Killzone: Shadow Fall Insurgent DLC

Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit: elke shooter brengt minimaal vier DLC-pakketten uit. Waar je bij Battlefield en Call of Duty een zogenaamde season pass moet kopen voor nieuwe maps, wapens en skills, heeft Guerrilla gelukkig besloten om de maps gratis weg te geven. Dat zal voor de meesten genoeg zijn, maar de echte die-hards die wat meer willen kunnen met de Insurgent Pack helemaal losgaan.

BOOS KIJKEN!

Als je het tien euro kostende Insurgent Pack koopt, dan krijg je er in de multiplayer een nieuwe class, nieuwe skills, wapens, skins, voice-packs en uitdagingen bij. En zoals de naam van het pakket doet vermoeden, voegt het de nieuwe Insurgent class toe aan de al bestaande drie classes. Het grote voordeel van deze class is dat je twee nieuwe dingen kunt doen. Een daarvan is dat je skills kunt stelen. Je begint dan met alleen een pistooltje en zonder skills. Deze moet je namelijk gaandeweg de match oppakken van je tegenstanders en je dode collega’s. Om het je wat makkelijker te maken, verschijnen deze dan ook op je HUD, zodat je kunt uitzoeken welke je wilt oppakken en welke niet. Je kunt (helaas) niet onbeperkt je opgepikte skills gebruiken. Op is namelijk op en het wordt niet meer automatisch aangevuld. Je moet dus continu op zoek naar nieuwe skills. Een andere skill is het hacken van andermans hardware. Zo kun je bijvoorbeeld vijandige turrets hacken, zodat zij voor jou gaan werken.

Insurgent

Iedereen die nu denkt dat de balans nu weg is, heeft het mis. De Insurgent-class zorgt er juist voor dat je nu een hybride class hebt, waarmee je snel kunt schakelen tussen de drie andere classes. Op het ene moment ben je een Scout, op het andere moment ben je een Supporter. En als je niet snel genoeg bent of er zijn niet genoeg tegenstanders, dan sta je bijna in je hempie met je klappertjespistool.

Behalve een nieuwe class voegt de DLC ook nog drie nieuwe executiemoves toe aan het geheel met passende namen als C4, Head Kick en mijn nieuwe favoriet: the Finger Breaker. Deze kunnen aan het einde van een match worden uitgevoerd. Uiteraard kun je deze ook weer blokkeren, wat tot de nodige hilariteit leidt. Verder zijn er drie nieuwe wapens toegevoegd die we al eerder zagen in vorige delen, namelijk de StA-14, LS12 SMG Pistol en de klassieke M82. De laatste is wel zonder flashlight en zonder dubbele magazijnen, dus helemaal klassiek is hij nou ook weer niet. De singleplayer is ook onder handen genomen. Er is een nieuwe Elite-modus toegevoegd waarbij de moeilijkheidsgraad omhoog is gegaan. Er zijn dan geen spawnpoints meer en na drie levens is het game over. Ik wens iedereen veel succes ermee, want ik ga er niet aan beginnen. Ik deed er 20 keer over om door het level met de helikopter heen te komen. Als laatste krijg je wat extra skins voor bijvoorbeeld je Owl, maar of je daarop zit te wachten...

M82

Toegegeven, voor 10 euro lijkt de Insurgent Pack een beetje karig, maar wat je ervoor terugkrijgt is een class die de multiplayer zo aanpast dat je helemaal los kunt gaan op het bedenken van nieuwe strategieën. Dat doen veel DLC-pakketten van de grote jongens zoals Call of Duty en Battlefield dan weer niet. Aan de andere kant: als je al was uitgekeken op de multiplayer van Killzone Shadow Fall, dan ga je dankzij deze erg laat gereleaste DLC het niet weer spelen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Nieuwe class maakt echt verschil - Nieuwe Elite-modus die niemand gaat spelen 7
+ M82 terug van weggeweest - Wat karig qua content
+ Nieuwe spotlight moves - Veels te laat


Gespeeld op PlayStation 4.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.