FOK!games Wishlist 2013 #1

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. In een prachtig oud theater in Los Angeles meldde Ubisoft dat zij met een nieuw IP gingen komen. Een kleine introductie en toen was daar de eerste trailer van Watch Dogs. De zaal ging uit zijn bol en ik deed vrolijk mee. Dit was een spel om in de gaten te houden.

In Watch Dogs zet alleen de verhaalsetting je al aan het denken. In de wereld gebruiken steeds meer bedrijven en instellingen het Central Operating System of ctOS. Een computersysteem dat alles wat elektrisch is beheerst en alle informatie uit de verschillende computersystemen registreert. Kijk je veel porno op internet? ctOS weet het. Het lijkt aan de ene kant een ver-van-mijn-bedshow, maar als je erover gaat nadenken zou het wel eens dichterbij kunnen zijn dan je denkt.

In Watch Dogs volgen we Aiden Pierce. Hij is een meesterhacker die het ctOS weet te gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Hiermee kan hij alles om hem heen gebruiken en over bijna alle mensen in zijn omgeving de meest vitale en bruikbare informatie boven tafel krijgen.
Er is nog niet veel over het spel bekend, maar die informatie die Ubisoft al heeft vrijgegeven is al genoeg voor mij. Watch Dogs kent een immense wereld. Anders dan in andere spellen is hier alles bereikbaar, werkelijk alles. Geen permanent dichte deuren, geen onzichtbare muren voor gedeeltes van de stad. Waar jij naartoe wilt, daar kun je naartoe. Daarnaast kent het spel ook een hele grote vrijheid in spelkeuzes. Elke opdracht die Aiden moet volbrengen is op veel verschillende manieren uit te voeren. Je kunt de ultimate sneak spelen met behulp van het ctOS op je smartphone of als een ware Rambo ronddwalen en alles ertussen in.

Maar wat mij misschien nog wel het meeste aantrekt in Watch Dogs zijn de online mogelijkheden. Zo hebben de makers onder andere al bekendgemaakt dat er een speciale app voor het spel wordt uitgebracht. Hiermee kun je ondermeer de stad verkennen via een speciale kaart. Hierdoor kun je als de meesterhacker die je bent subliem voorbereid op missie gaan. Ook kun je zien waar de personages die je hebt gescand zich op dat moment bevinden. Niet alleen de personages zijn zichtbaar. Ook je vrienden die het spel spelen zijn terug te vinden via de Watch Dogs-app.

Ik ben op zich een redelijk nuchtere gamer en wat ik in Los Angeles meemaakte gebeurt mij dan ook niet vaak. Ik was vanaf het eerste moment verkocht. Dit spel zit zo subliem doordacht in elkaar dat ik het vanaf de eerste trailer al wilde hebben. Watch Dogs heeft mijn aandacht vanaf het eerste moment weten te grijpen en elk stukje informatie die naar buiten wordt gebracht zorgt ervoor dat dit gevoel alleen maar sterker wordt. Dit spel staat bovenaan mijn wishlist voor 2013.