FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 maart 2010

Sutil mikt op topzesfinish

Force India-coureur Adrian Sutil wil komend weekend in Australië een betere start beleven dan in Bahrein. De Duitser spinde op het circuit van Sakhir in de eerste bocht, waardoor hij op de twaalfde plek eindigde.

Ondanks dat hij een slechte eerste race van het seizoen had spreekt Sutil van een goede start van het seizoen: "We waren zeer competitief tijdens de trainingen. In de eerste oefensessie was ik zelfs de snelste. In de kwalificatie eindigden Vitantonio en ik in de top twaalf. Vorig jaar lukte het ons in Bahrein niet eens om door te gaan naar Q2, dus om nu met beide wagens in de top twaalf te komen is een enorme stap vooruit. Alles ging eigenlijk goed, tot het begin van de race. Ik viel terug tot in de achterhoede, maar gelukkig eindigde onze andere auto nog in de punten."

In Australië hoopt Sutil zelf ook punten te scoren. "Ik denk dat we onszelf nog iets kunnen verbeteren, zodat we in de buurt van de top vijf of de top zes kunnen komen."

Sutil verwacht dat de race op Albert Park meer spektakel zal bevatten dan de race in Bahrein. "Ik denk dat iedereen erg voorzichtig was in Bahrein, aangezien het de eerste race was en er een behoorlijk aantal ronden gereden moest worden op de zachte band. In Australië zal iedereen meer richting de limiet gaan en zal er iets agressiever gereden worden. Ik denk dat we daar meer inhaalacties zullen gaan zien", aldus de Duitser, die vorig jaar als negende eindigde in Melbourne.

Schoolbestuur schendt rechten lesbiënne

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag bepaald dat een schoolbestuur in Mississippi de rechten van een lesbische leerling heeft geschonden door haar te verbieden met haar vriendin en in smoking naar het eindexamenfeest te komen. De rechter wil het bestuur echter niet verplichten het feest, dat vanwege alle commotie is afgelast, te laten doorgaan.

De Amerikaanse Burgerrechtenunie (ACLU) had de rechter gevraagd het schoolbestuur van Itawamba County te dwingen de 'prom' op 2 april te laten doorgaan. Maar rechter Glen Davidson zei de zaak pas op een latere datum te willen behandelen. ACLU-directeur Kristy Bennett noemt het wel een overwinning dat Davidson zegt dat de grondwettelijke rechten van Constance McMillen zijn geschonden. McMillen kan nu ook schadevergoeding vorderen.

Davidson wees het verzoek om het schoolbestuur te dwingen het feest te laten doorgaan af, omdat inmiddels een groep ouders is opgestaan om het feest privé te organiseren, zodat hun kinderen toch een eindfeest hebben. De school heeft 715 leerlingen en staat in Fulton, een stadje met vierduizend inwoners in het noorden van Mississippi.

Awakenings Festival presenteert line-up

De line-up voor de tiende editie van Awakenings Festival is vandaag gepresenteerd. Ruim zeventig artiesten, afkomstig uit elf landen, zullen 26 juni hun opwachting maken op één van de zes podia van het jaarlijkse festival in Recreatiegebied Spaarnwoude.

De organisatie van het festival heeft onder andere Richie Hawtin, Gui Boratto en Jeff Mills vastgelegd. Onder de naam The Belleville Three draaien de Detroit-dj's Derrick May, Juan Atkins en Kevin Saunderson een drie uur durende set.

Ter ere van het tienjarig jubileum van het festival zal er ook een classics podium zijn. Daar zijn onder andere Steve Rachmad, Cari Lekebusch en Billy nasty te zien.

De volledige line-up is hier te vinden.

Jongen (13) verkracht driejarig meisje

Een dertienjarige jongen uit het Britse Lancashire kon zijn hormonen niet helemaal onder controle houden. Hij werd namelijk op heterdaad betrapt tijdens de verkrachting van een drie jaar oud meisje. Hij bekende tegen de politie dat hij het meisje al vaker misbruikt had.

De moeder van het meisje betrapte de jongen tijdens de daad. De kinderverkrachter werd veroordeeld tot twaalf maanden toezicht van een Youth Offending Team. Daarbij staat zijn naam voor de komende 2,5 jaar op een lijst van seksdelinquenten. Hij is de jongste ooit in Engeland op een dergelijke lijst.

De jongen, die volgens hem eerder zelf ook misbruikt is, werd vroeger verwaarloosd. Ook is hij ter adoptie afgestaan.

Mythe? Fake?

A couple of months ago my friend’s cousin (a single mother) had gotten a new cellphone. After a long day of work, she placed her phone down on the counter and started watching T.V. when her son came to her and asked if he could play with her new phone. She told him to not call anyone or mess with text messages and he agreed to do so. At around 11:20pm when she was getting tired, she decided to tuck her son in and go to bed herself. She proceeded to his room to see that he wasn’t there. She went to her room to find him sleeping on her bed with the phone in his hand. Browsing through her phone, she noticed only minor changes such as a new background, banner, etc. and headed towards the picture section. She began deleting the pictures he took when she came across the last one taken by someone else above him. It shows the left half of what seems to be an elderly woman’s face.

Vreemdgaan als pijnstiller

Ik was één van die mannen bij wie ze het hart heeft afgegraven naar de bevestiging dat ze er toe doet. Toen wist ik echter nog niet waar die honger vandaan kwam. Ik deelde mijn korstje en gaf haar de aandacht waar ze zo naar snakte. Onschuldige aandacht, dat wel. Een praatje, een glimlach een kleine attentie over en weer. Ik zocht er nog niets achter. Ook omdat ik me niet kon voorstellen dat iemand zoals zij iets van mij zou willen.

Werder Bremen naar finale DFB Pokal

Werder Bremen heeft de finale van de DFB Pokal, de Duitse beker, weten te behalen. De ploeg van trainer Thomas Schaaf was in de halve finale met 2-0 te sterk voor FC Augsburg, dat getraind wordt door de Nederlander Jos Lukuhay.

Na een half uur spelen bezorgde Marko Marin zijn ploeg de voorsprong in het eenzijdige duel. Kort voor tijd besliste Claudio Pizarro de wedstrijd door de 2-0 te scoren.

Aan de kant van Augsburg, dat uitkomt in de 2.Bundesliga, speelde oud NEC'er Youssef El-Akchaoui de volle negentig minuten mee. Trainer Lukuhay liet oud-Ajacied Nando Rafael na een uur invallen. De spits ontsnapte kort daarna een rood wegens ruw spel.

In de finale zal Werder Bremen het op mogen nemen tegen Schalke 04 of Bayern München. Deze twee clubs treffen elkaar morgen in de andere halve finale.

Babel: ''Mijn vertrouwen groeit''

Twee maanden geleden leek nog alles erop te wijzen dat Liverpool-spits Ryan Babel tussentijds verkocht zou worden. Hij kwam nauwelijks aan speeltijd toe, en kon op weinig vertrouwen rekenen van Liverpool-trainer Rafael Benítez.

Inmiddels zijn de kansen van de Nederlander gekeerd. Babel krijgt weer speeltijd en hoopt zijn club naar de top vier van de Premier League te loodsen. Momenteel staat Liverpool zesde, maar nummer vijf (Manchester City) en nummer vier (Tottenham Hotspur) zijn binnen handbereik met respectievelijk twee en vier punten voorsprong. Een notering bij de top vier van Engeland betekent Champions League-voetbal volgend seizoen.

Babel is gemotiveerd om van waarde te zijn voor Liverpool. Niet alleen voor zijn club, maar ook om zijn WK-selectie veilig te stellen. ''Iedere speler wil graag een goede serie wedstrijden neerzetten en laten zien waar hij toe in staat is," zegt Babel. "Ik hoop dat ik de komende duels de kans krijg om mezelf te bewijzen. Als dat lukt dan ben ik gelukkig."

Begin januari had de voetballer, die rapt onder de naam Rio, een goed gesprek met Benítez. De trainer benadrukte zijn geloof in het kunnen van de Nederlander. Babel weet dat hij dat vertrouwen nu moet uitbetalen. "Ik wil iets teruggeven aan het team. Langzaamaan groeit mijn vertrouwen. Ik speel nu en in de wedstrijden moet ik het laten zien. Meer kan ik niet doen."

Babel hoopt ook Bert van Marwijk te overtuigen. De Nederlandse bondscoach heeft verscheidene keren laten weten dat hij zijn beoogde spelers regelmatig in actie wil zien. Het liefst neemt hij geen bankzitters mee naar Zuid-Afrika. "Als ik genoeg wedstrijden speel heb ik goede kans dat ik mee ga naar het WK", voorspelt Babel.

Stroper opgegeten door wilde leeuw

Een Zuid-Afrikaanse stroper heeft zijn liefde voor dieren met zijn leven moeten bekopen. De man is vorige week hoogstwaarschijnlijk opgegeten door een leeuw.

De Zuid-Afrikaanse politie heeft vorige week twee stropers opgepakt, zo heeft een woordvoerder vandaag bekendgemaakt. Volgens het duo waren ze echter met z'n drieën het wereldberoemde Krugerpark ingegaan, maar er slechts als tweetal uitgekomen.

"In de nacht van 13 maart zijn ze teruggekeerd om te kijken of ze al iets hadden gevangen", laat woordvoerder William Mabasa weten. "Op de terugweg werden zij aangevallen door een kudde nijlpaarden waarna allen een andere kant opliepen."

Twee van hen wisten veilig het park te verlaten. Toen de derde enkele dagen later nog niet terug was, raakte het tweetal ongerust.

Na de melding kamden enkele wildbeheerders het gebied uit. Zaterdag trof men bloed en repen gescheurde kleding aan. Omdat ook een menselijke schedel werd aangetroffen, gaat de politie ervanuit dat het slachtoffer is opgegeten door een leeuw.

Digitale aangifte niet mogelijk door storing DigiD

Sinds eind deze middag is digitaal je belastingaangifte doen er even niet meer bij. Door een storing bij DigiD, het digitale identificatiesysteem voor de belastingdienst en andere overheidsdiensten, is aangifte doen onmogelijk op het moment.

Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Volgens hen is het niet mogelijk dat er onveilige transacties plaatsgevonden hebben. De website van DigiD meldt dat er problemen ondervonden kunnen worden door de technische storing. De belastingdienst meldt dat mensen die Firefox gebruiken door de storing momenteel de vooringevulde aangifte niet kunnen downloaden of verzenden.

De storing wordt onderzocht en zo snel mogelijk verholpen.

Eenderde zegt nee tegen hiv-kind in de klas

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een één op de drie ouders in Nederland geen met hiv besmet kind bij hun kind in de klas wil. Eén op de tien docenten wil liever geen collega met hiv.

TNS NIPO ondervroeg 217 ouders en 245 onderwijsmedewerkers.  Eén op de zeven onderwijsmedewerkers en één op de vijf ouders denkt dat een kind HIV kan oplopen als hij stoeit met een klasgenootje die het virus heeft. 86 procent van de ouders en 89 procent van de onderwijsmedewerkers denkt dat er een risico is als een kind in aanraking komt met het bloed van een kind met hiv.

De angst van de ouders en onderwijsmedewerkers is onterecht, omdat in de normale dagelijkse gewoonten hiv-besmetting uitgesloten is. Vaak vertellen ouders ook niet dat hun kind is besmet vanwege de emotionele reacties.

 

Chivu keert terug in selectie Inter

Christian Chivu is teruggekeerd in de selectie van Internazionale. Trainer José Mourinho heeft de verdediger opgenomen in de selectie voor de competitiewedstrijd van woensdag tegen Livorno.

Chivu zal de komende tijd met een helm op zijn hoofd voetballen. De oud-verdediger van Ajax liep op 6 januari een schedelbreuk op in het duel met Verona. Hij volgt het voorbeeld van Chelsea doelman Petr Cech, die sinds zijn schedelbreuk, die hij drie jaar geleden opliep, met een helm voetbalt.

Ralf Schumacher ook dit jaar actief in DTM

Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher zal ook komend seizoen voor Mercedes uitkomen in het Duitse toerwagenkampioenschap, de DTM. Na elf seizoenen Formule 1 maakte Schumacher in 2008 de overstap naar de DTM.

"Ik heb enorm veel plezier in het rijden in de DTM, niet op de laatste plaats dankzij de goede samenwerking tussen Mercedes en het HWA-team", zei Ralf Schumacher, die afgelopen winter nog liet weten open te staan voor een rentree in de Formule 1. "Ik verheug me enorm op mijn derde seizoen in dit geweldige kampioenschap." 

De eerste race van het nieuwe DTM seizoen zal 25 april plaatsvinden in Hockenheim.

Messi: "Ben pas legende bij winnen wereldtitel"

De hype rond de Argentijnse aanvaller Lionel Messi lijkt steeds groter te worden. Hij wordt zelfs nu al de beste voetballer aller tijden genoemd. De ster van FC Barcelona vindt zelf dat hij daarvoor minimaal eerst wereldkampioen moet worden met zijn land.

"Om een legende te worden, moet je de wereldtitel veroveren met je land," aldus Messi in de Spaanse krant El Mundo. "Het belangrijkste is dat ik kalm blijf. Het gaat nu allemaal heel snel, vergeet niet dat ik pas 22 jaar ben." De Argentijn maakte afgelopen weekend indruk tegen Real Zaragoza, toen hij scoorde na een solo langs drie spelers. "Ik wil mijn opponenten niet vernederen," verzekert de dribbelaar. "Ik speel gewoon voetbal op mijn manier."

Bejaarden ontvoeren en martelen man

Twee gepensioneerde echtparen uit Duitsland hebben wraak genomen op hun malafide financieel adviseur door hem een aantal dagen te ontvoeren en martelen. Alle vier de personen zijn nu veroordeeld tot celstraffen.

De 57-jarige beleggingsadviseur heeft in totaal 2,5 miljoen euro aan spaargeld van de echtparen gekregen om te beleggen in de Verenigde Staten. Ze zagen echter nooit meer wat van het geld terug dus besloten ze de man in juni 2009 thuis te verrassen met een bezoekje.

Daar aangekomen namen ze de adviseur in de kofferbak van hun auto mee naar Beieren en sloten hem op in de kelder van een huis. Vervolgens hebben ze twee ribben van de man gebroken tijdens een vluchtpoging.

Het slachtoffer was naar eigen zeggen volledig in paniek tijdens de ontvoering, maar wist wel een verborgen noodkreet te verwerken in een fax die hij naar zijn bank mocht sturen.

De 74-jarige hoofdverdachte ziet zes jaar cel tegemoet en zijn 61-jarige handlanger vier jaar. De vrouwelijke wederhelften hebben het beter getroffen, zij hoeven maar anderhalf tot twee jaar achter de tralies.

Kanis gelooft in aanpak baanwielrennen

Willy Kanis gelooft in de nieuwe aanpak die de nieuwe bondcoach bij de sprinters René Wolff heeft geïntroduceerd. De Kampense geldt als een van de favorieten voor de 500 meter tijdrit dit morgen op het wereldkampioenschap in Kopenhagen op het programma staat.

Wolff zag meteen dat Kanis nog veel winst kon boeken. "Ik moest van hem een tandje zwaarder gaan rijden en heb nu een dicht voorwiel. Ik weet niet of het meteen resultaat oplevert, maar met het oog op de toekomst was deze aanpassing pure noodzaak," zei Kanis die zo een hogere snelheid dan voorheen kan bereiken.

De Kampense zag de veranderingen eerst niet zitten, maar na een gesprek met Wolff ging ze overstag. "Voor mijn gevoel ging het helemaal niet goed. Ik reed wat lichter dan de rest, maar dat paste bij me. René heeft me overtuigd dat ik met deze aanpassingen verder kom. Ik heb veel vertrouwen in hem."

"Ze is zo sterk. De snelheid had ze al uit het bmx'en. Daarom kan ze de pedalen in zo'n hoog tempo ronddraaien. Het gaat tussen vier a vijf vrouwen, daar hoort Willy zeker bij," zei de bondscoach die er vertrouwen in heeft dat Kanis een medaille bij het WK gaat pakken.

Naast Kanis komt Yvonne Hijgenaar in actie op de 500 meter tijdrit. Bij de mannen rijden Roy van den Berg, Teun Mulder en Yondi Schmidt de teamsprint. Op de duuronderdelen zijn Ellen van Dijk, Vera Koedooder (beiden individuele achtervolging) en Peter Schep (puntenkoers) de Nederlanders die op de eerste dag in actie komen.

Jerry Springer keert terug op de buis

Jerry Springer is binnenkort weer te bewonderen op de televisie. Waarschijnlijk gaat het er dit keer een stuk liefdevoller aan toe in zijn show. De presentator neemt namelijk een datingshow voor zijn rekening.

'Baggage' gaat volgende maand van start in de Verenigde Staten. In het programma krijgen drie kandidaten de kans om een date te winnen. De deelnemers hebben echter allemaal een koffer vol spreekwoordelijke bagage bij zich. Zo passeren een winkeldief, een vrouw die helderzienden raadpleegt en een control freak de revue.

"Ik ben de gekke, oude oom", vertelt Springer. "Mensen delen graag hun geheimen met me. Ik oordeel niet." De 66-jarige presentator heeft erg zin in zijn nieuwe project. "Presenteren is me op het lijf geschreven. Ik doe het al eeuwen."

'Welcome back' Jerry Springer keert terug op de buis (foto: Novum) 

Liefdesboek Gordon uitgelekt

Het boek van Gordon over de liefde is eerder openbaar geworden dan gepland. De advocaat van Gordon greep in en sommeerde dat niets van de inhoud openbaar mocht worden gemaakt. Gordon heeft wel een idee wie verantwoordelijk is voor het lekken.

"Ik schrok me helemaal wezenloos", reageert Gordon in 'RTL Boulevard'. "Ik heb vorige week iemand ontslagen, een pr-manager. Dit is een versie die ik naar hem heb toegestuurd. Maar ja, ik kan het niet hard maken." Gordon verbrak vorige week de samenwerking met zijn manager Jacques Happe.

Happe ontkent ten stelligste het manuscript van Gordon te hebben gelekt. "Die uitspraken zijn volledig voor Gordon zijn rekening. Het is te gek voor woorden", zegt Happe tegen Novum Nieuws. "Er is een aantal manuscripten in omloop bij journalisten. Ik heb niets op mijn geweten."

Liefdesboek Gordon uitgelekt (foto: Novum) 

15 jaar cel om inbreken in gevangenis

Een 25-jarige man uit Florida die veroordeeld was tot een gevangenisstraf van acht jaar voorwaardelijk, heeft geprobeerd om in te breken in de gevangenis. Nadat hij in voorarrest had gezeten was hij net drie dagen op vrije voeten toen hij opnieuw voor de gevangenis stond. Hij wilde graag naar binnen, omdat familieleden van het slachtoffer achter hem aan zouden zitten. Hij zei tegen de bewakers te vrezen voor zijn leven.

Toen hij niet naar binnen mocht, besloot hij om het recht in eigen hand te nemen en naar binnen te klimmen over een hek. Hierbij raakte hij echter gewond. Een geluk bij een ongeluk voor de man is dat de rechter vandaag oordeelde dat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn proeftijd had gehouden. Hij is teruggestuurd naar de gevangenis en mag nu vijftien jaar nadenken over wat hij heeft gedaan.

 

Jongen met 31 vingers en tenen

Een zesjarig Chinees jongetje heeft 31 vingers en tenen, dat is een nieuw wereldrecord. Het jongetje heeft in totaal 16 tenen en 15 vingers. Sommige vingers zijn aan elkaar gegroeid en eentje is niet goed ontwikkeld.

Het kereltje heeft de aangeboren afwijking polydactylie. Blijkbaar heeft de jongen al zes jaar met zijn afwijking gelopen, gezien zijn leeftijd. Vandaag wordt het aantal vingers en tenen gereduceerd tot een normaal aantal.

Het vorige wereldrecord voor de meeste tenen en vingers stond op naam van twee kinderen uit India. Zij hadden 25 vingers en tenen; 12 vingers en 13 tenen.

Foto's van het jongetje zijn hier te vinden

Liquigas wint ploegentijdrit di Coppi e Bartali

Francesco Chicci kon vandaag tweemaal juichen in de Coppi e Bartali. Nadat hij vanmorgen de ochtendetappe al won, was hij vanmiddag met zijn ploeg Liquigas de sterkste in de ploegentijdrit over 15 kilometer.

Liquigas bleef het Ierse team De Rosa negen seconden voor. Lampre eindigde op vijftien seconden achterstand als derde. In het algemeen klassement gaat Chicci ook aan de leiding.

Riccardo Riccò maakt in deze vijfdaagse ronde zijn rentree na een schorsing van 20 maanden vanwege dopinggebruik. De Italiaan werd tijdens de Tour de France van 2008 betrapt op cera.

Dikke chauffeur gevaar op de weg

Vrachtwagenchauffeurs met overgewicht kunnen een gevaar op de weg zijn door een slaapapneu. Bij een slaapapneu houdt men in de slaap even op met ademhalen en hierdoor schrikt men vaak wakker 's nachts. Dit zorgt voor onvoldoende slaap, wat vervolgens tot oververmoeidheid en concentratieproblemen leidt de volgende dag. Oplossingen voor slaapapneu zijn bijvoorbeeld afvallen, het dragen van een beademingskapje of een bitje.

Aangezien vrachtwagenchauffeurs vaker last hebben van overgewicht en dus ook van slaapapneu, is het risico dat ze in slaap vallen achter het stuur groter dan bij andere automobilisten. Tot die conclusie komen slaapdeskundigen vandaag in het AD.

