FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 juli 2011

'Geen rol voor leger in Egyptische politiek'

Het grootste deel van de commissie in Egypte die het opstellen van een nieuwe grondwet voorbereidt, vindt dat het leger geen rol moet krijgen in de Egyptische politiek. Dat heeft jurist Tahany el-Gibali, een van de leden van de commissie, woensdag gezegd.

Volgens El-Gibali zullen de beginselen van de nieuwe grondwet afdoende garanties bieden om alle Egyptenaren te beschermen en om het civiele karakter van de staat te waarborgen.

De Opperste Raad der Strijdkrachten, het collectief van hoge militairen dat Egypte momenteel bestuurt, probeert een plek voor zichzelf in de toekomstige politiek van Egypte veilig te stellen. De zet van de Raad lijkt ingegeven te zijn door de vrees dat het leger de macht die het al zestig jaar geniet kwijt dreigt te raken. Activisten maken zich zorgen dat een politieke rol voor het leger een bedreiging is voor de democratie in Egypte.

"We willen dat het leger enkel de grenzen van Egypte bewaakt", zei Khaled Abdel-Hamid, een van de activisten die in februari hielp bij de organisatie van de protesten tegen toenmalig president Hosni Mubarak. "We hebben genoeg van het leger. We willen ze terug in de kazerne."

Vorige week kondigde de Raad aan dat het richtlijnen gaat opstellen waar de nieuwe grondwet aan moet voldoen. Deze aankondiging was een reactie op zorgen bij de bevolking over de invloed van islamisten op de nieuwe grondwet. De grondwet moet na de verkiezingen later dit jaar worden opgesteld.

De aankondiging was echter ook reden voor nieuwe zorgen over de macht van het leger, zeker gezien het feit dat een aantal generaals al signalen heeft afgegeven dat het een unieke rol voor het leger voor ogen heeft. Een rol zonder toezicht van de politiek.

Een van de generaals in de Raad, generaal Mamdouh Shaheen, zei onlangs dat de nieuwe grondwet het leger bescherming moet bieden tegen de 'grillen' van toekomstige presidenten. In feite vroeg Shaheen om een volledig onafhankelijke positie voor het leger. En Hisham Bastawisi, een van de juristen die de Raad adviseert, ging nog een stap verder door voor te stellen dat het leger in de toekomst 'supraconstitutionele principes garandeert', wat zoveel betekent als in mogen grijpen om fundamentele democratische rechten te beschermen.

Bastawisi, die van plan is zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen later dit jaar, staat een uitgebreide onafhankelijkheid van het leger voor. Zo wil hij immuniteit van parlementaire controle over het legerbudget en een verbod op het aannemen van wetten die invloed hebben op het leger zonder de uitdrukkelijke toestemming van de generaals.

Dit idee van het leger als een 'beschermer' lijkt veel op de rol die het leger in Turkije vervult. Daar hebben militairen in de afgelopen decennia meerdere staatsgrepen gepleegd om het seculiere karakter van de staat te garanderen. En het Turkse leger heeft geen grondwettelijk mandaat zoals de Egyptische generaals voor ogen hebben. Het Turkse leger baseert zich op zijn eigen interne wet, dat het de natie dient te beschermen tegen 'bedreigingen van binnen en van buiten'.

"Elke politieke rol voor het leger zal de democratie schade toebrengen", aldus Mustafa el-Naggar, activist en een van de oprichters van de nieuwe Partij voor Gerechtigheid. "Alleen het volk kan garant staan voor de democratie."

Arrestaties rond mislukte aanslag op Condé

De autoriteiten in Guinee hebben zeker 37 militairen opgepakt die dinsdag betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte aanslag op de democratisch gekozen president van het land, Alpha Condé. Dat heeft een bron bij het leger woensdag gezegd.

Een groot deel van de arrestanten heeft banden met twee voormalige militaire leiders van het West-Afrikaanse land, zei de bron. Guinee kende sinds de onafhankelijkheid in 1958 een lange reeks van couppogingen en staatsgrepen die steeds weer een junta aan de macht brachten. De verkiezingen die Condé aan de macht brachten waren de eerste democratische verkiezingen in het bestaan van Guinee.

Condé overleefde de aanslag op zijn leven dinsdag ternauwernood. Gewapende mannen openden de aanval op zijn ambtswoning, maar zij werden door de presidentiële garde afgeslagen.

Rus toegelaten tot US Open

Tennisster Arantxa Rus is direct toegelaten tot de US Open. Het Amerikaanse grandslamtoernooi maakte vandaag bekend dat 97 van de beste honderd vrouwen van 29 augustus tot en met 11 september meedoen in New York. Daarbij werd de ranglijst van afgelopen maandag gehanteerd. Rus staat daarop 81e.

De drie tennissters die verstek laten gaan zijn Alisa Kleybanova, die vorige week bekend maakte dat ze kanker heeft, Dinara Safina en Timea Bacsinszky. Die laatste twee zijn geblesseerd. Serena Williams en Alona Bondarenko maken gebruik van hun beschermde ranking om toegang te krijgen tot het toernooi.

Kim Clijsters, de vrouw die de afgelopen twee jaar de beste was in New York en dit jaar ook op de Australian open zegevierde, verdedigt haar titel. Ook Na Li, de winnares van Roland Garros, en Petra Kvitova, die Wimbledon op haar naam schreef, zijn van de partij, net als nummer een Caroline Wozniacki. De Japanse Misaki Doi, de nummer 105 van de wereld, werd als 104e en laatste vrouw direct toegelaten.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (20/07/2011)

Vanavond stonden de laatste vijf duels in de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden. Gisteren werden de andere duels in deze ronde van het kampioenenbal gespeeld.

Uitslagen tweede voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag
APOEL Nicosia (Cyp)* Skenderbeu (Alb) 4-0 (2-0)
Dacia Chisinau (Mol) Zestafoni (Geo)* 2-0 (0-3)
Videoton FC (Hon) Sturm Graz (Oos)* 3-2 (0-2)
Borac Banjaluka (Bos) Maccabi Haifa (Isr)* 3-2 (1-5)
Breidablik (Ijs) Rosenborg (Noo)* 2-0 (0-5)


*= door naar de derde voorronde

Gras te lang: Turken weigeren te voetballen

Vanavond stond de oefenwedstrijd tussen Telstar en het Turkse Kayserispor in het Friese Oudega op het programma. De wedstrijd ging uiteindelijk niet door omdat de Turkse ploeg van Shota Arveladze het gras te lang vond en hiermee het risico op blessures onaanvaadbaar achtte. Daarom keerden ze terug naar het trainingskamp in Hoenderloo.

Telstar was teleurgesteld door het afhaken van Kayserispor en ging omdat de naar Friesland afgereisde groep groot was maar een onderlinge partij spelen. Trainer Jan Poortvliet zag dat er voor het duel enkele tientallen Turkse supporters hun weg naar het voetbalveld hadden gevonden.

Dominicanen verbreken voorleesrecord

Vijf studenten in de Dominicaanse Republiek hebben een wereldrecord gevestigd door meer dan driehonderd uur achtereen voor te lezen.

Na het breken van het record bleven de studenten doorlezen. Zij willen zaterdag pas stoppen om het record aan te scherpen tot 365 uur. Ze begonnen met lezen op 7 juli en wisselden iedere twee uur van beurt. Voor hun recordpoging lazen zij het volledige werk van historicus en voormalig president Juan Bosch voor.

Het vorige record stond op 240 uur en werd gevestigd door vrouwen van de Miami Dade College.

Veel animo voor nieuw soulfestival Stevie Wonder

Veel artiesten staan te springen om een steentje bij te dragen aan het Global Soul Festival. De animo is zo groot dat er voor veel van hen geen plaats is op het nieuwe evenement, dat zondag plaatsvindt in Los Angeles met Stevie Wonder als hoofdact.

"Er zijn heel veel artiesten die aan deze show wilden deelnemen, maar die mogelijkheid was er niet", zegt Rickey Minor, initiatiefnemer van het Global Soul Festival, tegen muziektijdschrift Rolling Stone. "Enkelen verschijnen misschien toch even om kort wat te doen." Minor verklapt dat onder anderen Jamie Foxx en Jennifer Hudson op dat lijstje staan.

Naast Wonder zijn sowieso soulsterren Sharon Jones, Janelle Monáe en Charles Bradley van de partij. Laatstgenoemde stond twee weken geleden nog op North Sea Jazz. De artiesten zullen hun eigen nummers ten gehore brengen, plus een eerbetoon aan het legendarische soulalbum What's Going On van Marvin Gaye. De plaat verscheen precies veertig jaar geleden.

Initiatiefnemer Rickey Minor is de bandleider van de Tonight Show met Jay Leno. Nadat Stevie Wonder als eerste zijn medewerking verleende aan het Global Soul Festival, begon het balletje snel te rollen. Minor wil er een jaarlijks evenement van maken, om aandacht te vragen voor het belang van scholing in muziek.

Pontwachter vast na fataal ongeluk Breezand

Bij een ongeluk op een pont in Breezand is woensdagochtend een automobilist overleden. De auto reed van de pont af en de man slaagde er niet in uit de auto te komen. Omstanders probeerden de man nog te bevrijden, maar de auto verdween onder water. De 36-jarige pontwachtster is aangehouden.

Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur bij het Westeinder pontje in de Noord-Hollandse plaats. Brandweer, politie en marine schoten te hulp, maar de auto werd pas om 16.45 uur boven water gehaald. Het lichaam van de automobilist werd in de auto gevonden. Zijn identiteit is nog niet bekend.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk. De pontwachtster is verhoord, maar de politie kan nog niet zeggen wat er precies is gebeurd.

25.000 bomen geplant door spelen Ecotopia

Er wordt vaak getwijfeld aan het nut van gamen. In dit geval heeft het spelen van een social game, namelijk Ecotopia, weldegelijk maatschappelijk nut gehad.

Spelers van de Facebook-game, waarin je een ecologisch verantwoord stadje moet opbouwen, werden uitgedaagd om binnen 25 dagen meer dan 25.000 in-game bomen te planten. Mocht dit lukken, dan zou ontwikkelaar Talkie in samenwerking met organisaties Trees for the Future en Conservation International 25.000 echte bomen planten in Sao Paolo, Brazilië.  De 'Plant a Real Forest Challenge' werd goed ontvangen door de community en de doelstelling werd behaald.

"We zijn zeer enthousiast over de impact die social games blijken te kunnen hebben op echte wereldproblemen," zegt Chris Swain, oprichter van Talkie. "Door simpelweg in te loggen op Ecotopia en de game te spelen konden onze fans een positieve bijdrage leveren aan het milieu, zonder dat het hen iets kostte".

Di Montezemolo: "Massa blijft bij Ferrari"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft nog eens benadrukt dat Felipe Massa volgend seizoen gewoon voor de Italiaanse renstal in de Formule 1 uit zal komen. De Braziliaan kent sinds zijn terugkeer na het ongeval in 2009 problemen om weer op tempo te komen, maar dit is voor de Italianen geen reden om hem de zak te geven.

"Massa en Fernando Alonso brengen altijd iets extra's. In de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen ik nog een jonge sportief directeur was, was de invloed van rijders en de auto eerlijk verdeeld, ieder vijftig procent. Tegenwoordig is de wagen belangrijker, de coureur maakt nog maar voor dertig procent het verschil. Alonso is super, Massa komt terug, de coureurs zijn niet het probleem bij ons. Het is de tijd van het jaar voor roddels, maar onze line-up voor 2012 bestaat gewoon uit Alonso en Massa," zei Di Montezemolo.

De president acht een titel dit jaar nog mogelijk. "Alonso heeft gelijk dat hij blijft hopen, hoop gaat als laatste uit het raam. We zijn allemaal teleurgesteld dat we aan het begin van dit seizoen niet presteerden zoals we wilden, maar de zege in Silverstone stemde mij heel tevreden. We waren vrij superieur, en dat biedt meer hoop. Aan het einde van de rit tellen we de punten wel. In de tussentijd werken we ook hard door aan de auto voor volgend jaar."

Street Fighter III naar XBLA en PSN

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat de Xbox Live Arcade- en PlayStation Network-versies van Street Fighter III: Third Strike op 23 augustus uitkomen op beide downloadplatformen. Voor sommigen is dit de beste fighter ooit gemaakt en daarom zullen zij blij zijn dat Capcom leuke extra's heeft toegevoegd, waaronder een online modus. De game kost vijftien euro of 1200 Microsoft Points.

Keith Bakker met dood bedreigd in gevangenis

Keith Bakker is niet zo populair in de gevangenis. Sterker nog: z'n collega-gevangenen bedreigen de verslavingsgoeroe met de dood.

Dat laat zijn advocaat weten aan AT5. Bakker vond het al onprettig in de penitentiaire inrichting in Almere en zat uit voorzorg de laatste tijd alleen in zijn cel op een speciale afdeling.

De verslavingsdeskundige zit vast op verdenking van ontucht met ex-cliënten van zijn kliniek. Volgens zijn advocaat zijn de bedreigingen afgenomen sinds Bakker de tegenaanval heeft ingezet tegen z'n beschuldigingen. Hij gaat negen keer aangifte doen wegens valse beschuldigingen.

Man dwingt vriendin iPhone op te eten

Een New Yorkse advocaat zal binnenkort ervaren hoe is om zelf te worden aangeklaagd. Brian Anscomb moet terechtstaan wegens huiselijk geweld. De 37-jarige strafpleiter heeft zijn vriendin namelijk gedwongen een iPhone op te eten.

De beste man kreeg het zaterdagochtend aan de stok met zijn vriendin. Hij pakte een iPhone en duwde haar deze zo door de strot. De 23-jarige vrouw liep hierbij blauwe plekken en een gescheurde mond op.

Anscomb heeft overigens iets met telefoons. Twee weken geleden nog brak hij de gsm van zijn vriendin doormidden toen zij tijdens een ruzie de politie wilde bellen. De advocaat is zondag in de boeien geslagen. Zijn advocaat laat op diens beurt weten dat zijn cliënt alle aantijgingen ontkent.

[Upd] Ouders doen aangifte van moord tegen agent

De ouders van Michael Koomen (31), die onlangs in Amsterdam werd doodgeschoten door een agent, hebben woensdag aangifte van moord gedaan tegen de politieman. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gezegd na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Op 14 mei raakten leden van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC in gevecht met een agent. Die loste enkele schoten waardoor Koomen om het leven kwam. Twee anderen, onder wie zijn 28-jarige broer, raakten gewond.

Update 22.33 uur:

Michael Koomen kwam om het leven nadat de agent, een hondenbegeleider, het vuur opende omdat hij naar eigen zeggen werd belaagd door enkele amateurvoetballers uit Amstelveen die hun kampioenschap vierden. De schietpartij vond plaats op de Spiegelgracht, tegenover het Rijksmuseum.

Het is de tweede aangifte tegen de agent. Begin deze maand deed een van de voetballers die bij het incident in zijn buik werd geschoten al aangifte wegens poging tot moord en van zware mishandeling met voorbedachten rade.

Van de schietpartij zijn beelden gemaakt door beveiligingscamera's van een juwelier. Deze beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigt een ingewijde die de beelden heeft gezien tegenover Novum.

De agent zou hebben verklaard dat hij elk van de vier geloste schoten bewust en overwogen heeft gelost en dat hij als eerste werd geslagen. Het eerste schot zou een waarschuwingsschot zijn geweest, maar op de beelden is te zien dat hij direct raak schoot.

Enkele teamleden worden overigens verdacht van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Bij de schermutseling met de agent probeerde een van de teamleden mogelijk zijn pistool af te pakken.

S. Williams rechtstreeks naar US Open

Serena Williams zal eind augustus mee gaan doen tot de US Open. De Amerikaanse tennisster maakt hiervoor gebruik van haar beschermde status die haar het recht geeft om bij acht toernooien rechtstreeks tot het hoofdschema door te dringen.

Williams is door blessures inmiddels afgezakt tot de 172e plaats op de wereldranglijst. De Amerikaanse stond na de 2010-editie van Wimbledon in een stuk glas, waarna ze nog enkele problemen op haar weg tegenkwam. Ze maakte haar rentree in Eastbourne, waarna ze ook op Wimbledon weer uit kwam.

Isengard op de gevoelige plaat in nieuwe LotR: Rise of Isengard-screens

Ontwikkelaar Turbine heeft weer een aantal nieuwe screenshots van Lord of the Rings Online: Rise of Isengard vrijgegeven. Rise of Isengard wordt de derde uitbreiding van de MMORPG die zich afspeelt in Tolkiens beroemde fantasiewereld.

De expansion is vanaf 27 september te koop en neemt spelers mee naar Isengard, waar de kwaadaardige tovenaar Saruman zich schuilhoudt in zijn toren. Naast de diverse nieuwe gebieden om te verkennen, kun je in Rise of Isengard je character ook een stuk verder levellen. Het maximaal haalbare level wordt namelijk verhoogd naar 75.

Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden, daarom laat ik vanaf hier de screenshots voor zichzelf spreken.

Lord of the Rings: Rise of Isengard

Lord of the Rings: Rise of Isengard

Nieuwe personages Ultimate Marvel vs Capcom 3 gelekt

De nieuwe editie van Marvel vs Capcom 3 is nog maar net bekendgemaakt, maar toch is er al informatie gelekt. Er stond namelijk niet alleen artwork van de bekendgemaakte personages op de perswebsite van Capcom, maar ook van een stel nieuwe vechtersbazen. Inmiddels is alles natuurlijk verwijderd, maar het doet vermoeden dat we nu al weten wie er aan de huidige mix van namen uit het Marvel- en Capcomuniversum toegevoegd gaan worden.

Capcom

  • Firebrand
  • Strider Hiryu
  • Phoenix Wright
  • Vergil
  • Nemesis
  • Frank West
Marvel
  • Ghost Rider
  • Hawkeye
  • Dr Strange
  • Iron Fist
  • Rocket Raccoon
  • Nova
Ultimate Marvel vs Capcom 3 komt volgens Amazon.com uit op 14 november en zal veertig dollar gaan kosten.

Schilderij leidde naar Goran Hadzic

Een schilderij van de Italiaanse meester Modigliani leidde naar de schuilplaats van Goran Hadzic, de laatste grote prooi van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hadzic werd woensdag door speciale eenheden ingerekend in een afgelegen berggebied in het noorden van Servië.

Vorig jaar vonden de Servische autoriteiten een foto van de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani in het huis van Zoran Mandic, een goede vriend van Hadzic. Mandic zou van plan zijn geweest het werk, Portret van een man, te verkopen, evenals enkele andere schilderijen. Hieruit trokken de autoriteiten de conclusie dat Hadzic in geldnood verkeerde en zijn vrijheid financierde met de verkoop van kunstwerken die in het bezit waren van hem en zijn vrienden.

"Het schilderij opende de doos van Pandora", zei plaatsvervangend aanklager voor oorlogsmisdaden Bruno Vekaric. Volgens hem was het schilderij 22 miljoen euro waard.

De autoriteiten hielden het financiële netwerk van Hadzic' bondgenoten maandenlang in de gaten en voerden de druk op diens familieleden op. "Dit (...) leidde uiteindelijk tot resultaten", zei Vekaric.

De politie ontdekte dat Hadzic woensdag had afgesproken met een geldkoerier en arresteerde hem in een bos buiten het dorp Krusedol, in een heuvelachtig gebied in Noord-Servië waar veel van zijn familieleden wonen. Hoewel gewapend verzette Hadzic zich niet tegen zijn arrestatie.

De advocaat van de Servische verdachte liet weten dat zijn cliënt niet in beroep gaat tegen zijn uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal, wat betekent dat de uitlevering binnen enkele dagen kan plaatsvinden.

De nu 53-jarige Hadzic werd in 2004 door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou deze misdaden hebben begaan toen hij de leider was van de Servische republiek Krajina, een gebied in Kroatië dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië.

Hadzic is onder andere vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden, deportatie, marteling, moord en uitroeiing ten laste gelegd. Slachtoffer van deze misdaden was de niet-Servische bevolking van de Krajina.


Schilderij leidde naar Goran Hadzic (Foto: Novum)

Europese Commissie: sancties tegen banken mogelijk

Banken die zich onverantwoord gedragen moeten een boete kunnen krijgen tot tien procent van de jaaromzet. De Europese Commissie wil hiermee de bankensector tot gedragsverandering dwingen. De Commissie maakte de voorstellen woensdag bekend.

Ook moet het voor externe toezichthouders mogelijk worden leidinggevenden bij een bank tijdelijk uit hun functie te ontheffen als zij de regels overtreden. Daarnaast doet de Commissie voorstellen om het intern toezicht bij banken te verbeteren.

De banken moeten voortaan 'hoogwaardiger' kapitaal aanhouden. De Commissie wil hiermee voorkomen dat opnieuw een bankencrisis ontstaat. Na het begin van de huidige financiële crisis bleken banken kwalitatief slecht kapitaal te bezitten. Het alsmaar opknippen en doorverkopen van pakketten van Amerikaanse hypotheken leidde tot onduidelijkheid over de onderliggende waarde. Het gevolg was dat de Europese overheden in totaal twee biljoen euro aan staatssteun moesten verlenen.

De Europese Commissie wil dat alle regelgeving voor banken wordt samengevoegd tot één wetboek. Hiermee wil de Commissie voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan. Het wetboek zal in de hele Unie geldig zijn en hoeft niet te worden vertaald in nationale regels.

Aap castreert baby

Een Chinees jongetje zal nooit van zijn leven kunnen ervaren hoe het voelt om een zaadlozing te krijgen. Een aap heeft gisteren in een dierentuin in de provincie Guizhou het scrotum van de baby afgebeten.

Het aapje nam gisteren zijn kans waar. Het beestje wist te ontsnappen om vervolgens wat te dollen met het publiek. De stemming sloeg snel om toen de aap zag hoe de baby een schone luier kreeg.

De moeder heeft verklaard dat de aanval in een mum van tijd was gebeurd. De aap sprong op het blote jongetje en zette zijn tanden in het zaakje van de baby. Vervolgens gaf hij er een enorme ruk aan en de balletjes vielen op de grond.

Artsen hebben nog geprobeerd het zaakje te naaien, maar tevergeefs. Hoewel de verwonding niet levensbedreigend is, zal het ventje nooit vader kunnen worden. De dierentuin zal moeten opdraaien voor de medische kosten, maar is niet van plan schadevergoeding te dokken. Aanvallen van apen komen zo vaak voor, dat ze het zich niet kunnen veroorloven om bij elke aanval in de buidel te tasten.

Woods breekt met caddie

De wegen van Tiger Woods en caddie Steve Williams splitsen na twaalf jaar. Dat maakte Woods bekend op zijn website. De Amerikaanse golfer werkte al sinds maart 1999 samen met Williams. Met de 47-jarige Nieuw-Zeelander aan zijn zijde won Woods dertien van zijn veertien majortitels.

Woods, die momenteel geblesseerd is, maakte geen reden bekend voor de breuk. Het enige wat de voormalige nummer één van de wereld kwijt wilde is dat het 'tijd was voor verandering'. Woods maakte niet bekend wie de opvolger wordt van Williams.

Williams werkte tijdens de US Open en de Open Championship, waar Woods verstek liet gaan, samen met Adam Scott uit Australië.

Woningcorporatie vordert 60 miljoen op bestuurder

Woningstichting Servatius uit Limburg wil zestig miljoen euro verhalen op een oud-bestuurder en de raad van toezicht. De corporatie houdt ex-topman Leks Verzijlbergh en acht toezichthouders verantwoordelijk voor het fiasco rondom het project 'Campus Maastricht', dat noodgedwongen is stopgezet.

Volgens de corporatie is Servatius onder leiding van Verzijlbergh 'enorm' risicovolle verplichtingen aangegaan. De raad van toezicht heeft volgens Servatius gefaald door niet tijdig in te grijpen.

De Universiteit Maastricht vroeg Servatius in 1999 mee te denken over studentenhuisvesting en bijbehorende faciliteiten. De bekende Spaanse architect Santiago Calatrava werd gevraagd een campus te ontwerpen. Het project werd, voor rekening van Servatius, steeds omvangrijker. In 2009 werd de stekker eruit getrokken wegens een 'enorme en onbeheersbare' kostenstijging.

Iers parlement kritiseert Vaticaanse doofpot

Het Ierse parlement heeft woensdag unaniem zijn afkeuring uitgesproken over pogingen van het Vaticaan om Ierse maatregelen tegen kindermisbruik door priesters te dwarsbomen. In een motie zeggen regerings- en oppositiepartijen de gang van zaken bij het Vaticaan te 'betreuren'.

