Cyber Nations FOK!-alliantie

Cyber Nations is een online politieke simulator die je speelt in je webbrowser. Hierin speel je niet alleen, want je speelt namelijk tegen allerlei mensen van over de gehele wereld. Je bouwt je eigen natie op en neem deel aan de vaart der volkeren. Als leider heb je de verantwoordelijkheid om de juiste beslissingen te nemen zodat je eigen natie tot een wereldmacht uitgroeit. Je maakt deel uit van een internationale gemeenschap waarin allerlei leiders hetzelfde doel hebben met hun naties. Er zijn de zogenaamde hippies, die alleen hun landje op willen bouwen, en de zogenaamde warmongers, die vooral plezier beleven aan het vernietigen van andermans naties. Het is jouw doel een plek te vinden binnen dit universum en je eigen pad naar wereldheerschappij uit te stippelen.

Het spel Cyber Nations heeft grofweg drie aspecten, namelijk een economisch, een militair en een diplomatiek aspect. Juist door de afwisseling tussen die aspecten blijft Cyber Nations altijd uitdagen.

Economie, je machtsbasis.

Voor iedere natie is de economie de belangrijkste basis voor de groei, zo ook in Cyber Nations. Je belastinginkomsten zorgen ervoor dat je kan investeren in de vele mogelijkheden die het spel biedt. De hoogte van de belastinginkomsten hangt af van het aantal inwoners van je natie en hun dagelijkse inkomen. Door je burgers tevreden te houden gaan ze, vreemd genoeg, meer verdienen en kun je dus ook weer meer belasting innen. Door de juiste staatsvorm en staatsreligie te kiezen, voetbalstadions te bouwen en bier te brouwen zullen je burgers altijd tevreden met je zijn.

Ook handelen is voor een sterke economie van belang. De inwoners van je natie werken hard om twee speciale grondstoffen te produceren. Door vervolgens met andere naties uit het Cyber Nations universum te handelen kun je specifieke voordelen behalen. Importeer water en je bevolking wordt gezonder of handel in aluminium waardoor je vliegtuigen goedkoper worden. Door de juiste handelscontacten kun je zelfs bonusgrondstoffen verdienen, waaronder bier en fastfood. Tenslotte is het ook nog belangrijk te investeren in je natie. Onder andere infrastructuur en technologie zijn belangrijk om je natie steeds sterker te maken. Uiteraard mag echter het leger ook niet achterblijven, en daarmee komen we bij het militaire aspect van het spel.

Het Leger, want macht maakt recht.

Volgens velen is het uitgebreide militaire aspect het interessantste aspect van Cyber Nations. Als je eenmaal een sterke economie hebt opgebouwd kun je namelijk naar hartelust investeren in een sterk leger. Aanvankelijk zal je jonge natie het moeten stellen met een tiental soldaten, maar al snel krijg je toegang tot een groot arsenaal aan wapens. Onder andere tanks, vliegtuigen, kruisraketten en uiteindelijk ook nucleaire wapens staan tot je beschikking. Sinds kort zijn zelfs spionnen in het spel geïntroduceerd. Hierdoor hoef je niet langer openlijk de oorlog te verklaren maar kun je ook in het geheim je concurrenten aanvallen en hun wapens saboteren.
Het militaire systeem van Cyber Nations is op ingenieuze manier in elkaar gezet.

Verhandel je producten met anderen in Cyber Nations om handige bonussen te verwerven.

Doordat je alleen oorlog kan voeren tegen gelijkwaardige tegenstanders zul je nooit kansloos afgeslacht worden door een veel sterkere tegenstander. Wel is het mogelijk met meerdere naties één tegenstander aan te vallen waardoor het belangrijk is snel vrienden te maken. Vele naties verzamelen zich daarom in allianties, waarover later meer. Tussen deze allianties ontstaan ook regelmatig grotere oorlogen waarin honderden naties tegelijkertijd om de macht strijden. De laatste wereldoorlog, de zogenaamde Unjust War, zorgde ervoor dat de twee sterkste machtsblokken in een direct conflict kwamen. Binnen een dergelijk conflict, waarin de nukes over en weer vliegen, is chaos dodelijk. Daarom is ook strategie en organisatie van essentieel belang binnen Cyber Nations, wat ons brengt tot het diplomatieke aspect.