Experts pleiten dan ook voor een jaarlijkse test op slaapapneu voor truckers met overgewicht. Het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek staat achter de deskundigen. Volgens neuroloog Schimsheimer weten veel mensen zelf niet dat ze last hebben van slaapapneu. Hij vindt dan ook dat een dergelijke test voor alle mensen die veel achter het stuur zitten zou moeten gelden, en niet alleen voor vrachtwagenchauffeurs.

 

Cavendish: "Ik voel me bevrijd"

Het duurde even, maar Mark Cavendish heeft vandaag zijn eerste zege in het nieuwe wielerseizoen te pakken gehad. De Brit won vorig seizoen 24 wedstrijden, waardonder zes Touretappes. De teller stond tot de tweede etappe in de Ronde van Catalonië waar hij Juan Jose Haedo en Aitor Galdos klopte, nog op nul.

"Ik voel me bevrijd, maar bovenal ben ik trots dat ik hier heb gewonnen. Mijn team laat hier zien dat zij altijd in mij zijn blijven geloven. We hebben een erg jong team hier in Catalunya en het kan moeilijk zijn om je voor iemand te moeten opofferen. Maar in plaats daarvan gaven ze de volle 100 procent, bleven ze in mij geloven en dat vervult mij met trots en dankbaarheid," zei Cavendish die zijn ploeggenoten van Columbia HTC uitgebreid bedankte.

Cavendish miste in het begin van het seizoen twee weken door een ontstoken kies. "Het jaar begon slecht voor mij en dat was erg frustrerend. Ik had graag een etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen en ik miste wat geluk in Milaan-San Remo. Maar mijn winst vandaag maakt alles goed."

Heracles laat Pieckenhagen gaan

Martin Pieckenhagen vertrekt aan het eind van het seizoen bij Heracles Almelo. De 38-jarige doelman heeft te horen gekregen dat zijn aflopende contract niet zal worden verlengd. Pieckenhagen groeide de afgelopen vijf jaar uit tot een van de gezichtsbepalende spelers bij Heracles, maar het salaris van de Duitser zou te zwaar hebben gedrukt op de begroting.

De plaats onder de lat bij Heracles wordt volgend seizoen ingenomen door Remko Pasveer. De 26-jarige keeper wordt momenteel verhuurd aan Go Ahead Eagles en heeft aangegeven alleen terug te willen naar Almelo als hij daar een kans krijgt als eerste keeper.

Heracles meldt dat aan het eind van het seizoen op gepaste wijze afscheid zal worden genomen van Pieckenhagen. De Duitser keepte voor zijn komst naar Nederland in eigen land voor Hamburger SV, Hansa Rostock, MSV Duisburg en TeBe Berlin.

CDA- en VVD-stemmers: 'Pak HRA aan'

CDA- (71 procent) en VVD-stemmers (59 procent) willen dat de hypotheekrenteaftrek (HRA) wordt aangepakt, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het actualiteiten-programma EénVandaag. Deze conclusie is opmerkelijk, omdat het CDA en vooral de VVD mordicus tegen het morrelen aan de aftrek zijn.

Uit het EénVandaag Opiniepanel, waar dit keer 15.000 ondervraagden aan meededen, blijken alleen PVV-aanhangers in meerderheid (66 procent) tegen beperking of afschaffing van de HRA te zijn. Van alle ondervraagden vond 59 procent dat de HRA aangepakt moet worden. Een meerderheid van de voorstanders had gewoon een koophuis.

Afgelopen vrijdag noemde econoom Bas Jacobs de hele HRA-regeling 'krankzinnig'. De aftrek kost de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks ongeveer 15 miljard euro, wat volgens de econoom andere belastingen kunstmatig hoog houdt. Ook andere veronderstelde voordelen, zoals meer huizenbezit, noemt de hoogleraar onzin.


CDA- en VVD-kiezers: hypotheekrenteaftrek geen heilig huisje meer

Supersnelle insuline in poedervorm ontwikkeld

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe insuline in poedervorm ontwikkeld die geïnhaleerd moet worden en via de longen door het lichaam wordt opgenomen. De nieuwe synthetische insuline werkt vrijwel net zo snel als de aanmaak van insuline in het lichaam van gezonde mensen.

Het inhaleren van insuline is bedoeld voor het controleren van de bloedsuikerspiegel na maaltijden, wanneer deze bij diabetici snel stijgt, aldus Amerikaanse wetenschappers vandaag. In andere gevallen wordt een andere toedieningsvorm aangeraden zoals een injectie.

Inhaleren met de nieuw ontwikkelde insuline werkt niet alleen sneller, maar is ook makkelijker in het gebruik en discreter. Insuline in poedervorm werd eerder van de markt gehaald, omdat het vrijwel geen voordelen had ten opzichte van vloeibare insuline, die duurder was en dus niet goed verkocht.

Het insuline-inhaleertoestel moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration, die onder meer de kwaliteit en veiligheid van medicijnen bewaakt. Het product is ontwikkeld door het bedrijf Mannkind.

Obama tekent zorgwet

President Barack Obama heeft vandaag de nieuwe zorgwet getekend die het voor bijna alle Amerikanen mogelijk moet maken een verzekering tegen ziektekosten af te sluiten. Nu zijn nog tientallen miljoenen Amerikanen onverzekerd.

De zorgwet betekent de belangrijkste binnenlandse politieke koerswijziging in de Verenigde Staten sinds de jaren zestig en is het belangrijkste wapenfeit tot nog toe uit het ruim een jaar oude presidentschap van Obama. Republikeinse politici zijn mordicus tegen de wet en hopen de Democratische voorstanders bij de verkiezingen in november te verslaan. Verschillende Amerikaanse staten hebben al aangekondigd rechtszaken tegen de wet te beginnen, omdat die hun soevereiniteit zou aantasten.

Obama tekent zorgwet
Obama tekent zorgwet (Foto: Novum)

Salarispost Feyenoord ruim 5 miljoen lager

Feyenoord geeft in het nieuwe seizoen ruim vijf miljoen euro minder aan spelerssalarissen uit dan in het huidige seizoen. Dat bevestigde algemeen directeur Eric Gudde vandaag in De Kuip. De salarispost voor de selectie bedraagt nu nog 17 tot 18 miljoen euro. In het nieuwe seizoen gaat het spelersbudget terug naar 12 tot 13 miljoen euro.

Feyenoord, dat gebukt gaat onder een rentedragende schuldenlast van ruim 20 miljoen euro, wil de komende jaren in principe dat salarisplafond aanhouden. "Als je in categorie 1 van de KNVB zit, is het wel zo prettig om met vaste financiële kaders te werken", liet Gudde weten.

Door het naderende afscheid van grootverdieners als Roy Makaay en Denny Landzaat kan Feyenoord komende zomer al veel bezuinigen op de post salarissen. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst moet, als hij wil bijtekenen, een groot deel van zijn huidige inkomen inleveren.

Het uitspelen van de gestaakte thuiswedstrijd zaterdag tegen Vitesse (bij de rust, 1-1) levert Feyenoord een extra onkostenpost op van 100.000 euro aan organisatiekosten. De tweede helft van dat duel wordt op 31 maart in De Kuip afgewerkt. Seizoenkaarthouders en toeschouwers met een (gebruikt) toegangsbewijs mogen gratis naar binnen. In de vrije verkoop zijn nog tickets beschikbaar voor de helft van de normale prijs.

Simple Minds op LOTS Festival

De Simple Minds staan in augustus op het LOTS Festival in Biddinghuizen. Het festival wordt voor het eerst gehouden dit jaar. Concertorganisator Mojo omschrijft het evenement als 'een Bourgondisch festival met muziek van Woodstock tot en met het TopPop tijdperk'.

Andere artiesten die gaan optreden zijn onder anderen Ray Davies with Band, The Waterboys, Raymond van het Groenewoud en Björn Again. De organisatie van het festival, dat zegt levensgenieters te willen trekken, belooft niet alleen muziek, maar ook lekker eten en goede wijn.

Het festival vindt plaats op 27, 28 en 29 augustus. Televisiegezicht Erik van der Hoff presenteert het festival. Bezoekers kunnen ook overnachten op het terrein. De kaartverkoop start vrijdagochtend.

Simple Minds op LOTS Festival (foto: Novum)

SGP wil ombudsman voor ongeboren kind

De kinderombudsman moet ook de belangen van ongeboren kinderen gaat behartigen. Die oproep deed SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies vanmiddag tijdens een debat over een initiatiefwet van de PvdA die de instelling van een kinderombudsman regelt. "Als er een groep is die in ons land meer aandacht verdient, dan is het wel het ongeboren kind."

Het voorstel is afkomstig van Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) en stamt al uit 2001. Na de verkiezingen van 2002 bleek er geen Kamermeerderheid meer te zijn voor het plan. De PvdA bewaarde het voorstel totdat er een meerderheid voor de kinderombudsman zou zijn. Toen zij begin 2008 aankondigde het voorstel opnieuw in te dienen, leek dat inderdaad het geval.

De SGP vindt het voorstel nog wat vaag, zei Van der Vlies vandaag. Zo is niet duidelijk vanaf welke leeftijd kinderen onder de bevoegdheden van de nieuwe ombudsman vallen. Wat de scheidend fractievoorzitter van de orthodox-protestantse partij betreft, gaat deze ook de belangen van ongeboren kinderen en hun ouders behartigen. Het ongeboren kind verdient alle aandacht. "Je zou er bijna een afzonderlijke ombudsman voor oprichten."

Jochies mishandelen scholieren

Twee 12-jarige jochies zijn vanochtend in Den Bosch opgepakt omdat ze twee scholieren aangevallen hadden. De slachtoffers waren beiden drie jaar ouder dan de jongens. Er was geen enkele aanleiding voor de aanvallen.

Het is niet de eerste keer dat scholieren mishandeld werden door andere kinderen. Sinds het begin van dit jaar is al dertien keer aangifte gedaan van een dergelijke mishandeling. Deze vonden allemaal plaats in de wijk Kruiskamp.

De politie gaat onderzoeken of de twee opgepakte jochies ook bij de eerdere mishandelingen betrokken waren. De jongens zitten inmiddels achter slot en grendel. Er wordt niet uitgesloten dat de politie nog meer mensen zal oppakken.

Somalische piraten kapen twee schepen

Somalische piraten hebben vandaag twee schepen gekaapt. Een schip met 21 en het andere met 25 bemanningsleden aan boord.

De kaping van het eerste schip, de onder Maltese vlag varende MV Frigia, vond plaats op ruim zevenhonderd kilometer van het gebied waar de zeemacht van de Europese Unie actief is en op bijna tweeduizend kilometer van het piratenbolwerk Haradhere, aan de Somalische kust. Volgens bevelhebber John Harbour vond de kaping dichter bij India dan bij Somalië plaats. Dit laat volgens hem zien dat het gebied waarin de piraten kunnen opereren behoorlijk is toegenomen.

De Frigia was met een lading kunstmest van Israël onderweg naar Thailand. De bemanning bestaat uit negentien Turken en twee Oekraïners, zei de Turkse rederij. "Wij hebben alle vereiste procedures doorlopen. Het schip voer in konvooi door de gevarenzone, geëscorteerd door Turkse fregatten. Anderhalve dag nadat het het konvooi had verlaten, is het gekaapt", zei een woordvoerder.

Het andere schip, de MV Talca, werd 190 kilometer uit de kust van Oman gekaapt, bijna honderd kilometer ten oosten van de door de EU bewaakte zone. De Talca heeft een bemanning van 23 Sri Lankanen, een Filipijn en een Syriër.

Experts menen dat piraterij een groot probleem blijft, totdat er een slagvaardige regering in Somalië wordt gevestigd.

Wammes wint tweemaal brons in Doha

Jeffrey Wammes heeft vandaag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Doha tweemaal brons behaald. De turner veroverde de plakken op de onderdelen vloer en ringen. Wammes wist tijdens een wereldbekerwedstrijd nog nooit een medaille te behalen op het onderdeel ringen.

De ringoefening van Wammes werd door de jury beoordeeld met een score van 14,050. Het goud ging naar de Jordanees Al El Asi en het zilver was een prooi voor de Japanner Kazuki Machida. Op de vloer behaalde Wammes een score van 15,050. Hij moest de Chinees Yuguo Hang an de Japanner Hisashi Mizutori voor zich dulden.

Morgen zal Wammes nog in twee finales zijn opwachting maken, namelijk op de onderdelen sprong en rek. Epke Zonderland komt morgen uit in de finales van de onderdelen brug en rek.

Willem II verder met Swinkels, Gregoire vertrekt

Arjan Swinkels blijft tot de zomer van 2012 aan Willem II verbonden. De verdediger zag een optie zijn contract gelicht worden en blijft zodoende nog twee seizoenen aan de Tricolores verbonden. Christophe Gregoire moet echter wel vertrekken uit Tilburg.

De 25-jarige defensieleider debuteerde tijdens het seizoen 2005/2006 voor de Brabantse Eredivisionist. In 2007 wist hij zelfs een basisplek te bemachtigen die hij vervolgens nooit meer verspeelde.

De Tilburgers jubelen op de clubsite van de nummer 17 van de competitie over het aanblijven van Swinkels, die een speler uit de eigen jeugdopleiding is. Tevens wordt kenbaar gemaakt dat de opties in de contracten van Paul Quasten, Marciano Bruma en Boy Deul worden niet gelicht.

Christophe Gregoire, Daan van Dinter, Ariën Pietersma en Ronnie Reniers zullen na dit seizoen niet meer in actie komen voor laagvlieger. Zij beschikken allen over een aflopend contract.

WK-angst Cazorla ten einde: middenvelder is fit

Santi Cazorla liet zich onlangs nog angstig uit over het mogelijk missen van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Die vrees kan voorzichtig begraven worden, want de middenvelder van Villarreal is weer fit verklaard.

De linkspoot, die sinds 24 januari niet meer in actie kwam wegens een rugblessure, is weer opgenomen in de selectie van coach Juan Garrido voor het duel van woensdagavond met Tenerife. Aanvankelijk dacht de linkspoot dat alles mee zou vallen, maar veertien dagen terug klonk het anders.

"Ik kan niet zeggen of ik dit seizoen nog een wedstrijd zal spelen", verklaarde de international (24 caps). "Momenteel heb ik veel last van mijn rug. Het is ook onmogelijk om een datum te prikken voor mijn rentree, en dat is absoluut het meest vervelende. Het WK is ver weg, want ik moet spelen."

Het enige struikelblok voor de spelmaker van El Submarino Amarillo kan bondscoach Vicente Del Bosque zijn. De keuzeheer heeft Cazorla nog niet kunnen beoordelen dit jaar, maar zal de komende maanden bekijken of de Spanjaard goed genoeg is voor een WK-selectie.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 12

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Esbjerg fB heeft dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. De nummer drie van de Deense competitie ging op bezoek bij middenmoter FC Nordsjælland met 2-0 onderuit. Tim Janssen stond de gehele wedstrijd in de basis aan de kant van Esbjerg. De ploeg zag de achterstand met koploper FC Kopenhagen groeien tot negen punten. Odense BK, de huidige nummer twee, staat zes punten voor op Esbjerg. Brøndby IF heeft de aansluiting met de plaatsen voor Europees voetbal nog niet weten te vinden. De ploeg trof op eigen veld degradatiekandidaat Randers FC en moest uiteindelijk de punten delen. Randers speelde vanaf de twintigste minuut weliswaar met tien man, maar  Brøndby kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Remco van der Schaaf begon in de basis en werd een kwartier voor tijd gewisseld. De achterstand op nummer drie Esbjerg, een plek die rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt na deze speelronde al acht punten.

Het Maltese Valletta FC is weer twee punten ingelopen op koploper Birkirkara. De ploeg, waar Jordi Cruijff de hele wedstrijd speelde, won zelf met 3-0 van Qormi FC en zag de koploper dure punten verspelen tegen Tarxien Rainbows. Birkirkara kwam in de tweede helft zelfs met 3-1 achter, maar wist uiteindelijk nog een 3-3 gelijkspel uit het vuur te slepen. Sylvano Comvalius speelde de hele wedstrijd mee bij Birkirkara, maar wist niet tot scoren te komen. De achterstand van Valletta op Birkirkara bedraagt nu slechts één punt. Volgende week zondag treffen beide teams elkaar.

Omonia Nicosia is dit weekend landskampioen van Cyprus geworden. Omdat de ploeg de uitwedstrijd van APOEL Nicosia, dat zonder Joost Broerse aantrad, met 1-2 won, pakte de club de landstitel. Een sterke reeks, de ploeg won negen van de tien laatste wedstrijden, heeft de titel uiteindelijk opgeleverd. Anorthosis Famagusta had ook nog een kans om kampioen te worden, maar ondanks de 1-2 overwinning op En Paralimni greep de ploeg toch naast het landskampioenschap, aangezien Omonia Nicosia won. Jeffrey Leiwakabessy speelde de gehele wedstrijd mee bij Anorthosis.

AC Monza heeft afgelopen weekend goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Op eigen veld werd concurrent Lecco met 2-1 verslagen. Sander Westerveld speelde de hele wedstrijd mee bij Monza, terwijl Stefano Seedorf zeven minuten voor tijd binnen de lijnen kwam. De voorsprong op de plekken die recht geven op nacompetitie, bedraagt nu vier punten.

Bristol City heeft Newcastle United verrassend op een gelijkspel weten te houden, al was de ruststand 2-0 in het voordeel van Bristol. Evander Sno viel na rust in en daarna wist Newcastle nog twee doelpunten te maken. Bristol verloor de doordeweekse wedstrijd echter, waardoor de club is afgezakt naar de zestiende plaats. Newcastle, waar Tim Krul niet van de bank kwam, staat nog altijd op de eerste plaats. Sheffield United heeft op woensdag met 3-0 van Blackpool weten te winnen. Marcel Seip stond de hele wedstrijd in de defensie van de winnende ploeg. Op zaterdag viel er minder te juichen voor de Blades, want er werd met 1-1 gelijkgespeeld bij Doncaster. Ook nu kwam Seip in actie, maar werd hij in de 59ste minuut naar de kant gehaald. Sheffield United staat op de zevende plaats in de ranglijst, één plaats achter de laatste plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs, maar de nummer zes van de ranglijst, Cardiff City, heeft wel een voorsprong van vijf punten. Bij Middlesbrough kwam Marvin Emnes weer eens binnen de lijnen. Hij mocht in de 87ste minuut invallen in het gelijkspel tegen Reading, maar hij kon niet voorkomen dat zijn club voor de derde maal op rij gelijkspeelde en op de elfde plaats in de ranglijst blijft steken.

Mario Melchiot heeft zijn rentree gemaakt bij zijn club Wigan Athletic en wist het duel meteen winnend af te sluiten, al liet het winnende doelpunt van Rodallega wel 93 minuten op zich wachten. Wigan vecht nog altijd tegen degradatie, maar staat momenteel nog wel op een veilige vijftiende plaats op de ranglijst. Hull City verloor voor de vijfde keer op rij en moet serieus vrezen voor degradatie. Hull, waar Jan Vennegoor of Hesselink in de basis begon en waar George Boateng een schorsing uitzat, stond na 88 minuten spelen met 1-2 voor bij Portsmouth, maar na 90 minuten was de stand plots 3-2 in het voordeel van de laatstgenoemde ploeg. Vennegoor of Hesselink stond toen al niet meer in het veld. Hij werd na 66 minuten gewisseld.

Celtic heeft met 3-0 van St. Johnstone weten te winnen. Edson Braafheid was weer de enige Nederlander binnen de lijnen en liet zien goed in vorm te zijn. Hij gaf de assist voor de 1-0 van Thompson. Celtic staat nog altijd op de tweede plaats met inmiddels tien punten achterstand op koploper Glasgow Rangers en acht punten voorsprong op nummer drie Dundee United.

Alcoholisme Rusland door lage belastingen

Onderzoekers en activisten in Rusland hebben vandaag gewaarschuwd voor de gevolgen van lage belastingen op wodka. Volgens hen hebben die geleid tot zware alcoholconsumptie, waardoor de gemiddelde levensverwachting van Russen met tien jaar is gedaald.

De door de regering ingestelde minimumprijs voor een halve liter wodka is momenteel 89 roebel (2,23 euro), aanzienlijk veel lager dan in Europa. Bij zo'n twee derde van de auto-ongelukken in Rusland is er alcohol in het spel.

Uit cijfers van de regering blijkt dat in Rusland jaarlijks achttien liter alcohol per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd. Onderzoekers denken dat Moskou een te positieve doelstelling nastreeft door te zeggen de alcoholconsumptie de komende tien jaar met acht liter per persoon per jaar te willen verminderen.

"Het is onmogelijk in het huidige sociale en politieke klimaat de komende vijftien tot twintig jaar de consumptie zo drastisch terug te brengen", aldus Aleksandr Nemtsov, hoofd van het Moskouse onderzoeksinstituut voor psychiatrie. Hoewel wordt aangenomen dat twee tot vijf procent van de Russen alcoholist is, drinkt veertig procent van de Russische mannen excessief.

Ruslands noorderburen Zweden, Finland en Noorwegen is het gelukt de afgelopen tientallen jaren de alcoholconsumptie te verminderen door de belastingen aanzienlijk te verhogen en grenzen te stellen aan de verkoop van alcohol. Het Russische parlement verhoogde onlangs de belastingen op bier, maar liet wodka ongemoeid.

Webber wil meer actie op het circuit zien

De Formule 1-bazen moeten volgens Mark Webber veel verder gaan dan het op kleine schaal aanpassen van de regels. Om echt het inhalen te bevorderen is het verplichten van een extra pitstop niet genoeg. De Australiër pleit voor veel rigoreuzere maatregelen.

