Vijf gametips voor de maand november

Game: Professor Layton and the Azran Legacy
Platform: Nintendo 3DS
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Nintendo
Releasedatum: 8 november 2013
Genre: Puzzel

The Azran Legacy, of De Erfenis van de Azran zoals het in Nederland gaat heten, is het afsluitende deel van de zeer populaire Professor Layton-reeks. Hierna verschijnen er volgens de makers Level-5 geen gewone Professor Layton-games meer. De gedachte maakt ons wat sip, maar liever een goed einde dan een serie die steeds slechter wordt.

De laatste game uit de serie is het einde van de tweede trilogie waarin terug wordt gegaan naar de begintijd van de samenwerking tussen Luke en de professor. We gaan nu op zoek naar het misterie van de Azran, iets waar een oude vriend van Layton al naar op zoek was. Uiteraard gebeurt dat ook dit keer weer in typische Professor Layton-stijl met maffe personages en talloze puzzels en raadsels.

Waarom gaat dit spel slagen?
Layton-games zijn populair onder gamers en niet-gamers. De combinatie van een grote variatie aan puzzels, een maf verhaal en een prachtige sfeer lijken nu ook weer aanwezig en het moet vreemd lopen wil het slot niet ook succesvol zijn.

Waar kan het mis gaan?
We zijn inmiddels toe aan het zesde deel in de Layton-franchise en het gevoel van oververzadiging kan om de hoek komen kijken. We spelen immers weer met Layton en Luke en je kunt ervan uitgaan dat tegen het einde een bizarre plottwist komt die enkel Layton zelf zag aankomen.