In de jaren negentig voerde Ierland nieuw beleid in dat erop gericht was kinderen beter te beschermen tegen misbruik door geestelijken. Onder dit beleid is het verplicht de politie in te lichten over gevallen van seksueel misbruik.

Ierse onderzoekers ontdekten echter in 2008 dat medewerkers van de katholieke kerk nog altijd bewijzen van misbruik achterhielden. Hiertegen sprak het Ierse parlement zich woensdag uit.

Tsjechië wil Communistische Partij verbieden

De Tsjechische regering wil mogelijk de Communistische Partij in het land verbieden. De regering heeft het ministerie van binnenlandse zaken gevraagd een juridische klacht op te stellen die de weg kan effenen voor een dergelijk verbod. Dat heeft de Tsjechische premier Petr Necas woensdag gezegd.

De regering wacht op de uitkomst van de juridische klacht van het ministerie, aldus Necas. Daarna wordt besloten om een rechter al dan niet te vragen de Communistische Partij te verbieden. Necas zei rekening te houden met de uitspraak van een adviesorgaan dat eerder zei dat er geen juridische rechtvaardiging is voor een verbod op de partij.

In tegenstelling tot andere landen in de regio, waar communistische partijen zich veelal bij de meer geaccepteerde linkse partijen hebben aangesloten, is de Communistische Partij in Tsjechië niet naar het politieke centrum opgeschoven.

Speel ook zonder de bal in PES 2012

Konami onthult een aantal nieuwe toevoegingen aan PES 2012 waarmee gamers meer controle dan ooit hebben over alles wat er op het veld gebeurt. Het nieuwe Teammate Control-systeem geeft gebruikers ook volledige controle over de spelers die op dat moment niet aan de bal zijn. De trailers hieronder leggen het een en ander uit.

Eerder werden al de grote lijnen van het splinternieuwe systeem om spelers te selecteren onthuld, waarmee je elke speler gericht kunt selecteren en besturen. Maar het nieuwe systeem biedt veel meer. Het Teammate Control-systeem werkt op twee manieren, waarbij gamers de rechter analoge stick op de speler richten die ze willen besturen. De Assisted-mode maakt het vervolgens mogelijk een tweede speler te activeren met de R3-knop, waardoor je meer controle over het spel hebt, omdat je effectieve loopbewegingen kunt inzetten.

De Manual-mode biedt nog meer controle, waarbij gamers volledige bewegingsvrijheid hebben, ook voor de tweede speler. Je kunt hiermee sprinten, ruimte maken, vrijlopen en verdedigers afschudden voordat je om de bal vraagt. Zodra je de R3-knop loslaat, neemt de computer de controle weer over. Je kunt op deze manier ook AI-loopacties uitschakelen. Beide kunnen op elk moment worden beïnvloed, zodat spelers in beweging kunnen komen voordat de pass wordt gegeven.

Daarnaast zijn er nieuwe screenshots vrijgegeven, die hier te bekijken zijn. PES 2012 komt deze herfst uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Robbie Williams nog steeds plat door kreeft

Robbie Williams is nog steeds niet opgekrabbeld van de forse voedselvergiftiging die hij afgelopen weekeinde opliep. De 37-jarige zanger ligt nog altijd ziek in bed, meldt hij op zijn website.

"Ik ben nog steeds niet beter. Ik zou jullie graag wat meer details willen geven, maar mijn vingers weigeren verder te tikken", schrijft Robbie. "Nog steeds ziek in bed", voegt hij eraan toe.

Take That moest noodgedwongen een concert in Kopenhagen annuleren omdat Robbie te ziek was om op te treden. Maandag verscheen de zanger ondanks zijn zwakke gesteldheid wel in Amsterdam. Zijn ziekbed leek hem toen niet te hinderen en met zijn enthousiasme wist hij in een mum van tijd het publiek in te pakken.

Toch liet Robbie tijdens het concert al weten zich nog steeds niet helemaal de oude te voelen. "Maar ik kon jullie gewoon niet in de steek laten", riep hij licht geëmotioneerd door de overweldigende ontvangst. De zanger adviseerde daarna iedereen om vooral 'geen kreeft te eten in de zomer.'

Op zijn weblog bedankt hij de Nederlandse fans nogmaals. "Eervolle vermelding aan het Nederlandse publiek: jullie sleepten me door een heel erg moeilijke tijd. Eeuwig bedankt."


Robbie Williams nog steeds plat door kreeft (Foto: Novum)

Vertrouwen in minister De Jager blijft groot

Het vertrouwen in minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) blijft groot. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat 58 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in De Jager. Dat is drie procent meer dan een halfjaar geleden. Het vertrouwen in de euro is gedaald.

De harde opstelling van De Jager in de Griekse schuldencrisis wordt internationaal bekritiseerd, maar oogst lof onder de Nederlandse bevolking. Van de vijftienduizend ondervraagden is 68 procent blij met de klare taal van de minister.

Toch gelooft 64 procent niet dat Griekenland de miljardensteun helemaal zal terugbetalen. Maar de problemen in de eurozone hebben geen invloed op de populariteit van De Jager. Wel op het vertrouwen in de euro, dat daalde naar 39 procent. In juni had nog 44 procent van de Nederlanders vertrouwen in de munt, in december vorig jaar 46 procent.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer met De Jager over de aanpak van de schuldencrisis.

Ubisoft brengt games naar tablets

Yves Guillemot, CEO bij Ubisoft, heeft vandaag bekendgemaakt dat ze van plan zijn grote titels uit te gaan brengen voor tablets.

"The tablet market is growing fast. Apple and a lot of other players are coming with tablets. What we are doing on that machine is developing a few products around our brands."

Franchises als Assassin's Creed zullen volgens Guillemot de overstap gaan maken. Er zal echter wel het een en ander veranderen.

"They will be different games. They will be either adapted from other games we created in the past or games developed specifically for those platforms."

Arrestatie om doden in Brits ziekenhuis

De Britse politie heeft een 27-jarige verpleegkundige gearresteerd die ervan verdacht wordt dat zij in een ziekenhuis in Stockport zakken met zoutoplossing heeft verontreinigd met insuline. Drie patiënten overleden nadat zij de verontreinigde zoutoplossingen toegediend hadden gekregen.

De verontreiniging van de oplossingen kwam vorige week aan het licht, toen bleek dat er een hoger aantal patiënten dan normaal te kampen had met een te lage bloedsuikerspiegel. Onderzocht wordt nog of de drie patiënten inderdaad door de verontreiniging zijn overleden.

Man heeft seks met moeder op Moederdag

In Ierland dient deze week het proces tegen een man die het begrip 'MILF' hoogstpersoonlijk een andere betekenis heeft gegeven. De man wordt ervan beschuldigd zijn moeder op Moederdag te hebben verkracht. Zelf houdt de beste man vol dat de destijds 65-jarige vrouw ermee had ingestemd.

Volgens het proces klopte de Ier op 2 maart 2008 aan bij zijn moeder in Dublin. Samen dronken ze wat wodka en raakten ze gezellig aan de praat.

De vrouw beweert dat het volgende dat zij zich kan herinneren is dat zij bijkwam en ontdekte dat ze het met haar eigen vlees en bloed lag te doen. Twee dagen later werd zoonlief gearresteerd. Ook destijds gaf de man al toe de liefde te hebben bedreven met zijn moeder, maar dat de nu 69-jarige vrouw ermee had ingestemd en hem zelfs had aangemoedigd.

Uitslagen oefenduels 20 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Bröndby IF (Den) Ajax
Sigthórsson, Serero, Ebecilio
0-3
sc Heerenveen
Djuricic, Martinus
Beerschot AC (Bel) 2-1
Almere City FC
De Lange, Ribeiro, Burgzorg, Resodihardjo
FC Lisse 4-0
FC Groningen
Holla
Ankaragücü (Tur) 1-1
BVV Barendrecht FC Volendam
Kruys (2), K. Tol
1-3
Galatasaray (Tur) FC Twente
Eigen doelpunt
0-1
Fortuna Sittard
Dreesen
Willem II
Wojciechowski, De Groot
1-2
NAC Breda
Schalk
Sparta Rotterdam
Luirink
1-1

Altidore voor vier jaar naar AZ

Jozy Altidore staat speelt de komende vier jaar voor AZ. Dit meldt AZ op haar officiële clubsite. De Amerikaanse aanvaller doorstond vandaag met succes de medische keuring.

Altidore komt over van Villareal. De afgelopen seizoen kwam hij op huurbasis uit voor Xerez, HullCity en Bursaspor. "Ik ben heel blij dat het nu allemaal rond is", aldus Altidore na het zetten van zijn handtekening. "Ik hoop hier op een eerlijke kans en wil bij AZ de volgende stap maken in mijn carrière."

Altidore gaat bij AZ spelen met nummer twaalf. De andere nieuwe spits, Ruud Boymans, kreeg eerder al rugnummer negen toegewezen.

Massabegrafenis in Bosnië

De nabestaanden van 111 Bosnische moslims en Kroaten die in 1992 door Servische troepen zijn gedood hebben hun geliefden woensdag de laatste eer bewezen. De massale begrafenisceremonie had plaats in het noordwestelijk gelegen Kozarac in Bosnië.

De lichamen van de slachtoffers zijn de afgelopen jaren gevonden in massagraven rondom de stad Kozarac. Servische troepen zouden in 1992 zo'n tweehonderd mannen, allen Bosnische moslims en Kroaten, bijeen gedreven hebben. Vervolgens werden zij aan de rand van een afgrond opgesteld en een voor een doodgeschoten. De lichamen zijn uiteindelijk aan de hand van DNA geïdentificeerd.

Na de ceremonie woensdag in het stadion van Kozarac zijn de lichamelijke resten overgedragen aan de nabestaanden.


Massabegrafenis in Bosnië (Foto: Novum)

Gotham City Impostors krijgt datum

Gotham City Impostors, een first-person shooter die gespeeld kan worden met acht personen tegelijk, zal in de winter van 2012 verschijnen op Xbox Live, PSN en op de PC. Je speelt met een stel burgers die aan de kant van Batman staan, of aan de kant van Joker. Ieder team heeft unieke wapens en kleding en opties om die naar eigen smaak aan te kleden.

Naast het nieuws over de releasedatum, verscheen er ook een nieuwe trailer.

Voor gameplay verwijzen we echter naar de eerste trailer die tijdens de E3 getoond werd.

[Tour] Andy Schleck: "Beslissing` valt op Galibier"

Morgen is het zwaartepunt in de Tour de France van dit jaar. Het peloton moet dan de Galibier op. Nog nooit eerder eindigde een etappe zo hoog: 2.645 meter.

Andy Schleck denkt dat de etappe van morgen beslissend zal zijn voor de gele trui. "Ik hoop niet dat iedereen naar elkaar blijft kijken tot het begin van de slotklim. We komen twee keer boven 2500 meter. Dit is de rit van de Tour. Cadel Evans is sterk, Alberto Contador was dinsdag goed, maar ik reken ook Samuel Sanchez tot mijn rivalen. De rit naar de Galibier bepaalt het geel,"  aldus de nummer twee van de laatste twee jaar.

Politie controleert gebruik privacygegevens niet

Politie en bijzondere opsporingsdiensten hebben verzuimd onderzoek te doen naar het gebruik van privacygevoelige informatie. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na een inventarisatie. Van de 25 regiokorpsen heeft alleen de Zeeuwse politie inmiddels alsnog onderzoek gedaan.

De politiekorpsen en zeven opsporingsdiensten zijn verplicht periodiek uit te zoeken of zorgvuldig wordt omgesprongen met privacygevoelige politiegegevens. Vorig jaar had dat voor het eerst moeten gebeuren, maar niet één korps of dienst deed dat op tijd.

Naast het Zeeuwse korps hebben ook de FIOD en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Voedsel- en Warenautoriteit inmiddels de resultaten van een eerste onderzoek alsnog naar het CBP gestuurd. Bij de meeste andere korpsen en diensten moet de audit nog plaatsvinden, een aantal is er mee bezig.


Politie controleert gebruik privacygegevens niet (Foto: Novum)

McLaren ontkent vertrek Whitmarsh

McLaren heeft ontkend dat Martin Whitmarsh het veld moet ruimen als teambaas van het Formule 1-team vanwege de tegenvallende prestaties in Valencia en op Silverstone. Hierdoor doken geruchten op dat als de resultaten niet binnen een maand zouden verbeteren de positie van Whitmarsh op het spel zou staan.

McLaren-directeur Jonathan Neale ontkent dit. "Martin heeft fantastisch werk geleverd voor McLaren en heeft bewezen met zijn team races en kampioenschappen te kunnen winnen. Voor een opvolging hebben we geen plannen klaar liggen mocht er iemand plotseling vertrekken. We willen Lewis, Jenson en Martin langer behouden. De speculatie is gewoon iets van de media en tuurlijk mag er iets van de thuisrace verwacht worden, maar dat hebben we niet waargemaakt. We hebben er intern naar gekeken, alles op een rijtje gezet en zijn verder gegaan," zei Neal tegen Vodafone.

[Tour] Ruijgh zakt drie plaatsen na val

Rob Ruijgh kwam vandaag in de zeventiende etappe van de Tour de France ten val. Hierdoor zakte de renner van Vacansoleil van de 19e naar de 22e plaats in het algemeen klassement.

"Er lag grind in de bocht en ik schoof weg. Ik kon het niet compenseren. Mijn fiets functioneerde niet meer goed. De ketting zat vast tussen het frame en het tandwiel," aldus Ruijgh.

Ruijgh kwam uiteindelijk, met schaafwonden aan schouder, dijben en pols, bijna zeven minuten na winnaar Edvald Boasson Hagen over de finish. "De Tour duurt nog tot en met zondag en als je valt ben je niet meteen je goede vorm kwijt," aldus de Nederlander.

Luipaard valt Indiaas dorp aan

Een luipaard die dinsdag in India elf mensen had toegetakeld is na zijn gevangenneming door messteken om het leven gebracht. Het dier was te dicht bij een Indiaas dorp gekomen.

De luipaard viel de plaatselijke bewoners en boswachters aan die hem terug probeerden te drijven naar zijn reservaat in de deelstaat West-Bengalen. De plaatselijke bevolking gebruikte messen, stenen en stokken om de grote katachtige af te weren. Uiteindelijk wist het roofdier dinsdag zes dorpelingen, een politieagent en vier parkwachters te verwonden voordat hij met een verdovingsgeweer werd uitgeschakeld.

De luipaard stierf enkele uren later, waarna een lijkschouwing is uitgevoerd. Het incident had plaats bij de stad Siliguri, zo'n zeshonderd kilometer van Calcutta. De omstanders worden behandeld voor hun verwondingen, die veelal bestaan uit krassen van de klauwen van de luipaard.

Luipaarden zijn een beschermde diersoort in India maar de laatste tijd begeven steeds meer exemplaren zich in de buurt van dorpen, op zoek naar voedsel.


Luipaard valt Indiaas dorp aan (Foto: Novum)

'Potlood' potloodventer blijkt nep

Een 22-jarige man uit Heeze heeft in maart en april argeloze passanten de stuipen op het lijf gejaagd met een enorme penis. Al fietsend liet hij hun zijn kloppende roede zien. De Brabantse politie heeft vandaag echter bekendgemaakt dat het hier een kunstpenis betrof.

Na te zijn geconfronteerd met de genotsknuppel van de beste man, kwamen enkele meldingen bij de politie binnen. Twee tieners hebben ook daadwerkelijk aangifte gedaan.

Nu blijkt dat de toeschouwers niet goed hebben gekeken. De beste man heeft namelijk een kunstpiemel getoond, in het kader van een weddenschap. Aan justitie nu de taak om te beslissen of de potloodventer hiervoor zal worden gestraft. 

Scooterrijdster (18) overleden na aanrijding

Een 18-jarige vrouw uit Lobith is dinsdag overleden na een aanrijding in Hoogvliet. Ze reed rond 20.00 uur met haar scooter over de Botlekweg en kwam na een aanrijding met een auto op de kruising met de Digna Johannaweg ten val.

Een ambulance bracht haar zwaargewond naar het Erasmus MC, waar ze 's avonds overleed. De 39-jarige automobilist uit Nieuwerkerk is meegenomen naar een politiebureau.

De Rotterdamse politie heeft direct een onderzoek ingesteld.

Griekse politie slaags met taxichauffeurs

De Griekse oproerpolitie heeft woensdag in Athene traangas ingezet tegen stakende taxichauffeurs, nadat ze door hen met stenen was bekogeld.

Het kwam tot een botsing toen onderhandelingen tussen de vakbond voor taxichauffeurs en minister van vervoer Yiannis Ragoussis waren vastgelopen. Het overleg had een einde moeten maken aan de nu drie dagen durende staking van de Griekse taxichauffeurs, die middenin het toeristische hoogseizoen valt.

Honderden taxichauffeurs verzamelden zich eerder woensdag bij het ministerie voor vervoer om er te demonstreren. Ze voeren actie tegen deregulering van de sector, die het voor nieuwe chauffeurs goedkoper maakt om toe te treden tot de taximarkt, maar reeds bestaande taxichauffeurs pijnlijk in hun portemonnee treft.

De maatregel vormt onderdeel van de hervormingen en bezuinigingen die de Griekse regering doorvoert. Deze hervormingen en bezuinigingen zijn een harde eis van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor financiële steun aan het door schulden geplaagde Griekenland.

Sinds het begin van de staking maandag hebben taxichauffeurs periodiek de toegang tot vliegvelden en havens afgesloten. De Griekse toerismebranche maakt zich dan ook grote zorgen over de staking.


Griekse politie slaags met taxichauffeurs (Foto: Novum)

[Tour] Voeckler: "Moutainbiken niet mijn specialiteit"

Thomas Voeckler stond in de zeventiende etappe van de Tour de France plotseling op een erf. De drager van de gele trui maakte een stuurfout tijdens de laatste afdaling waardoor hij bijna een huis binnenreed.

"Mountainbiken is niet mijn specialiteit”, aldus de Fransman die het uiteindelijk een halve minuut tijdverlies opliep.  "Als ik wat minder risico's had genomen, was ik in de groep met Evans en de anderen gefinisht. Maar 27 seconden verliezen is zo slecht nog niet, ik had ook mijn sleutelbeen kunnen breken.”

Update: GoldenEye 007 Reloaded officieel aangekondigd

Na de geruchten is er nu echt bevestiging van Activision zelf: er komt een HD-versie van GoldenEye 007. De game, genaamd GoldenEye 007 Reloaded, heeft zijn eerste trailer gekregen. De PlayStation 3-versie van het spel zal gebruik maken van de PlayStation Move.

Naast de verhaalmodus vind je in dit spel de splinternieuwe 'Mi6 Ops-missies': nieuwe, op zichzelf staande levels die niet bij de campagne horen en die zich afspelen op verschillende locaties van het verhaal. Ze dagen de speler uit om totaal verschillende doelen te halen op het gebied van aanval, eliminatie, besluiping en verdediging. GoldenEye 007: Reloaded heeft ook ondersteuning voor multiplayer. Het beproefde en beruchte gedeelde scherm voor vier spelers is gebleven en verbeterd en er zijn online wedstrijden voor zestien spelers toegevoegd met meer kaarten, wapens, personages en speltypes dan in het origineel.

Eind vorig jaar kwam de remake van de N64-klassieker (en filmgame) naar de Wii, die hoofdrolspeler Pierce Brosnan verving door huidige Bond Daniel Craig. Ook werd het verhaal ietwat aangepast om alles wat moderner en actueler aan te laten voelen. Voor wie de games en film niet kennen, het is redelijk standaard kost: 007 moet ervoor zorgen dat een slechterik een krachtig wapen niet in handen krijgt. Dit zorgt natuurlijk voor veel actie, die we in de game vanuit een first-person perspectief zullen beleven.

GoldenEye 007 Reloaded ligt deze herfst in de winkel. De game zal verschijnen op de PlayStation 3 en Xbox 360.

Costa helemaal weg bij Ferrari

Ferrari heeft bekend gemaakt dat Aldo Costa het bedrijf heeft verlaten. De voormalig technisch directeur werd in mei bij het Formule 1-team vanwege de tegenvallende resultaten aan de kant geschoven.

Costa zou volgens het team bij een andere afdeling van Ferrari aan de slag gaan. Vandaag kwam echter het bericht naar buiten dat de Italiaan met wederzijds goedvinden het bedrijf helemaal zal gaan verlaten. Hij krijgt nog wel tot het einde van het jaar zijn loon doorbetaald.

[Tour] Uitslagen en standen na zeventiende etappe

Vandaag stond in de Tour de France de zeventiende etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Noo Sky 4:17.00
2 Bauke Mollema NED Rabobank + 0,40
3 Sandy Casar Fra FDJ + 0,50
4 Julien El Fares Fra Cofidis z.t.
5 Sylvain Chavanel Fra Quick-Step z.t.
6 Dmitrij Fofonov Kaz Astana + 1,10
7 Maciej Paterski Pol Liquigas z.t.
8 Dmitrij Moerajev Kaz RadioShack z.t.
9 Jonathan Hivert Fral Sau + 1,15
10 Borut Bozic Slo Vacansoleil + 2,20
15 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 4,00
43 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 5,56
48 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 6,58
81 Robert Gesink NED Rabobank + 14,15
89 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
121 Lieuwe Westra NED Vacansoleil z.t.
157 Addy Engels NED Quick-Step z.t.
158 Niki Terpstra NED Quick-Step z.t.
160 Laurens ten Dam NED Rabobank z.t.


Klassement na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 73:23,49
2 Cadel Evans Aus BMC + 1,18
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 1,22
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2,36
5 Samuel Sanchez Spa Euskaltel + 2,59
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank + 3,15
7 Damiano Cunego Ita Lampre + 3,34
8 Ivan Basso Ita Liquigas + 3,49
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo + 6,04
10 Rigoberto Uran Col Team Sky + 7,36
22 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 15,01
44 Robert Gesink NED Rabobank + 49,11
58 Laurens ten Dam NED Rabobank + 1:05,13
71 Bauke Mollema NED Rabobank + 1:22,19
89 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 1:37,12
105 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 1:56,01
118 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 2:06,08
138 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 2:19,29
142 Niki Terpstra NED Quick-Step + 2:21,18
144 Addy Engels NED Quick-Step + 2:24,22


Stand groene trui na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 320
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 285
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 250
4 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 235
5 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 173
41 Bauke Mollema NED Rabobank 42


Stand bolletjestrui na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 74
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel 72
3 Jeremy Roy Fra FDJ 45
4 Sylvain Chavanel Fra Quick-Step 38
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek 28


Stand witte trui na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rigoberto Uran Col Sky 73:31,25
2 Rein Taaramae Est Cofidis + 0,59
3 Pierre Rolland Fra Europcar + 2,27
4 Arnold Jeannesson Fra FDJ + 3,16
5 Jérôme Coppel Fra Sau + 5,08
6 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 7,25


Stand ploegenklassement na zeventiende etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin 219:41,46
2 Leopard-Trek + 5,27
3 AG2R + 8,04
4 Europcar + 14,24
5 Euskaltel + 14,53
17 Rabobank + 1:13,29
18 Vacansoleil + 1:14,35

Golfsters krijgen vijfde major

De golfsters op de LPGA Tour spelen vanaf 2013 geen vier maar vijf majors per jaar. De Evian Masters in Frankrijk promoveert naar dat niveau. Dat maakte de LPGA vandaag bekend. Het toernooi, dat volgens tourcommissaris Mike Whan 'het vijfde en laatste major' wordt, verhuist van juli naar september. Ook verandert de naam in Evian Championship.

De vrouwengolftour had, net als de evenknie bij de mannen, vier majors. Die belangrijkste toernooien van de kalender bevonden zich grotendeels in de Verenigde Staten waar het Kraft Nabisco Championship, het US LPGA Championship en de US Women's Open worden afgewerkt. De Women's British Open was het enige Europese toptoernooi.

De Evian Masters werd in 1994 voor het eerst gespeeld. Om een major te worden, moet de baan wel worden aangepast. De holes moeten bijvoorbeeld langer worden.

Aanslag op Hitler herdacht in Duitsland

In Duitsland zijn woensdag plechtigheden gehouden ter herdenking van de mislukte aanslag op Adolf Hitler. Het is precies 67 jaar geleden dat enkele Duitse officieren Hitler met een bom van het leven probeerden te beroven.

De voorzitter van de Duitse Bondsdag plaatste woensdag een krans bij het ministerie van defensie. Daar werden de leider van het complot, kolonel Claus Graf Schenk von Stauffenberg, en de drie andere samenzweerders na de mislukte aanslag geëxecuteerd.

Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt twee maanden lang onder verscherpt toezicht gesteld. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten, omdat er onvoldoende vertrouwen is dat het ziekenhuisbestuur eigenhandig de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie onder controle krijgt.

Volgens een woordvoerder van de IGZ is besloten af te zien van een opnamestop, omdat er recent geen nieuwe ziektegevallen zijn bijgekomen. Woensdagochtend werd bekend dat er nog vier mensen in het ziekenhuis zijn overleden, waardoor nu 25 besmette patiënten zijn overleden.

De IGZ eist onder meer dat de arts-microbioloog en de ziekenhuishygiënist in het ziekenhuis beter gaan samenwerken. Nu geven ze tegenstrijdige adviezen over het indammen van de uitbraak. Ook moet de arts-microbioloog volgens de inspectie verplicht medebehandelaar zijn van besmette patiënten.

Een externe supervisor moet toezien op naleving van de regels. Het ziekenhuis mag in overleg met de IGZ zelf bepalen wie dat wordt.

Het ziekenhuis kampt al sinds september met de multiresistente bacterie. Bij zeker zeventig mensen is de bacterie vastgesteld; 25 besmette patiënten zijn overleden. Ruim 1800 patiënten die zijn behandeld in het ziekenhuis zijn mogelijk drager van de bacterie. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.

Slechts 868 uitvallers Vierdaagse op 'perfecte dag'

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 868 lopers uitgevallen. De organisatie spreekt van 'extreem weinig uitvallers'. Op een wandeldag met perfecte omstandigheden liep het legioen lekker door. De weersverwachting voor dag drie is ook goed, waardoor mogelijk records gaan sneuvelen.

Het uitvalpercentage was op de tweede wandeldag slechts 2,16 procent. Vorig jaar vielen op de tweede dag 1243 mensen uit, wat neerkwam op 3,20 procent. Toen werd de Vierdaagse geteisterd door hoge temperaturen. "Of het lage aantal uitvallers een record is, gaan we later bekijken", zegt een woordvoerder.

Als de derde dag, die traditioneel gezien weinig uitvallers kent, goed verloopt dan kan het percentage wandelaars dat de Vierdaagse uitloopt wel eens een record opleveren. "Op dag vier ruiken ze de stal al en vallen er sowieso weinig mensen uit", zegt de woordvoerder van de Vierdaagse.

In totaal haalden woensdag 39.239 mensen de eindstreep. Dinsdag gingen 41.316 mensen van start, maar 1209 van hen haakten onderweg af.

Justitie zoekt nog verdachte van strandrellen

Het Openbaar Ministerie zoekt nog een verdachte van de strandrellen in Hoek van Holland. Justitie weet om wie het gaat, maar heeft de man nog niet te pakken kunnen krijgen. Wel werd zijn broer twee keer abusievelijk opgepakt, meldt een woordvoerder van het OM.

Na de rellen tijdens het strandfeest Sunset Grooves in 2009 werden 56 mensen opgepakt. Twintig zaken werden geseponeerd. Woensdag werden de laatste vier zaken behandeld. De verdachten kregen werkstraffen tot 150 uur en een evenementenverbod.

Bij de rellen tijdens het feest in de avond van 22 augustus 2009 losten in het nauw gedreven politieagenten tientallen schoten. Een 19-jarige Rotterdammer kwam daarbij om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Groot verlies voor Renault in 2010

Lotus Renault GP heeft bekend gemaakt dat de renstal in 2010 een groot verlies geleden heeft. Uit de gedeponeerde jaarcijfers is duidelijk geworden dat de inkomsten kelderden van 162 miljoen naar 82,1 miljoen pond, terwijl onder nieuwe eigenaar Genii Capital de uitgaven daalden van 148,7 miljoen naar 122,1 miljoen pond.

Het operationele verlies kwam uit op veertig miljoen pond, wat na belastingen nog 34 miljoen bedroeg. Dat er in 2010 bespaard is op de uitgaven komt voor een groot deel door het vertrek van Fernando Alonso en het aantrekken van Vitaly Petrov en Robert Kubica. Dat de inkomsten daalden komt doordat Renault de geldkraan dichtdraaide en er na het afhaken van ING geen titelsponsor was voor het vorige seizoen.

Om nog wat mogelijkheden te hebben werden er leningen afgesloten. Zo staat de renstal nog voor twintig miljoen euro in het krijt bij Renault, een bedrag dat in 2013 afgelost moet zijn. Daarnaast heeft het team zich tot de AB Snoras Bank uit Litouwen gewend voor wat geld. Dit resulteerde in een sponsorovereenkomst. Opvallend is dat het personeelsbestand gegroeid is van 497 tot 514 mensen, waarvan er twaalf op de administratieve afdeling zijn bijgekomen.

Zanger Rinus heeft Tatjana naakt gezien

Zanger Rinus is een baas. Als een van de weinige heeft hij Tatjana naakt gezien. Dit heeft de populaire volkszanger verteld in een openhartig interview aan de Nieuwe Revu.

Rinus heeft de rondborstige blondine per ongeluk naakt gezien terwijl zij stond te douchen. De Fries zocht Tatjana op in haar kleedkamer.

Dankzij het interview zijn we nog meer te weten gekomen over Zanger Rinus. Zo heeft hij bekend dat hij een oogje heeft gehad op een van zijn ex-managers. De dame in kwestie was zelf ook zangeres.

De populariteit van de A-artiest is inmiddels tot ongekende hoogte gestegen. Sinds zijn nieuwste juweeltje 'Met Romana op de scooter' ook is opgepikt door internationale media, wordt de deur bij Rinus platgelopen. Zelf omschrijft de populaire zanger het als 'een gekkenhuis'.


'O Rinus wat doe je nu?'

Jol wil versterking zien bij Fulham

Fulham-manager Martin Jol wil het eerste elftal graag versterken. Volgens de Scheveninger is dit nodig om in alle competities een rol van betekenis te spelen.

Jol is sinds juni hoofdverantwoordelijk bij de Londense formatie, maar is nog niet tevreden over de samenstelling van het eerste elftal. "Ik ben op zich tevreden met de zaken die we gedaan hebben, maar we zijn wel zes of zeven spelers kwijtgeraakt", laat Jol weten aan SkySports.

Om dit verlies op te vangen wil de trainer graag enkele versterkingen aantrekken. "We hebben gewoon een paar spelers nodig om aan een goede, jonge ploeg te komen", vervolgt de oud-trainer van onder meer Ajax, Roda JC, RKC Waalwijk en Hamburger SV.

Eerder deze week werd al bekend dat Fulham volgens diverse Engelse media haar oog heeft laten vallen op Palermo-middenvelder Pajtim Kasami. Verder zouden The Cottagers in de markt zijn voor Robbie Keane (Tottenham Hotspur), Jeffrén (FC Barcelona), en Steed Malbranque (Sunderland).

Frankrijk stelt bouw kerncentrale uit

Frankrijk heeft de bouw van een nieuwe kerncentrale na twee ongevallen met twee jaar uitgesteld. Dat heeft Electricité de France, de grootste beheerder van kerncentrales in het land, woensdag gezegd. De ramp met de Fukushima-kerncentrale in Japan speelt ook een rol in het besluit.

De ingebruikneming van de kerncentrale van Flamanville, in het westen van het land, is nu niet in 2014, maar in 2016. De bouw aan de centrale is al meerdere malen stil komen te liggen.

[Tour] Contador blij met Sánchez

Alberto Contador en Samuel Sánchez deden na de finish vanmiddag in de zeventiende etappe van de Tour een ´high five'. In de slotfase van de rit gingen de twee Spanjaarden in de aanval en ze boekten een halve minuut tijdwinst op geletruidrager Thomas Voeckler.

"Het is altijd goed om samen te werken. Morgen op de Galibier moet ik opnieuw aanvallen, want ik heb een achterstand weg te werken," aldus Contador na afloop.

Premier Kroatië blij met arrestatie Hadzic

De Kroatische premier Jadranka Kosor heeft het nieuws van de arrestatie van de Servische verdachte van oorlogsmisdaden Goran Hadzic met vreugde ontvangen. De arrestatie is goed nieuws voor Kroatië, zei ze woensdag in Warschau.

Kosor beschreef Hadzic als 'een van diegenen die consequent en helaas zeer toegewijd het beleid van Slobodan Milosevic voor een 'Groot-Servië' uitvoerde, evenals een politiek die erop gericht was alles wat Kroatisch was te vernietigen'.

De arrestatie van Hadzic toont volgens Kosor aan dat de hele Balkan-regio 'op de goede weg' naar lidmaatschap van de Europese Unie is. Haar land sluit zich in 2013 bij de Unie aan.

Noodmast Assen waarschijnlijk zondag operationeel

De noodmast die in Assen wordt geplaatst is naar verwachting zondag operationeel. Woensdag is begonnen met de bouw van de toren die dient als tijdelijk vervanging van de vrijdag ingestorte toren in Hoogersmilde. De toren wordt op een terrein van defensie in Assen geplaatst.

De plaatsing op de Johan Willem Frisokazerne aan de Balkenweg wordt woensdagavond afgerond, daarna moeten de kabels nog worden gemonteerd. Dit meldt een woordvoerder van Novec, de eigenaar van de toren in Hoogersmilde.

De mast is zo'n honderd meter hoog. Militairen assisteren bij de opbouwwerkzaamheden. Er wordt nog bekeken welke functies de noodmast precies gaat overnemen.

Nieuwe maan ontdekt bij Pluto

In de zoektocht naar een antwoord op de vraag of de dwergplaneet Pluto net als Saturnus ringen heeft, zijn wetenschappers op iets anders gestuit. Naast de drie manen die al bekend waren, cirkelt er nog een vierde satelliet om Pluto heen, zei de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag.

Met behulp van de Hubble Space Telescope namen wetenschappers de vierde maan waar. Het gaat om een minuscule maan met een doorsnede van hooguit 33 kilometer. Ter vergelijking, Charon, de grootste maan van Pluto, is tachtig keer groter. Totdat astronomen een naam hebben bedacht, gaat het object door het leven als P4. De twee andere manen van Pluto heten Nix en Hydra.

Pluto bevindt zich op een afstand van 4,8 miljard kilometer van de aarde.

Kapotte paraplu wordt meisje (14) fataal

Een 14-jarig meisje is gisteravond overleden na een bizar ongeval. Het Duitse meisje werd doorboord door een kapotte paraplu.

Het meisje had gisteren met een paar vrienden afgesproken bij een basisschool in Delbrück. De hangjongeren vonden op het schoolplein een paraplu en besloten deze over te gooien. Op een gegeven moment brak het regenscherm, waardoor alleen de houten steel en de ijzeren punt overbleven.

Omdat de lol eraf was, wilde een 17-jarige jongen de stang op het dak van de school gooien. Hij miste echter doel, waarna de steel terugketste. De arme Sandra zat juist voor de schooldeur en werd door het voorwerp doorboord. De messcherpe punt ging dwars door de borst van het meisje heen.

De vrienden belden snel het alarmnummer, waarna een spoedarts eerste hulp verleende. Met een traumaheli werd Sandra overgebracht naar een ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Zij is enige tijd later in het ziekenhuis overleden.

De politie heeft zich inmiddels op de zaak gestort. Zij gaan echter uit van een noodlottig ongeval. De betrokken jongeren zullen psychologisch worden behandeld om hen van het trauma af te helpen.

Koperdief gepakt na ontmantelen politiemast

Een koperdief is dinsdagochtend opgepakt nadat hij een communicatietoren van de politie in Maastricht ontdeed van koperdraad. Alle vijfhonderd C2000-masten in Nederland worden permanent in de gaten gehouden door een computercentrale van de politie in Driebergen, waardoor de man snel kon worden aangehouden.

Bij de centrale kwam dinsdag om 03.00 uur een seintje binnen dat de mast aan de Schepelruwe niet meer werkte. Er werd direct een monteur naar de mast gestuurd die een man in donkere kleding zag wegfietsen. De politie kon de koperdief een paar straten verderop onderscheppen. Zijn fietstassen zaten vol koperdraad.

De schade aan de toren wordt geschat op tienduizend euro. Op dit soort vernielingen is een speciale wet van toepassing, waardoor een zwaardere straf kan worden geëist. Het C2000-netwerk wordt door alle hulpdiensten in Nederland gebruikt.

Dragon Age 2-DLC past enkele problemen aan

De nieuwe DLC voor Dragon Age 2, Legacy, zal enkele punten aanpassen die spelers in de feedback hebben gegeven. Al geeft senior producer Fernando Melo wel aan dat de DLC niet van alles kan veranderen of aanpassen. De DLC zal volgende week uitkomen.

Voor mensen die hopen dat de DLC het spel meer op Dragon Age: Origins laat lijken kunnen nog lang wachten. Wel zullen de gevechten in de DLC moeilijker zijn en tactischer afgehandeld moeten worden. Fans van Dragon Age 2 of het hele verhaal achter de Dragon Age-games zullen blij zijn met de DLC aldus de senior producer.

Dragon Age 2: Legacy-DLC zal 26 juli uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360.

Ms. Splosion Man

Everybody loves donuts, I know I dooohoooho. In 2009 kwam Twisted Pixel met een bijzonder bizar spel op de markt, namelijk ‘Splosion Man. Daarin speelde je als Splosion Man, een mislukt experiment met een simpele taak, iedereen vermoorden en veel taart en donuts eten! Na twee jaar hebben de vijanden ze de beste knaap eindelijk gevangen genomen, maar zijn vriendinnetje opgestaan om dezelfde taak op te vullen,namelijk Ms. Splosion Man!

Pirelli wil vorm achterbanden veranderen

Bandenfabrikant Pirelli wil het Formule 1-rubber voor het seizoen 2012 iets gaan veranderen. De achterbanden zullen aangepakt worden om zo te proberen deze minder slijtage te laten hebben en beter de hele band te kunnen benutten.

Hiertoe wordt de overgang van de wang van de band naar het loopvlak iets hoekiger gemaakt. "Ja, de vorm van de achterbanden bij de schouder zal iets veranderen," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery tegen Autosport. "Het is nog moeilijk aan te geven hoeveel de band verandert. Op dit moment benutten we de band niet volledig, maar we hadden niet alle tijd bij de ontwikkeling en op een gegeven moment moet je stoppen en de teams van data voorzien. Deze aanpassingen zijn het initiatief van Pirelli. Wij willen ons product verbeteren, het slijtageprofiel en de vorm verbeteren."

Ultimate Marvel vs Capcom 3 bevestigd

Het zat er al even aan te komen, maar Ultimate Marvel vs Capcom 3 is nu bevestigd. Op Amazon.com is het spel vanaf heden te bestellen voor veertig dollar en heeft een releasedatum gekregen van 15 november.       

Naast aanpassingen in de gameplay zullen er ook nieuwe fighters bijkomen. De nieuwe fighters die nu zijn aangekondigd: Ghost Rider, Strider Hiryu, HawkEye en Firebrand. Andere fighters zullen binnenkort worden aangekondigd. Hieronder is alvast de eerste screenshot en de boxart te zien, later zal ook de trailer volgen.

umvc3

big

Daniel Craig staat te popelen voor nieuwe Bondfilm

Daniel Craig kan niet wachten om te beginnen met de opnamen van de nieuwe Bondfilm. De 43-jarige acteur kruipt later dit jaar voor de derde keer in de huid van de Britse geheim agent.

"We hebben een script, wat fantastisch is. We beginnen in oktober of november van dit jaar met de opnamen, voor een release van volgend jaar november", zegt hij in een interview met het tv-programma Extra. "Ik sta te popelen om te beginnen, want ik heb net een rustpauze achter de rug."

Craig maakte vijf jaar geleden zijn eerste verschijning als James Bond, in Casino Royale. In 2008 verscheen het vervolg Quantum of Solace. De nieuwe film in de reeks, vooralsnog getiteld Bond 23, liep enige vertraging op vanwege financiële problemen bij producent MGM. Dat gaf Craig de mogelijkheid om de hoofdrol te spelen in de film Cowboys and Aliens, die op 25 augustus verschijnt.


Daniel Craig staat te popelen voor nieuwe Bondfilm (Foto: Novum)

Vakantie zorgt voor boekverkooprecord

De zomervakantie zorgt niet alleen voor drukte op de wegen, maar ook bij de boekhandels. De laatste week van juni was de beste boekverkoopweek van het jaar tot nu toe. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De eerste week van juli staat in de top drie. Van drieduizend ondervraagde vakantiegangers neemt 99,3 procent boeken mee op vakantie.

Ruim een vijfde van de ondervraagde vakantielezers laat de gekochte boeken achter of geeft ze door. Meer dan de helft van de mensen zet de aangeschafte boeken thuis terug in de kast.

De populairste genres zijn thrillers en detectives, romans, waargebeurde verhalen en biografieën. Een kwart van de mensen leest op vakantie ook graag de krant. Het online onderzoek is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en De Boekensalon, een site voor boekliefhebbers.

Om de zomervakantie te vieren, verspreidt De Boekensalon sinds dinsdag tienduizend exemplaren van Mee naar Zee, met korte verhalen van diverse auteurs. De locatie van de boeken wordt via sociale media bekendgemaakt. De schrijver van de winnende recensie over het boek wint een strandvakantie.

Eerste gameplaybeelden Darksiders 2

Iemand heeft anderhalve minuut gameplay van Darksiders 2 op internet gezet. Dit zijn de eerste gameplaybeelden van het spel en tonen ons hoe Death, de broer van War, verschillende monsters slacht met zijn zeis en een 'big ass hammer'. Darksiders 2 staat gepland voor een release ergens in 2012.

In Darksiders 2 zal het verhaal tegelijkertijd lopen met dat van deel één. Alleen nu zal je spelen met een ander personage dat hele andere gebeurtenissen meemaakt. Bekijk hieronder de gameplaybeelden.

[Tour] Mollema: "Hagen was gewoon sterker"

Bauke Mollema eindigde vandaag in de zeventiende etappe van de Tour de France als tweede achter Edvald Boasson Hagen. "Net niet, hè. Maar het is natuurlijk een mooie uitslag". aldus de Groninger na afloop.

"Ik had zo graag gewonnen, maar hij was gewoon sterker bergop en ook in de afdaling heeft hij nog tijd gewonnen. Hij was gewoon de sterkste en dus de terechte winnaar," zo zei de renner van Rabobank.

Mollema vond de afdaling van de Pramartimo, net als eerder Andy Schleck zei, gevaarlijk.  "Die afdaling sloeg echt nergens op. Elke bocht was levensgevaarlijk. Ik miste ook een bocht, maar ik kon de concentratie behouden."

De Fransen Thomas Voeckler en Jonathan Hivert vlogen allebei een paar keer uit de bocht tijdens de afdaling.

VS overweegt sancties tegen IJsland

De Verenigde Staten staan op het punt om mogelijke sancties tegen IJsland aan te kondigen, omdat het land de walvisvangst ondanks een internationaal moratorium op de commerciële walvisvaart onlangs heeft opgevoerd. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse ministerie van economische zaken woensdag gezegd.

De regering van president Barack Obama zal woensdag waarschijnlijk een binnenlandse wet opvoeren als rechtvaardiging voor de sancties. Volgens deze wet mag de president van de VS stappen nemen tegen personen of landen die internationale wetten over dierenbescherming aan hun laars lappen.

Na de aankondiging heeft de president zestig dagen de tijd om te bepalen of en wat voor sancties er worden ingesteld. Soms is de dreiging van sancties al genoeg voor landen om hun gedrag te veranderen.

Frapporti wint openingsrit Brixia Tour

Marco Frapporti heeft de eerste etappe van de Brixia Tour gewonnen. De renner van Colnago-CSF was, na 158 kilometer koersen van Ponte di Legno naar Edolo, in de sprint zijn landgenoot en medevluchter Fortunato Baliani de baas. De Deen Matti Breschel van Rabobank kwam als de nummer zeven over de finish.

Opvallende gebeurtenis tijdens de etappe was dat de Deen Martin Lund werd aangevallen door een stier. De renner werd door het beest over het prikkeldraad gegooid. Met onbekende verwondingen is Lind naar het ziekenhuis gebracht.

[Upd] Heerenveen huurt Resek, Roorda blijft toch

Sc Heerenveen heeft zich versterkt met Mitja Resek. De Sloveense verdediger komt op huurbasis over van NK Maribor. Ondertussen zal middenvelder Geert-Arend Roorda vertrekken bij de Friezen. De 23-jarige Fries zal een contract gaan tekenen bij Standard Luik dat vorig jaar in de Belgische competitie tweede werd achter Racing Genk.

Resek was deze zomer twee weken op proef bij Heerenveen dat besloot hem te huren. Tevens bedongen de Friezen voor de 20-jarige jeugdinternational een optie tot koop. "Resek is een talentvolle verdediger en heeft zeker potentie om via de beloften door te groeien naar de linksbackpositie in ons eerste elftal," zei technisch directeur Johan Hansma.

Roorda kan bij Standard Luik een contract tekenen voor één seizoen. De 23-jarige Fries heeft een carrière met veel blessureleed gekend, maar sinds afgelopen winter is hij weer fit. Hij werd door Heerenveen uitgeleend aan Excelsior waar hij een goede tweede seizoenshelft draaide. Hij keerde terug in Friesland, maar Heerenveen stond niet onwelwillend tegenover een vertrek en de middenvelder werd aan een groot aantal clubs gelinkt. Luik bleek het meest doortastend en mocht Roorda door de medische keuring komen dan zal hij naar België verhuizen.

Update 17:18 uur

Geert-Arend Roorda zal toch niet naar Standard Luik vertrekken. De 23-jarige middenvelder heeft geen persoonlijk akkoord met de Belgische club weten te bereiken, zo wordt op de website van Standard gemeld.

[Tour] Uitslag zeventiende etappe

De zeventiende etappe in de Tour de France, van Gap naar het Italiaanse Pinerolo, is gewonnen door Edvald Boasson Hagen. De Noor, die ook de zesde rit won, kwam alleen over de meet. Bauke Mollema werd tweede.

Vanaf de start van de etappe probeerden verschillende renners uit het peloton te ontsnappen. Tien renners slaagden erin een gaatje te slaan: Hagen, Gerdemann, Thomas, Di Gregorio, Luis León Sánchez, Costa, Casar, Hondo, Van Garderen en De Gendt. Hun maximale voorsprong was echter maximaal een halve minuut en ze werden weer teruggepakt door het peloton.

Even later slaagden wederom tien man er in om weg te rijden: Tjallingii, Fofonov, Moeravjev, Leukemans, Hivert. Pérez, Amador, Casar, El Farès en Hagen. Ze kregen niet lang erna gezelschap van Mollema, Paterski, Chavanel en Bozic. Zij kregen wel de zegen van het peloton en al gauw liep de voorsprong op tot boven de zeven minuten.

Bij de beklimming van de Col de Montgenèvre, een col van de tweede categorie, ontsnapte Nicolas Roche uit het peloton. Johnny Hoogerland en Kevin de Weert sloten zich even later bij hem aan. Bovenaan had de kopgroep zeven minuten op het peloton en zes minuten op het trio Hoogerland.

Bij de beklimming richting Sestrière, een col van de eerste categorie, kwamen Roche, Hoogerland en De Weert dichter bij de kopgroep. Het verschil was nog slechts 3.33. Het peloton reed op 6.35. Pérez demarreerde vervolgens uit de kopgroep en pakte al rap een halve minuut. Hij kwam als eerste boven op een minuut gevolgd door de rest van de kopgroep. Het groepje Hoogerland zat twee minuten achter Pérez.

In de afdaling reden de ploegen van Garmin-Cervélo en Europcar op kop van het peloton. De voorsprong van Pérez op de rest van de kopgroep slinkte vervolgens langzaam. De groep Hoogerland verloor terrein ten opzichte van de kopgroep. De laatste klim van de dag was deCôte de Pramartino, een 6,7 km lange beklimming van tweede categorie, op 16 kilometer van de meet. Daar was de voorsprong van Pérez nog maar 38 seconden en vervolgens ging het snel en werd hij teruggepakt. Mollema kon goed volgen. Sylvain Chavanel was de volgende die uit de kopgroep demarreeerde.

De Fransman kreeg even later gezelschap van Edvald Boasson Hagen die de Fransman even daarna achterliet. Mollema ging vervolgens uit de kopgroep in de aanval richting Hagen en Hivert die nog achter de Noor reed. In het peloton demarreerde Contador maar zijn belangrijkste concurrenten reageerden alert. Mollema wist vlak onder de top Hivert bij te halen. Hun achterstand op Hagen was 17 seconden. In de afdaling vloog Hivert de bocht uit waardoor Mollema de enige achtervolger werd van Hagen.