Na de openingsrace in Bahrein is er een storm van kritiek losgebarsten op de regels voor 2010. Webber mengt zich hierin en wil dat gevechten op de baan weer mogelijk zijn. "Ik denk dat we zoveel pitstops moeten kunnen hebben als we willen, maar de mensen en de rijders willen actie op de baan," zei de Australiër tegen Autosport.

"We proberen het issue al vele jaren op te lossen, maar als je een Touring Car-race bekijkt dan halen ze elkaar ook niet iedere ronde in. Ik denk dat de balans de laatste jaren goed was, want je wilt ook geen IRL-race hebben waarbij ze elkaar tien keer per ronde inhalen. Je wilt een move die slaagt en het is de kwaliteit van de actie met respect voor beide rijders."

"Wat me het meest tegenviel in Bahrein was dat ik verwachtte dat het inhalen lastig zou worden, maar er was gewoon geen mogelijkheid, niet het kijken, niets. Dat was de grootste schok voor mij. Toen Jenson Button Michael Schumacher bijhaalde dacht ik dat hij een kans zou hebben, omdat hij een snelheidsvoordeel had, maar het was gewoon niet mogelijk."

De Australiër verwacht dat de races in zijn eigen land en in Maleisië identiek zullen verlopen aan die van Bahrein. Later in het jaar kunnen er nieuwe strategiën boven komen, maar actie om het probleem structureel aan te pakken blijft wel nodig.

Verwijderingsbijdrage verdwijnt

De verplichte verwijderingsbijdrage voor de aankoop van elektronica wordt grotendeels afgeschaft. Vanaf volgend jaar wordt de heffing niet meer in rekening gebracht voor de meeste apparaten, verklaarde demissionair minister van Milieu Tineke Huizinga (ChristenUnie) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over afval en verpakkingen.

De verwijderingsbijdrage voor zogeheten groot witgoed verdwijnt in 2013, heeft de bewindsvrouw afgesproken met brancheorganisaties. Er is nu genoeg geld voorradig om het tot 2020 te kunnen uitzingen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) riep onlangs al op tot afschaffing van de verwijderingsbijdrage. Volgens de werkgeversorganisatie is jarenlang te veel geld geïnd met de regeling en is inmiddels een reserve opgebouwd van tegen de driehonderd miljoen euro.

Fans mogen op Silverstone aan pitmuur zitten

Voor twee fans wordt de komende Grand Prix van Groot-Brittannië wel heel bijzonder. De organisatie van de race op Silverstone heeft bekendgemaakt dat in samenwerking met de FOM er een loting komt waarbij de winnaars tijdens de race bij een team aan de pitmuur mogen zitten.

Voorwaarde om aan de pitmuur te mogen zitten is dat de kaarten voor 30 april om 12:00 uur zijn gekocht. Via een ingewikkeld lotingsysteem worden de winnaars getrokken. Daarnaast krijgen tien fans toegang tot de paddock, waarvan er vijf met introducés de Paddock Club mogen betreden. Deze plaats is exclusief voor de rijken of mensen met goede connecties.

"Dit is een ongelooflijke mooie kans en twee Formule 1-fans krijgen de dag van hun leven," zei Richard Phillips, managing director van het circuit die er aan toevoegde dat het voor het eerst is dat fans deze toegang krijgen. "Zelfs binnen de teams heeft lang niet iedereen toegang tot de pitmuur, maar er zitten straks wel twee fans. Dit is een kans die iemand maar één keer in zijn leven krijgt. Mijn dank daarvoor gaat uit naar FOM, dat deze prijs mede mogelijk heeft gemaakt."

Bruiloft eindigt met Russisch Roulette

Wat begon als een geintje op een Russische bruiloft, eindigde in een drama. Een man schoot zichzelf namelijk per ongeluk door het hoofd bij een spelletje Russisch Roulette.

Eén van de gasten op het feest leek het een leuk idee om te doen alsof hij Russisch Roulette speelde. Nadat hij het pistool tegen zijn hoofd zette en de trekker overhaalde, gaf hij het door aan een andere man. Ook deze zag er de lol wel van in en haalde de trekker over. Helaas voor de man zat er echter nog een kogel in de kamer.

Artsen hebben de rubberen kogel uit het hoofd van het slachtoffer gehaald, maar de man is nog steeds in levensgevaar. Mocht hij het overleven dan zal hij waarschijnlijk hersenletsel en een verlamming aan het spel overhouden.

De eigenaar van het pistool verklaarde tegenover de politie alle kogels uit de kamer gehaald te hebben, maar hij mag zich binnenkort toch verantwoorden voor de rechter.

Een filmpje van het ongeluk is hier te zien.

Webber krijgt eigen tribune in Australië

De organisatie van de Grand Prix van Australië heeft een tribune genoemd naar Mark Webber. In de laatste bocht van het circuit Albert Park staat de Webbertribune tussen die van grootheden zoals Juan Manuel Fangio en Ayrton Senna.

In de geboorteplaats van Webber, Queanbeyan, was gisteren een parade om de Red Bull-coureur te eren. "We zijn erg trots op onze topsporters. De inwoners van Queanbeyan volgen de verrichtingen van Mark op de voet en de hele stad vierde feest toen hij zijn eerste zege behaalde in Duitsland. Een dergelijke prestatie moet worden geëerd," zei Tim Overall, de burgemeester van de stad. Hij noemde niet dat de Australiër ook de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven heeft.

Zelfmoordenares plet voorbijganger

Een 67-jarige vrouw uit Oudergem (België) is gisteren van een flat gesprongen en doodde daarbij een toevallige voorbijganger. Dit zei een politiewoordvoerder uit Brussel vandaag.

De vrouw zag het leven niet meer zitten en wilde het beëindigen door van de twaalfde verdieping van een flatgebouw af te springen. Waar ze echter geen rekening mee had gehouden is dat er op de stoep naast het gebouw wel eens mensen lopen.

Het onfortuinlijke slachtoffer was de 72-jarige Herman Lingg, een ex-sportjournalist van een Franstalige krant. Hij liep net langs de bewuste flat toen de depressieve vrouw van het balkon sprong. Beiden waren slag dood. Herman laat vijf kinderen en acht kleinkinderen achter.

Amsterdamse coffeeshophouder ontvlucht kidnappers

De Amsterdamse coffeeshopeigenaar die begin december ontvoerd werd, is in België ontsnapt uit het pand waar hij werd vastgehouden. Met boeien om zijn enkels wist hij een tankstation in Maasmechelen te bereiken waar hij de politie waarschuwde. De Amsterdamse politie meldt dat hij 'op het eerste gezicht in gezonde toestand verkeert'.

Saïd Faggouss werd op 8 december ontvoerd uit zijn coffeeshop Goed Goed aan de Churchilllaan in Amsterdam. Gemaskerde en gewapende mannen drongen de coffeeshop binnen en propten het slachtoffer in een gereedstaand busje.

Het pand in Maasmechelen waar Faggouss werd vastgehouden wordt onderzocht. De Belgische politie trof daar al een wietplantage aan.

In februari werd naar aanleiding van de ontvoering een man gearresteerd in Rotterdam. In zijn woning werd een vuurwapen gevonden.

Amsterdamse coffeeshophouder ontvlucht kidnappers

The Witcher 2 aangekondigd

Vandaag is een teaser vrijgegeven van The Witcher 2: Assassins of Kings. Zoals deel 1 is ook dit deel gebaseerd op de boekenserie. Het eerste deel kreeg behoorlijke scores, gemiddeld staan ze op een goede 81 procent volgens Metacritics.

De hoofdrolspeler in het eerste deel, Geralt, is een Witcher, een krijger die in een club zit. Deze club heeft die gezworen de mensheid te beschermen tegen weerwolven, maar ze jagen ook op andere monsters. Zelf is hij ook gemuteerd door allerlei beproevingen.

Over het verhaal in deze opvolger is nog niets bekend. In de video is Geralt te zien, dus hoogstwaarschijnlijk is hij weer de hoofdpersoon. Naakte vrouwen doen het ook altijd goed in een spel moet CD Projekt RED, de ontwikkelstudio, gedacht hebben. Dus in de teaser zien we een vrouw op magische wijze ontkleed worden.

De studio wil het spel in het eerste kwartaal van 2011 af hebben. Meer informatie zal deze week volgen.

Twitteraar aanspreken op vloek lokt vloek uit

De Bond tegen het vloeken is gestopt met het aanspreken van Twitteraars op het gevloek in hun 'tweets'. Dat zei Hans Alderliesten van de bond vandaag.

"In november 2009 zijn we gestart met een Twitteracount. Sindsdien spraken we Twitteraars in een zogenaamd 'reply' aan op hun vloekgedrag. Maar dat liep finaal mis. Binnen een kwartier tot twintig minuten waren ongeveer vijfhonderd Twitteraars op de hoogte en werd er veel erger teruggevloekt."

Alderliesten hoort vanuit zijn achterban dat er op sociale netwerken als Hyves en Twitter veel wordt gevloekt. "We spreken mensen alleen aan op de allergrofste vloeken. De 'gvd's' en de 'Jezus-vloeken'. Bastaardvloekjes, als 'jeetje' vinden we niet zo relevant. Maar dat aanspreken viel dus niet in goede aarde." De Bond tegen het vloeken blijft gewoon doortwitteren, maar laat de commentaartweets voortaan achterwege.


Opstelten wil ontvreemde voorzittershamer terug

Waarnemend burgemeester van Tilburg Ivo Opstelten wil zijn voorzittershamer terug. De hamer is spoorloos verdwenen sinds Opstelten op 11 maart werd geïnstalleerd. De VVD'er gaat uit van een grap, maar vindt het inmiddels 'mooi geweest'. "Ik ben gesteld op deze hamer en wil 'm terug."

De hamer, die volgens de gemeente geen substantiële financiële, maar wel historische waarde heeft, verdween na de raadsvergadering uit de regiekamer van de raadszaal. Opstelten wil dat de hamer zo snel mogelijk wordt teruggeven. "Tot en met maandag kan de dader hem wat mij betreft nog straffeloos terugbrengen, maar daarna zie ik het als diefstal", aldus de getergde burgervader.

Opstelten wil ontvreemde voorzittershamer terug
Opstelten wil ontvreemde voorzittershamer terug (Foto: Novum)

Ontsnapte tijgers op Gran Canaria doodgeschoten

De politie op Gran Canaria heeft vandaag drie tijgers doodgeschoten die in een dierentuin op het Canarische eiland uit hun kooi waren ontsnapt.

Een medewerker van het dierenpark Cocodrilo had tijdens schoonmaakwerkzaamheden op een verkeerde knop gedrukt, waardoor de kooi van de roofdieren was opengegaan. Drie van de zeven tijgers in de kooi gingen er vervolgens vandoor.

Gealarmeerde agenten van de Guardia Civil schoten de ontsnapte tijgers dood. In het dierenpark waren geen bezoekers en niemand raakte gewond.

Ontsnapte tijgers op Gran Canaria doodgeschoten

'K1-vechter mishandelt beveiliger Amsterdamse club'

De Amsterdamse K1-vechter Badr Hari is vrijdagnacht betrokken geweest bij een zware mishandeling van een beveiliger van een club in Amsterdam. Dat meldt een bron aan Novum Nieuws. De politie wil alleen kwijt dat volgens een aantal getuigen een bekende K1-vechter een van de daders is.

De mishandeling vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats bij de entree van een uitgaansgelegenheid aan het Kleine Gartmanplantsoen, bij het Leidseplein. De 25-jarige Badr Hari mocht samen met drie kompanen van de 33-jarige beveiliger niet naar binnen, omdat ze niet voldeden aan de kledingvoorschriften.

Het slachtoffer werd meerdere keren geslagen. Hij liep hierbij zwaar lichamelijk letsel op en moest in een ziekenhuis worden behandeld, meldt de politie.

De vier mannen zijn vooralsnog voortvluchtig. In de zaak is geen aangifte gedaan. Desondanks vinden politie en justitie de zaak dermate ernstig dat zij de daders toch willen opsporen en vervolgen. De politie is op zoek naar getuigen.

Badr Hari is een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Hij werd in april 2007 de eerste wereldkampioen K1 in de categorie zwaargewicht.

'K1-vechter mishandelt beveiliger Amsterdamse club' (foto: Novum)

Tottenham Hotspur trekt middenvelder Sandro aan

Tottenham Hotspur heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de Braziliaan Sandro. De 21-jarige middenvelder komt over van Internacional. De transfer gaat in zodra de Braziliaanse club, waar de Spurs een samenwerkingsverband mee hebben, uitgeschakeld is in de Copa Libertadores. De finale van dat Zuid-Amerikaanse bekertoernooi wordt op 11 en 18 augustus afgewerkt.

De beide clubs hebben geen transfersom bekend gemaakt voor de enkelvoudig Braziliaans international. Volgens Britse media gaat het om ongeveer negen miljoen pond, ongeveer tien miljoen euro. Ook is niet duidelijk voor hoeveel jaar Sandro naar Londen komt. Wel moet de Zuid-Amerikaans kampioen onder 20 van 2009 nog een medische keuring doorstaan.

Dagzege Cavendish in Catalonië

Mark Cavendish heeft zijn eerste zege van dit seizoen binnen. De Brit van Columbia won vandaag de eerste etappe in de Ronde van Catalonië. Na 183 kilometer koersen, van Salt naar Banyoles, was hij de Argentijn Haedo te snel af in de massasprint.

Michael Kreder, die dit seizoen de Continentalploeg van Rabobank verruilde voor Team Garmin, was met een vijfde plaats wederom de beste Nederlander. De winnaar van de proloog gisteren, Paul Voss, behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een seconde voorsprong op Levi Leipheimer.

Nederlandse uitgever kondigt Armada 2526 aan

Het in Haarlem gevestigde Iceberg Interactive heeft de rechten gekregen om de game Armada 2526 uit te geven in Europa. De strategiegame wordt in juni van dit jaar op de PC verwacht.

Armada 2526 is een hybride 4X-strategiegame. Het spel speelt zich af in de ruimte, en de eerder genoemde '4X' vormt het hart van het de game: explore, exterminate, exploit en expand. Spelers zullen de wereld dus moeten verkennen, vijanden moeten verslaan, hun rijk moeten uitbreiden en grondstoffen moeten verzamelen.

In essentie is Armada 2526 een complexe game en de mogelijkheden zijn eindeloos. De speler krijgt hulp van een adviseur die altijd met wijze raad klaar staat. De nadruk ligt bij Armada 2526 op de gevechten en strategische elementen. Hierbij gaat er minder aandacht uit naar het beheren van de economie.

Nederlandse uitgever kondigt 'Armada 2526' aan
Nederlandse uitgever kondigt 'Armada 2526' aan

"Game-ontwikkelaars naïef bij budget"

Dat er veel geld omgaat in de game-industrie moge duidelijk zijn. Echter wordt dit geld lang niet altijd goed besteed.

De baas van Rare, Mark Betterigde, noemt ontwikkelaars 'naïef' als het gaat om het geld dat ze uitgeven. Budgetten worden compleet verkeerd ingeschat. De grootste reden hiervoor is dat ontwikkelaars hun personeel al inhuren voordat ze nodig zijn. Denk aan designers terwijl het verhaal nog uitgewerkt moet worden enzovoorts.

Omdat deze mensen al ingehuurd zijn moet er wel loon betaald worden. Hier gaat veel geld aan verloren aangezien deze mensen wel loon ontvangen, maar in principe weinig tot niets doen.

 

Dakar Rally weer naar Zuid-Amerika

De Dakar Rally zal volgend jaar voor de derde keer op rij in Argentinië en Chili worden verreden. Dat heeft de organisatie van de beroemde woestijnrally vandaag bekendgemaakt. Plannen voor een terugkeer naar de bakermat in Afrika zijn in de ijskast gezet.

"Dakar 2011 zal opnieuw plaatshebben in Zuid-Amerika", zei rallydirecteur Etienne Lavigne. "De rally duurt van 1 tot en met 16 januari met start en finish in Buenos Aires." Lavigne liet eind vorig jaar doorschemeren dat een terugkeer van de monstertocht naar Afrika op handen was. "Men mag Afrika niet vergeten. We hebben ideeën", zei hij voorafgaande aan de editie van 2010.

De rally werd tot en met 2007 altijd in Noord-Afrika verreden, met de Sahara als scherprechter en de Senegalese hoofdstad Dakar traditioneel als finishplaats. In 2008 blies de organisatie de rally op het laatste moment af. Terreurgroepen zouden het hebben gemunt op de karavaan. De rally week om die reden in 2009 uit naar het veilige Zuid-Amerika.

Foto ov-chipkaart niet zomaar naar OM

Foto's op een ov-chipkaart mogen niet zonder schriftelijke toestemming van de rechtbank aan het Openbaar Ministerie worden gegeven. De foto's op het openbaarvervoerbewijs zijn privacygevoelig. De Hoge Raad laat vandaag weten het oordeel van de rechtbank in Rotterdam uit 2007 in stand te houden.

Het Openbaar Ministerie had het bedrijf Trans Link Systems, dat de ov-chipkaart uitgeeft, om een lijst gevraagd met daarop de barcodes van mensen die in maart 2007 van twee metrostations in Rotterdam gebruik hadden gemaakt. Uit de barcodes zijn naam, adres, postcode, woonplaats, en eventuele foto's van kaarthouders op te maken. Het bedrijf weigerde in eerste instantie, maar droeg de lijst later onder protest toch over aan justitie.

Het bedrijf vond dat de gegevens privacygevoelig zijn, waardoor tussenkomst van een rechter nodig was. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en bepaalde dat de lijst moest worden teruggegeven. Het OM stapte vervolgens naar de Hoge Raad. Justitie zei dat het haar niet ging om de privacygevoelige informatie, maar om gegevens over reisbewegingen.

De Hoge Raad verwijst in haar oordeel naar de Wet bescherming persoonsgegevens, waarin staat dat gegevens waaruit het ras van iemand kan worden afgeleid 'gevoelige' informatie is. De rechter-commissaris moet er in zo'n geval aan te pas komen voordat afgifte van dit soort gegevens gevorderd kan worden. Uit foto's is volgens de Hoge Raad informatie over iemands ras af te leiden. Het OM had daarom niet zonder machtiging van een rechter om de foto's mogen vragen.

De DS is dertig miljoen keer verkocht

De nieuwe DS is vandaag aangekondigd, maar dat betekent niet dat de oude DS meteen uitgerangeerd is. Vandaag is ook bekend geworden dat de handheld dertig miljoen keer is verkocht in Japan sinds 2004, toen de handheld uitkwam.

Best verkopende spellen op de DS in Japan zijn New Super Mario Bros met 5.767.262 verkochte spellen op de voet gevolgd door Pokémon Diamond en Pearl met 5.766.571 verkopen. Animal Crossing: Wild World komt op de derde plek met 5.133.862 verkochte eenheden. Opvallend is dat dit allemaal spellen van Nintendo zelf zijn.

Het is nog even afwachten wat de aankondiging van Nintendo vandaag zal doen met de toekomstige cijfers van de DS. Als je nu van plan was een handheld te kopen, zou jij nu wachten op de 3DS?

Mario vs Pikachu
Mario is nog de baas over Pikachu.

Onderzoek naar belastingtruc ING

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) heeft een onderzoek gelast naar de belastingconstructies van ING Bank. Dat verklaarde de bewindsvrouw vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bank zou al jaren tientallen miljoenen euro's aan Nederlandse btw ontwijken door diensten in te kopen via een Zwitserse vestiging, schreef het Financieele Dagblad gisteren op basis van stukken en verklaringen die in het bezit zijn van de krant.

De Tweede Kamer reageerde nijdig op het nieuws. Paul Tang (PvdA), die de minister ontbood in de Kamer, noemde het 'wrang' dat juist dit bedrijf belasting ontloopt, terwijl het overeind wordt gehouden met hulp van de belastingbetaler. Hij wilde weten of de minister de misgelopen btw gaat terugvorderen en of eventuele mazen in de wet worden gedicht.

Onderzoek moet uitwijzen of dat kan, zei Van der Hoeven. Dat onderzoek loopt al en is naar verwachting in het najaar klaar. Bij het onderzoek worden ook de belastingconstructies van andere bedrijven onder de loep genomen; tot nu toe is er een ander geval bekend, zei de bewindsvrouw.

Het onderzoek leidt er mogelijk toe dat de wet moet worden aangepast. En als blijkt dat ING ten onrechte btw niet heeft afgedragen, dan kan de Belastingdienst een navordering starten, aldus Van der Hoeven.

[Upd] EA: niet betalen voor uitgebreidere demo's

Electronic Arts wil, zoals ieder ander bedrijf, gaan groeien. Eén van de plannen is om mensen te laten betalen voor demo’s.  Ze begrijpen dat de consument hier niet zomaar geld voor gaat neertellen dus gaan ze de demo’s zover uitbreiden dat het in hun opinie gerechtvaardigd is.

Het grote bedrijf gaat het “premium downloadable content” noemen en is van plan dit product te gaan verkopen op het Playstation Network en Xbox Live voor een prijs tussen de $10 en $15. Hierna zal het volledige spel verkocht worden voor de volle prijs.

Dit vertelde het bedrijf aan analist Pachter. Ook meldde de huidige CEO dat het bedrijf onder hun verwachtingen heeft gepresteerd de afgelopen jaren en ze hopen dat deze plannen verbetering zullen brengen. Wat is jullie mening hierover? Zit de consument te wachten op zo’n bedrijfsstrategie?

Update:

EA heeft inmiddels aangegeven dat bovenstaande niet waar is. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe strategieën waaronder ook voor downloads, maar hieronder valt niet het betalen voor traditionele game demo's", zo liet EA weten.

