Surface Pro 3

Een week lang mocht ik van Microsoft hun Surface Pro 3 uitproberen. Maar een week is echt te weinig tijd om alles goed te kunnen testen, dus heb ik keuzes moeten maken. Omdat wij ons richten op games, heb ik dat ook gedaan met mijn tests. De geïntegreerde grafische chip speelt de Surface Pro 3 wat dat betreft telkens weer parten en dat is jammer. De Surface Pro 3 is op alle andere fronten een bruut werkpaard.

SP3 met accessoires

Microsoft
We kregen de kans van Microsoft om de Surface Pro 3 (SP3) te proberen. Er was een zeer gastvrije ontvangst en een persconferentie. De SP3 is ontstaan na het luisteren naar consumenten. De voordelen en nadelen van tablet en laptop zijn in kaart gebracht en het compromis is de SP3. Microsoft heeft zelf de pen ervoor ontworpen. Hij is wat zwaarder dan een stylus en voelt echt aan als een pen. Met 9,2 mm is het de dunste laptop op de markt. De vreemde verhouding van het scherm van 3:2 is ontstaan vanuit de behoefte om twee browser- of applicatieschermen naast elkaar te zetten. Ook benadert de SP3 zo meer het A4'tje. Je kan door één keer met de pen te klikken OneNote opstarten, ook al is de SP3 in de slaapstand, en er meteen op schrijven.
De pen kun je voor meer foefjes gebruiken. Door te dubbelklikken met de pen neem je een screenshot. Deze wordt meteen in One Note geopend, waarna je kan kiezen of je het hele shot wil gebruiken of een gedeelte. Aantekeningen maken in verschillende kleuren is geen probleem.

PenMuis
Het toetsenbord is verkrijgbaar in vijf kleuren en heeft twee magneetstrips. Hiermee kun je het toetsenbord snel bevestigen en een beetje schuin zetten om makkelijker te typen. De Arc Touch Mouse is een leuke gadget. Het is een platte strip die je kunt buigen om er een muis van te maken. Je hebt een linker- en een rechtermuisknop en je kunt ermee scrollen. Als de muis plat is, dan is hij uitgeschakeld en heel makkelijk vervoerbaar.

Bij aankoop van de SP3 krijg je de pen en de oplader er gratis bij. Alle andere zaken moet je erbij kopen. Denk hierbij aan een hoesje of tasje, het magnetische toetsenbord, het dock en eventueel de muis. Dit zijn aardig wat bijkomende kosten die makkelijk de €400,- kunnen overschrijden. Dat is nogal pittig. Voor de SP3 komen veel accessoires op de markt van verschillende merken. Dat is positief, want dat geeft de consument keus en kan ook helpen om de prijs te drukken.

DockDock achter

Voor de review kregen wij een Surface Pro 3 met de i5-processor en 128Gb SSD, een oplader, de Surface pen, een Surface Pro Type Cover-toetsenbord, een Arc Touch Mouse en een tasje mee.