Vijf gametips voor de maand maart

Game: Sly Cooper: Thieves in Time
Platform: PlayStation 3, PlayStation Vita
Ontwikkelaar: Sanzaru Games
Uitgever: Sony Computer Entertainment
Releasedatum: 27 maart 2013
Genre: Platform
Preview 

Toen Sucker Punch begon met het ontwikkelen van games voor PlayStation 3, waren veel fans nieuwsgierig naar een vervolg op de gelauwerde Sly Cooper-trilogie. Spijtig genoeg voor hen was de ontwikkelaar bezig met een andere serie (die uiteindelijk zeker zo goed bleek te zijn). De games over de stelende wasbeer genoten veel media-aandacht in het PlayStation 2-tijdperk en ook vormde er zich al snel een sterke fanbase achter de platformreeks. Gelukkig genoeg is nu eindelijk de tijd gekomen dat de serie naar de huidige generatie consoles komt.

De Sly-games hebben een aantal typische kenmerken: platformen, stealthactie en minigames. Nu Sanzuru Games achter het roer van de nieuwe game Sly Cooper: Thieves in Time staat is dit niet veranderd. Het verhaal is ook weer typisch Sly: The Thievius Raccoonus, het handboek van alle generaties Cooper is gestolen en zo wordt er geknoeid met de tijd. Het is aan Sly om het boek terug te halen. Deze keer gebeurt dat niet alleen in het heden.

Sly moet namelijk verschillende keren naar het verleden reizen om als één van zijn voorvaders een deel van het boek te zoeken. Dat zorgt er niet alleen voor dat er veel variatie in de omgevingen zit, maar ook dat je deze keer steeds met Raccoons met andere vaardigheden kunt spelen. Zo is er bijvoorbeeld de Robin Hood-versie van Sly. Deze wasbeer kan pijlen afschieten waarover hij vervolgens kan lopen. Al deze variatie en de typische elementen uit de serie komen deze game hopelijk volledig ten goede.

Waarom gaat dit spel slagen?
Via het tijdreizen is het eindelijk mogelijk kennis te maken met de voorouders van Sly. Het verhaal kan hier handig van gebruikmaken, maar ook de herspeelwaarde wordt hierdoor beter. Een level kan je bijvoorbeeld vele malen herspelen met een andere wasbeer om zo alle geheime delen te ontdekken.

Waar kan het misgaan?
Als Sanzuru Games de essentie van de game uit het oog verliest door het tijdreizen, kun je misschien bijna niet meer met de echte Sly spelen. De voorouders zijn leuk, maar na een tijdje kunnen hun vaardigheden als gimmicks aanvoelen en zal je misschien weer verlangen naar de echte Sly Cooper.