Borderlands

RPGFPS? FPSRPG? RPS? WTF?
Actiegames en RPGs zijn al jaren geen rare combinatie meer, sterker nog, het is zelfs een compleet eigen genre geworden genaamd Hack-n-Slash. First Person Shooters die gecombineerd worden met RPG-gameplay zijn wat zeldzamer, hoewel Deus Ex en Fallout 3 toch beiden bewezen dat de twee prima te combineren zijn. Deze twee games leunden echter voornamelijk op het RPG-deel, terwijl Borderlands toch meer op de FPS-poot steunt.

Dat zorgt ervoor dat het tempo er lekker in zit. Je zal in Borderlands niet uren op pad moeten gaan om een dorpje te bereiken waar een meisje woont die je hulp nodig heeft bij het terugvinden van een speelgoedpaard in het dorp waar je net vandaan kwam. Niets van dat soort geneuzel in Borderlands: elke stap levert gevaar op, achter elke steen kan een vijand zitten en een steen verderop zitten z´n vrienden die allemaal het ijzergehalte in je bloed omhoog willen krikken.

Pandora, een Vault, Claptraps en een chick
Pandora is een prachtige planeet aan de rand van de melkweg. Het zit vol met mineralen en natuurlijke grondstoffen die daar liggen te wachten op wie ze maar wil oogsten. Lang verhaal kort gemaakt: een lading bedrijven en kolonisten vertrekken naar Pandora om daar eens even snel rijk te worden. Het enige probleem is echter dat Pandora\'s rijkdommen een fabeltje blijken. Het enige dat op de planeet ontdekt wordt, zijn buitenaardse ruïnes. De bedrijven die een flinke lading stuivers hoopten te verdienen op Pandora vertrekken direct en laten de als slaven ingelijfde criminelen achter. De kolonisten blijven achter in de hoop nog waardevolle artefacten te vinden in de ruïnes.

Daar komt ook nog eens bij dat de planeet vergeven is van allerlei leuke beestjes die allemaal nogal dol zijn op mensenvlees. De kolonisten hebben het dus zwaar, maar er is hoop. Er zijn namelijk geruchten van een Vault waarbinnen allerlei buitenaardse schatten en technologie zouden liggen. Het enige team dat ooit een expeditie naar de Vault heeft ondernomen is echter door een beschermend schild weggevaagd en nu weet niemand meer waar de Vault precies ligt. De geruchten verspreiden zich echter door het universum en weten vele schatzoekers te bereiken. Jij speelt zo´n schatzoeker en je mag zelf bepalen welke klasse je speelt.

Shoot \'em up, level up
Welke klasse je kiest heeft geen invloed op de wapens die je kunt gebruiken, zoals in normale RPGs het geval is. Het enige verschil tussen de klassen is welke skilltrees en ability je tot je beschikking hebt. Het levelen uit RPGs is gebleven, maar het verbeteren van statistieken door er punten aan toe te wijzen is uit het raam gemikt. Als je een nieuw level bereikt worden al je statistieken automatisch verbeterd, je mag alleen zelf een punt aan je skilltree toewijzen. In deze skilltree kun je unique ability verbeteren, maar ook persoonlijke dingen zoals het regeneren van gezondheid of schild kun je hier verbeteren.

Gearbox heeft genoeg ervaring met shooters en de keuzes die ze hebben gemaakt betreffende welke RPG-elementen wel en welke niet in Borderlands zouden passen pakken goed uit. Het zorgt ervoor dat je niet uren bezig bent met een charactercreator, niet vooruit moet plannen met het verdelen van je statistiekpunten, maar dat je een flinke vlotte shooter hebt waar wat RPG-elementen aan toegevoegd zijn om het wat dieper te maken dan de gemiddelde shooter. Net als in de gemiddelde RPG raap je wapens, munitie en geld op tijdens je missies. De wapens die je vindt kunnen slechter zijn dan degenen die je draagt en kunnen verkocht worden bij de vele verkooppunten die Borderlands rijk is. Ze kunnen ook beter zijn en dan is verstandiger zijn om je huidige wapen om te ruilen voor de nieuwe en de oude te verkopen. Weinig onbekend materiaal voor de RPG-spelers onder ons dus. De hoeveelheid verschillende wapens die je kan vinden op Pandora is zo vreselijk groot dat je bijna je best moet doen om een wapen te vinden dat je al eens bij je gedragen hebt.

Munitie is echter een iets groter probleem. Vooral in het begin van de game spendeer je zo´n 50 kogels aan het doodvermoorden van een vijand en als je mazzel hebt krijg je er 36 kogels voor terug. Voor je op pad gaat kun je dus het beste munitie inslaan en dat gaat vrij eenvoudig. Je krijgt op je avonturen namelijk zo vreselijk veel geld, niet in de laatste plaats door de verkoop van je items, dat je echt nooit met een lege portemonnee door de woestenij van Pandora hobbelt. Sterker nog, je zult genoeg dollars verzamelen om aan het einde van de game een leuke auto van te kopen. Als de game-dollars echte dollars zouden zijn natuurlijk en dat zijn ze niet. Helaas.

Naast wapens en munitie krijg je ook schilden, granaat- en klasse-modifiers tot je beschikking. De verschillende schilden in de game hebben allemaal specifieke eigenschappen, zoals maximale capaciteit, herlaadtijd, eventuele gezondheidsregeneratie en immuniteit tegen bepaalde elementaire aanvallen zoals vuur of elektriciteit. De granaatmodifiers passen het gedrag van je granaat aan, bijvoorbeeld klevende, superstuiterende of teleporterende granaten. Elke modifier heeft zo z\'n nut, dus het ligt echt aan de speler welke je het liefste gebruikt. De klasse-modifiers zijn extreem zeldzaam en deze passen je personage aan. Zo kun je een modifier krijgen die je munitie laat regeneren, je schade per schot verhoogt of je unique ability verbetert.