Tales of Monkey Island episode 3


Dit is alweer de derde aflevering van Telltales \"Tales of Monkey Island\"-serie. Het spel begint met een korte samenvatting van de eerste twee episodes door de Voodoo Lady, waarna we terugkeren naar het schip van Guybrush, The Screaming Narwhal. Precies op dat moment wordt hij met schip en al opgeslokt door een reusachtige zeekoe, een manatee. De eerste helft van de episode speelt zich af in de mond en ingewanden van dit beest. Kapitein De Cava blijkt, net als diens bemanning, in de manatee te leven. Dat komt goed uit want Guybrush was toch al naar hem op zoek omdat de beste man meer zou weten over de remedie tegen de vloek. Die remedie is La Esponja Grande, en deze bevindt zich ergens bij de plek in de oceaan waar manatees ondeugende dingen met elkaar doen. Het dier waarin Kapitein Cava en zijn bemanning zich bevinden was hiernaar onderweg, maar door een verwonding is hij de weg kwijt en zwemt hij alleen nog rondjes. De Cava heeft een plan om het richtingsgevoel van de zeekoe te herstellen, maar het gaat nog heel lang duren voor dat ten uitvoer gebracht kan worden. De andere piraten hebben het prima naar hun zin en willen niet dat de manatee verderzwemt. Guybrush heeft geen tijd te verliezen en wil zo snel mogelijk naar La Esponja Grande om de vloek op te heffen. Voor het zover is moet hij heel wat obstakels uit de weg zien te ruimen. De tweede helft speelt zich op en onder (!) het schip af.

Lair of the Leviathan is de derde aflevering van dit seizoen, dat in totaal uit vijf afleveringen zal bestaan. Waar de vorige episode enigszins aanvoelde alsof het potentieel van de serie nog niet bereikt was, is dat nu zeker wel het geval. Er zijn een paar nieuwe omgevingen om te verkennen, en een paar nieuwe personages om te leren kennen. Deze voelen allemaal veel beter uitgewerkt aan dan in de eerdere episodes, er is echt aandacht besteed aan het uitdiepen van de karakters en je krijgt echt het gevoel dat alles klopt. Verder is er veel humor gebruikt en zijn de puzzels lekker pittig en leuk om te doen. Het gebeurde me een paar keer dat ik echt vast kwam te zitten en pas na een tijdje doorhad wat ik moest doen, waarbij dan een glimlach niet te onderdrukken was en het gevoel van \'duh, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb\'. Heerlijk! De aflevering duurt ook veel langer dan de eerste twee. Er zijn een paar momenten waarop je denkt dat je alle stukjes van de puzzel bij elkaar hebt, maar dan gebeurt er toch nog iets waardoor je weer aan de slag kan. Het voelt echter nergens kunstmatig verlengd aan, en alle puzzels zijn met logisch (maar wel \"om-het-hoekje\") denken op te lossen.

Een nadeel is nog wel de besturing, in plaats van point-and-click is gekozen voor een point-and-drag-methode waarbij je dus de muisknop ingedrukt moet houden en de cursor sleept naar de plek waar je naartoe wil lopen. Dit is wat onhandig en mede door de camerastandpunten kom je soms niet waar je had willen komen. Je kan ook met het toetsenbord lopen maar ook dat voelt minder natuurlijk aan dan point-and-click. Ook gebeurt het soms dat je een lokatie aan de rand van het scherm over het hoofd ziet. In deze aflevering zijn er gelukkig wat shortcuts toegevoegd die ervoor zorgen dat je minder ver hoeft te lopen en direct naar een ander stuk van de manatee kunt springen.



Ik heb erg genoten van Lair of the Leviathan en hoop dat ze deze kwaliteit vast kunnen houden in de laatste twee afleveringen, die in respectievelijk november en december zullen verschijnen. Dit is het echte ouderwetse Monkey Island-gevoel!