Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

De man met misschien wel het beste kapsel in gaming is terug. Phoenix Wright heeft, na een minder grote rol in Ace Attorney 4, zijn advocatenspeld terug waardoor hij zijn ambt weer mag beoefenen. Hij is echter niet de hoofdpersoon, die rol deelt hij met Apollo Justice en Athena Cykes. Ook die twee hebben bijzondere coupes, blijkbaar het teken van een goede pleitbezorger.

De Ace Attorney-'games' zijn eigenlijk amper spellen. Je kunt ze beter categoriseren als 'visual novels', licht interactieve boeken met beeld. Je bent vooral tekst aan het wegdrukken. Je verzamelt echter ook bewijsstukken, die je later tijdens de rechtszaak moet presenteren. Dit dwingt je dan ook om altijd met het spel mee te denken, daar waar een boek lezen vaak meer een passieve aangelegenheid is.

Niet de gameplayelementen, maar het script is bepalend voor de kwaliteit van dit soort games. Vooraf was dit toch wel een zorgpuntje. De bedenker, schrijver en regisseur van de franchise, Shū Takumi, is namelijk niet verantwoordelijk voor dit deel. Goed nieuws: je merkt het bijna niet. De hoofdpersonages zijn interessant en de getuigen zijn zoals gewoonlijk lekker absurd (complete mafkezen eigenlijk).

Court is now in session.
Apollo Justice was in het vorige deel, waar hij de hoofdrol vertolkte, een slappe en vervelende imitatie van Phoenix Wright. In dit deel wordt hij gek genoeg veel meer en beter ontwikkeld als personage. Wright zelf is ook boeiend door zijn nieuwe rol als mentor. Nieuwkomer Athena Cykes is eveneens een sterk personage dat, omdat ze als vrouw andere opmerkingen maakt, ook nog eens voor afwisseling zorgt. Toch faalt het script op een belangrijk onderdeel: humor. Vergeleken met vorige delen heb ik minder gelachen.

Dual Destinies is vooral een game die puur voor de fans is gemaakt. Het verhaal sluit aan op en maakt talloze referenties naar eerdere delen en gebeurtenissen. Het is niet onmogelijk voor nieuwkomers om het spel te volgens, maar ze zullen een stuk minder uit het spel halen.

Er zitten vijf rechtszaken in het spel. Zaak 1 en 2 zijn een beetje zwak, maar daarna stijgt het niveau en kan het zich meten met vorige delen. Met name de laatste zaak komt met twists om je vingers er bij af te likken. Het inspireerde me bijna om rechten te gaan studeren. In de echte wereld ben je echter niet constant op tafels aan het slaan en aan het schreeuwen.

The defense is ready, Your Honor.
Veel gameplayelementen zijn er niet, maar er is toch aan gesleuteld. Dual Destinies is behoorlijk gestroomlijnd. 3D-analyse van bewijsstukken en vingerafdruk-onderzoek zijn geschrapt. Verder kun je niet meer in alle omgevingen objecten analyseren, alleen nog in de crime-scenes. Dit is jammer, want het spel is hierdoor nog oppervlakkiger en lineair (qua gameplay) geworden.

Eén nieuw element is de 'Mood Matrix' van Athena. Met behulp van een gadget kan ze tijdens de rechtszaken de gemoedstoestand van de getuigen analyseren. Er worden vier emoties tijdens het getuigenis gemeten. De bedoeling is dat je een emotie vindt die inconsistent is met wat de persoon vertelt. Bijvoorbeeld 'blijheid' terwijl de persoon over het zien van een moord vertelt. Dit element komt helaas niet goed uit de verf. Het was altijd vrij simpel om de inconsistente emotie te vinden. Bovendien haalt het telkens het tempo uit het dialoog.

Het 3D-effect in 3DS-games wordt in recensies bijna niet meer besproken. Veel mensen zetten 3D uit en vaak heeft het ook geen meerwaarde. In deze game is het 3D-effect wel degelijk de moeite waard. De personages zijn dankzij 3D bijna letterlijk in het oog springend. De "Objection!"-tekstballon krijgt nog meer kracht in 3D.

Conclusie
Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies is een van de betere delen in de franchise. Met iets meer en scherpere humor en een minder slap begin had het Ace Attorney 3 misschien wel voorbij gestreefd. Het belangrijkste is dat het verhaal, de personages en de meeste rechtszaken boeiend zijn. De makers hebben ook op bijna miraculeuze wijze van Apollo Justice een leuk personage gemaakt. Geen bezwaar van mijn kant.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Script is prima - Eerste twee rechtszaken zijn zwak 8
+ Nieuwe personages zijn sterk - Minder grappig vergeleken met vorige delen
+ Mooi 3D-effect - Te veel gameplayelementen geschrapt


Exclusief voor Nintendo 3DS.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.