FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 september 2008

Iran ontbiedt ambassadeur Frankrijk

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken heeft zondag de ambassadeur van Frankrijk in Teheran ontboden om zijn 'diepe bezorgdheid' uit te spreken over wat het ziet als een toename van anti-islam sentiment in Europa. Dit hebben de Iraanse staatstelevisie en het staatspersbureau Irna gemeld.

Frankrijk bekleedt momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie. Mogelijk werd ambassadeur Bernard Poletti op het matje geroepen vanwege een 'anti-islamiseringsconferentie' die in het weekeinde door een rechtse nationalistische groep in Duitsland werd georganiseerd tegen de bouw van een grote moskee in Keulen.

Uitslagen Italië speelronde 3

Dit weekend werd in Italië de 3e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.
AC Milan wint 'topper'
AC Milan heeft haar eerste overwinning behaald in de Serie A. Thuis werd Lazio Roma, tot vandaag de koploper, met 4-1 verslagen. In de achtste minuut opende Seedorf de score waarna Zarate in de 26e minuut de stand weer gelijk trok. Zambrotta, Pato en Kaká zorgden vervolgens voor de eindstand. Ronaldinho, die afgelopen zomer overkwam van FC Barcelona, startte niet in de basis, hij verving in de 71e minuut zijn landgenoot Pato.

Nieuwe koploper
Door de nederlaag van Lazio Roma is Internazionale de nieuwe koploper. Het heeft net als Juventus zeven punten, maar dankzij een beter doelsaldo voeren zij de lijst aan. Inter won met 3-1 uit bij Torino, Juventus won met 1-0 bij Cagliari, dankzij een goal van Amauri in de 39e minuut. Cagliari blijft daarom de enige club die nog geen punten wist te halen, met drie nederlagen staan ze op de 20e plek.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
Fiorentina Bologna 1-0
Udinese Napoli 0-0
Lecce Siena 1-1
Torino Internazionale 1-3
Palermo Genoa 2-1
Sampdoria Chievo 1-1
AC Milan Lazio Roma 4-1
Cagliari Juventus 0-1
Catania Atalanta Bergamo 1-0
AS Roma Reggina 3-0

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Internazionale 3 2 1 0 7 6-3
2 Juventus 3 2 1 0 7 3-1
3 Lazio Roma 3 2 0 1 6 7-5
4 Palermo 3 2 0 1 6 6-5
5 Catania 3 2 0 1 6 3-2
6 Atalanta Bergamo 3 2 0 1 6 2-1
7 Napoli 3 1 2 0 5 3-2
8 AS Roma 3 1 1 1 4 5-4
9 Torino 3 1 1 1 4 5-4
10 Siena 3 1 1 1 4 3-2
11 Udinese 3 1 1 1 4 3-2
12 Fiorentina 3 1 1 1 4 3-3
13 Chievo 3 1 1 1 4 3-4
14 Lecce 3 1 1 1 4 3-4
15 AC Milan 3 1 0 2 3 5-5
16 Genoa 3 1 0 2 3 3-3
17 Bologna 3 1 0 2 3 2-3
18 Sampdoria 3 0 2 1 2 2-4
19 Reggina 3 0 1 2 1 2-6
20 Cagliari 3 0 0 3 0 1-7

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Zarate Lazio Roma 4
2Amauri Juventus 2
=Aquilani AS Roma 2
=Caserta Lecce 2
=Cavani Palermo 2
=Di Natale Udinese 2
=Diego Milito Genoa 2
=Gilardino Fiorentina 2
=Hamsik Napoli 2
=Ibrahimovic Internazionale 2

Programma:

DatumThuisUit
24/09Bologna Udinese
24/09Atalanta Bergamo Cagliari
24/09Lazio Roma Fiorentina
24/09Internazionale Lecce
24/09Juventus Catania
24/09Reggina AC Milan
24/09Napoli Palermo
24/09Genoa AS Roma
24/09Chievo Torino
24/09Siena Sampdoria

Oppositie wint in Slovenië

De sociaaldemocratische oppositiepartij SD heeft vandaag de parlementsverkiezingen in Slovenië gewonnen. Dat blijkt na het tellen van 97 procent van de stemmen.

De SD van partijleider Borut Pahor kreeg 30,6 procent van de stemmen, terwijl de regerende conservatieve Democratische Partij (SDS) van premier Janez Jansa op ongeveer 29,2 procent bleef steken.

Slovenië, de enige voormalige Joegoslavische republiek die al tot de Europese Unie is toegetreden, beleefde vandaag een verkiezingsdag die overschaduwd werd door een omkoopschandaal waarbij Jansa betrokken zou zijn. Een tv-station in Finland beschuldigde Jansa en andere hoge overheidsfunctionarissen in een onlangs uitgezonden reportage van het aannemen van smeergeld bij de aanschaf van militair materieel van een Fins bedrijf. Jansa heeft de beschuldigingen als "absurd" afgewezen.

Autovrije dag rustig verlopen

De autovrije dag die zondag in 21 steden en dorpen werd gehouden, is voor zover bekend rustig verlopen. Dat zei een woordvoerster van Milieudefensie, die de dag coördineerde.

In Amsterdam werd één persoon aangehouden voor het niet opvolgen van instructies van een verkeersregelaar, meldde de politie. Er werd daar ook veel gescholden door automobilisten die er geen begrip voor hadden dat ze de stad niet in konden.

Vorig jaar kende de hoofdstad nog veel problemen. Iemand reed in op een handhaver en er werden verkeersregelaars bedreigd of geslagen. Maar dit jaar liep het "stukken beter".

Einde anti-smogmaatregelen Beijing

Na twee maanden van draconische maatregelen tegen de smog mochten zondag in Beijing weer alle auto's de weg op. Fabrieken mochten zoveel produceren als ze wilden en op bouwplaatsen mochten bouwvakkers ongelimiteerd aan de slag. Zaterdagnacht eindigde de periode van de beperkingen in verband met de Olympische en de Paralympische Spelen.

Velen haalden opgelucht adem, anderen waren juist bang dat ze nooit meer vrij, onder een blauwe hemel, adem zouden kunnen halen. Onder de restricties kon ongeveer de helft van de 3,3 miljoen particuliere auto's niet de straat op. Er gold een beurtelings rijverbod voor auto's met even en oneven kentekennummers.

Veel van de zeventien miljoen ingezetenen van de hoofdstad waren blij met de heldere hemel en de frisse lucht. Actievoerders zeiden dat het nu voor iedereen duidelijk is dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen autorijden en smog.

De autoriteiten namen geen standpunt in, maar bevorderden de discussie. Wel werd besloten dat restricties voor overheidsvoertuigen, ongeveer tien procent van het autobezit, voorlopig van kracht blijven. Uit peilingen van Chinese media bleek dat automobilisten over het algemeen eerder geneigd zijn tegen de restricties te pleiten dan niet-automobilisten.

Een zekere Gao Sai schreef in de Guangming Daily dat het voorspelbaar is wat er op de lange termijn zou gebeuren als de beperkende maatregelen van kracht blijven. Rijken met één auto kopen een tweede auto, zodat ze iedere dag kunnen rijden. Niet-autobezitters blijven in de bus vastzitten in de files.

Wu Zhonghua van de Beijingse Automobielvereniging zegt dat al drie jaar campagne wordt gevoerd om automobilisten een dag in de week uit de auto en in de bus of op de fiets te krijgen. Volgens Wu namen dit jaar ruim 620 duizend mensen aan de actie deel. "De mensen waren verrast dat het milieu door alle maatregelen zo goed werd en niemand wil meer in de oude smerige lucht leven."

Uitslagen Spanje speelronde 3

In de Spaanse Primera División hebben de topclubs geen misstap begaan. Barcelona pakte de eerste overwinning van het seizoen, terwijl ook Real Madrid en Villarreal belangrijke uitzeges boekten.

Club Atlético de Madrid ging door waar het in Eindhoven gebleven was. Recreativo de Huelva kon in het Vicente Calderón niets klaarspelen en keek na zeven minuten al tegen een achterstand aan, toen Kun Agüero doelman Asier Riesgo aftroefde. In de tweede helft zorgden de Madrilenen ervoor dat de punten in eigen huis zouden blijven. Allereerst zorgde Maniche voor de beslisser, alvorens Florent Sinama-Pongolle zijn eerste basisplaats bekroonde met twee treffers in de slotfase.

Valencia leek thuis tegen Osasuna lange tijd niet te kunnen winnen. De bezoekers in Mestalla hielden de boel achterin potdicht, waardoor de mannen van Unai Emery alle moeite van de wereld hadden kansen te creëren. Toen César Azpilicueta echter na ruim een uur spelen zijn tweede gele kaart ontving kon de thuisploeg wat gevaarlijker worden. De toeschouwers moesten tot de 83 minuut wachten tot Juan Mata eindelijk de verdiende punten binnenhaalde met een mooie treffer. Door de overwinning staan Los Ches nu bovenaan in La Liga.

Voor Real Madrid stond de lastige uitwedstrijd met Real Racing Club de Santander op het programma. Met Ruud van Nistelrooij in de basis en Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Royston Drenthe op de bank kwamen de Madrilenen in El Sardinero goed weg door met 0-0 te kunnen rusten. De thuisploeg was met enkele goede kansen namelijk vaak dicht bij de openingsgoal geweest. Toch zou Real Madrid de leiding nemen, nadat Gonzalo Higuaín de bal langs de gehele rechterkant nam en Rubén de la Red in de zestien bereikte: 0-1. Van Nistelrooij besliste het duel in de 73e minuut met een mooi schot.

Nadat FC Barcelona eerder deze week nog met de Portugese Sporting afrekende, was nu de Spaanse aan de beurt. In Gijón liet Barcelona er geen twijfel over bestaan wie van de twee zijn eerste zege zou behalen. Xavi Hernández en Samuel Eto'o bezorgden een goed spelend Barça al voor rust de overwinning. Nadat Jorge na een uur spelen met een eigen treffer voor de 0-3 had gezorgd was het helemaal gespeeld, ondanks de tegentreffer van Francisco Maldonado nog geen minuut later. Sporting-verdediger Gerard kreeg niet veel later de rode kaart, en door de extra ruimte wisten de bezoekers makkelijk uit te lopen naar een 1-6 overwinning, doordat Andrés Iniesta en Lionel Messi (twee) nog drie mooie treffers hadden gemaakt.

Espanyol is de eerste plaats weer kwijtgeraakt. Thuis voorkwam het een nederlaag tegen Getafe, en speelde met 1-1 gelijk. Op doelsaldo staat het nu vierde. De stadsderby van Sevilla eindigde onbeslist. Een slechte wedstrijd tussen Betis en Sevilla kende uiteindelijk een 0-0 eindstand. Villarreal voorkwam puntverlies in Soria door Numancia met 1-2 te verslaan. Gorka Brit zorgde nog wel voor de openingstreffer, maar na rust namen Santi Cazorla en Joseba Llorente de winst mee naar huis namens de bezoekers.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
20/9Club Atlético de MadridRC Recreativo de Huelva4-0
20/9RCD EspanyolGetafe CF1-1
21/9Athletic Club de BilbaoReal Valladolid CF2-0
21/9CD NumanciaVillarreal CF1-2
21/9UD AlmeríaMálaga CF1-0
21/9Deportivo de La CoruñaRCD Mallorca0-0
21/9Valencia CFCA Osasuna1-0
21/9Real Betis BalompiéSevilla FC0-0
21/9Real Racing ClubReal Madrid CF0-2
21/9Real Sporting de GijónFC Barcelona1-6

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Valencia CF321076-2
2UD Almería321076-3
3Villarreal CF321074-2
4RCD Espanyol321073-1
5Club Atlético de Madrid320169-2
6Real Madrid CF320167-5
7Sevilla FC312055-4
8Getafe CF312053-2
9FC Barcelona311147-3
10Athletic Club de Bilbao311143-3
11Deportivo de La Coruña311142-2
12CD Numancia310235-6
13Real Valladolid CF310232-4
14RC Recreativo de Huelva310231-5
15CA Osasuna302122-3
16Real Betis Balompié302120-1
17Real Racing Club de Santander302122-4
18RCD Mallorca302121-4
19Málaga CF301210-5
20Real Sporting de Gijón300305-12

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Mate BilićReal Sporting de Gijón3
2Florent Sinama-PongolleClub Atlético de Madrid3
3Álvaro NegredoUD Almería3
4Lionel MessiFC Barcelona3
5David VillaValencia CF2
6Luis GarcíaRCD Espanyol2
7Diego ForlánClub Atlético de Madrid2
8Juan Carlos MorenoCD Numancia2
9Frédéric KanoutéSevilla FC2
10Kun AgüeroClub Atlético de Madrid2
11Ruud van NistelrooijReal Marid CF2
12Juan MataValencia CF2
13Santi CazorlaVillarreal CF2

Programma:

DatumThuisUit
24/9FC BarcelonaReal Betis Balompié
24/9Real Madrid CFReal Sporting de Gijón
24/9Sevilla FCRCD Espanyol
24/9Real Valladolid CFUD Almería
24/9Getafe CFClub Atlético de Madrid
24/9RCD MallorcaCD Numancia
24/9CA OsasunaDeportivo de La Coruña
24/9Villarreal CFReal Racing Club
24/9Málaga CFValencia CF
24/9RC Recreativo de HuelvaAthletic Club de Bilbao

Uitslagen Duitsland speelronde 5

Dit weekend stond de vijfde speelronde in de Bundesliga op het programma. Schalke 04 heeft deze week de koppositie in de Bundesliga weer overgenomen van HSV dat verloor. Verrassende nummer twee is 1899 Hoffenheim dat op één punt volgt.

Bayern München - Werder Bremen
De wedstrijd van dit weekend was die tussen Der Rekordmeister en Werder. De ploeg van Jürgen Klinsmann ging thuis verrassend hard onderuit tegen de Noord-Duitsers die met 0-5 voor kwamen te staan door onder andere twee goals van oud-Ajacied Markus Rosenberg. Tim Borowski, ex-Werder, zorgde voor de eindstand van 2-5.

Het was de grootste thuisnederlaag voor Bayern in 32 jaar. Trainer Klinsmann was aangeslagen na het duel. "We hebben als Bayern een lesje in voetbal gekregen. De spelers van Werder waren frivoler, agressiever, slimmer en hadden een groter uithoudingsvermogen. Dat doet pijn."

Hamburger SV
Het HSV van Martin Jol heeft slechts één week van de koppositie mogen genieten. De ploeg uit Hamburg ging bij VfL Wolfsburg met 3-0 onderuit. Voor Wolfsburg vonden Ashkan Dejagah, Alexander Madlung en Grafite binnen dertig minuten het net.

Nieuwe koploper is Schalke 04 dat getraind wordt door Fred Rutten. De club uit Gelsenkirchen won thuis met 1-0 van Eintracht Frankfurt. Borussia Dortmund ging bij 1899 met 4-1 hard onderuit, waardoor de promovendus gestegen is naar de tweede plaats in het kampioenschap. Energie Cottbus pakte het eerste punt door het 1-1 gelijkspel tegen VfL Bochum.


Uitslagen speelronde 5:

ThuisUitUitslag
Bayer Leverkusen Hannover 96 4-0
FC Schalke 04 Eintracht Frankfurt 1-0
Borussia Mönchengladbach Hertha BSC 0-1
Bayern München Werder Bremen 2-5
Energie Cottbus VfL Bochum1-1
Arminia Bielefeld 1. FC Köln 2-0
VfL Wolfsburg Hamburger SV 3-0
1899 Hoffenheim Borussia Dortmund 4-1
VfB Stuttgart Karlsruher SC3-1

De Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Schalke 04 5 3 2 0 11 9-4
2 1899 Hoffenheim 5 3 1 1 10 10-6
3 VfB Stuttgart 5 3 1 1 10 8-4
4 Hamburger SV 5 3 1 1 10 11-10
5 Bayer Leverkusen 5 3 0 2 9 15-8
6 VfL Wolfsburg 5 2 3 0 9 11-7
7 Werder Bremen 5 2 2 1 8 13-8
8 Bayern München 5 2 2 1 8 12-9
9 Hertha BSC 5 2 2 1 8 7-7
10 Borussia Dortmund 5 2 2 1 8 9-10
11 VfL Bochum 5 1 2 2 5 5-5
12 Arminia Bielefeld 5 1 2 2 5 7-9
13 1. FC Köln 5 1 1 3 4 4-8
14 Hannover 96 5 1 1 3 4 5-10
15 Karlsruher SC 4 1 0 3 3 3-7
16 Borussia Mönchengladbach 5 1 0 4 3 5-12
17 Eintracht Frankfurt 4 0 2 2 2 3-6
18 Energie Cottbus 5 0 2 3 2 1-7

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1 Patrick Helmes Bayer Leverkusen 6
=Vedad Ibi¨ević 1899 Hoffenheim 6
3 Artur Wichniarek Arminia Bielefeld 5
4 Markus Rosenberg Werder Bremen 4

Programma Speelronde 6:

DatumThuisUit
26/9 1. FC Köln Schalke 04
27/9 Hamburger SV Borussia Mönchengladbach
27/9 Borussia Dortmund VfB Stuttgart
27/9 VfL Bochum Bayer Leverkusen
27/9 Werder Bremen 1899 Hoffenheim
27/9 Hannover 96 Bayern München
27/9 Hertha BSC Energie Cottbus
28/9 Eintracht Frankfurt Arminia Bielefeld
28/9 Karlsruher SC VfL Wolfsburg

Lutherdecennium in Wittenberg geopend

In Wittenberg in het oosten van Duitsland is zondag het Lutherdecennium geopend. De plechtigheid had plaats in de Schlosskirche waar de kerkhervormer op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de aflatenhandel bekendmaakte. Het was het begin van de Reformatie.

De organisatoren van het decennium hebben besloten het ontstaan van de protestantse kerken niet totéén dag in 2017 te beperken, maar met congressen en tentoonstellingen de komende jaren duidelijk te maken hoe belangrijk de kerkhervorming is geweest die Luther op gang bracht.

Aan de plechtigheid in Wittenberg namen vijfhonderd vertegenwoordigers van de kerken, de politiek en de culturele wereld deel.

Far Cry film 2 oktober in Duitsland in premiere

Goed nieuws voor de Duitse Uwe Boll-fans (ja, ook Uwe Boll heeft een moeder). Zijn nieuwe film zal niet in de Verenigde Staten in premiére gaan, maar in Bolls geboorteland Duitsland.

