Forza Horizon 2

Microsoft heeft met ontwikkelaar Turn 10 groots ingezet op hun nieuwe game Forza Horizon 2. De vraag is natuurlijk: schijnt er een mooie stralende zon aan de horizon of hangt er een donkere schaduw boven Xbox One?

Waar het in Forza Motorsport 5 meer draait om simulatie, draait het in Forza Horizon 2 om vrijheid en Fun, ja met een hoofdletter F. De eerste vijf letters zijn daarom ook echt de enige overeenkomst tussen de twee titels, want hoewel er misschien wat auto’s overeenkomen, is de game door de meer arcade gameplay van de bolides toch anders.

Forza Horizon 2 Review

In Forza Horizon 2 draait het helemaal om het Horizon-festival, georganiseerd in Italië. Vanaf het moment dat je gele Lamborghini Huracán van de boot afrijdt, word je in een introductierace gegooid. En geloof mij: de graphics knallen van je scherm af. De zon, zee, stranden en bergen; de gehele sfeer geeft je gelijk dat vakantiegevoel terug dat je mogelijk enkele weken geleden bent kwijtgeraakt. Bij aankomst op het festival kun je vervolgens je eerste eigen auto kiezen en krijg je een paar events voorschoteld. De events variëren van een circuit-race door smalle straatjes tot aan straatraces, waarin je door bloemenvelden, rivieren en over grindweggetjes racet om je tegenstanders op elke mogelijke manier voor te blijven.

Er zijn twintig verschillende klassen auto’s beschikbaar; zo heb je onder andere de S1 Super Car met de Ferrari’s, Lamborghini’s en Bugatti’s, maar ook de Classic American Muscle Car, met Bumblebee-gele Camaro’s en Eleanor Mustangs, of de Rally klasse. Elke klasse heeft eigen races over verschillende terreinen. In totaal zijn er maar liefst zo'n 160 verschillende races, onderverdeeld in twintig kampioenschappen die elk weer uit vier events bestaan. Maar het draait in Horizon natuurlijk niet alleen maar om de “Standaard” events. Het gebied is ontzettend groot, een gemiddelde MMO zou er jaloers op kunnen zijn. Als je niet aan het racen bent is er zo veel te zien, saai wordt het in Forza Horizon 2 echt niet. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar borden langs de weg die extra ‘credits’ of ‘experience’ opleveren. Of naar flitspalen waar je zo snel mogelijk voorbij moet rijden, compeet met leaderboards. En ook zijn er Car Meets, speciale ontmoetingsplekken of parkeerplaatsen langs de weg waar je de auto’s van je tegenstanders kunt bekijken en kopen.

FH2

Maar de ‘Bucket List’ uitdagingen zijn misschien wel de leukste. Her en der staan diverse speciale auto’s die elk hun eigen uitdagingen hebben “Drive a Pagani Zonda Like You Stole it” is zo’n voorbeeld. Hierbij moet je binnen 45 seconden de stad verlaten en proberen al het tegemoetkomende verkeer te ontwijken. De Zonda gaat echter zo verschrikkelijk hard dat je soms flink wat moet rewinden om ongeschonden het eindpunt te halen. Wil je het wat rustiger aan doen, dan kun je ook op zoek gaan naar verborgen schuurtjes met daarin speciale auto’s.

Ook is het mogelijk om de drivatars van voorbijgangers uit te dagen. De drivatars hebben allemaal de namen van echte spelers, dus ook al speel je niet online, dan kun je toch bekende namen van je vrienden tegenkomen. Dit geeft de indruk dat je niet tegen standaard cpu-tegenstanders speelt, maar tegen daadwerkelijke personen. Elke drivatar heeft een eigen skill level en hoe hoger het skill level des te hoger de beloning.

FH2

Zo nu en dan verschijnt er een speciale drivatar die geel oplicht op je kaart. Wanneer je deze uitdaagt, zul je echt op de proef gesteld worden. Zo daagde ik met mijn opgevoerde Ford Mustang uit 1969 een Drivatar uit die reed in een nieuwe supersonische Corvette. Normaal zou ik geen schijn van kans maken als ik me aan het parkoers/gps zou houden, maar in Horizon is er geen vast parkoers. Dus rijd ik met mijn Ford bij de eerste de beste mogelijkheid recht op mijn doel af - dwars door bloemenvelden, boomgaarden en achtertuinen van nabijgelegen villa’s - om op het laatste moment de weg op te duiken vlak voor de Corvette en zo de race met luttele milliseconden verschil te winnen en dat voelt episch.

Door bepaalde stunts uit te voeren kun je skillpoints verdienen en met deze punten kun je vervolgens Perks unlocken, zoals meer punten bij driften of dubbele credits en XP na het winnen van een race. Ook verdient je personlijke assistent ANNA (Automated Natural Navigation Assitant) een vernoeming, want met deze feature laat Microsoft zien dat Kinect toch een meerwaarde biedt. Door bijvoordeeld te zeggen "Anna, nearest event" plant ze voor jou de route naar het dichtsbijzijde event. Of door "Anna, what should i do?" te zeggen geeft ze suggesties om bijvoorbeeld verborgen schuurtjes te zoeken of andere evenementen te gaan doen. Het grote voordeel is dat je dus bijna niet op menu hoeft te drukken en je continue in de game blijft.

FH2

Wat ook goed werkt is het online gedeelte: wanneer je een game wilt joinen, ga je via je menu online of rijd je simpelweg op je kaart naar een online event of roadtrip. Voordat je het in de gaten hebt, rijd je online en zijn de drivatars deze keer echte spelers. Ben je het zat, dan stop je gewoon en rijd je offline gewoon verder vanaf hetzelfde punt.

Grafisch is de game nagenoeg perfect: alles is een genot voor het oog en dit is zoals je de next-gen wilt zien. De game schittert eigenlijk pas echt wanneer de schemering valt en het begint te regenen. Regen heeft er nog nooit zo mooi uitgezien in een racegame. Het is echter meer dan een mooi effect, want de regen heeft ook effect op het rijgedrag van je auto.

Forza Horizon 2 doet bijna alles goed. Het enige wat fanatieke racers zou kunnen afstoten is dat de game erg arcade is en dat de standaard evenementen na verloop van tijd wat repetitief aan kunnen voelen. Maar afgezien daarvan, worden we eigenlijk alleen maar verwend en is Forza Horizon 2 verplichte kost voor alle raceliefhebbers met een Xbox One.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Het ziet er geweldig uit
  • Verschikkelijk veel te doen
  • Multiplayer werkt goed
  • Kan te arcade aanvoelen
  • en kan daardoor soms wel wat repetitief overkomen
9
Verkrijgbaar en gespeeld op Xbox One, ook verkrijgbaar op Xbox 360.