StarCraft 2: Wings of Liberty

iPistol
Het spel biedt ook prachtige CGI-filmpjes voor en na de missies waarbij het water je in de mond loopt. De ‘briefing room’ uit deel één is vervangen door een ruimteschip, waar je nu de missies ontvangt. Dit ruimteschip bestaat uit vier onderdelen en wanneer je op dit schip bent, voelt het spel even aan als een ‘Point and click-game’. Je kunt met verschillende personen aan boord praten, het nieuws kijken of de jukebox op een ander liedje zetten. Het aanbod aan liedjes is ook erg geinig, ik was totaal verrast toen ik tussen de liedjes als ‘A Zerg, a shotgun and you’ opeens ‘Freebird’ en ‘Sweet Home Alabama’ aantrof. Ook zijn er behoorlijk wat geinige dingen op dit ruimteschip te vinden. Zo kun je een arcadegame spelen, die nog behoorlijk leuk is om te doen. Zo tref je op de aanwezige televisie een reclame die behoorlijk lijkt op de iPod-reclames, maar hier gaat het dan om de iPistol. Dit zijn van die details die het heerlijk maken om te kijken wat er nu weer gebeurt. Er gebeuren ook serieuzere zaken op dit ruimteschip, zoals het onderzoeken van nieuwe eenheden of het upgraden van je basis.

Starcraft 2

Unieke missies
De aanwezige campagne van de Terrans bevat 29 missies en deze missies zijn stuk voor stuk uniek. Bij een RTS-game gaat het vaak om het slopen van een andere basis, maar in geen enkele van de 29 missies is dat je doel. Zo is er een missie waarin je meerdere treinen moet beroven, een waarin de dag- en nachtcyclus erg belangrijk is, aangezien je in die missie met zombies te maken hebt. Overdag zul je hen moeten aanvallen, terwijl je in de nacht door veel van die zombies wordt aangevallen. In een van de missies is de natuur je vijand. Je moet zo snel mogelijk een bepaalde hoeveelheid grondstoffen verzamelen, maar dit gebeurt op gevaarlijk terrein, om de paar minuten staat dit terrein namelijk vol met lava. Het is hier dus de noodzaak om tactisch en snel te handelen. Door het geïntegreerde verhaal en de unieke missies is de singleplayer een must om te spelen. Het is niet zomaar een oefenmode voor de multiplayer.

Voor iedereen
De singleplayer is in ongeveer twintig uur uit te spelen, dit kan uiteraard verschillen met de moeilijkheidsgraden die je kiest. Naast normal, hard en expert, is er dit keer ook een makkelijke moeilijkheidsgraad bijgevoegd, novice. Hierdoor kan iedereen de game oppakken en ervan genieten. Het is zeker jammer dat in Wings of Liberty alleen te spelen valt met de Terrans, ik ben erg benieuwd hoe het verhaal van de Zerg en de Protoss zal gaan. Om daar achter te komen kunnen wij alleen maar wachten op de beloofde expansion packs. Om de game te ‘leren’ brengt het spel een Challenge-mode, waarin de speler verschillende opdrachten krijgt die behoorlijk uitdagend zijn. Er zitten drie niveaus in de challenge-mode, van Basic tot Expert. Hier gaat het vooral om een aantal vijanden doodmaken met behoorlijk weinig troepen van jouw kant. Deze mode geeft de speler een iets tactischer inzicht van het spel, een die zeker nodig is tijdens de multiplayer.

Starcraft 2

Uitgebreide multiplayer
Want daar ligt natuurlijk de focus van StarCraft 2 op, de multiplayer, en dat is te merken ook. Het is gigantisch uitgebreid met features en ook maakt StarCraft 2 gebruik van Battle.NET. Battle.NET is de online service van Blizzard, waarin je makkelijk vrienden kunt uitnodigen en met of tegen ze kunt spelen. Deze service voelt erg soepel aan, de layout is eenvoudig en Battle.NET werkt met alle Blizzard-spellen, dus je kunt ook met iemand voice-chatten terwijl hij of zij World of Warcraft aan het spelen is. In totaal kan er met acht man online worden gespeeld, in een vier vs vier wedstrijd. Het meest gebruikelijke is uiteraard de één vs één wedstrijden, deze zijn wel onderverdeeld in categorieën. Iedereen die online speelt wordt in een van de categorieën gezet en het ligt er dan aan hoe goed je bent in het spel. Zo zal je als je een aantal keren verliest niet steeds opnieuw tegen een speler moeten spelen die dit spel niet als hobby maar als zijn werk speelt. Er zit dus meer balans in tegen wie je speelt en dat is een stuk handiger. Alle potjes die je speelt worden ook direct opgeslagen en tentoongesteld aan de wereld. Dus om echt beter te worden kun je de replay kijken van de besten uit de wereld om hiervan te leren. Uiteraard kun je in de multiplayer er wel voor kiezen om niet alleen met de Terrans te spelen, maar ook met de Zerg of de Protoss. Blizzard regelt allemaal verschillende toernooien voor dit spel, en StarCraft 2 zal uiteraard de topper worden op de e-sports toernooien. De multiplayer steekt perfect in elkaar en wanneer je er serieus mee bent kan je hier jaren plezier van hebben.