Boll is bekend van zijn vele gameverfilmingen die niet door iedereen gewaardeerd werden. Op zijn naam staan verfilmingen van House of the Dead, Alone in the Dark, Bloodrayne, Dungeon Siege en Postal. De film zal op 2 oktober in de Duitse bioscoop gaan draaien.

Voor mensen die iets meer waarde hechten aan kwaliteit zal vanaf 16 oktober de verfilming van Max Payne in de Nederlandse bioscoop draaien. Deze film is niet geregisseerd door Uwe Boll, maar door John Moore.



'VNG vertegenwoordigt kleine gemeenten slecht'

Veertig procent van de kleine gemeenten voelt zich onvoldoende vertegenwoordigd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij vinden dat de VNG te weinig opkomt voor de belangen van gemeenten tot 26 duizend inwoners. Dit blijkt uit een telefonische peiling onder 112 gemeentesecretarissen van kleine gemeenten in opdracht van de website Gemeente.nu.

Als er een lobbyclub was die enkel de belangen van kleine gemeenten zou vertegenwoordigen, zou ongeveer veertig procent van de kleine gemeente zich hierbij aansluiten. Momenteel vertegenwoordigt de VNG de belangen van alle 443 gemeenten in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat citymarketing vooralsnog nauwelijks besteed is aan kleine gemeenten. Tachtig procent van de kleine gemeenten geeft aan dat de eigen gemeente niet in een marketingcampagne wordt aangeprezen. In één op de vijf gevallen gebeurt dit wel.

Roemeense skimmer gepakt in Oisterwijk

Een 20-jarige man uit het Roemeense Bacau is zaterdagmiddag op heterdaad betrapt toen hij in Oisterwijk een pinautomaat aan het manipuleren was. Hij zit in de cel. Twee kompanen konden vluchten, meldt de Brabantse politie zondag.

Een agente ging in haar vrije tijd pinnen en merkte dat er iets met de automaat aan de hand was. Toen zij even later terugkeerde bij de bank, zag zij drie personen een zogenoemd skimapparaat verwijderen, waarmee pinpassen kunnen worden gekopieerd. Samen met omstanders kon een van hen worden aangehouden. Agenten hebben nog tevergeefs naar andere twee verdachten gezocht.

De Roemeen werd rond 13.25 uur aangehouden bij de bank aan de Lind. Er worden wel vaker Oost-Europeanen aangehouden voor skimpraktijken.

Everzwijnen teisteren Berlijn

Berlijn wordt geteisterd door een everzwijnenplaag. Duizenden wilde zwijnen wroeten in de Duitse hoofdstad door tuinen, parken, sportvelden en begraafplaatsen en zorgen voor overlast voor het verkeer.

Dit heeft het weekblad Der Spiegel zondag gemeld op zijn website. De stad telt acht-à tienduizend everzwijnen. Die lopen langs spoorlijnen, vormen groepjes bij bushaltes en lopen ook wel eens gebouwen in.

Veertig vrijwilligers maken met een speciale vergunning in de stad jacht op de everzwijnen om de populatie uit te dunnen.

Volgens deskundigen van het Institut für Wildtierforschung (Instituut voor onderzoek naar beesten in het wild) heeft de everzwijnenplaag mogelijk te maken met het broeikaseffect. In de milde winters gaan minder jonge everzwijnen dood, en er is meer voedsel beschikbaar als eikels en beukennoten.

Sinds kort ook ein Berliner.  (foto: ANP)

Big Brother grijpt macht in FOK! boekentop 100

De afgelopen weken kon in het Theater, Taal en Kunstforum (TTK) voor de tweede keer worden gestemd voor de FOK! Boekentop 100. In totaal hebben 94 FOK!kers een lijst met hun favoriete boeken gepost.

Het populairste boek op FOK! is dit jaar ‘1984’, vorig jaar nog nummer 3 in de lijst. In dit boek uit 1949 beschrijft George Orwell een wereld anno 1984, waarin het individu door een totalitair bewind, onder leiding van Big Brother, wordt onderdrukt.

De winnaar van vorig jaar, ‘De Ontdekking Van De Hemel’ van Harry Mulisch vinden we terug op plaats 2. De top 3 wordt gecompleteerd door ‘Nooit Meer Slapen’ van W.F. Hermans, dat van de 18e naar de 3e plaats is gestegen.

Naast de boekentop 100, is aan de hand van de genomineerde boeken een auteurstop 50 samengesteld.
George Orwell staat ook in deze lijst aan kop, zij het nipt, gevolgd door Harry Mulisch en J.R.R. Tolkien op een gedeelde tweede plaats.

De volledige boekentop 100 en auteurstop 50 zijn hier te vinden.
Wil je meepraten over de afloop van de FOK! Boekentop 100? Klik dan hier

Stompé mist finale Newport

Co Stompé heeft zijn beste prestatie geleverd sinds zijn overstap van de BDO naar de PDC. Hij bereikte in het in het Welsh Players Championship in Newport de halve finale.

In de halve finale ging Stompé met 0-3 onderuit tegen de Engelsman Colin Osborne. In de finale verloor Osborne uiteindelijk met 2-3 van Alan Tabern. Tabern was in de kwartfinale al te sterk voor Vincent van der Voort. Michael van Gerwen verloor al in de vierde ronde van Mervyn King.

Midnight Club: Los Angeles downtown en auto trailers

Nog een paar weken en dan moet Midnight Club: Los Angeles in de plaatselijke gameswinkel liggen. In deze editie voor Midnight Club, die de Xbox 360 en de PlayStation 3 moet gaan sieren, ga je straat-racen in the City of Angels. Onderstaand staan drie video's met respectievelijk de 1979 Pontiac Firebird, de 2006 Mazda RX-8 Shinka, en de Chevrolet Camaro Concept Dub Edition en daaronder de Downtown Los Angeles trailer. Midnight Club moet in de tweede week van oktober uit komen.

Obama valt 'onthutsende' reddingsoperatie aan

De Amerikaanse regering heeft een plan met een "onthutsend prijskaartje" gemaakt om Wall Street te redden. Dit heeft de Democratische presidentskandidaat Barack Obama zondag gezegd in zijn eerste gedetailleerde reactie op het 700 miljard-dollarplan.

Hij eiste dat een plan tegen de kredietcrisis "niet alleen managers en aandeelhouders moet beschermen". De overheid moet meer oog hebben voor de hardwerkende, gewone Amerikaan, voor gezinnen, en banen zien te redden.

Volgens Obama is de huidige crisis een 'aanklacht' aan het adres van de Republikeinse economische filosofie die steeds meer aan de vrije markt wil overlaten.

Kabinet verbiedt 'shortselling'

Nederland gaat het speculeren op koersverliezen op de effectenbeurs verbieden. Dat heeft minister Wouter Bos (Financiën) zondag in het NOS Journaal verklaard.

Het verbod op het zogeheten 'short-selling' gaat om middernacht in. Het zal voor drie maanden gelden. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

Mbeki legt presidentschap neer

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is zondag afgetreden. Het dagelijks bestuur van de regeringspartij ANC had hem hier opdracht toe gegeven na een machtsstrijd met ANC-president Jacob Zuma.

Mbeki blijft als waarnemend president aan tot er een tijdelijke plaatsvervanger voor hem is gevonden. Parlementsvoorzitter Baleka Mbete wordt algemeen als interimpresident getipt.

Mbeki vertrekt een jaar voor het verstrijken van zijn tweede en volgens de grondwet laatste ambtstermijn. Het ANC-bestuur wilde dat hij opstapte vanwege zijn rol bij de vervolging van zijn rivaal Zuma wegens corruptie. In de televisietoespraak waarin hij zijn aftreden aankondigde, ontkende Mbeki dat hij zich ooit met beslissingen van het openbaar ministerie heeft bemoeid.

Een rechter oordeelde vorige week dat hij in de zaak-Zuma wel een belangrijke rol had vervuld. Volgens de rechter was Zuma ten onrechte en op politieke gronden aangeklaagd. De uitspraak van de rechter maakte voor Zuma de weg vrij om Mbeki op te volgen als president, zoals steeds de bedoeling is geweest.

Mbeki werd in 1999 president, als opvolger van Nelson Mandela. Het gedwongen aftreden betekent een enorme vernedering voor Mbeki, die zijn leven in dienst heeft gesteld van het ANC en wordt gezien als een van de meest gerespecteerde staatslieden van Afrika.

  
(foto: DAG)

Ook Gerdemann niet naar Varese

Er heeft zich opnieuw een renner afgemeld voor het WK wielrennen, dat komende week in het Italiaanse Varese wordt gehouden. Linus Gerdemann laat het kampioenschap aan zich voorbij gaan, omdat klachten aan zijn nek hem parten spelen.

Gerdemann liep de kwetsuur tijdens de Ronde van Duitsland op. Deze wielerronde schreef de jonge Duitser overigens nog wel op zijn naam. In Italië zou hij samen met Stefan Schumacher als kopman van de Duitse ploeg gaan fungeren.

Huntelaar heeft genoeg van arbitrage

Klaas-Jan Huntelaar uitte na afloop van De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax zijn ongenoegen over de arbitrage. Het duel eindigde uiteindelijk in een gelijkspel (2-2), nadat Feyenoord in de slotfase van de wedstrijd een strafschop van scheidsrechter Braamhaar ontving.

Huntelaar is van mening dat Braamhaar de wedstrijd heeft beïnvloed. "De arbitrage in Nederland begint me echt de keel uit te hangen," aldus de furieuze aanvaller. Hiermee refereerde de Ajacied naar de eerste helft, waarin de doorgebroken Leonardo door Timmer onderuit werd gehaald. De keeper van Feyenoord kreeg slechts geel. "Hij moest gewoon rood geven, maar dat durfde hij denk ik niet. Als uitleg zei hij, dat er nog verdedigers meeliepen. Nou, die verdedigers liepen hoogstens mee om de bal uit het net te halen, want ze hadden Leonardo nooit meer ingehaald."

Ook de strafschop, die Feyenoord na een overtreding van Emanuelson op Mols kreeg, wekte het nodige onbegrip bij Huntelaar op. "Hij geeft hem aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Suárez en ik hadden in de tweede helft ook een strafschop moeten krijgen. De scheidsrechter was gewoon niet consequent."

Huntelaar foeterde nog even verder: "Dit begint me de keel uit te hangen, er wordt niet consequent gefloten. Welke scheidsrechter ik wel goed vind? Nou, Luinge is bijvoorbeeld consequent. En Jol was dat ook. Maar die mogen allebei geen topwedstrijden meer fluiten, geloof ik. Maar goed, ik moet nog oppassen wat ik zeg. Anders krijg ik misschien nog een schorsing aan mijn broek."

Tot slot liet Huntelaar nog wel weten dat de uitslag niet alleen de schuld van arbiter Braamhaar was. "We hebben zelf ook gewoon slecht gespeeld."

Verbeek: "Terechte uitslag"

Gert-Jan Verbeek kan met een goed gevoel terugkijken op De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax (2-2). De Rotterdamse formatie hield een punt over aan het treffen met de ploeg uit Amsterdam. Hier had de thuisclub wel een strafschop voor nodig.

"We hebben gedaan wat we konden. De uitslag is ook terecht," liet Verbeek in een reactie weten. De oefenmeester was content met de inzet van zijn ploeg. "We hebben heel veel vechtlust getoond. Toch komen we twee keer op achterstand. Dat is niet lekker voor een ploeg die de laatste weken veel tegenslagen kent met blessures en slechte resultaten. Dan vind ik het heel knap dat we toch nog gelijkmaken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst."

Been uit kritiek op eigen wisselbeleid

Mario Been was zondagmiddag, na afloop van het duel tussen NEC en SC Heerenveen, vooral kritisch op zichzelf. De oefenmeester verwijtte zich namelijk een foutieve wissel, die uiteindelijk verkeerd uitpakte.

"We hebben de wedstrijd verloren toen ik Rachid Bouaouzan inbracht. Hij viel dramatisch in, verloor ook de bal waardoor we 1-0 achter kwamen. Het pakte faliekant verkeerd uit", aldus Been. Voor rust ondervond de Nijmeegse formatie nauwelijks problemen. "Ik zal niet zeggen dat we gedicteerd hebben, maar er was geen vuiltje aan de lucht."

Trond Sollied, trainer van de Friese ploeg, was een andere mening toebedeeld en was vooral blij met het resultaat. "Gelukkig viel de 1-0 vroeg na rust. Daardoor kwam er meer ruimte voor ons. We wisten dat we goed moesten voetballen en dat we vooral in de details beter moesten zijn omdat beide ploegen hetzelfde type voetbal spelen."

Sollied was overigens wel van mening dat het elftal, zoals hij het voor ogen heeft, er nog niet helemaal staat. "Steeds meer spelers raken fit. Ik krijg daardoor een luxeprobleem. Maar het is nog wel wat zoeken en tasten. Wat dat betreft is het belangrijk dat we de groepsfase van de UEFA Cup halen. Dan spelen we extra wedstrijden en dat kan een voordeel zijn voor ons."

'David' van Michelangelo staat op instorten

Het beroemde standbeeld 'David' van Michelangelo heeft volgens Italiaanse experts hevig te lijden onder massatoerisme. Na uitgebreid onderzoek blijkt dat de scheurtjes, die in 2004 bij een restauratie gevuld werden, weer geopend zijn.

De vele drommen toeristen die er jaarlijks in Florence aan voorbij trekken, zorgen met hun voetstappen voor trillingen waar het beeld niet tegen kan. De experts willen het beeld isoleren wat ongeveer een miljoen euro zou moeten gaan kosten.

Het ruim 500 jaar oude, wereldberoemde beeld is waarschijnlijk niet alleen gehouwen uit inferieur marmer, ook de vorm en de grootte maken het extra kwetsbaar.

Uitslagen Engeland speelronde 5

Dit weekend werd in de Engelse competitie de vijfde speelronde afgewerkt. Zo werd Liverpool verrast door promovendus Stoke City (0-0). Ook de topper tussen Chelsea en Manchester United eindigde in een remise (1-1). Verder liet Manchester City geen spaan heel van Portsmouth (6-0).

Stoke City verrast Liverpool met gelijkspel
Liverpool heeft dit weekend dure punten laten liggen in het duel met Stoke City. De bezoekers, die vorig jaar nog in het Championship actief waren, weerhielden The Reds op Anfield Road van scoren. Na negentig minuten stond er 0-0 op het scorebord.

In eerste instantie leek het er op dat Liverpool een gemakkelijke middag zou krijgen. Gerrard schoot een vrije trap binnen, maar arbiter Marriner keurde deze af. De leidsman zou namelijk een indirecte vrije trap hebben gegeven. Na dit voorval bleef de thuisploeg de bovenliggende partij, creëerde erg veel kansen, maar kwam niet tot scoren. Ook de twintig corners, die de ploeg kreeg, kwamen niet in het doel van de tegenstander terecht.

Manchester City maakt gehakt van Portsmouth
Manchester City heeft dit weekend nog maar eens duidelijk gemaakt dat men zich in de strijd om de titel wil mengen. Voor eigen publiek was de gerenoveerde club veel te sterk voor Portsmouth. Uiteindelijk haperde de motor bij een stand van 6-0.

In de eerste twintig minuten van het duel brachten Jo en Dunne The Citizens op een comfortabele 2-0-voorsprong. Pas na de thee werd het definitieve verschil gemaakt. Na bijna een uur spelen trof Robinho doel. Tien minuten later deed Wright-Philips hetzelfde. In de slotfase van het duel deden Evans en Fernandes er nog een schepje bovenop.



Alle uitslagen van speelronde vijf:

ThuisUitUitslagen
Sunderland Middlesbrough 2-0
Blackburn Rovers Fulham 1-0
West Ham United Newcastle United 3-1
Liverpool Stoke City 0-0
Bolton Wanderers Arsenal 1-3
West Bromwich Albion Aston Villa 1-2
Chelsea Manchester United 1-1
Hull City Everton 2-2
Manchester City Portsmouth 6-0
Tottenham Hotspur Wigan Athletic 0-0

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Arsenal54011211-2
2Chelsea53201110-3
3Liverpool5320115-2
4Aston Villa53111010-7
5Manchester City5302915-7
6West Ham United5302911-9
7Hull City522187-10
8Sunderland521275-6
9Everton521279-11
10Blackburn Rovers521276-11
11Fulham420264-4
12Middlesbrough520366-8
13Portsmouth520365-12
14Wigan Athletic512257-4
15Manchester United412154-4
16Bolton Wanderers511345-7
17West Bromwich Albion511345-7
18Stoke City511347-10
19Newcastle United511344-9
20Tottenham Hotspur502324-7

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Agbonlahor Aston Villa 4
=Defoe Portsmouth 4
=Zaki Wigan Athletic 4
4Adebayor Arsenal 3
=Van Persie Arsenal 3
=Carew Aston Villa 3
=Davies Bolton Wanderers 3
=Yakubu Everton 3
=Elano Manchester City 3
=Wright-Phillips Manchester City 3
=Mido Middlesbrough 3

Programma speelronde 6:

DatumThuisUit
27/09EvertonLiverpool
27/09Aston VillaSunderland
27/09FulhamWest Ham United
27/09Manchester UnitedBolton Wanderers
27/09MiddlesbroughWest Bromwich Albion
27/09Newcastle UnitedBlackburn Rovers
27/09Stoke CityChelsea
27/09ArsenalHull City
28/09PortsmouthTottenham Hotspur
28/09Wigan AthleticManchester City

Uitslagen hockey hoofdklasse 21/09/2008

De Rabohoofdklasse bij de mannen en vrouwen beleefde vandaag de start van het seizoen. Hieronder vind je de uitslagen.

Uitslagen mannen:

thuisUitEindstand
SCHCRotterdam4-4
TilburgAmsterdam4-6
HCKZBloemedaal0-4
HGCOranje Zwart1-2
KampongPinoké3-0
LarenDen Bosch4-4

Uitslagen vrouwen:

thuisUitEindstand
HCKZAmsterdam2-4
HGCNijmegen2-1
LarenSCHC1-1
RotterdamKampong1-1
PinokeHDM0-1
HurleyDen Bosch2-9

Schuil/Nummerdor winnen toernooi Sotsji

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben het Europese beachvolleybalseizoen goed afgesloten. Ze wonnen het toernooi in Sotsji.

