Sniper Elite 3

De Sniper Elite-serie is bekend om de X-ray killcams, maar helaas ook berucht om de matige AI en lineaire gameplay. Kan Sniper Elite 3 dit stigma van zich afschudden?


Sniper Elite 3 Header


Sniper Elite 3 is een game die draait om, je raadt het al, scherpschutters. Het spel speelt zich weer af in de Tweede Wereldoorlog en deze keer vertrekt de hoofdpersoon naar Afrika. Een leuke en mooie omgeving die niet vaak in games voorkomt. Als een soort sniper-Rambo word je op de vijand afgestuurd, alsof de rest van het geallieerde leger iets beters te doen had. Laten we eerlijk zijn: deze game speel je niet om het verhaal. Hoofdpersoon Karl Fairburne is een ontzettend tweedimensionaal personage met stereotype grote spieren en vooral ook grote praatjes.

Voorganger Sniper Elite V2 draaide vooral om de (leuke) X-ray killcams, maar had ook behoorlijk te kampen met slechte AI en matige gameplay. Ontwikkelaar Rebellion gaf aan dat het dan ook hun prioriteit was om deze twee punten te verbeteren. Is het daadwerkelijk verbeterd ten opzichte van de vorige game? Deels. De AI is wel degelijk beter, maar, gezien het feit dat we in 2014 leven, alsnog bedroevend. Als je een steentje gooit binnen een straal van 10m van soldaten, gaan ze meteen op onderzoek uit, maar als je hun medesoldaat met een gedempt pistool neerschiet, horen ze zijn schreeuw niet eens. Ook zijn soldaten zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad nog stekeblind. Je kunt rustig met een lijk rondsjouwen op 15 meter afstand en onze Duitse of Italiaanse vriend ziet het nog niet.

Sniper Elite 3

De gameplay is zeker wel verbeterd, zo zijn de maps behoorlijk groot en krijgen spelers echt de ruimte om de objectives op hun eigen manier op te lossen. Groot voordeel hierbij is het feit dat het spel niet met checkpoints werkt, maar dat je op elk gewenst moment kunt opslaan. Ook is er een nieuw 'relocate'-systeem toegevoegd. Het idee hierachter is dat wanneer je uit één locatie schiet, de nazi's hierop zullen focussen. Als je dan vervolgens wegsluipt en uit een andere locatie nog een keer schiet, breekt er paniek uit en weten ze niet goed waar je bent. Helaas is de gameplay wat dit betreft niet consequent, want zodra één Duitser je gezien heeft, weten alle soldaten op magische wijze precies waar je bent, en reken maar dat ze raak schieten. Natuurlijk is dit een manier om het spel lastiger te maken, maar het strookt gewoon totaal niet met de hersenloze AI op andere momenten.

Een ander punt is het feit dat je omgevingsgeluid kunt gebruiken om het geluid van je wapen te 'isoleren'. Het systeem werkt goed, maar eigenlijk ook weer te goed. Er staan te vaak generatoren random in de map die wel heel handig gepositioneerd zijn. In sommige levels schieten artillerie-eenheden of zijn er knallende uitlaten in een motorpool waarvan het geluid te gebruiken is: deze voorbeelden voelen gewoon net iets beter aan dan een generator die je eerst half sloopt (uiteraard valt ook dit niet op bij de AI).
Toch zijn er echt niet alleen maar slechte punten aan deze game. Grafisch ziet het spel er prima uit en ook de omgevingen zijn vaak goed ontworpen. Het spel draait soepel; framedrops heb ik bijvoorbeeld niet meegemaakt. Het is eigenlijk triest dat dit tegenwoordig al een pluspunt te noemen is, maar helaas is de realiteit bij andere games vaak anders.

Sniper Elite 3

Ook zijn er aardig wat manieren om je load-out te veranderen. Kies je eigen sniper rifle, submachinegeweer, pistool en andere hulpmiddelen zoals landmijnen, granaten, dynamiet of medkits. Ook zijn de sniper rifles zelf weer aan te passen. Helaas zijn er niet heel veel wapens om uit te kiezen en wat vooral heel erg opvalt is dat er slechts één Duits scherpschuttergeweer te kiezen valt (Gewehr 43). Het is (helaas) niet eens meer een verrassing: de rest moet je natuurlijk weer kopen als DLC. Bekende wapens als de SVT40, MP44 en Mosin Nagant zijn alleen te gebruiken als je je portemonnee trekt.

Het spel heeft trouwens ook nog een multiplayermodus en coopmodus. In de coopmodus kun je de hele campaign nog eens doorspelen met een maatje, wat zeker leuk is, vooral als je het spel niet al te serieus neemt. De multiplayer bestaat vooral uit varianten van de klassieke deathmatch en uiteraard spelen ook hier snipers een grote rol.

Conclusie
Hoewel de review misschien overwegend negatief lijkt, is Sniper Elite 3 helemaal niet zo'n slechte game. Zolang je geen hyperrealistische snipersimulator verwacht, is er zeker plezier aan te beleven en vooral de X-ray killcam blijft een hele leuke feature. Sniper Elite 3 voelt helaas uiteindelijk aan als 'net-niet': het had zoveel beter kunnen en moeten zijn.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+Grafisch prima -AI is ontzettend dom 6.5
+X-ray killcam -Story-telling van laag niveau
+Grote open levels  


Gespeeld op pc, ook beschikbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.