Vijf gametips voor de maand maart

Game: Monster Hunter 3 Ultimate
Platform: Nintendo 3DS, Wii U
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Releasedatum: 22 maart 2013
Genre: RPG
Preview 


In Japan is de Monster Hunter-franchise een systemseller. Dat Nintendo blij is dat dit deel voor Wii U en 3DS uitkomt is dan ook begrijpelijk.

Voor de mensen die de franchise niet kennen: in Monster Hunter jaag je op monsters. Je kiest jouw favoriete personage uit een stuk of zestien verschillende specialisten. De een is goed in zware bijlen, de ander gebruikt een lans, maar op jacht gaan met een sniper-achtig geweer of een uzi-achtig wapen behoort ook tot de mogelijkheden. De monsters zijn ook vrij divers. De een is nog groter en agressiever dan de ander en soms vraag je jezelf af hoe je zo’n beest ooit neer moet krijgen. Het wordt dus zoeken naar de zwakke plek van de monsters.

Er is een tijdslimiet per monster, terwijl je kleinere monsters doodt en zoekt naar een manier om bij de 'baas' van het level te geraken. In de tijd ren je namelijk door verschillende stukken omgeving, die op bepaalde manieren verbonden met elkaar. Sommige gedeeltes van het level zijn eenrichtingsverkeer en je moet een omweg zoeken om bij je doel te geraken. Het monster zelf verplaatst zich ook dus soms ben je eindelijk op een lastig te bereiken plek gekomen, is de engerd ondertussen ergens anders naartoe.

Eenmaal gedood krijg je ervaring en materialen om jezelf en je wapen te upgraden en zo sterkere monsters aan te kunnen. Je hoeft niet alleen te jagen op het monster, dit kun je ook in multiplayer doen. De Wii U-versie ondersteunt online play, de 3DS heeft alleen lokale multiplayer.

Waarom gaat dit spel slagen?
Een actievolle RPG, online play op Wii U en ongeveer 50% meer content in deze uitgebreidere versie van Monster Hunter Tri. Er zijn ook monsters uit de PSP-versie aanwezig. Die versie is nooit in het Westen uitgebracht, dus voor ons voelt het zelfs nieuwer aan dan voor de Japanners.

Waar kan het misgaan?
Monster Hunter is hier vrij onbekend in vergelijking met het land van de rijzende zon, dus vooral stilte in de marketing is dodelijk voor zo'n spel. Ook de multiplayer staat of valt met de populariteit.