Schuil en Nummerdor namen het bij de Masters Final in de finale op tegen de Duitsers David Klemperer en Eric Koreng. De Nederlanders wonnen met 19-21, 21-13 en 17-15. Het was voor Schuil en Nummerdor hun vierde toernooizege dit jaar op de Europese Tour. Eerder wonnen zij de Spaanse Masters, de Nederlandse Masters en de Engelse Masters.

Reparatie Kanaaltunnel gaat nog weken duren

Het gaat waarschijnlijk nog weken duren voordat de door een brand getroffen kanaaltunnel weer helemaal in gebruik kan worden genomen. Dat meldde de exploitant van de treintunnel tussen Engeland en Frankrijk vandaag.

Op 11 september veroorzaakte een brand grote schade aan de tunnel. De herstelwerkzaamheden zijn inmiddels zo ver gevorderd, dat een van de drie afgesloten tunnelsecties morgen weer opengaat. De afgelopen week kon slechts een derde van de reguliere dienstregeling worden uitgevoerd. Vanaf morgen voert de exploitant dagelijks bijna de helft van alle geplande ritten weer uit.

Onderzoekers zijn nog bezig met het achterhalen van de oorzaak van de brand. Dagelijks rijden er normaal gesproken 300 tot 400 treinen door de tunnel onder het Nauw van Calais.

Cancellara meldt zich af voor WK

Fabian Cancellara heeft zich afgemeld voor het WK wielrennen in Varese. De Zwitser zal dus zijn wereldtitel tijdrijden niet verdedigen.

"Ik ben te moe en heb te weinig energie om mijn titel te verdedigen," Aldus de renner van CSC. Cancellara werd een maand geleden nog olympisch kampioen tijdrijden en won in Peking ook brons in de wegwedstrijd. "Na dat succes heb ik niet de energie gevonden om mezelf gemotiveerd te houden voor de WK," zo sprak Cancellara.

Zeventien Dam tot Damlopers naar ziekenhuis

Zeventien deelnemers aan de Dam tot Damloop zijn vandaag overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens een woordvoerster van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) hadden deze lopers vooral last van zogeheten warmtestuwing, waarbij het lichaam de warmte niet kwijt kan.

In totaal meldden bijna honderd mensen zich bij mobiele posten van het Rode Kruis en de GHOR. De zegsvrouw kijkt terug op een goed verlopen evenement. Aan de 24e editie van de Dam tot Damloop deden 35.000 lopers mee.

35.000 lopers deden mee aan de Dam tot Damloop  (foto: ANP)

Braamhaar snapt weinig van kritiek

Zowel Ajax-trainer Marco van Basten als zijn spelers wees vanmiddag na de 2-2 tegen Feyenoord met de beschuldigende vinger naar Eric Braamhaar. Toen Henk Timmer Leonardo vloerde, zou Braamhaar de keeper van de Rotterdammers 'slechts' een gele kaart hebben gegeven.

Nadat verdediger Andre Bahia tegenstander Luis Suarez had gevloerd kreeg Ajax geen penalty, maar wees in de 85e minuut wel naar de stip toen Michael Mols naar de grond ging tijdens een duel met Urby Emanuelson. Jon Dahl Tomassson benutte de strafschop en zorgde voor de 2-2.

Na afloop was Braamhaar zich van geen kwaad bewust. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik vond die overtreding van Timmer niet zo zwaar om een rode kaart te geven. Bovendien liep er nog een verdediger bij Leonardo. Suarez en Bahia trokken volgens mij allebei aan elkaar. Daarom heb ik niet voor een strafschop gefloten. Ik vond dat Mols wel een gooi kreeg van Emanuelson. Daarom heb ik toen aan Feyenoord een penalty gegeven. Ik denk dat ik goed heb gehandeld. Maar als dat achteraf niet zo blijkt, dan kan ik die beslissingen niet herroepen,” aldus de arbiter.

Veel vluchtelingen door regenval in Oost-India

Honderdduizenden mensen in Oost-India zijn op de vlucht geslagen voor overstromingen als gevolg van het buiten de oevers treden van de rivier Mahanadi. Zeker zestien mensen zijn om het leven gekomen. De regering van de Indiase deelstaat Orissa heeft dit zondag gemeld.

Tot dusver zijn 180 duizend mensen in kampen ondergebracht, maar 220 duizend anderen zijn nog geïsoleerd en wachten op hulp, aldus regeringsmedewerkers. De Indiase luchtmacht is ingezet om hulpgoederen te droppen. De overstromingen treffen zeventien van de dertig districten in Orissa.

Een maand geleden overstroomde de Kosi-rivier in het noordelijker gelegen Bihar en kwamen bijna duizend dorpen onder water te staan. Zeker 48 mensen vonden de dood; ongeveer een miljoen dorpelingen sloeg op de vlucht.

De jaarlijkse moesson, die van juni tot september duurt, brengt onontbeerlijke regen voor de landbouw in Zuid-Azië. De infrastructuur is echter niet berekend op de uitbundige regenval en jaarlijks komen uitgestrekte gebieden in Noord- en Oost-India, alsmede Bangladesh en Nepal, onder water te staan.

Journalist Arnold Karskens krijgt vredesprijs

Arnold Karskens is uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede. Het Humanistisch Vredesberaad lauwerde de oorlogsjournalist zondagmiddag in het Leidse Museum Volkenkunde. De jury roemde Karskens om zijn onafhankelijke opstelling, los van regering en legerleiding, laat bestuurslid van het vredesberaad en jurylid Paul Kuiper weten.

"Van bijzonder belang is dat hij in de Nederlandse verslaggeving een waardevol tegenwicht biedt tegen de helaas nog zeer gangbare benadering waarbij oorlogsgebieden primair door de westerse bril bezien worden", citeert Kuiper de jury. "Als een van de weinigen herinnert hij ons er consequent aan dat in een oorlogsgebied elke om het leven gebrachte inwoner van dat gebied niet minder tragisch is dan een gesneuvelde Nederlander of Amerikaan. Zo belicht hij de voedingsbodem voor de verbittering tegen het Westen in een groot deel van de islamitische wereld."

Karskens bezocht zeker dertig oorlogsgebieden, waaronder Irak en Afghanistan. Hij is een van de weinige Nederlandse journalisten die dit niet 'embedded' doet, zodat hij zijn verslagen voor publicatie niet hoeft te laten lezen door het ministerie van Defensie.

Het Humanistisch Vredesberaad reikt de vredesprijs jaarlijks uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en daarmee heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en geweldloosheid. De prijs wordt ook wel de 'Han Achttienribbeprijs voor Vredesjournalistiek' genoemd.

Afrika-correspondent Koert Lindijer won de prijs vorig jaar. In de jaren daarvoor waren dat Ramsey Nasr, Mohammed Benzakour, Anja Meulenbelt, Stan van Houcke.

Belgische regering weer in problemen

De Belgische regering is opnieuw in grote problemen gekomen. Een van de coalitiepartners, het Vlaams-radicale N-VA heeft zondag het vertrouwen opgezegd in de regering.

Bovendien blokkeert de grootste regeringspartij CD&V sinds vrijdag een cruciaal overleg van Vlaanderen en Wallonië over staatshervorming. De partij van premier Leterme is het niet eens over de overlegonderwerpen.

Leterme probeert volgens zijn woordvoerder via discrete gesprekken de koppen weer in dezelfde richting te krijgen om het overleg over de staatshervormingén zijn regering te redden.

De regering-Leterme, die rond Pasen pas na maandenlang geruzie tot stand kwam, wankelde al meermalen over problemen rond de beoogde staatshervorming. Die moet de deelstaten meer bevoegdheden geven.

'Alitalia heeft nog maximaal een week'

De Italiaanse minister van transport geeft Alitalia niet meer dan een week als vakbonden het reddingsplan van Italiaanse investeerders niet omarmen. Het is volgens de minister, Altero Matteoli, de enige hoop voor de vliegmaatschappij op overleven, mits de overheid de investeerders kan overtuigen om het intrekken van hun aanbod ongedaan te maken. Matteoli zei dat zondag.

De investeerders trokken hun bod op Alitalia de afgelopen week in, nadat verscheidene vakbonden, waaronder die van piloten, zich bleven verzetten tegen de voorwaarden voor de overname. De investeerders besloten toen om alleen de meer winstgevende onderdelen van het bedrijf aan te kopen.

Een aantal vakbonden is wel akkoord gegaan met het plan om het noodlijdende bedrijf te redden. Dit plan voorziet in het gedwongen ontslag van 3250 van de twintigduizend werknemers, het schrappen van minder lucratieve bestemmingen en het afstoten van een aanzienlijk deel van de luchtvloot.

De pilotenvakbond Anpac heeft de investeerders gevraagd de voorwaarden voor piloten aan te passen. Voorzitter Fabio Berti zei dat zijn leden akkoord gaan met het salarisvoorstel, ook al is dat dertig procent lager dan piloten bij andere grote Europese maatschappijen verdienen. Hij zei echter dat op andere arbeidsvoorwaarden niet meer ingeleverd kan worden.

In zijn campagne voor het premierschap beloofde Silvio Berlusconi de maatschappij te behoeden voor buitenlandse overname. De vakbonden verwierpen daarna een aanbod van Air France-KLM, eveneens vanwege arbeidsvoorwaarden. Nog altijd 49,9 procent van Alitalia is in handen van de overheid. Veel Italianen vrezen daarom dat de belastingbetaler uiteindelijk de rekening zal betalen als de maatschappij definitief het loodje legt.

Duitser ontvoerd in Noord-Somalië

Een Duitser en zijn Somalische vrouw zijn gisteren in het noorden van Somalië ontvoerd. Zij werden door gewapende mannen belaagd in de havenstad Bosasso, waar het stel in een hotel woonde. Dat heeft de regionale gouverneur vandaag gemeld. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken zei van de ontvoering op de hoogte te zijn en in contact te staan met de lokale autoriteiten.

Dikwijls worden in Somalië buitenlandse toeristen, journalisten of hulpverleners ontvoerd. Vaak worden zij na betaling van losgeld weer vrijgelaten. Het land heeft al sinds 1991 geen functionerende vorm van centraal gezag meer. Islamitische opstandelingen vechten sinds december 2006 tegen de fragiele Somalische regering en haar Ethiopische bondgenoten.

Ruim 70.000 kijkers bij vliegerfestival

Het Internationale Vliegerfeest, dat dit weekeinde in Scheveningen werd gehouden, heeft ruim 70.000 toeschouwers getrokken. Ongeveer driehonderd vliegers van deelnemers uit negentien landen gingen vandaag de lucht in.

Een van de letterlijke hoogtepunten was het vechtvliegen tussen Afghaanse en Indiase deelnemers. De verliezende Indiase vlieger kwam op het dak van het Kurhaus terecht. Door de stevige bries kon vandaag het maximale aantal vliegers de lucht in. Franse deelnemers beheersten het Europees kampioenschap stuntvliegeren in bijna alle klassen.

Contador wint Ronde van Spanje

Alberto Contador heeft de 63e editie van de Ronde van Spanje gewonnen. Zijn leidende positie kwam in de laatste etappe van vandaag niet meer in gevaar.

De Spanjaard van Astana treedt met de zege in de voetsporen van Felice Gimondi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault die net als hij de drie grote etappekoersen(Giro, Vuelta en Tour de France) wisten te winnen.

Beste Nederlander was Robert Gesink. De Nederlander reed een prima Vuelta en kon in de zware bergetappes met de besten mee. De tijdrit van gisteren kostte hem echter twee plaatsten waardoor hij als zevende in het eindklassement eindigt.

De etappe van vandaag, over 102 kilometer van San Sebastian de los Reyes naar Madrid, mondde uit in een massasprint. Daarin was de Deen Matti Breschel van CSC de rapste.

[SF] Uitslag race 2 Duitsland

Na het succes van Robert Doornbos in de eerste race heeft Yelmer Buurman voor dubbel succes voor Nederland gezorgd. De coureur van PSV wist de tweede race op de Nürburgring op zijn naam te schrijven. Robert Doornbos eindigde na een sterke inhaalrace als zesde.

De start van de tweede race was een beetje chaotisch. Andreas Zuber van Al-Ain en Duncan Tappy van Tottenham Hotspur raakten elkaar. Tappy viel uit, terwijl Zuber een lekke band moest vervangen, maar wel doorkon. Aan het eind van de eerste ronde raakten ook Tuka Rocha (Flamengo) en Olympiacos-coureur Kasper Andersen elkaar, en voor beiden eindigden daarbij de race.

In de zestiende ronde ontstond er flinke verwarring toen na een spin van Rangers-coureur James Walker de safety car de baan opkwam. De safety car mistte raceleider Toccacelo. Hierdoor sloot Buurman als eerste achter de safety car aan, maar eerst moet het hele veld een ronde goedmaken op de leidende coureur van AS Roma.

In de 23ste ronde kreeg Buurman de leiding in handen na een fout van Toccacelo, die terugviel tot de vierde plek. De Nederlander wist die eerste plaats vast te houden en pakte zijn eerste podiumplek en zege in de Superleague Formula, voor Anderlecht-coureur Craig Dolby.

Over twee weken is het volgende raceweekend, in het Belgische Zolder wordt dan gereden.

Coronel furieus op Larini

Na afloop van de kwalificatie in de WTCC was onze landgenoot Tom Coronel slechts op zoek naar één man, de Chervolet-coureur Nicolas Larini. Coronel kon zich helemaal niet vinden in een actie die de Italiaanse coureur tijdens de kwalificatie tentoonspreidde.

"Hij liet eerst zijn twee teamgenoten voorbij om vervolgens de deur dicht te gooien en hard te remmen. Hij drong mij naar buiten, naast de baan. Hij is een gefrustreerde oud Formule 1coureur die het niet kan hebben dat zijn teamgenoten wedstrijden winnen maar hij niet", aldus de zeer boze Coronel.

De wedstrijdleiding kwam tot een oordeel dat Larini niets aangerekend kon worden en gaf hem hiervoor ook geen straf. Coronel werd bestraft voor het feit dat hij voor eigen rechter was gaan spelen en kreeg hiervoor een boete van 500 euro. "Ik kreeg te horen dat ik niet voor eigen rechter mocht spelen. Maar wat moet ik dan? Hem van de baan rijden? Nicola vertelde dat ik hem heb geslagen maar dat is niet waar, ik heb hem een duw gegeven, meer niet", verklaarde Coronel achteraf.

Einde anoniem internetten in zicht

In Genève werd afgelopen week bij de VN aan richtlijnen gewerkt om anoniem surfen op internet aan banden te leggen. China’s voorstel om internetanonimiteit wereldwijd te verbieden werd gesteund door de VS en Zuid-Korea. Onder andere de Amerikaanse geheime dienst, de NSA, helpt mee om richtlijnen op te stellen.

Een commissie van de telecomorganisatie van de VN, International Telecommunication Union (ITU), werkte daarom onder leiding van een Chinees, een Amerikaan (van de NSA) en een Zuid-Koreaan aan richtlijnen waardoor altijd kan worden achterhaald van welk internetadres webverkeer afkomstig is. Daardoor is anoniem internetten niet meer mogelijk. In een gelekt document staat zelfs expliciet dat de techniek kan worden gebruikt om “dissidenten die negatief over de overheid schrijven te kunnen achterhalen”.
Deze richtlijnen zouden eraan bijdragen terrorisme op het web te bestrijden.

Volgens de telecomorganisatie van de VN is het niets bijzonders dat elke internetgebruiker te traceren is, aangezien vanaf het begin van de telefonie afgesproken was dat altijd bekend zou zijn van welk adres een gesprek afkomstig is. Voorvechters van privacy en vrijheid in de VS claimen echter dat de plannen in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Elke Amerikaan zou namelijk pamfletten mogen verspreiden zonder dat de verspreider herleidbaar is. Dit zou ook voor het internet moeten gelden, vinden zij.

Een zegsman van de ITU benadrukt dat er nog niets besloten is. Het besluit wordt naar de volgende vergadering doorgeschoven als de commissieleden er nu niet uitkomen. Als een land de richtlijn wil invoeren moet het voldoen aan nationale wetgeving.

Uitslag Chelsea - Man United

De nummers één en twee van de Engelse competitie de afgelopen vier jaar stonden vandaag tegenover elkaar. Op Stamford Bridge hielden Chelsea en Manchester United elkaar op gelijke hoogte.

Chelsea opende slordig, en dat leverde direct kansen op voor de bezoekers. Schoten van Darren Fletcher, Wayne Rooney en Rio Ferdinand verdwenen echter naast het doel van Petr Cech. Ook Edwin van der Sar zag een goede poging van Joe Cole rakelings naast gaan. De openingstreffer zou toch vallen aan de kant van United. Patrice Evra struinde de hele rechterkant langs om Dimitar Berbatov te bereiken. De inzet van de Bulgaar kwam niet verder dan Cech, maar in de rebound stond ex-PSV'er Park Ji-Sung op de goede plaats: 0-1. Beide clubs zouden al snel een speler geblesseerd af zien haken. Ricardo Carvalho en Van der Sar werden vervangen door respectievelijk Alex en Tomas Kuszczak.

Na rust kwam Chelsea beter in de wedstrijd. Desondanks waren er mogelijkheden voor the Red Devils om het duel op slot te gooien. Kansen voor Rooney en de ingevallen Cristiano Ronaldo geraakten echter niet tussen de palen. Salomon Kalou zou voorkomen dat Chelsea in eigen huis zou verliezen, hetgeen al ruim vier jaar niet is voorgekomen. De Ivoriaan werd bereikt door een vrije trap van Frank Lampard, en kopte de bal voorbij Kuszczak. In de slotfase kwamen beide elftallen nog dicht bij de winnende, maar gescoord werd er niet meer. Nadat Ferdinand en Didier Drogba elkaar hard raakten in blessuretijd vond arbiter Mike Riley het welletjes: 1-1 op Stamford Bridge.

Chelsea FC - Manchester United FC 1-1
18' Park Ji-Sung 0-1
80' Salomon Kalou 1-1

Stadion: Stamford Bridge, Londen
Arbiter: Mike Riley
Gele kaart: John Obi Mikel (Chelsea), Paul Scholes, Rio Ferdinand, Gary Neville, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Patrice Evra, Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Nederland naar wereldgroep Davis Cup

Het Nederlands Davis Cup team speelt volgend jaar in de wereldgroep. De ploeg van captain Jan Siemerink won het duel tegen Zuid-Korea met 3-2.

