The Ratchet & Clank Trilogy

Na de HD-remakes van Sly Cooper en Jak & Daxter is het nu de beurt aan Ratchet en Clank, het welbekende platformersduo van de PlayStation 2. Het is een verzameling van de drie eerste games in de reeks, waarvan de eerste tien jaar geleden verscheen. Het avontuur begint wanneer Clank crasht op de planeet Veldin, waar hij Ratchet ontmoet. Een leuke manier om kennis te maken met de serie en fans van de reeks zullen ook niet teleurgesteld worden.

The Ratchet & Clank trilogy

Het verhaal van elke game is redelijk simpel. Het universum wordt geteisterd door een slechterik die óf alle planeten wil vernietigen, óf iedereen wil overheersen. Verwacht dus geen verhaal zoals in Tools of Destruction en A Crack in Time. De HD-trilogie richt zich vooral op veel actie, platforming en puzzelen op verschillende planeten met een simpel verhaal wat al deze elementen met elkaar verbindt. De bekende personages zoals Captain Qwark en Doctor Nefarious komen allemaal langs en zorgen voor een injectie humor. En niet te vergeten Olga, de fitnesstrainer uit de hel.

Fans die alleen de games op de PlayStation 3 hebben gespeeld moeten wel wennen aan de ietwat houterige gameplay van deel een. Ratchet & Clank voelt een stuk ouder aan dan de rest van de collectie. Je kunt bijvoorbeeld niet schieten terwijl je springt en speciale bewegingen vertragen je, waardoor je niet zo vlot door de levels heen gaat. Verder zijn er geen upgrades voor de wapens, maar er zijn wel genoeg andere verstopte items te vinden.

The Ratchet & Clank Trilogy

De twee andere delen, Ratchet & Clank 2: Going Commando en Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal, zijn op elk gebied stukken beter. Grafisch is het misschien niet zo mooi als de nieuwste telgen in de reeks, maar de gameplay is bijna hetzelfde. Er zit genoeg platforming en schietactie in, maar ook genoeg afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan arena's met allerlei verschillende uitdagingen en hoverbike races.

Je kunt ook online spelen. Dit zijn dezelfde mappen als in de originele games. Er zijn drie gamemodi: Siege, Capture the Flag en Deathmatch. In Siege moet je de vijandelijke basis verwoesten, de andere twee modi spreken voor zichzelf.

Als je alle games wilt uitspelen, met volledig geüpgrade wapens en alle skill points, ben je ongeveer dertig tot veertig uur bezig. Je kunt meer wapens verzamelen door savegames te bewaren. Als je ver genoeg bent in de game, krijg je korting of toegang tot een nieuw wapen in het volgende deel.

The Ratchet & Clank Trilogy

Kleurrijk en strak
De werelden die je bezoekt zien er allemaal mooi en sfeervol uit. De textures zijn scherp, tenzij je er met je neus bovenop zit. Er is geen rafelig randje te zien op de modellen en de rest van de wereld. Alles is kleurrijk en de sfeer van elke unieke planeet uit de originele games is goed overgezet naar de HD-collectie. De games maken gebruik van de originele modellen voor de personages, niet de nieuwere uit de PlayStation 3-games, maar toch zijn de animaties vloeiend en totaal niet houterig.

Om terug te komen op de planeten: er is ontzettend veel variatie. Je komt langs fabrieken, woestijnen, moerassen, futuristische kantoren en vliegende havens voor ruimteschepen. Op deze planeten kom je allerlei verschillende wezens tegen die allemaal een uniek uiterlijk hebben. Dieren wandelen rond en ruimteschepen vliegen langs, wat ervoor zorgt dat al deze planeten ook nog eens levendig aanvoelen.

Wat wel jammer is, is het feit dat de cutscenes niet opnieuw zijn gemaakt. Enkele cutscenes, die niet pre-rendered zijn, zijn wel scherp. De pre-rendered cutscenes zien er daarentegen wazig en korrelig uit en vullen niet het hele scherm. Dit is zonde, vooral voor filmpjes zoals de James Bond-achtige Agent Clank-stukjes. Naast dit minpunt ziet de rest van de game er prima uit.

De gehele collectie is ook in 3D te spelen.

The Ratchet & Clank Trilogy

Deuntjes en orkesten
Op muzikaal gebied zijn de games goed. Er is hierin niet veel veranderd van de originele games. De soundtrack van Ratchet & Clank is wat meer ingetogen en simpel, maar de twee volgende delen zijn al een stuk orkestraler. Er is veel variatie, van violen tot techno. Geluiden geven je voldoening, vooral als je een paar honderd bolts tegelijkertijd opraapt of wanneer je wapens een level omhoog gaan.

Het lijkt er helaas op dat Idol Minds bij deel een en drie niet zo netjes te werk is gegaan. De geluiden van Ratchets ruimteschip spelen al af voordat het schip voorbijvliegt op de laadschermen. Geluidjes loopen op plaatsen waar ze niet eens horen te spelen en het is duidelijk te horen wanneer de achtergrondmuziek opnieuw begint: er zit een pauze van ongeveer een seconde tussen. Dit had een stuk beter gekund, met de overzetting van Ratchet & Clank 2 als voorbeeld. De muziek en het geluid haperen nergens of in ieder geval niet op een opvallende manier.

Ik had graag gezien dat de stemmen van deel een opnieuw waren ingesproken. Ratchet heeft hier een andere stem dan in de rest van de reeks en Clank klinkt nogal monotoon.

Conclusie
Hoewel er wat slordigheidjes in de collectie zitten is het nog steeds erg leuk om te spelen. Je krijgt drie volledige games met genoeg actie en afwisseling die zeker niet onder doen voor Tools of Destruction en A Crack in Time. Het is zeker een aanrader voor iedereen die van platformers houdt, gamers die al eerder de games hebben gespeeld en nieuwkomers in de serie die willen weten hoe het allemaal begon.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Gameplay is grotendeels soepel en leuk - Slordigheden in audio 7,5
+ Veel afwisseling - Cutscenes zijn niet omgezet naar HD
+ Nette overzetting van graphics  


Exclusief beschikbaar voor PlayStation 3.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.