Fable 3 krijgt episodische DLC

Het moet toch eigenlijk niet gekker worden. Waar we gisteren te horen kregen dat de game sowieso niet voor Thanksgiving in de schappen ligt, krijgen we vandaag al informatie over toekomstige DLC van Fable III.

Na de release van Fable III zal er namelijk episodische DLC te downloaden zijn. "I've often thought it would be brilliant to be walking through Charles Dickens' London. It was such a dark place and very episodic too – so we're doing that with Fable III. We'll give you the first big episodes, and you'll be able to download new episodes, which is analogous to the way Dickens wrote.", aldus Molyneux

De nieuwe episodes zullen echter niet te downloaden zijn via de MarketPlace. In plaats daarvan zullen er in-game stores zijn die verbonden staan met het internet. Via deze winkels zal je de content vervolgens kunnen binnenhalen.

Nu is de eerste vraag die bij ons opkomt: waarom zit deze DLC niet direct in de game? Wat vinden jullie?

Sijsling door op Jersey

Igor Sijsling heeft de tweede ronde bereikt van de Challenger op het Britse eiland Jersey. De Nederlander versloeg de Luxemburger Gilles Muller met tweemaal 6-4.

In de eerste set brak Sijsling zijn tegenstander bij de stand 3-3. Muller kreeg de kans om gelijk terug te breken, maar Sijsling slaagde erin om zijn opslag te behouden en trok de set met 6-4 naar zich toe.

In het tweede bedrijf brak Sijsling de Luxemburger gelijk. Muller overleefde bij de stand 5-3 op eigen service nog wel een matchpoint, maar Sijsling sloeg op eigen service vervolgens toe en trok de partij naar zich toe.

Gemaskerde man schrikt Nijmeegse jeugd op

Een onbekende gemaskerde man heeft de afgelopen tijd schoolgaande jeugd in Nijmegen de stuipen op het lijf gejaagd. De politie heeft twaalf meldingen binnengekregen van geschrokken kinderen die zich opeens geconfronteerd zagen met een man met een masker.

De gemaskerde man is vooral actief in de wijk Lindenholt-West. Hij is gesignaleerd met verschillende maskers op. Om wat voor maskers het gaat wil een politiewoordvoerder niet zeggen, om mensen niet op ideeën te brengen.

Hij lijkt meestal uit het niets te verschijnen en maakt zelden geluid. De eerste melding kwam eind januari binnen. Afgelopen weekeinde was het weer raak. De onbekende heeft geen geweld gebruikt.

Kinderen wordt geadviseerd door te fietsen en geen actie te ondernemen als zij de gemaskerde man zien. De politie roept ouders en kinderen op nieuwe incidenten gelijk te melden.

'Bedrijf weigert pennen voor homo's te maken'

Een groothandel in relatiegeschenken uit Veenendaal heeft een opdracht om pennen te bedrukken voor homo-organisatie Embrace Pink geweigerd. Het bedrijf Maxgiving wil de opdracht om 'principiële redenen' niet verlenen, meldt de homo-organisatie. Het bedrijf wilde vanmiddag niet reageren.

De onderneming liet de homo-organisatie weten dat 'God man en vrouw geschapen heeft' en dat het tegen het gevoel van het bedrijf in zou druisen om reclame voor homo's te maken. Een zegsvrouw van het bedrijf zei volgens Embrace Pink bijna nooit een opdracht te weigeren, maar deze in dit geval gewoon niet te kunnen uitvoeren. De homo-organisatie wil het voorval melden bij de Commissie Gelijke Behandeling. Mogelijk gaan de homo's ook aangifte doen.

Jan Smit wil wereldwijde hit

In de hoop internationaal voet aan de grond te krijgen, komt Jan Smit volgend jaar met een Duits- en Engelstalig album. "Stel je voor dat een gek mijn album oppikt en ik scoor een wereldhit!", zegt Jan in een interview met BN/De Stem. "Dat zou ik heel graag willen."

Voorlopig verovert Jan de hitlijsten met zijn nieuwe Nederlandstalige plaat 'Leef'. De eerste single 'Leef Nu Het Kan' prijkt al weken bovenaan de hitlijsten. Dat succes voelt voor de Volendammer als bevestiging van zijn fans. "Dat ze me steunen om wie ik ben en wat ik maak, niet om met wie ik verkering heb of waarom ik die uitmaak."

Zijn breuk met Yolanthe Cabau van Kasbergen leverde Jan veel publiciteit op. Nu hij gelukkig is met dorpsgenote Liza Plat houdt Jan zijn privéleven zoveel mogelijk voor zichzelf. "Ik heb geen zin om dingen verdraaid terug te zien."

Voor Liza kroop Jan in de pen en schreef het nummer 'Als Je Bij Me Bent'. "Liza vindt het heel mooi. Ze houdt sowieso van mijn muziek. En ik vind het mooi dat ik zoiets voor mijn geliefde kan doen."

Jan Smit gaat voor wereldwijde hit
Jan Smit gaat voor wereldwijde hit (Foto: Novum)

'RTL wil Dit Was Het Nieuws'

RTL heeft mogelijk interesse in het satirische programma Dit Was Het Nieuws (DWHN). Cabaretiers Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje zijn gisteren gesignaleerd bij het pand van RTL. Ze zouden een verkennend gesprek hebben gehad over een doorstart van DWHN bij RTL 4.

Vorig jaar stopte het programma er onverwacht mee, niet door lage kijkcijfers, maar omdat palingomroep TROS 'extra zendtijd wilde vrij maken'. BNN had al interesse in het politiek incorrecte DWHN, maar dat maakte de zendcoördinator bij de publieke omroep hen onmogelijk.

Toch een Final Fantasy VII remake?

Fans vragen er al jaren om: een remake van wat misschien wel het beste deel uit de serie is. Bij elk interview met Square Enix wordt dit onderwerp weer aangesneden. En eigenlijk is het elke keer is het "Nee, te moeilijk, te veel werk". Maar er is weer een glimpje hoop om de hoofdrolspeler Cloud in een HD-game terug te zien.

Square Enix voorzitter Yoichi Wada heeft gezegd dat zijn bedrijf serieus aan het onderzoeken is of het mogelijk is om Final Fantasy VII opnieuw uit te brengen. "Op dit moment hebben we geen duidelijke richting, maar veel fans hebben ons gevraagd om een remake van Final Fantasy VII", vertelde hij onlangs op het Final Fantasy XIII launch party. "We zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken of we het doen en als we het doen, op wat voor een platform".

Onlangs zei Motomu Toriyama, game-regisseur bij Square Enix, dat dit het deel zou zijn dat hij het liefst zou aanpassen aan de huidige mogelijkheden. Producer Yoshinori Kitase was ook echt geïnteresseerd in het project. Wada is de grote baas, dus misschien komt het er toch van.

Zit jij hier op te wachten, of wil je liever een echt nieuw deel?

Final Fantasy VII

 

Roda JC accepteert schorsing Meulens

Roda JC is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel voor Rihairo Meulens van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. De aanvaller van de club uit Kerkrade kreeg een schorsing van drie wedstrijden waarvan een voorwaardelijk.

Meulens kreeg de straf vanwege zijn rode kaart in de wedstrijd tussen Jong Roda JC en Jong NAC Breda. De aanvaller werd van het veld gestuurd nadat hij een slaande beweging richting een tegenstander had gemaakt.

Motorrijders, pas op in de lente

Het is weer lente en de temperaturen stijgen. Nu de pekel weg is geregend en de zon weer vaker schijnt, zijn er vele mensen die de motor weer uit de winterstalling halen. De ANWB heeft daarom gisteren een waarschuwing op hun website geplaatst.

Het merendeel van de motorrijders bergen hun tweewielers op in de koudere maanden. Hierdoor zouden zij, aldus de ANWB, niet goed meer weten hoeveel moeite het kost om hun stalen trots onder controle te houden. Tevens is het zo dat de automobilisten, na een motor-loze winter, niet meer gewend zijn aan motoren op de weg.

Met deze waarschuwing sluit de ANWB zich aan bij het initiatief van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Deze is gisteren hun verkeersveiligheidscampagne gestart. Onderdeel van deze campagne is dat motorrijders tot en met 4 april aanstaande een gratis onderhoudsbeurt kunnen krijgen bij Total tankstations.

Extra gevaar
"Elk jaar zie je aan het begin van het motorseizoen weer relatief veel slachtoffers onder motorrijders", zegt Ferry Smith van de ANWB. De grootste problemen die motorrijders tegen kunnen komen zijn plotselinge bewegingen van hun voertuig en de remvaardigheid. Niet ieder motorrijder heeft het remmen namelijk even goed onder de knie.

Dit jaar hebben de mensen op twee wielen nog een extra hindernis te overwinnen. Op vele provinciale wegen is de vorstschade namelijk nog niet gerepareerd. De gaten in de weg kunnen dus voor extra gevaar zorgen. "Rijkswaterstaat heeft de meeste hoofdwegen heel snel gerepareerd, maar provincies en gemeenten blijken daarmee minder voortvarend te zijn", aldus Smith.

Automobilisten
Naast de omstandigheden en onwennigheid van de motorrijder zelf, is ook de automobilist iemand die uit moet kijken. "Motoren hebben een smal profiel. Op een kruising kunnen ze gemakkelijk achter een lantaarnpaal of boom schuilgaan. Als bestuurders daar niet alert op zijn, kan die slechte zichtbaarheid catastrofale gevolgen hebben", volgens de ANWB zegsman.

Criminelen opsporen door 'vieze' handen

Binnenkort is het wellicht mogelijk om criminelen aan de hand van bacteriën, in plaats van vingerafdrukken, op te sporen. Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado (Verenigde Staten) hebben namelijk ontdekt dat zich op ieders handen een unieke populatie aan microben bevindt.

Bij de test hebben de onderzoekers een drietal mensen een toetsenbord van een computer laten gebruiken, dat exclusief door de deelnemers aangeraakt is. Uit de mix van microben was vervolgens op te maken wie welk toetsenbord gebruikt had. Later zijn de populaties van de drie deelnemers afgezet tegen die van 270 willekeurige andere mensen. Ook hier bleek dat de populaties uniek waren.

Deze uitkomst zou kunnen leiden tot het gebruik van bacteriën bij forensische onderzoeken. Als bijvoorbeeld een vingerafdruk niet goed gelukt is, kan deze eventueel wel gebruikt worden om de microbenmix te herkennen. Zo ook wanneer men alleen beschikt over een stuk stof of ander voorwerp dat niet geschikt is om vingerafdrukken vanaf te halen.

Andere onderzoekers twijfelen echter aan het gebruik van deze techniek bij forensische onderzoeken. Zo zegt Elizabeth Gray, geneticus aan het National Human Genome Research Institute, dat het bijvoorbeeld niet duidelijk is of de microbenmix van twee personen die eenzelfde voorwerp hebben aangeraakt, lijkt op de mix van een derde persoon.

De onderzoekers aan de Universiteit van Colorado zijn op dit moment bezig te bepalen hoe vaak een persoon een voorwerp aangeraakt moet hebben om zijn of haar 'bacteriën DNA' achter te laten, en of het mogelijk is dit DNA van kleren en andere zachte voorwerpen af te halen.

Settlers 7 demo verkrijgbaar

Deze week komt de nieuwe Settlers uit, het altijd gezellig ogende strategiespel waar BlueByte al sinds pc-heugenis bekend om is. The Settlers 7: Paths to a Kingdom introduceert weer wat nieuwe mogelijkheden om strategische zetten te kunnen doen, je koninkrijk te specialiseren in bepaalde kennis en kunde en er zit een nieuwe grafische engine achter. Wil je zien of het nieuwe deel wat voor je is? Hier is de demo te downloaden.

In de demo kun je een tutorial bekijken en een level spelen, "River Town" geheten. Dit level is te spelen tegen de pc, in multiplayer of in sandbox modus, waarin je geen tegenstanders hebt en alleen maar kan bouwen om te kijken of je de economische kant van het spel begrijpt. Bij de download krijg je alle talen, die het volledige spel ook ondersteunt. Het spel opslaan is uitgeschakeld in de demo.

The Settlers 7: Paths to a Kingdom
Sfeervol is het in ieder geval.

A. Schleck alweer afgestapt in Catalonië

Andy Schleck is vandaag niet van start gegaan in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië. Onlangs nog besloot de Luxemburger de Volta a Catalunya aan zijn programma toe te voegen om meer kilometers te maken met het oog op het voorjaar.

Het werden echter maar 3,6 kilometer, die van de proloog van gisteren. De jongste van de broers Schleck sukkelde eerder dit seizoen met problemen aan zijn knie.

'Ontwikkelaars kunnen kosten niet inschatten'

Mark Betteridge, leidinggevend ontwikkelaar bij gamestudio Rare, is van mening dat bedrijven moeten leren om de kosten van een project beter in te schatten. Dit zegt hij in een interview met de website Develop Online.

"Vaak wanneer studio's in de financiële problemen komen, komt dat voort uit een onderschatting van de budgetten. Ik denk nog steeds dat de industrie een naïeve benadering heeft bij het inschatten van budgetten ten opzichte van andere industrieën"

Betteridge meent dat het belangrijk is dat ontwikkelaars en uitgevers beter gaan plannen. Zo moet er een duidelijk onderscheid zijn tussen de ontwikkeling van een prototype en de ontwikkeling van de daadwerkelijke game. Daarnaast moet het onderzoek dat wordt gestopt in een game ook de moeite en de investering waard zijn.

"Wanneer een ontwikkelaar een groot team heeft, moet een game zo snel mogelijk in productie. Vaak gebeurt dit al voordat het spelconcept zich bewezen heeft"

Daarom zouden ontwikkelaars en uitgevers betere managementvaardigheden moeten ontwikkelen.

'Ontwikkelaars kunnen kosten niet inschatten'
'Ontwikkelaars kunnen kosten niet inschatten' (Foto: Novum)

Armins dancehits sieren eigen game

Foreign Media Games heeft de setlist bekendgemaakt van de Nintendo Wii-game In the Mix Featuring Armin van Buuren. Het spel, waarin de speler een DJ imiteert, bevat 61 dance-nummers waarvan er 24 gemaakt zijn door de Nederlandse DJ Armin van Buuren.

Spelers kunnen met de game zelf ervaren hoe het voelt om net als Armin elektronische dansmuziek te mixen. Naast de hits van Armin van Buuren bevat de game nummers van DJ's waar Armin veel mee samenwerkt. Hieronder de volledige tracklist van de game.

* The Return - 8 Wonders
* Fine Without You (original mix) - Armin van Buuren
* Going Wrong - Armin van Buuren
* Sail - Armin van Buuren
* Serenity - Armin van Buuren
* Zocalo (zocalo in Mexico mix) - Armin van Buuren
* Communication - Armin van Buuren
* Imagine (Original mix) - Armin van Buuren
* Shivers (Alex M.O.R.P.H. Red Light Dub) - Armin van Buuren
* Rush Hour - Armin van Buuren
* Blue Fear (Original) - Armin van Buuren
* Love you More - Armin van Buuren
* Face To Face (Martin Roth remix) - Armin van Buuren
* If You SHould Go (Aly & Fila remix) - Armin van Buuren
* Intruder - Armin van Buuren
* Intricacy (Thomas Bronzwaer remix) - Armin van Buuren
* Gaia Tuvan - Armin van Buuren
* Hold On To Me (John O'Callaghan remix) - Armin van Buuren feat. Audrey Gallagher
* Rain (Cosmic Gate remix) - Armin feat. Cathy Burton
* Never Say Never (original mix) - Armin feat. Jacqueline Govaert
* Unforgivable (First State Smooth mix) - Armin feat. Jaren
* Fine Without You (Sied van Riel remix) - Armin feat. Jennifer Rene
* Burned With Desire (Rising Star mix) - Armin feat. Justine Suissa
* In And Out Of Love (Richard Durand remix) - Armin feat. Sharon den Adel
* What If (Ohmna remix) - Armin feat. Vera Ostrova
* Dust In The Wind - Arnej
* Strangers we?ve become (vocal mix) (Armada) - Arnej feat. Josie
* Washout - Bissen ft Crossover
* Hosoi (Simon & Shaker remix) - Blake Jarrell pres. Trasher
* You Never Said (Dash Berlin remix) - Cerf, Mitiska & Jaren presents Vantem
* Chinook - Dakota
* Man On The Run (Dash Berlin 4am mix) - Dash Berlin with Cerf, Mitiska & Jaren
* Love Always Fades (Michael De Kooker remix) - Dave Graham feat. Cat Martin
* Verano (Fast Distance mix) - DJ Shah & Fast Distance pres. Samara
* Biscayne - Elevation
* Copius Cain (Genix Re-Reub) - Genix
* Lover Summer (Orjan Nilsen remix) - Ilya Soloviev & Paul Miller
* Pyramid - John O Callaghan pres. Mannix
* New Jersey - Joint Operations Centre
* Fade 2 Black (W&W remix) - M6
* Mr. White - Marcos Schossow
* The New World (Original mix) - Markus Schulz
* Bittersweet Nightshade - Mike Foyle
* Vampire (Gareth Emery remix) (Armind) - Myon & Shane 54 feat. Carrie Skipper
* The Sound of Goodbye - Perpetuous Dreamer
* Dust.Wav - Perpetuous Dreamer
* Back To The Essence (Ruben De Ronde remix) - Push
* Nothing At All - Rex Mundi & Susana
* Touch Me (Original Vocal mix) - Rising Star
* Stringer - Riva
* Body Lotion (Jorn van Deynhoven remix) - Roger Shah pres. Savannah
* Distant Signature (alternate mix) - Signum
* Janeiro (Armin van Buuren remix) - Solid Sessions
* Lost - Sunlounger featuring Zara
* Beauty Hides In The Deep (The Blizzard remix) - The Doppler Effect
* Beyond The Stars - Thomas Bronzwaer
* Unexpectation (Denga & Manus remix) - Vengeance
* Carte Blanche - Veracocha
* Flowtation - Vincent de Moor
* Fly Away (Cosmic Gate remix) - Vincent de Moor
* Arena - W&W

In the Mix Featuring Armin van Buuren verschijnt in het tweede kwartaal van 2010 op de Nintendo Wii.

Armin's dancehits sieren eigen game
Armins dancehits sieren eigen game (Foto: Novum)

Prijsvraag #2: Solomon Kane

Op donderdag 25 maart is de release van de avontuurlijke fantasy film Solomon Kane. 
 
Solomon Kane, een creatie van Conan bedenker Robert E. Howard, trekt in de duistere middeleeuwen een bloederig spoor over de wereld. Gewapend met zijn pistolen, jachtmes en langzwaard vecht de moordlustige kapitein oorlog na oorlog in naam van het Britse leger. Tot hij het in de havenvesting van een exotische stad moet opnemen tegen een gezant van de duivel. Solomon weet te ontkomen, maar is dan wel tot inkeer gekomen. Hij besluit tot een geweldloos bestaan. Maar tegen welke prijs?

Lijfarts onderbrak reanimatie Michael Jackson

Lijfarts Conrad Murray onderbrak Michael Jacksons reanimatie om bewijsmateriaal te verbergen. Dat beweert althans een ooggetuige, die op de dag van Jacksons dood in diens slaapkamer was.

Alberto Alvarez heeft de politie verteld dat hij van een collega hoorde dat het niet goed ging met zijn werkgever Jackson. Toen hij op de slaapkamer van de zanger kwam, schrok hij zich rot. Op bed lag Jackson 'met zijn armen gestrekt en mond en ogen wijd open'. Lijfarts Murray verklaarde dat het om bijwerkingen ging.

Murray gaf Alvarez de opdracht alle medicijnen in een tas te stoppen. "Hij was Michael met één hand aan het reanimeren", zegt Alvarez, die bovendien vertelt dat Murray de reanimatie onderbrak om de geneesmiddelen te verstoppen. Pas toen alle potjes, pilletjes en drankjes opgeborgen waren, liet Murray de hulpdiensten bellen.

De 50-jarige Michael Jackson stierf op 25 juni. Na lang onderzoek bleek dat de King of Pop is overleden aan een overdosis propofol. Murray zou het verdovende middel hebben toegediend. Na een politieverhoor van twee dagen wees de lijfarts agenten op een geheime kast in zijn slaapkamer. Daar werden tassen vol medicijnen, waaronder propofol, aangetroffen.

'Lijfarts onderbrak reanimatie Michael Jackson'
'Lijfarts onderbrak reanimatie Michael Jackson' (Foto: Novum)

Ancelotti blijft ook zonder titels bij Chelsea

Carlo Ancelotti is volgend jaar nog steeds trainer van Chelsea, zelfs als de Londenaren dit seizoen geen enkele prijs winnen. Dat zei de Italiaanse oefenmeester gisteren in de Italiaanse krant La Stampa. Chelsea maakt nog kans op de Engelse titel en de FA Cup. In de Champions League werd de club uitgeschakeld.

Ancelotti gaf toe dat hij na de Europese uitschakeling door Internazionale onder druk stond. De trainer van de Blues blijft echter vol vertrouwen dat zijn ploeg het de rest van het seizoen goed doet.

De laatste weken zakte Chelsea van de koppositie in de Premier League naar de derde plaats. Desondanks ligt Ancelotti's toekomst "volgend jaar zeker bij Chelsea, onafhankelijk van de resultaten". De Italiaan is aan zijn eerste jaar bezig in Engeland. Hij heeft een contract tot 2012.