Thiemo de Bakker won de beslissende wedstrijd met 6-2,6-1 en 6-3 van Jun Woong-sun, die de plaats innam van Im Kyu-tae. Op het gravel in Apeldoorn was de Nederlander superieur. Vanaf de baseline was hij agressief en hij serveerde prima. Bovendien zocht hij op de juiste momenten de aanval.

In de derde set kon Jun nog iets terugdoen. De Bakker begon te nochalant te spelen en de Zuid-Koreaan wist van 0-3 terug te komen naar 2-3. Verder liet De Bakker het echter niet komen en hij pakte daarna overtuigend de winst.

Overzicht Eredivisie speelronde 3

Dit weekend werd in de Eredivisie de eerste Klassieker van het seizoen gespeeld. Het duel tussen Feyenoord en Ajax eindigde uiteindelijk in een gelijkspel. Verder liep de volledige top vier van vorig weekend averij op door punten te verspelen. Ook in de Jupiler League was er na de derde speelronde geen enkele ploeg meer zonder puntverlies.

De uitslagen van de derde speelronde:

ThuisUitUitslagen
FC Utrecht Willem II 1-0
Vitesse Sparta 1-1
Heracles Almelo FC Groningen 1-1
AZ PSV 1-0
Feyenoord Ajax 2-2
De Graafschap ADO Den Haag 2-0
FC Volendam FC Twente 1-2
Roda JC NAC Breda 0-3
SC Heerenveen NEC 2-1

De actuele stand in de Eredivisie kan je hier terugvinden.

Topscorers:

#NaamClubDoelpunten
1Jon Dahl Tomasson Feyenoord 4
=Danijel Pranjic SC Heerenveen 4
2Richard Knopper ADO Den Haag 3
=Eljero Elia FC Twente 3
=Matthew Amoah NAC Breda 3
=Ibrahim Afellay PSV 3

Programma vierde speelronde:

DatumThuisUit
27/09NAC BredaSC Heerenveen
27/09PSVFC Volendam
27/09FC TwenteDe Graafschap
27/09Willem IIAZ
28/09ADO Den HaagFC Utrecht
28/09FC GroningenFeyenoord
28/09SpartaRoda JC
28/09NECHeracles Almelo
28/09AjaxVitesse

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 3

Dit weekend werd de derde speelronde in de eredivisie gespeeld. Onder meer de klassieker Feyenoord – Ajax stond op het programma. Na dit weekeinde mag FC Groningen zich de nieuwe koploper noemen. Ajax en Feyenoord zijn terug te vinden in de middenmoot

Landskampioen PSV leed zijn eerste nederlaag van het seizoen. Het nam het zaterdag op tegen AZ. De Eindhovenaren lieten in het eerste half uur het initiatief aan AZ, maar de ploeg uit Alkmaar slaagde er niet in om serieuze kansen te creëren. In het laatste kwartier van de eerste helft kregen zowel AZ als PSV een aantal kansen, maar gescoord werd er niet. In de tweede helft kreeg AZ al snel een aantal grote kansen, maar onder meer De Zeeuw en Dembélé kregen de bal niet in het net. Uiteindelijk kwam het doelpunt van AZ in de 82e dan toch, Martens scoorde na een mooie pass van El Hamdaoui.

ADO Den Haag ging deze speelronde in als de verrassende koploper. Het slaagde er echter tegen De Graafschap niet deze te verdedigen. De ploeg uit Doetinchem was veel te sterk. In de eerste helft een aantal grote kansen, maar hieruit werd niet gescoord. De grootste was voor Jason Oost, maar hij presteerde het op 2 meter voor een leeg doel de bal naast te schieten. Vlak voor rust kwam De Graafschap dan toch op de verdiende voorsprong. Uit een strafschop slaagde Oost wel erin om te scoren. In de tweede helft ging ADO op zoek naar de gelijkmaker en kreeg kansen, maar Immers raakte de paal en Milic schoot op de doelman. Na de 2-0 van Van den Ouweland was de wedstrijd beslist.

Sc Heerenveen en NEC, die afgelopen donderdag beide in actie kwamen in de UEFA Cup, namen het vandaag tegen elkaar op. Heerenveen won, wat de eerste nederlaag van NEC sinds februari betekende. Voor rust was Heerenveen de betere ploeg, en het slaagde er ook in om kansen te creëren. De afwerking was echter te slordig, waardoor de ploegen met 0-0 de rust in gingen. Direct na rust kwamen de Friezen na een afstandsschot van Pranjic op een 1-0 voorsprong. Nadat niet veel later Elyounoussi de 2-0 scoorde was de wedstrijd voor Heerenveen binnen. De 2-1 van Van Beukering via een penalty in de blessuretijd kwam te laat.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax eindigde in 2-2. FC Utrecht klopte Wilem II met 1-0. Vitesse en Sparta Rotterdam speelden 1-1 gelijk. FC Groningen mag zich dankzij een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo de nieuwe koploper noemen. NAC Breda klopte Roda JC met 3-0. FC Twente was met 1-2 te sterk voor FC Volendam.

 Alle uitslagen van dit weekend:
Vrijdag 19 september:                              
 FC Utrecht - Willem II (1-0)
                                       
 Zaterdag 20 september:                             
 Vitesse - Sparta Rotterdam (1-1)
 Heracles Almelo - FC Groningen (1-1)
 AZ – PSV (1-0)
                                       
 Zondag 21 september:                               
 Feyenoord  - Ajax (2-2)
 De Graafschap  - ADO Den Haag (2-0)
 sc Heerenveen – NEC (2-1)
 Roda JC - NAC Breda (0-3)
 FC Volendam - FC Twente (1-2)

 

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Uitslagen Eredivisie 21/09/2008

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

SC Heerenveen - NEC 2-1
48' Pranjic 1-0
66' Elyounoussi 2-0
90' v. Beukering 2-1

Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers: 25.000.
Gele kaart: Grinfheim (Heerenveen)

Opstellingen

Heerenveen: Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Väyrynen, Grindheim, Pranjic, Beerens, Sibon (Paulo Henrique/63), Elyounoussi

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Radomski (Worm/72), Davids, Ntibazonkiza, v.Beukering, Schöne (Bouaouzan/46).



Roda JC - NAC 0-3
55' Kwakman 0-1
67' Gorter 0-2 (pen.)
90' Amoah 0-3

Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 13.000.
Gele kaart: De Jong, Meeuwis, Vormer (Roda JC), Gorter (NAC).

Opstellingen

Roda JC: Castro, De Fauw, Saeijs, Kah, Bodor (De Jong/46), Linssen, Janssen (Gommans/75), Meeuwis, Yulu Matondo, Oper, Cissé

NAC: Ten Rouwelaar, Fehér, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga (Gorter/35), Reuser (Gilissen/70), v.d.Leegte (Loran/79), Kwakman, Kolkka, Amoah, Lurling



FC Volendam - FC Twente 1-2
54' Janssen 0-1
63' Elia 0-2
64' v. Zaanen 1-2

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 5.000.
Gele kaart: De Lange (Volendam)

Opstellingen

Volendam: Verhoeven, Maynard, Boots, Schilder, Meijers, De Lange (Platje/81), Hofstede, Valenta, v.Dijk, Tuyp, v.Zaanen

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/72), Douglas, Wielaert, Braafheid, Brama, Perez (Hersi/62), Janssen, Denneboom (Huysegems/62), N'Kufo, Elia

[DTM] Uitslag race Barcelona

Paul di Resta heeft de DTM-race in Barcelona winnend afgesloten. De Brit wist Timo Scheider in een rechtstreeks gevecht te verslaan en deed goede zaken in de stand om het kampioenschap. De van pole-position gestarte Bernd Schneider maakte de top 3 compleet. Christijan Albers finishte als elfde.

Bij de start kwam Bernd Schneider niet helemaal goed weg wat hem de leiding kostte. Di Resta en Scheider wisten te profiteren. In het gevecht dat volgde kon eigenlijk niemand zich mengen. Matthias Ekstrom reed nog wel even op kop, maar feitelijk alleen als gevolg van zijn extreem late eerste pitstop. Scheider wist de leiding te behouden tot na de eerste serie pitstops. Di Resta wist aan hem voorbij te gaan waarna de Brit een kleine voorsprong opbouwde. Di Resta finishte met 4,5 seconden voorsprong op de Duitser.

Met name in het slotstuk van de race waren er enkele kleine incidenten tussen diverse coureurs. Meest opvallende moment was het gevecht tussen Ekstrom en Jamie Green in de laatste ronde. Dit is nog in onderzoek bij de wedstrijdleiding.

Jongen (12) mishandeld tijdens Feyenoord-Ajax

Tijdens de klassieker Feyenoord-Ajax in de Rotterdamse Kuip is vanmiddag een 12-jarige supporter mishandeld. De jongen juichte na een goal in het 'verkeerde' vak en werd geslagen en mishandeld door een volwassene, waarna wat knokpartijtjes ontstonden, meldt de politie.

De volwassene is goed zichtbaar op beeld vastgelegd en wordt door justitie gezocht voor mishandeling. Het is de bedoeling dat de dader zichzelf meldt bij de politie. Als hij dat niet doet dan worden de beelden mogelijk via de media naar buiten gebracht, zegt een politiewoordvoerder. Voor welk team de jongen juichte wil de politie nog niet zeggen.

Voor, tijdens en na de wedstrijd werden ongeveer tien mensen aangehouden voor belediging, bedreiging, baldadig gedrag en discriminatie. Daarnaast werden zo'n dertig bekeuringen uitgedeeld voor wildplassen en openbaar alcoholgebruik. De EHBO heeft dertig mensen behandeld. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis nadat ze onwel waren geworden. De politie spreekt van een relatief rustige Feyenoord-Ajax.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!Sport

'Culinaire aanval door Taliban'

Na het vasten zijn gisteravond meer dan 350 Afghanen, onder wie veel politiemensen en ambtenaren en de vicegouverneur van de provincie Nuristan, ziek geworden van hun feestelijke iftar. Eén man beweerde dat de grote groep opzettelijk vergiftigd is. Hij eiste de culinaire aanval namens de strijdgroep Taliban op. Dit werd door de plaatselijke autoriteiten van het Nuristaanse Asadabad vandaag gemeld.

Van de meer dan 350 eters zijn er ongeveer 160 voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Tweehonderd anderen raakten na het eten onwel. De internationale troepenmacht ISAF, geleid door de NAVO, is te hulp gesneld. Patiënten worden behandeld door onder meer militaire artsen van het bondgenootschap. De claim van de Taliban wordt door de artsen in twijfel getrokken.

Volgens een verklaring van de ISAF gaat het om een 'gewone' voedselvergiftiging. De mogelijke bron is het brood dat bij de maaltijd geserveerd is. Al het eten is bereid in de keuken van de gouverneur. De NAVO en de provinciale autoriteiten hebben nog niet laten weten wat de slachtoffers gegeten hebben.

'Extremisten uit stamgebieden verantwoordelijk'

De bloedige bomaanslag op het Marriott Hotel gisteren in Islamabad zou het werk zijn van extremistische strijders uit het stamgebied langs de Afghaanse grens. Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde dit vandaag in een verklaring.

Het ministerie is van mening dat de Taliban langs de Afghaanse grens die verbonden zijn met het terroristische netwerk al-Qaeda achter het bloedbad zitten. Bij deze aanslag vielen tientallen doden en zeker 270 gewonden.

In Pakistan bestaan langs de grens met Afghanistan moeilijk toegankelijke autonome stamgebieden die zowel politiek als economisch achtergesteld zijn bij de rest van Pakistan. Al zeker honderd jaar is de onherbergzame streek een uitvalsbasis voor extremisten die de overheid hebben belaagd.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de derde speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ARC - Scheveningen 2-2 (2-0)
42. 1-0 Alex Redel 45 (+2). 2-0 Paulus Egberts 46. 2-1 Stefan Huisman 70. 2-2 Rodney van Engel
Rood: Kevin van der Geest (Scheveningen)

ASWH - Barendrecht 1-1 (1-0)
10. 1-0 Youri Petrov 83. 1-1 Mark van Zanten
Bijzonderheid: Duel geruime tijd gestaakt na dubbele beenbreuk Jan Willem Schep (ASWH)

DOTO - Heerjansdam 1-0 (1-0)
19. 1-0 Onno Doeland
Rood: Ivan Divkovic (Heerjansdam, 2 x geel)
Bijzonderheid: Onno Doeland (DOTO) mist strafschop

Excelsior Maassluis - Ter Leede 1-4 (1-0)
18. 1-0 Jeff Stans 49. 1-1 Jamal Ahaddouch 58. 1-2 Sergio Ommel 59. 1-3 Sergio Ommel 67. 1-4 Robin Stolp

FC Lisse - Capelle 1-1 (0-0)
75. 1-0 Rik Vermeulen 83. 1-1 Martijn le Congé

Katwijk - Rijnsburgse Boys 1-3 (0-1)
6. 0-1 Danny van der Vijver 57. 0-2 Rodney Cairo 78. 0-3 Menno van Roosmalen 88. 1-3 Arie Jonker
Rood: Joost Kuhlmann (Rijnsburgse Boys), Cees Bruinink (trainer Katwijk)
Bijzonderheid: Duel enige tijd gestaakt wegens gooien van voorwerpen op het speelveld

Noordwijk - Quick Boys 2-3 (1-0)
31. 1-0 Nixon Dias 52. 2-0 Marcel Vondeling 58. 2-1 Maarten Bak 62. 2-2 Hendrik van Beelen 76. 2-3 Sylvano Comvalius

STAND

1. Rijnsburgse Boys3-9
2. Barendrecht 3-7
3. Quick Boys 3-6
4. Capelle 3-5
5. Ter Leede 3-4 (+1)
6. ARC 3-4 (0, 5 goals voor)
7. Katwijk 3-4 (0, 4 goals voor)
8. DOTO 3-4 (0, 3 goals voor)
9. ASWH 3-4 (-1, 4 goals voor)
=. FC Lisse 3-4 (-1, 4 goals voor)
11. Noordwijk 3-3 (0, 7 goals voor)
12. Scheveningen 3-3 (0, 2 goals voor)
13. Excelsior Maassluis 3-0 (-6, 2 goals voor)
=. Heerjansdam 3-0 (-6, 2 goals voor)

Topscorers:

1. Onno Doeland (DOTO) 3
=. Arie Jonker (Katwijk) 3
=. Joost Leonard (Noordwijk) 3
4. Jamal Ahaddouch (Ter Leede) 2
=. Maarten Bak (Quick Boys) 2
=. Hendrik van Beelen (Quick Boys) 2
=. Rodney Cairo (Rijnsburgse Boys) 2
=. Michael van Dommelen (Barendrecht) 2
=. Stefan Mertens (Noordwijk) 2
=. Sergio Ommel (Ter Leede) 2
=. Youri Petrov (ASWH) 2
=. Alex Redel (ARC) 2
=. Brian Tevreden (FC Lisse) 2
=. Rik Vermeulen (FC Lisse) 2
=. Laurens Visser (Capelle) 2

Hoofdklasse B

Geinoord - Bennekom 1-2 (0-1)
40. 0-1 Wouter Lamers 85. 0-2 Michel van der Sommen 90. 1-2 Mark Daalderop

GVVV - Kozakken Boys 3-2 (1-2)
10. 0-1 Elroy Boonstoppel 24. 0-2 Andro Franca 44. 1-2 Antonio Aguilar Aguilera (strafschop) 82. 2-2 Thijs Binnerts (eigen doelpunt) 90. 3-2 Dennis van Meegdenburg
Rood: Menno den Braber (Kozakken Boys, 2 x geel)

Hoek - Spakenburg 1-2 (1-1)
21. 1-0 Stijn Mahieu 34. 1-1 Thijs Houwing 68. 1-2 Salim Amerzgiou

SDC Putten - AFC Ajax 1-1 (0-1)
3. 0-1 Shiver Abdulrahman 66. 1-1 Albert van Nijhuis

Volendam - Sparta Nijkerk 7-2 (4-0)
10. 1-0 Ben Zwarthoed 20. 2-0 Johan Bond 35. 3-0 Ben Zwarthoed 40. 4-0 Jan Smit 70. 5-0 Nick Tol 81. 5-1 Raoul Henar 83. 6-1 Jan Smit 87. 7-1 Jaap Molenaar 88. 7-2 Kees Tol II (eigen doelpunt)

IJsselmeervogels - Jodan Boys 4-2 (2-0)
8. 1-0 André Kemper 33. 2-0 Kwong-Wah Steinraht 46. 3-0 André Kemper 47. 3-1 Mitchel Heerkens 64. 4-1 Kwong-Wah Steinraht 82. 4-2 Pierre Tosch (eigen doelpunt)

Zwaluwen '30 / Henver - DOVO 3-0 (2-0)
6. 1-0 Ricardo Appelman 28. 2-0 Harry Zwarthoed 90 (+1). 3-0 Niels Joren

STAND

1. IJsselmeervogels 3-9
2. Spakenburg 3-7
3. Volendam 3-5
4. Zwaluwen '30 / Henver 3-4 (+2)
5. SDC Putten 3-4 (0, 3 goals voor)
6. Hoek 3-4 (0, 2 goals voor)
7. Jodan Boys 3-4 (-1, 6 goals voor)
8. Bennekom 3-4 (-1, 2 goals voor)
9. DOVO 3-4 (-2)
10. Kozakken Boys 3-3 (-1, 4 goals voor)
11. Geinoord 3-3 (-1, 3 goals voor)
=. GVVV 3-3 (-1, 3 goals voor)
13. AFC Ajax 3-2
14. Sparta Nijkerk 3-1

Topscorers:

1. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 5
2. Raoul Henar (Sparta Nijkerk) 3
=. Thijs Houwing (Spakenburg) 3
=. André Kemper (IJsselmeervogels) 3
5. Kees Graafland (Jodan Boys) 2
=. Niels Joren (Zwaluwen '30 / Henver) 2
=. Stijn Mahieu (Hoek) 2
=. Albert van Nijhuis (SDC Putten) 2
=. Jan Smit (Volendam) 2
=. Nick Tol (Volendam) 2
=. Daan van der Valk (Geinoord) 2
=. Ben Zwarthoed (Volendam) 2
=. Harry Zwarthoed (Zwaluwen '30 / Henver) 2

