FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 juli 2011

Uitslagen oefenduels 15 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Thuis Uit Uitslagen
Heracles Almelo
Everton, Van Miegem
SC Cambuur
Barto (2)
2-2
Standard Luik (Bel)
Tchité, Goreux, Camara
FC Twente

3-0
Go Ahead Eagles
Van Biezen, Antonia
Excelsior 2-0
FC Lienden RKC Waalwijk
Janssen, Stans
0-2
SC Genemuiden FC Zwolle
Van den Berg, Maachi
0-2
Willem II
Van Zaanen
Vfl Osnabrück
1-1

De Boer: "Overwinteren in Europa"

Dankzij het behalen van de landstitel heeft Ajax zich direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Coach Frank de Boer hoopt aankomend seizoen te kunnen overwinteren in Europa en gaat wederom voor de landstitel.

"Ik wil in Europa ons eigen spel spelen. Wij gaan er niet van uit dat we de Champions League gaan winnen, maar we willen wel zover mogelijk komen. Met deze ploeg kunnen wij het veel teams lastig gaan maken," vertelde de boer op de officiële website van Ajax.

De Boer beseft zich dat clubs als FC Twente en PSV het de Amsterdammers in de Eredivisie lastig kunnen gaan maken. "Met dit team kunnen we ook kampioen worden. Maar PSV heeft ook goede aankopen gedaan en Twente blijft degelijk. Het zal lastig worden, maar ik heb er veel vertrouwen in. Wij zijn een te kloppen ploeg. Enerzijds omdat we kampioen zijn, anderzijds omdat andere clubs door de historie heen altijd al graag van Ajax willen winnen. Dat zal niet veranderen".

De Amsterdammers beschikken over een vrij jonge selectie, iets wat de komst van Theo Janssen bijzonder belangrijk maakt. "Met André Ooijer zijn dat twee ervaren jongens. Zij kunnen andere jongens sturen omdat ze over een bepaald karakter beschikken."

De training die Ajax momenteel afwerkt in Duitsland ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, verloopt tot nu toe bijzonder goed. De Boer is blij dat er een goed sfeer aanwezig is in de ploeg. "Alles is hier naar wens. Jan Vertonghen is eerder terug dan verwacht en verder hebben we weinig blessures. Alleen Derk Boerrigter heeft een kleine terugslag."

Novec stuurt noodmast naar Hoogersmilde

Novec stuurt zo snel mogelijk een noodzendmast richting Hoogersmilde, waar eerder op vrijdag de zendmast instortte na een brand. Een woordvoerder van TenneT zei dat daarmee binnen een aantal dagen tot een week een deel van de problemen verholpen moeten zijn.

TenneT is overigens aandeelhouder van Novec, dat eigenaar is van beide zendmasten. Door de brand kunnen kijkers en luisteraars in delen van het land minder zenders ontvangen.

Middelburg baalt van verhuizing ROC Zeeland

De gemeente Middelburg is bepaald niet te spreken over de verhuizing van het management van ROC Zeeland naar Terneuzen, waar ROC Westerschelde is gehuisvest. De twee regionale opleidingscolleges in Zeeland willen per 1 januari fuseren en de provincie en drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen dragen hier naar verwachting ruim een miljoen euro aan bij.

"Bizar dat die meebetalen", zegt een boze Middelburgse wethouder van onderwijs Albert de Vries (PvdA). "We zijn hier niet gelukkig mee, jammer dat de provincie geld beschikbaar stelt. Het zou beter zijn het geld te gebruiken om opleidingen in stand te houden of te verbeteren. Het stoort me enorm."

Het geld is onder meer bedoeld om de extra reiskosten van enkele tientallen mensen te dekken. "Het hoofdkantoor in Middelburg is relatief goedkoop", zegt De Vries. "Het is merkwaardig dat ze naar Terneuzen verhuizen en het is maar de vraag of een miljoen euro voldoende is. De kosten zijn daar volgens hem veel hoger. En er moeten veel mensen door de tunnel."

Het personeel en de raad van bestuur van ROC Zeeland voelen er niets voor om te verhuizen, weet De Vries 'uit betrouwbare bron'. "Als het roc het nu zelf besluit, ga ik akkoord, maar dat de provincie en de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen het subsidiëren is heel raar." Terneuzen draagt een half miljoen euro bij en Hulst en Sluis elk een ton.

"Jammer dat De Vries zo reageert", zegt onderwijswethouder van Terneuzen Cees Liefting (PvdA). "Anders was het andersom geweest en hadden mensen naar Middelburg moeten reizen. Wij zitten hier in een gebied waar een roc erg belangrijk is. Mbo'ers zijn heel belangrijk voor de grote bedrijven hier. Die heeft Middelburg niet. Daarom staat het Zeeuwse bedrijfsleven er ook achter."

Het rijk moet wel enige miljoenen geven om de fusie mogelijk te maken, vervolgt Liefting. "Er is een gat van vier miljoen en dan is de instelling nog altijd verliesgevend, ondanks de beoogde efficiencyverbeteringen. Maar de schaal van Zeeland is mede door de krimpende leerlingenaantallen te klein voor twee roc's."

De vier grote steden in Zeeland proberen op allerlei gebieden hun beleid af te stemmen. "Het is dus erg onverstandig om voorzieningen bij elkaar weg te kopen", zegt De Vries. "Zeeuws-Vlaanderen heeft een calimero-opstelling, maar er is geen enkele noodzaak voor hen om zich achtergesteld te voelen. De economie staat aan de overkant echt niet meer onder druk en in Middelburg verdwijnen veel overheidsbanen."

De Vries vindt dat de provincie moet bevorderen dat steden samenwerken. "Dat doe je dus niet zo, dit is een slechte zaak." Het provinciebestuur had de financiële steun voor de verhuizing al opgetekend in het bestuursakkoord. De wethouder gaat na de vakantie met 'goede argumenten' proberen Provinciale Staten ervan te overtuigen het besluit terug te draaien. "We doen het netjes. De samenwerking moet doorgaan, Zeeland is te klein om ruzie te maken."

De twee onderwijsinstellingen stellen dat de nieuwe organisatie 'kwalitatief hoogwaardig en voor iedereen bereikbaar middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in Zeeland duurzaam zal realiseren'. "Vanuit Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen worden straks zo'n tienduizend onderwijsdeelnemers bediend."

Mogelijk is nog extra geld nodig voor nieuwbouw in Terneuzen, maar daarover is nog geen besluit genomen, zegt een woordvoerder van ROC Zeeland.

Wethouder Liefting van Terneuzen zegt van nieuwbouw nog weinig te hebben gehoord. "Ik begrijp dat wordt gekeken wat er nodig is, daar zijn de roc's nog niet uit. Het gaat om tachtig mensen meer. Nieuwbouw zou kunnen, maar we hebben hier nog wel kantoren staan hoor. Maar we moeten zorgen dat we met trots naar het nieuwe roc kunnen kijken."

De provincie wil niet bevestigen dat er een half miljoen euro subsidie wordt gegeven. "We wachten op goedkeuring van het ministerie voor de fusie", aldus een zegsvrouw. "Wel overweegt het college een eenmalige bijdrage, maar daaraan zijn een hoop eisen verbonden, onder meer rondom efficiëntie."

Het ministerie van Onderwijs stelt dat de fusie een zaak is van de roc's zelf. "Het leerlingenaantal krimpt daar en kostenoverwegingen spelen een rol, dus ze zullen wel goede redenen hebben", zegt een woordvoerder. "Er is echter, voor zover ik nu heb kunnen nagaan, op dit moment nog geen officieel verzoek binnengekomen om de fusie goed te keuren."

De twee roc's willen per leerling jaarlijks ook vierhonderd euro extra van het ministerie. Dat heeft geen extra financiële middelen toegezegd aan de onderwijsinstellingen, meldt de zegsvrouw van het departement.

'Ministerie faalde in zaak Zeeuwse politiebaas'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had in 2008 een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek moeten instellen naar de toenmalige korpschef Fup Goudswaard van Zeeland. Ook faalde het ministerie bij de bescherming van de klokkenluiders. Dat stelt de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in een rapport.

Goudswaard werd in 2008 geschorst nadat onderzoek van inlichtingendienst AIVD had uitgewezen dat hij kon worden gechanteerd vanwege buitenechtelijke relaties met ondergeschikten. Hij kreeg daarom geen verklaring van geen bezwaar. Ook heeft hij gesjoemeld door een dienstauto te kopen, die zijn dochter later voor een hoger bedrag verkocht. De politieman werd vorig jaar ontslagen.

De toenmalige chef van de Zeeuwse recherche was een van de twee klokkenluiders die de kwestie bij het ministerie hadden gemeld. Hij stapte naar de CIO met het verzoek de rol van het ministerie te onderzoeken, nadat een commissie onder leiding van Boele Staal had geconcludeerd dat er niet veel mis was met de integriteit van Goudswaard.

De integriteitscommissie oordeelt echter dat de klokkenluiders wel gelijk hadden en dat het ministerie hen onheus heeft bejegend en hen onvoldoende in bescherming heeft genomen. "Het gevolg hiervan is dat het beeld wordt bevestigd, in ieder geval binnen de politiesector, dat het met 'klokkenluiders' in de regel niet goed afloopt", schrijft de commissie.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de CIO in een brief geschreven het niet eens te zijn met de bevindingen van de commissie. "Die zijn op een aantal punten feitelijk niet juist", zegt een woordvoerder van het ministerie. "De commissie stelt dat in het AIVD-rapport staat dat er grond is voor een strafrechtelijk onderzoek, terwijl dat niet het geval is. En ook de commissie-Staal ontdekte geen strafbare feiten. Overspel is niet strafbaar."

Verder is de klokkenluiders volgens de zegsman voldoende zorg en bescherming geboden. "Hun namen zijn niet bekend geworden via het ministerie, zoals de CIO zegt. Wel zijn we nog met een van hen in gesprek, want hij was in een lastige positie terechtgekomen. We zorgen dat hij op een plek terechtkomt bij de politie waar hij zich goed voelt."

"De alarmbellen gingen direct rinkelen bij het ministerie toen de AIVD geen verklaring van geen bezwaar afgaf", besluit de woordvoerder. Goudswaard is meteen op non-actief gesteld en we hebben direct de commissie-Staal de zaak tot de bodem laten uitzoeken."

Publieke omroep zoekt alternatieven

De distributiepartners van de publieke omroep zijn hard op zoek naar alternatieve uitzendlocaties na de problemen bij de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde. Of dat dit weekend al resultaten oplevert, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de publieke omroep.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald. Op last van de brandweer werd vrijdag ook de zendmast van Lopik uitgezet, nadat daar donderdagnacht een brandje woedde.

Door de incidenten zijn in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. In de noordelijke provincies hebben mensen geen Digitenne meer. In Limburg, Zeeland, de meest oostelijke delen van het land als Twente en de Achterhoek en in de kop van Noord-Holland zijn er geen problemen. Ook kijkers en luisteraars via internet en de kabel hebben nergens last van.

Radio 1 is overgestapt naar 747 AM. "Die is aangewezen als de rampenzender van Nederland, dus die heeft de hoogste prioriteit", aldus de woordvoerder.

Schermer Verwijlen grijpt naast EK-goud

Schermer Bas Verwijlen heeft net naast de Europese titel op de degen gegrepen. De 27-jarige Ossenaar boog in de finale in het Engelse Sheffield met 14-15 voor Jörg Fiedler uit Duitsland. De vorige beste prestatie van Verwijlen op het EK was zijn achtste plaats uit 2006. In 2005 won hij brons op het WK.

Op weg naar de finale schakelde Verwijlen achtereenvolgens de Portugees Joaquim Videira, teamgenoot Siebren Tigchelaar, Sergey Khodos uit Rusland, de Pool Radoslaw Zawrotniak en Max Heinzer uit Zwitserland uit. In de finale kwam Verwijlen in de eerste periode met 3-1 achter, maar de Brabander kwam terug tot 7-7 in de tweede periode. In het derde bedrijf greep hij toch net naast goud.

Stel vervolgd voor mishandeling Friese peuter

Het stel dat dinsdag werd aangehouden voor de mishandeling van een peuter uit Bolsward wordt verdacht van poging tot doodslag of zware mishandeling. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag laten weten. Het tweetal wordt vrijdagmiddag voorgeleid.

De 23-jarige moeder van het jongetje van 3 en haar 22-jarige vriend werden opgepakt nadat het kind bewusteloos in huis werd aangetroffen. De peuter ligt nog in zorgwekkende, maar stabiele toestand in het Universiteit Medisch Centrum in Groningen.

De twee verdachten worden vrijdag ondervraagd. Justitie wil niets kwijt over wat zich in de woning heeft afgespeeld. Donderdag heeft de rechter het kind onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld.

Top vier in halve finale Bastad

De nummers één tot en met vier van de plaatsingslijst staan in de halve finale van het ATP-toernooi in het Zweedse Bastad. Thuisfavoriet Robin Söderling (1) klopte Potito Starace met 6-3 en 6-4. In de halve eindstrijd neemt de Zweed het op tegen Tomas Berdych, de nummer drie van de plaatsingslijst. Hij klopte Blaz Kavcic met 6-1 en 6-4.

In de andere halve finale staan Nicolas Almagro (4) en David Ferrer (2) in een Spaans onderonsje tegenover elkaar. Almagro schakelde met 6-4 en 7-6 (4) de Zweed Michael Ryderstedt uit. Ferrer was met tweemaal 6-1 te sterk voor Andreas Haider-Maurer uit Oostenrijk.

DNB: Nederlandse banken test goed doorstaan

De Nederlandse banken die deelnamen aan de Europese stresstest voor banken hebben die goed doorstaan, dat is de conclusie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zo liet de centrale bank vrijdag weten.

De gemiddelde core tier 1-ratio van de vier banken kwam eind 2010 uit op 10,6 procent en neemt in de stresstest af tot 9,4 procent. "De Nederlandse bancaire sector komt daarmee sterk uit de Europese stresstest, ondanks een stevig stress-scenario", aldus DNB.

In totaal schrijven de Nederlandse banken als gevolg van het scenario 19 miljard euro van hun activa af.

DNB: Nederlandse banken test goed doorstaan
DNB: Nederlandse banken test goed doorstaan (Foto: ANP)

Murdoch biedt excuses aan

Mediamagnaat Rupert Murdoch biedt dit weekeinde in advertenties in alle landelijke Britse kranten excuses aan voor het afluisteren van telefoons door journalisten van de bladen van zijn bedrijf News Corporation. Hij betuigt 'diepe spijt voor het leed' dat de slachtoffers is aangedaan en dat niet sneller is ingegrepen om orde op zaken te stellen.

"We are sorry", luidt de tekst van de door Murdoch ondertekende advertentie van News International. "Ons bedrijf is gegrond op de gedachte dat een open en vrije pers een positieve kracht moet zijn in de samenleving. Wij moeten hieraan voldoen." In de advertentie kondigt Murdoch 'verdere concrete stappen' aan om zaken recht te zetten en aangerichte schade te verzachten.

Murdoch bood vrijdag ook persoonlijk 'volledige en oprechte verontschuldigingen' aan aan de nabestaanden van het vermoorde schoolmeisje Milly Dowler. De onthulling dat journalisten van het inmiddels opgedoekte schandaalblad News of the World in hun jacht op scoops haar voicemailbox hadden gekraakt vormde in het al langer lopende schandaal over illegale afluisterpraktijken de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Tegen omstanders die 'schande' riepen, zei de 80-jarige Murdoch dat hij als oprichter van het bedrijf 'walgde' van wat er gebeurd was. Volgens de advocaat van de familie toonde Murdoch zich tijdens het gesprek in een hotel in Londen 'zeer aangedaan'. Hij verontschuldigde zich 'ettelijke keren' bij de familie en stelde dat de handelwijze van NotW niet overeenstemde met de maatstaven die zijn eigen vader had gesteld toen hij zich in de nieuwsbranche begaf.

De nederige en beschaamde opstelling van Murdoch was heel anders dan de toon die hij nog aansloeg in een donderdag verschenen interview met The Wall Street Journal, ook een krant uit zijn stal. Daarin zei Murdoch dat het bedrijf slechts 'kleine fouten' had gemaakt en de crisis 'in elk opzicht uitermate goed' had afgehandeld. Ook zei hij dat alle negatieve koppen in de pers hem begonnen 'te irriteren'.


Murdoch biedt excuses aan (Foto: Novum)

Taxichauffeur beroofd van taxi

Twee mannen hebben vrijdag in Vlaardingen een taxichauffeur beroofd van zijn taxi. De mannen bedreigden de chauffeur met een vuurwapen en gingen er vervolgens met de wagen vandoor, meldt de politie vrijdag. De chauffeur bleef ongedeerd.

De politie zette onder meer een helikopter en agenten in om de taxi en de daders te onderscheppen. Kort na de diefstal op de kruising van de Dillenburgsinkel en de Koninginnelaan werd de taxi teruggevonden aan de Robert Schumannring. Van de verdachten was geen spoor meer te bekennen.

De overvallers hebben aan hun daad enkele persoonlijke bezittingen van de taxichauffeur overgehouden.

Zeer grote brand bij betonfabriek Raalte

Bij een betonfabriek in het Overijsselse Raalte woedt vrijdagavond een zeer grote brand. Bij de brand komt veel rook vrij, meldt een woordvoerder van de politie. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

De brandende fabriek staat aan de Almelosestraat. Het vuur brak omstreeks 20.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen, wordt nog onderzocht.

Henry baalt van Amerikaans kunstgras

Thierry Henry mist de perfecte grasvelden van zijn oude clubs Arsenal en Barcelona. In Amerika wordt veel op kunstgras gespeeld.

Portland, Seattle, Vancouver en New England spelen op een kunstgrasveld. Diverse spelers in de Major League Soccer (MLS) klagen over mogelijk blessureleed dat is ontstaan op de betreffende velden. New York Red Bulls-ster Henry is ook niet gelukkig met de kunstgrasvelden in Amerika.

"Het was niet raar van mij om te zeggen dat ik kunstgrasvelden als een gevaar beschouw", zei Henry tegen New York Daily News. De Fransman is vooral niet gelukkig met het veld in het Qwest Field stadion in Seattle. "Ik weet niet eens of het kunstgras is. Het ziet er in ieder geval niet zo uit."

"Je kunt dan net zo goed op een atletiekbaan of in de buurt van mijn huis gaan spelen", aldus de voormalig Frans international. Henry is ook niet gelukkig met de enorme media-aandacht voor hem in de Verenigde Staten. "Ik heb hier meer met de media gesproken als in mijn tijd in Europa."

Massale besnijdenis Swaziland tegen hiv

Koning Mswati III van Swaziland heeft vrijdag zijn mannelijke onderdanen opgedragen zich te laten besnijden in de strijd tegen het "terroristenvirus" hiv.

Een op de vier volwassenen in het land met 1,2 miljoen inwoners raakt geïnfecteerd. Besneden mannen lopen minder risico besmet te raken. Met de toegezegde financiële hulp van de VS zou binnen een jaar 80 procent van de mannen tussen de 14 en 49 jaar besneden moeten zijn.

Luiten en De Vries halen cut op Open

De golfers Joost Luiten en Floris de Vries komen ook dit weekeinde in actie op The Open. Luiten ging in zijn tweede ronde van de Britse major rond in 69 slagen, een onder het baangemiddelde. Door die score staat hij op +2. De Vries had het moeilijk op de baan van Royal Saint George in Sandwich aan de Engelse Kanaalkust en zette een score van drie boven par neer. Dat is ook zijn score na twee dagen.

Aan de top van het klassement prijkt de naam van Darren Clarke. De Noord-Ier ging voor de tweede dag op rij rond in 68 slagen en heeft een totaalscore van vier slagen onder het baangemiddelde. Clarke deelt de leiding met de Amerikaan Lucas Glover. Op een slag volgen Chad Campbell, Martin Kaymer, Thomas Bjørn en Miguel Angel Jimenez.

[Tour] Mollema voelde zich weer een beetje wielrenner

Bauke Mollema eindigde in de dertiende etappe van de Tour de France als elfde. De renner van Rabobank hield naar eigen zeggen een goed gevoel aan de rit over.

"Ik voel me eindelijk weer een beetje wielrenner. Dat was de laatste dagen wel anders. Ik wist goed dat we toch niet meer bij de kopgroep konden komen, maar ik heb me wel even kunnen laten zien," aldus Mollema na afloop van de etappe.

Op de Col d'Aubisque ging Mollema in de aanval. "Aanvallen geeft een stuk meer moraal dan achterin in het peloton rijden. Het klassement kunnen we nu als ploeg wel vergeten, maar een etappezege zit er zeker nog in."

Opnieuw doden bij protesten Syrië

In heel Syrië zijn vrijdag weer honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van president Bashar Assad. Het waren de grootste demonstraties sinds de protesten ruim vier maanden geleden begonnen, zeggen ooggetuigen en activisten. Zelfs in de hoofdstad Damascus kwamen duizenden op de been.