GB zet Israëlische diplomaat uit

Naar aanleiding van de moord op een kopstuk van Hamas in Dubai, heeft Groot-Brittannië een Israëlische diplomaat uitgezet. Uit onderzoek is gebleken dat twaalf verdachten gebruik maakten van een Brits paspoort.

De moord op de Mahmoud al-Mabhouh is volgens de politie in Dubai het werk van de Mossad. Israël beweert echter dat er geen bewijs is dat hun geheime dienst deze liquidatie heeft uitgevoerd. Mabhouh werd in januari in zijn hotelkamer omgebracht door middel van wurging en elektrocutie.

Van de 27 verdachte mensen hebben er dus 12 gebruik gemaakt van een Brits paspoort. De overige mensen maakten gebruik van vervalste Ierse, Franse, Duitse en Australische passen. Dubai heeft aan Interpol gevraagd om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de 27 verdachten.

Inge de Bruijn beste zwemster van het decennium

In een verkiezing van de FINA, de internationale zwembond, is Inge de Bruijn uigeroepen tot beste zwemster van het afgelopen deccenium. Dit werd vandaag bekend.

De viervoudig olympisch kampioene kreeg 27,9 procent van de stemmen van de ruim tweehonderd aangesloten nationale zwembonden en een panel van deskundigen. De Nederlandse oud-zwemster versloeg daarmee nipt de Oekraïense Jana Klotsjkova.

Bij de mannen won Michael Phelps. De veertienvoudig olympisch kampioen kreeg maar liefst 75,4 procent van de stemmen. Pieter van den Hoogenband werd met 3,3 procent van de stemmen derde.

Sporters willen onder EU-regels vallen

Diverse Europese vakbonden voor sporters luiden de noodklok. Zij willen voorkomen dat de sport een uitzonderingspositie krijgt in het Europese recht. Volgens de bonden kan een door onder meer het IOC voorgestelde maatregel de fundamentele rechten van sporters aantasten.

Het IOC gooide volgens de verenigde vakbonden onlangs zijn gewicht achter een voorstel waarin de Europese Commissie wordt verzocht zo'n uitzonderingspositie in het arbeidsrecht te creëren. Daardoor zouden sporters niet meer naar de rechter kunnen stappen en zou "een gevaarlijk precedent worden geschapen voor werknemers in heel Europa".

De vakbonden stellen dat sport net als iedere andere bedrijfstak gewoon onder het Europese recht moet vallen. Dat is, zo stellen zij, prima in staat om rechtvaardige en afgewogen beslissingen te nemen. De bonden gaan een gezamenlijk actieplan ontwikkelen en beraden zich op andere stappen.

De sportwereld vindt al langer dat de gewone arbeidsregels niet geschikt zijn voor de bedrijfstak. Doordat het gewone arbeidsrecht is toegepast, zijn in het voetbal de transferregels al aangepast als gevolg van het zogenaamde Bosman-arrest.

Leonardo: "De bal ligt nog bij Inter"

De Italiaanse titelstrijd ligt sinds dit weekeinde weer wagenwijd open. De voorsprong van Internazionale op stadsgenoot AC Milan slonk tot een punt en die op AS Roma tot vier. "Voorspellingen zijn moeilijk te maken", stelt AC Milan-coach Leonardo. Een ding is voor de Braziliaan echter zeker. "De bal ligt nog steeds bij Inter."

Leonardo's Rossoneri hebben in de Serie A al sinds eind januari niet meer verloren, maar wel vier keer gelijkgespeeld in negen wedstrijden. "We verlangen heel erg naar de titel. Ook Roma had een goede reeks en probeert die vast te houden."

Roma begon onder Luciano Spalletti moeizaam aan het seizoen, maar sinds Claudio Ranieri als zijn vervanger is aangesteld, speelt Roma het meest constante voetbal in Italië. "Een comeback is mogelijk", denkt verdediger Jon Arne Riise van de Romeinse club. "Inter is de favoriet, maar wij geloven in onszelf. Alle negen wedstrijden zijn nu een finale."

Morgen wordt een volledige speelronde in de Italiaanse competitie gespeeld. Inter ontvangt dan hekkensluiter Livorno, maar bij de koploper ontbreekt spelmaker Wesley Sneijder. De middenvelder heeft een lichte spierblessure en wordt met het oog op de topper tegen AS Roma van dit weekeinde en het Champions League-treffen met CSKA Moskou over een week rust gegund.

Roma gaat morgen op bezoek bij Bologna, de nummer veertien. Milan speelt uit tegen middenmotor Parma.

Zwolle verder met Stam als teamcoach

FC Zwolle gaat verder met Jaap Stam als teamcoach. Dat heeft de club dinsdag bekend gemaakt.

Stam is sinds dit seizoen actief in de rol van teammanager en dat bevalt hem prima. De club denkt daar hetzelfde over, waardoor besloten is om dezelfde koers te blijven varen. De oud-international houdt zich bij de Jupiler League-club bezig met de prestaties, samenstelling en verdere ontwikkeling van de selectie.

Of de huidige hoofdcoach Art Langeler volgend seizoen ook nog voor de Zwolse groep staat is nog niet duidelijk. De intentie is uitgesproken om verder met elkaar te gaan. Daar worden momenteel gesprekken over gevoerd.

Geen bescherming CITES voor haaien

Het ziet er somber uit voor sommige haaiensoorten. Een voorstel op de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) om de zwaar beviste hamerhaai en oceanische witpunthaai te beschermen werd vandaag ternauwernood afgewezen vanwege de vrees bij Aziatische landen dat regulering van de bloeiende handel in haaienvinnen arme landen de das omdoet.

Japan, dat eerder al succesvol campagne voerde tegen een verbod op de export van Atlantische blauwvintonijn, leidde deze keer ook de oppositie tegen het haaienvoorstel. China, Indonesië en andere landen die profiteren van de handel in vinnen sloten zich aan en wisten te voorkomen dat het voorstel werd aangenomen. Vooral in China is haaienvinnensoep een veelgeprezen delicatesse.

De Verenigde Staten, Australië, Arabische en Europese landen argumenteerden dat de ongereguleerde handel heeft geresulteerd in illegale overbevissing waardoor de populaties van diverse soorten hamerhaaien met 85 procent zijn afgenomen. De aantallen oceanische witpunthaai zijn met zestig tot zeventig procent afgenomen.

Het hamerhaaivoorstel werd ternauwernood afgewezen, het kwam vijf stemmen tekort voor de vereiste tweederde meerderheid. Het voorstel voor regulering van de handel in oceanische witpunthaai kwam negen stemmen tekort.

Later op de dag wordt nog gestemd over regulering van handel in de haringhaai en de doornhaai.

Zussen bewerken vrouw met ijzeren staaf

Twee zussen zijn opgepakt in Hoensbroek, nadat zij gisteravond een 22-jarige vrouw hadden mishandeld met een ijzeren staaf. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan haar armen, benen en bovenlijf, meldt de Limburgse politie.

De twee zussen van 19 en 25 jaar kwamen rond 18.30 uur verhaal halen bij de 22-jarige vrouw. Zij verdachten haar ervan krassen op een auto van een van de twee gezusters te hebben aangebracht. Tijdens dit bezoek vernielde het tweetal met fikse hamerslagen ook de centrale voordeur van het appartementengebouw waar het slachtoffer woont.

Ook de voordeur van het appartement van de 22-jarige vrouw moest het ontgelden. De deur werd er inclusief kozijn uitgeramd. Eenmaal binnen koelden de zussen hun woede op het slachtoffer. Een dokter heeft haar behandeld.

Massagraf ontdekt in zuiden Irak

Bij irrigatiewerkzaamheden in het zuiden van Irak is een massagraf blootgelegd dat dateert uit de tijd dat Saddam Hussein aan de macht was. Dat heeft het Iraakse ministerie voor mensenrechten gezegd.

Het massagraf werd ontdekt in een landbouwgebied in de provincie Maysan. In het graf lagen zo'n twintig lichamen. Waarschijnlijk dateert het graf uit 1991, toen Saddam een sjiitische opstand liet neerslaan. Vermoedelijk kwamen hierbij honderdduizenden mensen om het leven.

Na de invasie van de Amerikanen in Irak in 2003 zijn in heel Irak massagraven ontdekt.

Hells Angels moeten grondgebied ontruimen

De Hells Angels moeten het grootste gedeelte van het terrein rond hun clubhuis aan de H.J.E. Wenkebachweg in Amsterdam aan de gemeente teruggeven. Ze moeten uiterlijk 25 juni vertrekken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Met de uitspraak bevestigt het hof een eerdere beslissing van de rechtbank in Amsterdam.

De Hells Angels waren in beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank, die in juni 2008 bepaalde dat de motorclub uiterlijk 25 juni dit jaar moet vertrekken. De gemeente had de zaak, die draait om ruim 4400 vierkante meter grond achter het Amstelstation, aangespannen. De gemeente heeft onder meer woningbouwplannen voor het gebied en de Angels passen daar niet in.

Eind jaren zeventig kreeg de motorclub een gebied van 590 vierkante meter bij de gemeente in bruikleen voor een clubhuis. Dat terrein werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Het hof is het met de rechtbank eens dat tussen de gemeente en de Hells Angels een bruikleenovereenkomst bestaat voor het terrein. Zo'n overeenkomst kan worden opgezegd als daarbij een redelijke opzegtermijn wordt gehanteerd.

De door de rechtbank vastgestelde termijn is volgens het hof redelijk. Ook is het hof het met de rechtbank eens dat de gemeente de Hells Angels geen alternatieve locatie voor hun clubgebouw hoeft aan te bieden.

De rechtbank besloot overigens ook dat de Hells Angels recht hebben op een vergoeding van de gemeente voor de herbouwkosten van hun op 24 mei 2002 door brand verwoeste clubgebouw. Het hof staat ook achter deze beslissing. De gemeente had volgens het hof als eigenaar van het terrein voor een verzekering van het clubgebouw moeten zorgen. Anders had de gemeente met de Hells Angels een afspraak moeten over de verzekering of hen in ieder geval moeten informeren dat het gebouw onverzekerd was.

In de zaak is geen uitspraak gedaan over het terrein van 590 vierkante meter waarop het clubhuis staat.

Castaignos vervangt Makaay tegen FC Twente

Mario Been gunt Luc Castaignos woensdagavond zijn basisdebuut in de bekerwedstrijd met FC Twente. De zeventienjarige aanvaller neemt de positie over van Roy Makaay, waar de Feyenoord-trainer niet tevreden over was.

"Ik heb tegen Luc gezegd dat hij vooral moet genieten", laat Been weten op de website van de Rotterdammers. "Ik kies voor hem en dus ligt de druk bij mij. Hij moet gewoon lekker gaan voetballen zoals hij op de training ook doet." Feyenoord kan in de halve finale wel gewoon beschikken over aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die afgelopen zaterdag tegen Vitesse een hoofdwond opliep.

Ondanks acht hechtingen is hij er bij, al sloeg hij dinsdag de partijvorm op de afsluitende training over. "We wilden hem niet in de situatie brengen waarin er iets zou kunnen gebeuren met die wond", aldus Been. "Want dan hadden we ons wel voor onze kop kunnen slaan." Denny Landzaat neemt voorts de plek over van Luigi Bruins. Been: "Ik verwacht een offensief Twente en wil daarom niet te aanvallend spelen. Daarom kies ik voor Danny in een controlerende rol."

Emana in belangstelling Villarreal

Achille Emana lijkt Sevilla te gaan verlaten. De Kameroense middenvelder kan rekenen op interesse van diverse clubs, waaronder Villarreal en Werder Bremen.

Emana degradeerde vorig jaar met Real Betis naar de Segunda División. Ondanks interesse van meerdere clubs uit de Premier League in zowel zomer als winter werd een transfer nooit beklonken. Aankomende zomer lijkt daar verandering in te komen, nu zowel Villarreal als Werder Bremen hun interesse hebben laten blijken.

"Ik ben bereid de club te verlaten als ze me willen verkopen", vertelt Emana, die in juni op het WK in Zuid-Afrika onder meer tegen het Nederlands elftal zal aantreden. "Ik houd van de club maar ik mis het spelen op het hoogste niveau. Op het WK zal ik laten zien dat ik niets aan kwaliteit heb ingeboet. In juni zullen we allemaal weten waar ik volgend seizoen speel."

Villarreal heeft het lastig dit seizoen in de Primera División, en hoopt met Emana het middenveld te versterken. Ongetwijfeld heeft de interesse in de Kameroener ook te maken met de leeftijd van aanvoerder Marcos Senna, voor wie de jaren zijn gaan tellen.

De 'Avatar'-kassa blijft rinkelen

Avatar heeft wereldwijd al een kleine 2,7 miljard dollar opgehaald. De film draait nu drieënhalve maand en is nog steeds overal terug te vinden in de bioscoop top-tiens.

De kassa's blijven overigens rinkelen. Zo komt de film uit op DVD, Blu-Ray, komt er een nog langere versie en ook de 3D-homecinema komt eraan. En natuurlijk komen er de nodige vervolgen aan, met talloze special editions en trilogieboxen. Hieronder vind je de trailer van Avatar 2. Kassa!



Spannend en orgineel!

Soldado twee maanden uitgeschakeld

Getafe moet het bijna de gehele rest van het seizoen doen zonder de diensten van Roberto Soldado. De aanvaller is twee maanden niet inzetbaar door een knieblessure.

In de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Mallorca moest Soldado vroegtijdig naar de kant met een blessure. Medische tests hebben nu aangetoond dat de 24-jarige spits de komende maanden niet in actie kan komen. Hij is naar Barcelona afgereisd voor een behandeling die hem wellicht in staat stelt het eind van het seizoen nog mee te maken.

Met twaalf doelpunten is Soldado Getafe's clubtopscorer en is hij bovenin het pichichi-klassement te vinden, ondanks het feit dat koploper Lionel Messi meer dan twee keer zoveel scoorde. De derde club uit Madrid heeft nog een kleine hoop Europees voetbal af te dwingen, waar het met de huidige achtste plaats nog altijd zicht op heeft. Zonder Soldado zal dat ongetwijfeld lastiger worden.

[NBA] Mavericks verliezen opnieuw

De Dallas Mavericks lijken de juiste vorm in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA even kwijt. Twee dagen na het verlies tegen Boston Celtics bleek ook New Orleans Hornets te sterk. Het werd 99-115.

Dallas Mavericks verspeelde een voorsprong van zestien punten. Ondanks het verlies blijft de ploeg van aanvoerder Dirk Nowitzki wel koploper in de Southwest Division. Marcus Thornton was met 28 punten topscorer bij New Orleans, waar de belangrijke speler Chris Paul zijn rentree maakte na een knieblessure. Hij kwam eind januari voor het laatst in actie.

DVD: Katt Williams - American Hustle The Movie

Katt Williams is op het moment één van de vele standup comedians waarvan Pias Comedy een dvd uitbrengt in Nederland. hadden we eerder al onder andere Jeff Garlin en Dana Gould, nu hebben we 2 dvd's van Katt Williams ter review mogen ontvangen. Deze review gaat over de eerste van de twee: Katt Williams American Hustle The Movie oftewel the Pimp Chronicles pt. 2.

 

Bigger, better, faster, more

In Amerika is nauwelijks oorspronkelijke cultuur aanwezig, omdat de Amerikaan heeft geleerd dat de bevolkingsgroepen in hun omgeving minderwaardig te zijn. Dus wat moet je doen als je interessant wilt zijn? Even telegraferen naar Europa, misschien is er nog een leuk turkooizen beeldje van een vrouw in een jurk over, je bouwt zelf wat filmstudio's in je eigen heuvels, of introduceert een zorgstelseltje. Maar alles wat is gejat, moet een onderdeel van jezelf worden. Dus maakt de Amerikaan alles bigger, better, faster en vooral more.

Elia hekelt medische staf HSV

Eljero Elia heeft in een Duitse krant stevige kritiek geuit op zijn club Hamburger SV. De Nederlandse international vindt dat de medische staf onnodig lang heeft gewacht met ingrijpen bij zijn slepende enkelblessure.

"Ik heb al in de winter erop aangedrongen me in Nederland te laten behandelen, maar de verantwoordelijken bij HSV wilden dat niet. Zouden ze dat wel hebben toegestaan, dan was ik nu al fit", zegt de verbolgen vleugelaanvaller in het Hamburger Abendblatt van vandaag.

Elia is afgelopen vrijdag aan zijn enkel geopereerd in het medisch centrum van Amsterdam en moet nog zeker vier weken herstellen. De voormalige speler van FC Twente had echter al maanden last van het gewricht. Elia kreeg op 28 november een zware charge te verduren van FSV Mainz 05-verdediger Nikolce Noveski. Hij herstelde wel snel van de aanslag, maar de linkerenkel bleef hem hinderen in zijn spel.

Pas afgelopen donderdag na het duel in de Europa League tegen Anderlecht besloot de teamarts van HSV dat een operatie noodzakelijk was. De 23-jarige Elia is ook ontstemd over het gebrek aan belangstelling bij HSV voor zijn welbevinden. "Niemand van de club heeft na de operatie iets van zich laten horen. Dat stemt me treurig."

Stoch mogelijk niet inzetbaar in bekerduel met Feyenoord

FC Twente moet het woensdagavond in de bekerkraker met Feyenoord wellicht zonder Miroslav Stoch doen. De buitenspeler is geblesseerd.

Stoch, dit seizoen één van de smaakmakers van de huidige koploper van de Eredivisie, heeft dinsdagochtend volgens De Telegraaf de training verlaten met een liesblessure. De Slowaak moest de training voortijdig staken en later vandaag (dinsdag) of morgen (woensdag) zal de ernst van de blessure duidelijk worden. Dan wordt tevens bekend of Stoch zal kunnen aantreden tegen Feyenoord.

FC Twente moet het in de halve eindstrijd zeker doen zonder Nashat Akram en Vagif Javadov. Beide spelers zijn geblesseerd, maar wisten zich vooralsnog ook niet in het basiselftal te knokken.

Overmars acht Go Ahead niet kansloos

Komende donderdag speelt Go Ahead Eagles tegen Ajax in de halve finale van de KNVB-beker. Marc Overmars, oud-speler en commissaris en aandeelhouder van de ploeg uit Deventer, acht Go Ahead niet kansloos.

"Alles kan. Van de tien wedstrijden tegen Ajax win je er misschien één. Maar Ajax heeft eerder dit seizoen al enorm veel geluk gehad tegen FC Dordrecht (1-2 na verlenging, red.). Ze zijn dus gewaarschuwd," aldus de oud-speler van Go Ahead en Ajax tegenover De Telegraaf. "Bij Ajax gingen we destijds als schooljongens naar Italië, om vervolgens drie keer het grote AC Milan te verslaan. Zo kijken onze spelers, waarvan velen net hun rijbewijs hebben, nu ook tegen Ajax aan."

Bajesklant ramt tram tijdens vlucht voor politie

Een 23-jarige man die op de vlucht was voor de politie heeft afgelopen nacht in Den Haag een tram geramd. De tram ontspoorde hierdoor, meldt de politie vandaag. Niemand raakte gewond.

De auto reed met hoge snelheid en ramde de tram rond 1.15 uur in de Elandstraat. De automobilist was kort daarvoor door de politie gecontroleerd nadat hij op de Koninginnegracht tegen de verplichte rijrichting inreed. Terwijl een agent een bekeuring uitschreef, werd duidelijk dat de man nog 71 dagen de cel in moet.

Toen de 23-jarige automobilist in de gaten kreeg dat hij in de boeien zou worden geslagen, scheurde hij achteruit. Vervolgens reed hij met hoge snelheid door het centrum van Den Haag, gevolgd door de agent die hem wilde beboeten. De politieman raakte de verdachte echter kwijt in de binnenstad. Nadat de man op de Elandstraat de tram ramde, vluchtte hij te voet verder.

De identiteit van de man is bekend, meldt de politie. "Zodra hij is opgespoord, zal hij zich moeten verantwoorden voor zijn rijgedrag en moet hij de celstraf die hij nog tegoed heeft uitzitten."

Poederbrief afgeleverd bij politie Venlo

Bij een politiebureau in Venlo is vanochtend een poederbrief bezorgd. De brief werd aan de balie aangeboden. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen of dat is gedaan door bijvoorbeeld een postbode, een bezorgde burger of iemand met kwade bedoelingen.

De brief werd rond 11.00 uur geopend, waarna het bureau aan het Mgr. Nolensplein werd ontruimd. De brandweer en politie onderzoeken of het poeder gevaar oplevert.

Tuitert niet meer naar schaatsgala

Mark Tuitert wil nooit meer naar het schaatsgala van de KNSB gaan. De olympisch kampioen op de 1.500 meter schaatsen vond dat de prestaties van de olympische schaatsers tijdens het gala ondergesneeuwd waren.

"Dat was de laatste keer dat ik op het Schaatsgala ben geweest," zei Tuitert op zijn Twitterpagina. De Holtenaar zag tot zijn verbijstering dat vele schaatsers naar voren werden geroepen voor een bedankje, zoals de gestopte Erben Wennemars en Renate Groenewold, maar hijzelf en andere medaillewinnaars mochten de hele avond op hun stoel blijven zitten. Alleen Sven Kramer en Ireen Wüst werden vanwege hun titels voor schaatsers van het jaar naar voren geroepen.

De coach van de control-ploeg Jac Orie kan zich de mening van zijn pupil goed voorstellen. "Voorop gesteld; Sven Kramer en Ireen Wüst zijn de terechte winnaars van de Ard Schenk Awards. Maar er worden allerlei schaatsers naar voren geroepen; rijders die stoppen, schaatsers die prijzen krijgen, ga zo maar door. Als je dan de andere olympische medaillewinnaars niet eens noemt en die andere olympisch kampioen niet even naar voren roept, dan ben je heel verkeerd bezig met dat Schaatsgala. Als je mensen wilt wegjagen, moet je het zo doen."