Hoofdklasse C

Berkum - Harkemase Boys 0-1 (0-0)
66. 0-1 Jelmer Slager

HHC Hardenberg - Go-Ahead Kampen 0-5 (0-2)
40. 0-1 Piet de Jong 43. 0-2 Madih Doufikar 52. 0-3 Piet de Jong 65. 0-4 Madih Doufikar 75. 0-5 Jurrian Zandbergen

Nunspeet - Flevo Boys 5-2 (2-1)
4. 0-1 Hugo van Waardhuizen 34. 1-1 Marco Drost 44. 2-1 Erwin Schouten 48. 3-1 Arie Smit 83. 4-1 Erwin Schouten 89. 4-2 Arjen Postma (strafschop) 90 (+1). 5-2 Erwin Schouten (strafschop)

Oranje Nassau - Excelsior '31 1-5 (0-2)
29. 0-1 Niki Leferink 33. 0-2 Niki Leferink 72. 0-3 Jolf Stel 77. 0-4 Jolf Stel 80. 0-5 Jolf Stel 89. 1-5 Jorrit Sennema

SC Genemuiden - PKC '83 1-1 (1-0)
37. 1-0 Herman van Dijk 60. 1-1 Hüseyin Kurt
Rood: Tijmen Brouwer (SC Genemuiden, 2 x geel), Dirk Jan van der Meulen (SC Genemuiden, 2 x geel)

Staphorst - Be Quick '28 0-4 (0-2)
16. 0-1 Yassine Manar 34. 0-2 Yassine Manar 65. 0-3 Nick Kok 76. 0-4 Eric Jan Lijzen

WHC - ONS Sneek 0-0 (0-0)

STAND

1. Go-Ahead Kampen 3-9
2. Be Quick '28 3-6 (+5)
3. Excelsior '31 3-6 (+4)
4. Nunspeet 3-6 (+3)
5. Harkemase Boys 3-6 (+1)
6. Staphorst 3-6 (-1)
7. HHC Hardenberg 3-6 (-3)
8. PKC '83 3-4 (+1)
9. WHC 3-4 (-1)
10. Berkum 3-3
11. ONS Sneek 3-2
12. SC Genemuiden 3-1 (-3)
13. Flevo Boys 3-1 (-6)
14. Oranje Nassau 3-0

Topscorers:

1. Erwin Schouten (Nunspeet) 4
=. Jurrian Zandbergen (Go-Ahead Kampen) 4
3. Madih Doufikar (Go-Ahead Kampen) 3
=. Nick Kok (Be Quick '28) 3
=. Niki Leferink (Excelsior '31) 3
=. Chris van der Meulen (Berkum) 3
=. Paul Smid (Staphorst) 3
=. Jolf Stel (Excelsior '31) 3

Joling: flop programma ligt aan Wendy

De flop van Million Dollar Wedding ligt geheel aan Wendy van Dijk zelf. Dat is althans de mening van Gerard Joling, die zelf flink scoort met Popstars op SBS6. "Haar overstap naar RTL4 om nog meer geld te verdienen en nog grotere successen te behalen, is bij het Nederlandse publiek niet sympathiek overgekomen", aldus Joling.

In Million Dollar Wedding, een combinatie van Idols, LoveLetters en De Honeymoonquiz, wist ook met de liveshow gisteren iets meer dan 500.000 kijkers te scoren. Vorige week beloofde Wendy nog dat het erg leuk ging worden, maar de hit kwam alsnog niet. Zelfs producent Reinout Oerlemans die uit Amerika terugkwam kan het programma niet redden. Vorige week werd ook zijn 'Hollandse Krijgers' op Veronica al gecanceld.

Joling nog even over de relatie tussen Wendy en haar RTL-programmabaas: "Je kunt verliefd worden op een getrouwde man met twee kinderen. Maar blijf dat dan niet ontkennen als je keer op keer zoenend wordt gefotografeerd. Dat gaat tegen je werken." Wendy liet weten dat de uitspraken meer over Joling dan over haarzelf en het programma zeggen.

Lees ook de column over Wendy van Dijk.

Pas vrijgelaten dief weer opgepakt voor diefstal

Een dief die vrijdag op heterdaad werd betrapt op het Brusselse Zuidstation en gisteren weer vrijgelaten werd, is wederom opgepakt door de politie. De man werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten, waarna hij enkele uren later een handtas uit een kinderwagen stal.

De jonge Algerijn is bij de nieuwe onderzoeksrechter voorgeleid. Hij beweerde eerder dat hij minderjarig was, maar nader onderzoek heeft inmiddels bewezen dat dat niet het geval is. De jongeman is daarnaast geen onbekende van de politie. Hij heeft al meerdere diefstallen op zijn kerfstok.

Patch 1 voor Spore ziet het levenslicht

In het kader van ze zijn niet gespored komt Electronic Arts nu met een patch voor Spore, er zijn nieuwe dingen toegevoegd zoals bijvoorbeeld cheats en daarnaast zijn er ook de nodige verbeteringen aangebracht, met als voorbeeld dat er minder vaak aanvallen zijn in de ruimtefase.

De patch voor de Mac versie van de game zal later uitkomen, alleen is op dit moment nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

Let op: Voor de installatie van de patch kun je gebruik maken van de EA download manager. Mocht je deze niet hebben, dan kun je hem hier downloaden

quote
# Toevoegingen Nieuwe cheat: "evovoordeel". Gebruik deze cheat als je bij een nieuw wezenspel een willekeurig wezen uit de Sporepedia wil kiezen. Begin een nieuw spel met één of meer wezens die al verder geëvolueerd zijn!
# Bekijk informatie over onderdelen als je in de bouwmodus bent. Rol over een willekeurig onderdeel en hou de i-toets ingedrukt.
# Nieuwe cheat: "blokkenmodus". Hiermee geef je wezens een blokkerig uiterlijk.
# Meer stijlfilters. Open het cheatvenster en vul in: "stylefilter -microscope" of "stylefilter -norainbows" of "stylefilter -nextgen" om de nieuwe stijlen te zien.
# 70 nieuwe planeetscripts met een lage terravormingsscore, voornamelijk van het type "hete en hoge atmosfeer"

Beelden/Vormgeving
# Animaties verbeterd
# Effecten met mist, gloed en belichting van planeten verbeterd
# Animatieproblemen opgelost die te maken hadden met gereedschap vasthouden, op handen lopen en de wat aparter vormgegeven wezens

Afstemming
# Wezenfase: Het tempo aan het eind van het spel is verbeterd en in de normale en moeilijke modus is de uitdaging groter geworden
# Stamfase: Uitdaging is groter geworden in de normale en moeilijke modus
# Beschavingsfase: Uitdaging is groter geworden in de normale en moeilijke modus
# Ruimtefase: In de makkelijke en normale modus vragen rijken nu redelijke bedragen in ruil voor vrede en is de strafmaat aangepast als de speler niet betaalt
# Ruimtefase: In de makkelijke en normale modus is de kans op rampen een stuk kleiner en er zit nu meer tijd tussen aanvallen van een vijandig rijk als de speler in oorlog is

Overig
# Wezenfase: Troepleden gedragen zich nu beter in gevaarlijke situaties en tijdens gevechten
# Ruimtefase: Het is nu eenvoudiger om je thuiswereld en kolonies in de galactische weergave te vinden
# Stamfase: Stamleden kunnen nu indien nodig op steile heuvels vooruit komen, maar ze gaan dan wel een stuk langzamer
# Enkele aanvallen op grotere dieren werkten niet, en dat is nu opgelost, evenals het probleem met de grotere dieren die niet op de juiste manier stierven
# De verzamelmissie werd niet correct afgerond, terwijl wel alle onderdelen waren verzameld. Dat probleem is opgelost
# De prestaties voor "Bliksemsnel" en "Déjà Vu" werden niet goed toegekend. Dat probleem is opgelost
# Zwevende onderdelen werden niet van het budget afgetrokken als ze in de schepper werden geladen. Dat probleem is opgelost
# Rotatieringen pasten zich niet aan als een onderdeel groter of kleiner was gemaakt. Dat probleem is opgelost en hun uiterlijk is ook verbeterd
# De terravormingsscore van een planeet kon verschillen wanneer een zonnestelsel opnieuw werd bezocht. Dat probleem is opgelost
# De fout met de toetsenbordbesturing voor inzoomen en de instelling van de camerahoek in de kolonieplanner is nu opgelost
# Wanneer een episch wezen een stad aanviel, kon zich een crash voordoen. Dat probleem is opgelost
# Het beeld kon bevriezen bij het gebruik van de wezenslinger of als een planeet vanaf de zon werd vastgelegd. Dat probleem is opgelost
# Niet alle stamleden gehoorzaamden als er opdracht werd gegeven dat een grote groep moest gaan plunderen. Dat probleem is opgelost
# Het hoofdmenu ging op zwart als er een wezen uit een van de andere opgeslagen spellen werd verbannen. Dat probleem is opgelost


Bettini, Rebellin naar Teltek H2O

Paolo Bettini en Davide Rebellin rijden komend seizoen voor de nieuwe ploeg Teltek H2O.

De Italiaanse sportkrant Gazzetta Dello Sport meldt dat de ploeg van de Canadese hoofdsponsor volgende week, tijdens het WK in Vareze, officieel voorgesteld worden.

Voor tweevoudig wereldkampioen Bettini is er komend jaar geen plaats meer bij Quick-Step, terwijl de ploeg van Rebellin, Gerolsteiner, na dit seizoen ophoudt te bestaan.

Blogger: 'Oprah Winfrey is vermoord'

Om iedereen de stuipen op het lijf te jagen had een blogger van de website digg.com gisteren een 'leuke grap' bedacht. Nadat hij valse screenshots van de BBC-nieuwssite, een aangepaste entry op de website Wikipedia en een nepbericht van persagentschap AP had gemaakt, probeerde hij de wereld wijs te maken dat Oprah Winfrey vermoord zou zijn.

Oprah zou zaterdagochtend om 08.41 uur door een familielid in haar eigen huis zijn gevonden. De talkshowkoningin zou op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht, aangezien ze een schotwond in haar buik zou hebben. Daarnaast zou zij een bloeduitstorting rond haar oog hebben en zou ze met een mes bewerkt zijn.

Oprah Winfrey heeft zelf nog geen reactie gegeven op het bericht rond haar 'dood'. Het bericht zou zeer hard zijn aangekomen bij haar fans.

Met dank aan verschillende users voor de submit.

Moslims VS bang na nationale haatfilm

Een non-profitorganisatie genaamd het Clarion Fund heeft vorige week zondag een dvd met daarop een hatelijke film laten verspreiden. Ze deden dit door het schijfje als gratis bijlage bij alle kranten in de VS te versturen.

De film, getiteld Obsession, behandelt de gevaarlijke heilige oorlog, ofwel Jihad, die de wereld momenteel mondiaal teistert. De ongeveer een uur durende propaganda schildert moslims wereldwijd af als potentieel radicale terroristen die niets anders in gedachten hebben dan het vernietigen van de westerse samenleving.

Miljoenen Amerikanen hebben de film vorige week gratis in de krant gekregen, en velen hebben waarschijnlijk de film daadwerkelijk bekeken. Moslims in het hele land reageren verontwaardigd, en zijn bang dat Amerikanen tegen ze zullen keren. Gisteren berichtte FOK! al over het starre beleid van een vleesverwerkingsfabriek, die weigerde pauzetijden te veranderen zodat moslims konden bidden.

In Toledo, Ohio kwamen donderdag ongeveer honderd moslims bijeen om een officiële reactie te geven op de haatzaaiende film. Ze reageren vandaag middels een paginagrote advertentie in de Toledo Blade, één van de kranten die de film verspreid heeft. Zaheer Hasan, van de United Muslim Association of Toledo, reageert:

"Het belicht de goede kanten van de islam totaal niet. Als ze een eerlijk beeld hadden willen scheppen, hadden ze een balans gemaakt tussen goed en slecht." Het haatzaaiende Clarion Fund noemt zichzelf een non-profitorganisatie, maar informatie is op de website schaars en telefoontjes worden niet opgenomen. 

De moslims in Toledo zeggen bang te zijn voor de racistische effecten van de film, zeker onder de lager opgeleide christelijke medeburgers. Ze noemden de docu "haat zaaien voor politieke redenen". "De timing van deze verspreiding is perfect: anderhalve maand voor de presidentiële verkiezingen, terwijl de film zelf al twee jaar circuleert," zegt activist Amjad Dumani. 

"We hebben al tientallen studenten gezien die naar de raad van bestuur stapten, en vroegen of het nog wel veilig was om de school te bezoeken," zegt schoolhoofd Aalaa Eldieb, van de Islamitische Academie van Toledo, die de dvd eveneens verwerpelijk eenzijdig en racistisch noemt. "De dvd moest geheel bekeken worden voor aan het einde kort werd verteld dat het eigenlijk gewoon een reclame van Clarion Fund was. De inhoud betrof vooral de relatie tussen 'gewone' islam en radicale jihadisten, en liet vooral veel de naam Al-Qaida vallen."

FOK! berichtte eergisteren al dat slechts een marginaal deel van de moslims wereldwijd het internationale terreurnetwerk ondersteunt. De moslims van Toledo scharen zich achter deze geweldloze visie, en zij hopen door de media-aandacht in ieder geval hun eigen veiligheid te waarborgen. 

Duikers vinden medailles veteraan

Op de bodem van de Londense rivier de Theems hebben duikers gisteren de medailles van een Britse oorlogsveteraan geborgen. Charles Brown (93) verloor zijn medailles een week eerder tijdens een boottochtje over de rivier, aldus een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Toen de duikers aan de zoekactie begonnen konden ze niet met zekerheid zeggen hoe groot de kans was dat zij de medailles terug zouden vinden, maar binnen een mum van tijd waren deze boven water. Toen de medailles aan land waren is meteen een telefoontje gepleegd naar het verpleeghuis waar Brown woont. Zo snel als hij kon nam de veteraan een taxi naar de rivier om zijn medailles terug in ontvangst te nemen en de duikers te bedanken.

"Ik ben geen bekendheid, popster of cricketspeler. Deze medailles, dat is waar ik trots op ben," aldus een geëmotioneerde Brown bij het in ontvangst nemen van de penningen.

Zuid-Korea weer naast Nederland in DC

De Davis Cup-ontmoeting tussen Oranje en Zuid-Korea, met als inzet een plaats in de wereldgroep, zal in de vijfde wedstrijd beslist worden. Lee Hyung-taik won met 1-6,6-1,7-6 (5),6-2 van Jesse Huta Galung, waardoor het 2-2 staat.

Huta Galung kende een sterk begin van de partij, maar in de tweede set viel hij terug. Na een zeer moeilijke eerste opslagbeurt, die hij overigens wel won, wist hij zich in de derde set terug te vechten.

Lee pakte de derde set in de tiebreak en daardoor brak er iets bij de Nederlander en was de strijd gestreden.

Tientallen grafzerken vernield in Almelo

Tientallen grafzerken op een begraafplaats in Almelo zijn vannacht vernield. Dat meldt de politie. Een man die rond 02.15 uur langs de begraafplaats aan de Willem De Clercqstraat fietste hoorde de vandalen bezig.

De voorbijganger kon pas thuis de politie bellen, omdat hij geen mobieltje bij zich had. Agenten troffen 67 omvergetrokken grafstenen aan. De politie is een onderzoek gestart naar de vernielingen.

Brandende balen teisteren provinciale weg

Tientallen grasbalen in de berm van de N385 in Groningen hebben gisteren vlam gevat. De brandweer van Veendam en Hoogezand heeft vandaag nog de handen vol aan het bluswerk. Het vuur laait telkens weer op, omdat er broei in de balen zit. Dat meldt de hulpverleningsdienst van de provincie. De oorzaak van de brand is onbekend.

De balen liggen aan de kant van de Kielsterachterweg en de Wildervanksterweg en bestaan uit bij elkaar geharkt gras. Weggebruikers kunnen volgens de brandweer last hebben van de forse rookontwikkeling. De provincie wil de balen zo snel mogelijk verwijderen.

Vandalen stuiteren auto de weg op

Vandalen hebben afgelopen nacht in Heerlen elf auto's onder handen genomen. Een klein autootje werd al stuiterend midden op de weg gezet door de raddraaiers. Aan de andere auto's was onder meer te zien dat er overheen is gelopen, meldt de Limburgse politie vandaag.

De politie kwam de vernielingen op het spoor toen er een melding binnenkwam over de auto die dwars over de Esdoornstraat stond. Verderop in de straat en in de Meidoornstraat stonden andere auto's met beschadigde daken. De eigenaren van de voertuigen zijn geïnformeerd.

PVV eist uitleg over dagje vrij voor Suikerfeest

De PVV wil niet dat moslimleerlingen een dag vrij mogen nemen om het Suikerfeest te vieren. De partij wil minister Ronald Plasterk erover aan de tand voelen. "Nederlandse ouders die hun kinderen een dag te laat afleveren na de wintersport worden bestraft, maar scholen mogen blijkbaar wel zelf vrij geven om moslims te behagen", stelt PVV-Kamerild Martin Bosma vandaag.

Bosma wil dinsdag tijdens het vragenuurtje van de minister van Onderwijs weten hoe een dagje vrij voor het Suikerfeest zich verhoudt tot de leerplichtwet. "Dit kan echt niet. Nederland is geen moslimland en zal dat nooit worden ook."

De PVV'er vernam vandaag via de media dat veel scholen zich aanpassen aan de behoefte van moslimleerlingen. Volgens de leerplichtwet mag dat. De vrije dag wordt gecompenseerd door het schooljaar bijvoorbeeld een dag eerder te laten beginnen.

Voetbal: Uitslag Feyenoord - Ajax

De eerste Klassieker van dit seizoen, tussen Feyenoord en Ajax, is in een gelijkspel geëindigd. In de Rotterdamse Kuip werd het 2-2.

Kort na het eerste fluitsignaal kreeg Biseswar al een gele kaart na een schwalbe. De eerste kans van de wedstrijd was voor Feyenoord, maar de bal zeilde over het doel van Ajax. Na elf minuten spelen was het duel voor Sulejmani al voorbij. De Ajacied verstapte zich en moest het duel afbreken. Na een kwartier spelen was Huntelaar dichtbij een treffer, maar Timmer wist zijn doel schoon te houden. In de 22e minuut probeerde Sarpong het eens van afstand. De speler had het vizier echter niet op scherp staan.

