UFC Undisputed 2010

Gespeeld op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar op: PlayStation 3

UFC

De vechtsport mixed martial-arts is een snel groeiende sport. In Amerika is het in een aantal jaren gegroeid tot een van de populairste sporten en in Europa stijgt de populariteit ook. De grootste mixed martial-arts (MMA) federatie die er is is de Ultimate Fighting Championship, oftewel de UFC.  Vorig jaar kwam het spel UFC Undisputed 2009 uit, die gebaseerd was op de UFC zelf. Dit spel werd vol lof ontvangen maar er waren ook nog wat kritiekpuntjes. Lost UFC Undisputed 2010 deze kritiekpuntjes op of is dit een snelle knock-out voor de serie?

Voor diegene die nog niet bekend zijn met de sport, MMA is niet zomaar een sport waar twee gasten elkaar de hersenen inslaan, er komt veel tactiek bij te pas. De huidige MMA-vechters maken gebruik van meerdere vechtsporten zoals Braziliaans jiu-jitsu, kickboxen, worstelen en vele anderen. Door een perfecte combinatie van kracht en techniek te gebruiken wint een vechter meestal een gevecht. Dit gevoel hebben ze perfect weten over te zetten naar het spel zelf. Met meer dan 100 officiële vechters, tientallen nieuwe moves en met een geniale presentatie lijkt het er net op dat jij hier echt naar de UFC zit te kijken.  

UFC

Om THQ en de makers Yuke’s maar meteen een grote veer in de reet te steken, de presentatie is op en top. Ik kan mij niet herinneren dat een vechtspel zo’n goede presentatie had, waarmee zelfs de twee slechtste vechters die tegen elkaar moeten strijden een lust wordt om naar te kijken. Alles is eigenlijk overgenomen van de echte UFC, van het gladiatorenfilmpje als het programma start, tot de interviews na de gevechten. Dit geeft een realistische indruk van de UFC events en meer kan je niet verwachten van het spel. Het spel is mede zo realistisch door het audiovisuele aspect. UFC Undisputed 2010 is werkelijk waar magistraal om naar te kijken. Elk van de 100+ vechters zien er levensecht uit en elke klap die wordt gegeven ziet en klinkt erg pijnlijk. Het commentaar dat hierbij wordt geleverd is ook van topniveau, Joe Rogan en Mike Goldberg zijn ook in UFC 2010 van de partij en zij geven een extra dimensie aan een gevecht. Vooral Joe Rogan schreeuwt het weer eens lekker uit wanneer je een goede klap geeft of incasseert en ze vertellen dit keer precies wat er ook echt in de ring gebeurd. Alhoewel beide commentatoren veel zinnen hebben ingesproken, zijn ze er waarschijnlijk een aantal vergeten wanneer het gaat om het afsluiten van de rondes. Het gebeurde zelfs vaak dat na afloop van elke ronde dezelfde zin uit de mond van Mike Goldberg kwam.