Carroll slaat Taylor ziekenhuis in

Andy Carroll heeft zich wederom ontpopt als vechtersbaas. De speler van Newcastle United heeft teamgenoot en aanvoerder Steven Taylor een gebroken kaak bezorgd.

BBC meldt dat Taylor na de schermutseling naar het ziekenhuis is gebracht en daar twee nachten heeft overnacht. Taylor was al sinds januari uit de roulatie en lijkt de rest van het seizoen te moeten missen. Dat is erg zuur voor The Magpies, die eerste staan in de Championship en proberen promotie naar de Premier League af te dwingen. In die strijd moet het in ieder geval aanvoerder Taylor missen en waarschijnlijk wordt Carroll, die in de laatste tien wedstrijden negen keer scoorde, geschorst door de club.

Carroll is op borgtocht vrij, daar hij werd aangeklaagd voor een ander handgemeen. Voor een knokpartij in december moest hij al eens voor de rechter verschijnen. Volgende maand wordt hij wederom door de rechtbank verwacht.

'Eriksson bondscoach Ivoorkust tijdens WK'

Ivoorkust staat komende zomer bij het wereldkampioenschap voetbal onder leiding van Sven-Göran Eriksson. Dat heeft Jacques Anouma, voorzitter van de nationale voetbalbond, gezegd in een Zweedse krant.

"Hij mag zich weer bondscoach noemen", wordt Anouma geciteerd. Het contract zou volgens het dagblad op enkele details na rond zijn. In Parijs wordt daar de komende dagen over gesproken. De 62-jarige Eriksson werkte tot februari als algemeen directeur bij Notts County. Van 2001 tot 2006 was hij bondscoach van de Engelsen. Guus Hiddink was de belangrijkste kandidaat om Ivoorkust tijdens het WK te coachen. De Nederlander zag echter af van de functie.

Uitgeputte zeehond gevonden in greppel

In een greppel in het natuurgebied de Slikken op Goeree-Overflakke is een zeehondje van ongeveer acht weken oud aangetroffen. Volgens Staatsbosbeheer is het jonge dier waarschijnlijk voor de kust van Engeland geboren en daar zijn moeder kwijtgeraakt. Het door een longworm-infectie getroffen diertje was totaal uitgeput van de lange reis.

Twee vogelaars troffen het beestje uitgehongerd aan. Medewerkers van de dierenambulance gaven het dier een spuitje, wat te eten en drinken. Hierdoor kwam het diertje snel op krachten, waarna de zeehond op transport naar Pieterburen ging. De pup moet nog een naam krijgen, en diegene die hem adopteert mag die verzinnen.

Ov-chipkaart even onbruikbaar door fout

Studenten met een negatief saldo op hun ov-chipkaart konden hun kaart vanochtend in Amsterdam niet gebruiken. Studenten met een weekkaart mogen door de week gratis reizen, maar als hun reissaldo in het weekeinde negatief is geworden blokkeert de kaart ook op momenten dat reizen gratis zou moeten zijn.

De software in de metro's is inmiddels zo aangepast dat studenten ook met een negatief reissaldo op pad kunnen op het moment dat ze gratis mogen reizen, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse vervoerder GVB. "In de metro hebben we kabelverbindingen, bij de bussen en de trams gaat het via een draadloos netwerk, dus dat kan wat langer duren." De chauffeurs zijn via de intercom op de hoogte gebracht.

De ov-chipkaart wordt in de Amsterdamse metro al sinds 27 augustus gebruikt. "Aanvankelijk was er ook een regeltje in het systeem ingevoerd dat studenten met een negatief saldo toch moeten kunnen reizen als het gratis is", zegt de woordvoerder. Door een update van de software is dat regeltje waarschijnlijk uit het systeem gehaald.

In de ochtend zijn de problemen opgelost door een poortje open te maken. Als dat niet ging, mochten de studenten 'bij hoge uitzondering' met een andere passagier meelopen. De GVB denkt dat niet meer dan enkele tientallen studenten door de fout hinder hebben ondervonden.

Button: "Grote winkans Webber in Australië"

Voor regerend wereldkampioen Jenson Button is Mark Webber de coureur die komend weekend de Grand Prix van Australië op zijn naam zou moeten kunnen schrijven. De Red Bull-rijder beleeft in Melbourne zijn thuisrace in de Formule 1 en heeft meer kans dan ooit om de zege te pakken.

Webber was in het verleden nooit gelukkig in de Grand Prix van Australiër. Van de acht keer dat hij in zijn thuisrace startte kwam hij slechts vier keer over de streep. Het beste resultaat dat de Australiër behaalde was een vijfde plaats voor Minardi en dezelfde plaats voor Williams. Vorig seizoen kwam in de race niet verder dan plaats twaalf.

Desondanks denkt Button dat Webber dit jaar wel een goede kans maakt. "Ik denk dat hij hier in Australië erg snel is. Ik geloof niet dat we het beste van Mark al hebben gezien in Bahrein," zei Button tegen de Herald Sun. "Ik denk bovendien dat hij voor zijn thuispubliek nog competitiever zal zijn. Hij is snel en toegewijd. En dat is het typische aan Mark – hij is gefocust en geeft niet op tot hij gewonnen heeft."

"Ik hoop voor hem dat hij een goed weekend heeft, voor mij persoonlijk hoeft dat natuurlijk niet. Maar we kunnen niet ontkennen dat de Red Bulls erg sterk zijn," zei Button die zijn zevende plaats in Bahrein graag wil verbeteren.

Eindbod werkgevers schoonmakers afgewezen

Werkgevers en vakbonden hebben afgelopen nacht geen overeenstemming bereikt over een cao voor 180.000 schoonmakers en glazenwassers. CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek omschrijft het eindbod van de werkgevers als 'echt weinig'.

De bonden willen zowel dit jaar als volgend jaar twee procent loonsverhoging. De werkgevers zouden niet meer bieden dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar. "Als je bedenkt dat de huren dit jaar gemiddeld 2,6 procent omhoog gaan, dan kunnen de schoonmakers hun loonsverhoging dus meteen weer inleveren bij de woningcorporatie", stelt Kampherbeek.

FNV-bestuurder Ron Meyer noemt het 'buitengewoon triest'. "Dat ze na vijf maanden actievoeren ons laten terugkomen voor een cadeaubon van 25 euro." De bond bespreekt vandaag met de schoonmakers hoe het nu verder moet. Het 'schoonmaakparlement' komt bijeen in Amsterdam.

CNV legt het eindbod voor aan de cao-commissie en vervolgens aan de leden. Die wijzen het naar alle waarschijnlijkheid af.

Schoonmakers voeren al vijf maanden actie voor een betere cao. Op het Centraal Station in Utrecht werd gisteren een zitactie van een kleine week afgesloten. Ook werd onder meer op Schiphol gestaakt.

Bonden wijzen eindbod werkgevers schoonmakers af
Bonden wijzen eindbod werkgevers schoonmakers af (Foto: Novum)

Aerts niet te spreken over clubleiding Willem II

Maikel Aerts is het er niet helemaal mee eens dat zijn aanvoerdersband door Willem II is afgepakt. Een onderonsje met het publiek van de Tricolores werd de doelman fataal.

Het Tilburgse publiek richtte een cynisch applaus aan Aerts op het moment dat hij verkeerd uittrapte. Daarop reageerde Aerts door terug te klappen. De clubleiding vond dat niet kunnen en ontnam de keeper zijn band. Na afloop liet Aerts direct weten fout te zitten en bood hij zijn excuses aan. Voor de actie van de supporters kan hij volgens Voetbal International begrip opbrengen, maar voor de actie van de clubleiding niet. "Dit is een beslissing van de club, maar ik vind het eerlijk gezegd niet helemaal terecht. Ik heb alle jaren mijn ziel en zaligheid gegeven voor deze club en nu ga ik één keer een stapje over de lijn en ben ik meteen de band kwijt", aldus de hoofdpersoon tegenover VI.

"Het is natuurlijk nooit leuk als ze iets van je afpakken. Daar komt bij dat met het aanbieden van mijn excuses de storm eigenlijk al was gaan liggen", vervolgde Aerts, die liet weten de supporters hard nodig te hebben. "Ik snap goed dat supporters ontevreden zijn. Het gaat hen aan het hart dat de club afglijdt, maar we hebben elkaar nodig."

Is je woonkamer groot genoeg voor Natal?

Om op, bijvoorbeeld, een Wii te spelen heb je een redelijk grote kamer nodig. Dit komt natuurlijk door de rondvliegende ledematen en dergelijke.

Met Natal wordt dit waarschijnlijk nog erger, aangezien je met je hele lichaam moet bewegen. Volgens TechFlash zijn de exacte cijfers nu vrijgegeven tijdens een persevenement door Craig Mundie.

"To be precise, you'll want to clear an area extending at least 4 meters away from the television. That's the back edge of the space to be taken into account by the Natal sensors," aldus TechFlash. "In terms of width and height, the field of vision naturally expands as it moves from the Natal device to that back edge, ending up a little more than 4 meters wide and 2.7 meters high.

Volgens Kotaku baart dit zorgen in de Japanse huishoudens, omdat veel huiskamers simpelweg te klein zijn voor Project Natal.

Kan jij Natal verwelkomen of moet je je hele huis laten verbouwen?

Olde Riekerink blijft bij Ajax

Hoofd jeugdopleidingen Jan Olde Riekerink blijft langer bij Ajax. De 47-jarige, die de Amsterdamse jeugdopleiding al drie jaar onder zijn hoede heeft, tekende tot de zomer 2013 bij. Vanaf komend jaar valt ook Jong Ajax onder de jeugdopleiding. "Ik heb het hier naar mijn zin en we zijn met heel veel dingen bezig die in onze optiek de jeugdopleiding nog beter maken."

Als voetballer was Olde Riekerink actief bij Sparta Rotterdam, FC Dordrecht en Telstar. Voor hij hoofd jeugdopleidingen werd, was hij al zeven jaar jeugdtrainer bij Ajax. Ook was hij assistent-trainer bij het eerste team van de Amsterdammers en diezelfde functie vervulde hij bij FC Porto.

Vooruitzichten woningmarkt minder positief

Vandaag heeft het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) nieuwe cijfers gepubliceerd over de huizenmarkt in Nederland. Uit deze cijfers komt een verdeeld beeld naar voren. Hoewel er in 2009 een recordaantal woningen zijn opgeleverd, zijn de vooruitzichten voor 2010 minder positief. In 2009 zijn er vijf procent meer woningen opgeleverd dan in 2008. Dit is tevens het hoogste aantal sinds 1999.

Vergunningen en projecten
De slechtere vooruitzichten van het CBS komen voort uit het aantal vergunningen dat is verleend voor nieuwbouwwoningen. Dit aantal is namelijk drastisch afgenomen. Het aantal lopende projecten in de bouw loopt nog altijd terug. Ook krimpt de voorraad woningen die nog af te bouwen is.

Het aantal vergunningen voor nieuwe woningen daalde in 2009 met 17 procent ten opzichte van 2008. Het totaal aantal vergunningen komt daarmee op 73.000. De daling van vergunningen is vooral te merken in de koopsector. Voor deze sector zijn er 47.000 vergunningen verleend. Vergeleken met 2008 is dit een daling van 26 procent. Het aantal vergunningen voor huurwoningen is wel met 9 procent gestegen.

Provinciale verschillen
Hoewel het CBS een landelijk beeld schetst met haar cijfers, word er ook melding gemaakt van de cijfers op provinciaal niveau. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende provincies. Zo zijn er in Friesland 32 procent minder woningen afgebouwd in 2009, terwijl in Noord-Brabant juist 15 procent meer woningen opgeleverd zijn.

Bouw- en woningvoorraad
Het aantal woningen dat de bouwsector nog moet afbouwen, de zogeheten bouwvoorraad, bedraagt in het vierde kwartaal van 2009 ongeveer 172.000. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008 is dit een daling van 7 procent. Hiermee is 2009 her eerste jaar dat een daling laat zien sinds de statistieken zijn bijgehouden in 2005.

Ondanks dat de verwachtingen voor 2010 minder positief zijn, is de woningvoorraad in Nederland wel gestegen. Momenteel staan er bijna 7,2 miljoen woningen in ons land. Er zijn in 2009 71.000 woningen bijgekomen.

Lees hier (PDF) het hele persbericht van het CBS, inclusief alle cijfers en statistieken

Verzekeraars vrezen stap terug in marktwerking zorg

Met mogelijk een linkse regering in het vooruitzicht vrezen zorgverzekeraars dat de marktwerking in de zorg de nek wordt omgedraaid. Trouw schrijft vandaag dat koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de opstelling van de PvdA nauwlettend volgt.

Directeur van ZN Pieter Hasekamp zegt niet gerust te zijn. De PvdA stemde tegen de nieuwe zorgverzekeringswet en SP en GroenLinks zijn ook geen voorstander. De zorgverzekeraars zijn tevreden over de liberalisering in de ziekenhuiswereld en willen dat de marktwerking verder wordt doorgevoerd, bijvoorbeeld in de AWBZ.

Door de val van het kabinet is een politiek besluit daarover uitgesteld. Hasekamp is bang dat een nieuwe regering de klok terugdraait of twee verschillende stelsels naast elkaar laat voortbestaan. In dat laatste geval zou de zorg onnodig ingewikkeld worden. Hij wijst erop dat van begin af aan al bekend was dat een lange adem nodig is voor de invoering van een nieuw zorgstelsel.

Chelsea steeds dunner in de verdedigers

Chelsea zit dun in de verdedigers. The Blues zagen ook Branislav Ivanovic wegvallen voor de duur van een maand en daarmee wordt de situatie nijpend.

Chelsea is nog volop in de race om de titel in de Premier League, maar verloor zondag met het 1-1 gelijkspel bij Blackburn Rovers wel punten. Daarnaast verloor het Ivanovic met een knieblessure, terwijl Jose Bosingwa onlangs ook wegviel met een kwetsuur aan het gewricht.

Ook is Ashley Cole dit seizoen niet meer inzetbaar. Doordat Ivanovic geblesseerd is, mist hij de wedstrijden met Manchester United en Tottenham Hotspur, alsmede de halve finale in de FA Cup tegen Aston Villa. Dat zorgt voor de nodige kopzorgen bij Carlo Ancelotti, manager van Chelsea. "Het wegvallen van Ivanovic komt op een verkeerd moment voor ons, omdat we al veel spelers met blessures hebben zien wegvallen. Toch denk ik dat we kunnen blijven presteren en in de race kunnen blijven om de titel. In ieder geval tot het einde van de rit", aldus Ancelotti tegenover ESPN.

Levenslang voor Heinrich Boere

De 88-jarige oud-SS'er Heinrich Boere is vandaag door een rechtbank in Aken tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van een SS-eenheid in Nederland drie personen heeft doodgeschoten.

Het vonnis is gelijk aan de eis van de aanklager. De verdediging van Boere wilde dat de zaak zou worden geseponeerd en dat Boere, als het toch tot een veroordeling zou komen, maximaal zeven jaar cel zou krijgen.

Boere heeft bekend in 1944 drie Nederlanders te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld. "Als eenvoudig soldaat leerde ik bevelen op te volgen en ik wist dat ik als ik dat niet deed mijn eed brak en zelf doodgeschoten kon worden", verklaarde hij.

Hij zei niet te hebben gehandeld met het idee een misdaad te begaan. Zijn meerderen zouden hem hebben gezegd dat het om maatregelen ging ter vergelding van acties van het Nederlandse verzet en dat zijn slachtoffers zich aan deze acties schuldig hadden gemaakt. De aanklager noemt de moorden gewetenloos, begaan door een overtuigde nazi.

Ter dood veroordeeld
Boere sloot zich in 1940 aan bij de Waffen-SS en werd later in Nederland gestationeerd. In 1944 -hij was toen 22- schoot hij samen met andere SS'ers drie burgers in Breda, Voorschoten en Wassenaar dood. In 1947 vluchtte hij uit een krijgsgevangenenkamp en week uit naar Eschweiler, in de buurt van Aken, waar hij als mijnwerker ging werken. Twee jaar later werd hij in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld, een straf die later in levenslang werd omgezet. Boere hoefde deze straf nooit uit te zitten, omdat Duitsland weigerde hem aan Nederland uit te leveren. Een verzoek in 2003 om Boere de straf in Duitsland te laten uitzitten werd eveneens afgewezen, omdat hij destijds in Amsterdam niet juridisch vertegenwoordigd was.

Het huidige proces lag meermalen stil omdat Boere zei met een hartkwaal te kampen. Pas in oktober vorig jaar kon de zaak heropend worden. Boeres verdediging wilde dat de zaak geseponeerd werd, omdat hij in 1947 al veroordeeld is en daarmee volgens de verdediging dubbelvervolging is opgetreden.

Levenslang voor Heinrich Boere
Levenslang voor Heinrich Boere (Foto: Novum)

Warner Bros opent studio in Montreal

Warner Bros Interactive heeft een nieuwe studio geopend in de Canadese stad Montreal, meldt Develop Online. In Warner Montreal, zoals de studio liefkozend wordt genoemd, zal gewerkt worden aan games gebaseerd op personages van DC Comics.

Warner Montreal biedt ruimte voor 300 nieuwe banen. Alles zal binnen de studio gebeuren, variërend van het design tot en met de kwaliteitscontrole en het vertalen van een game. In de studio zal voornamelijk gewerkt worden aan games rond merknamen van DC Comics. Zo kan de studio bijvoorbeeld werken aan Superman-, Batman-, en Wonder Woman-games.

De kans dat Warner Montreal aan een Batman-game zal gaan werken, is echter vrij klein. De Britse studio Rocksteady maakte de prijswinnende game Batman Arkham Asylum en is bovendien momenteel bezig met een tweede deel.

Warner Bros Interactive is niet het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de gunstige belastingvoordelen voor game-ontwikkelaars in Canada. Electronic Arts, Ubisoft, Eidos en recentelijk ook THQ gingen Warner Bros Interactive al voor.

Warner Bros opent studio in Montreal
Warner Bros opent studio in Montreal

Problemen door storm in Australië

Een zware storm heeft gisteren in de West-Australische stad Perth voor problemen gezorgd: delen van de stad overstroomden, daken stortten in en honderdvijftigduizend mensen kwamen zonder stroom te zitten.

Volgens de Australische meteorologische dienst liepen de windsnelheden op tot honderdtwintig kilometer per uur en werd de stad overspoeld met regenwater en hagelstenen. Vertrekkende vluchten vanaf het vliegveld van Perth werden aan de grond gehouden, omdat het dak van een luchthavengebouw instortte. De reddingsdiensten kregen honderden telefoontjes met verzoeken voor hulp.

Perth heeft een droge zomer gehad met vrijwel geen regen. Vandaag wordt er opnieuw storm verwacht.

Chlamydia-patiënten vaker opnieuw besmet

Een op de tien jongeren die genezen zijn van chlamydia, is een jaar later opnieuw besmet met de seksueel overdraagbare aandoening. Dat meldt expertisecentrum Soa Aids Nederland vandaag.

In een screening die in 2008 begon zijn tot nu toe 2940 infecties met chlamydia gevonden. Van de deelnemende jongeren had 4,2 procent de soa. Bij jongeren onder de 20 jaar had zelfs 6,9 procent de aandoening. Een op de tien jongeren bij wie tijdens de eerste ronde in 2008 chlamydia werd vastgesteld, bleek in 2009 weer te zijn geïnfecteerd. Van de jongeren die geen chlamydia hadden in de eerste ronde, had een jaar later toch 2,8 procent een chlamydia-infectie opgelopen.

Sinds vrijdag ontvangen in totaal ongeveer driehonderdduizend jongeren van 16 tot en met 29 jaar in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg een oproep mee te doen aan de derde ronde van de jaarlijkse clamydiascreening. De kans geïnfecteerd te worden is volgens het expertisecentrum onder 16- tot 30-jarigen groot. Daarom is het volgens het centrum belangrijk deze groep regelmatig te testen.

Dit najaar 2010 evalueert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de screeningsrondes. Op basis van deze evaluatie moet een advies ontstaan over een landelijke chlamydiascreening onder jongeren in Nederland.

Chlamydia is een seksueel overdraagbare bacterie. Het is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in de westerse wereld. Chlamydia kan bij vrouwen op lange termijn leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Mannen kunnen ontstekingen krijgen aan de prostaat en de bijbal.

Labour schorst ex-ministers

De Britse Labourpartij heeft drie leden van het Lagerhuis, allen ex-ministers, geschorst omdat ze bereid bleken voor geld te lobbyen. Het gaat om ex-minister van defensie Geoff Hoon, ex-minister van vervoer Stephen Byers en ex-minister van volksgezondheid Patricia Hewitt. Dit heeft Labour gisteravond bekendgemaakt.

De maatregel werd genomen naar aanleiding van het programma 'Dispatches' van Channel 4, eerder op de avond, waaruit de bereidheid van het drietal om geld aan te nemen in ruil voor lobbydiensten onomstotelijk bleek. Journalisten van Channel hadden voorgewend dat zij voor een Amerikaans bedrijf werkten en vroegen de drie of zij hun invloed op leden van de huidige Labour-regering wilden aanwenden. Byers wilde dat wel doen voor vijfduizend pond per dag; Hoon en Hewitt bedongen drieduizend pond per dag voor hun diensten.

De drie ontkennen iets onoorbaars te hebben gedaan of de regels te hebben overtreden.