Boasson Hagen zag zijn voorsprong op Mollema oplopen tot 35 seconden zo'n vijf kilometer voor de finish. De Noor wist de Nederlander voor te blijven en kwam alleen over de meet. Contador demarreerde in de afdaling terwijl Thomas Voeckler tweemaal bijna in de afdaling ten val kwam. Contador wist samen met Sanchez een gaatje te slaan met de rest. De rest kwam in de laatste kilometer echter terug waardoor Contador geen tijd won. Voeckler en Basso verloren wel een halve minuut.

 

Thunderbolt centraal bij nieuwe Apple-producten

De Thunderbolt-verbindingstechnologie is een belangrijk onderdeel van Apples nieuwe productlijn. De nieuwe Mac Mini-computer, de MacBook Air-laptop en een nieuw beeldscherm gebruiken alle de techniek om data over te zetten. Dat heeft Apple woensdag bekendgemaakt.

Thunderbolt werd dit voorjaar voor het eerst geïntroduceerd in de MacBook Pro. Via de verbindingstechnologie kunnen gegevens met tien Gigabit per seconde overgezet worden. Dit geldt voor zowel het up- als het downloaden van data. Via een adapter kunnen ook Firewire- en Ethernetkabels worden aangesloten op een Thunderboltpoort.

Het meest opvallende product in de nieuwe productlijn van Apple is het Thunderbolt Display. MacBooks kunnen met een kabel worden aangesloten op het beeldscherm waarna beeld en geluid ontvangen en verzonden kunnen worden via de ingebouwde camera. Het Thunderbolt-beeldscherm moet 999 euro kosten en is over twee maanden in de winkel te vinden.

Daarnaast brengt Apple deze week nog twee nieuwe computers op de markt. De nieuwe MacBook Air, een extra dunne laptop, is twee keer zo snel als zijn voorganger. De kleinste versie ligt donderdag in de winkel voor 949 euro. Ook de rekenkracht van de Mac Mini is verdubbeld. Deze compacte computer moet 599 euro kosten.

Troost van gene zijde

Al wat mijn oog ziet is dikke druppels water die aanzwellen om miniriviertjes te laten ontspringen op het raam. In een steeds sneller ritme, in een steeds grotere hoeveelheid, geselt het hemelwater de onzichtbare barrière tussen ons en de natuur. Dat is al zo sinds de uitvaart. Alsof er daarboven ook iemand huilt, denk ik en mijn gedachte is nog niet af of mijn man spreekt hem uit. Maar iemand die dood is huilt niet, tranen zijn warm en buiten is het ongewoon koud.

[Tour] Hagen wint, Mollema tweede

De zeventiende etappe in de Tour de France, van Gap naar het Italiaanse Pinerolo, is gewonnen door Edvald Boasson Hagen. De Noor, die ook de zesde rit won, kwam alleen over de meet. Bauke Mollema werd tweede.

Vanaf de start van de etappe probeerden verschillende renners uit het peloton te ontsnappen. Tien renners slaagden erin een gaatje te slaan: Hagen, Gerdemann, Thomas, Di Gregorio, Luis León Sánchez, Costa, Casar, Hondo, Van Garderen en De Gendt. Hun maximale voorsprong was echter maximaal een halve minuut en ze werden weer teruggepakt door het peloton.

Even later slaagden wederom tien man er in om weg te rijden: Tjallingii, Fofonov, Moeravjev, Leukemans, Hivert. Pérez, Amador, Casar, El Farès en Hagen. Ze kregen niet lang erna gezelschap van Mollema, Paterski, Chavanel en Bozic. Zij kregen wel de zegen van het peloton en al gauw liep de voorsprong op tot boven de zeven minuten.

Bij de beklimming van de Col de Montgenèvre, een col van de tweede categorie, ontsnapte Nicolas Roche uit het peloton. Johnny Hoogerland en Kevin de Weert sloten zich even later bij hem aan. Bovenaan had de kopgroep zeven minuten op het peloton en zes minuten op het trio Hoogerland.

Bij de beklimming richting Sestrière, een col van de eerste categorie, kwamen Roche, Hoogerland en De Weert dichter bij de kopgroep. Het verschil was nog slechts 3.33. Het peloton reed op 6.35. Pérez demarreerde vervolgens uit de kopgroep en pakte al rap een halve minuut. Hij kwam als eerste boven op een minuut gevolgd door de rest van de kopgroep. Het groepje Hoogerland zat twee minuten achter Pérez.

In de afdaling reden de ploegen van Garmin-Cervélo en Europcar op kop van het peloton. De voorsprong van Pérez op de rest van de kopgroep slinkte vervolgens langzaam. De groep Hoogerland verloor terrein ten opzichte van de kopgroep. De laatste klim van de dag was deCôte de Pramartino, een 6,7 km lange beklimming van tweede categorie, op 16 kilometer van de meet. Daar was de voorsprong van Pérez nog maar 38 seconden en vervolgens ging het snel en werd hij teruggepakt. Mollema kon goed volgen. Sylvain Chavanel was de volgende die uit de kopgroep demarreeerde.

De Fransman kreeg even later gezelschap van Edvald Boasson Hagen die de Fransman even daarna achterliet. Mollema ging vervolgens uit de kopgroep in de aanval richting Hagen en Hivert die nog achter de Noor reed. In het peloton demarreerde Contador maar zijn belangrijkste concurrenten reageerden alert. Mollema wist vlak onder de top Hivert bij te halen. Hun achterstand op Hagen was 17 seconden. In de afdaling vloog Hivert de bocht uit waardoor Mollema de enige achtervolger werd van Hagen.

Boasson Hagen zag zijn voorsprong op Mollema oplopen tot 35 seconden zo'n vijf kilometer voor de finish. De Noor wist de Nederlander voor te blijven en kwam alleen over de meet. Contador demarreerde in de afdaling terwijl Thomas Voeckler tweemaal bijna in de afdaling ten val kwam. Contador wist samen met Sanchez een gaatje te slaan met de rest. De rest kwam in de laatste kilometer echter terug waardoor Contador geen tijd won. Voeckler en Basso verloren wel een halve minuut.

Uitslag zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Noo Sky 4:17.00
2 Bauke Mollema NED Rabobank + 0,40
3 Sandy Casar Fra FDJ + 0,50
4 Julien El Fares Fra Cofidis z.t.
5 Sylvain Chavanel Fra Quick-Step z.t.
6 Dmitrij Fofonov Kaz Astana + 1,10
7 Maciej Paterski Pol Liquigas z.t.
8 Dmitrij Moerajev Kaz RadioShack z.t.
9 Jonathan Hivert Fral Sau + 1,15
10 Borut Bozic Slo Vacansoleil + 2,20


Klassement na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 73:23,49
2 Cadel Evans Aus BMC + 1,18
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 1,22
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2,36
5 Samuel Sanchez Spa Euskaltel + 2,59
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank + 3,15
7 Damiano Cunego Ita Lampre + 3,34
8 Ivan Basso Ita Liquigas + 3,49
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo + 6,04
10 Rigoberto Uran Col Team Sky + 7,36

Samen vechten in War in the North-trailer

Snowblind Studios en Warner hebben een nieuwe trailer vrijgegeven voor The Lord of the Rings: War in the North. In deze RPG zal je als personage door de oorlog van het Noorden heen spelen terwijl op de achtergrond het verhaal uit de boeken verteld wordt. Deze game zal volwassener worden dan voorgaande LOTR-games.

Er zal meer geweld en bloed in zitten en het wordt verwacht dat de game een M-rating zal krijgen. The Lord of the Rings: War in the North komt later dit jaar uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Knapen wil meer resultaat van Bulgarije en Roemenië

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is niet onder de indruk van de voortgang die Bulgarije en Roemenië boeken bij het tegengaan van corruptie en de georganiseerde misdaad. Woensdag verscheen een rapport van de Europese Commissie waaruit bleek dat beide landen nog onvoldoende doen om de malafide praktijken tegen te gaan.

Knapen laat weten dat hij de 'grote inzet van Bulgarije en Roemenië' onderkent maar stelt ook dat er meer concrete resultaten nodig zijn. "Het lijkt erop dat er met moeite kleine stapjes vooruit worden gezet en er nog meer concrete resultaten nodig zijn." Volgens Knapen is 'het gewenste niveau van de rechtsstaat nog niet bereikt'.

Nederland wil dat de twee landen eerste de corruptie georganiseerde misdaad aanpakken voor ze worden toegelaten tot de Schengenzone. Toen Bulgarije en Roemenië tot de EU toetraden zijn daar afspraken over gemaakt.

Van den Broeck krijgt groen licht voor Vuelta

De Belgische wielrenner Jurgen Van den Broeck kan volgende maand deelnemen aan de Ronde van Spanje. De renner van Omega Pharma-Lotto kreeg na onderzoek in het ziekenhuis van Herentals toestemming om de training te hervatten en zijn opwachting te maken in de Vuelta.

Van den Broeck liep vorige week bij een val in de negende etappe van de Ronde van Frankrijk zware verwondingen op, zoals een schouderbreuk en een klaplong. Het vocht uit zijn longen is nu verdwenen en daarom mag hij weer trainen.

Van den Broeck krijgt groen licht voor Vuelta
Van den Broeck krijgt groen licht voor Vuelta (Foto: ANP)

Transfergeruchten woensdag

De transferperiode is nu alweer een tijd in volle gang. Veel geruchten worden de wereld in geholpen en bijna net zoveel blijken een dag later te kloppen of onzin te zijn. Er is echter een select groepje dat dapper weerstand blijft bieden. Deze geruchten steken steeds weer de kop op en het lijken dan ook meer op een soap. Dus vandaag wordt er gekeken naar de populairste soaps.

Vandaag dook het gerucht op dat Inter Milan Wesley Sneijder wil ruilen voor Carlos Tévez. Ondanks dat Manchester City dit ontkent zou het voor de buren United een stevige tegenslag zijn. (Metro

Ondertussen is het in Barcelona volgens coach Pep Guardiola zo dat de Catalanen tot het eind zullen vechten voor Cesc Fábregas. Er is een nieuw bod op de ster van show van rond de 42 miljoen euro. Arsenal heeft in de tussentijd gezegd dat binnen tien dagen alles rond moet zijn. (Guardian)

Verder is bij Barcelona bekend geworden dat Jeffren, 23, mag gaan mits er een goed bod komt. Supertalent Bojan Krkic, 20, is in een gevorderd stadium met onderhandelingen met Italiaanse club AS Roma. De clubs waren al tot een akkoord gekomen van ongeveer 12 miljoen euro. (Sky Sports) (Sky Sports)

Bij Arsenal hoopt men nog steeds Joel Campbell naar de Londense club te halen. Maandag werd bekend dat hij naar Londen zou verkassen, maar hij nooit is komen opdagen voor de ontmoeting. Er gaan geruchten de ronde dat de jonge speler voor Manchester United kan gaan tekenen. Het is echter niet alleen slecht nieuws in het kamp van Arsène Wenger naar verluidt zouden The Gunners in een vergevorderd stadium zijn met Bayern München over Franck Ribéry. (Metro) (FootyBunker

Harry Redknapp wil graag Emmanuel Adebayor naar Tottenham Hotspurs halen. (Express

Juventus wil graag verdediger Lucio van Inter Milan overnemen. De Braziliaan heeft nog een éénjarig contract. (Forza

Liverpool-middenvelder Alberto Aquilani wordt in verband gebracht met Italiaanse club Fiorentina. Het hoge salaris van de speler is echter momenteel een struikelblok. (The Independent)

Onderzoek brand zendmast afgerond

De politie heeft het onderzoek naar de brand in de zendmast in Hoogersmilde afgesloten. Dat heeft de politie woensdag laten weten. Over de uitkomsten van het onderzoek wil de politie nog niets zeggen.

Het onderzoek naar de brand richt zich nu op het horen van getuigen. Dat duurt naar verwachting ongeveer veertien dagen.

Vrijdag stortte het bovenste deel van de bijna driehonder meter hoge zendmast neer tijdens een brand in de mast. Een noodmast in Assen moet het werk van de zendmast overnemen.


Onderzoek brand zendmast afgerond (Foto: Novum)

Robert Redford met Shia LaBeouf in actiethriller

Shia LaBeouf en Robert Redford hebben getekend voor rollen in The Company You Keep. De 74-jarige Redford gaat de actiethriller ook regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het wordt de negende film die Redford regisseert. Zijn laatste film The Conspirator over de moord op Abraham Lincoln verschijnt 4 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Redford speelt een voormalig lid van het Amerikaanse Weather Underground, een groep radicale communisten die actief was in de jaren zestig en zeventig. Hij wordt gezocht door de FBI en leeft onder een andere naam. Dan ontdekt een jonge journalist, gespeeld door LaBeouf, de waarheid over zijn verleden. LaBeouf is momenteel te zien in de actiefilm Transformers: Dark of the Moon.

The Company You Keep is gebaseerd op de gelijknamige roman van Neil Gordon uit 2003. Lem Dobbs, bekend van The Limey, schreef het scenario van de film. De opnamen gaan in september van start in het Canadese Vancouver.


Robert Redford met Shia LaBeouf in actiethriller (Foto: Novum)

Kenia verbrandt vijf ton ivoor

De Keniaanse autoriteiten hebben vijf ton gesmokkelde olifantenslagtanden verbrand. Ze willen zo de aandacht vestigen op de toenemende stroperij. President Mwai Kibako stak woensdag de bijna twee meter hoge stapel ivoor persoonlijk in brand.

Stroperij heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen vanwege de stijgende Chinese vraag naar ivoor. Daarnaast wordt het leefgebied van olifanten bedreigd door steeds meer nederzettingen. In Afrika leefden in de jaren zeventig 1,3 miljoen olifanten, vandaag de dag zijn dat er nog vijfhonderdduizend.

In 1989 verbrandde Kenia voor het eerst ivoor om de aandacht te vestigen op toenemende stroperij.

Ron Howard regisseert religieus moordschandaal

Ron Howard gaat de boekverfilming Under the Banner of Heaven regisseren en produceren. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline, nog geen dag na het nieuws dat Ron Howards beoogde film The Dark Tower werd afgeschoten door producent Universal Pictures.

De film gaat over het waargebeurde verhaal zoals verteld in het boek van Jon Krakauer, Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith. Twee broers vermoordden in 1984 de vrouw en baby van hun jongere broer. De zaak kwam vooral in de media omdat de twee moordenaars beweerden op bevel van God hun daden te hebben gepleegd.

Justin Lance Black, die eerder Milk en de nog te verschijnen J. Edgar schreef, is bezig met het scenario. Wanneer Under the Banner of Heaven in de bioscoop verschijnt, is nog onbekend.


Ron Howard regisseert religieus moordschandaal (Foto: Novum)

Werkstraffen voor Alphen-dreigementen

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag werkstraffen opgelegd aan mensen die hebben gedreigd met een herhaling van het bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Een 29-jarige man die op 11 april, twee dagen na de schietpartij, bij een Albert Heijn in Leiden verkondigde dat daar hetzelfde zou gebeuren als in Alphen, kreeg een werkstraf van 120 uur.

Een Alphenaar van 39 die de politie belde, met een herhaling van de schietpartij dreigde en bij zijn aanhouding twee agenten verwondde, kreeg een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Een 40-jarige Rotterdammer die medewerkers van de rechtbank in zijn woonplaats had bedreigd, kreeg 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Twee andere zaken zijn aangehouden, waaronder de zaak van een Amsterdammer die vijf dagen na de schietpartij onrust zaaide door in soortgelijke kleding als dader Tristan van der Vlis het Alphense winkelcentrum De Ridderhof binnen te lopen en winkelpersoneel te bedreigen. Zijn psychische gezondheid wordt onderzocht.

Vorige maand werden ook al vijf mensen veroordeeld voor dreigementen die verband hielden met de schietpartij in De Ridderhof, waarbij zeven mensen omkwamen, inclusief Van der Vlis. Een 40-jarige Katwijker kreeg drie maanden cel. Een 17-jarige Rotterdammer kreeg twaalf dagen cel voor een dreigtweet.

Helmond mocht coffeeshop vergunning geven

De gemeente Helmond heeft in april vorig jaar terecht een vergunning gegeven aan coffeeshop Carpe Diem. Bezwaren van omwonenden zijn door de rechtbank in Den Bosch afgewezen.

Toen de gemeente de vergunning verleende, waren er geen aanwijzingen dat de komst van de coffeeshop zou leiden tot 'ontoelaatbare verstoring van het woon- en leefklimaat', oordeelt de rechtbank. Er was daarom geen reden om de vergunning niet te geven.

Het ging pas mis nadat de vergunning was verleend. In juni reed een auto de pui eruit. Een maand later werden twee handgranaten naar binnen gegooid. Burgemeester Fons Jacobs werd ernstig bedreigd in verband met de vergunningverlening, en moest geruime tijd onderduiken.

Eerder deze maand is een 58-jarige man opgepakt die te maken zou hebben met de aanslagen. De coffeeshop moest in maart definitief zijn deuren sluiten, nadat de gemeente de vergunning had ingetrokken. Reden daarvoor was nieuw onderzoek naar de integriteit van de eigenaar.

Amsterdam gaat gezinnen veelplegers helpen

De gemeente Amsterdam werkt aan een plan om interventieteams in te zetten voor de gezinnen van veelplegers. Hulpverleners worden mogelijk ingezet om de broertjes en zusjes van de zeshonderd meest overlastgevende criminelen te helpen. Over de precieze aanpak bestaan echter nog verschillen van inzicht.

Volgens Het Parool wil burgemeester Eberhard van der Laan de interventieteams zo vroeg mogelijk inzetten, terwijl wethouder Lodewijk Asscher hiermee wil wachten tot de draaideurcrimineel is opgepakt. De krant spreekt van een botsing tussen de twee PvdA-bestuurders, maar volgens de woordvoerder van Van der Laan is dat schromelijk overdreven.

"Maandag is er overleg geweest over de aanpak. Omdat het nieuw beleid is, moet nog worden bekeken hoe het er precies uit gaat zien", zegt de zegsman. "De mogelijkheden worden op dit moment in kaart gebracht."

Meer Pokémon voor Nintendo 3DS en DS

The Pokémon Company heeft nog een aantal plannen voor de gameserie Pokémon. Naast de actiegame Pokémon Rumble Blast heeft het bedrijf nog meer 'verrassingen' in petto voor bezitters van een Nintendo 3DS. Bovendien blijft het bedrijf de Nintendo DS ondersteunen. Dat zegt bestuursvoorzitter Tsunekazu Ishihara in een interview met het Japanse gamemagazine Famitsu.

Ishihara lijkt plannen te hebben een spel te maken dat zowel op de Nintendo DS als de 3DS gespeeld kan worden. Daarnaast moeten er ook nog gewoon nieuwe spellen verschijnen voor de Nintendo DS. The Pokémon Company noch Nintendo heeft officieel iets bekendgemaakt rond een nieuwe Pokémongame.

Nintendo geeft dit najaar het verzamelspel Pokémon Rumble Blast voor de Nintendo 3DS uit in Europa. Dit spel komt deze maand onder een andere naam op de markt in Japan. Spelers moeten in deze game vechten tegen andere virtuele wezentjes. In totaal zijn er zeshonderd Pokémon-personages te verzamelen.

Daarnaast kwam Nintendo vorige maand met Pokedex 3D, een applicatie waarin wezentjes uit Pokémon White en Pokémon Black in 3D te bekijken zijn op de 3D-spelcomputer. White en Black verschenen dit voorjaar voor de Nintendo DS en staan nog altijd in de Nederlandse verkooptoptien. Wereldwijd zijn er binnen de Pokémonserie meer dan 203 miljoen spellen verkocht.


Meer Pokémon voor Nintendo 3DS en DS (Foto: Novum)

Kristensen FIA-steward in Duitsland

Tom Kristensen zal bij de Formule 1 Grand Prix van Duitsland de FIA-stewards bij gaan staan. Het is niet voor de eerste keer dat de 44-jarige Deen aanschuift bij de wedstrijdleiding, want hij schoof vorig jaar al bij de Grand Prix van Australië aan. Dit keer is het op de Nürburgring.

Kristensen is de meest succesvolle coureur op Le Mans. Hij won de 24 uur acht keer. Daarnaast heeft hij lang in de DTM gereden. Eind 2009 nam hij afscheid van deze raceklasse, maar keerde dit seizoen eenmaal terug. Formule 1-ervaring heeft de Deen weinig, al kan hij een test bij Williams in 1999 op zijn conto bijschrijven.

Nieuwe Spartacus-verfilming in de maak

Het verhaal van Spartacus wordt opnieuw verfilmd. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Het relaas van de slaaf die het opnam tegen zijn Romeinse overheersers werd in 1960 al verfilmd door Stanley Kubrick met Kirk Douglas in de hoofdrol, en leidde tot de Amerikaanse tv-serie Spartacus: Blood and Sand en de prequel Gods of the Arena.

Ditmaal gaat producent Graham King, bekend van films als Traffic, The Departed en The Town het verhaal van de charismatische opstandeling op het witte doek brengen. Hij wil zich, in tegenstelling tot vorige producties over Spartacus, meer aan de historische feiten houden. Spartacus leidde tussen 73 en 71 voor Christus zo'n dertigduizend gladiatoren en veertigduizend bevrijde slaven tegen het onoverwinnelijk geachte Romeinse leger.

Het scenario is in handen van Michael B. Gordon. Hij werkte eerder mee aan de scripts voor de actiefilms 300 en G.I. Joe: The Rise of Cobra. Wie in de film gaan spelen is nog niet bekend, wanneer deze verschijnt evenmin.

Onderzoek naar havo-diploma voor gezakte vwo'ers

De onderwijsinspectie onderzoekt of een school in het Groningse Warffum havo-diploma's had mogen geven aan leerlingen die voor hun vwo-examen waren gezakt. Uit het onderzoek moet blijken of zij de diploma's terecht of onterecht hebben gekregen, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Het Hogeland College maakte woensdag bekend dat bij de diploma-uitereiking in juni ook zeven gezakte vwo-leerlingen een havo-diploma hebben gekregen. Volgens het college is dit volgens de wet mogelijk als de leerlingen voor de havo zijn aangemeld en voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van zo'n diploma.

Deze regeling zou vorig jaar al elders in het land zijn toegepast. De school stelt hierover contact te hebben gehad met de inspectie. Die was volgens de school net als vorig jaar niet blij dat van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. Maar ook zou zijn gebleken dat de maas in de wet die het geven van havo-diploma's mogelijk maakt nog niet is gedicht.

De inspectie wil niet zeggen of de regeling inderdaad al vaker is toegepast. "We onderzoeken eerst wat er is gebeurd en dan pas kunnen we zeggen of dit vaker is gebeurd. Ook weten we dan pas of het mag of niet."

Extra toezicht begraafplaats Huizen na vandalisme

In Huizen zijn de grafstenen van veertien graven omvergegooid. Dat gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag op de Nieuwe Algemene Begraafplaats. Enkele grafstenen liepen lichte schade op.

Omdat het de tweede keer in een week tijd is dat grafstenen zijn omgegooid, hebben de gemeente en de politie besloten extra toezicht op de begraafplaats te houden. Er wordt een beveiligingsbedrijf ingezet en opsporingsambtenaren en agenten surveilleren extra.

Nabestaanden worden geïnformeerd en de graven op de begraafplaats aan de Naarderstraat worden zo goed mogelijk hersteld. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Blade Runner bereikt levensdoel met WK-limiet

De carrière van hardloper Oscar Pistorius is geslaagd. De 24-jarige Zuid-Afrikaan werd met een handicap geboren en verloor in zijn eerste levensjaar beide onderbenen na een amputatie, maar plaatste zich gisteren op de 400 meter voor het reguliere WK atletiek. Vanwege zijn dubbele prothese wordt hij Blade Runner genoemd.

Pistorius gaf aan dat alle druk van hem is afgevallen nadat hij de WK-limiet liep in het Italiaanse Lignano. Bladerunner heeft nog even nodig om te realiseren wat hij heeft gepresteerd. Hij geeft aan dat de prestatie 'raar en onwerkelijk' voelt. "Ik had nooit gedacht dat ik mijn persoonlijk record met zo'n grote marge zou verbeteren."

De Zuid-Afrikaan klokte een tijd van 45.07 seconden en snoepte daarmee meer dan een halve seconde af van zijn persoonlijk record (45.61). De limiet ligt op 45.25 seconden. Het WK vindt van 27 augustus tot en met 4 september plaats in het Zuid-Koreaanse Daegu.