Volgens een woordvoerder van de Lokale Coördinatiecomités, die helpen bij de organisatie van de protesten, zijn ten minste zeventien mensen om het leven gekomen toen veiligheidstroepen het vuur openden op de betogers. Negen doden vielen in Damascus, twee in de voorstad Douma, drie in de noordwestelijke stad Idlib, één in de centrale stad Homs en twee in Daraa in het zuiden."De hel brak los. Het geweervuur was intens", aldus een anonieme activist in Daraa.

De demonstraties vonden verspreid over het hele land plaats. Duizenden Syriërs trokken naar de steden Homs en Hama, twee brandpunten van de opstand tegen het regime van Assad. Een van de grootste demonstraties had vrijdag plaats in Hama, de vierde stad van het land en een bolwerk van de Syrische oppositie. Volgens een activist zijn veel mensen uit omliggende dorpen naar Hama getrokken om zich aan te sluiten bij de betogingen. Hama, dat sinds begin juni al niet meer gecontroleerd wordt door de Syrische regering, gaat gebukt onder een gebrek aan medicijnen en voedsel als gevolg van het beleg van de regeringstroepen, aldus de activist. Ook kunnen ziektes zich verspreiden omdat het vuilnis al twee weken niet is opgehaald.

Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso eisten de betogers vrijdag de val van de regering en de vrijlating van alle mensen die zijn opgepakt tijdens de protesten. De Syrische oppositie heeft de demonstraties van vrijdag opgedragen aan de tienduizenden mensen die sinds het begin van de opstand in maart zijn aangehouden en opgesloten. Volgens diverse activisten worden zo'n vijftienduizend mensen nog vastgehouden door het regime.

Assad probeert de opstand in Syrië met harde hand de kop in te drukken. Volgens mensenrechtenactivisten in het land zijn sinds het begin van de volksopstand zo'n zestienhonderd mensen om het leven gekomen. Het regime van Assad betwist deze aantallen en geeft buitenlandse samenzweerders en bendes de schuld van het geweld in Syrië.

Eerste militairen VS verlaten Afghanistan

De eerste honderden militairen van de 10.000 die dit jaar vertrekken uit Afghanistan zijn inmiddels naar huis gevlogen. Dat hebben legerfunctionarissen vrijdag laten weten. In 2014 zouden alle Amerikaanse militairen weg moeten zijn.

Er zijn nog circa 150.000 door de VS geleide militairen in het land. Ongeveer 100.000 zijn Amerikaans.

Eerste militairen VS verlaten Afghanistan
Eerste militairen VS verlaten Afghanistan (Foto: ANP)

De toekomst van combat in Deus Ex: Human Revolution

Welkom in 2027, een tijd van grote technologische vooruitgang, samenzweringen en chaos. In deze video spreken ontwikkelaars van Deus Ex: Human Revolution over combat, een van de vier manieren van gameplay in de game, en zie je welke technieken en wapens je kunt gebruiken in deze manier van spelen.

De hoofdpersoon, Adam Jensen, is een ingehuurde beveiligingsagent bij Sarif Industries, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in menselijke aanpassingen. Nadat het bedrijf wordt aangevallen door een groepering die tegen menselijke aanpassingen is, wordt Adam voor dood achtergelaten. Door het toepassen van aanpassingen aan zijn lichaam overleeft hij het en gaat hij achter de groepering aan. De speler brengt een bezoek aan vijf steden in de loop van het spel, waaronder Detroit, Shanghai en Montreal.

Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Italiaans lagerhuis akkoord met bezuinigingen

Het Italiaanse Lagerhuis heeft vrijdag ingestemd met een pakket bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 70 miljard euro. De bezuinigingen worden gezien als noodzakelijk om een verder verval van de Italiaanse economie te voorkomen.

De bezuinigingen werden aangenomen met 314 stemmen voor en 280 tegen. Eerder op de dag wist een vertrouwensstemming van de regering van premier Silvio Berlusconi nog een meerderheid in het Lagerhuis te halen. De Italiaanse Senaat stemde donderdag al in met de bezuinigingen.

Het pakket aan maatregelen, dat oorspronkelijk pas later deze zomer in stemming zou worden gebracht, kwam in een stroomversnelling terecht als gevolg van zorgen op de financiële markten over de Italiaanse economie. De stemming viel samen met de vrijgave van de resultaten van een stresstest voor Europese banken. De stemming en de bekendmaking van de stresstest hadden echter plaats na het sluiten van de markten, dus het effect van beide kan pas volgende week worden vastgesteld.

De Italiaanse oppositie meent nog steeds dat de regering van Berlusconi te zwak en verdeeld is om de financiële crisis het hoofd te bieden. Ze wil dat de regering aftreedt. "Als Italië het doelwit was van aanvallen van de markt, is dat omdat het beleid van deze regering totaal ongeloofwaardig is", zei Rosy Bindi, het hoofd van de oppositionele Democratische Partij.

Met een schuld van 120 procent van het bbp heeft Italië een van de hoogste schuldenlasten van alle landen in de eurozone. De bezuinigingen moeten er voor zorgen dat Italië in 2014 weer een sluitende begroting heeft. Het pakket bevat onder andere verhogingen van zorgpremies en de pensioenleeftijd. Ook komt er een einde aan belastingvoordelen en worden de salarissen van ambtenaren bevroren.


Italiaans lagerhuis akkoord met bezuinigingen (Foto: Novum)

Acht banken zakken voor stresstest

De Europese Bankautoriteit zegt dat acht van negentig Europese banken zijn gestraald voor een stresstest. Dat is één meer dan vorig jaar. De EBA zegt dat zestien banken de test maar net hebben gehaald.

De stresstest moet aangeven hoe banken een nieuwe recessie zouden doorstaan. De autoriteiten willen weten welke banken zwak zijn en kwetsbaar als Griekenland of een ander land zijn schulden niet meer zou kunnen voldoen.

De gezakte banken moeten 'onmiddellijk' stappen ondernemen om hun financiële buffers te versterken, aldus de EBA. Ze moeten volgens de EBA in totaal tweeënhalf miljard euro extra ophalen. De banken die met de hakken over de sloot slaagden voor de stresstest is ook gevraagd om hun financiële reserves te versterken.

Van de acht gezakte banken komen er vijf uit Spanje. Het gaat om de banken Catalunya Caixa, Caja de Ahorros de Mediterraneo, Banco Pastor, Unnim en Grupo Caja.

Toch heeft het hoofd van de Spaanse centrale bank vrijdag gezegd dat de gezakte instituten geen extra geld nodig hebben. De EBA heeft niet het feit meegewogen dat Spaanse banken al verplicht zijn reserves op te bouwen voor zware economische tijden, aldus gouverneur van de Spaanse centrale bank Miguel Angel Fernandez Ordonez. Als de EBA deze nationale regels had meegenomen in zijn analyse zouden de Spaanse banken de test hebben doorstaan, aldus Ordonez.

Naast de vijf Spaanse banken zakten de Griekse banken EFG Eurobank en ATEBank voor de stresstest. Ook de Oostenrijkse Österreichische Volksbank AG wist niet te slagen.

De EBA heeft niet de autoriteit om banken te verplichten meer kapitaal op te halen, of om ze te dwingen te fuseren of delen af te stoten. Alleen nationale overheden kunnen dergelijke stappen ondernemen.

De stresstest, die door nationale banktoezichthouders is uitgevoerd, simuleerde wat er met banken gebeurt tijdens een recessie waarin de economische groei vier procent lager uitvalt dan in de prognose van de Europese Unie.

Critici van de stresstest menen dat deze niet streng genoeg is, aangezien de specifieke mogelijkheid van een Grieks faillissement niet gesimuleerd is.


Acht banken zakken voor stresstest (Foto: Novum)

Dode Hilversum slachtoffer misdrijf

Een 50-jarige man uit Hilversum, van wie het levenloze lichaam donderdag in zijn flatwoning werd aangetroffen, is door geweld om het leven gekomen. Dat is gebleken na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie vrijdag.

Het motief voor de moord is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk wat zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Agenten troffen het lichaam donderdag rond 16.45 uur aan in de woning aan de Oosterengweg na een melding dat er een dode man lag. Omdat onduidelijk was onder welke omstandigheden de man was overleden, begon de politie een onderzoek.

Drie teams trekken zich terug uit A-League

Drie verenigingen hebben bij de Nederlandse Volleybal Bond aangegeven hun eerste herenteam uit de A-League te willen trekken. Het betreft VC Nesselande uit Zevenhuizen, Twente '05 uit Enschede en Netwerk STV uit Tilburg. Alle drie de verenigingen geven aan dat ze aankomend jaar niet meer in de A-League kunnen spelen. Twente '05 heeft aangegeven volgend seizoen wel in de B-League te willen uitkomen.

Zalsman/Reflex uit Kampen, uitkomend in de B-League, heeft bij de Nevobo bekend gemaakt dat ze graag gebruik wil maken van de mogelijkheid om naar de A-League te promoveren.

Met drie terugtrekkingen en een mogelijke promotie zou de A-League komend seizoen bestaan uit zeven of acht verenigingen. De Nederlandse Volleybal Bond gaat komende dinsdag 19 juli intern in beraad over de acuut ontstane situatie in de A-League.

Toffe touwfiguren maken in Prototype 2

Radical Entertainment laat in onderstaande video van Prototype 2 zien wat je kan doen met tendril-krachten. Met deze krachten kun je kunstzinnig omspringen met je vijanden. Laat ze stretchen, plet ze tussen auto's of doe wat je nog meer kan bedenken, dit moet haast beter voelen dan de zoveelste variant van een shotgun.

In dit deel speel je James Heller, die net terug van een militaire missie is. Hij komt erachter dat zijn familie en geliefde kwijt is geraakt. Omdat hij het leven niet meer zag zitten is hij de Red Zone in gegaan, eigenlijk om te sterven. Maar Alex Mercer, ons bekend van het eerste deel, heeft andere plannen met hem. Hij gaat op hem experimenteren om een monster te kweken met superkrachten zoals hij zelf ook is. Na de experimenten gaat James op zoek naar Alex om hem te vermoorden. Hij zal de Red Zone weer in moeten, maar dit keer om te overleven.

Prototype 2 komt in 2012 uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Vijf doden in Zwitserse Alpen

Bij drie ongevallen in de Zwitserse Alpen zijn vrijdag in totaal vijf bergbeklimmers omgekomen. Dat heeft de politie laten weten.

Drie klimmers kwamen om toen ze de Meitingletsjer beklommen. Een van hen viel en trok de twee anderen honderden meters mee. Hun identiteit is vooralsnog onbekend. Een andere onbekende klimmer viel elders 20 meter naar beneden.

Een Duitser viel nabij de top van de Lagginhorn. Hij was niet verbonden aan andere klimmers, verloor zijn evenwicht en stortte naar beneden.

Vijf doden in Zwitserse Alpen
Vijf doden in Zwitserse Alpen (Foto: ANP)

[Tour] Uitslagen en standen na dertiende etappe

Vandaag stond in de Tour de France de dertiende etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin 3:47.36
2 David Moncoutie Fra Cofidis +0.12
3 Jeremy Roy Fra FDJ +0.12
4 Lars Bak Den HTC-Hightoad + 4.59
5 Jérémy Pineau Fra Quick-Step + 5.02
6 Edvald Boasson Hagen Noo Sky + 5.03
7 Vladimir Goesev Rus Katusha + 5.08
8 Alessandro Petacchi Ita Lampre + 5.12
9 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 6.47
11 Bauke Mollema NED Rabobank + 6.51
29 Rob Ruijgh NED Vacansoleil + 7.37
74 Laurens ten Dam NED Rabobank + 7.52
75 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
89 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
99 Addy Engels NED Quick-Step + 8.03
104 Lieuwe Westra NED Vacansoleil + 13.04
116 Niki Terpstra NED Quick-Step + 18.32
160 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil + 22.08


Stand na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 55:49.57
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 4.35
10 Tom Danielson VS Garmin z.t.
26 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06
33 Laurens Ten Dam NED Rabobank +16.16
38 Robert Gesink NED Rabobank +21.10
86 Bauke Mollema NED Rabobank +55.20
98 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1:09.30
113 Maarten Tjallingii NED Rabobank +1:20.35
125 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1:27.09
136 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +1:33.44
140 Niki Terpstra NED Quick-Step +1:35.29
159 Addy Engels NED Quick-Step +1:37.29


Stand groene trui na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 264
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 251
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 240
4 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 192
5 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 164
41 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 32


Stand bolletjestrui na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Jeremy Roy Fraa FDJ 45
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel 40
3 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 34
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek 24
5 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil 22


Stand witte trui na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Arnold Jeannesson Fra FDJ 55:55.47
2 Rein Raaramae Est Cofidis +1.37
3 Rigoberto Uran Col Sky +2.05
4 Jérôme Coppel Fra Saur-Sojasun +3.01
5 Pierre Rolland Fra Europcar +3.30
6 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +5.16
8 Robert Gesink NED Rabobank +15.20


Stand ploegenklassement na dertiende etappe

# Ploeg Tijd
1 Garmin 166:54.52
2 Leopard-Trek +0.05
3 Europcar +1.25
4 AG2R +2.26
5 Katusha +2.39
15 Rabobank +26.00
20 Vacansoleil +48.59

[Tour] Roy: "Soms is sport te wreed"

Als er iemand vandaag in de dertiende etappe van de Tour de France een echte pechvogel was, dan was het Jérémy Roy wel. De Fransman reed geruime tijd vooraan, kwam als eerste boven op de Aubisque maar werd op twee kilometer voor de finish gepasseerd door Thor Hushovd.

De ontgoocheling was bij Roy na afloop dan ook groot. "Het was een ongelooflijke mooie dag. Ik reed geweldig, de voorsprong op Hushovd en Moncoutié na de Aubisque en met nog 40 vlakke kilometers voor de boeg leek toereikend, en dan win je net niet. Dat is verschrikkelijk."

"Soms is sport te wreed,Ik ben gewoon knock-out geslagen terwijl ik rechtop sta. Die bergtrui is leuk, maar voor mij telde vandaag alleen de ritzege," zo besloot de Fransman.

Weelderige artwork in Bastion-omgeving

Warner Bros. Interactive Entertainment en Supergiant Games kondigen vandaag een nieuwe trailer aan van Bastion, de prijswinnende actie-RPG voor Xbox Live Arcade. De trailer laat een glimp zien van de weelderige omgeving en unieke atmosfeer, die van Bastion een van de beste downloadbare E3-games van 2011 heeft gemaakt.

In Bastion nemen gamers de rol van 'the Kid' aan, een overlevende van een catastrofale gebeurtenis die zijn wereld kapot heeft gemaakt. Er staat hem een enorme taak te wachten om een veilig thuis te bouwen voor zichzelf en zijn geliefden uit de kapotte overblijfselen van het verleden. De game bevat weelderig en fantasierijk artwork en de verhalenverteller reageert in real-time op de acties van de speler, zodat context en een diepere betekenis wordt gegeven aan de interacties in de wereld om hen heen. Bastion biedt een verscheidenheid aan gebieden die verkend kunnen worden, een arsenaal aan wapens en upgrades om te ontdekken en een diepgaand verhaal om te ontrafelen.

Bastion verschijnt op 20 juli in Microsofts exclusieve Summer of Arcade line-up en is beschikbaar voor 1200 Microsoft Points. Het spel is later dit jaar beschikbaar voor pc.

[Tour] Westra: "Ik kan weer een beetje lachen"

Het lijkt weer de goede kant op te gaan met Lieuwe Westra. De Fries had vandaag in de dertiende etappe van de Tour de France aanmerkelijk minder pijn aan zijn knie.

"Ik kan weer een beetje lachen. Gisteren kon ik helemaal niets, maar nu ben ik redelijk op tijd binnen. Tot de laatste tien kilometer ging het goed. Toen het op een lint ging, heb ik het laten lopen. Ik ben dik tevreden. Misschien ga ik later deze Tour nog eens een ritje uitzoeken om aan te vallen. Het wordt weer leuker," aldus de renner van Vancansoleil vandaag na de dertiende rit.

'Steek kwakoe in je zwarte apenreet!'

Steek dat festival maar in die zwarte apenreet. Dat zou Paul Stiekema hebben geroepen toen hem werd gevraagd een stap terug te doen als organisator van het Kwakoe Festival.

Stiekema zou de gewraakte uitspraak vorige week donderdagavond hebben gedaan. Op die avond werd hem duidelijk gemaakt dat er bij de allerlaatste reddingspoging van Kwakoe geen rol meer voor hem was weggelegd. Tentverhuurbedrijf Witte Tenten wilde alle financiële risico's op zich nemen, maar wilde geen rol meer voor Stiekema. Hoewel hem een afkoopsom werd geboden, weigerde Stiekema zich terug te trekken en maakte hij de racistische opmerkingen, zo zeggen meerdere bronnen tegen AT5.

Stiekema laat in een reactie weten: "Ik heb dit niet zo gezegd en zou dit ook nooit zeggen." Hij noemt de beschuldiging verder 'dieptriest' en 'onbegrijpelijk.' Stiekema zegt juist prettig te hebben samengewerkt met de mensen die zich nu tegen hem keren.

Paul Stiekema is oud-directeur van de Heineken Music Hall. Hij werd eind maart door stadsdeel Amsterdam Zuidoost aangewezen om het proces rond de organisatie van Kwakoe te begeleiden. Vorige maand werd duidelijk dat het festival niet doorgaat omdat het de begroting niet rondkrijgt.

Bloed en brandende skeletten in BloodRayne: Betrayal

Het downloadbare spel BloodRayne: Betrayal zal 30 augustus uitkomen op PSN en 31 augustus uitkomen voor XBLA. De game zal een side scrolling hack and slash-game worden en neemt Rayne mee op een avontuur om een grote vampier-slachting tegen te gaan. Bekijk hieronder vijf nieuwe screenshots.

In het spel zal Rayne nieuwe vijanden en vrienden ontmoeten. Daarnaast zal ze ook enkele puzzels moeten oplossen op verder te komen in bepaalde gebieden.

BloodRayne

BloodRayne

BloodRayne

BloodRayne

BloodRayne

'Tennisster Kleybanova heeft kanker'

Tennisster Alisa Kleybanova heeft de ziekte van Hodgkin. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender Tennis Channel vandaag. De Russin, die vandaag haar 22e verjaardag viert, zou in Italië worden behandeld aan de kanker aan haar lymfeklieren. Kleybanova stond al een tijd aan de kant met 'ziekte' als enige verklaring voor haar aanwezigheid.

Kleybanova, de huidige nummer 28 van de wereld, kwam sinds begin mei niet meer in actie. Toen verloor ze in de tweede ronde van het toernooi van Rome. Sindsdien liet ze verstek gaan bij Roland Garros en Wimbledon. In februari bereikte Kleybanova nog de twintigste plaats op de wereldranglijst, haar hoogste positie ooit.

Kleybanova won in haar carrière tot nu toe twee toernooien. Vorig jaar was ze de beste in Kuala Lumpur en Seoul.

Van der Vlag keert terug bij Go Ahead

Peter van der Vlag staat komend seizoen weer onder de lat bij Go Ahead Eagles. De keeper keert na zeven jaar terug in Deventer. Van der Vlag komt van SC Veendam en volgt zijn trainer Joop Gall, die eerder de stap naar Go Ahead zette.

Van der Vlag begon zijn profloopbaan bij SC Veendam. In 2003 vertrok de Fries naar Go Ahead Eagles, maar zijn verblijf in de Adelaarshorst bleef toen beperkt tot één seizoen. Van der Vlag koos na dat jaar namelijk voor het ambitieuze SC Cambuur. In 2009 keerde hij terug bij Veendam.

De 33-jarige doelman heeft 448 duels in de Jupiler League achter zijn naam staan. Van der Vlag tekent bij Go Ahead Eagles een contract tot medio 2013, met een optie op nog een seizoen.

Liverpool trekt doelman Doni aan

Alexander Doni staat vanaf komend seizoen bij Liverpool onder de lat. De 31-jarige Braziliaanse doelman werd overgenomen van AS Roma. Hij wordt bij de Reds tweede doelman achter Pepe Reina. Liverpool maakte niet bekend voor hoeveel jaar Doni wordt vastgelegd. Ook de transfersom bleef een geheim.

Doni speelde zes seizoenen voor Roma waarin hij tot 179 optredens kwam. Hij won met de Romeinse ploeg twee keer de Coppa Italia, het Italiaanse bekertoernooi. Tien keer speelde Doni voor de Braziliaanse nationale ploeg. De laatste keer was echter al in 2008. Eerder speelde de doelman in eigen land voor Botafogo, Corinthians, Santos, Cruzeiro en Juventude.

Call of Duty: Elite-bèta gaat vandaag van start

Activision heeft aangegeven dat vanaf vandaag de Call of Duty: Elite-bèta van start gaat. De bèta zal de komende weken in verschillende fases uitgerold worden en verschillende mensen zullen uitgenodigd gaan worden de komende tijd voor de bèta. De bèta is alleen voor Xbox 360-gebruikers met Call of Duty: Black Ops.

