Cooler Master Silencio 650

Pc-gamers zijn altijd op zoek naar stillere en vooral koelere onderdelen. Want wie wil er nu een tweede stofzuiger naast zijn bureau of in de woonkamer hebben staan? Een onderdeel die nog wel eens over het hoofd wordt gezien is de behuizing van een pc. Deze kan wel degelijk verschil maken tussen een stille goed gekoelde pc en een luidruchtige stoorzender. We testen de Cooler Master Silencio 650, met daarin een Cooler Master Silent Pro Hybrid 850W. Cooler Master heeft in maart deze kast op de Cebit aangekondigd en begin deze zomer is deze uitgekomen. Met de warme zomerdagen in augustus erbij hebben we dus een prima testcase: hoe presteert de opstelling in extreme zomersituaties zoals we die pas geleden even gekend hebben?

Header

Uiterlijk

Toegegeven, de kast is qua uiterlijk niet speciaal. Een rechthoekige kast in het zwart zorgt nou niet voor een opvallend design. Aan de voorkant zit een deurtje, die standaard naar links opendraait. Een handig detail: je kunt het deurtje omhangen zodat deze naar rechts opengaat, altijd handig als je de pc net aan de andere kant van het bureau wil hebben. Een magneetje zorgt ervoor dat de boel dichtblijft en niet spontaan openzwaait.

Er is plaats voor drie 5,25"-drives, zoals een Blu-ray- of DVD-speler, achter het deurtje en de onderste is standaard gevuld met een hotswapbay, zodat je zonder de kast open te maken een harde schijf kan wisselen. In de kast is er nog plaats voor zeven extra 3,5"-schijven in twee schijfkooien, waarvan er één verwijderbaar is. Dan is er tenminste plaats voor die monsterlijke videokaart. Mocht je deze kooi verwijderen, dan houd je ruimte voor drie schijven over. Er zijn twee caddies meegeleverd om 2,5"-apparaten zoals SSD op hun plaats in een 3,5"-slot te houden.

CoolerMaster Silencio 650

Van kop tot teen

Aan de bovenkant vinden we twee verborgen items: een extra ventilatierooster en een panel met twee USB 3.0-, twee USB 2.0- en een microfooningang. Daarnaast zijn er nog een audio-ingang en een SD-kaartlezer te vinden. Er zijn ook twee schuifjes: één om de snelheden van de aangesloten ventilatoren te regelen en een erg interessante dual boot-schuif. Deze is aangesloten op twee bepaalde 3,5"-sloten en met de schuif bepaal je welke van de twee schijven als opstartschijf dient. Een handigheidje voor mensen die bijvoorbeeld Windows en Linux op een machine willen kunnen draaien.

Silencio 650

Aan de achterkant vinden we een ventilator aan de bovenkant en een uitsparing voor de voeding aan de onderkant. Er zijn zeven horizontale expansiesloten en een extra verticaal slot, handig voor bijvoorbeeld een USB-expansie. In de bodem zit nog een ventilatormogelijkheid. Daarvan kun je het filter eruit halen en schoonmaken. Heb je niet genoeg aan de drie meegeleverde ventilatoren, dan zijn er uitbreidingsmogelijkheden genoeg; bovenin en onderin is er nog een plek en de twee bovenste ventilatoren aan de voorkant kun je vervangen voor een grotere voor de harde schijven (of videokaart). Mocht je de verwijderbare kooi houden, dan kun je daar alsnog een ventilator aan hangen.

Silencio 650

Maar we willen het vooral stil hebben, dus we houden de standaard configuratie: twee 120mm fans voor en een 120mm fan achter. Deze draaien op 1200 RPM en leveren daardoor 17 dBA. Als je ze aansluit op de ventilatorschuif is dit terug te brengen tot 700 RPM.

Installeren van onderdelen

De installatie is vrij simpel. De 5,25"-apparaten zijn zonder schroeven te installeren en de meegeleverde caddies zorgen dat de SSD stevig op zijn plek zit. Kabels zijn weg te werken achter de backplate, maar daar zit een probleempje. De zijkanten zijn namelijk bedekt met schuim om trillingen en geluid te minimaliseren. Door die foam is er minder plek om veel kabels kwijt te kunnen. Cooler Master merkte dit ook en heeft aan dat paneel dunner schuim gebruikt dan aan de kant die je vaker open zal doen. Maar als je na de kabels te hebben weggewerkt dat zijpaneel op zijn plek wil krijgen wordt het ietwat proppen.