Bladerunner bereikt levensdoel met WK-limiet (Foto: Novum)

Rosenthal blij met arrestatie Hadzic

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'verheugd' over de arrestatie van de 53-jarige Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger. "Het is goed dat Servië zijn verantwoordelijkheid heeft genomen", laat de bewindsman woensdag in een reactie weten.

Met de arrestatie is ook een 'belangrijke stap' gezet op weg naar verdere regionale verzoening, meent de minister. "Ik zie uit naar de dag dat recht kan worden gesproken. Het is vooral voor de slachtoffers een belangrijk bericht."

Of Servië nu ook kan toetreden tot de Europese Unie, wil Rosenthal niet zeggen. De regering wacht eerst het advies van de Europese Commissie hierover af, dat in oktober wordt verwacht. "Nederland zal Servië behandelen als elk ander land dat tot de EU wil toetreden. Dat betekent voldoen aan de voorwaarden op het gebied van goed bestuur, economie en democratie."

Voor de regering is de uitlevering van oorlogsmisdadigers als Hadzic en Ratko Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal altijd een harde voorwaarde geweest voor een eventuele toetreding van Servie tot de EU.

Volgens de grootste oppositiepartij SP is het echter nog te vroeg voor een lidmaatschap. Met de arrestatie is een belangrijke eis voor toetreding tot de EU vervuld, maar voordat hierover kan worden gesproken moet het land eerst werk maken van de aanpak van corruptie, vindt Kamerlid Harry van Bommel. Niettemin is ook hij blij met de arrestatie van Hadzic. "Deze man wordt al jaren gezocht en het is de hoogste tijd dat hij verantwoording aflegt voor zijn daden."

EA Sports onthult twee personages SSX

EA Sports heeft gisteren en vandaag twee nieuwe personages voor het snowboardspel SSX onthuld. Het gaat om Griffin “Griff” Simmons uit SSX 3 en Tane Mumea. Waar Griff al eerder gesnowboard heeft in de serie zal Tane één van de twee nieuwe personages in het spel zijn.

Bekijk hieronder de art van Tane Mumea en daaronder een korte comic over Griff. SSX moet in januari 2012 uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

SSX

SSX

Coevorden wil asielzoekersgezin houden

De gemeenteraad van Coevorden houdt donderdagavond een extra vergadering over het asielzoekersgezin Qadiri, dat dreigt te worden uitgezet. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd.

De familie woont in een asielzoekerscentrum in het dorp Aalden. Vorige week kregen ze te horen dat ze Nederland definitief moeten verlaten. Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) is niet van plan een uitzondering voor hen te maken, zoals burgemeester Bert Bouwmeester (D66) van Coevorden hem had gevraagd.

Bouwmeester heeft de politie al enkele maanden geleden opdracht gegeven niet mee te werken als de immigratiedienst IND het gezin wil overbrengen naar een uitzetcentrum. In zo'n centrum moeten ze een definitief besluit van Leers afwachten. Of het bevel aan de politie van kracht blijft, hangt volgens de woordvoerder af van de uitkomst van de extra raadsvergadering.

Het is onduidelijk waar de familie naartoe moet. De vader komt uit Afghanistan en is moslim, de moeder uit Tadzjikistan en is christen. In geen van beide landen kan het gezin naar eigen zeggen terecht.

Het gezin heeft een zoon van 11 jaar en een dochter van 9. De dochter is in Nederland geboren, de zoon woont vrijwel zijn hele leven hier. Inwoners van Aalden voeren actie om hen hier te laten blijven.

Volgens Leers is het mede de schuld van de ouders dat de kinderen nu alsnog dreigen te worden uitgezet. Ze hadden na hun afwijzing ook kunnen besluiten mee te werken aan een snelle terugkeer, stelt Leers. Volgens de minister staat bovendien niet vast dat het gezin in Afghanistan noch Tadzjikistan terecht kan.

Bradley Cooper speelt Lucifer

Bradley Cooper gaat de rol van Lucifer spelen in de verfilming van Paradise Lost. Dat maakten de producenten woensdag bekend. Het epische, zeventiende-eeuwse gedicht van John Milton vertelt hoe Lucifer, de rechterhand van God, afdrijft richting het kwaad en uiteindelijk Satan wordt. Hij wordt uit de hemel verstoten, wat leidt tot een oorlog tussen de engelen.

Waar het gedicht een waarschuwing moet zijn voor christenen die twijfelen aan hun geloof, legt de verfilming de nadruk op de actie. Paradise Lost moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.

De opnames vinden voornamelijk plaats in de studio van producent Twentieth Century Fox in Sydney. Dat laat Andrew Stoner, vicepremier van de deelstaat New South Wales, woensdag weten. De regie is in handen van de Australiër Alex Proyas. Hij maakte eerder The Crow met Brandon Lee, I, Robot met Will Smith en Knowing met Nicolas Cage.

De 36-jarige Cooper is momenteel bezig met de opnames van het drama Words, over een schrijver die ontdekt welke prijs hij moet betalen als hij plagiaat pleegt. Die film, met Jeremy Irons, Dennis Quaid en Olivia Wilde, gaat ook in 2013 in première.

Skil-Shimano trekt ook T. Dumoulin aan

Tom Dumoulin heeft een contract getekend bij Skil-Shimano en zal vanaf 2012 twee seizoenen voor de ploeg gaan rijden. De 20-jarige Nederlander is, na Ramon Sinkeldam, de tweede renner die volgend jaar overkomt van het Rabobank Continental Team.

Dumoulin staat bekend als een goed tijdrijder en allrounder die in de etappekoersen goed uit de voeten kan. De beloftevolle renner begon pas op latere leeftijd met wielrennen en lijkt een grote toekomst voor zich te hebben.

"Tom is een jongen die snel is op komen zetten en grote mogelijkheden heeft," zo zegt trainer Merijn Zeeman van Skil-Shimano. "Met de intensieve begeleiding en een uitgekiend wedstrijdprogramma zal hij die mogelijkheden in de komende jaren nog verder gaan ontdekken. We zijn blij dat talentrijke jongens als hij en ook Sinkeldam voor Skil-Shimano kiezen."

Suda 51 laat cheerleader zombies doorzagen

De excentrieke game-ontwikkelaar Goichi Suda, ook bekend als Suda 51, werkt aan de actiegame Lollipop Chainsaw. Dat schrijft het Japanse gamemagazine Famitsu. Eerder was Suda verantwoordelijk voor actiespellen als Killer7, No More Heroes en het deze maand verschenen Shadows of the Damned.

Lollipop Chainsaw wordt een actiespel waarin cheerleader Juliet helemaal losgaat op kwaadaardige zombies. Ze loopt dan ook met een kettingzaag door de spelwereld.

In tegenstelling tot andere zombiespellen gutst het bloed niet in het rond in het nieuwe spel. Volgens het Japanse magazine wordt het scherm roze gespetterd wanneer een zombie wordt omgebracht, waardoor de game aansluiting zou moeten vinden met de popcultuur.

Lollipop Chainsaw wordt gemaakt voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Of het actiespel ook in Europa wordt uitgegeven, is niet bekend.

Eén inhaalzone op Nürburgring

Autosportfederatie FIA heeft voor de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring één inhaalzone aangewezen. De coureurs kunnen op het in de Eifel gelegen circuit in de race hun beweegbare achtervleugel bedienen op het rechte stuk dat leidt naar de Veedol-chicane.

Het bepalen van het gebruik van de beweegbare achtervleugel ligt bij het aanremmen voor bocht tien waar een coureur binnen een seconde van zijn voorligger moet zitten. Even na de volgende bocht kan de achtervleugel uitgeklapt worden, zodat voor de chicane een inhaalactie ingezet kan worden.

Extern onderzoek naar OM in moordzaak Middelburg

Een commissie gaat onderzoeken of politie en justitie juist hebben gehandeld in de zaak van de 29-jarige man die maandagnacht de ouders van zijn ex-vriendin vermoordde. Het College van procureurs-generaal heeft de externe commissie in overleg met de politie ingesteld.

Dinsdag bleek dat de man vorig jaar juli het huis van zijn vriendin in Haarlem in brand heeft gestoken. Daarvoor heeft hij zich nog steeds niet hoeven te verantwoorden. Hij lag maanden met ernstige brandwonden in een ziekenhuis.

Tussen november en februari heeft de politie meerdere keren contact met hem gehad om een afspraak te maken voor een verhoor. De verdachte zegde die afspraken steeds af. Toen is het dossier naar het OM in Haarlem gestuurd.

Een woordvoerder van het OM wilde er eerder woensdag niet aan dat de zaak voortvarender had moeten worden aangepakt. "Wij hebben de zaak binnen de standaardtermijnen die hiervoor staan beoordeeld." Het dossier ligt klaar om een zittingsdatum in te plannen.

Ook vanwege overtredingen in Middelburg is de man volgens het OM een bekende van justitie. De commissie onderzoekt zowel het optreden van het OM in Haarlem als dat van Middelburg.

De commissie bestaat uit oud-hoogleraar strafrecht Jan Naeyé, oud-korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten Peter van Zundert en oud-procureur-generaal Dato Steenhuis.

Film: Le Gamin au Vélo (The Kid with a Bike)

De gebroeders Dardenne zijn terug met een nieuwe sociaal-realistische dramafilm. Zowel het uitgangspunt als het hoofdkarakter van de film zijn om verschillende redenen niet interessant genoeg en dat is funest voor een dramafilm zoals de gebroeders Dardenne doorgaans maken. Er is in de film een chronisch gebrek aan een vorm van subtiliteit en daarnaast zijn de emotionele uitspattingen van de jonge Cyril allerminst meelijkwekkend te noemen. De komst van het boeiende karakter Samantha maakt weliswaar iets goed, maar duidelijk niet genoeg om dit te kunnen bestempelen als een geslaagde film.

'R. Koeman nadert akkoord met Feyenoord'

Er gaan hardnekkige geruchten dat Ronald Koeman de nieuwe trainer van Feyenoord wordt. Martijn Krabbendam, Feyenoord-watcher van Voetbal International, maakte dit zojuist via Twitter bekend.

Koeman zou bij Feyenoord de opvolger van Mario Been kunnen worden. De laatstgenoemde trainer vertrok afgelopen week, nadat een groot deel van de selectie het vertrouwen in hem had opgezegd. De spelersgroep had zonder medeweten van zowel de oefenmeester als de directie een bijeenkomst georganiseerd. Daarbij werd gekeken welke personen nog met de 47-jarige Rotterdammer zagen zitten.

In het jaar 2009 was Koeman voor het laatst verantwoordelijk voor een Nederlandse ploeg. Op 17 mei 2009 tekende de ofenmeester namelijk een contract voor de duur van twee jaar bij AZ. Aan het samenwerkingsverband kwam begin december van datzelfde jaar alweer een einde, omdat bestuur en directie geen basis meer zagen om de samenwerking voort te zetten.

Naast zijn periode bij AZ was Koeman ook nog verantwoordelijk voor de selecties van Barcelona B, Ajax, Benfica, PSV en Valencia.

Australisch bedrijf Murdoch distantieert zich

Het Australische mediabedrijf van Rupert Murdoch heeft niets te maken met het afluisterschandaal in Groot-Brittannië. News Limited is bereid iedere vraag te beantwoorden over zijn lokale activiteiten, zei directeur John Hartigan woensdag. Hartigan reageert daarmee op uitlatingen van premier Julia Gillard dat het bedrijf wat 'lastige vragen' te beantwoorden heeft.

Volgens Gillard zijn de Australiërs ongerust geworden na de gebeurtenissen in Groot-Brittannië. "Als mensen horen over telefoongesprekken die afgeluisterd worden en rouwende mensen zien die daarmee om moeten gaan, dan denk ik dat ze er hier vragen over willen stellen, ook over News Limited", zei ze.

"Met haar uitlatingen legt de premier een link tussen de activiteiten van News Corporation in Groot-Brittannië en die hier in Australië. Dat is ongerechtvaardigd en betreurenswaardig", zei Hartigan. Hij heeft al aangekondigd dat News Limited een 'diepgaand onderzoek' zal instellen naar alle uitgaven van de afgelopen drie jaar om te kunnen bevestigen dat alleen voor legitieme diensten betalingen zijn gedaan.

News Limited is de eigenaar van zeker twintig kranten en meerdere nieuwswebsites en kabeldiensten in Australië, waar Murdoch in 1964 zijn carrière begon toen hij na de dood van zijn vader de krant The News erfde. Zijn media-imperium ligt onder vuur sinds bekend werd dat medewerkers van zijn boulevardblad News of the World de politie betaalden voor informatie. Bovendien zouden de journalisten de telefoons van familieleden van terreurslachtoffers en gesneuvelde militairen hebben afgeluisterd.

Murdoch gaf in 1985 zijn Australische paspoort op en werd Amerikaans staatsburger om zo aan de voorwaarden te voldoen om eigenaar van een Amerikaans televisiestation te kunnen worden. Het Amerikaanse News Corporation is eigenaar van het Australische News Limited.

Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt

De Servische autoriteiten hebben Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger, gearresteerd. Dat heeft de Servische president Boris Tadic woensdag bevestigd. Hadzic was een kleine acht jaar op de vlucht. De etnische Serviër werd gezocht voor misdaden tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995).

Hadzic werd woensdagochtend in de bergachtige regio Fruska Gora in het noorden van Servië in de kraag gevat, zei Tadic. De president zei met de arrestatie van deze laatste gezochte van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag te hebben voldaan aan 'zowel zijn wettelijke verplichtingen als zijn morele plicht'. "Hiermee heeft Servië het moeilijkste hoofdstuk in de samenwerking met het tribunaal in Den Haag afgesloten", aldus Tadic in een toespraak op de Servische televisie.

De nu 53-jarige Hadzic werd in 2004 door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij heeft deze misdaden begaan toen hij de leider was van de Servische republiek Krajina, een gebied in Kroatië dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië.

Hadzic is onder andere vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden, deportatie, marteling, moord en uitroeiing ten laste gelegd. Slachtoffer van deze misdaden was de niet-Servische bevolking van de Krajina.

Hadzic verdween in 2004 uit zijn villa in Novi Sad, net toen hij op het punt stond gearresteerd te worden. Het is meer dan waarschijnlijk dat hij destijds voor zijn naderende arrestatie was gewaarschuwd. Hij werd woensdagochtend in dezelfde regio, waar zijn hele familie woonachtig is, in de kraag gevat.

Zijn arrestatie betekent dat Servië nu heeft voldaan aan de eis van de Europese Unie, dat eerst alle door het tribunaal in Den Haag aangeklaagde oorlogsverdachten moeten zijn gearresteerd, voordat toetredingsonderhandelingen kunnen beginnen.

Een kleine twee maanden geleden werd de vroegere legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, door de Servische autoriteiten opgepakt. De vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, werd in 2008 gearresteerd. Beiden staan momenteel terecht voor het Joegoslaviëtribunaal.

Minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal sprak van een stap in de goede richting. Rosenthal benadrukte dat de arrestatie van Hadzic niet de enige voorwaarde voor toetreding van Servië tot de EU is.

De EU sprak in een reactie haar waardering uit voor 'de vastbeslotenheid en betrokkenheid van de Servische regering'. "Na de arrestatie van Ratko Mladic vormt deze arrestatie een positief signaal in de richting van de Europese Unie en de buurlanden van Servië, maar vooral over de rechtsorde in Servië zelf", luidde het in een verklaring van EU-president Herman Van Rompuy, EC-voorzitter José Manuel Barroso en EU-buitenlandchef Catherine Ashdown.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen verwelkomde het nieuws eveneens. En ook hij betuigde zich vol lof over de Servische autoriteiten. "De toekomst van Servië ligt in constructieve samenwerking met zijn buurlanden en de Euro-Atlantische familie", zei hij.


Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt (Foto: Novum)

Ben Stiller wil 'Walter Mitty' ook regisseren

Ben Stiller wil de komedie The Secret Life of Walter Mitty zelf regisseren. De onderhandelingen met de producenten zijn in volle gang. De Amerikaanse komiek had al getekend voor de hoofdrol, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Hij regisseerde eerder onder meer The Cable Guy, Zoolander en Tropic Thunder.

Het scenario is gebaseerd op het korte verhaal uit 1941 van James Thurber over een redacteur bij een uitgeverij. Hij vindt dat hij niets kan en een saai leventje heeft, dus fantaseert hij een avontuurlijk leven bij elkaar. Het boek werd in 1947 al eens verfilmd werd met Danny Kaye in de hoofdrol, maar die film week erg af van het bronmateriaal. De nieuwe versie houdt zich meer aan het boek.

De pre-productie van The Secret Life of Walter Mitty is een aaneenschakeling van grote namen die aan boord waren en daarna weer afhaakten. Zo waren onder anderen Mike Myers en Jim Carrey de beoogde hoofdrolspelers en werden Steven Spielberg, Ron Howard en Gore Verbinski ooit genoemd als regisseur.

De 45-jarige Stiller spreekt momenteel de stem in van leeuw Alex voor de animatiefilm Madagascar 3. Hij is vanaf 10 november naast Eddie Murphy te zien in de komedie Tower Heist. Wanneer The Secret Life of Walter Mitty uitkomt, is nog onbekend.


Ben Stiller wil 'Walter Mitty' ook regisseren (Foto: Novum)

Bonham Carter wellicht hoerenmadam in The Lone Ranger

Helena Bonham Carter overweegt een rol als kleurrijke eigenares van een bordeel in de western The Lone Ranger. De onderhandelingen met de Engelse actrice bevinden zich nog in een vroeg stadium, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Johnny Depp heeft al getekend voor de rol van indiaan Tonto. Armie Hammer, bekend van de Facebook-film The Social Network, speelt de hoofdrol van de gemaskerde, eenzame ruiter. Barry Pepper, onlangs nog te zien als de verminkte Lucky Ned Pepper in True Grit, is in bespreking voor de rol van Captain J. Fuller, commandant van het zevende cavaleriebataljon.

De rol van de slechterik lijkt te zijn weggelegd voor countryzanger Dwight Yoakam. Hij is in gesprek over de rol van bendeleider Butch Cavendish. Yoakam was eerder te zien in de twee Crank-films met Jason Statham en is bezig met de opnames van Jane Mansfield's Car, onder regie van Billy Bob Thornton.

De 45-jarige Bonham Carter staat momenteel op de set van de horrorfilm Dark Shadows, ook met Depp in een hoofdrol en onder regie van haar man Tim Burton. Die film verschijnt op 10 mei in de Nederlandse bioscopen. The Lone Ranger staat gepland voor volgend jaar december.


Bonham Carter wellicht hoerenmadam in The Lone Ranger (Foto: Novum)

Ecclestone formeel beschuldigd van omkoping

Formule 1-bestuursvoorzitter Bernie Ecclestone is gisteren voor het eerst officieel beschuldigd van het omkopen van de Duitse bankier, Gerhard Gribkowsky. Een bedrag van 31 miljoen euro zou ten tijde van de laatste verkoop van de sport in 2006 betaald zijn.

Er wordt beweerd dat de 80-jarige F1 Supremo hiervoor een commissie van 28,8 miljoen euro terugkreeg van de Bayerische Landesbank, dat staatseigendom is. Verder zou Bambino Holding, eigendom van de familie Ecclestone, volgens afspraak nog een extra 17,6 miljoen euro hebben ontvangen.

Het is nog onduidelijk of Ecclestone gedwongen wordt om in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk voor de rechter verschijnen. Het is bijna zeker dat Gribkowsky, de man die omgekocht is, wel naar de rechtbank moet. Gribkowsky overzag de verkoop van de Formule 1 in 2006, de sport werd toen gekocht door CVC Capital Partners. 

De  hoofdaanklager in München beweert dat het voormalige hoofd risicoanalyse bij BayernLB de aandelen van de bank in de sport, 48 procent, verkocht zonder de waarde bij te stellen. Hiervoor kreeg hij geld onder de noemer van adviseurscontracten, het geld werd betaald aan Oostenrijkse bedrijven op naam van Gribkowsky door een zekere ‘Bernard E’. De aanklager voegde hieraan toe dat de Bayerische Landesbank een schade heeft geleden van ongeveer 47 miljoen euro door het handelen van Gribkowsky.

Gribkowsky is aangeklaagd voor corruptie, belastingontduiking en fraude. Ondanks dat hij nog voor een tribunaal moet verschijnen, om te bepalen of het tot rechtszaak komt, wordt dit als een formaliteit gezien en zal hij in de herfst moeten voorkomen. Gribkowksy zit al sinds vijf januari vast in de beruchte Stadelheim gevangenis in München. Hij kan een straf tegemoet zien van vijf tot tien jaar als hij wordt veroordeeld. 

Het OM in Duitsland wacht op de rechtszaak van Gribkowksy voordat een besluit wordt genomen met betrekking tot Ecclestone. Ze willen hiermee het risico vermijden op een afgang bij een proces met een hoog publiciteitsgehalte. Ecclestone meldde aan de Telegraph Sport niets verkeerd te hebben gedaan, en dat hij het OM wil blijven helpen. In april was hij al naar Duitsland gevlogen om vragen te beantwoorden.

Het is niet duidelijk waarom de baas van de Formule 1 Gribkowsky heeft willen omkopen. Eén theorie is dat de Duitser in 2005 in de rechtszaal vocht voor meer zeggenschap binnen de sport. 

Het nieuws komt een paar dagen voor de Grand Prix in Duitsland. Het is onzeker of Ecclestone aanwezig zal zijn, al wordt er gezegd dat hij de verzekering heeft dat hij met rust wordt gelaten zolang hij meewerkt met het OM in betrekking tot de Gribkowsky zaak.

Bieber zingt voor Beckhams in ruil voor voetballes

Justin Bieber gaat een privéconcert geven voor de drie zoons van David en Victoria Beckham. In ruil daarvoor wil de 17-jarige zanger voetballes van David.

"Ik heb afgesproken om de jongens een privéconcert bij hen thuis te geven als ik voetballes krijg van David", vertelt Justin aan de Britse boulevardkrant The Sun. "David is een geweldige vader, dus toen hij me vertelde hoe blij ik zijn zoons zou maken, moest ik wel ja zeggen."

Naar verluidt zijn de 12-jarige Brooklyn, de 8-jarige Romeo en de 6-jarige Cruz enorme fans van Bieber. Vorig jaar bezochten de jongens met hun vader een concert van Bieber in Los Angeles. "David vertelde me dat mijn nummers vaak worden gedraaid bij hen thuis."

Bieber hoopt zijn vriendin mee te mogen nemen. "Nu ze een dochter hebben, moet Selena ook maar mee en een nummer opdragen aan Harper." Het vierde kind van de Beckhams werd anderhalve week geleden geboren. "Ze zijn zo gek op kinderen", weet Bieber. "Ik denk dat ze er nog wel meer krijgen."

Weer vertraging voor duurste attractie Efteling

De duurste attractie van de Efteling ooit heeft opnieuw vertraging opgelopen. De attractie Hartenhof, onderdeel van het Rijk der Fantasie, moest in eerste instantie in het jubileumjaar 2012 opengaan, maar dat wordt op zijn vroegst in 2015.

De plannen voor de attractie werden steeds groter, waardoor de Efteling heeft gekozen voor een gefaseerde opening, laat het pretpark in Kaatsheuvel woensdag weten. De eerste fase van het Rijk der Fantasie is een restaurant en de tweede fase de televisieserie Pardoes. De derde fase is Hartenhof, wat een zogenoemde darkride moet worden.

Het Rijk der Fantasie gaat in totaal ongeveer 42,5 miljoen euro kosten. Eerder deze maand maakte het park bekend dat er toch een jubileumattractie voor de zestigste verjaardag van het park komt in de vorm van een nieuwe watershow. De Efteling investeert zeventien miljoen euro in de volgens het park grootste fonteinenshow van Europa.

Spottersplek bij Schiphol mag blijven

Een vliegtuigspottersplek bij de Polderbaan op Schiphol mag blijven. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren verworpen van twee omwonenden, die last zeiden te hebben van passerende vliegtuigfanaten.

De spottersplek ligt aan de IJweg in Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente besloot de spottersplek vorig jaar officieel vast te leggen in het bestemmingsplan. De omwonenden, die op zo'n driehonderd meter van de spottersplek wonen, maakten daartegen bezwaar. Zij zeiden overlast te ondervinden door het verkeer van en naar de spottersplek.

De Raad van State vindt echter niet dat sprake is van onevenredige overlast.

