Mobiele Reviews: Week 3

Tower defense is een genre dat ik eigenlijk enkel op mijn mobiel speel. Na Fieldrunners op mijn oude Nokia 5800 volgden GeoDefense en GeoDefense Swarm op mijn Nokia Lumia-telefoons. Na het doorspelen van Swarm was ik echter op zoek naar een leuke TD-game die ik nog niet gespeeld had. Ik kwam uit bij Radiant Defense.

Tower defense-games hebben allemaal dezelfde opzet: vijanden bewegen zich van het beginpunt op je scherm naar het eindpunt. Langs de route, die al dan niet aan te passen is, plaats je als speler kanonnen, lasers, raketwerpers of elk ander willekeurig wapen dat je tot je beschikking hebt.

In Radiant Defense is dat niet anders, en toch voelt het fris aan. De belangrijkste reden hiervoor is de grafische stijl. Deze stijl is kenmerkend voor de developer die ook games als Robotek en Radiant uitbracht voor smartphones. Ze maken steeds games met veel primaire kleuren die, zeker op een smartphone met mooi display, uit je scherm spatten.

 

De wapens die je tot je beschikking hebt in Radiant Defense zijn vrij divers. Het zijn weliswaar de standaardwapens die je altijd krijgt, maar ze worden aangevuld met mijnen en cirkelzagen die je beide op het pad van de vijand kunt leggen. Elk wapen is uiteraard ook te upgraden zodat ze krachtiger zijn. Bij het plaatsen en/of upgraden van je wapens moet je altijd nadenken over kwaliteit versus kwantiteit, én diversiteit. Sommige vijanden zijn immuun voor bepaalde wapens namelijk.

Het pad dat je vijanden, aliens dit keer, belopen kun je overigens aanpassen met stukken muur. De aliens kunnen hier niet doorheen en als je op strategische plekken een stuk muur neerzet heb je meer tijd om ze af te knallen. Die tijd heb je zeker nodig want Radiant Defense is een zeer pittige game. Al in het derde level krijg je te maken met groepen vijanden die al je aandacht vragen. In totaal zijn er 11 levels en een tutorial die je de basis uitlegt. Elk level bestaat bovendien uit meerdere 'waves' waardoor je genoeg te doen hebt.

 

Tussen verschillende levels en waves door wordt er overigens een 'verhaal' verteld. Hoewel dit niet verder gaat dan 'aliens vallen de wereld aan', zijn de conversaties tussen de alien overlord en jouw chef behoorlijk hilarisch. Ook bieden de conversaties tips voor de komende waves en moet je ze dus zeker niet simpel wegklikken.

Tot slot wil ik nog vermelden dat de soundtrack gemaakt is door Kubatko. Ik ken hem of haar niet, maar de sfeervolle muziekjes zijn een goede toevoeging aan de game. 

Conclusie
Radiant Defense is een zeer toffe tower defense-game die veel content en uitdaging biedt. De game vraagt behoorlijk wat van je stategisch inzicht en meer dan eens zul je levels opnieuw moeten spelen om alle waves te overleven. Radiant Defense roept iets meer frustratie op dan GeoDefense deed als je sterft bij de laatste waves in een level, maar het blijft uitdagend om het toch weer te proberen. Telkens weer.

 

Prijs: € 2,99 voor de Windows Phone 8-versie, de overige versies zijn gratis maar hebben in-app aankopen
Gespeeld op Windows Phone 8, ook beschikbaar op iOS, Android en Windows 8/RT 

Geschreven door: Roy

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.