Silencio 650

De videokaart is tegenwoordig een aandachtspunt, want ja, hoe groter hoe beter geldt er voor die ruimtevreters. Deze grote videokaarten zijn geen probleem, want de bovenste HDD-kast kan weggelaten worden, waardoor de videokaart tot 434mm lang kan zijn. De enorme koelkasten die je op je processor kan zetten worden ook steeds groter, in deze kast mogen ze tot 168mm groot zijn. Let daar op, want sommige koelers zijn hoger dan dat en dan wordt het of proppen, of dikke pech.

Hoe cool is deze kast

Qua koeling doen de fans in de kast hun uiterste best. De videokaart heeft het wel warm zien we terug in de software, maar nog niets wereldschokkends waar de kaart kapot van zou gaan. Maar er zijn betere kasten en mogelijkheden om het uiterste uit je videokaart te persen. De Silencio 650 koop je in ieder geval niet voor de extreem goede koeling, want als je gaat overklokken gaan de temperaturen je al snel parten spelen. Dat is eigenlijk wel tegenvallend, want het is een toch pittig geprijsde kast. Door die hoge prijs mag je eigenlijk wel lagere temperaturen verwachten, maar dat lukt deze behuizing niet.

De temperaturen zijn dus werkbaar bij normale kloksnelheden van processor en grafische kaart, maar met een naam als Silencio verwachten we veel op het vlak van geluidsproductie, of beter, het gebrek eraan. Omdat we niet met onze neus in de kast zitten meten we het geluid op een afstand van een meter. Er zit een meegeleverd koelblok op de CPU en als videokaart bezitten we een GeForce GTX 580 die pas aan het werk gaat als we FurMark opstarten, een programma dat gebruikt wordt om videokaarten te stresstesten.

Stilte

Als de pc aan het duimendraaien is, hoor je het apparaat amper. Een koelkast maakt meer herrie, die haalt namelijk 40 decibel. Als we het bier daaruit gehaald hebben gaan we gamen, dan mogen alle ventilatoren, ook die op CPU en GPU, aan de bak. Natuurlijk hebben we de speakers uitgezet, anders is de meting nogal zinloos. En de behuizing is nog steeds erg stil. Wel meer hoorbaar, maar als je daadwerkelijk met geluid aan gamet is dat niet boeiend. Op het vlak van stilte presteert deze behuizing naar verwachting. Het is inderdaad erg 'silencio'.

Voeding

De voeding die gebruikt is, is de Silent Pro 850 Watt Hybrid. Deze voeding is niet alleen stil, maar ook efficiënt. De voeding krijgt dan ook een 80 Gold-certificaat, het teken dat het efficiënter draait dan normale voedingen. Het handige is dat deze voeding geen ventilator aan hoeft te hebben als er weinig stroom nodig is. Op het moment dat je dus zwaardere applicaties gaat starten die bijvoorbeeld de videokaart hard aan het werk zetten, dan pas zal de voeding meer gaan leveren en zijn ventilator aan laten slaan om zichzelf koel te houden.

Silent Pro Hybrid 850 Watt

Je krijgt hierbij een panel waarmee je de ventilatorsnelheid handmatig kan regelen. Daarbij kun je tot drie ventilatoren erbij schakelen, zodat je je hele systeem stil kan krijgen. Omdat dit niet nuttig is bij de Silencio 650 hebben we dit niet gebruikt, deze heeft al zijn eigen ventilatorregelaar. Om je geen Tarzan te laten voelen in die kabeljungle is deze voeding modulair. Je prikt er je gewenste voedingskabels in en meer niet. Er zijn dus geen ongebruikte kabels die uit de voeding steken, en zeker in de Silencio scheelt dat weer in het wegmoffelen van de draden.

Silent pro Hybrid 850 Watt

Conclusie

Stilte is zalig, daar zal elke pc-gamer het mee eens zijn. Terwijl de PlayStation 3 en Xbox 360 prima kunnen stofzuigen, is er op de pc-markt van alles te koop om de overlast tot een minimum te beperken. De kunst is alleen om snelheid en stilte te krijgen. Processoren en vooral videokaarten worden steeds sneller, maar moeten steeds beter gekoeld worden. Een behuizing speelt daarin een grote rol. De Cooler Master Silencio is een kast dat vooral heel erg stil is. De temperaturen heeft hij redelijk onder controle, maar voor zo'n 110 euro is dit een geprijsde kast. Of je die prijs wil betalen voor een behuizing is natuurlijk altijd eigen keus, maar de afwerking en opties als dual-boot, een goed bereikbaar panel en vooral de stilte is te rechtvaardigen. Het enige minpuntje, het lastige wegmoffelen van de kabels, is jammer, maar persoonlijk doe ik dit een keer en dan hoop ik de kast niet al te vaak meer open te hoeven hebben, want dan is er waarschijnlijk iets mis.