Terry wil trainer worden bij Chelsea

John Terry wil later graag trainer bij Chelsea worden en dat plan wordt extra gestimuleerd door nieuwe trainer Andre Villas-Boas.

Terry kwam op zijn veertiende naar Chelsea en hoopt dat al zijn jaren bij de club er voor zullen zorgen dat hij na zijn spelerscarrière Stamford Bridge nog niet vaarwel hoeft te wuiven. "Natuurlijk is het mijn doel om trainer te worden", zegt Terry tegen Sky Sports.

De komst van Villas-Boas versterkt dat, zegt de 30-jarige speler. "Er worden kansen gegeven aan mensen die lang bij de club zijn, die de club van binnen en buiten kennen. Frank Lampard, Didier Drogba, Petr Cech en ik, degene die hier al heel lang zijn, wordt verteld dat als we onze trainersdiploma's halen, we hier in de toekomst een rol kunnen spelen."

"Of dat nou bij het eerste elftal is of bij het reserveteam is, de club moedigt het aan." Terry heeft veel respect voor Villas-Boas, die slechts drie jaar ouder is dan Terry. "Het is ongelooflijk wat hij bereikt heeft", zegt Terry. "Hij verdient deze kans zonder meer. Jonge trainers moeten vaker de kans krijgen om zich te bewijzen."

Zoons Angelina Jolie eten krekels als chips

De twee geadopteerde zoontjes van Angelina Jolie en Brad Pitt zijn verslaafd aan het eten van krekels. "Het is hun favoriete voedsel", zegt de actrice in een video tijdens een fotosessie.

Het oudste zoontje van het Hollywoodkoppel, de 9-jarige Maddox, is geadopteerd uit Cambodja en de twee jaar jongere Pax is geboren in Vietnam. "Ik wilde niet dat ze iets uit hun cultuur zouden afstoten", zegt de 36-jarige Jolie. Dus gaf ze haar kroost een handjevol krekels en dat bleek een groot succes. "Ze aten ze alsof het Dorito's waren."

Jolie heeft haar jongens zelfs een verbod op moeten leggen om de krekelmania een halt toe te roepen. "Ik was bang dat ze ziek zouden worden van het eten van te veel krekels." Of haar andere vier kinderen ook wel eens een insectje verorberen, vertelt de actrice niet.

De actrice is er zelf ook niet vies van. "Ze zijn net zo lekker als chips." Jolie is niet te beroerd te experimenteren met exotisch eten, maar vogelspinnen op een stokje en spinnensoep zijn voor haar nog een brug te ver. "Ik weet niet of ik die vacht aankan, maar je moet alles proberen."

Fer: "Echte Feyenoord-fans zijn fantastisch"

Leroy Fer maakt bij Feyenoord een moeilijke periode door. De middenvelder aast namelijk op een vertrek en dat wordt hem door sommige fans van de Rotterdammers niet in dank afgenomen. Afgelopen weekend beleefde de voetballer een negatief dieptepunt; hij ontving zijn eigen rouwbrief op de deurmat.

"Het is een cruciale fase, dat brengt emoties met zich mee. Er worden dingen gedaan door mensen die niet weten wat ze doen. Dat hoort er nou eenmaal bij," liet Fer in een interview met RTV Rijnmond weten. "Ik laat het naast me liggen. Iedereen weet dat ik een emotionele jongen ben, maar je wordt er wel sterker door. Het is vervelend, soms worden er vervelende dingen gezegd en op straat kijk je goed om je heen. Maar het is niet zo dat ik echt bang ben."

"Feyenoord heeft een grote achterban en het zijn geweldige supporters. Er zijn alleen mensen die dit doen en dat is jammer. Het kunnen supporters zijn met teveel emotie, maar de echte Feyenoord-fans zijn fantastisch en dat zal altijd zo blijven," ging de middenvleder verder. "Het is puur een sportieve keuze, omdat ik mij door wil ontwikkelen. Mijn gevoel voor de club Feyenoord verandert hierdoor niets. Ik blijf van de club houden, ik speel er al twaalf jaar."

Fer wilde overigens niet ingaan op een mogelijk vertrek naar FC Twente. "Dat is tussen de clubs. Ik wil me in ieder geval in Nederland ontwikkelen en als er iets uit het buitenland komt dan laten we dat links liggen. Voor Ajax zou ik in ieder geval nooit willen spelen."

Mila Kunis zocht stand-in voor kont

Mila Kunis ging voor de film Friends with Benefits op zoek naar een stand-in met ongeveer hetzelfde achterwerk. De 27-jarige actrice wilde zich niet helemaal blootgeven voor haar rol.

"Ik geef niet meteen alles prijs", legde Kunis uit in de radioshow van Ryan Seacrest. De actrice was met de castingdirector en een visagist aanwezig bij een speciale auditie. "Verschillende jonge vrouwen showden ons hun derrière en wij moesten bepalen welke het meeste leek."

Kunis speelt met Justin Timberlake een hoofdrol in Friends with Benefits. De film draait vanaf september in de Nederlandse bioscopen.

Gemeenten gebruiken steeds minder papier

Veertig procent van de gemeenten is de laatste jaren gedeeltelijk of volledig papierloos gaan werken. Dit aandeel zal vermoedelijk verder groeien: 78 procent van de overige bestuurders, raadsleden en ambtenaren wil dat hun gemeenten overstapt op papierloos werken. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Een kwart van de 479 ondervraagde ambtenaren gaf aan nog steeds evenveel te printen als altijd. De meeste gemeenten die papierloos werken willen bevorderen verstrekken ambtenaren, politici en bestuurders tabletcomputers. Een minderheid laat mensen zelf deze computers aanschaffen.

Ruim de helft van de ondervraagden vindt het papierloos werken prima bevallen, 44 procent bevalt het matig en vijf procent vindt het helemaal niets. Burgemeesters en gemeentesecretarissen zijn het meest tevreden.

Twee bruikbare tips over tas met miljoen euro

De politie heeft na een uitzending van Opsporing Verzocht tien tips gehad over de tas met een miljoen euro die werd gevonden bij het Van der Valk Hotel langs de A4 bij Schiphol. In twee gevallen ging het om bruikbare tips, zegt een politiewoordvoerder.

De tas werd op 7 mei onder verdachte omstandigheden gevonden. Bezoekers van een bruiloftsfeest zagen toen een Libanees uit een taxi stappen. Hij werd meteen in de boeien geslagen door een man die de taxi had gevolgd, die beweerde agent te zijn. Een andere man zette een tas in een Audi die de taxi had gevolgd.

De 'agent' nam de benen toen de bruiloftsgasten hem aanspraken. De inzittenden van de Audi en een BMW wilden toen zo snel mogelijk wegrijden, maar hadden slechts één uitrijkaart. De Audi bleef toen leeg achter. De tas met geld werd later in de buurt door agenten gevonden.

De Libanese man was geboeid achtergelaten. Uit zijn verklaring werd echter niet duidelijk waar het geld vandaan kwam.

[Tour] Hechtingen Hoogerland springen open

Johnny Hoogerland leek goed te herstellen van zijn valpartij in de negende etappe van de Tour de France. Vandaag laat de renner van Vacansoleil DCM echter weten een terugslag te hebben gehad.

"Twee hechtingen in m'n knie zijn opengesprongen. Het lijkt ook beetje te zweren. Daar moeten we met z'n allen dus heel kort opzitten," liet Hoogerland in zijn dagelijkse column in PZC weten. "Gisteravond laat was nog niet precies duidelijk wat er aan zou gebeuren, maar onze teamarts had het erover om het dicht te plakken. We zien het wel."

Toch is het openspringen van de hechtingen geen verrassing voor Hoogerland. Sterker nog, de Zeeuw had er zelfs op gerekend. "Het is zeker een dompertje, maar aan de andere kant ook niet geheel onverwacht. In die knieholte was de kans sowieso aanwezig dat er nog probleempjes zouden kunnen ontstaan. Het is een rotplek om een wond te hebben, want je knie is constant in beweging. Dat helpt natuurlijk niet bij het herstel."

Hoogerland blijft in elk geval strijdvaardig en wil Parijs halen. Na afloop van La Grande Boucle krijg de Zeeuw overigens nog geen rust. Hij gaat namelijk een groot aantal criteriums af, waaronder de Acht van Chaam en de Draai van de Kaai in Roosendaal. Ook vindt er volgende week woensdag een huldiging plaats in zijn woonplaats Yerseke.

Nederlandse hackers vast voor betrokkenheid bij Anonymous

De politie heeft dinsdagavond vier Nederlandse internetactivisten aangehouden voor betrokkenheid bij de hackersgroep Anonymous. De vier zijn volgens het OM verantwoordelijk voor het hacken van onder meer de datingsite pepper.nl, het internet- en chatbedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.

Het gaat om een 17-jarige jongen uit Doetinchem, een 18-jarige man uit Breda, een 25-jarige Rotterdammer en een 35-jarige man uit Roosendaal, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Bij het doorzoeken van hun woningen zijn vijftien computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Het betrof een internationale actie waarbij in het buitenland nog eens zeventien verdachten zijn aangehouden.

Het OM kwam de vier op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. De hackers verschuilden zich achter de schuilnamen Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time, maar konden in korte tijd worden geïdentificeerd. Daarna zijn ze aangehouden.

Het zou gaan om een splintergroepering van het internationale collectief van Anonymous. De vier zouden opereren onder de naam Antisec NL, wat voor Anti Security Nederland staat. De groep deed via Twitter verslag van inbraken. Hun belangrijkste doel was volgens justitie onder meer het stelen en openbaar maken van vertrouwelijke gegevens van overheidsdiensten en -bedrijven.

Anonymous viel onder meer sites van Paypal, Visa en Mastercard aan omdat ze weigerden donaties aan Wikileaks uit te voeren. In de Verenigde Staten heeft de FBI nog eens zestien hackers aangehouden. In Engeland werd een 16-jarige verdachte vastgezet.

Een 21-jarige verdachte uit het Amerikaanse New Jersey zou vertrouwelijke informatie van de servers van het bedrijf AT&T hebben gehaald. De informatie werd vorige maand door de hackersgroep Lulz Security, ook wel Lulzsec, op internet gezet.

Lulzsec zou een afsplitsing van Anonymous zijn, waar de jonge verdachte uit Engeland ook aan verbonden zou zijn. Eerder deze week brak de hackersgroep nog in op de servers van onder meer The Sun, een van de tabloids van de omstreden mediatycoon Rupert Murdoch. Hij ligt onder vuur vanwege het afluisterschandaal bij het onlangs opgeheven News of the World.

Anonymous werkt inmiddels online aan een reactie. In een nog niet definitieve tekst stond even voor 11.00 uur onder meer dat de regeringen die hackers hebben aangehouden 'hebben besloten dat ze genoeg hebben van het recht van hun burgers op vrijheid'. De groep vergelijkt de hackaanvallen met demonstreren op straat. Daarom zou het niet mogen worden verboden. De groep stelt ook dat voor iedere arrestant tien nieuwe zullen opstaan. De houding van overheden zou daarmee zinloos zijn. Anonymous ontkent een ‘terroristische groep’ te zijn. Ze wijzen erop dat regeringen die oorlogen starten zelf dat predikaat verdienen.


Hackers vast voor betrokkenheid bij Anonymous (Foto: Novum)

[NBA] Ming definitief met pensioen

Yao Ming stopt definitief met basketballen. De Chinees van 2.29 meter heeft woensdag tijdens een persconferentie in Shanghai gezegd dat een reeks blessures hem dwingt te stoppen.

"Ik beëindig mijn carrière formeel", liet de center weten. Yao meldde aan de slag te gaan bij zijn voormalige Chinese team Shanghai Sharks, waarvan hij eigenaar is.

"Mijn spelerscarrière begon bij die club, ik hoop dat ik iets terug kan doen", aldus Ming, die sinds 2002 uitkwam voor Houston Rockets. Mogelijk wordt de basketballer, die negen seizoenen in de NBA speelde, technisch directeur in Shanghai.

Ming miste in zijn eerste drie seizoenen voor de Rockets slechts twee van de 246 duels. Door blessures miste de populaire speler de laatste zes jaar echter zo'n 250 NBA-wedstrijden. Hij werd acht keer gekozen in het NBA All Star Team. De Chinees miste de gehele jaargang 2009-2010 vanwege een gebroken linkervoet. Door een enkelbreuk kwam hij afgelopen seizoen slechts vijf duels in actie.

Ming kwam in zijn NBA-loopbaan tot een gemiddelde van negentien punten en ruim negen rebounds per wedstrijd. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Beijing droeg de superster de Chinese vlag tijdens de openingsceremonie.

Shadows of the Damned-director weg bij Grasshopper

Massimo Guarini, director van Grasshoppers laatste game Shadows of the Damned, heeft Grasshopper verlaten. Hij heeft zijn eigen studio opgericht onder de naam Ovosonico Productions. Hij heeft een placeholder website online gezet, welke hier te vinden is. De nieuwe studio zal zich naast games ook bezighouden met muziek en films.

Guarini heeft zich voor Shadows of the Damned bezig gehouden met enkele games van Ubisoft, waaronder die binnen de Splinter Cell- en Rainbow Six-serie. Vorige maand is zijn nieuwste game, Shadow of the Damned verschenen. De game kreeg positieve reviews, maar is tot dusver tegenvallend in de verkopen.

De Graafschap bekijkt Zweedse keeper

De Graafschap houdt de Zweedse doelman Kristoffer Nordtfeldt van IF Brommapojkarna goed in de gaten.

Directeur voetbalzaken Leen Looyen van de Doetinchemse club bekeek Nordfeldt afgelopen maandag tijdens een competitiewedstrijd in Zweden. Dat schrijft De Gelderlander. De 22-jarige doelman staat ook bij Jong Zweden onder de lat.

Nordfeldt speelt sinds 2008 bij IF Brommapojkarna. Zijn contract loopt eind november af. De Graafschap had eerder overeenstemming met de Tsjechische Tomas Vaclik bereikt, maar dat ging niet door. De transfer werd geblokkeerd, omdat hijniet door de medische keuring kwam.

De Graafschap speelde gisteravond de eerste serieuze oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Go Ahead Eagles werd met 1-0 verslagen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd na een kwartier spelen gemaakt door Yuri Rose. Djelil Abdula was nog niet aanwezig. De Macedoniër wacht nog op een werkvergunning.

Maaskant: "We maken zeker kans"

Trainer Robert Maaskant vindt het terecht dat Wisla Kraków zich heeft geplaatst voor de volgende kwalificatieronde voor de Champions League.

"De kwalificatie voor de volgende ronde is zonder meer terecht", stelt Maaskant op de website van Wisla Krakow. "We hadden volledig de controle over de wedstrijd, hoewel het best lastig was. De tegenstander speelde erg verdedigend en ik vond dat we het onszelf met name voor rust te moeilijk maakten."

Wisla Krakow won in eigen huis met 2-0 van Skonto Riga uit Letland. De ploeg van Maaskant had de uitwedstrijd met 1-0 gewonnen en blijft daardoor in de race om deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Kew Jaliens en Michael en Lamey begonnen allebei in de basis bij de Poolse ploeg.

"Het verschil in de score uitdrukken", antwoordt Maaskant op de vraag wat de opdracht was in de tweede helft. "We drongen aan, maar scoorden niet. Gelukkig pakte de ploeg het prima op, want na zes minuten was het 1-0 en was de wedstrijd beslist. Het is een lange route naar de Champions League, maar we maken zeker kans."

Volgende week speelt Wisla in de derde kwalificatieronde tegen de Bulgaarse kampioen Litex Lovech.

Man die 'taart' naar Murdoch gooide aangeklaagd

De man die dinsdag een taart van scheerschuim in het gezicht van Rupert Murdoch probeerde te duwen is in staat van beschuldiging gesteld. De 26-jarige Jonathan May-Bowles ondernam zijn actie tijdens de hoorzitting in het Britse Lagerhuis over het uitdijende afluisterschandaal rond het boulevardblad News of the World.

May-Bowles is aangeklaagd wegens overtreding van de wet op de openbare orde. Murdoch raakte niet gewond, maar zijn vrouw Wendi Deng sprong op en sloeg May-Bowles hard op zijn hoofd. May-Bowles moet op 29 juli voor de rechtbank verschijnen.

Media hebben hem geïdentificeerd als de Britse komiek Jonnie Marbles.


Man die 'taart' naar Murdoch gooide aangeklaagd (Foto: Novum)

Corinthians trekt de stekker uit Tévez-deal

Gisteravond werd al bekend dat de transferovereenkomst van Carlos Tévez tussen Manchester City en Corinthians aan het wankelen was. Vanochtend is bekend geworden dat de transfer niet doorgaat, nadat de Braziliaanse ploeg heeft besloten om er niet mee door te gaan.

City leefde in de veronderstelling dat alles in kannen en kruiken was en dat Tévez voor 45 miljoen euro naar Brazilië zou gaan. Corinthians meldt echter dat er niet genoeg tijd was om de Argentijn aan zich te binden binnen de Braziliaanse transferperiode. Deze sluit op donderdag om 5 uur ’s ochtends. De oude club van de aanvaller gaan er vanuit dat hij in januari wel die kant op komt.

De verklaring van de Corinthians luidde: “Het bestuur van Sporting Club Corinthians meldt hierbij officieel dat het onmogelijk is om de Argentijnse-spits Carlos Tévez te huren. Wij erkennen de moeite van Manchester City en iedereen die gemoeid was met de onderhandelingen, het is echter niet haalbaar om een transfer tot stand te brengen. De transferperiode om buitenlandse spelers te halen sluit namelijk op woensdag (Braziliaanse tijd).”

Prototype 2 komt in april 2012

Alex Mercer en James Heller zullen in april 2012 met elkaar afrekenen in Prototype 2. Om dit te vieren is de officiële website van de game online gezet en zal daar binnenkort het eerste deel uit een trilogie van trailers verschijnen. Momenteel is de website nog helemaal leeg maar zodra er een trailer is zie je de update hier verschijnen.

In Prototype 2 speel je met James Heller. Hij heeft alles verloren wat hij te verliezen had en omarmt het virus om wraak te nemen op de oorzaak van zijn verlies: Alex Mercer. Heller zal een hoop nieuwe trucjes in zijn arsenaal hebben om het gevecht aan te gaan in de verwoeste stad van New York.

Prototype 2 komt in april 2012 uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Besluit spoorverbreding Utrecht vernietigd

De Raad van State heeft woensdag het tracébesluit over de spoorverbreding in en rond Utrecht vernietigd. Een aantal Utrechters die rondom het spoor wonen was bij de raad in beroep gegaan tegen de verbreding, waarvan de voorbereidingen al zijn gestart.

De raad bleek het met de omwonenden eens dat er bij het nemen van het besluit onvoldoende aandacht is besteed aan de mogelijke toename van trillingen in hun woningen.

Besluit spoorverbreding Utrecht vernietigd
Besluit spoorverbreding Utrecht vernietigd (Foto: ANP)

[Tour] Gilbert: "Ik kan niet meer ontsnappen"

Het is nog maar de vraag of Phlippe Gilbert de groene trui naar Parijs zal brengen. De Belg, die in dienst van Omega Pharma-Lotto rijdt, heeft een achterstand van 69 punten op leider Mark Cavendish. De komende ritten worden in de Alpen verreden, waardoor het voor de Belg een lastige opgave gaat worden.

"Team HTC-Columbia houdt me echt in de gaten," aldus Gilbert over de ploeggenoten van Cavendish. "Ik probeer wel om mee te gaan in een ontsnapping, maar dat lukt echt niet. Renners zoals Peter Velits, Tony Martin en Bernard Eisel van HTC houden me in de gaten. Dat is koers. Dat is het enige wat ze moeten doen: mij en Rojas blokkeren. Dan is het normaal dat ze me in het vizier houden."

Gilbert is niet van plan de strijd te staken, maar blijft wel realistisch. "Die groene trui is een doel, maar anderzijds betreur ik het een beetje dat ik meestrijd voor dat klassement. Ik kan niet meer mee in een ontsnapping. Het is nu veel moeilijker om nog een tweede rit te winnen."

Veel overtredingen rond werken met straling

Zeventig procent van de buitenlandse werknemers die in Nederland werken met radioactieve bronnen, hebben vaak niet het vereiste stralingspaspoort of het is niet in orde. En bij bedrijven waar wordt gewerkt met stralingsbronnen worden in 63 procent van de gevallen de regels overtreden, blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie over 2010.

De inspectie voerde op 52 locaties controles uit, waar in totaal zestien Nederlandse en buitenlandse bedrijven onderzoek deden. Ze onderzochten bijvoorbeeld bruggen, schepen of transportleidingen op inwendige afwijkingen, waarbij scans worden gemaakt met sterke radioactieve bronnen of röntgentoestellen.

Buitenlandse werknemers die in Nederland met deze apparatuur willen werken, moeten zijn gekeurd door een stralingsarts. Ook moeten ze in het bezit zijn van een stralingspaspoort, waarin onder meer wordt bijgehouden aan welke doses straling iemand al is blootgesteld. Dan weet een volgende werkgever of de betreffende werknemer nog kan worden ingezet zonder dat de wettelijke limiet voor blootstelling aan straling wordt overtreden.

Ook de helft van de locaties voldeed niet aan de vereisten, constateerde de Arbeidsinspectie. Dan gaat het om het onvoldoende afbakenen van het werkterrein en het werken met apparatuur die niet is gekeurd. Bij het gebruik van vaste stralingsbronnen in onder meer musea, gieterijen, elektronicabedrijven en transportondernemingen werd in 63 procent van de gevallen kleine overtredingen van de regels geconstateerd.

Nergens werd een situatie aangetroffen waar werknemers onmiddellijk gevaar liepen om te worden blootgesteld aan een hoge dosis straling, aldus de inspectie.

[Tour] B-staal Kolobnev ook positief

Het begint er steeds slechter uit te zien voor Alexander Kolobnev. De renner van Team Katyusha werd in de vijfde rit van de Tour de France betrapt op het gebruik van hydrochlorothiazide. Inmiddels is ook de uitslag van het B-staal bekend; positief.

Kolobnev zal nu te maken krijgen met de zeer strenge regels, die Team Katyusha hanteert voor dopinggebruikers. Het ontslag is één van de logische gevolgen. Dat geldt ook voor de boete, die de wielrenner moet betalen. Deze is echter niet mals, aangezien het mogelijk om een bedrag van vijf keer zijn jaarsalaris, een bedrag van 500.000 euro, gaat. Bovendien zal de Russische wielerbond ook nog een sanctie gaan bepalen.

Hydrochlorothiazide, dat wordt afgekort tot HCT, kan gebruikt worden ter maskering van een verboden middel.

Limbo vandaag op PSN

De game Limbo is per vandaag ook beschikbaar op het Europese Playstation Network, in navolging van Noord-Amerika waar de game gisteren al gereleased werd. In Japan moeten ze nog wel even wachten: Limbo is daar pas verkrijgbaar op PSN vanaf 4 augustus. De game van onafhankelijke ontwikkelaar Playdead kwam eerst exclusief uit op de Xbox 360.

Limbo is een game waarin je als jongetje moet zien te overleven in een duister bos, een vervallen stad en tot slot een gevaarlijke fabriek. Dit doe je door goed na te denken en snel te reageren op de vallen die overal voor je klaar liggen. Het geheel is met de hand geïllustreerd, waardoor de zwart-witte omgevingen echt tot leven komen, en ook de soundtrack (die verkrijgbaar is via iTunes) draagt bij aan de sfeer.

Verdwaald in een bos...

Naast het verschijnen van de game op PSN, staat er ook een release gepland voor Steam: PC gamers kunnen vanaf 2 augustus met Limbo aan de slag gaan.

Final Fantasy Type-0 datum en videos

Final Fantasy Type-0 is een aankomende game in het Fabula Nova Crystallis-universum van Square Enix. Nu heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt dat de game op 13 oktober in Japan voor de PSP zal verschijnen. Een Westerse release van het spel is nog niet bekendgemaakt maar er wordt wel naar gekeken.

Square Enix heeft tegelijkertijd met de datum ook een trailer vrijgegeven van zo'n vijf minuten. Famitsu, een Japans tijdschrift, heeft nu ook een zeven minuten durende gameplayvideo online gezet. In de video wordt er ook commentaar gegegeven door Game Director Hajime Tabata. Eén nadeel, het is allemaal Japans. 13 oktober komt Final Fantasy Type-0 uit op de PSP, bekijk hieronder de filmpjes.

