Picross 3D

Een nonogram is een puzzel, waarin vakjes in een raster gekleurd moeten worden aan de hand van aanwijzingen in de vorm van cijfers die ernaast en erboven staan. Onder gamers is deze puzzel beter bekend als Picross, onder andere verschenen varianten op de GameBoy, SNES, Atari ST en Nintendo DS. Voor deze laatste is nu Picross 3D te koop, zoals de naam al aangeeft een drie-dimensionale variant.

Picross

Het spel begint met een tutorial die precies uitlegt hoe je de aanwijzingen moet lezen en je enkele oefenpuzzeltjes laat oplossen. Al snel mag je beginnen aan de eerste echte puzzel in de Easy modus. Door het opvolgen van de aanwijzingen haal je bepaalde blokjes weg en geef je andere blokjes een kleur. Dit is erg eenvoudig om te doen door middel van een van de pijltjestoetsen en het touchscreen. Bij erg grote puzzels wordt het draaien soms wat gehinderd waardoor je goed op moet passen dat je in het juiste rijtje blokjes weg aan het halen bent. Uiteindelijk blijft er een driedimensionaal voorwerp over en krijg je op basis van de gebruikte tijd en het aantal gemaakte fouten een beoordeling in de vorm van een tot drie sterren. Op het bovenste scherm houdt een geel kubusbeest de tijd en de gemaakte fouten bij, en hij moedigt je ondertussen aan, of misschien probeert hij je juist wel af te leiden. Er zijn meer dan 350 puzzels in het spel, verdeeld over drie moeilijkheidsgraden (Easy, Normal en Hard). De levels worden afgewisseld met wat varianten waarin je bijvoorbeeld met vijf minuten op de klok begint, waaraan steeds na het weghalen van een aantal blokjes tijd wordt toegevoegd; een variant waarin je geen fouten mag maken en een Construction Challenge waarin je stukjes van een groter voorwerp bouwt.

Picross

De puzzels zijn ingedeeld naar thema, bijvoorbeeld 'Muziekinstrumenten', 'Prehistorische dieren' of 'Japanse tuin'. Iedere moeilijkheidsgraad is weer onderverdeeld in een aantal levels en per level heb je acht basispuzzels. Door zoveel mogelijk sterren te verzamelen met het oplossen van de basispuzzels kun je dan nog een Zilverpuzzel en een Goudpuzzel vrijspelen. Los je alle puzzels in een moeilijkheidsgraad op met een 'Perfect' score dan speel je nog extraatjes als geanimeerde filmpjes, een vrij in te stellen achtergrond of de 'random' moeilijkheidsgraad vrij. In deze Random mode krijg je een willekeurige eerder opgeloste puzzel opnieuw voor je neus zodat je je eigen tijd kunt proberen te verbeteren. Natuurlijk kun je de betreffende puzzel gewoon selecteren om hem opnieuw te spelen, alleen weet je dan de oplossing al voor je er aan begint. Na het oplossen van een puzzel verschijnt deze in de Gallery, hierin kun je nog een korte uitleg vinden over het voorwerp.

Picross

Tenslotte is er een optie om zelf puzzels te maken en deze te delen met anderen via WFC of DownloadPlay. Daarnaast brengt Nintendo af en toe nieuwe puzzels uit om te downloaden. Er is ruimte voor 240 puzzels, waarbij je zowel helemaal zelf iets kan verzinnen als een puzzel van een ander kan aanpassen.

Picross 3D biedt tientallen uren puzzelplezier op diverse moeilijkheidsniveaus. De puzzels zijn leuk om op te lossen en het is een flinke uitdaging om alles zonder fouten en binnen de tijd te halen.

 

Pluspunten Minpunten Cijfer  
+ Heel veel puzzels
- Grotere puzzels wat lastig te manoeuvreren
8
+ Simpel te leren, knap ingewikkeld op hogere niveaus