Assassin's Creed: Revelations

Gespeeld op PlayStation 3, ook verkrijgbaar voor Xbox 360 en Windows

Assassin's Creed: Revelations is wederom een erg leuk spel geworden en gaat verder op het punt waar Assassin's Creed: Brotherhood stopt. Ubisoft heeft het namelijk slim gedaan door bij elk einde van een Assasin's Creed-game een bepaalde cliffhanger te creëren waardoor je gaat speculeren over het mogelijke vervolg. In Assassin's Creed: Revelations wordt een hoop duidelijker. Waar Assassin's Creed en Assassin's Creed 2 op zich goede games waren, voelde Assassin's Creed: Brotherhood meer als een DLC-uitbreiding. Gelukkig is dat bij Assasin's Creed: Revelations weer helemaal goed geregeld en voelt het aan als een nieuwe game.

Assasins Creed Revelations

De Animus
Omdat de tijd ook niet stil staat is onze assassin Ezio Auditore da Firenze ook een paar jaartjes ouder geworden. Af en toe is het dan ook wel raar om te zien dat de persoon die je opa had kunnen zijn over daken rent, vecht met zwaarden en Templars vermoord alsof het niets is. Toch brengt dit wel een bepaalde magie met zich mee. Ezio is namelijk door zijn leeftijd een soort mentor van de andere moordenaars geworden.

De game zelf start met Desmond in de Animus. De Animus werkt niet goed meer waardoor Desmond in een bepaalde safe mode terecht komt. Je verblijft dan op een eiland en spreekt regelmatig met Subject 16, die het nodige weet te vertellen over wat er allemaal aan de hand is binnen Assassin's Creed: Revelations. Er is namelijk iets gebeurd met het apparaat waardoor Ezio, Altair en Desmond met hun gedachten in één lichaam vast zitten. Om niet helemaal knettergek te worden moet je er dus eerst voor zien te zorgen dat deze gedachten van elkaar gescheiden worden.

Puzzels
Er zijn diverse poorten op het eiland, waar je vastzit met Subject 16, die vrijgespeeld worden door datafragmenten te verzamelen. In Brotherhood waren die fragmenten veren, maar in dit deel zijn mini-elementen die je moet gaan zoeken en oppakken. Zodoende krijg je een blik in de geschiedenis van Desmond. Die puzzels worden gespeeld in first-person-perspectief. Er zijn een aantal moeilijke, maar vooral ook leuke puzzels die je moet voltooien. Het is erg vermakelijk om een een blik in het leven van Desmond te krijgen. Zo zul je meerdere malen informatie krijgen over zijn ouders en te weten komen waar hij opgroeide als kleine Desmond.      

De artifacten
In het begin speel je als Ezio in Constantinopel, het hart van het Ottomaanse Rijk, om op zoek te gaan naar diverse sleutels zoals je bij andere delen ook op zoek moest naar artifacten. Wanneer je een van deze sleutels bemachtigt, krijg je een terugblik in het leven van Altaïr. Wanneer je de terugblik voltooid hebt, krijg je een korte film waarin Ezio een brief schrijft naar zijn liefde Claudia. Hierin legt hij uit wat er allemaal speelt binnen Revelations en waarom hij bepaalde moorden pleegt. Juist door deze cutscenes krijg je een goede blik van de emotie die loskomt bij Ezio.

De reden waarom de sleutels zo belangrijk zijn is omdat je toegang moet krijgen tot geheime bibliotheek waarin een aantal antwoorden liggen op de vragen van Ezio. Om dit niet helemaal alleen te hoeven doen, krijg je hulp van een sexy jonkvrouw die voor jou gaat uitzoeken waar die sleutels liggen. Om haar tevreden te stellen moet je een aantal simpele opdrachten uitvoeren, waardoor zij uiteindelijk een locatie heeft van de nieuwe sleutel.

