Tales of Monkey Island episode 4

Dit is de vierde en daarmee een-na-laatste aflevering van de serie Tales of Monkey Island. De volledige titel van episode 4 is \"The trial and execution of Guybrush Threepwood\" dus dat voorspelt niet veel goeds voor onze wannabe piraat. Guybrush wordt tegen zijn zin teruggebracht naar Flotsam Island en zal daar terecht moeten staan voor zijn misdaden. De rechtbank is echter geen gewone rechtbank maar een piratenrechtbank en de regels wijken dan ook nogal af van de normale gang van zaken. Ondertussen heeft de Marquis zijn zinnen gezet op een ander slachtoffer voor zijn gewelddadige experimenten. Al snel moet Guybrush niet alleen zijn eigen hachje zien te redden maar ook een manier vinden om de plannen van de Marquis te dwarsbomen. Daarnaast wil hij met La Esponja Grande de door de Pox besmette piraten genezen maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt.




Guybrush moet zichzelf verdedigen in de rechtbank, en dit doet hij door aan te tonen dat getuigen liegen, getuigen om te kopen en anderszins gaten te schieten in hun aanklacht tegen hem. Omdat Guybrush zijn eigen advocaat is kan hij zich vrij over het eiland begeven op zoek naar bewijsmateriaal om zichzelf vrij te pleiten of de betrouwbaarheid van de getuigen in twijfel te trekken. Met de uiteindelijke vrijspraak van alle aanklachten is het spel echter nog lang niet afgelopen, Guybrush moet immers nog zien te voorkomen dat de Marquis zijn slachtoffer doodt en proberen met de spons een einde te maken aan de Pox-besmetting. Een zoektocht over het eiland en een hoop puzzels zijn het gevolg, maar meer over dit deel vertellen is niet mogelijk zonder het verhaal te verklappen.



Dat de aflevering zich afspeelt op hetzelfde eiland als een eerder hoofdstuk wil geenszins zeggen dat de locaties hetzelfde zijn. Zo krijgen we nu de binnenkant van de eerder gesloten Club 41 te zien en is de rechtbank nieuw. Toch voelt het geheel wat beperkt aan omdat er maar een handvol locaties te bezoeken is en de personages niet zo veel verschillende dingen te zeggen hebben als in eerdere afleveringen. Een paar van de personages zijn nieuw, een ervan is Stan die liefhebbers van de oude Monkey Islandspellen nog wel kennen. De humor die mede door Stan in het spel zit is goed gelukt. Briljant is de manier waarop Telltale een knipoog geeft naar de visuele grap die toentertijd al met Stans jasjes werd uitgehaald. Qua puzzels is The Trial and Execution of Guybrush Threepwood ook uitstekend geslaagd, er zitten een paar prachtige exemplaren in waarvoor je buiten de gebruikelijke paden moet denken. Het verhaal voelt dan weer wat minder diepgaand aan.




Conclusie
Na het uitstekende derde deel vorige maand valt deze aflevering een klein beetje tegen. Het verhaal is wat minder uitgewerkt en de locaties voelen wat beperkter aan. De puzzels en de humor zijn echter wel prima in orde en de episode is zeker de moeite waard om te spelen. Losse afleveringen kopen is in tegenstelling tot de andere Telltale-games niet mogelijk. Het hele seizoen kost 35 dollar, naast iedere maand een nieuwe aflevering om te downloaden krijg je dan de mogelijkheid om aan het eind van het seizoen tegen verzendkosten een DVD thuisgestuurd te krijgen met alle episodes erop. Een demo van het eerste hoofdstuk vind je op de website van Telltale Games