Minecraft Xbox 360 Edition

Beschikbaar voor pc , iOS, Android en Xbox 360.

Gespeeld op Xbox 360.

Minecraft timmert al een lange tijd aan de weg. Het origineel stamt alweer uit 2009 en hoewel er inhoudelijk tussentijds niet veel aan het spel veranderd is, blijven veel gamers bouwen totdat zij een ons wegen. Met de release op XBLA kunnen ook de Xbox 360-bezitters van het spel genieten, maar leent dit spel zich wel voor een console?

Minecraft

Diegenen die nog steeds niet weten wat Minecraft is en waarom het spel niet in een hokje te plaatsen valt, wil ik graag doorverwijzen naar de special die wij al eerder over Minecraft schreven. Als je verwacht dat de game ook maar iets voor je voorkauwt heb je het mis. Minecraft is een sandbox game waarbij de speler in alle vrijheid mag ronddartelen en zelf mag bepalen wat hij of zij gaat doen. Er is namelijk geen enkel doel of verhaal aanwezig en het spel dicteert ook niet wat er moet gebeuren.  

 Knibbel knabbel kruisje

Tutorial
In het begin is er een summiere tutorial (speciaal aan de XBLA-versie is toegevoegd) die spelerdewijs uitlegt dat je bouwstoffen nodig hebt om items te maken. Van een boomblok is het mogelijk om planken te maken. Met een plank kun je een stok maken. Met een stok kun je weer een pikhouweel maken. Verder is er een dag- en nachtcyclus en dan komen de zombies, spinnen en geraamtes naar buiten om je te doden.

Hoe je de grondstoffen verwerkt is iets versimpeld. De ontwikkelaar heeft de volgorde van het verwerken uit de XBLA-versie gehaald. De linkerpookje werkt als een muiscursor om items te selecteren en te slepen, maar je kan dit ook met de d-pad doen. De speciale controller waarbij de d-pad omhoog komt biedt hier zeker zijn meerwaarde, aangezien je deze heel vaak gebruikt.

Schacht Uitzicht

Met zijn vieren op de bank
Minecraft biedt voor ieder wat wils. Wil je graag de architect uithangen? Dan kun je Rembrandtoren nabouwen. Ben je meer avontuurlijk? Dan kun je op onderzoek gaan naar nieuwe grondstoffen in alle uithoeken van de map. Maar dit alles is veel leuker (en sneller) als je dit met meerdere vrienden doet. Minecraft ondersteunt tot acht spelers op Xbox Live. Behalve online kun je, zowel offline als online, met zijn vieren tegelijk op één Xbox 360 spelen. Trek er dan wel een lang weekend voor uit. Waar je bij een racegame na vijf rondjes wel zo’n beetje over de finish bent, waar een gemiddeld potje Mario Party na een uur wel afgelopen is, houdt Minecraft nooit op en kun je tot in de treure door blijven spelen. Gelukkig is er een opt-in en een opt-out systeem. Je kun binnenvallen bij een bestaande game en vertrekken zonder dat je opnieuw moet beginnen.

Port
Niet de ontwikkelaar Mojang heeft Minecraft geport naar de Xbox 360, maar 4J Studios. Deze studio was onder andere verantwoordelijk voor andere XBLA-games zoals Perfect Dark en Banjoo-Tooie. Grafisch gezien kon het ook niet misgaan, aangezien het gehele spel in pixel art vorm is gegoten. Wel mag de soundtrack uitgebreid worden. Na drie uur spelen irriteerde de soundtrack mij zo erg dat ik voor het eerst de interne mp3-speler van de Xbox maar aangezet heb.


Updates & Community
Minecraft krijgt, ondanks dat het spel al drie jaar oud, nog regelmatig updates die nieuwe onderdelen aan het spel toevoegen. Deze (kleine) updates zorgen ervoor dat Mincraft toch elke keer een nieuwe uitdaging krijgt. Maar Minecraft krijgt niet alleen updates van de ontwikkelaar.  Waar de pc-versie een grote modificatie community achter zich heeft staan die voor updates zorgt (op ons eigen FOK!forum is er een groot gezelschap van spelers), laat Microsoft op Xbox Live dit niet toe. Daarbij begint de Xbox 360-versie ook nog eens met een achterstand. De pc-versie staat momenteel op versie 1.9, waar de Xbox 360-versie momenteel te vergelijken is met de 1.6.6 versie van één jaar geleden. De ontwikkelaar 4J Studios en Mojang hebben beloofd dat beide versies na de release van de Xbox 360-versie door middel van (gratis) patches gelijk getrokken gaan worden. Helaas hebben zij nog niet verklapt hoe zij dit in gaan vullen.

Schaapjes kijken Zomies! 

Conclusie
Minecraft voor XBLA is een port van een pc-game waar niet veel op aan te merken valt. Het spel draait soepel maar de soundtrack mag wat uitgebreid worden. De veelgevraagde tutorial zit eindelijk in het spel, maar is te summier om een goed beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Of het over een half jaar nog zo’n leuk spel is valt en staat bij het feit of Minecraft na de release net zo goed ondersteund wordt als de pc-versie. Uiteindelijk ligt het aan je vrienden en je eigen fantasie hoelang je dit spel gaat spelen. 

4 van de 5 sterren

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.