Gamesopleidingen in Nederland

De examens zijn sinds gisteren weer begonnen en voor veel examenkandidaten is het nog de vraag wat ze voor vervolgopleiding gaan doen. Hoewel het de droom van veel gamers is om in de gamesindustrie te werken, stranden dit soort plannen veelal op onwetendheid over het bestaan van gamesgerelateerde studies in Nederland. We willen in deze special dan ook een tipje van de sluier oplichten, zodat bij het maken van toekomstplannen werken in de gamesindustrie ook als mogelijkheid gezien wordt. We hebben onszelf hierbij uitdrukkelijk niet het doel gesteld om een volledig overzicht te geven, maar slechts om een kleine selectie te geven van de mogelijkheden.

Grafisch Lyceum Rotterdam: Multimedia Vormgeven (MBO)
Op websites, cd-roms en in reclamecommercials wordt steeds vaker gebruik gemaakt van computeranimaties en games daarom kan er binnen de opleiding Multimedia vormgeven gekozen worden voor de studierichting Animation & Games. Met de studierichting Animation & Games leer je de meest gebruikte animatietechnieken voor internet, cd-rom, film en video, waarbij je leert om ideeën uit te werken vanaf de brainstormfase tot aan het maken van een digitale animatie. Let erop dat je met deze opleiding niet terecht zult komen bij gamesdevelopers als EA, maar bij bedrijven die flashgames en games voor mobiele telefoons maken, waarbij je animaties met spelelementen zult maken. Kijk hier voor meer informatie.

ROC A12: Game Design (MBO)
De opleiding Game Design is een variant op de opleiding ICT beheerder en dat is te merken aan de vakken die je krijgt: naast het feit dat je games leert ontwerpen, word je zo opgeleid dat je ook inzetbaar bent als netwerkbeheerder, webdesigner, servicemedewerker (helpdesk) en databasebeheerder. Kijk hier voor meer informatie.

Utrecht School of Theatre and Technology (HBO)
De Bachelor of Art and Technology in Design for Virtual Theatre and Games is meer dan een game-opleiding. In deze opleiding ontmoeten twee verteltechnieken elkaar: computergames en theater. Een combinatie waarin het vertellen van het verhaal centraal staat. Als designer for virtual theatre and games pas je de taal van het theater digitaal toe en de taal van het digitale in het theater. Dat doe je bijvoorbeeld met een computergestuurde projectie in plaats van een decor, maar ook in games of installaties. Je zoekt en ontwikkelt de cross-over tussen theater en computergames. Je leert daarom zowel de techniek van soft- en hardware als theatrale technieken. Het ontwikkelen van en experimenteren met vernieuwende concepten op het gebied van games en animatie zijn belangrijk. Centraal staat daarbij altijd het verhaal dat je vertelt. De computer staat ten dienste daarvan, is het medium. Kijk hier voor meer informatie.

Saxion Hogescholen - Informatica (HBO)
Als je hier de opleiding informatica volgt zul je hoofdzakelijk bezig zijn met software-engineering. Je leert er in teamverband grote softwaresystemen te bouwen, aan te passen en te onderhouden. Na twee jaar is er echter de mogelijkheid om te kiezen voor de specialisatie Gaming en Virtual Reality, waar je voornamelijk binnen 3D-toepassingen zult leren om beeld, geluid, i/o-devices (een voorbeeld van een i/o-device is een gamepad) en eventuele apparaten aan te sturen. Kijk hier voor meer informatie.

NHTV internationale hogeschool Breda - Game academy


NHTV Internationale hogeschool Breda - International Game and Architecture Design Tijdens deze opleiding leer je alles op het gebied van het ontwikkelen van games, zoals conceptontwikkeling, design, vormgeving, techniek. Het hart van de opleiding is het Game Lab waarin je aan het werk gaat. Je leert hier je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en ontwikkelt je specialisatie: programmeren of grafisch ontwerpen. Naast de specialisatievakken volg je een gemeenschappelijk programma. Tijdens dit programma komen ook andere aspecten aan de orde, zoals productie en business en marketing. Je leert dus niet alleen over de praktische kant van het ontwikkelen van games, maar ook over de zakelijke kant. De voertaal is Engels.