Game: Angry Birds

Als je de afgelopen weken met het openbare vervoer hebt gereisd, dan kun je er bijna niet omheen gekeken hebben; de reclameposters van Nokia met daarop een stel boos kijkende vogeltjes. Inmiddels hebben de vogeltjes meer dan 50 miljoen telefoons, PC´s en Macs onveilig gemaakt. Over welke vogeltjes we het hebben? We hebben het over de vogeltjes uit de game Angry Birds.

Nog voor de Finse developer Rovio Mobile ook maar enig idee had voor een game, bestonden de boze vogeltjes al in de vorm van karakterconcepten, welke zo in de smaak vielen dat men besloot een game te bouwen rondom de vogeltjes. Ik heb de game inmiddels uitgebreid gespeeld op zowel de iPhone als de Mac. Bij het opstarten van de game wordt direct duidelijk waarom de vogeltjes boos kijken. Een stel hongerige varkens heeft de nestjes ontdaan van hun eieren, iets dat in evolutionair opzicht absoluut niet door de beugel kan. De Birds transformeren per direct in Angry Birds, de katapult wordt uit de kast getrokken en de wraakactie kan beginnen.

Als Angry Birds al ruim 50 miljoen keer is gedownload, dan moet dit toch wel een revolutionair spelletje zijn, toch? Nee, dat hoeft niet, sterker nog; dat is het niet. Angry Birds maakt gebruik van een eenvoudig concept dat we kennen van vele, vele voorgangers, maar slaagt er mede dankzij de leuke vogeltjes in om zeer verslavende gameplay neer te zetten. De eerder uit de kast getrokken katapult en tweedimensionale levels zijn de enige twee elementen die Angry Birds nodig heeft. Elk level bestaat uit een mooi bouwwerk, bestaande uit heuvels, blokken van glas, hout, steen of andere materialen en een paar varkens. De Angry Birds kunnen niet zo goed vliegen, en gebruiken de katapult om zichzelf als fervente kamikazepiloten te lanceren. Deze lancering heb jij volledig in de hand. Door de touchscreen of muis te gebruiken kun je de katapult aanspannen met de gewenste spanning en in de gewenste richting, alvorens je je vinger van de touchscreen of muis afhaalt.

Het doel van een level is, zoals verwacht, het uitschakelen van de varkentjes. Hiervoor krijg je de hulp van verschillende soorten vogeltjes, die allen een speciale kracht hebben, die geactiveerd wordt door nog een keer op je touchscreen of muis te drukken. Aan het begin zal je enkel met de standaard, rode vogeltjes schieten, maar daar komen al snel mortiervogeltjes bij, vogeltjes die eieren laten vallen en andere snavelsnuiters. Als de basis van Angry Birds al niet verslavend genoeg is, is het ook nog eens mogelijk om voor highscores te gaan door mooie combinaties te maken en daarbij zoveel mogelijk vogeltjes over te laten voor extra punten. Met ruim 200 levels kun je er vanuit gaan dat je aardig wat uurtjes door zal brengen met de charmante vogeltjes.

Angry Birds is inmiddels al een tijd beschikbaar op de mobiele markt, maar we kunnen dankzij de onlangs verschenen Mac App Store nu ook van de game genieten op de Mac. Het voornaamste verschil zit hem uiteraard in de grootte van het beeld, iets dat in combinatie met het gebruik van de muis nog wel eens voor een grotere precisie zorgt. De overstap van de Mac-versie naar de mobiele versie kan de mobiele versie wat nietig aan laten voelen vanwege het kleinere scherm, maar bij mij was dit na een kleine vijf minuten spelen verholpen. De Mac-versie is verder met €3,99 een stuk duurder dan de mobiele versie, welke 79 eurocent kost. Het laatste, eigenaardige verschil tussen de twee versies is dat de Mac-versie 45 levels minder bevat en daarmee de gehele vijfde wereld mist. Of deze nog uit zal komen is niet bekend.

Conclusie
Eenvoud dient de mens; zo ook de eenvoud van Angry Birds. De eenvoudige gameplay lijkt een directe invloed te hebben op het dopaminesysteem van de mens, gezien de gigantische verslaving die de game teweeg brengt. Heb jij je nog niet gevoegd bij de miljoenen verslaafden en ben je tot dusver een skeptische observator geweest zoals ik vóór mijn downloads? Pak dan snel je mobiel, PC of Mac erbij en haal de charmante, maar vooral boze vogeltjes binnen!

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Verslavend
- Minder levels voor Mac-versie
8,5
+ Veel levels