. Omdat het aangeeft dat het internationale voetbal bezig is met een ommezwaai. Eerst bij Barcelona, daarna bij Bayern en sinds kort ook bij Ajax. Natuurlijk is Ajax nog niet met de andere twee te vergelijken, maar de drie clubs geven momenteel belangrijke signalen af richting het internationale topvoetbal."

Guardiola zette afgelopen week zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2016 bij Bayern München. Hij begint komende zomer aan zijn klus in de Bundesliga.

Ravens en 49ers naar Super Bowl

De American footballploegen Baltimore Ravens en San Francisco 49ers hebben zich zondag geplaatst voor de Super Bowl. De Ravens deden dat door in de AFC New England Patriots met 28-13 te verslaan. De 49ers waren in de NFC met 28-24 Atlanta Falcons de baas. Super Bowl XLVII, de grote finale van de NFL, wordt op 3 februari in New Orleans afgewerkt.

De ontmoeting tussen de Ravens en de Patriots was een herhaling van de AFC-finale van vorig seizoen. Toen waren de Patriots nog sterker dan de Ravens om vervolgens de Super Bowl te verliezen. Nu stonden de Patriots bij rust nog met 13-7 voor, maar in het tweede bedrijf scoorden de Ravens 21 punten zonder ook maar iets weg te geven.

Ravens-hoofdcoach John Harbaugh wist toen al dat hij het op moest nemen tegen zijn kleine broertje Jim. Die had als coach van de 49ers de ploeg uit San Francisco even daarvoor naar de eerste Super Bowl sinds 1995 geleid.

De 49ers stonden tegen de Falcons zeventien punten achter, maar draaiden toen de defensieve duimschroeven aan. Ook zij kregen geen punt meer tegen in de tweede helft en sleepten een 28-24 uit het vuur. Die werd 1.13 minuten voor het laatste eindsignaal veiliggesteld toen de laatste aanval van de Falcons op fourth down werd gestopt.

De 49ers stonden vijf keer eerder in de Super Bowl en wonnen alle vijf hun optredens. De ploeg kan zich bij winst naast Pittsburgh Steelers scharen als recordkampioen met zes zeges in de seizoensfinale. De Ravens verloren echter ook nog nooit een Super Bowl. Het enige optreden in 2001 werd direct in winst omgezet.


Ravens en 49ers naar Super Bowl (Foto: Novum)

Stelling: 'Een tien staat niet voor perfectie'

Een langlopende discussie in allerlei recenserende media is of het cijfer tien staat voor een perfect product. Outlets kunnen richtlijnen opstellen waarin ze bekendmaken wat welk cijfer precies betekent, zoals FOK!games gedaan heeft. Maar wat vind jij?

Stel je eens voor dat je leeft in een internetwereld zonder vooropgestelde richtlijnen en dat je zelf duiding moet geven aan het cijfer dat een recensent aan je favoriete game geeft. Wat is een tien in jouw ogen dan waard?

Stelling: 'Het cijfer tien aan een game hangen betekent dat de game perfect is.'

Draagmoeder voor Neanderthaler gezocht

Het krijgen van een baby is altijd een speciale gebeurtenis. Maar volgens een geneticus kan één vrouw in de nabije toekomst een wel heel speciale geboorte tegemoet zien: ze zou een Neanderthaler baren.

Geneticus George Church heeft tegenover Der Spiegel beweerd dat het niet lang meer zal duren voordat een mensenvrouw de eerste Neanderthaler zou baren die in zo'n 30.000 jaar is geboren. Church zei in 2009, toen het genoom van de Neanderthaler werd ontdekt, al dat het misschien eens mogelijk zou zijn om een Neanderthaler te klonen.

Nu zijn we volgens Church al een stuk dichterbij gekomen. Hij wil, zodra hij het DNA van de Neanderthaler volledig in kaart heeft gebracht, het op kunstmatige manier hercreëren. Dat DNA zou hij in een stamcel injecteren, en van daar gaat het hetzelfde als bij reageerbuisbaby's. De cel wordt opgekweekt tot een embryo, en dan geïmplanteerd bij een heel dappere vrouw.

Dat het, hoewel het nu nog toekomstmuziek is, niet zo ondenkbaar is, bewijst een experiment uit 2009. Toen werd een bucardo, een uitgestorven Spaanse versie van de ibex, op een gelijkende manier gekloond en geboren. Het dier werd levend geboren, maar stierf al snel aan ademhalingsproblemen. Toch gaf het wetenschappers een goede indicatie dat het mogelijk zou zijn om uitgestorven dieren te klonen.