“Call of Duty Elite is gemaakt om al onze geweldige fans over de hele wereld op een compleet nieuwe manier contact te laten maken met elkaar. We zijn heel benieuwd naar hun feedback, waarmee we de dienst verder kunnen ontwikkelen, afstemmen en testen, in aanloop naar de release van Modern Warfare 3 in november,” aldus de directeur van Beachhead studio Chacko Sonny. “Een openbare bèta waaraan wordt deelgenomen door de enorme Call of Duty-community is de beste manier om het spel op de schaal te testen die nodig is. Call of Duty Elite zal zich na de release blijven ontwikkelen, maar we willen vanaf de eerste dag de meest verfijnde, complete en tot in de puntjes geteste dienst leveren die maar mogelijk is. We proberen zoveel mogelijk deelnemers te vinden voor de bèta, dus we vragen de fans om geduldig te zijn tijdens de voorbereidingen in de komende weken.”

Call of Duty: Elite zal 8 november tegelijkertijd uitkomen met Modern Warfare 3. De service zal er voor moeten zorgen dat je als speler nog meer komt te weten over je eigen statistieken en die van je vrienden. Daarnaast is het ook een groot sociaal platform waar mensen zich kunnen aansluiten bij groepen en clans.

COD: Black Ops Annihilation naar PS3 en PC

Het derde DLC-pakketje voor Call of Duty: Black Ops, Annihilation, zal op 28 juli uitkomen voor PC en PS3. Annihilation bevat vier nieuwe multiplayermaps die zich afspelen op onder meer een Cubaanse golfbaan, op een klif en in een Amerikaanse drive-inbioscoop uit de jaren 60.

De zombies komen ook aan in bod in het mythische paradijs Shangri-La. “Met Annihilation heeft het team van Treyarch en Activision weer eens bewezen hoe toegewijd ze zijn om nieuwe, unieke content te maken voor de fans," aldus directeur van de Treyarch Studio Mark Lamia. “Hangar 18, Drive-In, Silo en Hazard zijn vier van de beste multiplayermaps tot nu toe. Daarnaast geven we de speler een nieuwe dosis spanning met Shangri-La, onze nieuwste zombiemap vol dodelijke vallen en duistere geheimen, diep verborgen in de veranderende muren van een oude, mysterieuze tempel.”

De Xbox 360-gebruikers hebben al sinds 28 juni kunnen genieten van de nieuwe maps in de DLC. Lees hier de review van FOK!games over de DLC.

Wii Fit Plus verovert verrassend eerste plaats

De populairste game van deze week is verrassend de fitnessgame Wii Fit Plus. Het spel heeft voor het eerst dit kalenderjaar de koppositie in de Nederlandse verkooptoptien veroverd. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Wii Fit Plus kwam in het najaar van 2009 op de markt als opvolger van het in april 2008 uitgebrachte Wii Fit.

De top drie bestaat verder uit het managementspel Pro Cycling Manager Tour de France 2011 voor de pc op de tweede plek en een derde plaats voor Wii Party. Een andere oude bekende voor de Wii, New Super Mario Bros, is te vinden op de vierde plaats.

Nintendo is hofleverancier van de meest populaire spellen van Nederland. Naast de drie spellen voor de Wii staan ook drie games voor de draagbare spelcomputers van Nintendo in de lijst.

Het schietspel Call of Duty Black Ops heeft zijn koppositie moeten opgeven en staat nu vijfde. Daarnaast is de actiegame Infamous 2 voor de PlayStation 3 verdwenen uit de verkooplijst. L.A. Noire bungelt op de tiende plaats nog net op de verkooplijst.

01. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
02. Pro Cycling Manager Tour de France 2011 (pc)
03. Wii Party (Nintendo Wii)
04. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
05. Call of Duty Black Ops (PlayStation 3)
06. Pokémon White (Nintendo DS)
07. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo 3DS)
08. Pokémon Black (Nintendo DS)
09. De Sims 3: Levensweg (pc)
10. L.A. Noire (PlayStation 3)


Wii Fit Plus verovert verrassende eerste plaats (Foto: Novum)

[Tour] Mollema: "Tjallingii was niet de man"

In de dertiende etappe van de Tour de France eindigde Bauke Mollema als elfde. Na afloop van de rit legde de renner van Rabobank uit wat het plan van de ploeg vandaag was.

"Vandaag was het eigenlijk de bedoeling dat Laurens ten Dam, Luis Leon Sanchez of Carlos Barredo mee zou zitten in de ontsnapping. Uiteindelijk zat Maarten (Tjallingii red.) mee. Dat was niet de ideale man voor deze ontsnapping," zo zei Mollema. "Robert (Gesink red.) en ik hebben meegespeeld om een mannetje mee te krijgen. Het was jammer dat we niet de ideale man meekregen."

[Tour] Boom: "Ik kon mijn enkel niet meer bewegen"

Lars Boom werd vandaag de tweede Nederlandse uitvaller van deze Tour de France. De renner van Rabobank stapte na ongeveer zestig kilometer af met een overbelaste achillespees.

"Mijn achillespees belemmerde mij verder te rijden, ik denk dat ik die woensdag bij die ontsnapping overbelast heb", aldus Boom. Toen reed de Nederlander in stromende regen lang in de kopgroep en probeerde het in de slotfase zelfs solo. "Verder rijden had geen zin meer. Ik had zoveel last, dat ik mijn enkel niet fatsoenlijk kon bewegen."

Boom weet nog niet wanneer hij weer op de fiets stapt. "Nu baal ik vooral dat ik heb moeten afstappen. Ik moet nu rust nemen, die achillespees goed laten herstellen en dan maar eens kijken wat de rest van het seizoen brengt."

Van der Lem gaat niet in op Irakese aanbieding

Gerard van der Lem heeft de Irakese voetbalbond vriendelijk doch duidelijk aangegeven niet in te gaan op het aanbod om bondscoach te worden van de nationale ploeg. Dat meldt Voetbal International. De 58-jarige Amsterdammer kon in het onstabiele gebied aan de slag als bondscoach.

"Ik heb twee dagen geleden een telefoontje gekregen of ik bondscoach van Irak wilde worden", vertelt Van der Lem. "Ik heb vriendelijk bedankt. Op mijn leeftijd moet je die gekke dingen niet meer doen. Een weldenkend mens gaat toch niet voor zijn lol naar Bagdad?"

Van der Lem was vorig seizoen als assistent-trainer actief bij Kayserispor. "Ik deed dat puur en alleen om Shota Arveladze te helpen in zijn eerste jaar als coach. Ik heb gelijk gezegd dat ik het bij één seizoen zou houden. Voorlopig neem ik geen werk aan tot december. Mijn ene dochter is net geopereerd en de ander is in verwachting. Mijn vrouw en ik willen daar graag bij zijn."

Vrachtwagen vol biggen gekanteld in Deurningen

Een vrachtwagen vol met biggetjes is vrijdagmiddag gekanteld in het Twentse Deurningen. Een grote groep nam vervolgens de benen. Met afzetlint kon de politie de meeste dieren bij elkaar houden. Enkele biggetjes hebben de klap niet overleefd. Sommigen zijn gewornd geraakt en zijn onder behandeling van een veearts.

De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) is ter plaatse om het ongeluk te onderzoeken. Volgens de politie is het niet duidelijk hoe de vrachtwagen heeft kunnen kantelen.

De vrachtwagen wordt met behulp van luchtkussens overeind gestuwd. Maar dat is een tijdrovende bezigheid. Het kan daarom vermoedelijk nog een tijd duren voordat de weg weer vrijgegeven wordt.


Vrachtwagen vol biggen gekanteld in Deurningen (Foto: Novum)

[Tour] Hushovd: "Mooiste moment in loopbaan"

Thor Hushovd won vandaag de tweede Pyreneeënrit van de Tour de France. De sprinter was na afloop emotioneel: "Dit was het mooiste moment in mijn loopbaan".

"Om alleen over de Aubisque te rijden in de regenboogtrui... Schitterend. Dit was het gekste wat ik ooit heb gedaan," zo zei de Noor die zich vandaag sterk voelde. "Ik demareerde op de Aubisque om mijn eigen tempo te kunnen rijden en in de afdaling terug te kunnen komen bij de koplopers. Dat lukte. Gisteren heb ik het rustig aan gedaan en dat bleek verstandig. Daardoor had ik vandaag goede benen."

[Tour] Uitslag dertiende etappe

De dertiende etappe van de Tour de France, over 152,5 kilometer tussen Pau en bedevaartsoord Lourdes, is gewonnen door Thor Hushovd. De Noor kwam solo over de meet. Thomas Voeckler behield de leiding in het algemeen klassement.

Verschillende renners probeerden vanaf de start van de etappe tevergeefs uit het peloton te ontsnappen. Het tempo in het peloton was zo hoog dat dat brak. De Fransman Roy kon een gaatje slaan. Hushovd, Petacchi, Tjallingii, Hagen, Bak, Fofonov, Pineau, Gusev en Moncoutié sloten zich bij hem aan. De koplopers werkten goed samen en al gauw was het verschil boven de vier minuten. Hushovd reed vervolgens net voor de beklimmingvan de Aubisque weg uit de kopgroep.

Roy wist zich bij de Noor aan te sluiten terwijl Mollema samen met Bouet uit het peloton ontsnapte. Dat tweetal sloot aan bij Delage. Hushovd moest vervolgens bij Roy lossen. Moncoutié ging de Noor al snel voorbij richting Roy maar Roy wist de voorsprong zelf iets op te bouwen. En ook de voorsprong op het kleiner wordende peloton liep op. Roy kwam als eerste boven op de Aubisque en pakte daarmee genoeg punten om de bolletjestrui te pakken.

Moncoutié kwam als tweede boven, 53 tellen achter Roy. Hushovd volgde op twee minuten achterstand. Het peloton moest acht minuten toegeven. Roy liep ook in de afdaling uit op zijn achtervolgers. Hushovd was in de afdaling inmiddels bij Moncoutié gekomen. Hushovd en Moncoutie naderden snel. Het verschil was vijftien kilometer voor de streep nog slechts 34 seconden met Roy. Zeven kilometer voor de meet was het nog 15 seconden maar vervolgens leek het gat weer ietsjes groter te worden. Hushovd leek niet meer te kunnen terwijl Moncoutié niet meer op kop wilde om zijn landgenoot terug te pakken. Hushovd sprong vervolgens weg bij Moncoutié, wist Roy bij te halen en liet hem vervolgens achter. De Noorse wereldkampioen kwam solo voor Moncoutié, die Roy nog voorbij was gegaan, over de meet.

Uitslag dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin 3:47.36
2 David Moncoutie Fra Cofidis +0.12
3 Jeremy Roy Fra FDJ +0.12
4 Lars Bak Den HTC-Hightoad + 4.59
5 Jérémy Pineau Fra Quick-Step + 5.02
6 Edvald Boasson Hagen Noo Sky + 5.03
7 Vladimir Goesev Rus Katusha + 5.08
8 Alessandro Petacchi Ita Lampre + 5.12
9 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 6.47
11 Bauke Mollema NED Rabobank + 6.51


Stand na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 55:49.57
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 4.35
10 Tom Danielson VS Garmin z.t.
26 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06

Geen FM-ontvangst radiozenders na brand Lopik

De zendmast van Lopik is vrijdag rond 16.30 uur op last van de brandweer uitgezet. Daardoor kunnen Radio 1 tot en met 4 niet meer via de FM worden ontvangen. Dat meldt een woordvoerder van de publieke omroep. De radio kan nog wel via de kabel en internet worden beluisterd.

Ook veel regionale en commerciële zenders kunnen niet worden ontvangen. In het noorden van Nederland heeft Digitenne ook geen bereik. Wanneer de zendmast weer gaat uitzenden is nog onbekend. Radio 1 wordt vanaf 17.00 uur op AM-frequentie 747 van Radio 5 uitgezonden.

In de mast in Lopik woedde afgelopen nacht een brandje. De brandweer is om 11.30 uur gevraagd om te ventileren, maar heeft dat niet gedaan uit oogpunt van veiligheid. De brandweerlieden wilden niet worden blootgesteld aan de straling. Daarna is toch besloten de mast uit te zetten.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald, waardoor het niet mogelijk is om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3.

BAFTA eert Helena Bonham Carter met filmprijs

De Amerikaanse tak van BAFTA eert actrice Helena Bonham Carter met de prijs voor artiest van het jaar. De 45-jarige actrice krijgt de award op 30 november tijdens de Brittannia Awards in Los Angeles.

BAFTA eert de excentrieke actrice om haar veelzijdigheid en haar lef om verschillende kanten van zichzelf te laten zien. "Ze houdt haar integriteit in stand door haar filmkeuzes en daagt zichzelf en haar publiek constant uit", vindt de voorzitter van Bafta, Nigel Lythgoe.

De Britannia Award is de hoogste onderscheiding van de BAFTA Los Angeles. Scenarist John Lasseter krijgt een prijs voor zijn bijdrage aan film en Harry Potter-regisseur David Yates krijgt een regie-award. Yates regisseerde Bonham Carter in de laatste vier Potter-films.


Bafta eert Helena Bonham Carter met filmprijs (Foto: Novum)

Uitgebrand grachtenpand Amsterdam weer stabiel

De omwonenden van een grachtenpand in Amsterdam dat dinsdagnacht volledig uitbrandde kunnen vrijdagavond weer naar huis. De resten van het grachtenpand aan de Keizersgracht zijn dusdanig gestabiliseerd dat het instortingsgevaar is geweken, meldt een woordvoerder van stadsdeel Centrum vrijdag.

Omstreeks 20.00 uur worden de vier naastgelegen appartementen, een advocatenkantoor, de nabijgelegen gracht en weg weer vrijgegeven. De bewoners van de appartementen hadden zelf sinds de brand elders onderdak gezocht.

De brand ontstond rond middernacht op de tweede verdieping in het pand aan de Keizersgracht. Het vuur sloeg over naar de verdiepingen daarboven. Aanvankelijk werden ongeveer 35 bewoners van omliggende woningen uit voorzorg geëvacueerd. De meeste bewoners konden weer naar huis nadat de brand rond 03.00 uur onder controle was.

Directeur Indonesische bommenmaakschool opgepakt

De Indonesische politie heeft vrijdag de directeur van een islamitische kostschool op het eiland Sumba opgepakt. Op de school overleed eerder deze week een man, naar verluidt terwijl hij leerlingen leerde hoe ze bommen konden maken.

Een politiewoordvoerder zei dat de autoriteiten de school nu als een opleidingskamp voor terroristen beschouwen. Bij een doorzoeking zijn in het schoolgebouw explosieven, tientallen kapmessen, luchtbuksen, molotovcocktails en jihadistische boeken en video's aangetroffen.

De schooldirecteur was na de fatale explosie gevlucht. Hij werd vrijdag aangehouden in het huis van zijn ouders, dertien kilometer verderop. Zeven andere mensen worden door de politie ondervraagd.

[Tour] Hushovd zegeviert in Lourdes

De dertiende etappe van de Tour de France, over 152,5 kilometer tussen Pau en bedevaartsoord Lourdes, is gewonnen door Thor Hushovd. De Noor kwam solo over de meet. Thomas Voeckler behield de leiding in het algemeen klassement.

Verschillende renners probeerden vanaf de start van de etappe tevergeefs uit het peloton te ontsnappen. Het tempo in het peloton was zo hoog dat dat brak. De Fransman Roy kon een gaatje slaan. Hushovd, Petacchi, Tjallingii, Hagen, Bak, Fofonov, Pineau, Gusev en Moncoutié sloten zich bij hem aan. De koplopers werkten goed samen en al gauw was het verschil boven de vier minuten. Hushovd reed vervolgens net voor de beklimmingvan de Aubisque weg uit de kopgroep.

Roy wist zich bij de Noor aan te sluiten terwijl Mollema samen met Bouet uit het peloton ontsnapte. Dat tweetal sloot aan bij Delage. Hushovd moest vervolgens bij Roy lossen. Moncoutié ging de Noor al snel voorbij richting Roy maar Roy wist de voorsprong zelf iets op te bouwen. En ook de voorsprong op het kleiner wordende peloton liep op. Roy kwam als eerste boven op de Aubisque en pakte daarmee genoeg punten om de bolletjestrui te pakken.

Moncoutié kwam als tweede boven, 53 tellen achter Roy. Hushovd volgde op twee minuten achterstand. Het peloton moest acht minuten toegeven. Roy liep ook in de afdaling uit op zijn achtervolgers. Hushovd was in de afdaling inmiddels bij Moncoutié gekomen. Hushovd en Moncoutie naderden snel. Het verschil was vijftien kilometer voor de streep nog slechts 34 seconden met Roy. Zeven kilometer voor de meet was het nog 15 seconden maar vervolgens leek het gat weer ietsjes groter te worden. Hushovd leek niet meer te kunnen terwijl Moncoutié niet meer op kop wilde om zijn landgenoot terug te pakken. Hushovd sprong vervolgens weg bij Moncoutié, wist Roy bij te halen en liet hem vervolgens achter. De Noorse wereldkampioen kwam solo voor Moncoutié, die Roy nog voorbij was gegaan, over de meet.

Uitslag dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin 3:47.36
2 David Moncoutie Fra Cofidis +0.12
3 Jeremy Roy Fra FDJ +0.12
4 Lars Bak Den HTC-Hightoad + 4.59
5 Jérémy Pineau Fra Quick-Step + 5.02
6 Edvald Boasson Hagen Noo Sky + 5.03
7 Vladimir Goesev Rus Katusha + 5.08
8 Alessandro Petacchi Ita Lampre + 5.12
9 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
10 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 6.47
11 Bauke Mollema NED Rabobank + 6.51


Stand na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 55:49.57
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 4.35
10 Tom Danielson VS Garmin z.t.
26 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06

Vuurtjes doven in Metro: Last Light E3-demo

Metro 2033 was volgens velen een zeer leuke game en THQ komt nu met een vervolg op dat spel. Metro: Last Light zal zich een jaar later afspelen na zijn voorganger in 2034. Op de E3 kon de pers genieten van een gameplay-demo van het spel en THQ heeft nu het eerste deel van die demo online gezet.

Metro: Last Light moet in maart 2012 uitkomen voor PC, PS3, Xbox 360 en Wii U. In het spel ben je als speler op zoek naar een manier om vrede te sluiten tussen de laatste mensen in de ondergrondse tunnels van Moskou. Bekijk hieronder de trailer.

Velthuizen overweegt FIFA in te schakelen

Piet Velthuizen kan uitkijken naar een nieuwe club. Hércules CF uit Alicante wil zich na degradatie ontdoen van de spelers met een hoog salaris.

Velthuizen moet weg bij Hercules, maar heeft voor zijn vertrek nog wel een appeltje te schillen met de Spaanse club. "Hercules wil af van spelers met een Primera Division-salaris", vertelt Velthuizen aan Voetbal International.

De sluitpost gaat echter niet voor niets de deur uit: "Ik heb nog een aardig bedrag tegoed. Niet alleen 4,5 maandsalaris, maar ook nog een bedrag dat normaal gesproken direct na een seizoen wordt uitgekeerd."

Maanden moet de oud-doelman van Vitesse al wachten op zijn geld. "Mijn geduld raakt langzaam op. Ik moet ook de hypotheken voor mijn huizen betalen... Binnenkort praat ik met mijn zaakwaarnemer hoe dit op te lossen. Maar als er geen oplossing komt, dan schakelen we mogelijk de FIFA in", aldus Velthuizen, die inzet op een transfervrije status en openstaat voor Nederlandse topclubs.

The Guardian biedt excuses aan The Sun aan

De Britse krant The Guardian heeft zijn excuses aangeboden aan de Britse schandaalkrant The Sun. The Guardian had The Sun ervan beschuldigd op illegale wijze de medische gegevens van de zoon van voormalig premier Brown te hebben verkregen.

In het stuk van The Guardian werd The Sun ervan beticht uit te zijn geweest op een primeur over Browns zoon, die taaislijmziekte heeft. The Sun ontkende de aantijgingen en zei dat de bron een publiek figuur was.

The Guardian plaatste vrijdag een rectificatie, die vervolgens verscheen op de voorpagina van The Sun.

Moord in Aerdenhout (5)

“Hoe voelt het gevangen te zijn Mason?” Klonk een verleidelijke vrouwenstem. Het was totaal zwart om Mason, hij kon horen, ruiken en voelen maar besefte al snel dat zijn ogen waren dichtgeplakt.
“Ik heb het officieel laten vastleggen, mocht ik ontvoerd worden dan zal er geen cent uitgekeerd worden aan ontvoerders. Ook familie zal het niet regelen, ze worden onterft wanneer ze voor mij zouden betalen.”

VS erkennen rebellen als regeringsautoriteit

De Amerikaanse regering erkent de Nationale Overgangsraad (NTC) in de noordoostelijke Libische stad Benghazi als het wettige regeringsgezag van Libië. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hilllary Clinton, vrijdag op een internationale conferentie over Libië in de Turkse metropool Istanbul gezegd.

Totdat een interim-regering is samengesteld, zullen de VS de TNC als wettige regeringsautortiteit erkennen en op die basis met de TNC omgaan, aldus Clinton. De erkenning houdt onder meer in dat de raad aanspraak maakt op mogelijk kolossale Libische tegoeden.