Aan de andere kant liet Wijnaldum een mooie solo zien. De bal kwam bij Makaay terecht, die werd vastgehouden. Stekelenburg wist de bal uiteindelijk te pakken. In de 33e minuut zette Emanuelson een aanval op. De bal kwam bij Huntelaar terecht, die Timmer niet wist te verschalken. Enkele minuten daarna kwam Ajax op voorsprong door een treffer van Sarpong. De jonge speler kon de bal binnenwerken na een voorzet van Suárez. Kort voor rust kreeg Timmer de gele kaart, nadat hij Leonardo buiten het strafschopgebied omver liep. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een vrije trap. Hofland ging achter de bal staan, maar deze ging naast.

Kort na aanvang van de tweede helft kreeg Makaay een grote kans op de gelijkmaker. De international van het Nederlands elftal schoot de bal echter over het doel. Direct daarna was het Biseswar die een kans creëerde, maar hij trof geen doel. In de rebound schoot Tomasson wel raak. Na bijna een uur spelen kreeg wederom Tomasson een geweldige kans. De Deen stond slechts een meter van het doel, maar wist de bal niet goed te raken.

De druk van Feyenoord bleef aanhouden, waardoor diverse spelers van Ajax fouten begonnen te maken. Toch was het de Amsterdamse club die scoorde. Huntelaar zette zijn ploeg in de 69e minuut opnieuw op voorsprong, na voorbereidend werk van Suárez. In de tegenstoot kwam Biseswar dicht in de buurt van het doel van de bezoekers, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Toch bleven de Rotterdammers ook na de treffer van Ajax de betere ploeg.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg Feyenoord een strafschop, nadat Mols door Emanuelson werd vastgehouden. Tomasson maakte vanaf elf meter geen fout, waardoor het opnieuw gelijk was. In de extra tijd was Feyenoord nog wel een aantal keer gevaarlijk, maar dit leverde geen treffers meer op.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!Sport

Kitwara wint Dam tot Damloop


De 24e editie van de Dam tot Damloop is gewonnen door Sammy Kitwara. De 21-jarige Keniaanse atleet liep de tien Engelse mijl tussen Amsterdam en Zaandam in 45 minuten en 17 seconden. Kitwara liep in de slotfase weg bij de Ethiopiër Ayele Abshiro. De derde plaats was voor de Keniaan Bernard Kipyogo.

Martin Lauret was de beste Nederlander op de tiende plaats. De inwoner van Woudenberg noteerde 47.12.

De Keniaanse Peninah Arusei arriveerde als eerste vrouw in Zaandam in 51.22. De Ethiopische Mestewat Tufa eindigde als tweede. Olympisch kampioene op de marathon Constantina Dita finishte als vierde.

[SF] Uitslag race 1 Duitsland

Robert Doornbos heeft de eerste Superleague Formula-race op de Nürburgring gewonnen. De Rotterdammer vertrok van pole-position. De AC-milan coureur wist Anderlecht-rijder Craig Dolby voor te blijven. De laatste podiumplaats ging naar Alessandro Pier Guidi in zijn Galatasaray-bolide. PSV-coureur Yelmer Buurman kwam tot plaats tien.

Doornbos behield bij de start de leiding. Corinthians- en oud-F1-coureur Antonia Pizzonia pakte bij de start een plaatsje en schoof door naar plek twee. De Braziliaan zette direct de druk erop bij de Nederlander. In de eerst ronde bleken ook de technische problemen van de raceklasse nog niet achter de rug: Atletico de Madrid-coureur Andy Soucek kon niet van start gaan, en Enrico Toccacelo van AS Roma viel in de eerste ronde stil.

Doornbos kon langzaam een gaatje creëren. Pizzonia had bij de pitstop problemen bij het monteren van de linkerachterband, waardoor de AC Milan-coureur een relatief makkelijk zege kon behalen. Yelmer Buurman liet tijdens zijn stop de motor afslaan.

Pizzonia eindigde uiteindelijk op de zevende plaats, voor Tristan Gommendy en Max Wissel. Yelmer Buurman en Andreas Zuber, die bij de start veel plaatsen verloor, kwamen als laatsten over de streep.

PosCoureurTeam Tijd
1 R. Doornbos AC Milan 46:13.313
2 C. Dolby Anderlecht + 6.631
3 A. Guidi Galatasaray + 19.978
4 J. Walker Rangers FC + 23.002
5 D. Rigon Beijing Guoan FC + 29.603
6 B. Garcia Sevilla FC + 30.140
7 A. Pizzonia Corinthians + 34.028
8 T. Gommendy FC Porto + 42.546
9 M. Wissel FC Basel + 43.436
10 Y. Buurman PSV Eindhoven + 53.033
11 A. Zuber Al-Ain FC + 53.541
-K. Andersen Olympiacos + 6 ronde(n)
-D. Tappy Tottenham Hotspur + 8 ronde(n)
-A. Valles Liverpool FC + 19 ronde(n)
-N. Philippe Borussia Dortmund + 23 ronde(n)
-T. Rocha Flamengo + 26 ronde(n)
-E. Toccacelo AS Roma + 26 ronde(n)
-A. Soucek Athletico Madrid+ 26 ronde(n)

Uitslag Feyenoord - Ajax

De eerste Klassieker van dit seizoen, tussen Feyenoord en Ajax, is in een gelijkspel geëindigd. In de Rotterdamse Kuip werd het 2-2.

Kort na het eerste fluitsignaal kreeg Biseswar al een gele kaart na een schwalbe. De eerste kans van de wedstrijd was voor Feyenoord, maar de bal zeilde over het doel van Ajax. Na elf minuten spelen was het duel voor Sulejmani al voorbij. De Ajacied verstapte zich en moest het duel afbreken. Na een kwartier spelen was Huntelaar dichtbij een treffer, maar Timmer wist zijn doel schoon te houden. In de 22e minuut probeerde Sarpong het eens van afstand. De speler had het vizier echter niet op scherp staan.

Aan de andere kant liet Wijnaldum een mooie solo zien. De bal kwam bij Makaay terecht, die werd vastgehouden. Stekelenburg wist de bal uiteindelijk te pakken. In de 33e minuut zette Emanuelson een aanval op. De bal kwam bij Huntelaar terecht, die Timmer niet wist te verschalken. Enkele minuten daarna kwam Ajax op voorsprong door een treffer van Sarpong. De jonge speler kon de bal binnenwerken na een voorzet van Suárez. Kort voor rust kreeg Timmer de gele kaart, nadat hij Leonardo buiten het strafschopgebied omver liep. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een vrije trap. Hofland ging achter de bal staan, maar deze ging naast.

Kort na aanvang van de tweede helft kreeg Makaay een grote kans op de gelijkmaker. De international van het Nederlands elftal schoot de bal echter over het doel. Direct daarna was het Biseswar die een kans creëerde, maar hij trof geen doel. In de rebound schoot Tomasson wel raak. Na bijna een uur spelen kreeg wederom Tomasson een geweldige kans. De Deen stond slechts een meter van het doel, maar wist de bal niet goed te raken.

De druk van Feyenoord bleef aanhouden, waardoor diverse spelers van Ajax fouten begonnen te maken. Toch was het de Amsterdamse club die scoorde. Huntelaar zette zijn ploeg in de 69e minuut opnieuw op voorsprong, na voorbereidend werk van Suárez. In de tegenstoot kwam Biseswar dicht in de buurt van het doel van de bezoekers, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Toch bleven de Rotterdammers ook na de treffer van Ajax de betere ploeg.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg Feyenoord een strafschop, nadat Mols door Emanuelson werd vastgehouden. Tomasson maakte vanaf elf meter geen fout, waardoor het opnieuw gelijk was. In de extra tijd was Feyenoord nog wel een aantal keer gevaarlijk, maar dit leverde geen treffers meer op.



Karakteristieken

Feyenoord - Ajax 2-2
40’ Sarpong 0-1
49’ Tomasson 1-1
69’ Huntelaar 1-2
84’ Tomasson 2-2 (pen)

Toeschouwers: 43.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Biseswar, de Cler, Timmer, Hofland, Bruins (Feyenoord), van der Wiel, Suárez, Sarpong, Emanuelson (Ajax)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Lucius, Bahía, Hofland, de Cler, Wijnaldum (Mols/74), Biseswar, Bruins, Fer, Makaay, Tomasson (Schet/89)

Ajax: Stekelenburg, van der Wiel, Oleguer, Vermaelen Emanuelson, Sno (Lindgren/62), Sulejmani (Leonardo/11), Vertonghen, Suárez, Huntelaar, Sarpong (Enoh/75)

Team Fortress 2 in een wat lagere resolutie

Wat doe je als je iets teveel vrije tijd hebt? Dan ga je een demake maken van een bekende game. De tigsource-fora houden vaak wedstrijden voor enthousiaste gamemakers, en ditmaal was het doel een remake te maken van een moderne game, alleen dan zoals het 15 jaar geleden gedaan zou zijn. Zie hier: Team Fortress 2 als 2d sidescroller. Zin om zelf de game online te proberen? De game kan hier gedownload worden.



Uitslag De Graafschap - ADO Den Haag

Behalve de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, begon om 12:30 uur ook de wedstrijd tussen De Graafschap en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

De Graafschap - ADO Den Haag 2-0
44' Oost 1-0 Strafschop
70' v.d. Ouweland 2-0

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Luinge
Gele kaart: De Ridder, Hese, Fränkel (De Graafschap), Resodihardjo. Ammi (ADO)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Hese, Keller, Volmer, Fränkel, Schuurman, Jungschläger, Oost (Robbemond/81), v.d.Ouweland, De Ridder (Meijer/72), Den Ouden

ADO Den Haag: Zwinkels, Ammi, Horváth (Milic/65), Kum, Piqué, Resodihardjo (Meric/46), Knopper, Rankovic, Immers, Caracciolo (Kahya/75), Soltani

PvdA-aanhang geeft Hamer onvoldoende

Slechts één op de vijf PvdA-kiezers vindt dat fractievoorzitter Mariëtte Hamer het goed heeft gedaan tijdens de Algemene Beschouwingen. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel doet het nauwelijks beter onder zijn eigen aanhang: een op de vier CDA-stemmers vindt dat hij zich goed manifesteerde tijdens het tweedaagse debat dat volgde op Prinsjesdag. Dat valt op te maken uit een peiling die Maurice de Hond vandaag heeft gepubliceerd.

Ook de fractievoorzitter van derde regeringspartij ChristenUnie Arie Slob weet met 42 procent minder dan de helft van zijn electoraat achter zich. De fractievoorzitters van de oppositiepartijen hebben het er wel goed van afgebracht volgens het merendeel van hun eigen kiezers. Geert Wilders (PVV) staat aan kop met 88 procent, gevolgd door Femke Halsema (GroenLinks) met 78 procent, Mark Rutte (VVD) met 71 procent en Agnes Kant (SP) met 66 procent.

Alexander Pechtold van D66 oogst de meeste lof onder alle kiezers, 46 procent. De top drie wordt gecompleteerd door Rutte met 34 procent en Halsema met een procentje minder dan haar liberale collega. Ook de wekelijkse zetelpeiling van De Hond pakt gunstig uit voor Pechtold: zijn partij, die momenteel 3 stoelen in de Tweede Kamer bezet, stijgt van 14 naar 15 zetels.

De PvdA recht de rug een beetje en zou nu 17 zetels halen. Twee weken geleden werden de sociaaldemocraten nog op een historisch dieptepunt van 15 zetels gepeild. De VVD zou met 20 zetels de tweede partij van het land zijn als er vandaag gestemd zou kunnen worden. Trots op Nederland (TON) verkeert in een vrije val in de peiling van De Hond. Vandaag staat de beweging van oud-minister Rita Verdonk op 11 zetels, waar TON sinds de oprichting tot twee weken geleden 18 zetels werd toegedicht.

De PVV van Wilders stijgt bij De Hond van 14 naar 15 zetels. Het CDA levert een zetel in: van 34 naar 33 (nu 41 in de Kamer). De ChristenUnie wordt gepeild op 5 zetels en GroenLinks op 11. De SP daalt van 20 naar 19 (25 zetels in de Kamer). De SGP en PvdD schommelen rond de 2.

Duitse Kerk zoekt standpunt moskeebouw

De Duitse rooms-katholieke bisschoppen willen deze week een einde maken aan hun verdeeldheid over de bouw van moskeeën. Sommige bisschoppen menen dat de gebedsruimtes soms te veel de macht van de islam symboliseren.

De 67 bisschoppen beginnen morgen aan hun najaarsvergadering in Fulda. Vooral de zeer behoudende bisschop van Augsburg, Walter Mixa, heeft zich over de zaak uitgelaten. Hij vindt dat de moslims in Duitsland ten onrechte naar representatieve moskeeën streven. De aanhangers van de islam moeten naar zijn mening "bescheiden, zonder op te scheppen" zijn. Volgens Mixa willen de moslims te vaak aantonen: "Wij zijn er niet alleen, maar wij zijn soms minstens zo sterk en machtig als jullie".

De gemeenteraad van Keulen stemde eind vorige maand in met de bouw van een grote moskee in de wijk Ehrenfeld. De moskee, met minaretten van 50 meter hoog, moet in 2010 klaar zijn. Een demonstratie van nationalisten tegen de bouw van die moskee werd gisteren verboden omdat de kans op onlusten met tegendemonstranten te groot werd geacht. 



 

Automobilist rijdt door na lanceren jongetje

Een automobilist in Den Haag is doorgereden nadat hij zaterdagavond bij een zebrapad een jongetje van 6 had aangereden. Het slachtoffer kwam door de klap ongeveer twintig meter verderop terecht, maar liep wonderwel geen ernstige verwondingen op. Hij had niets gebroken en mocht het ziekenhuis na een controle verlaten, meldt de politie.

De bestuurder stapte in eerste instantie nog wel uit nadat hij het jongetje rond 19.35 uur had geschept op de Anna Bijnslaan. Volgens getuigen was het kind overgestoken nadat het licht op groen was gesprongen. Toen omstanders zeiden dat ze de politie gingen bellen, maakte de automobilist zich uit de voeten. Hij stapte in zijn auto en reed weg richting de Melis Stokelaan.

De politie is op zoek naar de doorgereden automobilist. Of de omstanders zijn kenteken hebben genoteerd is niet bekend.

'Tip' paragnosten zaak-Cassandra mondt uit in mishandeling

Vrienden van de 17-jarige Cassandra van Schayk uit Almere-Buiten, het meisje dat op 14 april 2007 dood werd gevonden in het water van natuurgebied de Noorderplassen, hebben een 25-jarige man mishandeld omdat ze die als mogelijke dader zien van de raadselachtige dood van Cassandra. De zogenoemde vrienden zouden zich gebaseerd hebben op tips van paragnosten die een zwarte auto (Golf) met de sticker 'Masters of Hardcore’  uit gene zijde zouden hebben doorgekregen. De lokale media in Almere berichtten daar onlangs over.

De 25-jarige Wesley is in het bezit van een zwarte Nissan Almera waarop die sticker prijkt. Voor een aantal jongeren schijnbaar genoeg reden om Wesley naar een afgelegen plek te lokken en hem daar flink in elkaar te timmeren. Die mishandeling vond vorige week plaats, zo bericht De Telegraaf vandaag.

Het slachtoffer heeft bij de politie aangifte gedaan van de molestatie. Hij is de afgelopen dagen ook met de dood bedreigd op de jongerenwebsite Almere4you.nl. Om die reden heeft hij zijn profiel daar gewist.  Ook heeft hij de sticker van zijn auto gehaald nadat onverlaten een steen door zijn achterruit hebben gesmeten.

De politie laat weten dat Wesley geen verdachte is in de zaak.  Haar dood is nog wel steeds een raadsel, zoals FOK! eerder dit jaar nog meldde.  Wesley zegt in De Telegraaf geen enkele betrokkenheid  te hebben bij de dood van Cassandra. ''Hoewel enkelen dat hardnekkig blijven geloven. Ik kende haar slechts van een enkel msn-bericht.”

'Ontzeg agressors alle hulp'

Burgers die zich ten opzichte van dienstverleners agressief opstellen, moeten alle hulp ontzegd worden. Dat betekent geen uitkering meer voor bijstandtrekkers die medewerkers van de sociale dienst bedreigen. Maar ook een vervoersverbod voor reizigers die zich misdragen in bus, trein of metro alsmede het ontzeggen van zorg aan patiënten die een (huis)arts of maatschappelijk werker naar het leven staan.

Daarvoor pleit de Tweede Kamer-fractie van de PvdA.  De regeringspartij wil dat deze aanpak, die in sommige steden overigens al kleinschalig van kracht is, de landelijke standaard wordt. Om een en ander mogelijk te maken roept de PvdA haar eigen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) op om de Arbo-wetgeving aan te passen.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt daarover vandaag in De Telegraaf: ''Mensen die willens en wetens gewelddadig zijn krijgen pas weer hulp, een uitkering of dienstverlening als ze zich weten te gedragen. Mensen hebben allerlei rechten, maar het moet ook duidelijk zijn dat je de plicht hebt om je te gedragen.''

Voormalig VVD-staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken voerde vijf jaar geleden al de mogelijkheid in om een uitkering van agressievelingen tijdelijk te blokkeren. PvdA-Kamerlid Kuiken gaat dit echter nog niet ver genoeg. Ze pleit voor een omgekeerde bewijslast als iemand zijn uitkering weer terug wil krijgen. ''Mensen moeten niet na drie maanden weer standaard een uitkering krijgen, maar daarvoor pas weer in aanmerking komen als ze hebben aangetoond dat ze zich weten te gedragen'', aldus de sociaal-democrate.

Máxima en Willem-Alexander naar Verenigde Naties

Een flink aantal wereldleiders zal de komende week aanwezig zijn in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken New York samen met premier Jan Peter Balkenende en drie bewindspersonen.

Balkenende zal donderdag net als vorig jaar de jaarlijkse Algemene Vergadering toespreken en heeft een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. De Nederlandse delegatie begint zondag aan het bezoek.

Willem-Alexander woont onder meer een vergadering over water en sanitatie bij en houdt een toespraak voor de ronde tafelbijeenkomst over onderwijs en gezondheidszorg. Máxima heeft haar eigen programma en neemt deel aan een bijeenkomst over innovatieve financieringsvormen in Afrika.