Situatie Somalië krijgt status hongersnood

De Verenigde Naties hebben de noodsituatie in twee zuidelijke regio's in Somalië woensdag formeel uitgeroepen tot een hongersnood. Dat meldde het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp (OCHA) in de Keniaanse hoofdstad Nairobi in een verklaring.

Het gebeurt hoogst zelden dat de VN het beladen woord hongersnood gebruiken om een noodsituatie te beschrijven. De laatste keer dat de VN meldden dat er hongersnood heerste in Somalië, was 19 jaar geleden.

Situatie Somalië krijgt status hongersnood
Situatie Somalië krijgt status hongersnood (Foto: ANP)

Ruim 1 op 100 mensen wil nooit seks

Meer dan 1 procent van de wereldbevolking ondergaat liever een wortelkanaalbehandeling dan dat ze met iemand het bed induiken. Zij voelen zich dan ook tot niemand aangetrokken. Deze schokkende conclusie trekt de Canadese seksuoloog Anthony Bogaerts, die beweert dat aseksualiteit naast hetero-, homo- en biseksualiteit als een seksuele geaardheid kan worden gezien.

"Ik zie regelmatig cliënten met dit probleem", laat een Belgische seksuologe weten. "Het is een drama. Mensen komen hier met de vraag of ze geen pilletje mogen hebben, maar er is geen medicatie tegen. Vooral mensen die perfectionistisch zijn, hebben het. Ze zijn enorm veeleisend."

Ondanks dat ze nooit te verleiden zijn tot een vrijpartij, heeft een op de drie aseksuelen toch een partner gevonden. "Ze hopen zo hun aseksualiteit kwijt te raken, maar meestal hebben ze dan gewoon seks om hun partner te plezieren."

Hulk Hogan en pornoactrice lenen stem aan Saints Row

Voormalig worstelaar Hulk Hogan en pornoactrice Sasha Grey verlenen hun stem aan het actiespel Saints Row: The Third. Ook Daniel Dae Kim, bekend van de tv-series Lost en Hawaii Five-O, doet mee. Dat heeft game-uitgever THQ bekendgemaakt in aanloop naar strip-, film- en gamebeurs Comic-Con.

Grey spreekt de stem in van Viola DeWynter, de rechterhand van de baas van een crimineel imperium, terwijl Hogan min of meer zichzelf blijft door de stem van een Mexicaanse worstelaar in te spreken. Kim werkt voor de tweede keer mee aan een Saints Row-game en stapt wederom in de schoenen van bendelid Johnny Gat.

In het actiespel is het aan de speler om zijn criminele imperium te beschermen tegen aanvallen van andere bendes. Humor vormt een belangrijk onderdeel van Saints Row: The Third, waardoor de game verschilt van vergelijkbare spellen, zoals Grand Theft Auto.

Saints Row: The Third wordt in november uitgegeven voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Hulk Hogan en pornoactrice lenen stem aan actiegame (Foto: Novum)

Opnieuw besmette patiënten Maasstad overleden

In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn opnieuw vier patiënten overleden die de multiresistente klebsiellabacterie hadden opgelopen. Dat meldt de NOS woensdag. Het ziekenhuis kampt al zeker sinds september vorig jaar met de bacterie.

Een van de overleden patiënten lag op de brandwondenafdeling. Daar was de bacterie tot nu toe niet vastgesteld. Vooralsnog is bij zeventig mensen de bacterie vastgesteld en zijn 25 besmette patiënten overleden.

Een commissie onder leiding van een Leidse hoogleraar bekijkt de dossiers van alle overleden patiënten om vast te stellen in hoeverre de bacterie heeft bijgedragen aan hun overlijden. Begin september worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Premier League klaar voor hawkeye-systeem

De Premier League hoopt vanaf het seizoen 2012-2013 hawkeye in te kunnen zetten bij discutabele beslissingen over doelpunten. De Engelse competitie heeft geïnvesteerd in het volgsysteem van de bal, dat reeds wordt gebruikt bij tennis en cricket. Premier League-baas Richard Scudamore denkt dat de technologie al kan worden ingezet bij het voetbal.

De Premier League is bij de invoering van het hightech hulpmiddel ter ondersteuning van scheidsrechters afhankelijk van de FIFA. De International Football Association Board (IFAB), het regelgevend orgaan van de wereldvoetbalbond, komt enkele weken voor aanvang van het seizoen bij elkaar om resultaten te bespreken van in juli volgend jaar te houden tests.

"De techniek is beschikbaar", laat Scudamore weten. "De Premier League zou het morgen nog invoeren als dit mogelijk was. Nu FIFA zich er op constructieve wijze aan heeft gecommitteerd denken we dat 2012-2013 een realistische doelstelling is."

Sepp Blatter hoopt dat er een werkend systeem is voor het WK van 2014 in Brazilië. De FIFA-preses was geen voorstander van de inzet van technologische hulpmiddelen, maar ging overstag na een niet toegekend doelpunt van Engeland tegen Duitsland in de knock-outfase van het afgelopen WK. Blatter bood zijn excuses aan aan de Britten voor de fout.

In de aanloop naar een vergadering van IFAB in maart werden negen verschillende systemen getest, maar geen enkele technologie was accuraat genoeg. Hawkeye zat niet bij de negen onderzochte technologieën.

UEFA-voorzitter Michel Platini houdt vast aan de inzet van extra assistent-scheidsrechters. Het systeem met vijf leidsmannen wordt toegepast tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, nadat het onder andere werd getest in de Europa League.

Alkmaar mag prostitutieramen sluiten

De gemeente Alkmaar mag 92 prostitutieramen op de Achterdam sluiten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Alkmaar weigerde de vergunning voor de ramen te verlengen, omdat de panden zouden zijn gekocht met crimineel geld, waaronder een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering in 1983. De rechtbank oordeelde eerder dat daar te weinig bewijs voor was. De Raad van State is het daar niet mee eens.


Alkmaar mag prostitutieramen sluiten (Foto: Novum)

Iran schiet Amerikaans spionagevliegtuigje neer

Iran heeft een onbemand Amerikaans spionagevliegtuigje uit de lucht geschoten. Het vliegtuigje vloog boven het uraniumverrijkingscomplex Fordo in Centraal-Iran. De Revolutionaire Garde heeft het vliegtuigje neergeschoten, meldde parlementslid Ali Aghazadeh Dafsari woensdag op een staatswebsite. In het bericht stond niet wanneer het incident plaatshad.

Iran is met de internationale gemeenschap in conflict over het omstreden Iraanse kernprogramma. Het Westen is ervan overtuigd dat Iran kernwapens wil maken, maar het land ontkent dat.

Fordo is naast een militaire basis gebouwd om het te kunnen beschermen in geval van een aanslag. Iran erkende pas in september 2009, toen westerse inlichtingendiensten achter het bestaan van Fordo kwamen, dat het complex bestond.

Apple boekt recordwinst

Ondanks de toenemende concurrentie zit de verkoop van de iPhone en iPad nog altijd in de lift. Apple maakte dinsdagavond bekend dat de omzet en winst van het bedrijf een recordhoogte hebben bereikt. De hardwaregigant heeft in het derde kwartaal van het boekjaar, dat 25 juni afliep, een winst gemaakt van 5,16 miljard euro.

Ten opzichte van vorig jaar is de verkoop van de iPhone met 142 procent gestegen naar 20,34 miljoen verkochte exemplaren. Er gingen meer iPads over de toonbank, namelijk 9,25 miljoen stuks. De verkoop van de tablet steeg met 183 procent. In het afgelopen boekjaar introduceerde Apple de iPad 2 en de iPhone 4.

Het aantal verkochte iPods is met twintig procent gedaald. In het afgelopen kwartaal gingen nog 7,54 miljoen iPods over de toonbank.

Apple-voorzitter Steve Jobs liet weten tevreden te zijn over de financiële resultaten. Over plannen voor een onthulling van een nieuwe iPhone in september, een gerucht dat al langer in de lucht hangt, maakte Jobs geen opmerkingen. "Op dit moment richten we ons volledig op de release van iOS 5 en iCloud, komende herfst", liet de topman aantekenen.

Steigerbouwer overleeft val van dertig meter

Een 23-jarige bouwvakker is dinsdagochtend in Den Haag zo'n dertig meter naar beneden gevallen. De man uit Rockanje viel tijdens het opbouwen van een steiger aan de Bocht van Guinea. Hij liep diverse botbreuken en inwendige verwondingen op, meldt de politie.

De man viel rond 11.00 uur. Agenten troffen de steigerbouwer aan terwijl een bewoonster van het complex, een arts, met een andere omstander bezig was hem te fixeren. De Zuid-Hollander was bij kennis.

Brandweerlieden en agenten hebben een hek weggeknipt en struiken omgezaagd, zodat hij kon worden weggehaald. De man is vervolgens met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Doutzen sleept Phyllon overal mee naartoe

Doutzen Kroes houdt haar zoontje Phyllon het liefst zo dicht mogelijk in haar buurt als ze aan het werk is. Het 26-jarige model rondde vorige week de opnamen voor haar eerste film Nova Zembla af.

"Hij is niet op de set", vertelde Doutzen tijdens de opnamen voor de camera van Novum Nieuws. "Wel in het hotel. Het is gewoon te veel met al die pers en al die mensen. Maar ik geef nog borstvoeding, dus hij moet overal mee naartoe. En dat vind ik ook heel fijn." Kroes kan na een draaidag niet wachten tot ze haar baby weer in haar armen kan sluiten. "Het is zo leuk nu. Hij is zes maanden en het wordt alleen maar leuker."

Ook regisseur Reinout Oerlemans probeert zijn gezin te betrekken bij zijn filmproject. "In het laatste shot van de film zie je Doutzen en Robert over het strand lopen en dan komt er een prachtig helikoptershot", verklapt hij. "Dan komt er een klein kindje bij en die springt ze in de armen. Dat is mijn zoon Benjamin."

Ziekenhuisdirecteuren verdienen te veel

De meeste ziekenhuisdirecteuren verdienden in 2010 nog steeds meer dan de balkenendenorm van 190 duizend euro per jaar. Dat concludeert het Financieele Dagblad woensdag op basis van onderzoek in de jaarverslagen van de ziekenhuizen. Gemiddeld verdiende de bazen van ziekenhuizen ruim 240 duizend euro per jaar.

Ruim negentig procent van de directeuren kwam boven het maximale bedrag uit dat bestuurders in de publieke en semipublieke sector mogen verdienen. Dat is evenveel als in 2009.

Ook de door de branche zelf gestelde maximale beloning wordt door veel directeuren overschreden. Veertig procent verdient meer dan de 247 duizend euro die toegestaan is voor directeuren van complexe instellingen of van ziekenhuizen die in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld zijn.

Uit de jaarverslagen blijkt verder dat de resultaten van de meeste ziekenhuizen afgelopen jaar postief waren. Gemiddeld was de winstmarge twee procent. Ziekenhuizen zouden echter nog onvoldoende voorbereid zijn op slechtere jaren.

Gemiddeld bedroeg het eigen vermogen van de ziekenhuizen veertien procent van het balanstotaal. De sector heeft zelf eerder gesteld dat vijftien procent het minimum is.


Ziekenhuisdirecteuren verdienen te veel (Foto: Novum)

[Tour] De etappe van vandaag

Alweer een lastige overgangsetappe in de Tour de France vandaag. De klassementsrijders zullen zich wellicht niet mengen in de strijd om de dagzege, maar ze gaan wellicht wel op zoek naar tijdswinst. De finish ligt in het Italiaanse Pinerolo.

Gap
Gap heeft al twintig keer de Tour de France op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Recente winnaars voor Thor Hushovd gisteren in de stad zijn onder andere Erik Zabel, Alexandre Vinokourov en vorig jaar nog Ségio Paulinho. Daarnaast was het de startplaats in enkele etappes naar de L'Alpe-d'Huez, onder andere in 2006 toen Fränk Schleck won.

Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Pinerolo

Er wordt voor het eerst gefinisht in Pinerolo, dat de eerste Italiaanse finishplaats is sinds de Prato Nevoso in 2008. Die rit werd gewonnen door de Australiër Simon Gerrans, die de Spanjaard Egoi Martínez voor wist te blijven.

Pinerolo was in het verleden zowel Frans als ook Italiaans. Na lang getouwtrek is het uiteindelijk een Italiaanse stad geworden. Het heeft 36.000 inwoners en ligt niet ver van Turijn. In de stad werd in 2006 tijdens de Olympische Winterspelen de curlingwedstrijden gehouden. Hieronder de highlights van de finale van de mannen tussen Finland en Canada.


Etappebeschrijving

Het peloton krijgt weer een lastige etappe voor de kiezen. Er moeten vijf bergen beklommen te worden, waarbij de laatste op acht kilometer van de streep ligt. Na twee opwarmertjes van derde categorie wacht na 96,5 kilometer de Col de Montgenèvre (7,9 kilometer aan 6,1%) van tweede categorie.

Vervolgens wordt er gereden naar de eerste categorieklim van Sestrières. De 11,1 kilometer lange klim aan 6,3% kent zijn top op 117 kilometer, waarna er dus nog 62 kilometer gekoerst moet worden. Hiervan zijn er een dikke veertig bergaf naar de voet van de Côte de Pramartino (2e categorie, 6,7 km aan 6%), die zijn top heeft op acht kilometer van de streep. Daarna wordt er richting de finish in Pinerolo gedaald.

Verwacht wordt dat er een vluchtersgroepje vooruit kan blijven. Het betekend niet dat de kopmannen een rustige dag zullen hebben, aangezien er bij een slechte dag toch veel tijd verloren kan worden. Andy Schleck zal in ieder geval beter moeten dalen dan gisteren.

Profiel


Klassement na zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 69:00.56
2 Cadel Evans Aus BMC +1.45
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +3.03
5 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +3.26
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank +3.42
7 Ivan Basso Ita Liquigas +3.49
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +6.04
10 Rigoberto Uran Col Team Sky +7.55
19 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +12.56
42 Robert Gesink NED Rabobank + 39,49
55 Laurens ten Dam NED Rabobank + 55,51
84 Bauke Mollema NED Rabobank + 1:26,32
95 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 1:36,09
117 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 1:56,46
119 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 1:56,54
137 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 2:10,07
140 Niki Terpstra NED Quick-Step + 2:11,56
143 Addy Engels NED Quick-Step + 2:15,00


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Xabier Zandio, Johnny Hoogerland
**** Robert Gesink, Egoi Martinez
*** Samuel Sanchez, Jerome Coppel
** Alberto Contador, Cadel Evans 
* Sylvain Chavanel, Jean-Christophe Peraud

Fotograaf geslagen bij opnamen New Kids

Een fotograaf is in Haarlem geslagen toen hij foto's wilde maken bij de opnamen van een nieuwe film van de New Kids uit Noord-Brabant. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling, maar vooral om de schade te kunnen verhalen als zijn camera stuk blijkt te zijn, meldt hij op Twitter.

De fotograaf, Michel van Bergen, was dinsdag op de Conradweg om foto's te maken van de opnamen voor New Kids Nitro. Toen zou iemand van de crew hebben geroepen dat hij geen foto's mocht maken. Omdat het een openbare weg is, bleef de fotograaf staan. Daarop zou iemand van de crew een verkeersregelaar hebben opgedragen hinderlijk in zijn beeld te gaan staan.

Een ander zou hem vervolgens een klap op zijn camera hebben gegeven. Weer een ander sloeg hem tegen zijn oor. Hij weet niet of de klappen zijn uitgedeeld door mensen die bij de crew horen.

Rijken hebben veel vaker seks

Aan alle voordelen van een hoog inkomen is er nu nog eentje toegevoegd. Rijke gezinnen hebben namelijk veel vaker seks. Dit blijkt uit een recent, Australisch onderzoek.

Relationships Australia heeft de neukfrequentie naast het inkomen gelegd en zo doende iets opmerkelijks ontdekt. Mensen met een gezamenlijk jaarinkomen van 80.000 Australische dollars, ruim 60.000 euro, zijn tussen de lakens veel actiever dan mensen met een salaris van omgerekend 45.000 euro. De rijkere atellen hebben zelfs bijna tweemaal zoveel seks als zij die het met iets minder moeten doen.

Het onderzoek heeft nog iets schokkends opgeleverd. Zo wordt er over het algemeen minder gerampetampt dan 3 jaar geleden. In 2011 is men minstens 3 procent minder seksueel actief dan in 2008.

Geen extra geld voor Hoorn van Afrika

Nederland is voorlopig niet van plan het bedrag dat het kabinet heeft toegezegd voor noodhulp aan de Hoorn van Afrika te verhogen. Dat zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) woensdagochtend op Radio 1 naar aanleiding van een oproep van hulporganisatie Oxfam Novib.

Het kabinet maakte vorige week bekend vijf miljoen euro extra uit te trekken voor noodhulp aan de Hoorn van Afrika. Het geld komt bovenop de ruim tien miljoen euro die al was toegezegd aan Ethiopië en Somalië.

Oxfam riep donoren dinsdag dringend op te voorzien in de achthonderd miljoen dollar die nodig is om tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika te helpen. De hulporganisatie vindt dat rijke westerse landen de hand op de knip houden. Daarbij werden Denemarken, Italië en Frankrijk bij naam genoemd, maar Nederland niet.

Knapen zei dat Nederland voorlopig geen extra geld vrijmaakt voor noodhulp. "Dat hebben we vorige week nog gedaan. We hopen dat ook burgers in actie komen." De staatssecretaris bracht dinsdag een bezoek aan het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia. Volgens hem trekken steeds meer mensen naar het kamp en barst het uit zijn voegen.

De droogte in de Hoorn van Afrika is de ergste in zestig jaar. Het getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Sudan. Op giro 555 kwam tot nu toe 3,5 miljoen euro binnen voor de slachtoffers.


Geen extra geld voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)

Carice in Game of Thrones

Carice van Houten (nsfw) is gecast voor het tweede seizoen van de Amerikaanse medieval-fantasy serie Game of Thrones. Dit meldt het AD woensdag. Na een jaar rust zegt Carice weer helemaal klaar te zijn voor een nieuw avontuur: "Ik heb veel zin om weer te gaan spelen."

De 34-jarige actrice zal de rol krijgen van Melisandre, een mysterieuze tovenares die tevens als adviseur dient van Stannis Baratheon, de jongere broer van King Robert Baratheon. Eén van de doelen van Melisandre is het opdringen van haar religie aan de rest van de mensheid.

Game of Thrones is gebaseerd op de boekenserie A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse schrijver George R. R. Martin. De serie draait om zeven adellijke families die strijden om de macht over het mythische land van Westeros. Naar verwachting wordt het tweede seizoen van Game of Thrones in het voorjaar van 2012 uitgezonden op de Amerikaanse zender HBO.


Carice van Houten in het tweede seizoen van Game of Thrones (Foto: Novum)

Baas EA: "Nintendo heeft perfecte tijd gekozen voor Wii U"

Volgens de baas van Electronic Arts, John Riccitiello, heeft Nintendo de perfecte tijd gekozen voor het lanceren van de Wii U. Riccitello is het er niet mee eens dat de Wii U geen succes kan worden omdat hij te laat uitkomt en niet krachtiger zal zijn dan de Xbox 360 en PlayStation 3.

Riccitiello geeft aan dat het altijd heel normaal was om meerdere consoles te hebben in een bepaalde periode, waarbij de consoles technisch vaak dichtbij elkaar lagen. Vanuit de industrie gezien is dit eigenlijk helemaal niet gunstig. Consoles tellen nu nog maar 40% mee in de game-industrie, in 2000 lag dit nog op 80% aldus Riccietello. De tablet-markt wordt daarnaast ook steeds uitgebreider.

Doordat Nintendo nu de cyclus doorbreekt door met een console te komen op een ander tijdstip en het gebruikmaken van een soort tablet met die console is de tijd voor de Wii U perfect. Daarnaast is de baas van EA van mening dat de rekenkracht en de grafische vooruitgang niet het allerbelangrijkste meer is. Volgens hem zien veel mensen het verschil niet tussen 1080p en 720p dus wat ga je met al die kracht doen als het niet nodig is?

Volgens Riccitiello is er meer te halen uit micro-transacties en gaming tussen verschillende platforms zoals de console in combinatie met de PC. Sociale netwerken en activiteiten zijn ook erg belangrijk volgens Riccitiello. De Wii U zal in 2012 uitkomen.

"Feyenoord kan er snel weer anders uit zien"

Het was een hectische week voor Martin van Geel. De technisch directeur zag trainer Mario Been vertrekken en Leroy Fer benadrukte niet bij te willen tekenen.

Het afscheid van Mario Been was onvermijdelijk nadat een meerderheid van de spelers het vertrouwen in de trainer opzegden. "Ze waren niet te vermurwen", zegt Van Geel in Voetbal International. "Signalen naar de trainer toe hadden ze niet direct afgegeven, maar die zou dat wel hebben gevoeld, zeiden ze. Toen restte mij niets anders dan met deze boodschap naar Mario te gaan. Ze waren zó standvastig."

De Rotterdamse club hoort niet meer bij de Nederlandse top, realiseert Van Geel zich. "Na Feyenoord is er normaal gesproken nog maar een stap; het buitenland. Zo was het ooit. Maar op dit moment wilde Georginio Wijnaldum naar PSV en wil Leroy Fer naar FC Twente. Als die situatie over drie jaar nog zo is, heb ik gefaald", zegt Van Geel.

De technisch directeur heeft zo zijn vraagtekens bij de handelswijze van FC Twente. "De interesse van die club moet je eerst in de media lezen. Dan komt er wel een telefoontje en bieden ze twee miljoen euro voor Fer. Hoe kan ik dat serieus nemen? Fer is een speler met potentie die over een paar jaar voor miljoenen zal worden verkocht."

Feyenoord heeft door de financiële situatie nog geen aankopen kunnen doen. "We weten wat we nodig hebben, de lijntjes zijn gelegd. Als de KNVB ons toestemming geeft, kunnen we snel zaken gaan doen. Dan kan Feyenoord er snel zomaar weer anders uit kunnen zien. Maar tot die tijd: in de huidige selectie van Feyenoord zit al veel kwaliteit."

Jongen (16) vergrijpt zich aan lijk

De politie van het Zuid-Koreaanse Cheongju heeft vandaag een 16-jarige jongen opgepakt. De puber heeft namelijk zijn lusten gebotvierd op het lijk van een 68-jarige vrouw.

De vrouw wilde afgelopen maandag waarschijnlijk zelfmoord plegen en sprong van een hoog gebouw. In de vroege ochtend werd het stoffelijk overschot door de jongen aangetroffen in een tuin. In plaats van direct de politie te bellen, maakte hij zijn gulp open en bedreef de liefde met het levenloze lichaam.

Nadat hij was klaargekomen, wendde hij zich tot de politie en deed melding van de vondst. Eenmaal ter plaatse trof de politie verdachte sporen aan op het lijk. Omdat de knul tegenstrijdige verklaringen gaf, besloot de politie hem aan de tand te voelen.

De hitsige puber heeft inmiddels bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan necrofilie. De politie laat onderzoeken of de jongen geestesziek is.

Online Soccer Manager gaat '2.0'

Webbrowser-game Online Soccer Manager is afgelopen week geüpgradet naar versie '2.0'. In de nieuwe versie van het voetbalmanagement-spel zitten meer dan 73 verbeteringen waaronder een mobiele lay-out, verbeterde interface en verbeterde 3D-graphics.

Gamebasics, het Nederlandse bedrijf achter het spel, hoopt in 2014 zo'n 1,4 miljoen actieve spelers te hebben wereldwijd. In Nederland en België zit het aantal spelers momenteel op 230.000. Het spel is ook populair in het Midden-Oosten, Spanje, Portugal en Oost-Europa waar samen nog eens zo'n 500.000 mensen spelen op dit moment.

Momenteel zijn er verschillende apps in ontwikkeling voor iOS en Android om de game nog aantrekkelijker te maken. Deze moeten in het begin van 2012 uitkomen. Bekijk hier het vernieuwde Online Soccer Manager.

Politie neemt vingerafdrukken af op straat

De politie gaat binnenkort met een speciaal apparaatje vingerafdrukken afnemen op straat. Het gaat om een proef die in eerste plaats bedoeld is voor intensievere controle op illegale vreemdelingen, schrijft Trouw woensdag.

Zo'n 125 agenten van verschillende korpsen krijgen het apparaatje, een soort smartphone waarmee de agenten kunnen controleren of iemand legaal in Nederland verblijft. Er moet wel aanleiding zijn om iemand op zijn identiteit te controleren.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in de krant dat de proef een onderdeel is van het gewone politiewerk. "In plaats van op het bureau neem je ter plekke de vingerafdruk. Daardoor dring je de bureaucratie terug, zorg je voor meer blauw op straat en verbeter je het opsporingswerk."