Makaay reageert 'uit respect' niet op uitspraken Been

Roy Makaay lijkt in zijn laatste maanden bij Feyenoord een eenzaam bestaan te gaan leiden. De aanvaller werd weer flink bekritiseerd door Mario Been, maar hield de eer aan zichzelf door daar niet op te reageren.

Makaay, die startte tegen Vitesse en niet kon overtuigen, kreeg een stortvloed van kritiek over zich heen vanwege zijn prestaties. Ondanks blessures bij Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson, hoeft Makaay tegen FC Twente niet te rekenen op een plek in de basis. "Uit respect voor mijn teamgenoten, zeg ik niets over mijn eigen situatie. We hebben nog belangrijke weken te gaan. Maar deze situatie is niet prettig, laat ik het zo zeggen", aldus Makaay tegenover het Algemeen Dagblad.

Waarom uitte Been, nadat hij eerder zijn kaken op elkaar hield, nu wel kritiek op Makaay? "Als journalisten vragen wat ik van zijn spel vond, dan geef ik antwoord. Het is duidelijk dat wij Roy niet kunnen bedienen zoals hij dat graag heeft. Nee, Roy heeft mij niet om tekst en uitleg gevraagd na de gebeurtenissen tegen Vitesse", vertelde Been.

Zanardi mikt op medaille bij Paralympics in Londen

Alessandro Zanardi wil bij de Paralympics in Londen gaan voor een medaille. De Italiaan was in het verleden een verdienstelijk autocoureur, zelfs nadat dat hij beide benen verloor bij een crash in Duitsland. Nu richt hij zich op de marathon bij het handfietsen. Afgelopen weekend won Zanardi de marathon van Rome in 1:15,53.

De Italiaan kwam in 1991 de Formule 1 binnen bij Jordan en reed in de jaren daarna voor Minardi en Lotus. Hij behaalde alleen in 1993 in Brazilië één punt. Daarna ging Zanardi naar de Verenigde Staten waar hij in 1997 en 1998 de titel in de CART Series won voor Chip Ganassi Racing. Dit succes bracht hem terug in de Formule 1 bij Williams, maar daar boekte de Italiaan geen succes.

Zanardi ging terug naar de CART Series, een beslissing die hem in 2001 op de Lausitzring bijna fataal werd. Daar verloor hij beide benen, waardoor hij aan een rolstoel gekluisterd is. Het racen liet de Italiaan niet los en uiteindelijk kwam hij in het World Touring Car Championship terecht waar hij met een aangepaste auto zelfs nog vier races wist te winnen. Door bezuinigingen bij BMW kreeg hij geen contract voor dit jaar.

Daarom stapte Zanardi over op een andere tak van sport: het handfietsen. "Ik train nu praktisch iedere dag 60 kilometer en ik heb zelfs al eens 120 kilometer gedaan om mijn uithoudingsvermogen te testen. Het eindresultaat hier in Rome is fantastisch," zei Zanardi die de concurrentie twee minuten voorbleef. "Het kon sneller, maar de route is niet makkelijk en richting het einde stak de wind wat op."

"Ik heb een doel en dat is het gaan naar de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en het strijden om een podiumplaats," zei de Italiaan die veel plezier in zijn nieuwe sport heeft. "Het mezelf bevinden tussen de mensen die me aanmoedigen en vooruit duwen is iets anders dan ik gewend was. Je voelt echt de warmte en ik voel het plezier van de aanmoedigingen ook echt. Je beleeft het van moment tot moment."

NAC Breda verlengt met Fehér en Penders

NAC Breda heeft met Csaba Fehér en Rob Penders een akkoord bereikt over de verlenging van hun contract. Het duo was met de club al langer in gesprek.

Maandagavond bereikten de zaakwaarnemers van het duo een akkoord met de Bredanaars. Beide spelers hebben een nieuw contract, dat één seizoen duurt. Volgend jaar zal het duo waarschijnlijk het profvoetbal vaarwel zeggen. NAC voorziet een grote schoonmaak, maar is nog met Matthew Amoah in gesprek over een contractverlenging. Wanneer de Ghanees voor drie jaar tekent, is niet bekend. BN/De Stem verwacht dat de krabbel pas over twee weken wordt gezet.

Ook Joonas Kolkka lijkt te blijven bij NAC. De aanvaller van 35 moet nog twee wedstrijden in de basis spelen voor een nieuwe verbintenis. "Dus het is 99 procent zeker dat ik bij NAC blijf", zegt de speler, wiens zaakwaarnemer de deur voor andere clubs nog op een kier houdt.

Van der Meyde blesseert zich aan lies

PSV beleeft vooralsnog weinig plezier aan Andy van der Meyde. De aanvaller begon gisteren tijdens Jong PSV tegen Jong Ajax voor het eerst sinds zijn overgang naar de Eindhovense voetbalclub in het basiselftal in een officiële wedstrijd. Van der Meyde viel kort voor rust uit met een liesblessure.

Vandaag moet blijken hoe ernstig de kwetsuur is. Van der Meyde kwam begin maart naar PSV als vervanger van Danko Lazovic, die naar het Russische Zenit Sint-Petersburg vertrok.

Wijnaldum en Fer enkel en alleen bezig met Feyenoord

Feyenoord is niet bereid om groeibriljanten Leroy Fer en Georginio Wijnaldum voor een appel en een ei te verkopen. De spelers van de Rotterdammers geven ook aan niet bezig te zijn met een vertrek.

"Ik vind het verrassend dat mijn naam steeds in kranten en op websites wordt genoemd. Ik ben namelijk nog helemaal niet bezig met een transfer. Echt niet", verklaart Wijnaldum, die zichzelf niet te jong acht voor een vertrek, tegenover Sportweek.

"Op zich wil ik op alle mogelijke manieren de club helpen, maar ik voel me lekker hier in Rotterdam. Dus ga ik nu niet over een vertrek nadenken. De komende weken focus ik me alleen op Feyenoord." Fer, die met Feyenoord graag Europees wil spelen, denkt daar hetzelfde over en gaat er van uit dat hij volgend seizoen bij Feyenoord speelt. "Ik word er niet warm of koud van dat ze steeds mijn naam noemen. Op dit moment houd ik me totaal niet bezig met een vertrek. Ik zie wel wat er op m'n pad komt."

Makeover hoofdpersonage Portal

Portal is begonnen als een experiment en is daarna uitgegroeid tot een geweldig spel. De sfeer die de steriele ruimtes bij de speler opriepen was op zijn mist gezegd onbehagelijk en het contrast met het oranje pak van hoofdpersonage Chell sprong dan ook extra in het oog. Dit was van belang, want je zag jezelf ontzettend vaak door je zelfgemaakte Portals. Je duidelijk zichtbare pak hielp dan ook bij de soms duizelingwekkende oriëntatie. 

Uit vrijgegeven concept art blijkt nu dat de hoofdpersonage er compleet anders uit gaat zien. Geen oranje gevangenis pak meer. Daarvoor in de plaats is er een futuristisch pak gekomen, dat meer past bij een astronaut. Zoals je in de onderstaande screens kan zien heeft Chell nog steeds die aparte veren aan haar onderbenen, wat het overleven van valpartijen van extreme hoogtes moet verklaren.

Het moet gezegd worden dat dit werk in uitvoering is, dus er kan nog veel veranderen. Wel geeft het een indicatie in welke richting Valve aan het denken is.


[NHL] Red Wings verslaan Penguins

De Detroit Red Wings hebben goede zaken gedaan in de playoff-race door de Pittsburgh Penguins te verslaan. De laatste keer dat de Penguins op bezoek waren in de Joe Louis Arena mocht Penguins-captain Sidney Crosby als jongste captain ooit de Stanley Cup in ontvangst nemen, nu werden diezelfde Penguins met 3-1 verslagen.

Henrik Zetterberg scoorde tweemaal en was man van de wedstrijd. Verder was goalie Jimmy Howard, die het na het eindsignaal nog even aan de stok kreeg met Crosby, goed in vorm met 26 reddingen uit 27 schoten op doel. De Red Wings haalden punten in hun laatste zes wedstrijden en wonnen er hier vijf van; punten die hard nodig zijn om voor de negentiende keer op rij de play-offs te halen.

De eerste goal kwam op naam van Valtteri Filppula. Met een knappe stickbeweging zette hij verdediger Sergei Gonchar voor schut en scoorde door zijn benen in de korte hoek. De 2-0 was van Zetterberg die een rebound van zijn eigen schot binnen kon werken. Pascal Dupuis hield vervolgens de Penguins in de wedstrijd door de 2-1 te maken, maar al snel in de derde periode herstelde Zetterberg de marge van twee goals.

Er werden twee andere wedstrijden in de NHL gespeeld. De Ottawa Senators versloegen de Montreal Canadiens met 2-0 en beëindigden daarmee hun verliesreeks van vijf wedstrijden. De Los Angeles Kings versloegen de Colorado Avalanche, die inmiddels ook moeten vrezen voor hun playoff-plaats, met 4-3 in de extra tijd.

'Leden stembureaus onvoldoende getraind'

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn er behoorlijk wat onregelmatigheden vastgesteld. Volgens demissionair staatssecretaris Bijleveld (CDA) ligt dit aan het feit dat de medewerkers van de stembureaus onvoldoende getraind waren.

De staatssecretaris stelt dat de fouten vrijwel allemaal voortkwamen uit menselijk falen en dus voorkomen hadden kunnen worden. Verschillende gemeenten hebben trainingsinformatie toegestuurd gekregen. Bij deze informatie zat onder andere een DVD met praktische oefeningen voor de leden. Bijleveld laat een evaluatie uitvoeren naar wat er met deze informatie is gedaan.

"We hebben aangegeven hoe de hokjes geplaatst moeten worden en waar het stembureau op moet toezien. Het is gewoon fout als er twee mensen tegelijk in een hokje staan, dat mag niet. Daar moet de voorzitter van het stembureau op toezien", aldus Bijleveld. De evaluatie zou af moeten zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Zo zou een herhaling van de misstanden voorkomen moeten worden.

Afvaloorlog tussen Nieuwerkerk en Capelle

Sinds Nieuwerkerk aan den IJssel onderdeel is van de nieuwe gemeente Zuidplas, rijden de inwoners liever naar de buren in Capelle aan den IJssel om hun afval weg te gooien. De reden is dat men in de gemeente Zuidplas het afval alleen in special blauwe zakken langs de weg mag zetten die één euro per stuk kosten. Sinds december geldt dit dus ook voor Nieuwerkerk aan den IJssel.

De Capelse Wethouder Joost Eerdmans (Milieu en Reiniging) heeft zijn inwoners opgeroepen om van de mensen die illegaal afval dumpen het kenteken door te geven. Bij de meest populaire dumpplaatsen wordt extra gesurveilleerd door buitengewoon opsporingsambtenaren. Eerdmans: "Er komen zelfs mensen in Porsches uit Nieuwerkerk aan den IJssel om hier hun huisvuil te dumpen." Door de hoge kosten van de speciale zak rijden veel mensen liever naar Capelle. "De benzinekosten zijn zelfs hoger. Maar sommige mensen hebben er alles voor over om geen zakken te hoeven kopen", aldus de wethouder.

Morgen zal er een gesprek tussen Eerdmans en Arjen Hazelebach (Milieu en Duurzaamheid), de wethouder van Zuidplas, plaatsvinden. Doel van het gesprek is te bekijken of het afvalsysteem in de gemeente Zuidplas gewijzigd kan worden. De houding van Hazelebach doet echter vermoeden dat de uitkomst van dat gesprek al bij voorbaat naar de prullenbak verwezen kan worden: "Wij hanteren in Nieuwerkerk het systeem van de vervuiler betaald", aldus de wethouder. Hij vervolgt; "Het is een beetje flauwtjes om het probleem bij ons neer te leggen. Afvaltoerisme ontstaat niet door de blauwe zak, maar doordat Capelle géén systeem heeft om vervuilers meer te laten betalen. Ik kies voor het meest milieuvriendelijke systeem."

Er komt jaarlijks 85.000 kilo Nieuwerkerks afval in Capelle aan den IJssel terecht. De kosten hiervan bedragen ruim honderdduizend euro per jaar. Er werden vorig jaar veertig Nieuwerkerkse vervuilers op de bon gezet. De bekeuring: zestig euro. Eerdmans: "Dat is een schijntje. Ik ga binnen het college bespreken of de boete flink omhoog kan; een hogere boete heeft een afschrikwekkend effect." Hij denkt aan een verdriedubbeling van de bekeuring.

 

Nog meer leed onder de lat bij AZ

In navolging van Sergio Romero heeft ook doelman Erik Heijblok een blessure opgelopen. De derde doelman van AZ moest zich gisteren, in de wedstrijd van Jong AZ tegen Jong ADO Den Haag, laten vervangen door Wesley Zonneveld omdat hij last van zijn kuit kreeg. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de kwetsuur is.

De eerste keeper van de Alkmaarders, Sergop Romero, viel afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Sparta uit met een knieblessure. Gisteren werd bekend dat hij twee weken niet kan spelen. De komende duels zal het Alkmaarse doel worden verdedigd door Joey Didulica.

Nintendo DS goes 3D

3D is een hot item tegenwoordig, of dat nou in de bioscoop is, of thuis in de huiskamer. Veel bioscoopfilms worden tegenwoordig in 3D vertoond en ook zijn de eerste 3D-televisies te koop. Nintendo zal op de E3 dit jaar de opvolger van de DS en DSi laten zien, die ook uitgerust is met 3D-functionaliteit. Voor de critici die bang zijn om er te nerderig uit te zien met een brilletje op is er goed nieuws, de Nintendo 3DS zal geen 3D-bril nodig hebben. De 3DS zal tevens voorzien zijn van motion-sensing en backwards compatible zijn met bestaande DS en DSi games. Nintendo verwacht de nieuwe handheld ergens tussen april 2010 en maart 2011 uit te brengen.

Nintendo 3DS

CD: John Carrie and Moor Green - Clearing Air

Een Ier die de halve wereld omgezworven heeft , die in Amsterdam woonachtig is en in 2005 de halve finale van de Grote Prijs van Nederland behaalde in de categorie Singer-songwriter. Dat is John Carrie die samen met zijn begeleidingsband Moor Green in 2007 een debuut (Folk Is Not Happy) uitbracht die de finale met gemak had moeten winnen. Dit jaar komt het vervolg: Clearing Air. Weer zo'n plaat die het gros van de deelnemers aan de Grote Prijs makkelijk kan verslaan of een terugval?

John Carrie and Moor Green

NS onderwerpt toiletten aan onderzoek

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan samen met de TU Delft onderzoeken hoe de toiletten in de treinen beter op de behoefte van de treinreizigers kunnen worden afgestemd. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de reizigers het toilet alleen gebruikt als het echt niet anders kan.

"De treintoiletten scoren onvoldoende bij onze klanten", aldus de NS vandaag. Vooral het gebrek aan hygiëne, het feit dat de trein beweegt en de beperkte ruimte weerhouden de reizigers. Nog dit jaar moet er een ontwerp voor nieuwe toiletten tot stand komen.

Vanaf volgend jaar worden dan de ruim vijfhonderd toiletten in de dubbeldekkers vervangen, die worden vanaf 2011 gemoderniseerd. In alle nieuw bestelde treinen zal het nieuwe toilet meteen worden ingebouwd. De NS, de TU Delft en het AgentschapNL (voorheen SenterNovem) steken bijna 300.000 euro in het onderzoek en het ontwerp.

Keisse mist WK baanwielrennen wegens sleutelbeenbreuk

Iljo Keisse heeft gisteren tijdens een training in Kopenhagen een sleutelbeenbreuk opgelopen. De Belg was op dat moment aan het trainen voor het WK baanwielrennen dat morgen in de Deense hoofdstad van start gaat.

Landgenoot Jonathan Dufranse kreeg tijdens de training een klapband en kwam ten val. Keisse reed net achter hem en kon Dufranse niet meer ontwijken.

Keisse, die het WK nu op zijn buik kan schrijven, zou tijdens het WK in actie komen op de scratch en puntenkoers. Dufrasne liep enkele kneuzingen op aan zijn linkerbeen en hoopt op tijd hersteld te zijn.

Minister: VS blokkeert vrije handel

Amerika blokkeert de vrije handel. Die kritiek uit demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) vandaag in het Financieele Dagblad. Het uitblijven van een vrijere handel is in Nederland vooral nadelig voor bloementelers, baggeraars en de zuivel- en vleesverwerkende industrie.

Het is volgens de minister vooral de schuld van de Verenigde Staten dat onderhandelingen over het verlagen van handelsbarrières zijn vastgelopen. In onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO over vrije handel zou de VS zich afhoudend opstellen.

Zo is er nog geen nieuwe hoofdonderhandelaar aangewezen. Ook zou de VS weinig concreet zijn over wat zij wil. Verder verwijst Van der Hoeven op het toenemende protectionisme. Zo zou de aanbesteding van een tankvliegtuig voor de luchtmacht onlangs zo zijn gewijzigd dat het Amerikaanse Boeing meer kans op de opdracht maakt dan het Europese Airbus. Om de handel toch toe te laten nemen, worden binnen de Europese Unie verdragen gesloten.

Van der Hoeven stelt in de krant dat Amerika veel organisatorische problemen heeft. Het houden van verkiezingen gaat moeizaam, het onderwijs is aan hervorming toe, de gezondheidszorg loopt achter vergeleken met andere westerse democratieën en nu zou zelfs een volkstelling nodig zijn. "De laatste keer dat ik van een volkstelling hoorde, was die rond de geboorte van Christus. Het land is niet echt op orde."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de AFM en PalmInvest.

Tegen twee directeuren van PalmInvest zijn celstraffen van vijf jaar geëist. Investeerders hebben een bedrag van 31 miljoen ingelegd, waarvan maar 4 miljoen daadwerkelijk in vastgoed in Dubai bleek te zijn belegd. De rest is verdwenen.

PlamInvest, u kent ze van het oplichtersprogramma van de inmiddels ook zelf van vastgoedfraude verdachte Harry Mens,  hoefde niet aan de eisen van de Autoriteit Financiële Markten te voldoen. Dat hoeft geen enkel beleggingsfonds als de minimuminleg 50.000 euro bedraagt. Dat is vreemd:

Steampunk Gameboy te koop

Casemodding wordt veelal gedaan door PC-enthousiastelingen. Soms alleen door wat verlichte fans te plaatsen en soms door de gehele behuizing een bepaald thema te geven. Dat dit zeker niet altijd beperkt blijft tot PC's laat dit eBay zien in zijn advertentie. De originele Gameboy uit 1989 is met de hand opnieuw beschilderd en voorzien van talloze details zodat deze een zogenaamd Cyberpunk uiterlijk gekregen heeft. 

De Gameboy is tevens voorzien van een Pro-Sound mod, waardoor het geluid helderder is (aldus Thetris, de maker van deze mod) en ook een backlight voor het beeldscherm. 

Gameboy Mod

Gameboy Cyberpunk Mod

Kinderen gedood bij steekpartij in Oost-China

Een man heeft op een basisschool in Nanping, in het oosten van China, acht kinderen doodgestoken. Nog eens vijf kinderen raakten gewond en werden behandeld in het ziekenhuis. Dat heeft een medewerker van de gemeente Nanping gezegd.

De man wachtte de kinderen op bij school en viel hen aan met een kapmes. De dader, een voormalig dokter met geestelijke problemen, werd snel daarna overmeesterd door een docent en bewakers en overgedragen aan de politie.

Krajicek verslaat Meusburger in Miami

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de tweede en laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Miami. De Nederlandse tennisster won in twee sets van de Oostenrijkse Yvonne Meusburger: 6-3 en 6-2.

Om het hoofdtoernooi te bereiken moet Krajicek zien te winnen van de Britse Katie O'Brien. Arantxa Rus, landgenote van Krajicek, is al zeker van een plek in het hoofdtoernooi.

Vrouwelijke Jason Bourne op komst

De Amerikaanse productiemaatschappij Bold Films komt met een vrouwelijke uitvoering van actieheld Jason Bourne. De film gaat 'Blank State' heten en het verhaal draait net als bij de Bourne-films om een CIA-agent met geheugenverlies. Dit bericht het filmtijdschrift Total Film.

Een kleine wijziging ten opzichte van de Bourne-films is er wel: waar Jason Bourne in deze trilogie zelf zijn geheugen kwijt was, draait het in 'Blank State' om een vrouwelijke gevangene bij wie de herinneringen en vaardigheden van een onlangs vermoorde CIA-agente worden geïmplementeerd. De gevangene herinnert zich steeds flarden van het verleden van de CIA-agente, en gaat vervolgens op onderzoek uit om te ontdekken hoe zij vermoord is.

'Blank State' laat zich volgens Total Film het best beschrijven als een mix tussen 'The Bourne Identity' en de Franse actiefilm 'La Femme Nikita' van Luc Besson. Het script is geschreven door Doug Cook en David Wiseberg. Wanneer het script verfilmd gaat worden is nog niet bekend.

Vrouwelijke Jason Bourne op komst
Vrouwelijke Jason Bourne op komst (Foto: Novum)

Super Mario Galaxy 2 begon als deel 1.5

Super Mario Galaxy 2 is het vervolg op Super Mario Galaxy, een 3D-platformer die goede cijfers behaalde en ook goed verkocht. Dat was ook niet gek, de game introduceerde tientallen nieuwe gameplay-manineren en bleef na uren gamen toch nog fris.