De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zijn bij diverse vergaderingen op hun terrein. In de marge van de bijeenkomsten spreken Balkenende en de bewindspersonen met diverse collega's. Voor Verhagen staan daarbij veiligheidsbeleid, energiezekerheid en mensenrechten centraal.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zal de viering van het Hudson-jaar voorbereiden. In 2009 is het vierhonderd jaar geleden dat er betrekkingen ontstonden tussen Nederland en het centrum van New York (Manhattan). In 1609 zette de Engelsman Henry Hudson die voor de Verenigde Oostindische Compagnie(VOC) werkte, daar voet aan wal.

Jerry Lewis niet vervolgd voor wapenbezit

Jerry Lewis wordt niet vervolgd voor het reizen met een vuurwapen in zijn handbagage. De advocaten van de 82-jarige Amerikaanse komiek zijn dat overeengekomen met de aanklagers.

Lewis werd in juli op het vliegveld van Las Vegas aangehouden met een ongeladen vuurwapen in zijn tas. Aanvankelijk verklaarde hij dat het om een rekwisiet voor zijn voorstelling ging, maar later zei hij dat het gegraveerde wapen een cadeau was. Hij zou zijn vergeten dat het nog in zijn tas zat. Lewis vormde in de jaren vijftig een succesvolle act met zanger Dean Martin. Ook speelde hij in de film 'The nutty professor' uit 1963 en 'The king of comedy' in 1982.

Sastre haalt hard uit naar Riis

Carlos Sastre zal de Vuelta a España zondagmiddag, mits er geen tegenslagen plaatsvinden, als derde afsluiten. Dat betekent dat de renner wederom op het podium staat. Eerder dit jaar won hij de Tour de France namelijk al.

Toch zijn er op dit moment andere dingen, die de gedachten van Sastre bezighouden. "Ik voel me gepakt door Bjarne Riis. Hij heeft de ploeg schade berokkend en verdeeldheid gecreëerd. Door hem beleef ik geen plezier meer op de fiets," was de ongezouten kritiek van de renner op ploegleider Bjarne Riis.

De Deen is voor Sastre de reden geweest om Team CSC te verlaten. "Opgelet, ik verwijt de rest van het team of mijn ploegmaats niets in deze Vuelta, zij hebben zich constant uit de naad gewerkt voor mij. Alleen vond die ene persoon het nodig iedereen hier te demotiveren en mij persoonlijk te boycotten, net het tegenovergestelde van wat zijn taak inhoudt."

Milde straf voor George Michael wegens drugsbezit

George Michael heeft slechts een officiële waarschuwing van de Britse politie gekregen nadat hij vrijdagavond werd gearresteerd met drugs op zak. Dat meldt BBC News zondag. Dat betekent dat de zanger niet vervolgd wordt voor de overtreding, maar dat het wel wordt bijgeschreven op zijn strafblad.

De 45-jarige Michael werd vrijdag gearresteerd in een openbaar toilet in Londen. Hij zou verschillende soorten drugs bij zich hebben gehad, waaronder crack. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen waarom Michael er met zo'n milde straf van afkomt, maar wil wel kwijt dat er een breed spectrum straffen mogelijk is voor drugsbezit. De maximale straf voor het bezit van harddrugs in Groot-Brittannië is zeven jaar cel.

Het is niet de eerste keer dat Michael door zijn drugsgebruik in aanraking komt met de politie. Vorig jaar kreeg hij een rijverbod omdat hij onder invloed van drugs en medicijnen achter het stuur was gestapt. Het incident volgde op een reeks soortgelijke voorvallen. Ook kreeg hij al een keer een waarschuwing wegens cannabisbezit.

Het is ook niet de eerste keer dat de zanger is gearresteerd in een openbaar toilet. In 1998 werd hij gearresteerd nadat hij een undercover politieagent verleidde in een park in Beverly Hills. Door het incident werd hij gedwongen zijn homoseksualiteit met de wereld te delen.

SP kreeg mail CDA door fout provincie Limburg

Door een fout bij de afdeling automatisering van de provincie Limburg heeft een SP-statenlid maandenlang mail gekregen die bestemd was voor een statenlid van het CDA. Een woordvoerder van de provincie bevestigde zondag berichtgeving hierover in de Limburgse media.

Het CDA is woedend, temeer omdat het deels ook om interne CDA-stukken ging. Het CDA heeft in een brief aan gouverneur Leon Frissen (CDA) maatregelen geëist. Het ging om mails bedoeld voor CDA-Statenlid Harry Huijts. Die kwamen door een fout van de provincie terecht in de mailbox van SP-statenlid Pierre Diederen. De Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Driessen kwam vorige week bij toeval achter het onderscheppen van CDA-mail door de SP, zei hij zondag.

Olmert houdt ermee op

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft vandaag tijdens een kabinetszitting zijn ministers gezegd af te treden. "Ik heb besloten mijn functie van premier van de Israëlische regering neer te leggen," zei Olmert.

Hij zal naar verwachting wel als demissionair premier aanblijven tot een nieuwe regering is gevormd. Zijn partij Kadima heeft de minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni tot nieuw partijleider gekozen. Zij maakt grote kans Olmert ook als premier op te volgen.

Olmert ontkent de beschuldigingen van corruptie die hem al maanden belagen, maar hij ruimt nu toch het veld.

De Israëlische president Shimon Peres gaat morgen naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en keert vlak voor het joodse Nieuwjaar eind deze maand terug. Waarnemers verwachten pas daarna serieuze pogingen om een nieuwe regering te vormen. Lukt dat niet binnen zes weken dan komen er nieuwe verkiezingen.

Premier Ehud Olmert treedt af  (foto: ANP)

Raadselachtige schietpartij Amsterdam

De politie tast in het duister over een schietpartij tussen de inzittenden van twee auto's gisteravond in Amsterdam-West. Daarna verdwenen zij met de noorderzon, meldt de politie. Met een politiehelikopter is tevergeefs naar de betrokkenen gezocht.

De auto's reden rond 19.30 uur achter elkaar in de Kinkerstraat en stopten bij de hoek met de Baarsjesweg. Een van hen stapte uit en schoot richting het andere voertuig.

De politie laat vandaag weten dat het niet bekend is of er iemand door kogels is geraakt. De Baarsjesweg werd afgezet voor sporenonderzoek. De politie hoopt dat getuigen meer kunnen vertellen over de raadselachtige schietpartij.


Raadselachtige schietpartij Amsterdam  (foto: DAG)

Zoekactie in Lek levert tros ballonnen op

De zoektocht naar een mogelijke drenkeling in de Lek bij Nieuw-Lekkerland heeft gisteravond een tros ballonnen opgeleverd. Getuigen meldden die avond dat zij iets dat op een deltavlieger, een luchtballon of een parachutist leek de rivier in zagen storten. Daarop startten hulpdiensten een zoekactie, die vooralsnog niets anders dan ballonnen opleverde.

De politie kan een ongeluk nog niet met zekerheid uitsluiten en daarom wordt zondag opnieuw gezocht naar een persoon die mogelijk in het water ligt. Hierbij wordt een boot van Rijkswaterstaat ingezet, die de Lek in de buurt van bij Nieuw-Lekkerland minutieus afspeurt.

Gisteren kwam rond 20.30 uur een melding binnen van een mogelijke drenkeling. De politie, brandweer, reddingsbrigade, medische diensten en Rijkswaterstaat waren snel ter plaatse, het scheepvaartverkeer werd enkele uren stilgelegd.

Gesink tevreden met zevende plek

Robert Gesink keek gisteren met een goed gevoel terug op de tijdrit in de Vuelta a España. De renner van Rabobank, die een aantal plaatsen verloor, hing na de finish een aantal minuten over zijn stuur gebogen en hijgde van alle inspanningen.

Na drie weken fietsen in de Ronde van Spanje kreeg Gesink het niet meer voor elkaar om flink door te rijden. "Het was loodzwaar, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt. Ik ben volle bak gegaan en dan krijg je wat je verdient. Natuurlijk was ik graag vijfde geworden, maar met deze zevende plek in mijn eerste grote ronde moet ik gewoon tevreden zijn", liet een nuchtere Gesink weten.

Tijdens de voorlaatste etappe van de Vuelta verloor Gesink meer dan anderhalve minuut ten opzichte van winnaar Levi Leipheimer. Hierdoor gingen Alejandro Valverde en Joaquin Rodríguez hem in het algemeen klassement voorbij. De rijder van Rabobank staat nu zevende.

CD: Young Jeezy - The Recession

In Nederland is hij nog nauwelijks bekend, maar in Amerika is hij al jaren een fenomeen: Young Jeezy. In 2005 debuteerde hij met de geweldige plaat Let’s Get It: Thug Motivation 101, die door de New York Times en passant tot pop album van het jaar werd uitgeroepen. Een jaar later volgde het eveneens sterke The Inspiration. Na een matig ontvangen album van zijn groep USDA, is het nu tijd voor Jeezy’s derde soloplaat: The Recession.

Gentenaar blijft achter kritiek staan

Dennis Gentenaar noemde afgelopen week de keuze van Ajax-trainer Marco van Basten om Kenneth Vermeer en hem te laten rouleren als tweede keeper amateuristisch. Gisterochtend poseerde Gentenaar nog wel voor de nieuwe elftalfoto, maar hij ontbrak op het trainingsveld.

"Ik had last van mijn rug en heb binnen wat oefeningen gedaan,” aldus Gentenaar die nog steeds achter zijn kritiek op Van Basten staat. "Ik heb gezegd wat ik wilde en dan moet je niet terugdeinzen als er iemand boos wordt. Wat de consequenties zullen zijn, weet ik niet. Nee, ik heb niet om ontbinding van mijn contract gevraagd. In de winterstop moet ik maar kijken of een vertrek mogelijk is.”

Doden door gas Chinese mijn

In een kolenmijn in China zijn vandaag zeker 31 mijnwerkers om het leven gekomen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat er plotseling met hoge kracht gas de mijn binnenstroomde. Doordat de mijn zo snel volstroomde met gas, hadden veel kompels te weinig tijd om zichzelf in veiligheid te brengen, tientallen anderen konden zichzelf wel op tijd in veiligheid brengen.

De mijn waar het ongeluk plaats vond is gelegen ten zuidwesten van de stad Dengfeng in de Chinese provincie Henan. Ondanks dat China de grootste kolenproducent ter wereld is, zijn de Chinese mijnen de gevaarlijkste ter wereld. Ongeveer 3800 mijnwerkers kwamen vorig jaar door mijnongevallen om het leven. Dit is twintig procent minder dan het jaar daarvoor.

Manorexia en Godwin's Law in columns

Wij mannen worden alweer sinds een paar decennia onderdrukt en voor lul gezet door vrouwen.  Vrouwen die zeuren dat hun kerel vreemd gaat, maar voor het gemak vergeten dat ze dat zelf wekelijks doen, telkens met een andere kerel (die waarschijnlijk iemand's vent is).  Vrouwen zijn de beste leugenaars die er zijn, en het zou een keer tijd worden dat wij mannen ons vermannen (of vervrouwen zo je wilt) en onze lieg-genen een beetje trainen zodat we weer een beetje meedoen met de vrouw op achterbakse, leugenachtige en jankschaal.

Nog weinig bekend over slachtoffers Marriott

Aan het begin van de middag in Pakistan zijn er vandaag nog relatief weinig details bekend over de slachtoffers van de bomaanslag gisteravond op het luxe Marriott Hotel. In de ruïnes van het pand wordt nog steeds naar slachtoffers gezocht.

Het dodental staat volgens een hoge Pakistaanse functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken nu op 52. Eerder stelden zegslieden dat er meer dan zestig doden vielen. Er zijn meer dan 270 gewonden.

Onder de doden zijn twee Saudiërs, een Amerikaan en een Filipino. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken berichtte dat er zeker zeven Duitsers gewond zijn geraakt. Hij kon het bericht dat ook een Duitser is omgekomen niet bevestigen. Een Deense diplomaat is lichtgewond geraakt en een collega van haar wordt vermist.

De ravage na de aanslag op het Marriott Hotel  (foto: ANP)

Scholen sluiten deuren tijdens Suikerfeest

Veel scholen hebben besloten hun deuren te sluiten tijdens het Suikerfeest om hiermee aan de behoeften van hun leerlingen met een islamitische achtergrond te voldoen. Zij doen dit terwijl opiniemakers en politici zich nog aan het beraden zijn of het Suikerfeest een nationale feestdag moet worden.

Tijdens de afsluiting van de vastenmaand ramadan, die dit jaar rond 1 oktober valt, zijn scholen één of twee dagen dicht. De leraren van deze scholen moeten echter wel gewoon werken, zij hebben dan een studiedag. De vrije dag wordt niet zomaar toegevoegd aan de eerder geplande vrije dagen. Zo begint het Calvijn college in Amsterdam het studiejaar twee dagen eerder om de twee vrije dagen rond het Suikerfeest te compenseren. Deze oplossing is volgens de leerplichtwet toegestaan, benadrukt de zegsman van de school.

De meeste islamitische scholen zijn tijdens het Suikerfeest ook dicht. Zij compenseren de vrije dag door bijvoorbeeld op 5 mei of op Tweede Pinksterdag les te geven. Ook zijn er scholen die de herfstvakantie een week naar voren plaatsen, zodat het Suikerfeest volop gevierd kan worden. Verschillende openbare scholen zijn de dagen rondom het Suikerfeest gewoon geopend. Leerlingen die het Suikerfeest willen vieren kunnen die dag wel vrij krijgen, mits ze dat vooraf aanvragen.

Kleinste man ter wereld bezoekt Big Apple

De grootste droom van de kleinste man is uitgekomen. De 20-jarige Chinees He Pingping heeft gisteren een bezoek gebracht aan de bekende 42nd Street in New York.

He bracht een bezoek aan New York voor de uitgave van een nieuwe editie van het Guinness Book of Records. Met zijn lengte van slechts 75 centimeter zal hij in het boek komen te staan als de kortste man ter wereld.

He is in Mongolië geboren met primordiale dwerggroei. In New York werd hij van alle kanten door de New Yorkers aangegaapt. Deze aandacht heeft He echter niet als negatief ervaren; hij staat graag in de belangstelling.

Dubbel gevoel bij Ron Jans

De trainer van FC Groningen, Ron Jans, hield een dubbel gevoel over aan de 1-1 van zijn FC Groningen gisteren uit tegen Heracles Almelo.

“Dat we, na die rode kaart en de achterstand daarna, toch nog een puntje meenemen is een positief gevoel. Maar ik heb niet genoten van het voetbal,” aldus Jans die het uit het veld sturen van zijn Nigeriaanse middenvelder Oluwafemi Ajilore een zware straf vond. “Het was geen vasthouden, hij probeerde hem gewoon af te stoppen. Geel was denk ik voldoende geweest.”

Desalniettemin liet Jans de kritiek op scheidsrechter Dick van Egmond achterwege. “Ik heb me voorgenomen me alleen maar over voetbal druk te maken. Ook coaches maken namelijk wel eens fouten.”

Geen 'klassieke uitspraken' in nieuwe Bondfilm

In november gaat de nieuwe James Bondfilm, Quantum of Solace, in première in ons land. James Bond, gespeeld door acteur Daniel Craig, laat in deze film de twee bekendste uitspraken van geheim agent 007 achterwege.

De uitspraken 'My name is Bond, James Bond' en 'Shaken not stirred' zullen niet uit de mond van Craig klinken in de 22e film over de geheime opdrachten die Bond uitvoert. Regisseur Marc Foster heeft wel geprobeerd om de kenmerkende uitspraken te verwerken in het verhaal, maar dit is hem niet gelukt. De kans bestaat dat de twee zinnen in een volgende film weer gewoon te horen zijn.

Pierce Brosnan als 007: 'Shaken, not stirred'

Maaskant klaagt over trainingsveld

Nadat Cees Lok eerder al bij het bestuur van NAC aanklopte voor een ander trainingsveld is het nu de beurt aan Robert Maaskant. De trainer van de ploeg uit Breda heeft aangegeven een ander trainingsveld te willen hebben.

Het trainingsveld zou te smal en te kort zijn. Een partij waarin positiespel wordt geoefend is erg lastig op dit veld. NAC is aan het kijken of er getraind kan worden op het complex van Koeken, in de bossen tussen Breda en Rijsbergen. De partijen zijn in onderhandeling over de voorwaarden. In het verleden trainde NAC ook al op die locatie. Het enige obstakel is waarschijnlijk dat ook die velden nog niet in optimale staat zijn.

Enoh in wedstrijdselectie Ajax

De 22-jarige Eyong Enoh maakt verrassend genoeg deel uit van de wedstrijdselectie voor de topper zondag tegen Feyenoord. De jonge Ajacied zal de plaats innemen van Siem de Jong die er donderdag in het duel tegen FK Borac nog wel bij was.

"Enoh heeft tijdens zijn stage een uitstekende indruk gemaakt, is sterk en kan direct met de vaste jongens concurreren." Nadat Enohs papieren deze week in orde waren gemaakt besloot Marco van Basten, mede door de afwezigheid van Gabri, direct een beroep te doen op de speler uit Kameroen.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Emanuelson, Sno, Sulejmani, Vertonghen, Suárez, Huntelaar en Sarpong.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Timmer, Lucius, Bahia, Hofland, De Cler, Bruins, Wijnaldum, Fer, Biseswar, Tomasson, Makaay.

Gewonden bij aanslagen Baskenland

In het Noord-Spaanse Ondaroa zijn vandaag zes mensen gewond geraakt nadat vlakbij het politiebureau een autobom explodeerde. Drie van de gewonden waren agenten bij de Baskische politie (Ertzaintza). In Vitoria, in het zuiden van de Baskische regio, ging enige tijd eerder een bom af, waarbij een bankgebouw schade opliep.

De politie houdt leden van de Baskische seprartistische terreurbeweging ETA verantwoordelijk voor de explosies. Deze beweging had enige tijd voor de explosies met een gecodeerde boodschap de Ertzaintza via de telefoon gewaarschuwd voor bomaanslagen.

Senior weer gewenst op werkvloer

Jarenlang was het zo dat de senior maar eerder de werkvloer moest verlaten vanwege de hoge jeugdwerkloosheid. Nu horen we hele andere geluiden.

Vanaf volgend jaar kunnen werkgevers duizenden euro's aan loonkosten besparen. Ze moeten dan wel oudere werklozen in dienst nemen. Hiernaast kunnen ze ook voordelig uit zijn als ze mensen tot hun 65e jaar laten doorwerken. Een heel ander beeld was er vanaf 1975 toen we ouderen maar liever eerder zagen stoppen.

