Star Wars Pinball

De ZEN Pinball- en Pinball FX-games zijn zo'n beetje de beste flippergames die je tegenwoordig op je handheld of console kunt spelen. Een nieuwe flippergame van ZEN Studios is dan ook altijd wel goed nieuws. Dit keer komt er eentje in Star Wars-thema, zijn de kasten weer zo tof?

Gamers die bekend zijn met een van de eerdere flippergames van Zen Studios weten wat ze kunnen verwachten. Voor hen volstaat simpelweg de beschrijving 'flippergame van Zen Studios in Star Wars-thema'. Zij kunnen door naar de conclusie en bepalen of ze de tien euro willen aftikken of niet.

Voor iedereen die nog geen Zen Studios flippergame heeft gespeeld zullen we proberen uit te leggen wat deze flippergames zo tof maakt. Als eerste is een goed balgevoel van essentieel belang, het moet lijken alsof de digitale bal een echte bal is. Zen heeft dit goed voor elkaar gekregen, zowel het kaatsen tussen objecten op de tafel als het terugketsen vanaf de flippers is 'echt'. 

Een ander belangrijk punt is de mate van speciale events op de tafel. Wat knipperende lichten en gekke geluidseffecten zijn niet genoeg, dat heeft iedereen. Nee, tafels van Zen hebben altijd een enorme mate van entertainment. Bij Star Wars Pinball worden die dit keer in drie kasten/thema's gepresenteerd.

De eerste tafel is een tafel met Star Wars V: The Empire Strikes Back als thema. Hier zien we onder andere Luke Skywalker zo nu en dan verschijnen met zijn lightsaber en komen de sneeuwgevechten op Hoth ook aan bod. De tweede tafel zet de Clone Wars in het zonnetje en ook hier zien we lightsabergevechten met de hoofdpersonen. De derde tafel staat in het teken van Boba Fett, de bounty hunter uit de franchise. Hem zien we zo nu en dan over het speelveld vliegen met Jabba op de achtergrond.

Van elke tafel wordt bijgehouden wat je scores zijn en uiteraard zijn er leaderboards. Je kunt je scores zowel wereldwijd als met vrienden vergelijken. Leuk extraatje is dat je vooraf kunt kiezen voor de Light Side of Dark Side en deze ook met elkaar vergeleken worden. Zoals verwacht staat de Light Side ruim voor. 

Zen heeft aangekondigd dat er in de toekomst meer kasten zullen komen en dat is hard nodig. Drie kasten voor maar liefst tien euro is wat weinig, zeker als je één van de kasten niet zo leuk vindt. Zo vind ik persoonlijk de Clone Wars-kast niet zo leuk omdat ik die verder niet ken. Een Jar Jar-kast zou al veel toffer zijn!

Conclusie
Zoals we gewend zijn van Zen Studios is Star Wars Pinball ook weer een uitstekende flipper-game geworden. Er gebeurt veel op de kasten en de ballen voelen goed aan. Wel is het erg jammer dat je maar drie kasten krijgt. Hopelijk zijn de kasten die we in de toekomst krijgen net zo tof maar wel voordeliger. Als dat het geval is mag je een ster bij de eindscore optellen.

Gespeeld op Wii U, ook beschikbaar voor vele andere consoles en handhelds

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.