Edifier E3350

Met de ontwikkeling die de gamesindustrie met name de laatste paar jaren doormaakt is geluid belangrijker dan ooit. Pas sinds enkele jaren trekken developers massaal bekende namen aan om voice-overs te doen en merk je het effect van de complete orkesten die op de soundtrack gezet worden. Het mannenkoor in Halo is misschien wel één van de bekendste en mooiste voorbeelden. Met die ontwikkeling is de noodzaak van een goed geluidssysteem veel belangrijker geworden. Deze zijn er genoeg, maar zelden zou je ze midden in je woonkamer plaatsen. Met name de subwoofer is vaak niet meer dan een vierkant blok dat je het liefst verstopt. Sinds kort is in Nederland ook de Edifier E3350 te krijgen, een 2.1-setje dat uitblinkt in design. Maar biedt het ook volwaardig geluid?

Het probleem met speakers is dat ze erg lastig te beoordelen zijn op zichzelf. Tenzij je een heel getraind oor hebt, kun je niet heel makkelijk de positie van de geluidskwaliteit op een geijkte meetlat bepalen. Gelukkig konden we de E3350 naast een gelijkwaardige set zetten, waarmee eventuele verschillen goed te horen zouden zijn. Voor de vergelijking hebben we de Logitech Z523 gebruikt die ook in Hype !aan bod is gekomen. Een zeer degelijke set die erg strakke geluidskwaliteit - en dat met name een goede bass - weet af te leveren. Voor het testen heb ik wat verschillende muziekstijlen uitgeprobeerd om goed te kijken wat de set nu eigenlijk kan. Naast Halo 2, mijn PC is niet zo krachtig, heb ik muziek gebruikt van Metallica, Eric Clapton en de Dire Straits.

Op het eerste \"gezicht\" lijkt er niet heel veel verschil tussen de Z523 en E3350. Het geluid is bij elke geteste muzieksoort loepzuiver en de bass is vooral ondersteunend zonder ooit overheersend te worden. Toen ik het geluid en de bass vol open draaide (doe dit overdag, je buren worden anders pisnijdig) bleef de kwaliteit erg indrukwekkend, zonder vervelende zaken als verstoringen of ruis. Zonder meer een erg goede prestatie. Duidelijk was wel dat de bass niet de kracht heeft die de Z523 heeft. Zeker bij de wat stevigere nummers merk je toch wel dat hij ondergeschikt is aan de concurrentie. Het klinkt gewoon niet helemaal vol, waardoor je niet de ervaring krijgt die je zou willen hebben. Bij veel nummers is het overigens geen probleem, maar als je fan bent van Metallica of gelijksoortige bands dan wordt dit zeker wel een probleem.

Op esthetisch gebied is de E3350 ook zeker indrukwekkend te noemen. Persoonlijk houd ik wel van het modernistische ontwerp van de set, zeker de subwoofer verstop je nu eens een keer niet, maar wil je echt op een zichtbare plek hebben. De afstandsbediening is waarschijnlijk het minst mooie punt van het systeem. Hij is weliswaar nihilistisch, een tikje retro en functioneel ontworpen, maar je kunt de bass er niet op instellen. Daarvoor moet je op een vervelende plek achter de subwoofer zitten. Dit doe je niet snel, waardoor je de bass vrijwel standaard op dezelfde kracht hebt dreunen. Dit is vrij jammer en in mijn ogen niet heel handig ontworpen. Maar dat is qua design dan ook het enige minpunt dat aan de set te ontdekken valt. De piramidestijl en ingebouwde verlichting geven het geheel een heerlijke uitstraling.

Conclusie

Ik kan hier nog aan opdreunen wat voor functionaliteiten de E3350 allemaal heeft, hoeveel vermogen de speakers leveren, wat het frequentiebereik is, maar dat zal voor de meesten overbodige informatie zijn. Het enige waar het om gaat is of dit een mooi speakersetje is dat een goede geluidskwaliteit produceert voor een redelijke prijs. Op die vraag kan ik volmondig \'ja\' antwoorden. Vrijwel alles wat de E3350 doet, doet het goed. De geluidskwaliteit is dik in orde en de vormgeving is modern en stijlvol. De plaatsing van de bassregelaar en de beperkingen van de bass zijn de enige minpunten, maar zolang je niet op zoek bent naar speakers die je metalcollectie tot hun recht laten komen merk je daar niks van.
Als je goed zoekt kun je de E3350 vinden voor een prijskaartje van €75,- a €80,-. Een redelijk prijs, zeker als je eens een keer een setje wilt dat je volledig kwijt kunt in het zicht van bezoekers. Wil je toch wat meer genieten van de bass, dan kun je beter verder kijken. Het is niet dat de kwaliteit plots slecht wordt, helemaal niet, maar er is zeker beter te krijgen als je een beetje zoekt.