Mario Tennis Open

Exclusief op Nintendo 3DS.

Mario is niet zomaar een loodgieter. Nee, deze vakman is van alle markten thuis. Karten, golfen, atletiek, Mario kan alles. Alleen het tennissen op de 3DS had hij misschien beter over kunnen laten aan anderen.Mario Tennis

Nee, Mario Tennis Open is geen dramatisch slechte game, maar het is zo’n spel waar je gewoon hogere verwachtingen van had en na aankoop van een koude kermis thuis komt. Mario in de titel van een game betekent over het algemeen dat je een kwalitatief goede game in handen hebt, maar Mario Tennis Open komt niet verder dan middelmatig, leuk om je een paar uurtjes mee te kunnen vermaken maar niet de lange levensduur en herspeelbaarheid die je van een Mario-game verwacht.

Mario Tennis Open is, zoals de titel waarschijnlijk al verklapt, een tennisspel. In het spel kun je toernooien, losse wedstrijden of mini-games spelen. Het spel bevat acht toernooien waarbij je elk toernooi pas vrijspeeld als je het voorgaande toernooi succesvol hebt afgerond. Je kunt een toernooi, of losse wedstrijden, spelen in enkel of dubbelspel. Speel je een dubbel dan speel je met een AI-personage samen. Met vrienden spelen kan natuurlijk ook. Je kunt ad hoc of online met maximaal drie vrienden enkels of dubbels spelen. Heb je geen vrienden dan kun je ook kiezen voor een ranked-wedstrijd welke altijd 1 vs 1 is.

Mario tennismario tennis 2

Besturing
Het spel bestuurt heel makkelijk. Iets té makkelijk zelfs. Je speler rent vanzelf naar de bal toe en jij hoeft enkel te kiezen waar en hoe je de bal wilt slaan. Dit doe je door op een specifieke knop te drukken, of op het touchscreen, dat is onderverdeeld in een aantal vlakken die elk voor een andere beweging staan. Een flat, top spin of slice, het kan allemaal. Heb je liever wat meer invloed op het spel dan kun je je speler ook besturen met de analoge stick, of zelfs door gebruik te maken van de gyroscoop die in de 3DS zit. Door je 3DS te bewegen kun je richten, en vervolgens kun je op één van de knoppen drukken om te slaan. De 3DS schakelt automatisch over op een andere camerastand als je de gyroscoop gebruikt en 3D wordt dan ook direct uitgeschakeld. Het nadeel hiervan is dat de 3DS redelijk snel overschakelt op gebruik van de gyroscoop als je gewoon je 3DS een beetje beweegt tijdens het spelen wat kan storen als je fanatiek in een wedstrijd zit. Deze vorm van besturing is grappig om een keertje te proberen, maar zal maar door weinig mensen echt gebruikt gaan worden.

Mini-games
Naast de reguliere tenniswedstrijden bevat het spel ook een aantal mini-games. De opvallendste hiervan is Super Mario Tennis. Hierin tennis je tegen een muur waarop Super Mario Bros wordt gespeeld. Je bal speelt hierbij de rol van Mario, dus hem tegen blokjes slaan kan muntjes opleveren en een schildpad versla je door de bal er tegenaan te slaan. Het level loopt automatisch door. In totaal zijn de eerste vier levels van het spel op deze manier speelbaar, maar het is een stuk lastiger dan het klinkt.

Leuker om te spelen zijn Ringschieten en Ruimterally. In Ruimterally speel je in de ruimte, waarbij er delen van het speelveld verdwijnen en je dus gericht de bal op het deel van het veld moet slaan waar nog wel grond is. Bij Ringschieten verschijnen er ringen in het veld die steeds groter worden. Sla je de bal door één of meerdere ringen dan verdwijnen deze en krijg je punten afhankelijk van hoe groot de ring is. Kleine ringen zijn lastiger te raken en leveren dus meer punten op. De mini-games zijn speelbaar op drie niveau’s.

mario tennis 3mario tennis 4

Money, money, money
Met alles wat je speelt verdien je munten. Deze munten kun je vervolgens gebruiken om kleding en rackets voor je speler te kopen. Je kunt spelen met alle bekende Mario-personages zoals natuurlijk Mario zelf, zijn broer, Donkey Kong, Wario en vele anderen. Elk personage heeft zijn eigen speelstijl. De Mario bros. zijn all-rounders, Boo kan sluw spelen en geloof het of niet, maar Peach staat bekend vanwege haar technische spel. Naast deze figuren kun je ook letterlijk met je eigen Mii aan de slag. Echt veel verschil is er echter niet merkbaar tussen de meeste figuren. Daarnaast kun je enkel met de accesoires je speler beter maken en bevat het spel verder weinig ontwikkeling en een leercurve ontbreekt bijna geheel. Je kunt in het spel ook kiezen voor vele verschillende banen, maar ook hier is geen verschil te merken tussen bijvoorbeeld een gravel- of een gras-baan, naast de kleur dan.

Helaas is dit ook waar het spel de meeste steken laat liggen. Het spel blijft eigenlijk continu hetzelfde, of je nou in de jungle speelt met Boo, of in het kasteel van Bowser met Diddy Kong. Het tennis blijft precies hetzelfde en hoewel de mini-games leuk zijn, zijn ze niet genoeg om de levensduur van Mario Tennis Open aanzienlijk te kunnen verlengen.

Conclusie
Een Mario Kart biedt niet veel meer dan gewoon racen, maar wel met vele verschillende banen en racers die daadwerkelijk invloed hebben op de gameplay. Mario Tennis Open blijft op dit gebied echter achter en is geen game die je langere tijd achtereen blijft spelen, zoals dat met Mario Kart en andere games zoals Super Mario 3D Land wel kan. De game zelf is daarnaast té laagdrempelig gemaakt, zelf naar de bal toe lopen is niet eens nodig. Het is een prima spel voor even tussendoor of om van iemand te lenen, maar voor 45 euro zijn er betere games die je kunt aanschaffen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Leuke mini-games -  Weinig variatie of diepgang 6
+ Spelen met je eigen Mii  -  Niet zelf rennen voor de bal