Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations

NarutoGespeeld op PS3, ook beschikbaar voor Xbox 360.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is de derde Ultimate Ninja-game in de serie op de PS3 en Xbox 360. Deze game bundelt alle krachten van de twee voorgaande delen, maar is het krachtig genoeg of is het gewoon een slap aftreksel?

Het verhaal van Naruto is simpel maar toch ook ingewikkeld. In de wereld waar Naruto woont zijn negen legendarische monsters met verwoestende krachten en hoe meer staarten een monster heeft hoe krachtiger deze is. In de nacht dat Naruto geboren is, wordt zijn dorp aangevallen door het negenstaartige monster, een vos, en die vernietigt een groot deel van het dorp en doodt daarbij een hoop mensen.

Om het dorp te redden wordt het monster in Naruto opgesloten en zal Naruto dit monster te allen tijde bij zich dragen. Naruto wordt hierdoor in zijn jeugd raar aangekeken en wordt hij weinig tot niet geaccepteerd in het dorp. Nadat Naruto de ninjaschool doorlopen heeft en zijn eerste opdrachten gaat krijgen zal hij het respect gaan verdienen van de mensen om hem heen. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en wordt zijn verhaal uitgebreid met een hoop verschillende personages met ook weer hun eigen verhalen, doelen en problemen.

Naruto

Verhaaltjes
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations vertelt het verhaal van Naruto vanaf het begin tot aan de grote vierde ninja-oorlog waar de anime-aflevering en de manga-delen zich nu mee bezig houden. Het voegt hierdoor het verhaal van de vorige twee Ninja Storm-delen samen en brengt nog wat extra’s mee.

Hoe het verhaal verteld wordt is anders dan in de vorige delen. Nu kies je een personage van wie je het verhaal wilt volgen. Zo begin je bijvoorbeeld met de jonge Naruto en kom je meer te weten over zijn jeugd en hoe hij is opgegroeid. Met een inleidend filmpje en verschillende foto’s uit de serie wordt de speler van gevecht naar gevecht begeleid en is het RPG-gedeelte uit voorgaande delen de deur uit gedaan. Hierdoor wordt het proces van gevecht naar gevecht gaan sneller en volg je het verhaal ook wat makkelijker.

Mensen bekend met Naruto zullen soms wel even raar kijken waarom bepaalde gevechten niet lijken terug te komen in de game. Dit komt vanwege het introduceren van de losse verhaallijnen van verschillende personages waardoor een gevecht niet bij het ene personage voorkomt maar wel bij het andere personage. Het verhaal van de game wordt goed verteld en de tussenstukjes zijn duidelijk en inleidend genoeg voor mensen die onbekend zijn met het verhaal of met de games.

NarutoGevechten
Het spel draait voornamelijk om de gevechten en die zul je hebben ook. Met meer dan zo’n zeventig personages in het spel is er keuze zat. Bijna iedereen die je je kunt bedenken zit erin en heb je een voorkeur voor een bepaalde generatie personage dan zit je ook helemaal goed. Neem je het op tegen anderen en mag je zelf een personage kiezen dan kun je kiezen voor de jonge Naruto, oudere Naruto of de Naruto tegen het einde van de serie aan (zover die in het spel verwerkt zit).

Alhoewel je drie verschillende Naruto’s hebt spelen ze alle drie anders. Dit komt door de ontwikkeling die het personage heeft meegemaakt in de serie. De jonge Naruto doet namelijk heel andere aanvallen dan de oudere versie. Qua kracht is het allemaal zeker wel goed gebalanceerd dus het draait er meer om welk personage jij leuk vindt en welke krachten jij cool vindt.

Met al die personages die speelbaar zijn hoef je je niet druk te maken om de control-scheme. Die is namelijk voor elk personage gelijk. De acties en speciale aanvallen die je personage doet zien er allemaal wel verschillend uit en de een is uitgebreider dan de ander. De serie draait voornamelijk om de snelle gevechten tussen verschillende ninja’s en de absurde krachten die daar soms bij komen kijken.

