Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut

Deus Ex: Human Revolution eindigde op de derde plek in de FOK!games Game of the Year 2011-verkiezingen. Nu, twee jaar later, verschijnt de Director's Cut en mogen gamers met een Wii U ook meedoen. Zij krijgen zelfs de ultieme versie dankzij de uitstekende controllerintegratie.

Human Revolution is een first person action stealth rpg. Een hele mond vol, maar dat komt vooral omdat er verschillende gameplaystijlen te gebruiken zijn. Je kunt rennend en schietend door de levels heen, maar ook sluipend zonder dat je opgemerkt wordt.

Om de speelstijlen te ondersteunen zijn er zogenaamde augmentations, aanpassingen die bepaalde fysieke of mentale eigenschappen vetbeteren waardoor je bijvoorbeeld hoger kunt springen, sneller computers kunt hacken of minder schade oploopt door kogels. Je kunt de augmentations helemaal zelf kiezen en instellen. Elke keer als je genoeg ervaringspunten hebt gehaald mag je weer een eigenschap verbeteren.

Zeg nee tegen augmentations!
De augmentations klinken natuurlijk erg goed, maar niet iedereen is er fan van. Er zijn zelfs hele hordes mensen die protesteren tegen deze vorm van menselijke (r)evolutie en er zijn grote bedrijven die er rijk en machtig mee willen worden. Als jij, Adam Jensen, hoofd beveiliging bij Sarif Industries, maker van augmentations, je geliefde kwijtraakt in een aanval op datzelfde Sarif Industries hebben we het verhaal compleet. Een verhaal dat overigens veel verder gaat dan enkel 'versla de eindbaas', er komt ook meerdere morele dilemma's aan te pas met op het eind eentje die de hele uitkomst van het menselijk voortbestaan beïnvloedt.

 

De lijst met vernieuwingen en verbeteringen in de Director's Cut is behoorlijk. Allereerst is de dlc, The Missing Link, nu in het verhaal verweven zodat er geen hiaat meer te bekennen is. Ook zijn de eindbaasgevechten aangepast omdat daar nogal wat kritiek op was. In het origineel had je vooral veer schietkracht nodig, iets dat iemand die op stealth speelt niet had. Daarnaast zijn ook de graphics en de AI verbeterd en is er tot slot ondersteuning voor de Wii U Gamepad en dat is eigenlijk de grootste en belangrijkste toevoeging.

Beter met tweede scherm
Met de Gamepad worden zaken als hacken en het bekijken van de plattegrond een tweede natuur. Het zit uitstekend in elkaar en ik kan me niet voorstellen hoe iemand deze game kan spelen zonder een dergelijke controller. Ik ben blij dat ik gewacht heb op deze versie! Vooral het hacken is op deze manier een zeer leuke minigame geworden.

 

Het enige dat ik vervelend vond was het begin van The Missing Link. Het hele stuk past niet geheel in de flow van de game (let op, het volgende gedeelte bevat lichte spoilers). Je augmentations worden je ontnomen in deze dlc, nadat je zo'n 15 uur bezig bent geweest om je personage naar jouw speelstijl aan te passen. Kon je jezelf ontzichtbaar maken? Nu niet meer! Kon je hoog springen? Nu niet meer! Had je een maximale inventory? Nu niet meer! Het voelt alsof men je laat proeven van seks en vervolgens je pik afhakt. Ik vond het in het begin echt geen tof stuk om te spelen.

Gelukkig krijg je ook hier gaandeweg wat augmentations en wordt het allemaal snel beter, maar het kwam even hard aan bij me. Het verhaal dat The Missing Link voorschotelt is wel extreem spannend en voegt bovendien een belangrijk deel toe aan de hoofdgame. Mocht je het origineel hebben en The Missing Link nog niet gespeeld hebben, doe dat dan snel! In totaal duurt de dlc zo'n vijf uur en kun je daarna weer verder met het gewone verhaal. 

Conclusie
Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut is een geweldige game en een uitstekende toevoeging aan het aanbod op Wii U. De grimmige sfeer, de vele manieren van spelen, de verschillende eindes en talloze goed uitgewerkte personages maken van Deus Ex een absolute must-have.

Of de Director's Cut ook een must-have is voor iedereen die de game al heeft (uit)gespeeld durf ik niet helemaal te zeggen. Hoewel Vita en Smartglass ook gebruikt kunnen worden voor de features die rondom de Wii U-gamepad zijn ontwikkeld heb je toch afwijkende zaken. Een Vita heeft bijvoorbeeld minder schouderknoppen en Smartglass heeft helemaal geen knoppen. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Een geweldige game nog beter

- Eerste uur The Missing Link

9
+ Uitstekende controller-features  
+ Erg veel speelmogelijkheden   

Gespeeld op Wii U, ook beschikbaar voor PS3, Xbox 360 en pc


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.