Nintendogs + Cats

Exclusief voor de Nintendo 3DS

De Nintendo DS werd bekend bij het grote publiek dankzij games als Brain Training, New Super Mario Bros en Pokémon. Toch is er nog een ander spel dat we niet mogen vergeten. De schattige hondjes van Nintendogs wisten 24 miljoen DS-bezitters te overtuigen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Nintendo voor de Nintendo 3DS met een soortgelijke game komt, Nintendogs + Cats.

Katten zijn een bijkomstigheid
Nintendogs + Cats komt ook weer in drie uitvoeringen waarbij elke versie zijn eigen puppy's heeft. Ondanks de melding van de katjes in de titel vertolken de beestjes slechts een bijrol. Door met je eigen puppy mee te doen aan frisbeewedstrijden of apporteercompetities kan er geld verdiend worden. Dit virtuele geld kan dan weer gebruikt worden om een van de drie soorten katjes in huis te halen.

Nintendogs + Cats is een vreemd spel wanneer je het probeert te benaderen als een spel in de traditionele zin van het woord. Er valt namelijk niets te winnen. Het gaat er alleen maar om dat je goed voor je huisdiertjes zorgt. Er moet gespeeld worden met de jonge rakkers door met balletjes te gooien of een ballon in de kamer los te laten. Daarnaast moeten ze verzorgd worden door eten en drinken te geven en af en toe een goede borstel door het haar te halen. Liefde tonen door je huisdier te aaien, is ook belangrijk.

Nintendogs

Gebrek aan meerwaarde
De grote vraag is natuurlijk of dit leuk is. Het veelvuldige gebruik van het touchscreen en de 3D-beelden van de Nintendo 3DS maken het geheel tot een prettige ervaring. Het driedimensionale beeldscherm komt goed tot zijn recht wanneer het hondje op je af komt gerend om vervolgens zijn natte tong over het scherm te halen. Het ziet er mooi uit, maar voor de spelervaring heeft het geen meerwaarde. Wanneer je het 3D-schuifknopje van de Nintendo 3DS helemaal naar beneden zet, lijkt het zelfs schrikbarend veel op de oude versie van Nintendogs.

De Nintendo 3DS-versie van Nintendogs maakt gebruik van enkele nieuwe eigenschappen van de spelcomputer. Zo kan het papieren AR-kaartje, dat bij de 3DS wordt geleverd, gebruikt worden om een hondje in 3D op je bureau tevoorschijn te toveren. Geinig natuurlijk, maar de meerwaarde voor het spel is nul.

Nintendogs

Cadeautjes
Het enige wat nuttig lijkt, is het gebruik van de ingebouwde stappenteller en de automatische StreetPass-verbinding met andere 3DS-systemen. Door de stappenteller aan te zetten en je 3DS mee op pad te nemen, neemt het hondje een wandeling waarbij cadeaus worden verdiend. Tijdens die wandeling kunnen Mii's met hun puppy via de StreetPass-functie automatisch worden uitgewisseld. In een virtueel park kunnen dan cadeaus, waaronder speelgoed en eten voor je hondje, worden opgehaald.

Naast deze geinige extra's biedt het spel bijna geen inhoudelijke meerwaarde ten opzichte van de Nintendo DS-versie. Je huisdier moet trucjes leren door met hem te praten, je kunt virtueel wandelen, met een balletje gooien of meedoen aan een frisbeecompetitie. Dit hebben de fans van het vorige deel allemaal al gezien en dat maakt Nintendogs + Cats eerder tot een vertrouwd weerzien dan een vernieuwende spelervaring.

Conclusie
De kwaliteiten van Nintendogs + Cats zitten ‘m in de presentatie. De honden zien er bijzonder goed uit. Ondanks dat de game gebruik maakt van veel functies van de Nintendo 3DS maakt het inhoudelijk weinig indruk. Het is een schattig spel zonder verrassingen en daarmee tevens een gemakkelijke manier voor Nintendo om wederom een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Wie houdt er immers niet van puppies?

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Met AR het hondje op je bureau toveren - Vrijwel geen vernieuwing
6
   
   

Door: Robert Hoogendoorn, Novum Nieuws ©