iPhone games: S&S, Coconut Dodge en Big Apes

Het aanbod aan games op de mobiele markt is immens aan het groeien. Kleine spelletjes voor kleine bedragen die miljoenen mensen bezig houden, maar ook kleine spelletjes voor kleine bedragen die onopgemerkt verschijnen maar zeker ook de aandacht verdienen. In deze editie van deze terugkerende rubriek waarin we enkele games voor de iPhone/iPad onder handen nemen bekijken wij Sword & Sworcery, Coconut Dodge en Big Apes Love Blondes.

Sword & Sworcery
Prijs: € 3,99
Universele App

De meeste iOS-hits komen meestal vanuit het niets de AppStore binnen vallen en staan binnen no-time aan de top. Bij Sword & Sworcery was het een heel ander verhaal. De 'gamebizz' stond al maanden op zijn kop voor deze indiegame, dit kwam vooral door de gehele atmosfeer van de game. Nu is het spel eindelijk verschenen in de AppStore en de hype is niet voor niets geweest. Een genre op dit spel zetten is erg lastig, maar het is een Point ’n Click avontuur met een behoorlijke nadruk op de muziek.

Sword & Sworcery speelt zich af in een heerlijke pixelwereld en neemt de speler mee op een bizar avontuur. Of het nou allemaal echt is of niet blijft een vraag, want het verhaal wordt deels verteld door een kettingrokende man en zo nu en dan gaan de theaterdoeken open en kun je weer spelen. Mede dankzij dit blijft het verhaal spannend en intrigerend. De gameplay zelf draait om het avonturieren door de wereld en het zoeken naar bepaalde artefacten. Naast het Point ’n Click-gedeelte wordt er ook nog gevochten, hiervoor moet de iPad/iPhone worden gekanteld en moet je heel standaard vechten door middel van het indrukken van knoppen. Het is soms een leuke afwisseling, maar voegt verder niet al te veel toe.

Tevens zit er nog een vervelende mode in, namelijk de Twitter-functie. Uiteraard hoef je deze niet te gebruiken, maar de makers dringen het wel erg op. In het spel zit veel tekst en met een druk op een knop ‘tweet’ je die tekst. Interessant is het totaal niet, en vooral storend voor je volgers op Twitter. De game bevat behalve goede gameplay ook nog eens ijzersterke muziek. Het zijn prachtige deuntjes die door je headset komen en de deuntjes passen zich aan op waar je loopt. Hierdoor kun je het soms gebruiken als navigatiepunt en wordt dit spel ook wel eens een muziekspel genoemd. Sword & Sworcery is een apart spel met gameplaymechanieken die je in geen enkele andere iOS-game vindt, maar het spel is daardoor ook een van de toppers in de App Store.

Score:  

sword

Coconut Dodge
Prijs: € 0,79
Ook verkrijgbaar op: PSP Mini

Zon, zee en….kokosnoten! In Coconut Dodge speel je als Clawrence the Crab en uiteraard zoeken krabben niet naar voedsel of tenen om in te knijpen, nee die zijn op zoek naar gouden munten. Dat ben je aan het doen in Coconut Dodge, munten aan het verzamelen, terwijl je de vallende kokosnoten moet ontwijken. Het klinkt als een zeer simpel concept en dat is het ook, in een 2D-scherm beweeg je de krab en de controls beperken zich tot het bewegen van links naar rechts en een Turbo-knop (de New Kids zijn afwezig).

De muntjes vallen soms willekeurig op het scherm maar het draait vooral om je weg te vinden in doolhoven van munten en kokosnoten. Dit is in het begin erg makkelijk en saai maar wordt wel enigszins leuk naarmate je op een hoger level komt. Helaas moet je weer helemaal vanaf level één beginnen waarneer je doodgaat, dus de lol is er al snel af. Voor de rest zijn er nog wel andere dingen om te verzamelen om de moeilijkheidsgraad wat omhoog te krikken, zoals het tussendoor opvangen van een strandbal, maar een dergelijk concept is al jaren oud en is anno 2011 eigenlijk niet meer zo leuk.

Score: 

coco

Big Apes Love Blondes
Prijs: € 0,79

Sommige Nederlandse bedrijven doen het aardig in de App Store en daar is er nu een bijgekomen. Het Nederlandse bedrijf Novocortex komt het hun eerste game voor de iPhone, namelijk Big Apes Love Blondes. De titel is ietwat vreemd, maar draait dus allemaal om onze grote boze vrind King Kong. Dit spelletje is even om te bewijzen dat grote apen zoals Mr. Kong echt van blondjes houden.

Elk level begin je met een nest van blonde vrouwen en deze vrouwtjes hebben het niet zo op apen dus die proberen al snel te ontsnappen. De speler speelt als aap en moet deze vrouwelijke versnaperingen op het nest houden door ze met twee vingers terug te slepen naar hun oorspronkelijke plek. Ondertussen word je nog aangevallen door het leger en ander gespuis en deze dood je door een simpele druk van de vinger op die vijand.

Wat vooral zo vervelend aan de gameplay is dat je steeds bezig bent met twee vingers, waardoor heel je hand voor het scherm zit en je de game niet meer kan zien. Dit zou misschien beter werken op een iPad, maar voor zo’n klein scherm is het niets.

Score: 

bigbig