Naruto

De game is in die zin dicht bij de bron gebleven en levert daardoor snelle gevechten met absurde krachten die voor spelers makkelijk toegankelijk zijn. Nieuw in deze game is de zogenaamde Awakening-mode. Deze mode kunnen spelers activeren als ze meer dan de helft van een levensenergie zijn kwijtgeraakt. De speler transformeert hierdoor volledig, deels of kan gewoon nieuwe ultieme aanvallen uitvoeren die bij het personage hoort.

Neem Naruto, als hij de Awakening-mode activeert zal hij deels transformeren naar het monster dat zijn dorp vernietigd heeft in het verleden. Dit monster zit nog steeds in hem in en kan hem kracht geven in benarde situaties. De controls blijven redelijk hetzelfde maar de actie die je op je scherm tovert is van absurde, goed bedoeld natuurlijk, kwaliteit.

Natuurlijk ben je nergens zonder teamgenoten in deze game en ook hier zul je vaak genoeg met een druk op de knop de hulp kunnen inroepen van een teamgenoot die een aanval doet om je te helpen. Ondanks de teamgenoten ben je altijd nog zelf bezig met de aanvallen en zul je de klus zelf moeten klaren. De teamgenoten zullen af en toe wel handig zijn mocht je in een benarde positie zitten of je krachten eventjes wil herladen.

Helaas is een minpunt van het spel de moeilijkheidsgraad. Deze lijkt te schommelen tussen gevechten. Het ene gevecht ben je redelijk snel klaar en was het niet echt bijzonder. Het volgende gevecht word je volledig ingemaakt, meerdere malen. Gelukkig vraagt het spel automatisch na een aantal keer of het iets makkelijker gemaakt moet worden waardoor mensen die echt vast zitten toch verder kunnen.

Naruto

Online
Naast de verhaalmode kan de speler ook losgaan in enkele andere modi zoals toernooien en survival-modi waarin de speler zo lang mogelijk met één leven moet doen. Ook kun je in dit deel online gaan en andere spelers bevechten.

Wat leuk is, is dat je als je online gaat een speelkaart voor jezelf moet aanmaken zoals de meeste kaarten eruitzien in bekende kaartspellen zoals Magic The Gathering. Zo’n speelkaart bestaat uit een titel en een plaatje. De titel is gewoon hoe jij jezelf ziet en je kunt kiezen uit degene die je hebt vrijgespeeld tijdens de verhaalmode of eerdere online gevechten. Het plaatje daarentegen zorgt ervoor dat je voordelen krijgt voor jezelf. Zo geeft het ene plaatje je een betere verdediging en het andere plaatje je een betere aanval.

Als je begint met spelen zul je merken dat een aantal mensen al betere kaarten hebben. Dit maakt weinig uit want je hebt altijd een kans om te winnen. Zodra je gespeeld hebt en je wint of verliest krijg je automatisch een kopie van het kaartje van je tegenstander voor je eigen collectie als je hem nog niet hebt. In de matches die ik heb gespeeld bleef alles goed soepel lopen. Je merkt dat het spelen tegen andere spelers een stuk chaotischer is maar ook een stuk spannender. Dit komt omdat menselijke spelers sneller hun speciale krachten gebruiken dan computerbestuurde spelers en hierdoor komt de moeilijkheidsgraad wel iets hoger te liggen dan tegen de computer.

Conclusie
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is een complete, krachtige game geworden. Veel personages, absurde actie en genoeg dingen om te doen in het spel. De game ziet er goed uit en je ziet dat hetzelfde team dat de anime doet aan het spel heeft meegewerkt. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om te kiezen voor de originele Japanse stemmen, altijd een pluspunt.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Veel personages - Wisselende moeilijkheidsgraad 8
+ Vloeiende actie  
+ Japanse stemmen