VS erkennen rebellen als regeringsautoriteit
VS erkennen rebellen als regeringsautoriteit (Foto: ANP)

Inter heeft back-up voor Maicon binnen

Inter Milan heeft zich verzekerd van de diensten van de Braziliaanse verdediger Jonathan. Hij moet de positie van Maicon gaan invullen wanneer deze vertrekt.

Inter Milan heeft na langdurig getouwtrek de Braziliaanse rechtsback Jonathan officieel binenn. De vleugelverdediger, die wordt vergeleken met zijn landgenoot Maicon, komt over van het Braziliaanse Santos en tekent een contract voor vier jaar in Milaan. De transfersom werd niet bekendgemaakt door de clubs.

De 25-jarige Jonathan moet de positie van Maicon gaan invullen mocht deze vertrekken. Maicon, routinier van Internazionale en van het Braziliaanse elftal, zou bij een goed bod de club mogen verlaten. Real Madrid zou de meest concrete kandidaat zijn om hem over te nemen.

Jonathan heeft slechts een half jaar bij Santos gespeeld. In dat halve jaar won hij wel de Copa Libertadores met de club. Daarvoor kwam hij uit voor Cruzeiro. De Braziliaan is na Luc Castaignos, Emiliano Viviano, Yuto Nagatomo en Ricky Álvarez de vijfde aankoop van Inter.

Meer regen in drie dagen dan normaal in heel juli

De afgelopen drie dagen is er meer regen gevallen dan dat er normaal in heel juli valt. Vanaf dinsdag tot en met donderdag viel op een aantal plaatsen honderd tot ruim 130 millimeter. In Elspeet viel zelfs 133 millimeter. Normaal valt er in de hele maand juli gemiddeld 73 millimeter. Dat meldt het KNMI vrijdag.

De oorzaak van het slechte weer was een hardnekkig lagedrukgebied dat gevuld met warme en vochtige lucht vanuit het zuiden van Frankrijk naar Nederland trok en er dinsdag aankwam. Het lagedrukgebied zorgde aan de grond voor een krachtige wind uit het noordoosten, terwijl de wind op grotere hoogte uit het zuidwesten kwam. Dat leidde tot grote temperatuurverschillen, waardoor het regengebied steeds actiever werd.

De meeste regen viel dinsdagavond en -nacht in een strook van het zuidwesten naar het noordoosten over het midden van het land. Op veel plaatsen viel in korte tijd meer dan vijftig millimeter. In De Bilt viel in een etmaal 59 millimeter, bijna een record. Alleen op 1 augustus 1917 (62 millimeter) en op 19 juli 1966 (61 millimeter) viel er nog meer regen in een etmaal in De Bilt.

In de loop van woensdagavond ontwikkelde zich vervolgens een nieuw lagedrukgebied dat donderdag in een deel van Nederland zorgde voor langdurige en overvloedige regen en wind. Langs de kust stond geruime tijd een harde tot stormachtige wind met zware windstoten tussen ongeveer negentig en honderd kilometer per uur. "Zo'n herfstachtig weertype, dat de hele dag aanhoudt, komt midden in de zomer niet vaak voor", aldus het KNMI.

Donderdag viel de meeste regen in de omgeving van Den Haag en Leiden. In een etmaal kwam op een aantal plaatsen ongeveer zeventig millimeter regen omlaag. In het Zuid-Hollandse Valkenburg was dit zelfs 77 millimeter. Opmerkelijk was ook dat het zo lang regende. In De Bilt regende het donderdag gedurende 20,5 uur, ongeveer even lang als het duurrecord voor juli, dat 17 juli 1954 werd behaald.

Voormalige Belgische politiechef op non-actief

De voormalige Belgische politiechef Fernand Koekelberg is door de Belgische politie op non-actief gesteld. Dat meldden Belgische media. Hij werd donderdag aangeklaagd voor poging tot verkrachting.

Volgens Belgische media zou de persoon die Koekelberg heeft aangeklaagd afgelopen zondag hebben geprobeerd hun relatie te beëindigen. Vervolgens zou Koekelberg hebben geprobeerd haar te verkrachten. De advocaat van de voormalige politiechef zei dat er een aanklacht tegen deze persoon is ingediend wegens smaad.

Volgens Paul van Thielen, de opvolger van Koekelberg als commissaris-generaal van de federale politie, weerspiegelt de schorsing van de 56-jarige Koekelberg geen oordeel over de schuld of onschuld van Koekelberg.

Koekelberg trad in maart af als commissaris-generaal na een lobbyschandaal. Hij kreeg een baan als verbindingsofficier tussen de verschillende onderdelen van de Belgische politie.

[Upd] Mast Drentse tv-toren ingestort

In Drenthe woedt momenteel een brand op een nogal vreemde plek. De zendtoren in Hoogersmilde staat namelijk in brand.

De brand zou zijn uitgebroken op een hoogte van maar liefst 100 meter. De Drentse brandweer is massaal uitgerukt om het vuur te blussen.

De omvang en oorzaak van de brand zijn nog niet bekend. Evenmin is bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Update 14.50 uur:
De brandweer spreekt inmiddels over een 'grote brand'. De tv-zenders Nederland 1,2 en 3 zijn inmiddels uitgevallen, zo meldt Dagblad van het Noorden. Ook de radiozenders zijn in Drenthe uitgevallen.

Update 14.56 uur:
Inmiddels zijn ook al de eerste foto's op internet verschenen. Een duidelijke foto van de brand is hier te zien.

Update 15.30 uur:
Voor zo ver bekend zijn er geen slachtoffers bekend. Wel is het vuur moeilijk te bestrijden aangezien de brand op 82 meter hoogte is uitgebroken. Volgens een woordvoerder van de Drentse brandweer zijn heel veel brandweerlieden met klein materieel de inwendige trap opgelopen, zo weet Nu.nl te melden. "Dat is niet zonder risico, want ze kunnen ingesloten worden door het vuur."

Samen met de politie heeft de brandweer huizen in de omgeving ontruimd. Inwoners van Denthe, Friesland, Groningen en delen van Overijssel blijven voorlopig verstoken van de publieke radiozenders. Ook zijn er inmiddels meer foto's opgedoken, die hier zijn te zien.

Update 15.45 uur:
De hitte is de zendmast te veel geworden. De mast van de toren zou inmiddels zijn omgevallen. Een foto hiervan is hier te zien.

Update 16.00 uur:
De noordelijke provincies zullen waarschijnlijk lange tijd verstoken blijven van radio. Het is nu duidelijk dat de tuidraden van het bovenste deel van de zendmast het hebben begeven. Het gehele ding is ingestort. Een duidelijke foto van de ravage is hier te zien.

Update 16.28 uur:
Toevallig of niet, De Telegraaf meldt dat ook in de zendmast van Lopik vanmiddag een korte brand heeft gewoed. Het is nog niet bekend of beide branden verband houden met elkaar.

Update 16.35 uur:
Door de brand in de Drentse zendmast is de website van RTV Drenthe inmiddels overbelast. Wel hebben ze een mooie fotoreportage op de site, waarin stap voor stap de val van de mast is te zien. Op de site is tevens te lezen dat de brand op een hoogte van 180 meter is uitgebroken. Volgens de regionale omroep zijn er ambulances onderweg en is de brand opgeschaald naar GRIP 2.

Update 16.48 uur:
De mast van de toren is inmiddels ingestort. Hieronder het filmpje.

Altidore bereikt overeenkomst met AZ

AZ Alkmaar heeft Jozy Aldtidore bijna binnen. De Amerikaanse aanvaller van Villarreal meldt op zijn eigen Twitter-account dat hij een overeenkomst heeft bereikt met de club van trainer Gertjan Verbeek.

'Voor al mijn fantastische fans, ik heb inderdaad overeenstemming bereikt met AZ uit Nederland. Dank voor alle steun!', aldus een opgetogen Altidore.

Eernest Stewart, technische manager van AZ, bevestigt aan Voetbal International dat de onderhandelingen in de afrondende fase zitten. Hij denkt dat er rond de avond een definitief akkoord is bereikt.

Altidore is de vervanger van de naar Ajax vertrokken Kolbeinn Sigthórsson. De Amerikaan speelde maar zes duels voor Villarreal en werd onder meer verhuurd aan het Spaanse Xerex, Hull City in de Premier League en hij speelde het afgelopen seizoen in de Turkse competitie voor Bursaspor.

Immers over loting: "Cyprus, leuk"

ADO Den Haag staat al met één been in de volgende ronde van Europa League na de 2-3 winst bij FK Taurus. Stiekem mocht er dus gekeken worden naar de eventuele volgende ontmoeting.

De spelers van ADO Den Haag keken volgens Voetbal International met grote interesse naar de loting voor de volgende ronde van de Europa League, ondanks dat de return tegen FK Taurus nog gespeeld moet worden. Mocht deze gewonnen worden dan komt ADO tegen het Cypriotische Omonia Nicosia te spelen.

"Cyprus, leuk", was de eerste reactie van Lex Immers, die een groot aandeel had in de 2-3 overwinning op FK Taurus. "Daar ben ik nog nooit geweest, en het is weer iets heel anders dan Litouwen. Ook zeker qua tegenstand, ze zullen wel een klasse beter zijn dan Tauras."

"Toch moeten wij als ADO tegen iedereen een goede kans maken. Dat is met Omonia niet anders. En het is een voordeel dat we eerst uit spelen. Dan kan het in de return mooi gaan spoken in Den Haag", aldus Immers die voor twee treffers tekende in Litouwen.

Nepinspecteur probeert auto te vorderen

Een 22-jarige man uit Maastricht is woensdag opgepakt nadat hij door zich voor te doen als politie-inspecteur een auto probeerde te bemachtigen. De man had gereageerd op een advertentie op internet. Medio vorige maand meldde hij zich bij de verkoper met het verhaal dat hij een politie-inspecteur was en dat hij de wagen nodig had voor onderzoek.

De vorige eigenaar was crimineel, zo hield de man uit Maastricht de verkoper voor. De eigenaar van de auto vertrouwde het zaakje niet en sprak met de 'inspecteur' af bij het politiebureau in Maastricht. Op de parkeerplaats bij het bureau liet de 'politieman' de verkoper een identiteitsbewijs zien en overhandigde hij hem papieren waaruit zou blijken dat de auto in beslag moest worden genomen. Ook gaf hij een ontvangstbewijs.

Aangezien de verkoper het nog steeds niet vertrouwde, stelde hij voor in het politiebureau de identiteit van de 'politie-inspecteur' definitief vast te stellen. Met het smoesje dat hij nog even zou kijken of de takelwagen al onderweg was, liep de nepinspecteur naar de zijkant van het bureau, waarna hij plotseling bleek te zijn verdwenen.

De eigenaar van de auto deed aangifte bij de politie, die het lukte de ware identiteit van de man te achterhalen.

Verwarring bij toeristen rondom wietpas

Toeristen zijn in verwarring door berichten in de buitenlandse pers dat de wietpas op korte termijn wordt ingevoerd in Nederland. Dat meldt vrijdag de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) in Amsterdam, die bezoekers van de hoofdstad duidelijk wil maken dat dat totaal niet aan de orde is.

In diverse media in andere landen wordt volgens de bond de suggestie gewekt dat toeristen binnenkort geen coffeeshops meer kunnen bezoeken. Deze berichtgeving heeft geen enkele grondslag, aldus de BCD.

De burgemeester en de gemeenteraad van Amsterdam zijn radicaal tegen de plannen, die volgens de bond dan ook nooit zullen worden ingevoerd in Amsterdam.

De coffeeshops zeggen al dertig jaar zorg te dragen voor een 'veilige en gecontroleerde' omgeving om softdrugs te gebruiken. "En dit blijft zo in de toekomst, dus toeristen hoeven geen cannabis op straat te kopen." De gemeente vreest dat de handel zich verplaatst naar de straat, wat voor veel overlast zorgt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is vastbesloten de wietpas verplicht te maken voor een bezoek aan een coffeeshop. De pas is alleen verkrijgbaar voor wie in Nederland woont. Opstelten is niet bang voor verzet uit gemeenten en denkt dat hij lokale bestuurders kan overtuigen van het nut van de pas. De bewindsman hoopt de wietpas in de loop van het jaar in te kunnen voeren in het zuiden van het land en daarna in de rest van Nederland.

De Raad van State oordeelde onlangs dat mensen die niet in Nederland wonen de toegang tot een coffeeshop mag worden ontzegd. Het is wel een inbreuk op het recht op het vrij verrichten van diensten, maar die inbreuk is volgens de hoogste bestuursrechter toegestaan om het drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast tegen te gaan. Er zijn volgens de Raad van State 'objectieve en redelijke gronden' voor het onderscheid naar nationaliteit.

Schoonmakers eerste stakers tegen pensioenplan

Honderd schoonmakers bij overheidsbedrijven leggen maandag het werk voor 24 uur neer. FNV Bondgenoten heeft de eerste staking tegen het pensioenakkoord vrijdag aangekondigd.

De grootste vakbond van Nederland noemt de staking een 'waarschuwingsschot'. Als het pensioenakkoord niet van tafel gaat, dreigt de bond de staking uit te breiden.

De 470 duizend leden van FNV Bondgenoten mogen tot 14 augustus stemmen of zij voor of tegen het pensioenakkoord zijn. De vakbond heeft een negatief stemadvies gegeven aan zijn leden.

Volgens de bond is het pensioenakkoord 'onduidelijk, oneerlijk en onrechtvaardig'. Het pensioenplan zou het risico te veel bij de werknemers leggen. De pensioenen gaan meer meebewegen met de beurzen en de verplichte reserves voor beursrisico's worden afgeschaft.

Rogge: "Dopingstrijd hoogste prioriteit IOC"

Jacques Rogge wil de strijd tegen doping nog verder opvoeren. Volgens de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dit de hoogste prioriteit binnen zijn organisatie.

"Doping is de grootste bedreiging voor de sport omdat het een gevaar is voor de gezondheid van de sporters en de geloofwaardigheid van de sporters aantast", zei de Belgische preses vandaag in Tokio.

Volgens Rogge is het IOC op de goede weg. "Tussen de Spelen van 2000 in Sydney en straks in Londen is het aantal controles verdubbeld. We maken absoluut progressie."

Adriaanse: "Nooit van gehoord"

FC Twente moet het in de derde voorronde van de Champions League opnemen tegen het Roemeense Vaslui. Dat bleek uit de loting vandaag. De coach van de Tukkers, Co Adriaanse, was tevreden.

"Ik ken de club niet. Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik weet dat ze als derde zijn geëindigd, maar door omstandigheden in de Roemeense competitie op de tweede plaats terecht zijn gekomen. We zijn er blij mee, want er zaten zeker ook sterkere tegenstanders in," aldus Adriaanse in een reactie tegenover de NOS.

Slaapwandelaar vrijgesproken van aanranding kind

Een Belgisch hof van beroep heeft vrijdag een man vrijgesproken die werd beschuldigd van het onzedelijk betasten van een 9-jarig meisje. De rechtbank is van oordeel dat de man onschuldig is, omdat hij het meisje heeft aangerand in zijn slaap. De man lijdt naar eigen zeggen aan slaapwandelen.

Volgens de advocaat van de man ging het hof mee in de verklaring van zijn cliënt dat 'hij niet handelde uit vrije wil of zich er van bewust was wat hij deed'.

De advocaat zei dat het de eerste keer is dat slaapwandelen als verweer is geaccepteerd door een Belgische rechtbank. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, is het echter al vaker aangevoerd als geldige verdediging.

Duizenden op de vlucht voor Indonesische vulkaan

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Mount Lokon op het eiland Sulawesi. Eén vrouw is aan de gevolgen van een hartaanval overleden.

De vulkaan, die al een week zeer onrustig was, barstte donderdagavond uit. Een tweede uitbarsting volgde kort daarop en even na middernacht spuwde de vulkaan voor de derde keer hete as en lava de lucht in.

"Dit is de grootste uitbarsting die ik ooit heb meegemaakt", zei Nelson Uada, een van de zesduizend ontheemden die zijn opgevangen in scholen, moskeeën en opvangcentra. "Het was erg eng. De lava vloeide als vlammen in de duisternis en het klonk alsof ik in een oorlogsgebied zat."

Mount Lokon is vrijdag nog steeds actief en luchtvaartmaatschappijen hebben het advies gekregen het gebied rond de vulkaan te mijden. Tot nu toe zijn er geen vluchten geannuleerd en het nabijgelegen vliegveld in Manado heeft vooralsnog geen last van de uitbarsting, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Meer dan 33 duizend mensen wonen op en nabij de vruchtbare hellingen van Mount Lokon. Velen van hen werden al voor de eerste uitbarsting uit voorzorg geëvacueerd. Het leger en de politie hebben reddingswerkers vrijdag geholpen met de evacuatie van nog eens vijfduizend mensen.


Duizenden op de vlucht voor Indonesische vulkaan (Foto: Novum)

[Upd] [Tour] Boom, Klöden stappen af

Andreas Klöden is in de dertiende etappe van de Tour de France afgestapt. De Duitser van Radioshack heeft teveel last van de gevolgen van valpartijen eerder in de Tour.

Eerder vandaag ging Gert Steegmans al helemaal niet meer van start aan de dertiende etappe.

Update 14:44 uur

Ook Lars Boom is afgestapt. De renner van Rabobank moest vandaag al heel vroeg in de rit lossen. Eerder deze week had Boom last van zijn darmen.

Update 14:51 uur

Vladimir Isaichev van de ploeg van Katusha is zojuist ook afgestapt. Hij reed net als Boom vandaag al geruime tijd op achterstand van het peloton.

50.000 downloads voor Kerbal Space Program

De onlangs uitgebrachte alpha voor de indie-game Kerbal Space Program heeft binnen 13 dagen al 50.000 downloads. Ongeveer 20.000 downloads zijn van de laatste 48 uur. De game is op verschillende fora steeds populairder aan het worden.

Kerbal Space Program is een (voorlopig) gratis indie-game waar het de bedoeling is om een eigen raket te bouwen en die veilig naar de ruimte te loodsen. De game is nog volop in ontwikkeling en nieuwe updates worden zeer regelmatig uitgebracht.

Space, the final frontier

Held stopt inbreker in kofferbak

Een buurtwachter uit Ede heeft donderdag een door hem aangehouden inbreker in de kofferbak van zijn auto gestopt, zodat hij achter zijn kompaan aankon.

Na een melding van inbraak aan de Pakhuisweg werd ook de buurtwacht ingeschakeld. De 30-jarige buurtwachter reageerde direct, en begaf zich in de auto naar de plek des onheils. In de omgeving zag de man twee verdachten lopen, toen een van de twee viel werd deze door de held aangehouden en in zijn kofferbak gestopt. Even later wist hij de andere verdache ook aan te houden.

Toen de politie arriveerde werden de twee aan hen overgedragen en direct aangehouden. Door tips van getuigen kon later door de politie nog een derde verdachte worden aangehouden.

Giro 555 waarschuwt voor fraude

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) waarschuwen mensen die geld willen overmaken voor de Hoorn van Afrika, dit niet te doen via nudoneren.nl. De site is volgens de SHO in handen van fraudeurs.

De SHO stelde vorige week giro 555 open voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Tot nu toe is er ruim een miljoen euro opgehaald. De juiste site om geld te doneren is giro555.nl, laat de SHO vrijdag weten.

In delen van Kenia, Ethiopië en Somalië is door het uitblijven van twee regenseizoenen al sinds vorig jaar sprake van zeer ernstige droogte. De verwachting is daarbij dat het nog lang gaat duren voordat het er zal regenen. In totaal 23 procent van de mensen is volgens de SHO ondervoed.


Giro 555 waarschuwt voor fraude (Foto: Novum)

[Tour] Alcoholcontrole Bruyneel tijdens etappe

De Franse politie zit nu de wielerploegen nu ook tijdens de koers dwars. Zo werd gisteren in de twaalfde etappe van de Tour de France Johan Bruyneel staande gehouden voor een alcoholcontrole. De ploegleider van de RadioShack-ploeg moest blazen, terwijl zijn renners nog voortpeddelden.

Bruyneel voldeed aan het verzoek van de politie en meldde via Twitter dat hij negatief blies en verder mocht rijden. Het is onduidelijk of de Gendarmes nog meer ploegleiders tijdens de Tour op de korrel hebben.

Prijs voor alle productiehuizen podiumkunsten

De Prijs van de Kritiek 2011 is uitgereikt aan alle Nederlandse productiehuizen van podiumkunsten. De Kring van Nederlandse Theatercritici wil zo de waarde van deze instellingen voor de theaterwereld benadrukken.

De productiehuizen, waaronder Frascati, Korzo en de Toneelschuur, vormen volgens de theatercritici een 'onmisbare schakel' in de ontwikkeling van de podiumkunsten. "Er is vrijwel geen podiumkunstenaar te noemen die zonder tussenkomst van een werkplaats of productiehuis zijn weg heeft gevonden in het theater", zegt de jury.

De prijs wordt sinds 1967 jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland. De toekenning van de prijs aan alle productiehuizen is een statement tegen de kortingen op cultuur van het kabinet waarin de instellingen worden wegbezuinigd.

