Madden 15

Super Bowl XLVIII wees eerder dit jaar uit hoe belangrijk een goede defensie is in de NFL. Met Madden 15 zit de innovatie voor een groot gedeelte in het verdedigende werk en EA slaat daar de spijker op zijn kop.

Madden 15

Grafisch spektakel
Supporters, zweet, grote schermen en de lichamen die door elkaar gehusseld worden na een take-down. Je merkt aan alles dat dit een gigantische franchise is voor EA en ze hebben ook alles uit de kast gehaald om er een grafisch plaatje van te maken. Het zijn kleine details die allemaal net even wat beter zijn: tenues van spelers, stadions en interactie in de huddle voelen net even allemaal wat echter aan. Het ziet er echt heel erg goed uit, maar met grafisch spektakel alleen red je het uiteraard niet.

Madden 15

Speler of eigenaar?
Naast even snel een potje en online tegen iemand anders spelen zijn de twee grootste opties Connected Franchise en Madden Ultimate Team. Connected Franchise is waar je kiest of je een speler, coach of eigenaar van de club bent. Het zijn alle drie compleet verschillende types om te spelen en het is toch vooral erg persoonlijk waar je voorkeur naar uit gaat. Wil je vooral veel invloed hebben op het spel zelf of heb je meer de behoefte om te bepalen welke spelers er komen en gaan?

Madden 15

Tijdens het spelen van Connected Franchise kom je een nieuwe optie die tegen die “Game Prep” heet. Hierin kun je de motivatie van je team boosten of de skills van een bepaalde speler omhoog werken door bepaalde trainingen te oefenen. Het mooie van dit vond ik dat het geen must is om te doen waardoor ik soms gewoon even lekker een paar potjes kon spelen zonder iedere keer al die trainingen te moeten doorlopen. Het houdt het op die manier een beetje afwisselend.

Madden 15

Madden Ultimate Team 
Dit werkt in principe hetzelfde als bij de FIFA reeks die meer mensen hier wel kennen. Het geeft je de mogelijkheid om je ultieme team te kiezen, maar om dit zonder kosten te realiseren moet je er heel erg veel tijd voor vrij maken. Uiteraard kun je ook je creditcard erbij pakken en het proces wat versnellen.

Madden 15

Defence is the key
Defensie was altijd het ondergeschoven kindje bij de voorgaande delen. Het was vrij simpel en basic en het was vooral als het aanvallend niet goed ging dat je als verdediging je stempel op het spel kon drukken. Nu hebben ze dat compleet anders aangepakt door de verdediging veel meer mogelijkheden te geven. Het grote voordeel is de verdedigingscamera. Deze richt zich nu recht op de quarterback i.p.v. op de rug. Hierdoor heb je een veel beter overzicht om de bal te veroveren. Ook de manier van tackelen is anders geworden. Je kunt nu kiezen of je de tackle laag of hoog inzet en kun je de intensiteit van de tackel bepalen.

Madden 15

Touchdown!
Uiteraard is een Touchdown maken nog steeds het ultieme doel tijdens het spel. Vooral in Nederland zijn wij niet allemaal even bekend met de zogenaamde plays. Waar in Amerika de meeste mensen op jonge leeftijd al de tactieken leren moeten wij het doen met wat we op tv en internet zien. Ik ben redelijk fan van de sport maar ook ik ken niet alle soorten aanvallen. Tijdens het spel krijg je nu meer suggesties om je aanval uit te voeren. Je kan kiezen uit simpele suggesties of complexe aanvallen als die beschikbaar zijn. Naarmate je de game meer speelt ga je vanzelf merken dat je vaker complexe aanvallen gaat kiezen omdat je ze beter begrijpt. Je ziet nu ook bij het kiezen van een play succespercentages.

Madden 15

Conclusie
Madden 15 is het geld meer dan waard als je nog geen Madden hebt op je nieuwe generatie console. Het grafisch spektakel en de ingrijpende gameplay veranderingen maken het tot een goede solide game die in veel dingen nog steeds lijkt op zijn voorgangers, maar die het net even wat uitdagender en spectaculairder maken. De online omgeving is in mijn ogen toch voor de diehard fans en vooral gericht op de Amerikaanse markt. Hierbij doel ik dan vooral op de extra opties en niet op het spelen van een 1 tegen 1 spel. Dit is ook logisch, omdat daar ook de fanbase zelf is. Ik heb tot nu toe van ieder moment genoten dat ik het spel gespeeld heb en nog geen moment gehad waarbij de verveling toesloeg. EA heeft met Madden 15 veel goed gedaan en verbeteringen toegepast - vooral in het verdedigingsgedeelte - die echt iets toevoegen aan het spel.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Grafisch erg mooi - Betalen in Ultimate Team 7.5 
+ Verdedigingscamera - Verdediging nu soms te goed
+ Nieuwe playbook  

Gespeeld op PlayStation 4, ook beschikbaar op Xbox One

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.