Tropico 4

Gespeeld op Windows, ook verkrijgbaar voor Xbox 360

Het zijn moeilijke tijden voor dictatoren. Menig volk in het Midden-Oosten is de dictatuur zat en is volledig in opstand geraakt. De alleenheersers zijn dus massaal op de vlucht. Als ze van tevoren een beetje hadden geoefend met Tropico 4 ging het allemaal een stuk makkelijker. In dit spel speel je namelijk als een dictator. Zorgt dit spel voor verheerlijking van de nieuwe Kadaffi’s of is dit een game die door rebellen de winkel moet worden uitgegooid?

tropcio

Twee jaar nadat we 'El Presidente' konden spelen in Tropico 3 komt Kalypso Media met het vervolg. Ze willen niet een geheel nieuwe game maken die alles anders doet, maar vooral de fouten van het vorige deel verwijderen en een paar kleine aanpassingen maken in de game. Met deze gedachtegang zijn ze wel heel letterlijk aan het werk gegaan, want de game is bijna identiek aan het vorige deel. Maar de verbeteringen die er zijn werken in de praktijk wel erg lekker. Het spel speelt op elke computer beter en het is nu allemaal een stuk duidelijker wat je moet doen. Dictatortje spelen was nog nooit zo gemakkelijk.

Bananenrepubliek
Net zoals zijn voorgangers is dit een spel waarin je de leiding over de 'Bananenrepubliek' hebt. Door steden te bouwen en inwoners tevreden te houden lijkt dit op een Sim City-light, maar Tropico 4 moet het vooral hebben van de sfeer en de humor. Jij bepaalt hoe je stad eruit ziet en hoe de inwoners moeten leven. Doen de bewoners bijdehand? Dan zorg je ervoor dat ze geen stroom meer hebben. Wanneer een inwoner het durft om hiertegen te rebelleren zet je gewoon je eigen leger in om diegene te vermoorden. Het leven van een dictator gaat niet over rozen.

tropico 4

Het enige doel in de game is steeds om gekozen te worden tijdens de verkiezingen, maar door middel van mooie praatjes en het omkopen van de stemmers is dit meestal geen pittige uitdaging. Tropico 4 is dan ook gewoon een heel relaxende game om te spelen. Geld heb je meestal genoeg en anders staat er altijd nog een aardige zak met duiten op je Zwitserse bankaccount. Verwacht dus geen gigantische uitdagingen en pittige gameplay, maar gewoon heerlijk onderuit gezakt over je eiland heersen.

Tropico 3,1
Er is zoals gezegd niet al te veel nieuw in deel vier ten opzichte van deel drie. Zelfs de officiële website van de game is www.tropico3.com! De game loopt een stuk beter  op de meeste computers dan zijn voorganger. Wanneer je een redelijke pc hebt staan ziet de game er gewoon goed en gedetailleerd uit en haal je makkelijk zestig frames per seconde. Er zijn ook wat kleinere vernieuwingen bij zoals nieuwe gebouwen, extreme weersomstandigheden en een betere export/import tussen de landen, maar de beste verandering is dat de game nu een stuk duidelijker is.

Het is niet langer het geval dat je geen idee hebt wat je missie is of wat voor nut bepaalde gebouwen en mensen hebben, maar het wordt nu allemaal een stuk duidelijk uitgelegd. In de twintig missies lange 'verhaallijn' krijg je in geuren en kleuren uitgelegd hoe je als echte Kadaffi over een land moet heersen. Via verschillende personages krijg je precies uitgelegd wat je moet doen, dat is nog wel eens nuttig in een sim-game. Wat vooral bijdraagt aan de relaxende sfeer die de game heeft is de muziek. Je hoort constant heerlijke muziek die je doet denken aan tropische landen. Soms wens je bijna dat je onderuitgezakt met een cocktail op zo’n eiland zit. Toch zonde van al die rebellen.

tropico 4

Conclusie:
Tropico 4 is een heel degelijke game om te spelen. In het managen van je eigen eiland doet het bijna niets fouts en het is een heel erg leuk spel om te spelen. Toch mis je wel vaak een uitdaging, want deze is gewoon niet aanwezig. Het gaat hier gewoon om heerlijk je eigen land te bezitten en lekker te kunnen aankloten met de knopjes die een dictator heeft. Je eigen bevolking terroriseren of alle toeristen doodschieten, het kan allemaal. Je kunt het uiteraard ook een groot feest maken in je land, maar daar zal menig dictator niet blij van worden. De game is ten opzichte van zijn voorganger net wat beter op bepaalde punten, maar het lijkt echt te veel op deel drie. Hiermee maken ze dus geen revolutie in hun franchise. Al met al is Tropico 4 een heel degelijke game die voor nieuwkomers erg is aan te raden, maar mensen die al een eerder deel uit de serie hebben gespeeld kunnen deze beter in de schappen laten liggen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Heerlijke sfeer
- Lijkt heel erg op deel drie
7,5
+ Dictator spelen is altijd leuk
- Geen uitdaging