Castaignos imponeert bij Inter-debuut

Luc Castaignos heeft zijn debuut gemaakt voor Internazionale. De 18-jarige Schiedammer scoorde tijdens zijn eerste optreden voor de Nerazzuri. De Milanese grootmacht won een oefenduel met een regioselectie uit Trentino met 6-1. Trainer Gian Piero Gasperini was onder de indruk van de voormalig Feyenoorder.

"Ik was erg onder de indruk van Castaignos en Ricardo Alvarez", meldt Gasperini op de website van Inter. "Ze bewogen allebei erg goed. De Nederlander is jonger, maar weet hoe hij zijn loopacties moet timen."

Castaignos mocht volgens VI na rust opdraven in het oefenduel. De spits verzorgde de assists bij de derde en vierde treffer van Inter en tekende zelf van dichtbij voor de 5-1. Het voetbalblad meldt dat Castaignos in de 45 minuten dat hij mee mocht doen tevens de doelman op zijn weg vond, de lat raakte en rakelings over schoot.


Castaignos imponeert bij Inter-debuut (Foto: Novum)

In Spanje vermiste Nederlander aangetroffen

De Nederlander die wekenlang vermist werd in Spanje is gesignaleerd in Nerja, nabij Malaga. Dat is in dezelfde regio waar de Limburgse Mary-Anne Goossens zich bijna drie weken ophield na verdwaald te zijn in onherbergzaam gebied. De man is aangehouden door de politie, maar loopt inmiddels weer vrij rond, meldt een woordvoerder van de politie Midden- en West-Brabant.

De 49-jarige John de Kort werd donderdag aangetroffen in een restaurant in Zuid-Spanje. Politieagenten vonden dat hij een 'verwaarloosde indruk' maakte en namen hem voor ondervraging mee naar het bureau. Vervolgens werd hij weer vrijgelaten. De politie ontdekte pas toen de man het bureau verlaten had dat hij als vermist persoon geregistreerd stond. De zoektocht naar de man is hervat.

De man was met zijn auto, een Volkswagen Transporter, naar Spanje gegaan. Hij is onder behandeling bij een psychiater.

Nederlandse agenten in Rwanda voor genocidezaak

Vijf Nederlandse politiemensen zijn in Rwanda voor een onderzoek naar verdachten die misdaden hebben gepleegd tijdens de genocide in het Afrikaanse land in 1994. "Het team is hier om getuigen te horen over twee dozijn verdachten die in Nederland wonen", zei Jean Bosco Siboyintore, hoofd van de Rwandese eenheid die genocideverdachten opspoort, tegen het Franse persbureau AFP.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil het bericht niet bevestigen. "Als het klopt, is het een lopend strafrechtelijk onderzoek, en daar doen we geen mededelingen over", zegt een woordvoerder.

Rwanda heeft een lijst naar Nederland gestuurd met daarop ruim twintig verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de volkerenmoord, voegde Siboyintore daaraan toe. "We zijn met de Nederlanders overeengekomen dat ze mensen naar Rwanda zouden sturen om de zaak zelf te onderzoeken. Ze voeren hun onderzoek onafhankelijk uit. "

Een van de beschuldigden is de 64-jarige Yvonne Basebya. Deze vrouw van een voormalige parlementariër wordt verdacht van genocide en het aanzetten daartoe. Ze zou een lijst met mensen uit haar toenmalige woonomgeving in de Rwandese hoofdstad Kigali hebben gemaakt die moesten worden vermoord. Hiervoor is ze in 2007 bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld door een Rwandese rechtbank

Vorige week veroordeelde het Rwanda-tribunaal in Den Haag de Rwandese asielzoeker Joseph M. tot een levenslange gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat de 43-jarige M. zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdrijven tijdens de genocide in Rwanda in 1994. Hij is verantwoordelijk voor een aanval op een kerk waar Tutsi's hun toevlucht hadden gezocht. Honderden van hen werden 'vrijwel letterlijk afgeslacht'.

Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord door milities.

Consumentenbond inventariseert medische blunders

Mensen die slachtoffer zijn van verkeerd medisch handelen, kunnen zich melden bij de Consumentenbond. De bond inventariseert de ervaringen van patiënten, nabestaanden en hun belangenbehartigers tot 1 september.

De afgelopen tien jaar zijn artsen en hulpverleners niet opener geworden over medische missers, blijkt volgens de Consumentenbond uit een enquête onder letselschadeadvocaten. De bond pleit voor het opzetten van een onafhankelijk kenniscentrum waar gedupeerden kunnen laten toetsen of hun zaak kans van slagen heeft.

De Consumentenbond wil verder dat de bewijslast wordt omgekeerd als een medisch dossier incompleet is, zodat de arts zijn onschuld moet aantonen. Advocaten zeggen volgens de bond geregeld mee te maken dat delen van medische dossiers 'zoekraken' en het slachtoffer geen of te weinig erkenning krijgt.

Ook lopen de kosten van rechtszaken vaak hoog op vanwege de juridische complexiteit. Daarnaast zouden patiënten, nabestaanden en hun belangenbehartigers vaak tegen 'onredelijke' verzekeraars van artsen en ziekenhuizen aanlopen.

Acteur Roberts Blossom overleden

Acteur Roberts Blossom, meest bekend van zijn rol als de oude buurman Marley in de film Home Alone, is op 87-jarige leeftijd overleden.

In een interview met Los Angeles Times zegt dochter Deborah Blossom dat haar vader op 8 juli, in een rusthuis in Santa Monica, een natuurlijke dood is gestorven.

Blossom begon zijn carrière met theaterrollen op Broadway, maar zit vanaf het einde van de jaren vijftig in diverse films en televisieseries. Voor zijn theaterwerk ontving Blossom 4 Obie Awards.

Films waarin de acteur te zien was zijn onder meer The Hospital, Slaughterhouse-Five, The Great Gatsby, Close Encounters of the Third Kind, Escape From Alcatraz, Resurrection en Doc Hollywood. Blossom speelde de hoofdrol in de cult horror klassieker Deranged, een film over seriemoordenaar Ed Gein, die in 1974 werd uitgebracht.

Blossom zal vooral herinnerd worden als de wit bebaarde sneeuwruimende buurman uit Home Alone.

Naast films was Blossom ook te zien in tv-series zoals Another World, Moonlighting, Northern Exposure en In the Heat of the Night.

Punten ronde 9 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend reden de coureurs de Grand Prix van Groot-Brittannië. De wedstrijd verliep mede door een natte start onvoorspelbaar en heeft hierdoor in de FOK! Formule 1-manager weer voor de nodige verschuivingen gezorgd. Hieronder volgen de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van de degenen die meedoen aan de F1-manager.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Schumacher (Mercedes), drive-through voor een vermijdbare aanrijding: -15
- Kobayashi (Sauber), drive-through voor een onveilige pitstop: -15

- Chassis McLaren voor het niet correct monteren band bij Button: -15

- Motor Team Lotus, versnellingsbak Kovalainen en olielekkage Trulli: -30
- Motor Sauber, olielekkage bij Kobayashi: -15

Wat betreft de straffen voor Schumacher en Kobayashi hebben we er voor gekozen om de Stop & Go niet toe te kennen, maar een gewone drive-through. Reden hiervoor is de korte pitstraat op Silverstone, waardoor een coureur mogelijk sneller kon zijn dan gewoon het circuit te volgen. De stewards kozen daarom voor de iets zwaardere straf, terwijl ze in andere races voor de drive-through kozen.

Deze ronde deed VOLBEER GP dit het beste met liefst 320 punten. Achter hem eindigden Vink, Nalyu, Fuck&SuckManager en Stoners met 291 punten op een gedeelde tweede plaats.

Bovenin het klassement deden zich hierdoor weinig verschuivingen voor. Vink staat met 1935 punten nog steeds eerste, gevolgd door Nalyu die 1894 punten heeft. Derde staat Fuck&SuckManager met 1882 punten, terwijl Stoners er 1847 verzameld heeft. De vijfde plaats wordt ingenomen door Pukkie met 1821 punten.

Punten ronde 9

# team user ronde 9 totaal
1 VOLBEER GP Louike 320 1482
2 Vink wvinky 291 1935
3 Nalyu trance_fan 291 1894
4 Fuck&SuckManager RZa_010 291 1882
5 Stoners Roel0f 291 1847
6 SteF1 Stefanass 276 1516
7 speedy racing F1 xloonyx 272 1275
8 Krooslaan krooslaan 268 1472
9 dtd-racing droopy78 268 1394
10 RonHt RonHt 268 1349


Algemeen klassement na ronde 9 (van 19)

# team user ronde 9 totaal
1 Vink wvinky 291 1935
2 Nalyu trance_fan 291 1894
3 Fuck&SuckManager RZa_010 291 1882
4 Stoners Roel0f 291 1847
5 Pukkie Fritsert 262 1821
6 Honkietonkie Racing Nelix 221 1780
7 Team Bla attachmentgenie 222 1753
8 Knock-out Mutants Knock-out-Mutant 193 1732
9 Creeper14 racing team creeper14 217 1729
10 ARacing Automatic_Rock 208 1720


Bij de subleagues was ADP F1 met 216 punten dit keer de beste. In het klassement staat nu Deltares met 1458 punten bovenaan. De tweede plaats wordt ingenomen door NetZoZeker met 1438 punten, voor BOSCH die er 1433 heeft. Ant. Force staat hier drie punten achter, terwijl de top vijf afgesloten wordt door MonzaTeam die er 1411 heeft.

Algemeen klassement subleagues na ronde 9 (van 19)

# team user ronde 9 totaal leden
1 Deltares koffieautomaat 196 1458 4
2 NetZoZeker AquiloNL 194 1438 3
3 BOSCH bosch007 153 1433 7
4 Ant. Force PP-vogels 155 1430 3
5 MonzaTeam Horus 164 1411 5
6 Sportschool van Hoorn Aet 147 1403 6
7 Pedaalemmers k3ll 191 1397 5
8 F1 AP flippo765 159 1386 4
9 martians jmaassen73 203 1371 3
10 Gas Hoare F1 MaGNeT 170 1355 10


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De tiende race is de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring op zondag 24 juli. De komende managerronde sluit op vrijdag 22 juli 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 10 – Duitsland gaat weer open op maandag 25 juli 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Final Fantasy Type-0 bijna klaar

Square Enix heeft aangekondigd dat Final Fantasy Type-0 voor PlayStation Portable zo goed als klaar is. Het enige wat ze nu nog hoeven te doen is finetunen en het weghalen van bugs. De game is inmiddels ruim drieëneenhalf jaar in ontwikkeling, dus wat dat betreft wordt het tijd ook.

Eén van de redenen van de lange ontwikkeling is de game The 3rd Birthday waar een deel van het team ook aan gewerkt heeft. Daarnaast is de game van GSM-game uitgegroeid naar PSP-game. We hoeven ons overigens niet druk te maken over de content van de game, zowel de lengte als de inhoud zouden ons lang genoeg bezig moeten houden.

Type-0 moet in de herfst dit jaar uitkomen in Japan en vanwege de grootte komt de game op 2 UMD-discs. Een PSN-release is hierdoor nog onzeker.

Naast deze info zijn er ook nog een aantal filmpjes verschenen met gameplay. Als eerste een filmpje waarin we een standaard gevecht kunnen bekijken.

Het volgende filmpje toont speciale, extra sterke, aanvallen.

In het derde filmpje zien we hoe het reizen door de wereld gaat, inclusief reizen per Chocobo of airship.

Tot slot een filmpje waarin we zien hoe special orders werken. Deze special orders zijn een soort achievement-systeem waarbij je extra punten krijgt voor bijvoorbeeld het verslaan van een vijand zonder schade.

Amsterdamse treiterambtenaar eerder op vakantie

De Amsterdamse topambtenaar die een schrikbewind zou voeren op zijn afdeling gaat een week eerder met vakantie. De afgelopen week ontstond er ophef over de directeur van de dienst Dienstverlening en Facilitair Management, na publicaties over zijn gedrag. Hij zou medewerkers stelselmatig schofferen en intimideren en ambtenaren onder druk zetten om te vertrekken, schreef Het Parool.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat de gemeenteraad weten de anonieme klachten die in de artikelen naar voren komen serieus te nemen. Hij benadrukt dat de gemeente 'strenge normen hanteert als het gaat om integriteit van en omgangsvormen tussen medewerkers binnen de gemeente'.

Het onderzoek dat al liep naar de topambtenaar wordt verbreed, laat de burgemeester weten. De ambtenaar heeft zelf aangegeven een week eerder dan gepland op vakantie te gaan. De gemeentesecretaris heeft inmiddels gesproken met de directeur en met medewerkers van de dienst.

De topambtenaar zou medewerkers afblaffen en kleineren. In Het Parool spreken medewerkers van 'geestelijke vernedering'. "Hij geeft je het idee dat je de enige bent die disfunctioneert", zegt een van hen. Een ander zegt dat mensen huilend weglopen uit vergaderingen. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop op de afdeling zou erg hoog zijn.

Zoon sterft 48 jaar na vader ook door bliksem

In de Verenigde Staten is een man, 48 jaar nadat zijn vader op dezelfde wijze om het leven kwam, door de bliksem gedood. Zijn vader werd tijdens een vistochtje getroffen door de bliksem toen de 54-jarige Stephen Rooney nog maar vijf jaar oud was.

Rooney was met zijn neef aan het picknicken toen er een onweersbui aan kwam.  Vlak voordat hij door de bliksem werd getroffen zei hij nog gekscherend "Maak je geen zorgen, de bliksem slaat nooit twee keer op dezelfde plek in".

De beide mannen waren bij het zien van het naderende onweer onder een boom gaan staan om een sigaartje te roken toen de bliksem vlakbij insloeg. De neef overleefde de inslag, Rooney stierf vijf dagen later in het ziekenhuis.

Predikanten Urk keren zich tegen rockfestival

Twaalf predikanten van diverse kerken op Urk hebben zich in een open brief tegen een rockfestival gekeerd, dat volgende week zaterdag op het voormalige eiland wordt gehouden. De muziek zou haaks staan op bijbelse normen en waarden.

In de brief waarschuwen de predikanten voor de invloed van de rockmuziek. 'Laten we de duivel de kans niet geven om onze jongeren weg te zuigen', valt in het schrijven te lezen. De predikanten hebben moeite met zowel het type muziek, als met de teksten die volgens hen niet stroken met het christelijke geloof. Ze roepen ouders op hierover met hun kinderen te praten en te bidden.

Een gemeentewoordvoerster zei vrijdag dat er gesproken is met de predikanten, maar dat het festival gewoon doorgaat. Burgemeester Jaap Kroon heeft begrip voor het standpunt, maar wil jonge bands op Urk ook een podium bieden.

Twente loot FC Vaslui in voorronde CL

FC Twente speelt in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Vaslui. De Tukkers beginnen met een thuisduel tegen de nummer drie van de Roemeense Liga 1. Dat bleek vandaag uit de loting in Nyon. Het eerste duel wordt op 26 of 27 juli gespeeld. De return vindt plaats op 2 of 3 augustus.

Door de stadionramp in De Grolsch Veste van vorige week donderdag, waarbij twee mannen het leven lieten, moet Twente het duel in een ander stadion spelen. De thuishavens van Vitesse en Schalke 04 komen daarvoor in aanmerking.

Op zondag 30 juli treedt de ploeg van trainer Co Adriaanse aan tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

'PS3 en Vita hebben alles wat de Wii U heeft'

Veel ontwikkelaars hebben al hun mening en lof uitgesproken over de Wii U. Naughty Dog hadden we nog niet gehoord over Nintendo's nieuwe console, maar daar brengt director Justin Richmond nu verandering in. Volgens hem is het een interessant apparaat, maar hebben de PS3 en Vita samen alles wat de Wii U heeft.

"Eerlijk gezegd is het idee heel erg cool, maar de Wii U heeft niets dat de PS3 en Vita niet hebben. Het is interessant stukje technologie en ik ben benieuwd hoe mensen het gaan gebruiken", zo laat Richmond weten. "Ik ben nog niet helemaal overtuigd. Het scherm is niet multi-touch, dat is een beetje vreemd," voegt hij toe.

Hoewel Richmond nog sceptisch is geeft hij toe dat hij dit ook was over de originele Wii, maar de verkoopcijfers spreken boekdelen. Hij is er in ieder geval zeker van dat Nintendo geweldige games gaat maken voor de Wii U. 

Watson slaat hole-in-one op Brits Open

Golfer Tom Watson doet opnieuw van zich spreken op het Brits Open. De inmiddels 61-jarige veteraan, die in 2009 verrassend tweede werd op het Britse majortoernooi, sloeg vandaag tijdens zijn tweede ronde een hole-in-one op de zesde hole van de Royal St. Georges Golf Club in Sandwich.

De Amerikaan, die zijn eerste ronde gisteren afsloot op twee boven het baangemiddelde, sloeg op de 160 meter lange par drie af met een ijzeren zeven. De bal stuitte eenmaal op de green en verdween prompt in de hole. Gisteren had landgenoot Dustin Johnson op de zestiende hole eveneens maar één slag nodig.

Hulp voor operatie mondt uit in game-initiatief

Een aantal weken terug heeft het team van Extra Credits haar kijkers gevraagd om donaties voor een noodzakelijke operatie van één van haar teamleden. Hierop is besloten om een Rockethub-initiatief te starten, een systeem waarbij elke donatie gelijk staat aan een beloning. Dit pakte alleen iets anders uit dan verwacht.

De reacties en donaties waren namelijk zo overweldigend positief (543% van het behaalde doel), dat Extra Credits besloten heeft een initiatief te starten met het geld dat overblijft na de operatie:

"Once Allison is well, we’d like to use any excess money to pay that forward by helping to create jobs that allow others to build their dreams, and, in doing so, maybe change the industry for the better. We would like to create a fund to publish quality games. We won’t be starting with triple A titles or multimillion dollar projects. We will start with independent games that are small enough to take risks and to deliver experiences that might really have an impact on the medium.

Het initiatief zal erg schappelijk verlopen. Zo biedt het team aan om de winst 50-50 te verdelen, ze zullen zorg dragen voor het behoud van IP voor de developer en single-game-deals zonder de kleine lettertjes. Meer informatie over het initiatief lees je hier.

Virgin wil Glock en D'Ambrosio behouden

Marussia Virgin Racing wil het huidige rijdersduo Timo Glock en Jerôme d'Ambrosio graag behouden, zo zei teambaas Graeme Lowdon. Volgens de manager van D'Ambrosio, Eric Boullier, heeft de Belg meer opties voor het seizoen 2012, maar Lowdon ontkent dit.

"Ik heb in Silverstone met de manager van Jerome gesproken en het is simpelweg niet waar. We zijn blij met de coureurs die we hebben en het zou erg mooi zijn als we volgend jaar dezelfde line-up hebben. Wij hebben in elk geval geen plannen om hier verandering in te brengen," zei Lowdon tegen The Star.

D'Ambrosio is dit jaar debutant in de Formule 1, terwijl Glock al wat langer meedraait. Laatstgenoemde is blij dat de renstal gebroken heeft met hoofdontwerper Nick Wirth en gekozen heeft voor samenwerking met McLaren. Alleen zo kunnen volgens de Duitser de noodzakelijke veranderingen bereikt worden.

Weer PVV'er weg als Statenlid

PVV'er Harm Beertema stapt op als lid van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Zijn bezigheden in het provincieparlement zijn niet meer te combineren met zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid, laat de partij van Geert Wilders vrijdag weten.

Beertema betreurt deze keuze te moeten maken. "Ik heb het een eer en een voorrecht gevonden om gekozen te worden tot Statenlid, maar de portefeuille onderwijs is zo intensief dat er te weinig tijd overblijft voor de belangrijke verantwoordelijkheden die het Statenwerk met zich meebrengt."

Vorige week stopte Roland van Vliet al als Statenlid voor de Limburgse PVV. Ook voor hem is het lidmaatschap van Provinciale Staten niet te combineren met zijn werk als Tweede Kamerlid. Eerder stopten al diverse PVV'ers met hun werk in gemeenteraden, ook omdat ze het te druk hebben met hun werk in de Tweede Kamer.


Weer PVV'er weg als Statenlid (Foto: Novum)

Vrouw berooft man tijdens blowjob

De rechtbank van Mechelen heeft vandaag een 23-jarige vrouw tot anderhalf jaar cel veroordeeld. De Belgische heeft een man op bijzondere wijze beroofd van zijn gsm. Marie Beatrice S. jatte de telefoon terwijl ze haar slachtoffer oraal verwende.

De 23-jarige Vlaamse kreeg onlangs geld van het slachtoffer in ruil voor een pijpbeurt. Blijkbaar had ze hier niet genoeg aan, want tijdens het stokslobberen beroofde ze de man van zijn portemonnee. Hoewel de beste man dit kon voorkomen, bleek nadat hij klaar was dat zijn mobieltje was gestolen. "Dat werd duidelijk toen het slachtoffer met een andere gsm zijn nummer belde en er gerinkel vanuit het décolleté van mevrouw kwam", zo luidt de aanklacht.

Marie blijkt verder ook geen lieverdje te zijn. Zo heeft ze dit jaar met handlangers al meerdere personen op gewelddadige wijze beroofd. De rechter heeft de pijpdievegge dan ook een straf van 18 maanden cel opgelegd.