Nadat het project afgelopen was, besloten Miyamoto en zijn team een beetje te sleutelen aan het eerste deel. Dit project konden ze Super mario Galaxy 1.5 noemen. Ze veranderden hier en daar wat mechanics en plaatsten nieuwe sterren. Tijdens dit project bleek echter dat het team met zo veel nieuwe ideeën kwam, dat het niet allemaal in een 1.5-deel zou kunnen passen. Toen ontstond dus Super Mario Galaxy 2. Dit deelde Miyamoto tijdens de BAFTA's. Super Mario Galaxy 2 komt exclusief op 11 juni naar de Wii.

"As soon as we completed Super Mario Galaxy, we thought we weren't able to include a lot of the new ideas that we really wanted to. As soon as the project was over, we started making something that we might call version 1.5. We did things like moving or adding stars to levels that were already available. As we made progress with this 1.5, we realized that there were too many things to fit into a version 1.5. That made us realize we should start from scratch and make Super Mario Galaxy 2. That's how we started working on the game.... Usually we wait until the advent of new hardware, but for this time around, because there were so many ideas we were not able to include in the first volume, we thought we should make a sequel to that." - Shigeru Miyamoto 

Sponsors nemen BV Veendam over

BV Veendam is gered. De Groningse eerstedivisionist heeft een akkoord bereikt met sponsor Jans Norder over het bedrag dat de ondernemer nog moest overmaken, meldt RTV Noord. Als onderdeel van het akkoord worden het bestuur en de Raad van Commissarissen vervangen. Norder neemt dan samen met andere geldschieters Koos Gjaltema en Ruud Sanders effectief de eerstedivisionist over.

Veendam verkeerde al langere tijd in financiële problemen. De afgelopen tijd werd de nood zo hoog dat oud-bestuurslid en sponsor Norder voor de rechter werd gedaagd. De geldschieter had een contract getekend waarin hij 1,4 miljoen euro aan de club beloofde. Volgens Norder was dat contract echter vooral bedoeld om de proflicentie van de KNVB veilig te stellen.

De rechter besliste uiteindelijk dat Norder 750 duizend euro moest betalen, maar Norder weigerde dat. Verschillende pogingen om de zaak te schikken liepen daarna op niets uit terwijl Norder en het bestuur van Veendam elkaar via de media de zwarte piet toespeelden.

Fikse straf CSKA Sofia na wangedrag fans

CSKA Sofia moet de komende drie thuisduels op neutraal terrein afwerken. Dat heeft de tuchtcommissie van de Bulgaarse voetbalbond gisteren besloten omdat CSKA-fans tijdens de competitiewedstrijd tegen Lokomotiv Mezdra afgelopen weekeinde het veld bestormden.

Dat gebeurde in de 65e minuut, nadat Lokomotiv op een 1-0-voorsprong was gekomen. CSKA staat tweede in de Bulgaarse competitie, vier punten achter koploper Litex Lovetsj, datéén duel meer heeft gespeeld.

Lokomotiv moet overigens een wedstrijd op neutraal terrein spelen, vanwege wanorganisatie. Er was geen politie in het stadion aanwezig, omdat de thuisclub weigerde de veiligheidskosten te betalen. Daardoor konden de 150 CSKA-fans zonder veel moeite op het veld komen. Vandaag besluit de Bulgaarse bond of de wedstrijd (met een 1-0-tussenstand) nog wordt uitgespeeld.

'Kroongetuige blokkeert verklaring via rechter'

Een bedreigde kroongetuige in een omvangrijke Limburgse vastgoedfraudezaak heeft zijn verklaring via de rechter laten blokkeren. Justitie kan nu geen gebruik maken van zijn onthullingen, waardoor de strafzaak stuk dreigt te lopen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van bronnen bij justitie.

Het zou de eerste keer zijn dat een getuige zijn verklaringen via de rechter geblokkeerd krijgt. De strafzaak draait om de 58-jarige vastgoedman Joep J. en zijn vermeende corrupte contacten bij de politie, gemeente en de Rabobank. Door zijn contacten in de bovenwereld staat de zaak ook bekend als 'operatie schone handen'. De 34-jarige kroongetuige Pascal H. had belastende verklaringen over J. afgelegd.

In ruil daarvoor had het Openbaar Ministerie in Maastricht hem veiligheid beloofd. H. verbleef anderhalve maand in beschermde beveiliging. Zodra de zogenoemde kluisverklaringen waren opgetekend, leek justitie zich volgens De Telegraaf niets van de beloftes te herinneren.

Omdat H. zich niet langer veilig voelde stapte hij naar de rechter. De rechtbank in Den Haag zou onlangs hebben bepaald dat justitie de verklaringen pas mag gebruiken als H. daar toestemming voor geeft.

'Kroegbazen hebben sms-alarm voor rookpolitie'

In verschillende steden hebben kroegbazen een onderling sms-alarm opgezet om elkaar te waarschuwen voor controles op naleving van het rookverbod. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Zodra de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit worden gespot, waarschuwen de kroegbazen elkaar via een sms-bericht. De horeca-uitbaters sommeren hun klanten dan om hun peuken te doven en halen de asbakken vervolgens snel van tafel. Ook klanten helpen mee als verklikker.

In Leiden, Arnhem en Breda is volgens de krant al zo'n waarschuwingssysteem opgezet.

Shuttle voor ruimtetoerisme maakt testvlucht

De USS Enterprise, een shuttle voor ruimtetoerisme, heeft boven het westen van de Verenigde Staten een succesvolle eerste testvlucht gemaakt. Het achttien meter lange ruimteschip voor zes passagiers en twee piloten moet uiterlijk in 2012 belangstellenden op ruim 110 kilometer hoogte brengen. De inzittenden zijn dan enkele minuten gewichtloos.

De USS Enterprise vloog gisteren vastgekoppeld aan een groter vliegtuig tot ruim dertien kilometer boven de aarde. Bij volgende testvluchten zal het toestel op eigen kracht gaan vliegen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de Enterprise zich op vijftien kilometer hoogte afkoppelt en dan met raketaandrijving verder stijgt.

Ruim driehonderd ruimtetoeristen reserveerden bij de firma Virgin Galactic van de Britse miljardair Richard Branson al een plekje in de shuttle. Het uitstapje in de ruimte, dat zo'n 2,5 uur gaat duren, kost 200.000 dollar.

Park: "Bij PSV speelde ik al in deze rol"

"De winnende in het net knallen was fantastisch". Ji-sung Park was uitzinnig van vreugde nadat hij de winnende goal maakte in de beladen klassieker tussen Manchester United en Liverpool.

Liverpool kwam eerst nog op voorsprong middels Fernando Torres, maar uiteindelijk was het oud-PSV'er Ji-sung Park die Manchester United de overwinning bracht in de topper (2-1). "Het was een geweldig gevoel", vertelde Park aan Manchester United TV. "Derby wedstrijden zijn zeer belangrijke wedstrijden dus dat je de winnende scoort in een derby is een fantastisch gevoel."

Park kreeg een staande ovatie van het publiek toen hij werd vervangen door Paul Scholes later in de wedstrijd. Hij zegt de trouwe fans van United nog vaak te willen verrassen in de toekomst met veel doelpunten. "Ik weet dat ik meer zou moeten scoren. Ik voel me goed dat ik scoor tegen de grote teams als Arsenal, Milan en Liverpool, maar ik wil meer scoren. Hopelijk kan ik dit vaker ervaren."

Park komt tot zijn recht in zijn rol als afjagende centrale middenvelder. Een rol die hij in Eindhoven zich eigen maakte. "Ik hou ervan om in het midden van het middenveld te spelen. Ik speelde daar vroeger bij PSV Eindhoven en voor het Koreaans elftal."

Ov-chipkaart voor groepen bepleit

Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET moet een ov-chipkaart voor groepen invoeren. Rotterdamse scholen die met een klas op pad gaan moeten nu voor alle leerlingen een kaartje met een saldo van minimaal vijf euro kopen, stelt reizigersvereniging Rover vandaag.

De vereniging spreekt van geldklopperij. De leerlingen moeten ook allemaal in- en uitchecken, wat ze niet allemaal zelfstandig kunnen. Verschillende scholen zouden al meerdere keren op het probleem hebben gewezen, zonder resultaat. "Het wordt een tijd dat vervoersbedrijven minder aan winst denken en meer aan klantvriendelijkheid", stelt Rover.

Ten tijde van de strippenkaart kon nog wel een groepskaart worden gekocht, maar de strippenkaart is in Rotterdam niet meer geldig.

Netanyahu verdedigt nederzettingenbeleid

Kort voor zijn ontvangst op het Witte Huis in Washington, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het internationaal uiterst omstreden Israëlische nederzettingenbeleid in bezet Palestijns gebied verdedigd. "Jeruzalem is geen nederzetting. Het is onze hoofdstad." Het Joodse volk bouwde hier al 3000 jaar geleden, aldus de premier.

Netanyahu zei dat tijdens een toespraak voor 7500 gedelegeerden van de Israëlische lobbybeweging Aipac in de Amerikaanse hoofdstad. Hij leek te verwijzen naar het Israëlische plan om 1600 huizen in bezet Oost-Jeruzalem te bouwen.

De bekendmaking eerder deze maand van de nieuwbouwplannen viel samen met een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joseph Biden aan Israël. De aankondiging leidde tot een vertrouwenscrisis tussen Jeruzalem en Washington. De Amerikaanse regering vindt dat de Israëlische kolonisatie het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen dwarsboomt.

Netanyahu reisde naar Washington voor de Aipac-conferentie. Hij werd pas enkele uren voor zijn vertrek uitgenodigd voor een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama. Hij blijft daarom langer dan gepland.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken benadrukte gisteren nog eens dat de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied het "wederzijdse vertrouwen" tussen Israël en de Palestijnen ondermijnt. Israël staat voor "moeilijke, maar noodzakelijke keuzes", aldus Clinton in haar toespraak op de bijeenkomst van de invloedrijke Aipac.

Arsenal in beroep tegen rode kaart Vermaelen

Arsenal gaat in beroep tegen de rode kaart die Thomas Vermaelen zaterdag ontving in het duel met West Ham United. De Belgische verdediger werd kort voor rust weggestuurd, nadat hij West Ham-speler Guillermo Franco in het strafschopgebied zou hebben onderuitgehaald.

De Engelse voetbalbond FA maakte gisteren bekend dat Arsenal tegen die rode kaart in beroep gaat. De tuchtcommissie buigt zich vandaag over de zaak. Arsenal won het duel overigens met 2-0, nadat Alessandro Diamanti de strafschop (die West Ham kreeg na het 'rood' voor ex-Ajacied Vermaelen) had gemist.

'Zes spelers moeten weg bij Utrecht'

FC Utrecht neemt komende zomer afscheid van een zestal spelers. Doelman Khalid Sinouh en Hans Somers, van wie hun contracten aflopen, mogen weg uit de Galgenwaard.

Naast Somers en Sinouh zullen ook de verhuurde spelers Ken van Mierlo, Vito Wormgoor, Gregory Schaken en Morten Skoubo uitkijken naar een andere werkgever, weet Voetbal International.

Alje Schut, veelal geblesseerd de laatste jaren, krijgt tot het einde van deze campagne de tijd om de technische staf van de Domstedelingen te overtuigen hem een nieuw contract aan te bieden.

Voor Mark van der Maarel ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. De talentvolle verdediger, die Tim Cornelisse uit de basis houdt, zal op termijn zijn krabbel zetten onder een langdurige verbintenis.

Dom blondje

Maria van der Hoeven zal geen bel-niet-aan-register instellen. Laat staan een bel-me-niet-op-en-bel-ook-niet-aan-register. Waarom niet? Ze vindt dat de toepassing van zo’n register niet te handhaven valt. Een ronduit beschamend argument. Wát een treurigheid. Sinds wanneer is de lastige handhaving een argument om een op zich nuttige maatregel maar niet door te voeren?

Binnenkort films op je DS?

Nu dat Netflix, de videostreaming service, binnenkort op alle drie de videogameconsoles te vinden is, wordt er gespeculeerd over een service op handhelds. Reggie Fils-Aime, baas van Nintendo Amerika, heeft in een interview de mogelijkheid om via Netflix films te kijken op de DS interessant genoemd. Vanuit technologisch oogpunt is er volgens hem geen enkel probleem.

"We kunnen al inhoud verzenden van de Wii naar de DS", zei hij. "We doen het met Wii No Ma, een video on demand-dienst in Japan. Ook demo's kunnen via de Wii op de DS gezet worden, dus de technologie is absoluut aanwezig".

Het lijkt dus een kwestie van willen om de dienst ook naar de DS te brengen. Reggie Fils-Aime is zeker geïnteresseerd, volgens hem omdat alles wat de consument langer aan de DS kan houden op een dag goed is voor het imago van de DS en dus voor Nintendo. Het zou dus weer een verkoopargument kunnen zijn voor Nintendo.

Zit jij te wachten op streaming content op je DS?

Netflix menu
Binnenkort ook beschikbaar op je DS tijdens een vertraging bij de NS?

Nederland als proeftuin van LinkedIn

Van alle nationaliteiten die gebruik maken van LinkedIn, zijn de Nederlanders het best vertegenwoordigd. Reden voor het Amerikaanse bedrijf om in Nederland een kantoor op te zetten, dat onder meer initiatieven ontplooit om in contact te komen met die Nederlanders die kennelijk zo massaal werken aan het opzetten en onderhouden van hun professionele online netwerk.

Hoe enthousiast de Nederlanders ook gebruik maken van LinkedIn, ze vragen zich regelmatig af wat ze er nou eigenlijk allemaal mee kunnen. Om daar antwoord op te geven organiseert het bedrijf bijeenkomsten waarin gebruikers leren hun profiel in te zetten om hun professionele netwerk efficiënter te beheren en uit te breiden. Gisteravond vond de eerste van een reeks live LinkedIn trainingen plaats. In een zaal in het Amsterdamse Mercure Hotel hadden zich ruim 160 enthousiaste LinkedIn-gebruikers verzameld voor de wereldprimeur. De Vlaamse netwerk coach Jan Vermeiren gaf onder de noemer Link and Learn praktische tips voor een efficiënt gebruik van de professionele netwerksite.

Israël ondergraaft geloofwaardigheid VS

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft Israël er gisteren van beschuldigd de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als vredestichter in het Midden-Oosten te ondergraven. Zij zei dat nieuwbouw in Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever wederzijds vertrouwen aantast en 'verwijdering tussen Israël en de Verenigde Staten blootlegt, die anderen in de regio hopen uit te buiten'.

Clinton herhaalde de kritiek op de aankondiging van Israëlische nieuwbouwplannen in Oost-Jeruzalem aan de vooravond van nieuwe, indirecte besprekingen met de Palestijnen. Zij sprak op een bijeenkomst van de American Israël Public Affairs Committee in Washington, waar gisteren ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een redevoering houdt. Netanyahu's woordvoerder maakte duidelijk dat de premier zal benadrukken dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en 'niet een nederzetting'.

Staten in verzet tegen zorgwet Obama

Zeker tien Amerikaanse staten gaan in verzet tegen de zorgwet die eergisteren door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. Zodra president Barack Obama vandaag zijn handtekening onder de wet zet willen zij een rechtszaak aanspannen, omdat de wet inbreuk zou maken op hun soevereiniteit.

Obama, vicepresident Joe Biden en een veertigtal stafmedewerkers keken gisteren vanuit het Witte Huis toe hoe de stemming verliep. Toen de beslissende stem was gegeven, barstte applaus los en gaven Obama en zijn stafchef Rahm Emanuel elkaar een high-five.

De Republikeinse senator John McCain zei gisteren dat de euforie hem met weerzin vervulde en dat de Democraten het laatste woord in het debat nog niet hebben gehoord. De kwestie zal waarschijnlijk hoofdthema zijn bij de verkiezingen in november, waarin de Republikeinen de Democraten de controle over beide kamers van het Congres zullen proberen te ontfutselen.

De wet werd met 219 stemmen tegen 212 aangenomen. De Republikeinen stemden en bloc tegen. Volgens de Republikeinen hebben de Democraten een wet doorgedrukt die op weinig publieke steun kan rekenen en de belastingdruk zal verzwaren. Bovendien gaat volgens de Republikeinen de kwaliteit van de zorg omlaag door de hervorming. De Republikeinen hoopten de nieuwe wet te kunnen blokkeren en zo de ambitieuze binnenlandse agenda van Obama te dwarsbomen.

Obama zei dat de stemming liet zien dat 'we nog steeds een volk zijn dat in staat is grote dingen te doen'. "We hebben bewezen dat deze regering -een regering van het volk en door het volk- nog steeds werkt voor het volk."

Obama heeft vaak gezegd dat eerdere presidenten -zowel Republikeinse als Democratische- zonder succes hebben geprobeerd om een nationale zorgverzekering in te voeren. Twee maanden geleden leek het erop dat ook de poging van Obama gedoemd was te mislukken, toen de Republikeinen de verkiezingen voor de senaatszetel van Edward Kennedy wonnen en zo voldoende stemmen kregen om een finale stemming over de gezondheidszorg tegen te houden. De Democraten kwamen echter met een reddingsplan waardoor de wet met enige wijzigingen toch in stemming kon worden gebracht.

Onder de nieuwe wetgeving wordt het de meeste Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als ze dit niet doen, kunnen ze een boete krijgen. In de wet is een voorziening opgenomen om gezinnen met een inkomen tot 88 duizend dollar financieel te ondersteunen. Tevens zal Medicaid, een federaal gezondsheidszorgprogramma voor de armen, worden uitgebreid.

Verzekeraars zullen ook te maken krijgen met nieuwe wetgeving. Het wordt verboden om een maximum aan polissen te stellen. Ook mogen de verzekeraars geen polissen weigeren aan zieke mensen en mogen ze geen polissen stopzetten als de verzekerde ziek wordt.

Om de hervormingen te kunnen betalen zal er over een periode van tien jaar vierhonderd miljard dollar extra belasting worden geheven.

Staten in verzet tegen zorgwet Obama
Staten in verzet tegen zorgwet Obama (Foto: Novum)

Vijf jaar cel geëist in Palm Invest-zaak

Tegen twee verdachten in de omvangrijke fraudezaak rond Palm Invest heeft justitie gisteren vijf jaar cel geëist. De twee worden onder meer verdacht van oplichting en het witwassen van geld. Zij lieten volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in ieder geval 20 miljoen euro van beleggers verdwijnen. Het vooropgezette karakter van de oplichting was volgens justitie het uitgangspunt voor de strafeis.

Vierhonderd beleggers legden in totaal 31 miljoen euro in, waarbij hen werd voorgespiegeld rendementen tot negen procent te kunnen halen. Het geld zou belegd worden in vastgoed in Dubai. Volgens het FIOD-ECD werd uiteindelijk maar 4,5 miljoen euro geïnvesteerd. De twee hebben volgens het OM bewust en langdurig een schijnwerkelijkheid opgebouwd en volgehouden, om beleggers grote sommen geld afhandig te maken. De beleggers zien waarschijnlijk een groot deel van hun geld niet meer terug. Eind januari vorig jaar werden invallen gedaan bij Palm Invest.

De rechtbank doet op 22 april uitspraak.

Paris Hilton ontkent trouwsoap

Paris Hilton is niet bezig met een realitysoap over haar verloving en bruiloft met vriendje Doug Reinhardt. Dat schrijft de blondine op haar eigen weblog. Hilton veegt de vloer aan met de roddelbladen die dat schreven. Maar La Hilton is wel bezig met een ander idee voor televisie.

"Ik sta in het beginstadium van een show, maar door mijn vele reizen en andere projecten heb ik nog geen tijd gehad om de puntjes op de i te zetten. Het idee is dus nog niet klaar om aan te bieden."

"Ik haat het als mensen stomme roddels verzinnen, maar dat doen roddelbladen nu eenmaal", sneert de 29-jarige Hilton. "Ik beloof jullie dat ik alle details met jullie deel zodra het kan. Ik heb er zin in." Hilton en Reinhardt zijn ruim een jaar samen, maar zeiden vorige maand nog geen trouwplannen te hebben op korte termijn.

Stemmen Emmen opnieuw geteld

Alle stemmen die in Emmen zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen worden opnieuw geteld. Bij meerdere stembureaus zijn fouten gemaakt bij de verwerking van voorkeursstemmen. De hertelling zal niets veranderen aan de verkiezingsuitslag omdat deze al formeel is vastgesteld, liet de gemeente gisteren weten.

Wakker Emmen en de Drentse Ouderen Partij klaagden vorige week over fouten bij de telling van de voorkeursstemmen. Mensen zouden voorkeursstemmen toebedeeld hebben gekregen die voor anderen op de lijst bedoeld waren.

Burgemeester Cees Bijl laat weten dat hij alle twijfel over de integriteit van de verkiezingsorganisatie wil wegnemen. Ook wil hij weten hoe de fouten kunnen zijn ontstaan. Daarom heeft hij besloten om alle stemmen van de 81 stembureaus opnieuw te laten tellen.

Geen plaats voor mietjes!

In de mail vond ik de volgende column van Wim Mackaij:
Volgens een uitgerangeerde Amerikaanse generaal met de nogal nichterige naam J. J. – it’s all in a name - Sheehan is er in het leger geen plaats voor poten en potten. Sterker nog: hij is zelfs van mening dat het de schuld is van een stelletje luie, Hollandse flikkers dat er in 1995 in Srebrenica 8000 jongens en mannen zijn vermoord. Sheehan beroept zich op uitspraken van de toenmalige, Nederlandse generaal ‘Hankman - it’s all in a name – Berman’.
 
‘Hankman Berman’. Als ik die naam hardop uitspreek, krijg ik een hele gore smaak in mijn mond. Alsof ik tien minuten geleden een niet meer zo verse haring met iets teveel uitjes heb gegeten en nu een stinkende boer moet laten.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.