The Elder Scrolls V: Skyrim

Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Windows

Eens in de zoveel tijd komt er een game uit waar bijna iedereen die games liefheeft op wacht. Geen haat op de spelers, geen haat tegen de developer en geen haat op de game zelf. Het is het ultieme kerstsprookje uit de gameswereld. Dit keer betreft het The Elder Scrolls V: Skyrim. Maar kan Bethesda dit sprookje waarmaken?

skyrim

De games die in de afgelopen jaren door Bethesda zijn ontwikkeld, onder andere Oblivion en Fallout 3 worden door menigeen geliefd. Toen Bethesda aankondigde dat ze met het nieuwe deel uit de The Elder Scrolls-serie(TES) kwamen stond het internet op zijn kop. De trailer was prachtig en de game zag er weer fascinerend uit. Maar toch was er de laatste tijd wat twijfel over Bethesda. Zo waren hun vorige games wel van een hoog niveau, maar zaten er ten tijde van de release gigantisch veel bugs in. Ook was de algemene mening dat Fallout: New Vegas, ontwikkeld door Obsidian, een stuk beter was dan wat Bethesda van deel drie had gemaakt. Verloor de Amerikaanse developer wat van zijn magie? Na het uitvoerig spelen van hun nieuwste game Skyrim kan ik daar maar een antwoord op hebben: nee.

skyrim

For the king, Dovahkiin!
Net zoals in voorgaande TES-games bevind je jezelf in een van de provincies van Tamriel. Dit keer ben je in, zoals wel duidelijk is, de provincie Skyrim. Nadat de koning is vermoord, is er een burgeroorlog gaande. De Stormcloacks geloven dat Skyrim van de Nords zijn en dat alle andere rassen maar moeten opzouten. De Imperials zijn iets coulanter en zijn vooral voor het behouden van de rust in Skyrim. Tijdens de game mag je uiteindelijk een keuze maken voor een van de twee partijen. Met de nadruk op twee woorden, mag en keuze. Want in de game Skyrim mag je alles doen en je kunt zelf helemaal kiezen hoe je de game speelt. Het spel biedt wellicht zoveel keuze en vrijheid dat je soms het overzicht kwijt raakt.

For the sake of Skyrim!
Maar om bij het begin te beginnen, als naamloze rebel word je opgepakt door de Imperials. Net op het moment dat je een kopje kleiner wordt gemaakt komt er een gigantische draak tevoorschijn die bijna iedereen met de grond gelijk maakt. Je vlucht weg van alle paniek en chaos en je belandt midden in Skyrim. Je hebt geen missie of doel. Wraak nemen op de Imperials speelt in je achterhoofd maar niets is verplicht. Voor de huidige jeugd die gewend is aan alleen adrenalineshooters en games die je aan het handje nemen kan dit een probleem zijn. Maar voor diegene die echt graag zichzelf in een avontuur zien belanden waarin zij zelf een groot deel van het verhaal invullen is het een groot genot geworden.

skyrim