Levenslang voor Argentijnse ex-militairen

Twee Argentijnse ex-militairen zijn donderdag veroordeeld tot levenslang wegens schending van de mensenrechten. Zij werden schuldig bevonden aan moord, ontvoering en marteling in de El Vesubio-gevangenis, een van beruchtste gevangenissen in de tijd dat de militaire junta over Argentinië regeerde.

Maar weinig van de 2500 politieke gevangenen overleefden de El Vesubio-gevangenis. De gevangenis in La Matanza, een voorstad van de hoofdstad Buenos Aires, werd gerund door het leger. "De gevangenen kregen een kap over het hoofd en werden aan elkaar vastgeketend. De bewakers gaven ze nauwelijks iets te eten", aldus Rodrigo Borda, een advocaat van het Centrum voor Sociale en Juridische Studies, dat de vervolging van misdaden die zijn begaan tijdens het bewind van de junta nauwkeurig bijhoudt.

Voormalig generaal Hector Gamen en kolonel Hugo Pascarelli kregen donderdag levenslang. Vijf anderen, voormalig gevangenisbewakers Ramon Erlan, José Maidana, Roberto Zeolitti, Diego Chemes en Ricardo Martinez, werden schuldig bevonden aan het martelen van politieke gevangenen en kregen celstraffen van 18 tot 22 jaar.

Getuigen hebben verklaard dat de baas van de strafinrichting, kolonel Pedro Alberto Duran, geregeld vrouwelijke gevangenen verkrachtte en hen dwong met hem samen te leven. Duran is ook aangeklaagd, maar overleed in juni. De rechtszaak tegen Duran en de zeven anderen ging in februari van start. De verdachten stonden terecht voor in totaal 156 gevallen van schending van de mensenrechten.

Nadat in 2005 het Argentijnse Hooggerechtshof had bepaald dat militairen niet konden worden gevrijwaard van rechtsvervolging, werden tientallen onderzoeken opgestart naar de misdaden die tijdens de 'vuile oorlog', die van 1976 tot 1983 werd gevoerd, werden begaan. Veel van deze zaken naderen nu hun einde.

De vuile oorlog kostte aan dertienduizend mensen het leven. In totaal worden er 807 mensen vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid, meldde de Argentijnse regering in mei. Tot mei waren er slechts 202 mensen veroordeeld. Veertig personen zitten in de cel, nadat al hun beroepsmogelijkheden waren uitgeput. Het tempo waarin de rechtszaken verloopt is veel mensenrechtenadvocaten en regeringsfunctionarissen een doorn in het oog.

Halo-designer werkt nu bij Sucker Punch

Ex Bungie-medewerker Jaime Griesemer, berucht van de uitspraak: "Halo is 30 seconds of fun that happens over and over again," werkt nu in dienst van inFAMOUS-developer Sucker Punch. De designer zegt het volgende over zijn nieuwe werkplek: "I found a great team and a fantastic opportunity just across the street at Sucker Punch Productions".

"It's a smaller team, very collaborative, they've got enormous talent and they are very hungry - they want to take it to the next level and are willing to put in the effort it will take to get there," aldus Griesemer. Hij vergeleek Sucker Punch met Bungie tien jaar geleden.

"When Bungie and I parted ways, I didn't really have a plan. I knew I wanted something different; I'm just not comfortable on an enormous team with a lot of process - it's creatively stifling."

Griesemer deed een boekje open over het design perspectief voor Halo en gaf uitleg over hoe hij bij zijn befaamde '30 seconds'-uitpsraak kwam. Dit en meer lees je in het interview.

Roorda: "Utrecht niet sterker dan Heerenveen"

Geert-Arend Roorda speelt naar alle waarschijnlijkheid gewoon bij sc Heerenveen komend seizoen. De Fries voelt niets voor een overgang naar FC Utrecht.

Roorda kende een uitstekende tweede seizoenshelft bij Excelsior, waar hij met acht treffers veel indruk maakte. Komend seizoen keert hij weer terug bij Heerenveen. Utrecht zou Roorda graag willen overnemen van de Friezen, maar de middenvelder ziet zelf geen heil in een overgang naar de Domstad.

"Ik zie niet in waarom ik Heerenveen zou willen verruilen voor FC Utrecht", vertelt Roorda in het Algemeen Dagblad. "Volgens mij won Heerenveen een paar maanden geleden nog met 3-0. Utrecht heeft niet echt een sterkere selectie. Dus dan moet het wel heel bijzonder zijn, wil ik naar Utrecht overstappen."

Utrecht is na het vertrek van Dries Mertens naar PSV en Ricky van Wolfswinkel naar Sporting Lissabon naarstig op zoek naar versterking. Eerder ving de club al bot bij Wesley Verhoek en Timothy Derijck van ADO Den Haag.

Explodemon! komt naar PC

De explosieve PSN-titel Explodemon! (ont)ploft binnenkort op de PC en Indie-developer Curve zal pogen de port in augustus dit jaar beschikbaar te hebben. Het Londense team is ook de ontwikkelaar van Hydroventure, de waterige puzzle-platformer op WiiWare. Explodemon! zelf is sinds februari te koop op PSN.

Explodemon! staat op vrijwel gelijke voet met Splosion Man en daarom zien veel mensen de game aan als plagiaat. Niets in minder waar trouwens, de ontwikkeling van Explodemon! begon in 2005, ver voordat de ontwikkeling van Splosion Man begon. Wegens tegenslag in de ontwikkeling heeft Curve Studios er zes (!) jaar over gedaan om de game af te maken.

Warner Bros zoekt nieuwe Harry Potter

Nu het laatste deel van de Harry Potter-filmreeks in première is gegaan, zoekt filmmaatschappij Warner Bros een nieuwe melkkoe. Zo heeft de studio Potter-regisseur David Yates gevraagd een filmreeks te maken over crimineel Al Capone met Tom Hardy in de hoofdrol, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De eerste film uit de serie over Al Capone is getiteld Cicero. Het verhaal concentreert zich op de beginjaren van de crimineel die bakken met geld verdiende aan het uitbaten van casino's en het illegaal stoken van alcohol tijdens de Amerikaanse drooglegging aan het begin van de twintigste eeuw. De Britse acteur Hardy, bekend van de dromenthriller Inception, wil graag in de huid kruipen van Capone. Yates, die verantwoordelijk is voor vier van de acht Potter-films, overweegt zich ook aan het project te verbinden.

Warner Bros zou Yates ook gevraagd hebben om Stephen Kings The Stand te verfilmen. The Stand gaat over een dodelijk virus dat het grootste deel van de Amerikaanse bevolking wegvaagt. De regisseur is momenteel in Los Angeles om te praten over de plannen van de studio.

Een ander groot project waar Warner Bros in overweegt te investeren is de actiefilm Fully Automatic met zanger Justin Timberlake in de hoofdrol. Het scenario ligt al een tijdje op de plank, maar de studio hoopt het te kunnen omzetten in een succesvolle politiefilm.


Warner Bros zoekt nieuwe Harry Potter (Foto: Novum)

Honderden schademeldingen bij Interpolis

Verzekeraar Interpolis heeft 826 schademeldingen binnengekregen als gevolg van de hevige regen en storm die donderdag over Nederland trokken. Hiervan kwamen 265 meldingen uit de provincie Zuid-Holland. Dat maakte Interpolis vrijdagochtend bekend.

Van de schademeldingen waren er 764 afkomstig van particulieren en 62 van bedrijven. Daarnaast kwamen er tientallen klachten binnen vanuit de agrarische sector. De hevige regenval veroorzaakte hier vooral schade aan kassen en gewassen.

Honderden schademeldingen bij Interpolis
Honderden schademeldingen bij Interpolis (Foto: ANP)

Reinout Oerlemans vloekt en tiert op set

Regisseur Reinout Oerlemans pakt zijn acteurs niet met fluwelen handschoenen aan. "Hij heeft wel een paar keer gevloekt en geschreeuwd", zegt Doutzen Kroes op de set tegen Novum Nieuws. De regisseur werkt in de Belgische stad Brugge aan zijn film Nova Zembla.

De strenge woorden van Oerlemans schrikken de Friezin niet af. "Ik vind het helemaal niet erg. Ik kan hem wel aan hoor." Hoofdrolspeler Robert de Hoog mijdt het conflict met zijn regisseur niet. "We hebben wel heel erg naar elkaar staan schreeuwen af en toe." De acteur heeft ook geen problemen met de harde woorden van zijn regisseur. "Het komt de film alleen ten goede, want het ziet er waanzinnig uit."

Oerlemans maakt met Nova Zembla de eerste Nederlandse 3D-film. Het is zijn tweede film na Komt Een Vrouw Bij De Dokter uit 2009. Oerlemans erkent zijn uitbarstingen op de set. "Het was af en toe wel heel pittig." Hij vindt het nodig zijn spelers soms hard toe te spreken. "Als we gaan draaien, moet het gebeuren."

Kroes maakt in de film haar acteerdebuut en vindt dat best spannend. "Mensen zien mij als dat plaatje en als ik dan iemand anders speel kan dat misschien wel averechts werken." Ze heeft hard gewerkt om haar acteerdebuut tot een succes te maken. "Ik hoop dat ik een stukje erkenning krijg." Nova Zembla draait vanaf november in de Nederlandse bioscopen.


Reinout Oerlemans vloekt en tiert op set (Foto: Novum)

Drie verdachten drugsorganisatie opgepakt

De politie heeft woensdag drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende drugsorganisatie. Het gaat om een 54-jarige man uit Hoofddorp en twee Amsterdammers van 54 en 55, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Ook werd beslag gelegd op een pand in de Amsterdamse binnenstad waarin coffeeshop Route 99 is gevestigd. De Hoofddorper is de eigenaar van die coffeeshop.

De politie doorzocht woensdag twee coffeeshops op de Amsterdamse Wallen, Route 66 en Route 99. Ook werden zeven woningen en vier andere bedrijfspanden doorzocht. Daarbij werden een stroomstootwapen, administratie, computers en drie auto's in beslag genomen.

In het onderzoek naar de import van en handel in drugs legde de recherche in april in de Amsterdamse Transvaalbuurt al beslag op 1700 kilo hasj. Twee maanden later onderschepten rechercheurs nog eens 245 kilo hasj, die vermoedelijk deel uitmaakt van een grotere partij afkomstig uit Spanje.

De drie verdachten zitten vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Meer aanhoudingen in de zaak worden niet uitgesloten.

Het onderzoek is onderdeel van een project waarin politie, justitie, belastingdienst en de gemeente Amsterdam de zware misdaad op de Amsterdamse Wallen aanpakken.

Playdead hint naar extra Limbo-content

Playdead-CEO Dino Patti heeft gehint naar een aankondiging met betrekking tot extra content voor Limbo. In een interview met VG247 zei de baas op de vraag of de PS3- en PCversies extra content zouden hebben het volgende: "This is something which you will find out next week. I can't comment on this right now".

De game heeft, sinds zijn exclusieve Xbox Live Arcade-release in juli vorig jaar, nooit een update gehad in de vorm van extra content of DLC. De creepy platform-puzzler komt volgende week naar PlayStation 3. De PC versie zal, via Steam, beschikbaar zijn op 2 augustus

limbo

WK judo onzeker voor G. Elmont

Het is onzeker of Guillaume Elmont eind volgende maand mee kan doen aam het wereldkampioenschap judo in Parijs. De 29-jarige judoka heeft tijdens een trainingsstage vorige week een hamstringblessure opgelopen.

Tijdens een scan vandaag werd er een scheurtje in de hamstring van Elmont geconstateerd. De wereldkampioen van 2005 kan zich nu niet optimaal voorbereiden op het WK. Half augustus wordt er een nieuwe scan gemaakt om te kijken hoe het herstel vordert.

'Microsoft komt met "alles onder een dak"-systeem'

Volgens het Amerikaanse tech-blog 'This is My Next' zal Microsoft de diensten voor de Xbox, de PC en het mobiele platform onder een Operating System (OS) plaatsen. De site claimt dat Microsoft "will harmonize not only Windows for PCs and Windows Phone, but also the Xbox operating system sometime within the next four years".

De zet zal precies matchen met het verlopen van de tienjarige levensloop van de Xbox 360 én de verwachte driejarige levensloop van Windows 8. This is My Next geeft ook aan dat Microsoft de beslissing aan het overwegen is om het Windows-merk te laten varen in voorkeur van een nieuw, overkoepelend super-OS.

Meer over dit gerucht op de site van TiMN.

'Drenthe wil terugkeren naar Feyenoord'

Royston Drenthe wil Real Madrid verruilen voor zijn oude club Feyenoord, zo weet de Spaanse krant AS te melden. De Nederlander is in de Spaanse hoofdstad op een doodlopend spoor beland en heeft wel aanbiedingen van onder meer Benfica, maar een terugkeer op het oude nest zou de 24-jarige speler de beste optie lijken.

Drenthe heeft bij Real nog een contract tot medio 2012, waardoor de Koninklijke de middenvelder niet zomaar de deur uit wil laten wandelen. Bij Benfica kan de linkspoot een contract voor vijf seizoenen tekenen en 2,5 miljoen euro per jaar op gaan strijken. Mocht de Nederlander bij Feyenoord terugkeren dan zal hij juist flink op zijn salaris in moeten leveren, omdat de Rotterdamse club in de financiële problemen verkeert.

Bosbranden op Kroatisch eiland Brac

Op het Kroatische eiland Brac woeden bosbranden die de evacuatie van ruim tweehonderd inwoners en toeristen noodzakelijk hebben gemaakt. Zij zijn donderdagavond elders op het eiland ondergebracht. Dit hebben de Kroatische autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Honderden hectaren bos- en landbouwgrond zijn in de as gelegd. Vanuit het tegenover Brac op het vasteland gelegen Split waren enorme rookwolken te zien.

Net als de rest van de Balkan kampt Kroatië met een hittegolf. Er worden temperaturen van soms 45 graden Celsius gemeten.

Silicon Knights krijgt steun Canadese overheid

De Canadese overheid investeert drie miljoen Canadese dollar, omgerekend 2,2 miljoen euro, in gamestudio Silicon Knights. Hierdoor komen er tachtig extra banen bij de in de deelstaat Ontario gevestigde gamestudio. Dat schrijft de Canadese krant St. Catherine's Standard.

De gamestudio werkt op dit moment voor uitgever Activision Blizzard aan het actiespel X-men Destiny. Daarnaast wil het bedrijf eigen software produceren dat als basis voor meerdere spellen kan dienen. In de toekomst wil Silicon Knights zelfs de eigen spellen uitgeven.

In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf al 35 miljoen Canadese dollar (25,7 miljoen euro) gekregen voor diverse projecten. De laatste game van Silicon Knights is het actierollenspel Too Human. Dit spel was ooit bedoeld als trilogie, maar verder dan een eerste spel in 2008 is het bedrijf nooit gekomen.

Assassin's Creed niet meer voor 3DS

Assassin's Creed: Lost Legacy is niet meer in productie voor de Nintendo 3DS. Het verhaal van het spel is opgeslokt door Assassin's Creed Revelations voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. Die game zou prioriteit hebben. Dat heeft scriptschrijver Darby McDevitt van Ubisoft aangegeven tegenover Joystiq.

"De productie van verschillende spellen uit de serie overlapt elkaar. We weten altijd waar het verhaal ons gaat brengen", zegt McDevitt in het interview. In Lost Legacy zou Ezio, het hoofdpersonage uit de twee recente Assassin's Creed-spellen, Masyaf bezoeken om onderzoek te doen naar de orde van de tempeliers. Het verhaal is nu min of meer verwerkt in Revelations dat dit najaar op de markt moet verschijnen.

Ubisoft gebruikt verschillende media om het verhaal van de serie uit te dragen. Naast de spellen is er een stripboekserie. Tevens heeft de uitgever een 40 minuten durende film geproduceerd ter introductie van het verhaal van Assassin's Creed II. Wat de volgende zet wordt van de game-uitgever is niet bekend, al heeft het bedrijf wel laten weten een spel voor de Wii U te maken.

Guidetti niet meer naar FC Twente

De Zweedse aanvaller John Guidetti meldde zich tot dusver één keer in Enschede. Alleen bij het tekenen van zijn voorcontract bij FC Twente liet hij zich zien. De speler zou overkomen van Manchester City, maar trainde nog niet mee. Dat zal nu ook niet meer gebeuren, meldde Twente.

De negentienjarige Guidetti traint op dit moment weer bij Manchester City, de club waar zijn contract afliep. Echter blijkt nu dat de jeugdinternational zijn contract bij The Citizens binnenkort gaat verlengen. Dit betekent dus dat de aanvaller bij twee clubs heeft getekend. Via de juridische weg moet er een oplossing voor dit probleem worden gevonden.

FC Twente gaat uitzoeken welke vervolgstappen de club gaat ondernemen. De kans zit erin dat Manchester City een schadeloosstelling gaat betalen aan de Tukkers, zodat FC Twente afziet van een rechtszaak.

Lotus Renault GP wil Renault-motoren behouden

Lotus Renault GP wil ook in de toekomst de Renault-motoren graag behouden. Hiertoe heeft het Formule 1-team de besprekingen met Renault Sport geopend. Het huidige contract loopt tot en met 2013, maar Lotus Renault GP wil dit met enkele jaren gaan verlengen.

Onlangs doken er op de paddock geruchten op dat de renstal van teambaas Eric Boullier een betalingsachterstand heeft voor de motoren en dat daarom volgend jaar uitgeweken moet worden naar de Cosworth-krachtbronnen. "Die geruchten kan ik nu de kop indrukken, want ons contract met Reanult eindigt eind 2013. We zijn al gesprekken gestart over een verlenging en nu moeten we onderhandelen," zei Boullier tegen Autosport.

De Fransman weet dat de verhoudingen anders liggen dan enkele jaren geleden, omdat de chassisbouwer en motorleverancier Renault van elkaar gescheiden zijn. Boullier wil de band van zijn team met Frankrijk vergroten om zo betere voorwaarden in het nieuwe contract af te kunnen dwingen. Zo spant hij zich in om de Grand Prix van Frankrijk terug op de Formule 1-kalender te krijgen en wil hij weer een Franse coureur voor zijn team laten rijden. Romain Grosjean wordt hierbij genoemd om mogelijk dit jaar nog de tegenvallende Nick Heidfeld te vervangen.

VN-missie Haïti stuurt troepen naar sloppenwijken

De vredesmacht van de Verenigde Naties in Haïti heeft militairen ingezet in de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. De militairen moeten bendes en criminelen gaan aanpakken. Dat heeft een woordvoerster donderdag gezegd.

Volgens Barbara Mertz zijn bij 'Operatie Phoenix' meer dan 2100 militairen ingezet. Zij moeten achter criminelen in de sloppenwijken Cité Soleil, Bel-Air en Martissant aan gaan. Deze wijken zijn toevluchtsoorden voor bendes. De VN-militairen krijgen ondersteuning van de politiemacht van de VN op het eiland en de nationale politie.

De operatie neemt enkele dagen in beslag. Zodra deze is afgerond worden de straten vrijgemaakt van rommel en vuilnis, worden er gezondheidsklinieken opgezet en worden de wegen gerepareerd.

Spaanse Hof beboet Seedorf wegens smaad

Clarence Seedorf is veroordeeld tot het betalen van een boete van zestigduizend euro aan voormalig Real Madrid-trainer John Toshack. De Amsterdammer moet betalen omdat hij de Welshman in zijn biografie heeft beschuldigd van zelfverrijking. Dat zou zijn gebeurd bij het aantrekken van spelers in zijn tijd als trainer van de Koninklijke. Dat meldt Marca.

Seedorf noemde de transfers van Elvir Baljic en de Kameroener Geremi als voorbeeld in zijn biografie. Toshack spande daardoor in 2007 een zaak aan tegen Seedorf, die werd veroordeeld tot het betalen van tweemaal dertigduizend euro. De voormalig Oranje-international vocht de uitspraak aan, maar het Hof van Cassatie stelde Toshack gisteren opnieuw in het gelijk.

Schuldhulpverlening betaalt zich terug

Schuldhulpverlening levert meer op dan dat het kost. Gemeenten voorkomen namelijk onder meer dat mensen lange tijd een uitkering trekken. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Regioplan en de Hogeschool Utrecht naar de kosten en de baten van schuldhulpverlening.

Iedere euro die in schulphulpverlingstrajecten wordt gestoken leidt tot gemiddeld twee euro aan besparingen op andere plekken. De grootste besparing wordt gerealiseerd door een kortere uitkeringsduur, met name bij de gemeentelijke sociale dienst. Ook hoeven mensen met schulden minder vaak uit huis te worden gezet door woningcorporaties.

Daarnaast scheelt hulp bij het oplossen van schuldproblemen geld bij de verslavingszorg en de GGD.

Journalisten BBC staken

Journalisten van de Britse publieke omroep BBC zijn begonnen aan een 24-uursstaking. Ze leggen het werk neer uit protest tegen de gedwongen ontslagen bij onder andere de Britse wereldomroep BBC World Service, zo meldt de omroep vrijdagochtend.