Sommige mensen hebben lelijkere kinderen (Foto: Stefan Schaar)Sommige mensen hebben lelijkere kinderen... (Foto: Stefan Schaar)

Betere BMI-formule ontwikkeld

Een wiskundige van de universiteit van Oxford verbeterde de formule om de zogenaamde Body Mass Index (BMI) te berekenen. Volgens hem is de traditionele formule niet accuraat genoeg om verantwoord te gebruiken.

Volgens Nick Trefethen houdt de formule die nu gebruikt wordt niet genoeg rekening met het verschil in lichaamstype tussen lange en korte mensen. Lange mensen zijn volgens hem van nature gespierder en daarom zwaarder, maar dat is geen ongezond gewicht.

Dat betekent wel dat de formule iets ingewikkelder wordt. Kon je vroeger relatief eenvoudig je BMI berekenen door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meter, nu zul je eerst je gewicht met 1,3 moeten vermenigvuldigen, en je lengte moet niet langer tot de tweede, maar tot de tweeënhalfde macht.

Trefethen benadrukt dat de ontwikkeling van de nieuwe formule geen nutteloze vingeroefening is. Doktoren gebruiken de BMI dikwijls om vast te stellen of een patiënt gevaar loopt op bepaalde aandoeningen die (mede) veroorzaakt worden overgewicht en ondervoeding. Een BMI tussen 20 en 25 wordt als gezond beschouwd. Daaronder is de patiënt te licht, tussen 25 en 30 heeft men overgewicht, en mensen met een BMI boven 30 zijn obees.

Als een echte wetenschapper weigert hij echter z'n formule erdoor te drukken. Hij vindt dat de NHS [de Engelse gezondheidsdienst, red] moet verantwoorden waarom ze de oude formule gebruiken, en dat zijn formule slechts aangenomen moet worden als die accurater wordt bevonden.

Overigens is de BMI geen absoluut instrument, maar geeft het slechts een indicatie van de gezondheid van het gewicht. Grote hoeveelheden spiermassa, die dichter en dus zwaarder zijn dan vet, kunnen de uitslag vervormen. Criticasters wijzen er dan ook veelvuldig op dat bijvoorbeeld sporters die topfit zijn volgens hun BMI overgewicht zouden hebben.

Voor luie FOK!kers die toch gezond willen blijven heeft uw nederige verslaggever
vast wat werk gedaan.

FOK! wat een weer...Sneeuw in het noorden

Goedemorgen! Na het ruige winterweer van gisteren zal er alleen vandaag nog wat sneeuw gaan vallen en dit vooral in het noorden. Daar kan het vanmiddag en vanavond nog geruime tijd blijven sneeuwen, terwijl er elders in het land nog wat lichte sneeuw kan vallen. De wind neemt vandaag wel af en dat maakt het voor het gevoel al wat aangenamer. Ook noteren we vandaag weer een ijsdag, want warmer dan -2 graden zal het niet worden vanmiddag.

De eerste sneeuwzone leverde vooral in het westen vrij veel sneeuw op. Door de harde wind ontstonden er bij mij thuis voor de deur sneeuwduinen van 16 cm hoog, terwijl er gemiddeld 7 cm was gevallen. In het zuiden en in sommige delen van het oosten van het land kwam er ook ijzel voor. Later op de avond en in de nacht trok er een nieuwe sneeuwzone van zuid naar noord over het land en op veel plaatsen is het sneeuwdek dan ook nog aardig aangedikt. De storing die dit veroorzaakt heeft ligt vandaag nog boven de noordelijke provincies en zal daar pas in de loop van de avond gaan wegtrekken.

Het blijft zowel vandaag als de komende dagen overwegend bewolkt weer en de zon zullen we niet zo vaak te zien krijgen. Verder blijft het de hele week vriezen. In de nacht over het algemeen matig, maar bij een enkele opklaring is strenge vorst mogelijk.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Lichte sneeuw in GeldernIn het Duitse stadje Geldern sneeuwde het lichtjes volgens qltel. In duitsland kwam er trouwens wat zwaardere ijzelvorming voor dan bij ons.

Wat meer sneeuw
Later op de dag begon het ook daar harder te sneeuwen. In stedelijke omgeving verdampt sneeuw sneller dan dat er blijft liggen.


'Nieuw licht op zaak Zorreguieta'

Gegevens van een inlichtingendienst werpen mogelijk een nieuw licht op hoe het landbouwinstituut INTA, onder leiding van Jorge Zorreguieta, samenwerkte met militairen. Dat stelt oud-aanklager Hugo Cañón zondag in een interview met de Argentijnse krant Página 12.

Volgens Cañón gebruikte het landbouwinstituut militairen voor de uitvoering van een crimineel plan. Hij doelt daarmee op de systematische wijze waarop ten tijde van de laatste dictatuur in Argentinië (1976-1983) tegenstanders van het regime werden opgespoord en vervolgd. Hierbij vielen duizenden doden.

Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón liet begin januari weten dat hij onder meer met nieuwe getuigen wil proberen weer een zaak tegen de vader van prinses Máxima aan te spannen. Hij zou als baas van het landbouwinstituut weet hebben gehad van het afvoeren van honderden medewerkers door leger en politie. Vier van hen werden nooit meer teruggezien.

Zorreguieta, die onder dictator Jorge Videla staatssecretaris en later minister van Landbouw was, heeft altijd ontkend iets van de verdwijningen af te weten. Volgens zowel Yanzón als onderzoeksrechter Daniel Rafecas wordt Zorreguieta voorlopig nog niet vervolgd. Rafecas stelt dat zijn zaak er een van de vele is.

Oud-aanklager Cañón is voorzitter van de Provinciale Commissie voor de Herinnering, die gegevens van onder meer de voormalige inlichtingendienst van de politie van Buenos Aires in bezit heeft. De commissie is nu betrokken bij een justitieel onderzoek naar de dienst. Welke belastende gegevens er over het landbouwinstituut en Zorreguieta bestaan is onduidelijk.

Eerste files staan al op de snelwegen

Wees gewaarschuwd als je vandaag nog de weg op moet: voor 06.00 uur stonden maandag door het winterweer al files op de Nederlandse snelwegen. Even na 06.30 uur staat al 59 kilometer, blijkt uit gegevens van de Verkeersinformatiedienst. Vroeg vertrekken is dus het devies.

Ook mensen die met de trein willen, moeten hun reisschema goed in de gaten houden. Op het spoor wordt een aangepaste dienstregeling gereden. De problemen die zich zaterdagavond rondom Amsterdam en Schiphol voordeden zijn inmiddels voorbij.

Daarnaast lenen de omstandigheden op veel plekken zich voor geen andere rijstijl dan een heel voorzichtige. De sneeuwval blijft tijdens de spits met name in het noorden aanhouden, meldt de VID. Omdat er 's nachts weinig verkeer op de weg was, kon de gladheid niet overal even goed worden bestreden. Het strooizout moet namelijk worden ingereden.

De meeste spitsstroken kunnen waarschijnlijk wel open. De VID verwacht een zeer zware ochtendspits met een piek van vijfhonderd kilometer. In het laatste deel van de nacht viel minder sneeuw in de Randstad, daarom verwacht de VID dat de spits niet zo lang wordt als afgelopen dinsdag. Over het algemeen is er op dinsdag ook meer verkeersaanbod dan maandag.

Luigi's Mansion 2 krijgt een lokale multiplayer

Het ziet er naar uit dat Luigi's Mansion: Dark Moon, ook bekend als Luigi's Mansion 2, een lokale multiplayervorm gaat krijgen. Dat blijkt in ieder geval uit de officiële pagina op de Nintendo-website.

In het overzicht rechts op de pagina staat dat het spel voor één speler is. In de beschrijvende tekst staat echter "With so many new places to explore, all new ways to capture ghosts, and a brand new local multiplayer mode, Luigi's Mansion: Dark Moon is another star turn for Mario's heroic brother—and it's only on Nintendo 3DS." Hoe deze multiplayer precies in zijn werk gaat is nog onbekend.

Luigi's Mansion 2 komt in maart uit op Nintendo 3DS.

Luigi's Mansion 2 (Foto: Nintendo)

The Kids Aren't Alright

Gelukkiger tijden dan eind jaren negentig zullen er nooit meer komen voor mijn generatie. Gevuld met Teenage Mutant Ninja Turtles, Supersoakers en Flippo's, met een sausje van Elfstedentochten, boybands, Pokémon en Aqua. Zoals alle kinderen groeiden wij op in een wereld die twee keer zo groot leek als dat-ie eigenlijk is en tig keer zo kleurrijk en wonderlijk, hadden we allemaal grote plannen voor de toekomst, leek ons leven een eeuwige constante, gevuld met wijze, raadzame, enigszins geheimzinnige volwassenen.

'Verbied ook testritten Fyra'

Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV heeft aan ProRail verzocht, overdag en ’s avonds een algeheel rijverbod af te kondigen voor de V250-treinen van NS HiSpeed. Ook zonder passagiers blijken de Fyra's te stranden en voor reizigerstreinen urenlange vertragingen te veroorzaken. Daarnaast acht Voor Beter OV rondslingerende onderdelen die van de V250 afvallen gevaarlijk voor de veiligheid van het treinverkeer. 

Uitsluitend ’s nachts, wanneer er geen ander personenverkeer op de HSL is, zou met de tot nu toe mislukte treinen van AnsaldoBreda kunnen worden proefgereden, vindt Voor Beter OV.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.