                                                

revelations

Wanneer je dus op zoek gaat en als een echte assassin over de daken rent en naar beneden tuurt, krijg je nog steeds kippenvel. Het is mooi om te zien dat Assassin's Creed nog steeds dat middeleeuwse gevoel oproept. De straten staan nog steeds vol met kraampjes, marktkooplui en diverse schatkisten waar meer dan genoeg goodies in zitten. En het is natuurlijk nog steeds mogelijk om shops te kopen waar je tegen een gereduceerd bedrag items kan kopen om je personage sterker te maken.

Vernieuwde gadgets
Het klimmen is een stuk vloeiender en gemakkelijker geworden. Waar je bij de vorige games nogal lang bezig was om een grote toren te beklimmen, is het mogelijk bij Assassin's Creed: Revelations een stuk sneller omhoog te komen. Ezio heeft namelijk een hook blade gekregen van de leider van de Ottomanen. Daardoor springt hij een stuk hoger en pleegt hij op een nieuwe manier moorden. Daarom is deze hook blade een aangename gadget. Het lijkt erop dat Ubisoft het niet zo nauw genomen heeft met het bloed dat vrij komt met vechten. Waar bij de vorige delen het nog tamelijk beschaafd bleef hebben ze bij Revelations dit over een andere boeg gegooid. De moorden zijn een stuk agressiever. Wanneer je een bijl draagt zal het geregeld voorkomen dat je iemand ze schedel in tweeën splijt en hem een rotschop na geeft.

Verder is het mogelijk om bommen te maken waarmee je de tegenstanders snel uit kunt schakelen. Zo heb je offensive, defensive en tactical bombs die elk hun eigen elementen hebben. De ingrediënten zijn bijna altijd te vinden op de lichamen van tegenstanders die je vermoord hebt. Wanneer dit niet snel genoeg gaat kun je het ook altijd kopen in de shops. Het is een leuke toevoeging, maar het is niet echt nodig. Toch zal het zo nu en dan wel makkelijk zijn om de juist wat moeilijkere vijanden uit te schakelen.

Assassins
Natuurlijk is het in Assassin's Creed: Revelations ook weer mogelijk om assassins in te huren die je ieder moment kunt oproepen. Deze zul je wederom verkrijgen door mensen op straat te helpen, die je uiteindelijk zo dankbaar zijn dat ze voor je willen werken. Een leuke toevoeging is dat het ook mogelijk is Assassins-steden te laten overnemen waardoor je zelf meer inkomsten en ervaringspunten binnen krijgt.

Wanneer een assassin een bepaalde rang heeft verkregen is het mogelijk om deze leider te maken van een hoofdkwartier zodat deze niet meer overgenomen kan worden door Templars. Wanneer je een toren overnam in Brotherhood (wat ervoor zorgde dat je winkeltjes kon kopen en je meer informatie kreeg over een gebied) hoefde je namelijk niks meer te doen. In Assassin's Creed: Revelations moet je deze blijven verdedigen totdat je een master assassin hebt aangesteld. Dat is een goede toevoeging en het zorgt ervoor dat je de assassins die je hebt sneller laat trainen voor een hogere rang om je hoofdkwartier te houden. Wanneer je hoofdkwartier wordt aangevallen moet je door middel van een tower defence mini-game spelen om het hoofdkwartier te houden.

Conclusie:
Er zijn genoeg nieuwe dingen toegevoegd waarmee je jezelf kunt vermaken. Toch is er wel een minpuntje. Grafisch is het namelijk nog steeds erg mooi, maar het is niet veel mooier dan Brotherhood. Ook val je nog geregeld van het dak af in plaats van dat Ezio of Altaïr blijft staan; gelukkig heb je een parachute die ervoor zorgt dat je niet te pletter valt. Dit valt eigenlijk allemaal in het niet met de verrassende dingen die Assassin's Creed: Revelations je biedt. De bommen, de hook blade, het nieuwe verhaal en de uitbreiding van de assassins zijn namelijk erg vermakelijk en komt goed tot zijn recht binnen deze game waardoor het aanvoelt als een compleet nieuwe game.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Spelen als een assassin
- Grafisch niet bepaald sterk meer
8,5
+ Vernieuwde gadgets
- Controls voelen af en toe raar aan
+ Goed verhaal