De journalistenvakbond National Union of Journalists (NUJ) waarschuwt voor onderbrekingen van radio- en televisieprogramma's. Enkele bekende ochtendshows zoals BBC Breakfast gingen op aangepaste tijden of met een andere programmering door.

Journalisten bij de Britse wereldomroep dreigen deze zomer ontslagen te worden. De overheid wil bezuinigen op de publieke omroep. Het bestuur van BBC denkt dat daardoor gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. Een volgende 24-uursstaking staat gepland op 29 juli.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag weer een rit door de Pyreneeën in de Tour de France. Nu geen aankomst bergop zoals gisteren, maar een finish na een afdaling en een kort vlak stuk na de Col d'Aubisque. Een mooie kans vandaag voor vluchters om een etappe te winnen.

Pau
Pau (82.000 inwoners) is een erg bekende plaats in de Tour de France. Al 64 keer eerder in de historie deed de Tour de stad in de Pyreneeën aan. Vorig jaar startte de etappe naar de Col du Tourmalet nog in Pau, terwijl twee dagen daarvoor de etappe naar Pau werd gewonnen door Pierrick Fédrigo, de renner met de mijnwerkersneus.

Lourdes
Lourdes kent 17.000 inwoners en is natuurlijk bekend als bedevaartsoord. Dit komt doordat in 1858 de toen 14-jarige Bernadette Soubirous verklaarde tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien van de Heilige Maagd Maria in de verre grot van Massabielle. Sinds toen is Lourdes uitgegroeid tot de op derde grootste bedevaartsoord ter wereld.

Gino Bartali was degene die als enige een etappe in Lourdes wist te winnen. In 1948 won hij de rit naar het bedevaartsoord.

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag doet enigszins denken aan de zestiende rit van vorig jaar. Toen er ook werd gefinisht in Pau na een afdaling en een vlak stuk naar de Col d'Aubisque (16,4 kilometer aan 7,1%). Toen werden echter eerst nog drie andere bergen beklommen, terwijl nu alleen twee korte klimmetjes vooraf gaan.

Het vlakke deel na de Aubisque is ook korter dan vorig jaar, wat betekent dat minder mensen terug zouden kunnen komen. Zowel sprinters met goede klimmersbenen als vluchters maken vandaag een goede kans.

Profiel

Klassement na twaalfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 51:54.44
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Tom Danielson VS Garmin-Cervélo +4.35
10 Nicolas Roche Ier AG2r +4.57
28 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06
35 Laurens Ten Dam NED Rabobank +16.01
39 Robert Gesink NED Rabobank +20.55
85 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +55.02
88 Bauke Mollema NED Rabobank +56.06
135 Maarten Tjallingii NED Rabobank +1:22.56
136 Niki Terpstra NED Quick Step +1:24.34
143 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1:26.54
146 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +1:28.17
151 Lars Boom NED Rabobank +1:32.57
159 Addy Engels NED Quick Step +1:37.29


FOK!sport favorieten voor de etappe
*****
David Moncoutié, Sandy Casar
**** José Joaquin Rojas, Philippe Gilbert
*** Thor Hushovd, Arnold Jeannesson
** Rob Ruijgh, Ryder Hesjedal
* Kevin de Weert, Lars Boom

Rusland krijgt WK zwemmen 2015 toegewezen

Het WK zwemmen wordt in 2015 gehouden in de Russische stad Kazan. Dat heeft Julio Maglione, preses van wereldzwembond FINA, vandaag bekendgemaakt tijdens het WK zwemmen in Shanghai. Het mondiale toernooi vindt twee jaar later plaats in het Mexicaanse Guadalajara. Barcelona organiseert het evenement in 2013.

Hong Kong was de enig overgebleven tegenkandidaat om het evenement in 2015 of 2017 te organiseren. China had aanvankelijk Guangzhou aangemeld als gastheer, maar trok de kandidatuur later in. Het Canadese Montreal was in de running het WK zwemmen in 2017 te organiseren, maart trok zich eveneens terug.

Toen het nieuws bekend werd sprong de Russische delegatie een gat in de lucht. Onder de afgevaardigden namens Kazan bevond zich viervoudig olympisch zwemkampioen en IOC-lid Aleksandr Popov.

Greenpeace voert actie bij hoofdkantoor Nike

Greenpeace voert vrijdag actie bij het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Volgens de milieuactivisten neemt het sportmerk kleding af bij producenten die in China meren en rivieren vervuilen. Op het kantoorgebouw is een spandoek in de vorm van een T-shirt bevestigd waarop staat: 'Champion a toxic free future. Just do it'.

Actievoerders lieten het spandoek van zes bij tien meter rond 08.15 uur naar beneden. Uit het shirt drupt gifgroen water, wat de vervuilde Chinese wateren moet uitbeelden. Volgens een woordvoerder van Greenpeace worden de actievoerders vriendelijk ontvangen door de mensen van Nike.

De afgelopen dagen vonden in diverse landen bij kantoren van Nike en Adidas acties plaats. De merken zouden bijdragen aan de vervuiling van rivieren en meren in China, door in zee te gaan met producenten die hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen in het water lozen.

Mogelijk hulplijn voor pedofielen

Personen die worstelen met seksuele gevoelens voor kinderen, kunnen mogelijk vanaf begin volgend jaar terecht bij een hulplijn van poliklinisch forensisch psychiatrisch centrum De Waag. Dat zei directeur Jules Mulder vrijdag naar aanleiding van een bericht in Sp!ts.

De goedkeuring is nog niet rond; het ministerie van VWS moet nog beslissen. Maar de minister heeft gezegd dat er zo'n lijn zou moeten komen naar voorbeeld van de Britse en Amerikaanse telefoonlijnen van Stop It Now, aldus Mulder.

Walvisconferentie mislukt

De conferentie van de Internationale Walviscommissie (IWC), die dit jaar werd gehouden op het kanaaleiland Jersey, is mislukt. De landen zijn het niet eens geworden over een voorstel voor een beschermd gebied voor walvissen in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk werd besloten dit onderwerp bij de volgende conferentie, volgend jaar in Panama, opnieuw aan de orde te stellen.

Toen het voorstel in Jersey ter tafel kwam liepen de afgevaardigden van Japan, IJsland en een aantal Caribische en Afrikaanse landen boos weg. Hun vertrek leidde ertoe dat niet over het voorstel kon worden gestemd.

Het voorstel, dat voorziet in een gebied waar niet op walvissen mag worden gejaagd, haalde het ook al niet bij eerdere besprekingen van de IWC. De plannen zijn symbolisch, omdat in de betreffende wateren nauwelijks walvissen worden gevangen. Toch houden de landen die op walvissen jagen het instellen van een beschermd gebied tegen, omdat er volgens hen geen wetenschappelijke basis is voor een dergelijk gebied.

De commerciële walvisvaart is sinds 1986 verboden, maar een aantal landen heeft een ontheffing gekregen, waaronder Japan, IJsland en Noorwegen. Japanse walvisvaarders zijn bijvoorbeeld actief in de wateren bij Antarctica, dat reeds tot beschermd gebied is verklaard. Volgens Japan wordt er voor wetenschappelijke doeleinden op walvissen gejaagd, hoewel het vlees van de gevangen walvissen wordt verkocht aan restaurants en winkels en wordt geserveerd in de kantines van scholen.

EA koopt PopCap met lening

Let op! Geld lenen kost geld! Dat krijgen we als consument te horen als we geld willen lenen voor een nieuwe TV, auto of wasmachine. Dat zijn allemaal relatief kleine uitgaven als je het vergelijkt met bedragen die in de industrie rond gaan. Je kunt je dus voorstellen hoeveel rente je zou moeten betalen als je maar liefst 550 miljoen dollar leent.

Toch is dat het bedrag dat Electronic Arts heeft geleend om PopCap te kunnen kopen. EA heeft aangegeven een deel van het geld te gaan gebruiken om de koop van PopCap te bekostigen waarvoor ze 650 miljoen dollar hebben betaald. De overige 100 miljoen dollar zullen ze uit eigen zak betalen.

Eerder werd al bekend dat Zynga 1 miljard voor PopCap wilde betalen maar dat het bedrijf ondanks het lagere bod toch is verkocht aan Electronic Arts.

popcap

'Gadhafi zou nooit een Libische stad opblazen'

Het regime in Libië ontkent dat kolonel Moammar Gadhafi zou hebben gedreigd de Libische hoofdstad Tripoli op te blazen als deze in handen van de rebellen valt. De Russische krant Izvestia had dit beweerd in een artikel donderdag. De krant zei zich te baseren op uitspraken van de Russische gezant voor Libië, Michail Margelov.

Volgens Izvestia zou de Libische premier Al-Baghdadi al-Mahmudi tegen Margelov hebben gezegd dat 'als de rebellen Tripoli innemen, de stad met raketten zal worden opgeblazen'. De Libische regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim verwees het bericht naar het rijk der fabelen. Gadhafi zou nooit Tripoli of welke Libische stad dan ook vernietigen, zei hij.

"Dit bericht is volkomen ongefundeerd en volkomen onjuist. We zouden onze steden nooit bombarderen", sprak hij tegen verslaggevers.

Opvallende verkoopcijfers uit Amerika

NPD heeft de Amerikaanse verkoopcijfers van de maand juni bekendgemaakt. Wat opvalt is dat Xbox 360 alweer de meest verkochte console is. Waar in Japan en Europa PlayStation 3 en Wii standaard meer verkopen slaat Microsofts console in Amerika iedereen knock out.

Xbox 360 heeft de afgelopen 12 van de 13 maanden het meest verkocht. Enkel in decemer won Wii, vanwege de feestdagen. Het is de enige console die tijdens de rustige zomermaanden een stijgende lijn heeft.

Qua games doet daarentegen wel een PS3-exclusive het erg goed. inFamous 2 is verreweg de meest verkochte game op een enkel platform. De volgende exclusive die het fantastisch doet is Zelda in 3D op Nintendo 3DS. L.A. Noire gaat er overigens met de eindwinst vandoor, de gecombineerde sales van deze game zorgen er voor dat het de best verkochte game van juni is in Amerika.

Hardware
Xbox 360 - 507,000
Wii - 273,000
PS3 - 276,000 (schatting)
3DS - 143,000
DS - 386,000

Software
01. L.A. Noire (360, PS3) Take 2 Interactive - 419,000
02. Duke Nukem Forever (360, PS3, PC) Take 2 Interactive - 376,300
03. Infamous 2 (PS3) Sony - 369,200
04. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Various) Disney
05. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS) Nintendo - 283,200
06. Call of Duty: Black Ops (360, PS3, Wii, NDS, PC) Activision Blizzard
07. NBA 2K11 (360, PS3, Wii, PS2, PSP, PC) Take 2 Interactive
08. Mortal Kombat 2011 (PS3, 360) Warner Bros. Interactive
09. Cars 2 (NDS, Wii, 360, PS3, PC) Disney Interactive Studios
10. Just Dance 2 (Wii) Ubisoft

De all-time consoleverkopen in Amerika zijn als volgt
PlayStation 2 - 45.477.065
Nintendo DS - 42.308.554
Game Boy Advance - 36.093.054
Wii - 36.000.000 
Xbox 360 - 22.165.021
PSP - 17.601.120
Xbox - 14.500.480
PlayStation 3 - 13.758.004
Gamecube - 11.769.728

Rogge: "Noord-Korea mag niet helpen organiseren."

Noord-Korea mag niet helpen met het organiseren van de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea zo vertelde hoofd IOC Jacques Rogge gisteren.

Het IOC geeft het recht tot organiseren aan één land en stad.” vertelde hij tegen journalisten in Tokio. “Voor wat betreft het splitsen van Olympische evenementen over twee landen, dat is iets wat wij niet in overweging nemen. Wij gaan niet het Olympisch karakter veranderen anders compliceer je het voor de organisatie.”  

Zoals afgelopen woensdag werd vermeld wilde Noord-Korea en de oppositiepartij van Zuid-Korea graag samen werken om zo de spanning tussen de twee landen te verminderen. Rogge was er snel bij om enige hoop te doen verdwijnen, al stond hij wel open voor een gezamenlijk Koreaans team.

In het specifieke geval van Noord en Zuid-Korea is het in het verleden voorgekomen dat ze samen liepen bij de openingceremonie, zoals Sydney 2000. Dit is iets wat wij in overweging willen en kunnen nemen voor Spelen in de toekomst. Er kan een symbolische actie zijn zoals een gezamenlijke parade of, waarom ook niet, één Koreaans team. Maar verwacht niet van het IOC dat wij evenementen gaan verspreiden tussen twee landen.

'Advocaten ronselen cliënten onder criminelen'

Advocaten komen steeds vaker op een verboden manier aan cliënten. Ze kopen criminelen om die ervoor moeten zorgen dat bevriende misdadigers zich door hen laten verdedigen en bestoken misdadigers met brieven om die ervan te overtuigen hen in dienst te nemen. Dat zeggen verschillende strafrechtadvocaten in het AD.

Volgens advocaat Job Knoester brengen advocaten bovendien bezoekjes aan criminelen achter de rug van hun eigen advocaat om. De betalingen zijn wat Knoester betreft het meest zorgwekkend. Het zou niet alleen gaan om kleinere beginnende advocaten, maar ook strafpleiters die bekend staan als topadvocaat zouden zich schuldig maken aan 'ronselpraktijken'. De advocaat wil geen namen noemen.

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt in de krant geschrokken te zijn van de aanwijzingen en roept strafpleiters op de misstanden te melden, omdat er sprake is van ernstige overtredingen van de gedragsregels. De negentien dekens, de waakhonden van de advocatuur, zijn opgeroepen 'alert' te zijn.


'Advocaten ronselen cliënten onder criminelen' (Foto: Novum)

Ubisoft komt met online pass

Ubisoft is de volgende publisher die een online pass gaat gebruiken voor hun games. Onder de naam Uplay Passport verschijnt deze  met de release van Driver: San Francisco. De werking van het Uplay Passport is hetzelfde als bij alle andere online passen: nieuwe games krijgen een gratis code, tweedehands gamers moeten er eentje kopen.

Hoeveel een los Uplay Passport gaat kosten is nog niet bekend. Andere toekomstige games van Ubisoft hebben op dit moment nog geen bevestiging omtrent een UP. De makers van Assassin's Creed: Revelations weten zelfs nog van niets. Het zou echter niet vreemd zijn als ook die game met het systeem gaat werken.

In mei 2010 heeft Ubisoft al gezegd dat ze EA in de gaten hielden met betrekking tot hun '$10,- oplossing' en eind dit jaar doet Ubisoft het dus na. Andere publishers die een online pass hebben zijn onder andere THQ, Warner en Sony.

Bezuinigingen bij de NBA

De NBA moet gaan snijden in hun organisatie. Het personeelsbestand in de Noord-Amerikaanse basketballeague moet met elf procent worden ingekrompen. Het gaat in totaal om 114 banen. Een woordvoerder heeft gezegd dat de maatregelen nodig zijn vanwege de financiële crisis.

Overigens zitten de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst tussen spelers en teams ook al enige tijd in een impasse. Hierdoor kan de start van het nieuwe seizoen in NBA in gevaar komen. De woordvoerder zei dat dit overigens los staat van de bezuinigingen.

Drietal vast voor cokesmokkel in zending vissen

Twee mannen en een vrouw zijn de afgelopen weken aangehouden voor cocaïnesmokkel. De cocaïne werd in oktober vorig jaar al op Schiphol onderschept en zat bij een zending tropische vissen. Dat heeft de marechaussee vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om een 47-jarige vrouw en een 47-jarige en een 54-jarige man. De vrouw werd in Capelle aan den IJssel aangehouden, de man van 47 in Bulgarije en de 54-jarige man in een gevangenis in Amsterdam, waar hij vastzit voor een ander feit. De drie hebben de Nederlandse nationaliteit.

In de vrachtzending van vijftig dozen met tropische vissen bleek 97 liter vloeibare cocaïne te zitten. De coke zat in zakken die waren gehecht aan de zakken waarin de vissen zaten. De lading was afkomstig uit Colombia. Volgens de marechaussee heeft de onderschepte cocaïne een straatwaarde van ongeveer negen miljoen euro.

De marechaussee heeft de hulp van een dierenspeciaalzaak in Haarlem ingeroepen om naast het veiligstellen van de cocaïne het leven van de vissen te kunnen redden.


Drietal vast voor cokesmokkel in zending vissen (Foto: Novum)

Microsoft registreert Sony-websites

Microsoft heeft onlangs twee domeinen op het wereldwijde web vastgelegd en hoewel dit normaal gesproken niet echt interessant is, is het deze keer wel opmerkelijk. De domeinen zijn namelijk sony-microsoft.com en microsoft-sony.com. Er is op beide websites op dit moment nog niets te zien.

Waar de websites voor dienen weten we ook nog niet, beide bedrijven hebben op dit moment geen samenwerking aangekondigd. Misschien dat er in de toekomst apparaten uitkomen van Sony waar Microsoft-software op draait, bijvoorbeeld een Sony Ericsson met Windows Phone 7. Dat is echter allemaal speculatie. In het ergste geval gamen we in 2015 op de X-Station 1 en weten fanboys niet meer wat ze moeten doen...

Minder auto's verkocht in Europa

De verkoop van nieuwe personenauto's in Europa is in de eerste helft van dit jaar met 2,1 procent gedaald tot 7,1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese organisatie van autofabrikanten ACEA vrijdag heeft gepubliceerd.

In de maand juni daalden de verkopen met ruim 8 procent tot 1,2 miljoen auto's. In alle belangrijke landen nam de vraag naar nieuwe auto's vorige maand af. Duitsland, de grootste automarkt van Europa, deed het nog relatief goed met een min van 0,3 procent.

Minder auto's verkocht in Europa
Minder auto's verkocht in Europa (Foto: ANP)

Wenger blij met komst Gervinho

Gervinho zette afgelopen week zijn handtekening onder een contract bij Arsenal. Trainer Arsène Wenger is blij met de komst van de Ivoriaanse aanvaller.

Op de officiële clubsite van Arsenal laat de Fransman weten hoge verwachtingen te hebben van de rappe aanvaller, die afgelopen seizoen met vijftien treffers een groot aandeel had in de landstitel van Lille OSC. "Hij kan van grote waarde worden voor dit elftal".

"Hij heeft zeer interessante kwaliteiten. Zo beweegt hij goed zonder de bal en is hij erg snel. Hij kan zowel op linker als op de rechterkant uit de voeten. Ook scoort hij makkelijk en had hij vorig jaar vele assists", zo is Wenger lovend over zijn aankoop.

De trainer vindt Gervinho wel te vergelijken met een andere Arsenal-speler, namelijk Theo Walcott. "Hij heeft net zulke kwaliteiten, ze bewegen allebei erg goed. Ook Theo kan zowel op links als rechts spelen."

Grootste marihuanaplantage Mexico opgerold

Het Mexicaanse leger heeft de grootste marihuanaplantage uit de geschiedenis van Mexico opgerold. Het gaat om een kwekerij van maar liefst 120 hectare. Dit heeft het Mexicaanse ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt.

De plantage, vier keer zo groot als de tot dusverre grootste kwekerij die in 1984 bij een ranch in de deelstaat Chihuahua werd ontdekt, bevond zich in de Baja California woestijn, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Tijuana, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de grens ligt het Californische San Diego.

De marihuanaplanten waren afgedekt met zwart horrendoek, een gebruikelijke methode bij Mexicaanse boerenbedrijven om gewassen tegen de felle zon te beschermen. Om die reden was vanuit de lucht niet te zien dat het om een marihuanakwekerij ging, zei legerwoordvoerder generaal Alfonso Duarte. Pas toen de soldaten de afgelegen plantage te voet naderden, werd dat duidelijk. Zij troffen duizenden marihuanaplanten - sommige wel 2,5 meter hoog.

Duarte zei dat naar schatting zestig mensen op de plantage werkzaam waren. Toen zij de soldaten zagen aankomen, namen zij de benen.

De opbrengst van de kwekerij wordt geschat op rond de 120 ton marihuana, met een straatwaarde van omgerekend een kleine 115 miljoen euro per jaar. De planten zullen worden verbrand, zei Duarte.

Hoe is de Tomb Raider-trailer gemaakt

Vlak voor de E3 in juni is de eerste trailer van Tomb Raider getoond. Nu heeft Crystal Dynamics een twaalf minuten durend filmpje vrijgegeven waarin we zien hoe de trailer gemaakt is. De samenwerking met VisualWorks, de CG-experts binnen Square Enix, komt ook aan bod.


Alhoewel het filmpje geen nieuwe beelden uit de game toont is het wel interessant om te zien als je van de techniek erachter houdt. Bekijk hieronder het filmpje en Tomb Raider komt in het najaar van 2012 uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Standard & Poor's waarschuwt VS ook

Een dag nadat kredietbeoordelaar Moody's aangaf de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk te gaan herzien, sluit Standard & Poor's zich bij deze waarschuwing aan. De kredietbeoordelaar stelde donderdag de kredietstatus van het in financiële nood verkerende land te kunnen verlagen.

