Steel Diver: Sub Wars

Er zijn soms van die games waarvan je je afvraagt wie ze bedacht heeft, wie ze gemaakt heeft en waarom ze in hemelsnaam uitgebracht zijn. Steel Diver: Sub Wars is zo'n game.

Free to play is een beetje het modewoord van deze tijd. Er zijn talloze games, vooral op mobiele telefoons, die je gratis kunt downloaden maar waarbij je moet betalen voor extra's of betere wapens. Een game als Candy Crush levert bijvoorbeeld miljoenen op, best veel voor een gratis game.

Nintendo doet nu ook een poging in het free to play-genre en bedacht een game die gratis te spelen is, maar waarbij je voor een tientje extra voertuigen en meer missies kunt aanschaffen. Klinkt als een slimme zet denk je, ware het niet dat ze hiervoor de sufste franchise die ze bezitten uit de kast hebben getrokken.

De Steel Diver-'franchise' draait helemaal om onderzeeërs en in 2011 verscheen de eerste game voor Nintendo 3DS. Deze scoorde niet erg goed, maar toch gebruikt Nintendo het nu toch voor een nieuw project. 

 

In Sub Wars kun je zowel offline als online spelen met een onderzeeboot. In de singleplayer heb je missies die je moet voltooien. Denk hierbij aan zo snel mogelijk een parcours afleggen waarbij je door ringen moet varen, of het vernietigen van alle vijandige schepen.

Het varen door ringen is nog saaier dan het klinkt, want een onderzeeër is traaaaag. Zelfs als je op maximale snelheid vaart lijk je geen meter vooruit te gaan. Hierdoor is het spelen van de game ontzettend saai, ook als er mijnen en vijandige schepen verschijnen om je te dwarsbomen.

Online knallen op je 3DS
Online is het simpelweg de bedoeling om je tegenstanders uit te schakelen en als laatste over te blijven. Een soort Call of Duty deathmatch met onderzeeërs dus. Helaas geldt ook hier weer dat de gameplay veel te traag is om leuk te zijn. Je tegenstanders hebben dit 'probleem' natuurlijk ook, dus het is wel eerlijk, maar leuk kun je het niet noemen.

Er zijn middels de premium versie overigens wel iets snellere schepen te krijgen, een verschil dat merkbaar maar niet voldoende is. Het meest achterlijke is trouwens het feit dat je die extra schepen en extra missies uit de premium versie, waar je dus tien euro voor neer hebt gelegd, niet eens direct kunt spelen. Je moet ze unlocken in de game! Er is een bepaald aantal medailles nodig die je kunt verdienen in de singleplayer. 

Conclusie
Steel Diver: Sub Wars is geen leuke game. Het tempo is zo ontzettend laag dat je je eigenlijk constant aan het ergeren bent. In de singleplayermodi is het bovendien extra saai omdat je nergens het gevoel van gevaar hebt, ondanks dat je regelmatig tot zinken wordt gebracht door de AI. In de multiplayer is er ergens ver weg nog wel een spoor van spanning te ontdekken, maar dat wordt snel de kop ingedrukt door de traaaaaaagheid.

Tel daarbij op dat je bij de premium versie betaalt voor extra schepen en missies, die je vervolgens alsnog moet vrijspelen, en het hele project kan wat mij betreft de prullenbak in. Nintendo, gooi de Steel Diver-franchise alsjeblieft weg en vergeet free to play-games.

Steel Diver: Sub Wars is exclusief voor Nintendo 3DS

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.