De proef loopt tot het voorjaar. Dan wordt bekeken of de nieuwe technologie op bredere schaal kan worden ingezet.

'Zedelijke boerkini voorbeeld voor gereformeerden'

Bevindelijk gereformeerden kunnen nog wat leren van moslims als het gaat om zedelijkheid in het zwembad. Dat stelt de Landelijke Stichting ter Bevordering van de Staatkundig Gereformeerde Beginselen (LSBSGB), schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

'Zelfs' onder bevindelijk gereformeerden (orthodox-protestanten) zou de badmode nog maar weinig van het lichaam verhullen, terwijl moslima's zich kuis kleden in boerkini, badkleding die vrijwel het gehele lichaam bedekt. In het LSBSGB-blad In het spoor noemt de redactie het 'beschamend' dat deze 'afgodendienaars' het zevende gebod beter begrijpen en in de praktijk brengen.

PVV-leider Geert Wilders zou zich niet moeten verzetten tegen de boerkini, maar tegen Nederlanders die op stranden 'beslist onzedelijk gekleed gaan'. Het liefst zou de stichting ook het gemengd zwemmen aangepakt zien. In het artikel herinnert de stichting eraan dat ook dit tot in de jaren veertig taboe was.

In de Tweede Wereldoorlog werd in veel gemeenten onder NSB-invloed gemengd zwemmen toegestaan. Na de oorlog keerde het verbod slechts in enkele gemeenten terug. In Staphorst sneuvelde het verbod pas in 1979 en in Genemuiden in 1996.

Peter Beense te dik voor ruggenprik

Peter Beense heeft een kijkoperatie aan zijn linkerknie onder algehele narcose moeten ondergaan. Vanwege zijn zwaarlijvigheid kon de volkszanger geen ruggenprik krijgen.

"De specialist kon door mijn overgewicht helaas geen geschikte plek op mijn rug vinden om te injecteren", vertelt Beense aan het AD. Een plaatselijke verdoving was geen optie, omdat de operatie dan niet gegarandeerd pijnloos zou verlopen. Alles is volgens Beense goed gegaan. "Uit mijn knie is een stukje meniscus weggehaald dat het functioneren van het gewricht belemmerde."

De zanger gaat later dit jaar in België onder het mes voor een maagverkleining. Die operatie zou eigenlijk begin deze maand plaatsvinden, maar ging niet door omdat er problemen waren met de uitwisseling van medische gegevens tussen het ziekenhuis in België, de tussenpersoon en de verzekering.

Altidore: "Qua geld een offer gebracht"

Jozy Altidore, de nieuwe aanwinst van AZ, hoopt bij de Alkmaarse club te krijgen wat hij nodig heeft voor zijn loopbaan.

"Ikzelf beschouw het als een nieuwe kans, een nieuwe mogelijkheid", zegt de 21-jarige speler tegen De Telegraaf. "Ik kon met andere aanbiedingen elders veel meer verdienen, maar daar gaat het nu niet om. Ja, qua geld heb ik een offer gebracht, maar ik ben nog jong en heb het bij Villarreal erg moeilijk gehad met die grote selectie en vele spitsen."

"AZ is nog steeds een goede club, waar er mogelijkheden voor mij komen om me te ontwikkelen. Hier krijg ik wat ik nodig heb voor mijn loopbaan." Altidore heeft van tevoren veel informatie ingewonnen over AZ. Vooral Michael Bradley, die bij sc Heerenveen met Gertjan Verbeek heeft gewerkt, was belangrijk.

"Die was erg positief. Hij zei, dat de trainer goed was, hard werkt en veel traint op honderd procent", zegt Altidore. "In feite heeft hij veel overeenkomsten met de vader van Michael, Bob, die nog steeds coach is van het Amerikaanse nationale elftal. Ik weet uit ervaring dat dat goed voor mij is."

Gesink ontbreekt in criteriums na Tour

Robert Gesink laat de criteriums na Ronde van Frankrijk links liggen. De kopman van de Rabobankploeg heeft na een teleurstellende Tour behoefte aan een rustperiode. Daarna richt hij zich op de wedstrijden in het najaar.

Organisatoren hadden wel interesse in Gesink.  "Bij een ritzege in de Alpen gaan we toch nog een keer met hem praten"', zegt Martin van Steen, die met John van den Akker de renners contracteert voor 29 criteriums in Nederland en België

'Meer klachten over online winkels'

De Consumentenautoriteit heeft in het eerste halfjaar meer meldingen binnengekregen over problemen met online aankopen bij onbetrouwbare websites. Het aantal klachten over sms-diensten nam af.

Regelmatig leveren online winkels niet of reageren slecht op klachten van consumenten. Ook zijn er klachten over niet terugbetalen van geld als consumenten binnen de wettelijke bedenktijd een product hebben teruggestuurd. Onlangs zijn twee websites uit de lucht gehaald omdat er via het meldpunt ConsuWijzer klachten over waren binnengekomen.

'Meer klachten over online winkels'
'Meer klachten over online winkels' (Foto: ANP)

Oxfam laakt 'karigheid' landen bij noodhulp

Hulporganisatie Oxfam Novib heeft geen goed woord over voor de wijze waarop rijke landen de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika aanpakken. Volgens de Verenigde Naties is zeker een miljard dollar nodig om een humanitaire ramp te voorkomen, maar tot dusver houden veel westerse landen volgens Oxfam de hand op de knip: er zou nog zeker 800 miljoen dollar (564 miljoen euro) nodig zijn, meldde de organisatie woensdag.

Delen van Oost-Afrika (Ethiopië, Kenia en Somalië) kampen met de ergste droogte in tientallen jaren. Door mislukte oogsten, stervend vee en hoge voedselprijzen dreigt voor meer dan 10 miljoen mensen hongersnood, waarschuwde de VN.

Door zich terughoudend op te stellen, maken landen zich volgens Oxfam schuldig aan moedwillige verwaarlozing. Vooral Denemarken en Italië krijgen een flinke tik op de vingers, omdat ze nog niets hebben toegezegd. Nederland doneert 5 miljoen euro.

'Verdachte Middelburg viel familie vaker aan'

De 29-jarige man die wordt verdacht van de moord op zijn ex-schoonouders terroriseerde hen al langer. Hij werd vorig jaar al eens in Haarlem opgepakt omdat hij zijn toenmalige vriendin had mishandeld. Twee weken daarna stak hij haar huis in brand. Onlangs gooide hij een stoeptegel door de ruiten van haar vader, schrijft De Telegraaf woensdag.

De 59-jarige vader en de 55-jarige moeder werden maandagnacht vermoord in een woning aan de Hooge Meestraat. Na een klopjacht werd De verdachte op een nabijgelegen begraafplaats aangehouden door een arrestatieteam.

Dat de man ondanks zijn eerder acties kon toeslaan, komt volgens de krant doordat hij politie en justitie maandenlang aan het lijntje heeft gehouden. Bij het in brand steken van het huis van zijn ex-vriendin liep de verdachte ernstige brandwonden op. Daardoor lag hij maanden in een ziekenhuis.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt in de krant dat de politie in november, december en januari contact met hem heeft gehad om een afspraak te maken voor een verhoor, maar de verdachte zegde die afspraken steeds af. Toen is het dossier naar het OM gestuurd. De zaak zou nu klaar liggen om op zitting te worden gepland.

De Provinciale Zeeuwse Courant schreef dinsdag al dat de buurt vermoedde dat het om de ex-vriend van de dochter van de ouders ging. Heel de buurt zou al van de dreigementen hebben geweten.

[Copa] Suárez schiet Uruguay naar finale

In de halve finale van het Latijns-Amerikaanse toernooi Copa America heeft Uruguay dinsdag in het Argentijnse La Plata een 2-0 overwinning behaald op Peru. In de tweede helft van de wedstrijd scoorde de Uruguyaan en Liverpool-speler Luis Suárez twee keer. Hij noemde de overwinning na afloop opgewekt "overtuigend" dankzij het spelverloop in de tweede helft.

In de andere halve finale staan Paraguay en Venezuela woensdag tegenover elkaar.

Uruguay naar finale Copa América
Uruguay naar finale Copa América (Foto: ANP)

Hittegolf kost levens in VS

Zeker dertien mensen zijn in centrale en westelijke delen van de Verenigde Staten om het leven gekomen door de gevolgen van de zware hittegolf waar het land onder gebukt gaat. Dat meldden overheidsbronnen dinsdag.

Volgens het Amerikaanse nationale weerbureau zijn de afgelopen maand meer dan 1000 hitterecords gebroken. Omdat de extreme temperaturen hand in hand gaan met een hoge luchtvochtigheid, moeten kwetsbare groepen, zoals ouderen, vrezen voor hun gezondheid.

Tweede dag Vierdaagse droog van start

Zo'n veertigduizend lopers beginnen woensdag aan de tweede dag van de Vierdaagse van Nijmegen. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen zij zeker het eerste deel van de dag onder droge omstandigheden. Het KNMI verwacht pas later op de dag een regenbui. De temepratuur komt naar verwachting uit op zo'n 23 graden.

Dinsdag gingen 41.316 wandelaars van start voor hun tocht van dertig, veertig of vijftig kilometer. Van hen haalde er 1209 de finish niet. De organisatie sprak van een 'prachtige eerste dag' van de 95e editie van het loopevenement.

Cameron terug voor debat mediaschandaal

De Britse premier David Cameron is dinsdagavond vervroegd teruggekeerd van een reis naar Afrika. Woensdag spreekt hij in het lagerhuis over het mediaschandaal rond het blad News of the World (NotW). Het jaren oude schandaal werd begin deze maand explosief, nadat de krant The Guardian berichtte dat bij de NotW niet alleen beroemdheden werden afgeluisterd maar ook veel burgers, zoals het meisje Milly Dowler (1988-2002) dat werd vermoord.

Het aanzien van de conservatieve premier is beschadigd door diens banden met ex-topfiguren van de 7 juli opgeheven NotW.

Cameron terug voor debat mediaschandaal
Cameron terug voor debat mediaschandaal (Foto: ANP)

Hackers opgepakt in VS, Engeland en Nederland

De Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft dinsdag 16 vermoedelijke hackers gearresteerd waarvan de meesten ervan worden verdacht de website van de onderneming PayPal in december te hebben aangevallen. De hackers zouden de betaalsite PayPal hebben willen beschadigen omdat die de dienstverlening aan de website WikiLeaks had stopgezet. De groep die zich Anonymous heeft genoemd, bestookte onder meer die site met cyberaanvallen.

De aanhoudingen in Washington en tien Amerikaanse staten zijn volgens de FBI gedaan in samenwerking met de Britse en Nederlandse politie. De Nederlandse politie heeft in deze zaak vier verdachten aangehouden, de Britse een, aldus een gezamenlijke verklaring van de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

In de VS worden 14 verdachten ervan beschuldigd tussen 6 en 10 december vorig jaar opzettelijk schade te hebben willen veroorzaken bij PayPal met wat ze zelf betitelden als 'Operation Avenge Assange'. De twee overige arrestanten in de VS zijn voor soortgelijke vergrijpen opgepakt. Justitie in de VS beklemtoonde dat de aanhoudingen tijdens een nog steeds lopend onderzoek zijn verricht.

Hackers opgepakt in VS, Engeland en Nederland
Hackers opgepakt in VS, Engeland en Nederland (Foto: ANP)

Aantal werkende ouderen neemt toe

Het aantal 55-plussers met een baan is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2000 en 2010 groeide het aandeel van 34 procent tot 49 procent. Dat staat in een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV dat dinsdag is verschenen.

Het percentage werkende 55-plussers zal de komende jaren verder toenemen, voorspelt het UWV. Meer vrouwen blijven actief op de arbeidsmarkt. Ook wordt het steeds minder aantrekkelijk om vervroegd met pensioen te gaan.

55-plussers met een baan hebben een goede positie op de arbeidsmarkt. Negen van de tien werkende ouderen heeft bijvoorbeeld een vast contract. Ouderen lopen bovendien minder risico om werkloos te worden dan jongeren.

Als 55-plussers hun baan echter kwijtraken, dan is hun perspectief op een nieuwe baan zeer ongunstig. Van de 686.000 vacatures die de laatste twaalf maanden zijn vervuld was het aandeel 45-plussers tien procent en het aandeel 55-plussers slechts twee procent.

De toename van het aantal ouderen op de arbeidsmarkt is positief, maar heeft ook gevolgen voor de sociale zekerheid. Doordat ouderen langer werkloos blijven dan jongeren, doen zij een groot beroep op de werkloosheidsuitkeringen. Daarnaast is de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA hoger onder 55-plussers.

Achttien jaar geëist voor gruwelmoord op halfbroer

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten van de moord op de 40-jarige Dries Orré. De officier van justitie kwam voor de rechtbank in Amsterdam tot deze eis vanwege het gruwelijke karakter van de moord. Het slachtoffer zou zijn gedwongen om zijn eigen graf te graven.

Het lichaam van de Amsterdammer werd op 23 september vorig jaar gevonden door speurhonden van de politie. Orré werd toen al maanden vermist. Het lichaam was begraven in een groenstrook van de Beemsterstraat in Amsterdam-Noord.

Een week later hield de politie de 26-jarige Amsterdammer N.K., een halfbroer van het slachtoffer, en de 33-jarige R.R. uit Beverwijk aan na een tip. Verklaringen van getuigen en belgegevens wezen erop dat de mannen inderdaad betrokken waren geweest bij de dood van Orré. Die zou hebben gesmeekt om zijn leven. Hij werd begraven terwijl hij nog tekenen van leven vertoonde.

In de rechtbank legden de mannen afwijkende verklaringen af over hun betrokkenheid bij de moord. Volgens de Beverwijker wilde K. zijn halfbroer 'een lesje leren'. K. sloeg zijn broer met een schop de schedel in, om hem vervolgens te begraven in een kuil die het slachtoffer zelf had gegraven.

K. draaide dat verhaal om. De medeverdachte had hem er juist op gewezen dat zijn halfbroer hem wilde vermoorden, waarna hij het heft zelf maar in handen had genomen.

De officier van justitie trok zich niet zoveel aan van de verschillende lezingen. Zij nam in haar eis voor beide verdachten mee dat zij na de dood van Orré diens huis onderverhuurden en zijn uitkering inden. Ook zegden ze zijn begrafenisverzekering op, omdat die niet meer nodig was, maar wel geld kostte.

Dries Orré kwam zelf eerder in contact met justitie. Hij werd in 2002 veroordeeld voor de moord op de 27-jarige Dorinda Despotovic. Hij zou haar hebben doodgeschoten in opdracht van een jaloerse nicht, die ook werd gestraft. In 2001 stapte Orré zelf naar de politie met een bekentenis.

Matt Damon dolblij met 'rustig leven'

Matt Damon is dolgelukkig dat hij niet zo bekend is als Brad Pitt en Angelina Jolie. In tegenstelling tot zijn goede vrienden heeft de 40-jarige acteur naar eigen zeggen een aanmerkelijk rustiger leven, iets dat hij helemaal niet erg vindt.

"Brad en Angelina zijn net gevangenen", vertelt Damon volgens People in een Duits televisieprogramma. Volgens hem kan het paar nauwelijks normaal hun huis verlaten. "Ze kunnen nergens heen. En als ze naar buiten gaan voor een blokje om, is dat meteen wereldnieuws."

Damon beseft dat hij geluk heeft gehad. "Ik heb het beste van twee werelden. Ik doe werk waar ik enorm van houd, maar ik hoef geen troepen militairen in te schakelen om me te beschermen."

Doden door noodweer in Brazilië

Overstromingen en modderlawines als gevolg van hevige regenval hebben in het noordoosten van Brazilië aan ten minste tien mensen het leven gekost. Meer dan twintigduizend mensen moesten noodgedwongen huis en haard verlaten, zei het departement voor burgerbescherming van de deelstaat Paraiba dinsdag.

In Paraiba kwam een baby van twee maanden om het leven toen het dak van zijn huis instortte. In de naburige deelstaat Pernambuco vonden negen mensen de dood, van wie acht door modderlawines. Eén persoon verdronk in een rivier.

Opnames 247°F afgerond

Mane Entertainment heeft de opnames afgerond van haar eerste filmproject, getiteld 247°F, een spannende thriller met Scout Taylor-Compton (Halloween) en Tyler Mane.

De opnames werden voltooid in Tbilisi, Georgië in samenwerking met Sarke Studios, een Europese productie maatschappij. In de film zien we ook Travis Van Winkle (Friday the 13Th), Michael Copon (Night of the Demons) en Christina Ulloa.

In 247°F, gaan Jenna (Compton) en Renee (Ulloa) een weekendje op stap. Het tweetal draagt de last van een tragedie uit het verleden met zich mee en een vriendschap die op het punt van knappen staat. Samen met Renee's waaghalzerige vriendje Michael (Copon) en zijn vriend Ian (Van Winkel) besluiten ze het weekend door te brengen in een vakantiehuisje bij een meer.

Het vakantiehuisje is van Ian's oom Wade (Mane). Net, als het lijkt dat het weekend beter wordt dan de meisjes hadden durven hopen, zorgen omstandigheden ervoor dat ze opgesloten raken in Wade's sauna. Jenna moet een manier zien te vinden om haar diepste angsten te overwinnen om zichzelf en haar vrienden te kunnen redden.

Mane Entertainment is ondertussen al druk bezig met voorbereidingen van haar volgende film. Begin september beginnen de opnames voor Compound Fracture. Die opnames vinden eveneens in Georgië plaats. "Ik ben erg blij dat ik weer werk met David Patarkalishvili van Sarke Studios" aldus Mane. "We zijn van plan om nog een lange tijd partners te zijn"

247°F zal eind 2011 uitgebracht worden.

The Darkness II uitgesteld tot februari

Digital Extremes heeft onlangs besloten om de donkere cell-shaded FPS The Darkness II uit te stellen tot februari 2012. De game zou oorspronkelijk 7 oktober uit moeten komen in Europa. De datum staat nu vast op 7 februari voor voor de VS en 10 februari voor GB en (vemoedelijk) Europa.

2K heeft desondanks aangekondigd dat ze aanwezig zullen zijn op ComicCon met een speelbare versie van de game en om het 15-jarig jubileum te vieren van het IP.

De game zal verschijnen voor de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Darkness 2

Drie schoonmaakbedrijven betrapt op fraude

Bij nachtelijke controles in vestigingen van een fastfoodketen zijn vorige week drie schoonmaakbedrijven betrapt op fraude. De bedrijven betaalden hun werknemers zwart. Een bedrijf ontdook daarnaast de belasting en had een illegaal in dienst, meldt de Arbeidsinspectie dinsdag.

De controles werden gehouden bij vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn en Arnhem. Voor een Rotterdams schoonmaakbedrijf waren er vijf mensen aan de slag. Een van hen was een illegaal uit Afghanistan. Drie anderen werkten terwijl zij een uitkering hebben, wat niet is toegestaan.

Het bedrijf was al opgevallen omdat het de laatste maanden geen omzetbelasting had betaald en ook geen ingehouden loonbelasting had afgedragen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op de tegoeden van het bedrijf. De Arbeidsinspectie onderzoekt of de werknemers van het bedrijf structureel werden onderbetaald. In de gecontroleerde fastfoodfilialen bleken ook twee andere schoonmaakbedrijven actief te zijn. De drie mensen die voor deze bedrijven werkten, bleken zwart uitbetaald te krijgen. Twee van hen hadden ook een uitkering. Het fastfoodbedrijf zelf bleek een Ghanese man illegaal in dienst te hebben.

De controle werd gedaan door een zogenoemd schoonmaakinterventieteam. In het hele land zijn zulke teams opgericht omdat in de schoonmaakbranche veel wordt geklaagd over oneerlijke concurrentie.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (19/07/2011)

Afgelopen avond werden de eerste returns in de tweede voorronde van de Champions League afgewerkt. Hieronder vind je de uitdagen van de gespeelde duels. Ook op woensdagavond staan nog vijf wedstrijden op het programma.

Uitslagen tweede voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag
Flora Tallinn (Est) Shamrock Rovers (Ier)* 0-0 (0-1)
F91 Dudelange (Lux) Maribor (Slv)* 1-3 (0-2)
Ekranas (Lit)* Valletta (Mal) 1-0 (3-2)
BATE Borisov (Wru)* Linfield (Nie) 2-0 (1-1)
FK Neftchi (Aze) Dinamo Zagreb (Kro)* 0-0 (0-3)
HJK Helsinki (Fin)* Bangor City (Wal) 10-0 (3-0)
Tobol Kostanay (Kaz) Slovan Bratislava (Slw)* 1-1 (0-2)
Litex Lovech (Bul)* Mogren (Mont) 3-0 (2-1)
HB Tórshavn (Fae) Malmo FF (Zwe)* 1-1 (0-2)
Viktoria Plzeň (Tsj)* Pyunik (Arm) 5-1 (4-0)
Wisla Krakow (Pol)* FC Skonto Riga (Let) 2-0 (1-0)
Shkendija 79 (Mac) Partizan Belgrade (Ser)* 0-1 (0-4)


*= door naar de derde voorronde

Transfer Tévez op losse schroeven

De transfer van Carlos Tévez naar het Braziliaanse Corinthians lijkt niet door te kunnen gaan. De club zou niet kunnen voldoen aan de eisen die Manchester City stelt. The Citizens willen het eerste gedeelte van de transfersom per direct ontvangen.

De afkoopsom van de Argentijn bedraagt veertig miljoen euro. De eerste tien miljoen euro wil City direct op haar bankrekening ontvangen, terwijl de Brazilianen het bedrag willen uitsmeren over een periode van vier jaar.

Eerder meldde de advocaat van Tévez: "Het enige obstakel is de betaling van de eerste termijn. We zullen wachten tot woensdag, maar gezien het verloop van de gesprekken lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog een akkoord komt met Corinthians", vertelde Adrian Ruocco aan Lancenet.

Hiermee lijkt de wens van Tévez om zeep geholpen te worden. De aanvaller verkast graag naar Brazilië zodat hij dichter bij zijn familie is. Zij kunnen, in verband met de regelgeving, geen verblijfsvergunning krijgen in Engeland.

Game of the Decade-toernooi - Dag 3

Vandaag dag drie van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Gisteren won Halo: Combat Evolved de dagprijs, wie gaat dat vandaag doen?

Animal Crossing
Animal Crossing was in eerste instantie een Nintendo 64-game maar kwam in Europa uit op de GameCube. Deze game maakte gebruik van de interne klok en de dagen en seizoenen verwisselde mee net als in het echt. Met deze open-ended game kon de speler een tweede leven opbouwen naast zijn eigen leven. De game verscheen in 2004 in Europa voor de GameCube.

Civilization IV
Civilization IV bracht een hoop nieuwe dingen naar de Civilization-serie. Niet alleen waren er een hoop meer Civs om mee te spelen, de game is in 3D en de mogelijkheden om je Civ te upgraden waren uitgebreider maar ook makkelijker.

Final Fantasy IX
Final Fantasy IX wist de harten van veel gamers te stelen door de prachtige graphics en nostalgische elementen. Daarnaast waren de personages wederom goed verzorgd en was de game toegankelijk voor beginners.

Halo: Reach
In Halo; Reach was het eens niet de Masterchief die centraal stond. De game was een prequel waarin we konden zien hoe de Halo-legende is ontstaan. Natuurlijk was de multiplayer weer de ster van de game met de toevoeging van jetpacks.

Medieval 2: Total War
Medieval 2: Total War verscheen vier jaar na het vorige deel. Natuurlijk stonden de grootschalige gevechten wederom centraal waarbij de graphics nog beter waren dan voorheen waardoor gevechten nog meeslepender werden.

Prey
Er zijn weinig games waarin de hoofdrol is weggelegd voor een Indiaan. Helemaal niet een Indiaan die aliens afslacht. Toch was dat de setting van Prey waarbij ze gebruik konden maken van Portals om puzzels op te lossen.

Silent Hill: Shattered Memories
Je auto gaat kapot en je dochter verdwijnt. Natuurlijk ga je naar haar op zoek maar als je dan in het stadje Silent Hill terecht komt, is er pas echt stront aan de knikker. Silent Hill: Shattered Memories is net als de andere games in de serie eng! Heel eng!

The Saboteur
In de Saboteur speel je een lid van het Franse verzet tegen de overheersing van de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Door aanslagen te plegen zul je steeds meer van Parijs kunnen bevrijden en uiteindelijk de Nazi's kunnen verslaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.