"Wij geloven dat er een toenemend risico is op een behoorlijke politieke impasse, die langer gaat duren dan welke kortetermijnovereenkomst dan ook om het schuldenplafond te verhogen", aldus Standard & Poor's.

Standard& Poor's waarschuwt VS ook
Standard & Poor's waarschuwt VS ook (Foto: ANP)

Geknakte Rotterdamse schoorsteen afgebroken

Een kraanbedrijf is vrijdagochtend in Rotterdam bezig met het afbreken van de schoorsteen die sinds donderdag op instorten staat. De bijna zestig meter hoge schoorsteen is in het midden geknakt en helt over. Het bovenste deel wordt verwijderd, meldt de politie.

De schoorsteen aan de Keileweg staat sinds donderdagmiddag op instorten. Een gebied in een straal van honderd meter rondom de schoorsteen werd afgezet en omliggende bedrijven werden ontruimd.

De twee kranen die worden ingezet om de schoorsteen af te breken staan al sinds donderdagavond op het terrein. Er kon echter niet eerder worden gestart met slopen omdat het te hard waaide. De schoorsteen stond al op de nominatie om gesloopt te worden.

[Tour] Riis en Contador blijven strijdbaar

Bij Saxo Bank-Sungard gelooft men nog altijd in een vierde Tourzege voor Alberto Contador. De 28-jarige Spanjaard verloor in de eerste echte bergetappe naar Luz-Ardiden wederom tijd op zijn concurrenten en heeft bovendien nog last van zijn knie. Toch weigert ploegleider Bjarne Riis zijn kopman af te schrijven. "Je moet nooit zeggen dat het voorbij is, want het blijft wel Alberto Contador", vertelde de Deen tegen Novum Nieuws.

Contador verloor 43 seconden op dagwinnaar Samuel Sanchez. Riis heeft daar wel een verklaring voor. "Alberto voelde zich nog niet super goed. Hij heeft nog een beetje last van zijn knie. Afgezien daarvan heeft hij zich goed verdedigd." Toch realiseert Riis zich dat Contador zal moeten verbeteren om in aanmerking te komen voor de prijzen. "Als dit zo doorgaat, wordt het lastig om de Tour te winnen. Dat is duidelijk. Maar er komen nog veel bergen."

Ook Contador heeft de hoop nog niet opgegeven. "Mijn analyse is dat het resultaat goed is. Het gaat iedere dag een stukje beter. Door de valpartijen is het gevoel van mijn pedaalslag alleen nog niet zo natuurlijk."

Verrast over de strijdwijze van zijn concurrenten was 'El Pistolero' niet. Met name Fränk Schleck zocht veelvuldig de aanval. De Luxemburger is na geletruidrager Thomas Voeckler nu de best geklasseerde klassementsrenner. "Ik wist meteen dat de gebroeders Schleck om beurten zouden aanvallen. Ik besloot voorzichtig te rijden en niet teveel tijd te verliezen."

Zwarte Cross pakt uit op 15-jarig bestaan

Het Achterhoekse cross- en muziekfestival Zwarte Cross in Lichtenvoorde beleeft deze zomer zijn 15e editie. Om dat te vieren pakt de organisatie ditmaal uit met enkele grote namen als The Black Crowes, Blondie, Sepultura en Ilse DeLange. Daarnaast is van de vrijdag een volledige festivaldag gemaakt, waardoor het programma om 14.00 uur begint in plaats van 18.00 uur.

De combinatie van muziek, theater, stunts en crossen is in de loop der jaren uitgegroeid van een klein feestje voor een paar honderd man tot het grootste betaalde festival van Nederland. Vorig jaar telde het driedaagse evenement een recordaantal van 148.000 betalende bezoekers.

In totaal treden op ruim 20 podia bijna 150 bands op, in genre variërend van rock tot pop, van reggae tot metal en van punk tot blues. Ook is er een uitgebreid theaterprogramma met bekende namen als Gummbah, Herman Brusselmans en Jules Deelder.

De campingkaarten zijn uitverkocht. Dag- en driedagenkaarten zijn nog wel beschikbaar.

Zwarte Cross pakt uit op 15-jarig bestaan
Zwarte Cross pakt uit op 15-jarig bestaan (Foto: ANP)

Adriaanse content met winst op Fenerbahçe

FC Twente won gisteravond knap met 4-3 van Fenerbahçe. Vooral in de eerste helft maakten de Tukkers indruk, tot tevredenheid van trainer Co Adriaanse.

Twente leidde door treffers van Dwight Tiendalli, Steven Berghuis en Luuk de Jong al binnen twintig minuten met 3-0. Laatstgenoemde maakte vijf minuten voor rust ook 4-0, waarna Semih Sentürk wat terug deed. In de tweede helft scoorde diezelfde Sentürk nog tweemaal, maar verder kwamen de Turken niet.

Adriaanse kijkt met tevredenheid terug op de wedstrijd, maar vond wel dat Twente de kansen beter af had moeten maken. "Eigenlijk hadden we na rust moeten uitlopen naar 5-1 of 6-1. Maar na de 4-1 konden we niet de controle houden. Dat kwam ook mede doordat er wat minder ervaren jongens binnen de lijnen stonden toen", aldus de trainer tegen TC/Tubantia.

Het vertoonde spel was volgens Adriaanse daarentegen prima. "Ons spel is leuk voor het publiek, maar ook voor de spelers zelf. Het kost veel energie, maar dat heeft het ook. De spelers straalden dat uit vandaag."

'Huizenbezitter profiteert van Griekse ellende'

Nederlandse huizenbezitters profiteren van de nijpende financiële situatie in Griekenland. Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de afgelopen dagen de hypotheekrente verlaagd en de verwachting is dat grotere banken dat voorbeeld zullen volgen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De hypotheekvertrekkers haken hiermee in op de voortgaande daling van de rente op de Nederlandse kapitaalmarkt. De afgelopen tijd zijn beleggers door de onrust rond de euro uit de Griekse en Italiaanse obligaties gestapt en hebben die verruild voor de veiligere Duitse, Zweedse en Nederlandse obligaties.

Die ontwikkeling drukt de rente op de kapitaalmarkt, zegt hoogleraar monetaire economie Ivo Arnold van Nyenrode in de krant. "Het is een logisch gevolg dat vervolgens ook de hypotheekrente daalt. Het is vreemd dat de huizenbezitters in ons land profiteren van de Griekse toestanden, maar zo werken de financiële markten nu eenmaal."

Hypotheekverstrekkers als Syntrus Achmea, Florius en BNP gaan de tarieven met een paar procentpunten verlagen. Het gaat om een daling van ongeveer 0,1 procent bij hypotheekrentes met een looptijd van vijf, tien en vijftien jaar.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit juicht de ontwikkeling toe. "Als de tarieven omlaag gaan, nodigt dit uit tot meer concurrentie op de hypotheekmarkt. Huizenbezitters doen er dan ook goed aan om te shoppen", zegt een woordvoerder in de krant.

Drie Nederlanders in Spanje vast voor hasjsmokkel

De Guardia Civil heeft in het zuidoosten van Spanje drie Nederlanders opgepakt voor grootschalige hasjsmokkel. Zij worden ervan verdacht 1700 kilo hasj naar Nederland te hebben willen vervoeren. Ook werden vier Spanjaarden aangehouden in de zaak, meldt de Guardia Civil.

De Nederlanders werden aangehouden in de provincie Murcia nadat de lading drugs gevolgd was vanuit de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika. De drugs waren verstopt in dubbele bodems van voertuigen die na een boottocht in Almería aan land waren gegaan.

Het onderzoek naar de bende was in januari begonnen, nadat er 71 kilo hasj in een voertuig in Melilla was gevonden. De Guardia Civil zegt met de vangst een van de actiefste drugsbendes uit de Spaanse enclave te hebben opgerold.

Volgens recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 221 Nederlanders vast voor een drugsdelict.


Drie Nederlanders in Spanje vast voor hasjsmokkel (Foto: Novum)

'Wachttijd voor onderzoek PBC fors toegenomen'

De wachttijd voor psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is de afgelopen maanden spectaculair gestegen. Verdachten die voor onderzoek naar het centrum zijn gestuurd, moeten 23 weken wachten voordat ze aan de beurt zijn. Dat schrijft Trouw.

In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. De gemiddelde wachttijd was de afgelopen jaren nog twee tot drie maanden. Veel strafzaken lopen door de gestegen wachttijd grote vertragingen op.

Volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waarvan het PBC onderdeel is, zijn er de laatste tijd erg veel aanmeldingen voor psychiatrisch onderzoek. Een duidelijke verklaring daarvoor is er niet.

In het PBC in Utrecht kunnen 32 verdachten tegelijkertijd onderzocht worden. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd neemt het hele traject dus al gauw elf maanden in beslag.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vindt dat er iets aan de wachttijden gedaan moet worden. "Iedereen is erbij gebaat dat er snel recht kan worden gedaan. Maar hoe moet dat als alleen al het PBC-traject bijna een jaar in beslag neemt?", zegt secretaris Geert Jan van Oosten in de krant.

Vliegtuigen schampen elkaar in Boston

Twee passasiersvliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Delta Airlines zijn op donderdag op het vliegveld van de Amerikaanse stad Boston met elkaar in botsing gekomen tijdens het taxiën. De vleugel van een Boeing 767 met Amsterdam als bestemming, raakte de staart van een kleiner vliegtuigje dat op weg zou gaan naar de staat North Carolina.

De vliegtuigen keerden na het incident terug naar de terminal om de schade te laten onderzoeken. Door de botsing kampte een passagier met nekklachten. Voor de zekerheid is deze persoon overgebracht naar het ziekenhuis. Verder raakte niemand gewond.

Het toestel dat naar Amsterdam zou vertrekken, had 204 passagiers aan boord en 11 bemanningsleden. Het andere vliegtuigje vervoerde 74 passagiers en drie bemanningsleden. Hoe de botsing kon gebeuren is nog onduidelijk.

RailWorks: Train Simulator 2012 komt 23 september

Ben jij er zo één die continu loopt te klagen over de Nederlandse Spoorwegen? Kom je continu te laat op je werk door een vertraging? Rode seinen die voorkomen dat je trein op tijd aansluit bij een overstap? Oud crewlid Frankii kan hier over meepraten, hij heeft alles meegemaakt; van een kapot stuur in de trein tot overstekend vee.

Speciaal voor dit soort mensen, en voor mensen die er gewoon van houden, komt ontwikkelaar Railsimulator met Train Simulator 2012, de opvolger van RailWorks 2. CEO Paul Jackson geeft aan dat RailWorks 2 een succes was en dat Train Simulator 2012 naast fans ook nieuwe spelers zal aantrekken: "RailWorks 2 was a worldwide success last year not least because the wealth of add-ons allowed players to make the game truly their own. Our fans will be excited by what we've achieved with Train Simulator 2012, and newcomers to our products will be simply amazed."

Train Simulator 2012 zal niet alleen grafisch maar ook gameplay-technisch een sprong vooruit zijn. De game zal vijftien verschillende soorten treinen bevatten, van stoomlocomotieven tot hedendaagse snelheidsmonsters. De game kent een tutorial voor nieuwe spelers, een competitieve modus en de mogelijkheid om meer locomotieven en routes binnen te halen via DLC.

RailWorks 3: Train Simulator 2012 zal op 23 september van dit jaar exclusief verschijnen op de PC. Naarmate er meer informatie binnenstroomt, houden we jullie natuurlijk op de hoogte.

Train Simulator 2012Train Simulator 2012

Train Simulator 2012Train Simulator 2012

Pornoparodie Lady Gaga gemaakt

Lady Gaga zal het onderwerp worden van een pornofilm. In Hustler's This Ain't Lady Gaga XXX zien we actrice Helly Mae Hellfire als de zangeres in diverse standjes met allerlei speeltjes, andere dames en XXX-veteraan Ron Jeremy.

Het is niet de eerste keer dat Hustler een parodie op een beroemdheid maakt. Zo zagen we eerder 'natuurfilms' met Paris Hilton, Lindsay Lohan, Oprah Winfrey en Angelina Jolie.

Op de DVD van This Ain't Lady Gaga XXX zien we de namaak Gaga van bil gaan met diverse andere dubbelgangers van beroemdheden.

In een gesprek met WENN zegt regisseur Axel Braun: "Laten we zeggen dat Lady Gaga niet de enige artiest is op wie we een parodie hebben gemaakt in deze film. Het is niet te beschrijven. Je moet de film gewoon zien."

In de film zien we ook een persiflage van de videoclip van Lady Gaga's grote hit Telephone.

Nieuwe trailer John Carter

Walt Disney Pictures heeft een trailer voor haar nieuwste film John Carter uitgebracht. Voormalig Friday Night Lights ster Taylor Kitsch speelt de titelrol in de sciencefiction en fantasy film. Het is eveneens de eerste live-action film van Wall-E regisseur Andrew Stanton.

John Carter is gebaseerd op de serie van Edgar Rice Burroughs over een militaire kapitein die naar de planeet Mars word getransporteerd. Terwijl zijn familie, op aarde, in de waan wordt gehouden dat hij dood is, maakt Carter de reis van zijn leven.

Carter's reisgenoot en geliefde prinses Dejah Thoris wordt gespeeld door de mooie en getalenteerde Lynn Collins. Kitsch en Collins zaten eerder samen in X-Men Origins: Wolverine uit 2009. De rest van de cast mag er ook wezen namelijk Willem Dafoe, Samantha Morton, Mark Strong, Dominic West, James Purefoy, Polly Walker en Bryan Cranston.

John Carter draait vanaf maart 2012 in de bioscopen.


De teaser trailer voor John Carter

Jaar cel voor oplichten Rode Kruis

Een vrouw uit Bussum is donderdag veroordeeld tot een jaar cel voor het verduisteren van ruim 130.000 euro van het Rode Kruis. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat de vrouw vele malen met bankpassen van het Rode Kruis voor zichzelf geld heeft opgenomen en aankopen en overschrijvingen heeft gedaan.

De destijds 63-jarige vrouw werd in maart vorig jaar opgepakt, nadat het Rode Kruis in 2009 onderzoek door accountantsbureau KPMG liet doen naar mogelijke verduisteringen en vervolgens aangifte deed. De vrouw werkte vanaf 2006 tot begin 2009 als bestuurslid bij de Gooise afdeling van het Rode Kruis.

In 2007 nam zij een deel van de taken van de penningmeester over, waardoor zij de beschikking kreeg over de bankpassen. Vervolgens begon ze met het achteroverdrukken van geld.

De vrouw, die in 2003 al eens was veroordeeld tot een werkstraf wegens uitkeringsfraude, ontkent een deel van de aantijgingen. Ze zou een gedeelte van het verduisterde geld wel degelijk hebben besteed aan betalingen voor het Rode Kruis. De rechtbank gelooft dit echter niet, aangezien de vrouw zelf bij de politie heeft aangegeven wat ze met het geld heeft gedaan.

De opgelegde celstraf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat de vrouw het verduisterde geld zou terugbetalen aan het Rode Kruis, maar de rechtbank heeft besloten dat dat niet hoeft, aangezien ze in een civiele procedure al is veroordeeld tot het betalen van 160 duizend euro.

Politiehond bijt overwerker

Een medewerker van een bedrijf in Apeldoorn die aan het overwerken was is woensdag gebeten door een politiehond. De politie was in het kantoorpand op zoek naar twee inbrekers. De medewerker had wel gehoord dat 'de politie' hem sommeerde tevoorschijn te komen, maar dacht dat zijn collega's een geintje met hem uithaalden, meldt de politie.

Agenten waren rond 19.15 uur naar het pand aan het Rietveld gegaan nadat een beveiligingsmedewerker door twee verdachte mannen met bivakmutsen op in het kantoor was overlopen. De politie omsingelde het gebouw en een hondengeleider zocht met zijn viervoeter het pand af.

Op iedere etage werd volgens de politie geroepen dat aanwezigen tevoorschijn moesten komen. Op de tweede etage was de medewerker aan het overwerken. De man liep echter plotseling weg, waarna de politiehond hem in zijn arm beet. Dat het niet om een inbreker ging, werd al snel duidelijk.

De man is naar een ziekenhuis gebracht en later op de trein naar huis gezet. Volgens de politie had hij ondanks zijn pijnlijke arm begrip voor wat er was gebeurd. De inbrekers werden niet meer gevonden. Wel bleek sprake van schade die vermoedelijk door hen was veroorzaakt.

SGP uit senaat bij verkleining parlement

Als het aantal leden van de Eerste Kamer was teruggebracht van 75 naar 50, zou de SGP geen zetel in de senaat hebben. Ook 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de OSF zouden dan geen zitting hebben in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit een doorrekening van de Kiesraad.

De partijen die bij de afgelopen twee Tweede Kamerverkiezingen zetels hebben behaald, zouden dat ook hebben gedaan als de Tweede Kamer uit 100 in plaats van 150 zetels zou hebben bestaan.

De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel om het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer met een derde te verminderen. Omdat de grondwet hiervoor moet worden gewijzigd, moet het voorstel door twee opeenvolgende parlementen worden behandeld. Twee derde van beide Kamers moet instemmen.

De kans dat dat gebeurt, wordt niet hoog ingeschat. De afgelopen decennia is het aantal zetels van beide Kamers regelmatig onderwerp van discussie geweest. Er waren zowel voorstellen tot uitbreiding als vermindering van het aantal leden, maar geen van deze voorstellen heeft de eindstreep gehaald.

Het kabinet denkt dat de verkleining leidt tot een efficiëntere overheid, minder 'bestuurlijke drukte' en financiële besparingen.


SGP uit senaat bij verkleining parlement (Foto: Novum)

Vlaketunnel dicht voor doorspoelen riool

De Vlaketunnel op de A58 richting Vlissingen is tot vrijdagochtend afgesloten voor al het verkeer. Reden voor de afsluiting is dat het riool moet worden doorgespoeld, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Eerder op de dag was al enige tijd één rijstrook afgesloten omdat het water op het asfalt bleef staan. Het doorspoelen van de leidingen onder het wegdek moet problemen in de toekomst voorkomen.

De tunnel is sinds donderdag 19.30 uur afgesloten richting Vlissingen. Vrijdag rond 06.00 uur moet de tunnel weer worden vrijgegeven.

Het verkeer richting Vlissingen wordt aangeraden de route U14 te volgen.

[Tour] Gesink denkt niet aan opgeven

Hoewel hij door zijn podiumaspiraties een streep kan zetten, denkt Robert Gesink er niet aan de Tour de France tussentijds te verlaten. "Ik ga zeker naar Parijs fietsen. Opgeven is geen moment in me opgekomen. Niet onderweg en nu ook niet." Gesink moest in de eerste bergetappe al op de voorlaatste klim, de Tourmalet, lossen en verloor bijna achttien minuten op etappewinnaar Samuel Sanchez.

Gesink voelde al snel dat het niet zijn dag zou worden. "De eerste klim kwam ik nog in de groep door, maar toen deed het al best wel zeer. Daarna was het voor mij echt gedaan." De 25-jarige Varssevelder weigerde zelfs de hulp van zijn ploeggenoten. "Ik zat maximaal en op een gegeven moment ben ik gestopt met het blijven te proberen. Toen heb ik tegen de mannen geroepen, dat ze maar voor eigen kansen moesten gaan", zegt hij tegen de NOS.

De valpartij in de vijfde etappe heeft bij de Rabobank-renner duidelijk zijn sporen achtergelaten. "De afgelopen dagen heb ik hard moeten knokken en er misschien toch meer uit gehaald dan er eigenlijk in zat. Vandaag kwam de grote test en dat ging helemaal niet goed."


Moegestreden Gesink denkt niet aan opgeven (Foto: Novum)

Australië lonkt voor clubloze Levchenko

Evgeniy Levchenko staat voor een avontuur in Australië. Zaakwaarnemer Louis Laros is in gesprek met Adelaide United. Laros had afgelopen maandag nog contact met de club uit de hoogste Australische divisie, meldt hij aan Voetbal International. "Rini Coolen is de trainer van Adelaide United. In die competitie werken ze met salarisplafonds", weet de belangenbehartiger.

"Niet dat de eisen van Levchenko nou zo hoog zijn, maar er moet natuurlijk wel iets tegenover staan als je helemaal aan de andere kant van de wereld gaat voetballen. We wachten nu op een concreet voorstel." Levchenko is sinds kort op zoek naar een nieuwe werkgever.

Een akkoord met Adelaide kan nog wel even op zich laten wachten, aangezien de competitie in Australië pas in oktober begint. Levchenko, afgelopen jaar nog actief voor Willem II, trainde al enkele keren mee met Team VVCS om zijn conditie op peil te houden.

Zuid-Sudan toegetreden tot Verenigde Naties

Onder luid applaus van de aanwezige diplomaten is Zuid-Sudan donderdag toegetreden tot de Verenigde Naties. Zuid-Sudan is het 193e lid van de VN.

Zuid-Sudan sloot in 2005 een vredesovereenkomst met Noord-Sudan, waarmee er een einde kwam aan tientallen jaren oorlog. Eerder dit jaar stemde de Zuid-Sudanese bevolking in een referendum overweldigend voor afscheiding van het noorden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.