Het komt erop neer dat werkgevers die een vijftigplusser werven die tot dan werkloos is, gedurende een periode van drie jaar op zo'n 6500 euro korting op premies voor de WW en arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen rekenen. Bedrijven die een medewerker vanaf 62 jaar in dienst houdt, mag rekenen op 2750 euro korting op de sociale premies. In 2013 is dit voordeel verdubbeld naar 5500 euro. Ook hoeven werkgevers niet langer het loon van deze mensen door te betalen als zij zich ziek melden.

In Nederland stopt de gemiddelde werknemer op zijn 62e verjaardag met werken. Vanwege de vergrijzing wil het kabinet nu dat deze mensen zoveel mogelijk aan de slag blijven. Ook mogen werknemers vanaf 65 jaar op voordeel rekenen dat kan oplopen tot maximaal 4591 euro per jaar. Hiervoor geldt een doorwerkbonus met de volgende percentages: een 62-jarige ontvangt vijf procent van zijn inkomen, een 63-jarige zeven procent en een 64-jarige tien procent.

Een kleine dertig jaar geleden ontstonden er juist hele andere geluiden met de intreden van de VUT. Het eerste plan hiervoor werd in 1975 gelanceerd door Toon Riemen, bestuurslid van het Nederlands Katholiek Vakverbond. We spreken over de periode waarin jeugdwerkloosheid als gevolg van de economische recessie aan de orde van de dag was. Het plan had als doel om de jeugd aan de bak te krijgen: voor elke oudere die eerder stopte met werken, zou een jonge werkloze moeten worden aangenomen.

Wandelen en fietsen op autovrije dag

In veel steden kunnen fietsers en wandelaars vandaag hun hart ophalen. Milieudefensie viert dan de tiende verjaardag van de zogenoemde autovrije dag. De straten in het centrum van 22 dorpen en steden zijn autovrij.

Onder meer in Amsterdam, Maastricht en Goes zijn de straten een dag van de wandelaars en fietsers. Sommige steden organiseren op de autovrije dag allerlei straatactiviteiten. Amsterdam spant de kroon met ruim honderd activiteiten. Zo is daar de Dam tot Dam loop, een Formula Zero Race (racen zonder CO2-uitstoot) en de recordpoging de langste hinkelbaan te vormen.

De autovrije dag is een initiatief van Milieudefensie.


Wandelen en fietsen op autovrije dag  (foto: ANP)

Doden bij brand nachtclub China

In de Chinese stad Shenzhen, in het zuiden van China, zijn tientallen doden gevallen nadat er brand was uitgebroken in een nachtclub. Het staatspersbureau Xinhua meldde vandaag dat er zeker 43 mensen om het leven zijn gekomen en 51 mensen gewond zijn geraakt door de vuurzee.

Rond elf uur 's avonds brak de brand in de druk bezochte nachtclub uit. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het vuurwerk dat afgestoken werd op het podium. De brandweer wist enige tijd later de vlammen te doven. Tijdens de brand waren er bijna duizend mensen aanwezig in de club.

In China komen ernstige branden vaker voor doordat veiligheidsregels in veel gevallen niet serieus genomen worden. Bij een brand in een discotheek in Luoyang zijn in 2000 ruim driehonderd mensen om het leven gekomen en in oktober vorig jaar zijn 37 mensen bij een brand in een schoenenfabriek in Fujian omgekomen.

Kerken hijsen vredesvlag

In zeker honderd kerkelijke gemeenten en parochies wordt vandaag de vredesvlag gehesen. De Internationale Dag voor de Vrede valt samen met de jaarlijkse Vredeszondag. Ook bij tientallen stadhuizen wordt de zevenkleurige vlag uitgestoken.

De landelijke organisatie Kerk en Vrede meldt ongeveer vijfhonderd vlaggen te hebben verkocht aan kerken, andere instellingen en particulieren. Voor grotere gebouwen als kerken, stadhuizen en scholen is een groter formaat vervaardigd waarop het Italiaanse 'Pace' is vervangen door het Nederlandse 'Vrede'.

Het Haastrechtse Platform voor Interkerkelijke Samenwerking mag zich de grootste afnemer van de kleine zwaaivlaggetjes noemen. Het gros daarvan is uitgedeeld aan basisschoolkinderen in de Zuid-Hollandse stad.

Ook War Child Nederland pakt uit op de dag waarop wereldwijd de vrede wordt gevierd. Zo bouwen twaalf scholen en verenigingen levensgrote 'peacetekens'. Met het online netwerk Habbo Hotel houdt de humanitaire organisatie vandaag in 31 landen de Global Peace Gathering.

Zie ook: Internationaledagvandevrede.org


Kerken hijsen vredesvlag 

Meute keert zich tegen politie in Capelle

Een meute relschoppers heeft gisteravond voor beroering gezorgd in het centrum van Capelle aan den IJssel. Op het Stadsplein hield de politie zeker vijf personen aan die agenten met bierflessen en stenen bekogelden, liet een politiewoordvoerder weten.

De onlusten braken uit na een muziekfeest op Stadsplein waar 1500 mensen op af waren gekomen. Rond half tien ontstonden op het plein diverse vechtpartijtjes. Surveillerende agenten riepen daarop versterking in, waarna de vechtersbazen zich tegen de agenten keerden. Rond middernacht was het weer rustig op het Stadsplein.

Schaars: "Het was een teamprestatie"

Na afloop van de 1-0 overwinning gisteren thuis tegen PSV was AZ-er Stijn Schaars dik tevreden over het optreden van zijn ploeg en de middenvelder prees de teamprestatie.

"We hebben iedereen laten zien dat we geen hap-en-snap-ploeg zijn. We hebben vandaag als team gepresteerd. Ik denk dat dat het ei van Columbus was," aldus Schaars

Ook PSV-spits en oud AZ-speler Danny Koevermans vond de zege van de Alkmaarders verdiend. "AZ was de bovenliggende partij in de tweede helft en won verdiend."

Stevens legt schuld bij PSV zelf

Na afloop van de 1-0 nederlaag gisteren tegen AZ, was de trainer van PSV, Huub Stevens, duidelijk in zijn commentaar.

"We hebben het aan onszelf te danken dat we hier zonder punten weggaan", aldus Stevens. "In de eerste helft controleerden we de wedstrijd, maar ook niet meer dan dat. Pas na een half uur spelen, namen we echt het initiatief. Dat resulteerde dan ook in paar kansen. Maar in de tweede helft hebben we geen initiatief meer getoond en heeft AZ verdiend gewonnen."

Feyenoord - Ajax live op FOK!sport

Dit weekend staat het duel tussen Feyenoord en Ajax op het programma. Een groot aantal mensen kunnen dit duel niet zien, maar FOK!sport heeft daar een oplossing voor. De Klassieker zal namelijk live op deze website worden verslagen.

Wil je geen minuut missen van het treffen tussen Feyenoord en Ajax? Zorg er dan voor dat je morgenmiddag rond de klok van 12:30 uur op FOK!sport aanwezig bent. Het bericht over de wedstrijd zal voortdurend worden bijgewerkt, zodat je niets van dit duel hoeft te missen.

Zardari: plegers aanslag zijn lafaards

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft vandaag de plegers van de aanslag op het Marriott-hotel in de hoofdstad Islamabad lafaards genoemd. Hij deed dat in een speech op televisie.

"Dit is een epidemie, een kanker in Pakistan die we uit zullen roeien", sprak Zardari. "Wij zullen niet bang zijn voor deze lafaards."

De bomaanslag, waarbij zeker zestig mensen om het leven kwamen en bijna 250 mensen gewond raakten, kwam niet lang nadat Zardari voor het eerst het parlement had toegesproken. Zardari is sinds 9 september president van Pakistan.                                                                                                                                                                                    

Foto bij: Zardari: plegers aanslag zijn lafaards  (foto: ANP)

Internationaal klassement universiteiten en hogescholen

De prestigieuze 'Ecole des Mines' in Parijs (Hogere School voor Mijnbouw) heeft deze week voor de tweede maal haar jaarlijkse internationale klassement voor universiteiten en hogescholen gepubliceerd.
Deze ranglijst is gebaseerd op de carrières van de topmanagers van de 500 grootste bedrijven ter wereld en vormt daarmee een interessante aanvulling op de klassiekere Universitaire Wereldranglijst van Shanghai die meer op wetenschappelijke prestaties is gericht.

De gouden medaille is dit jaar door de Universiteit van Tokyo in de wacht gesleept, waarmee zij de Amerikaanse universiteit Harvard (2e plaats) van de troon stoot. Daarop volgen nog een Amerikaanse en een Japanse universiteit.

Vijf Nederlandse opleidingen staan in de top 100, in tegenstelling tot slechts twee vorig jaar (Universiteiten van Leiden en Utrecht). De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Utrecht staan ditmaal op een gedeelde 64e plaats; de Technische Universiteit Eindhoven en universiteiten van Groningen en Leiden op een gedeelde 89e plaats.

Ook vier Belgische universiteiten hebben de top 100 gehaald, met de Vrije Universiteit Brussel op een keurige 35e plaats.

Van de beroemde Franse elite-opleidingen zijn er vijf in de top 20 terug te vinden, waarbij de 'Ecole des Mines' zelf de rij sluit met een 20e plaats. De Franse universiteiten komen er minder briljant vanaf, met slechts drie instellingen in de top 100. De beste Franse universitaire opleiding ('Paris 9 Dauphine') staat op dezelfde rang als de twee hoogstgenoteerde Nederlandse Universiteiten: Rotterdam en Utrecht.

In de recente ranglijst van Shanghai 2008 daarentegen, duiken voor Nederland alleen de Universiteiten van Utrecht (47e) en Leiden (76e) in de top 100 op. 

Dit contrast in de resultaten onderlijnt het feit dat deze klassementen met name bruikbaar zijn wanneer men beide analyses naast elkaar legt. Wel komen andere vraagtekens opdoemen: als topmanagers of Nobelprijswinnaars 20, 30, 40 jaar geleden in de genoteerde onderwijsinstellingen gestudeerd hebben, in hoeverre zijn dergelijke ranglijsten dan nog actueel?

De opmars van 'manorexia'

Skinny-jeans, strakke shirtjes, lang haar en make-up. Het is al een aantal jaren gaande, mode en uiterlijke verzorging is voor veel mannen steeds belangrijker. De man wordt vrouwelijker en dat heeft de nodige nadelen; anorexia verspreidt zich sneller onder mannen dan onder vrouwen. Mannen als Billy Bob Thorton (Bad Santa) en Elton John leden er aan.

De laatste jaren is een absoluut maatje nul de trend op de catwalk. Jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens bepalen het modebeeld. De magere junkie-look is in met als gevolg dat steeds meer jongens lijden aan 'manorexia'. Hubert Lacy, psychiater bij een Britse anorexia kliniek in Marylebone, had deze zomer voor het eerst meer mannelijke patiënten dan vrouwelijke. "Het was schokkend, en onverwacht. Het bewijst maar weer eens hoe snel anorexia zich onder mannen verspreidt."

Volgens Lacy leeft onder mannen steeds meer het idee dat een perfect lichaam zorgt voor meer zelfwaardering. Vooral mannen uit de hogere sociale klasse hebben last van eetstoornissen. Een ondezoek aan de Harvard universiteit wees vorig jaar uit dat een kwart van de anorexia en boulimia patiënten man is. Het was voor het eerst dat die cijfers zo hoog waren. Uit onderzoeken daarvoor was altijd gebleken dat dit aantal rond de tien procent lag.

Foto: Flickr


Dit moet u dit jaar leuk vinden.

Mier uit de oertijd ontdekt

Wie een mier zient rondkruipen, vermoedt niet meteen dat het dier al in de oudheid leefde.

In het Duitse Karlsruhe hebben een aantal biologen een nieuw soort mier ontdekt. Het vermoeden bestaat dat het diertje afstamt van een mierengeslacht dat honderd miljoen jaar geleden leefde. De mier, zo'n drie millimeter lang, is ontdekt in het regenwoud in de Amazone.

De onderzoekers zijn erg enthousiast over de vondst: "Dit is de meest spectaculaire vondst in mijn 26-jarige carrière", aldus een van hen vanuit het natuurhistorisch museum in de Duitse plaats. De ontdekking in het regenwoud vond al in 2003 plaats. De wetenschappers hopen dat het kleine beest meer duidelijk kan maken over de evolutionaire geschiedenis van mieren. De verwachting is dat de huidige mieren afstammen van een wespachtig dier.

De transformatie moet zo ongeveer 120 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden. Toch is er al eerder een soortgelijke vondst gedaan. In 1998 vonden de wetenschappers een paartje mieren in hetzelfde gebied. Het onderzoek liep toen spaak omdat door een fout in het laboratorium de insecten uitdroogden en verder onderzoek onmogelijk werd.


Foto bij: Mier uit de oertijd ontdekt  (foto: DAG)

Strenge beveiliging Harry Potter

De set van Harry Potter was altijd al goed beveiligd, maar nu de film bijna de laatste opnames achter de rug heeft zijn de beveiligingsregels helemaal de pan uitgerezen.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de opnames van 'Harry Potter and the Half Blood Prince' en de beveiliging is immens opgeschroefd. De acteurs zijn eraan gewend, want al vanaf het eerste deel van de film hebben alle kindsterretjes een wurgcontract voor wat betreft het uitlekken van informatie aan de pers. Maar dit keer heeft de beveiliging zich ergens anders op gericht, dit keer zijn het namelijk de filmattributen die worden beschermd bij het leven.

Acteur David Thewlis, die de rol van Remus Lupin speelt in de film, vertelt: "Je maakt een scène af en voordat je ook maar een stap kan zetten staat er een beveiligingsagent voor je neus. Ze behandelen onze toverstafjes of het diamanten zijn en we moeten ze echt direct inleveren. Het filmen is nog niet eens afgelopen en er is nu al een grote strijd om de attributen. Iedereen wil ze hebben. Maar het is altijd de regisseur die het bepaalt." Aldus Thewlis.

Net zoals bij de populaire serie wordt het script voor elke Potter film in delen aangeleverd. Delen die ook elke keer weer kunnen veranderen, zodat het plot nooit kan uitlekken. Bij '24' is dat begrijpelijk, maar bij Harry Potter is dat opmerkelijk te noemen. Iedereen weet immers toch al hoe de boeken eindigen en tot nu toe is er nog geen een film geweest die zich niet aan het originele verhaal heeft gehouden. Wanneer je toverstafjes op eBay tegenkomt, weet je nu in ieder geval dat ze vals zijn.


Foto bij: Strenge beveiliging Harry Potter  (foto: DAG)

Alle toeristen busongeval Turkije weer terug

De laatste elf toeristen die donderdag in Turkije gewond raakten door een busongeluk, zijn zondag net na middernacht in Nederland teruggekeerd. De groep werd bij terugkomst op Schiphol opgevangen door familie en vrienden, aldus een woordvoerster van de ANWB.

Zes van de zeventien Nederlandse toeristen die betrokken waren bij een busongeluk in Turkije, kwamen zaterdag al met een ambulancevlucht op Rotterdam Airport aan. Twee van hen moeten nog in het ziekenhuis worden behandeld, de overigen konden naar huis.

De bus van de Nederlanders sloeg donderdag door nog onbekende oorzaak over de kop in de omgeving van de badplaats Bodrum, in het zuidwesten van het land. De Nederlanders werden met kneuzingen, builen en schaafwonden behandeld in een ziekenhuis in Bodrum.

Vervolg 'Sex and the city' nog onzeker

Al kort na de release van de film 'Sex and the city' staken geruchten de kop op over een mogelijk vervolg. Of die sequel er komt, is nog allesbehalve zeker. Hoofdrolspeelster Sarah Jessica Parker en scenarioschrijver Michael Patrick King zullen daar 'zo snel mogelijk over beraadslagen', stelt Parker in het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Zonder een goed scenario is er van een vervolg geen sprake, vertelde de actrice donderdag, tijdens de lancering van de dvd van 'Sex and the city', aan het weekblad. "Het draait allemaal om het verhaal. Als we geen verhaal kunnen vertellen dat het publiek boeit, dan doen we het niet."

De grote populariteit die haar personage Carrie en vriendinnen Samantha, Miranda en Charlotte nog altijd genieten bij het publiek, ziet Parker als een geschenk. "We nemen dat zeer serieus", zei ze. "Dus dat is onze grootste uitdaging; de plotlijn."

Cynthia Nixon, die de pittige advocate Miranda speelt, heeft al wat ideeën voor haar personage. "Ik zou het fantastisch vinden als zij en Carrie en Charlotte en Samantha eropuit trekken om ergens een waanzinnig avontuur te beleven", zei ze tijdens de releaseparty.

De televisieserie Sex and the City werd op de Amerikaanse televisie uitgezonden tussen 1998 en 2004. De gelijknamige film ging in mei in première.


Foto bij: Vervolg 'Sex and the city' nog onzeker  (foto: DAG)

Jan Mulder doopt Winschoten om tot Oldambt

De gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland heten vanaf 1 januari 2010 Oldambt. Dat heeft oud-voetballer en columnist Jan Mulder zaterdagmiddag op het gemeentehuis van het Groningse Winschoten bekendgemaakt.

Burgemeester van Winschoten Janny Vlietstra (PvdA) laat weten dat het iets had van een conference. "Mulder ging in op de huidige namen en had daarbij allerlei associaties." Mulder woonde vanaf zijn derde in Winschoten en ging daar op school, vertelt Vlietstra. "Hij woont nu in een dorp in de gemeente Scheemda, waar zijn vrouw vandaan komt." Dus ook Mulder wordt Oldambtser, verwacht de burgemeester.

Bijna twintigduizend inwoners van de drie gemeenten, 62 procent van de kiesgerechtigden, brachten deze maand hun stem uit op de nieuwe naam. Vlietstra is tevreden dat ruim twee derde van de stemmen (68 procent) op Oldambt is uitgebracht. "Leuk dat de mensen zich zo betrokken voelen", zegt de burgemeester. "Er was weinig rumoer vanuit de bevolking, samen zo'n veertigduizend inwoners."

De kiezers hadden de keus tussen de namen Oldambt, Reiderland en Winschoten. De 'winnende' naam wordt donderdag officieel door de drie gemeenteraden overgenomen. Vlietstra wordt geen burgemeester van Oldambt. "In 2010 komt er een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe burgemeester."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.