Super Stardust Delta

Exclusief voor PlayStation Vita

Super Stardust Delta is één van de eerste games voor PlayStation Vita die je direct uit de PlayStation Store kunt downloaden en is de opvolger van Super Stardust die eerder voor PlayStation 3 verschenen is. Dankzij de twee analoge sticks op je Vita kun je de twin stick shooter nu ook onderweg spelen.

delta

Super Stardust is een twin stick shooter wat inhoudt dat je je met het linkerpookje voortbeweegt en met het rechterpookje om je heen kunt schieten. Tijdens het spelen komen er van alle kanten vijanden en meteoren naar beneden vallen die jij kapot moet schieten en aan het eind van een level heb je een eindbaas. De opzet kan niet simpeler maar is o zo verslavend.

Nieuw in Delta is een kleurensysteem dat overeenkomt met bijvoorbeeld Ikaruga of Outland. De kleuren dit keer zijn rood (vuur) en blauw (ijs). Elke kleur wapen is geschikt voor dezelfde kleur vijand. In eerste instantie komt dit wat vreemd over want je zou juist denken dat een vuurwapen sterker is tegen een ijsvijand dan een ijswapen. Maar goed, een kniesoor die daar op let.

delta delta

Naast de standaardwapens, die sterker worden naarmate je meer upgrades verzamelt, heb je ook nog drie gelimiteerde speciale aanvallen. Dit zijn doelzoekende raketten, een emp-bom en een zwart gat. Afhankelijk van de situatie waarin je jezelf bevindt kun je kiezen voor één van de drie, al hield ik het vooral op de bommen.

Qua besturing kun je kiezen voor twee opties: Delta en Pure. Met Delta heb je alle toeters en bellen die mogelijk zijn op een Vita, dus inclusief motion controls, touchscreenbesturing en touchpadaanrakingen. Deze worden gebruikt voor de speciale wapens, of het aanpassen van het camerastandpunt. Ben je daar niet zo van gediend, dan kun je kiezen voor Pure, wat betekent dat je de standaardbesturing krijgt zoals op bijvoorbeeld PlayStation 3, zonder gekkigheid.

Naast de standaardmode waarin je vijf levels op vijf planeten afwerkt zijn er een aantal minigames te spelen. Hierbij zitten een aantal variaties op het klassieke Stardust-thema en speel je bijvoorbeeld in first-person, of ga je sjoelen met je starship. Persoonlijk vind ik geen enkele minigame de moeite waard om te spelen en hadden ze wat mij betreft een paar extra planeten in de game mogen stoppen.

Conclusie
Met Super Stardust Delta is er direct een fantastische downloadbare game beschikbaar voor PlayStation Vita. Voor de acht euro die de game kost kun je hem echt niet laten liggen en ben je eigenlijk verplicht om hem aan te schaffen. Over drie jaar zul je nog steeds af en toe een potje Stardust spelen en dankzij de drie euro kostende DLC krijg je extra uitdaging en meer modes. Heel dikke aanrader dit!

score