LEGO The Lord of the Rings

Een van de grootste filmtrilogieën is dit najaar terug voor de spelcomputer. In The Lord of the Rings gaat een gezelschap op een queeste om een zeer belangrijke ring in het vuur te gooien waar hij in gesmeed is. Alleen dit keer doen we dat met een flinke dosis humor en heel veel LEGO-blokjes.

lego header

Juist, The Lord of the Rings heeft een LEGO-versie gekregen waarbij het verhaal van de drie films/boeken gevolgd wordt. Op het moment dat je de game start, krijg je een serieuze voice-over die begint aan het verhaal. In eerste instantie dacht ik dat ze een 'serieuze' LEGO-game hadden gemaakt maar al snel komen de gekke bekken en de vreemde situaties terug in het intro-filmpje waar de toon mee is gezet.

Verhaaltjestijd
Als je eenmaal aan de slag gaat met de LEGO-poppetjes zit je midden in de veldslag waar de grote vijand Sauron van zijn ring ontdaan wordt, duizenden jaren voordat hij uiteindelijk bij Bilbo terechtkwam. Als je verder speelt, merk je dat de game het verhaal nauwkeurig en correct volgt. Natuurlijk krijgen sommige dingen een heerlijke LEGO-twist waar vreemde voorwerpen langskomen of er gewoon wat geks gebeurt.

LEGO

Om de game extra kracht mee te geven kunnen de LEGO-poppetjes ook enkele dialogen voeren. Dit is gedaan met de geluidsband van de films. Verwacht geen LEGO-stemmetjes of gekke geluidjes, nee, als Gandalf en Bilbo een gesprek hebben dan hoor je letterlijk het gesprek uit de film waar de game gebruik van maakt. In eerste instantie kijk je wel even raar op maar het went en het is fijn, want voor velen zijn de films bekend terrein en de ontwikkelaar heeft dit echt heel goed uitgewerkt. Daarnaast wordt er ook gebruikgemaakt van de originele soundtrack wat nog meer herkenning toevoegt aan het spel.

Humorvolle omgevingen
Zoals je gewend bent van de LEGO-games zit er een flinke dosis humor verwerkt in het spel. Als Frodo neergestoken is bovenaan een berg staan zijn kameraden al klaar met een brancard en mondkapjes voor. Veel scènes die je speelt zullen grauw of donker van aard zijn maar de personages weten altijd in de vreemdste situaties een glimlach op jouw gezicht te toveren.

De omgevingen die je bezoekt zien er strak uit en je herkent voorwerpen en gebieden direct. Ook zie je voorwerpen van LEGO meteen en deze kun je kapotslaan voor extra muntjes. Af en toe is het ook nodig om voorwerpen kapot te maken om verder te komen in de levels. Met het verzamelen van muntjes kun je vele personages erbij aanschaffen die allemaal weer eigen vaardigheden hebben.

LEGO

Terwijl je de game doorkruist kom je ook gebieden of voorwerpen tegen waar jij op dat moment niks mee kunt doen. Een personage dat je later vrijspeelt of koopt kan dat misschien wel. Als je alles wilt verzamelen, is het dus nodig dat je eerdere levels nogmaals speelt maar dan met andere personages.

Ik heb het hierboven over levels en er zitten ook echt levels in het spel maar dit is allemaal weer gegoten in een 'open wereld'-sausje. Zo kun je vanaf het einde van het spel je hele reis terugmaken als je daar zin in hebt. Maar de wereld en de levels daarin liggen aan jouw voeten. Helaas is de game wel erg makkelijk te doorkruisen. De gevechten die je tegenkomt vormen nauwelijks een uitdaging en de puzzels zijn ook recht door zee en bieden weinig uitdaging. Natuurlijk is de game gericht op de wat jongere onder ons maar zelfs voor hun zou dit net iets te makkelijk zijn allemaal.

Extra extra
De game biedt naast het volledige, uitgebreide verhaal ook nog eens enkele extra's. Zo moet je tijdens het spelen zilveren blokjes verzamelen. Met deze blokjes kun je bij de smid extra voorwerpen maken voor bepaalde personages, als je natuurlijk de blauwprinten hebt bemachtigd. Deze blokjes kun je weer alleen verzamelen door bijvoorbeeld extra opdrachten te voltooien of alle verborgen voorwerpen te vinden in levels. Daarnaast zijn er ook races te houden waarbij je op de rug van een geit de snelste tijd moet zetten.

Mocht je geen zin hebben om alleen te spelen, dan kun je ook nog eens samen spelen in de co-op van de game. Het systeem werkt heel simpel: speler 2 pakt de controller op en speelt direct in het spel mee. Dit kan alleen vanaf de bank want er zit geen online-modus in het spel. De co-op brengt verder geen bijzonderheden met zich mee behalve dat er nu twee actieve LEGO-poppetjes over het scherm heen rennen.

Conclusie
De LEGO-versie van The Lord of the Rings is een geslaagde zet in het LEGO-universum. De game is groots opgezet qua wereld, te verzamelen voorwerpen maar ook hoe je de game ervaart. Het gebruiken van de originele teksten en soundtrack is goed in de game verwerkt. Helaas vormt de game geen echte uitdaging waardoor de game al heel snel als 'simpel' aanvoelt.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Stemmen/Soundtrack  - Te makkelijk 7,5
+ Groots  
+ LEGO-humor


Gespeeld op de PlayStation 3. Ook voor Xbox 360, Windows, DS, 3DS, Vita en Wii.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.