EA Sports Active

Bij gamen denk je al gauw aan op de bank hangen met een pilsje erbij. Dat pilsje kan je beter samen met de bank aan de kant zetten als je EA Sports Active (EASA) gaat spelen, want de titel is de beste omschrijving voor de gameplay van de game: actief, heel erg actief.

EASA is een personal trainer en wordt geleverd met een beenband, een rubberband en twee handvatten voor aan de rubberband. De beenband wordt bij bepaalde oefeningen gebruikt om de Nunchuck in te stoppen, zodat de game de bewegingen van je benen kan volgen. De rubberband met handvatten wordt gebruikt bij oefeningen waar je weerstand nodig hebt. Naast deze twee accessoires kun je ook het Balance Board gebruiken, als je die hebt. Het merendeel van de oefeningen maakt echter geen gebruik van het Balance Board, dus het is geen ramp als je deze niet in huis hebt.
Zoals gezegd is de game een personal trainer en deze omschrijving kan letterlijk genomen worden. Bij elke oefening krijg je instructies hoe je de oefening moet doen door een Nederlandstalige vrouw en ze vertelt er ook direct bij waar de oefening goed voor is. Zo zijn sommige oefeningen gericht op conditie, terwijl andere bepaalde spiergroepen trainen. Tijdens de oefeningen beoordeelt ze ook je tempo en moedigt ze je aan. Vooral dat laatste is erg prettig om je motivatie tijdens een zware oefening hoog te houden.

De oefeningen die je voor je kiezen krijgt zijn dezelfde soort oefeningen die je in een sportschool zou doen, waardoor het geheel nogal serieus aanvoelt. Dit is absoluut niet negatief, je koopt deze game niet om eens lekker te ontspannen, maar om aan je gezondheid te werken of deze op peil te houden. Dat dit het doel is van EASA blijkt ook wel uit andere aspecten: zo houdt het programma continu bij hoeveel calorieën je verbruikt en krijg je na afloop te zien hoeveel calorieën je verbrand zou moeten hebben. Je kan jezelf ook doelstellingen stellen en als je die weet te halen ontvang je een compliment van de trainster.
Trainen doe je door een programma te kiezen. EASA wordt geleverd met een redelijk scala aan programma\'s die je kan volgen, maar je kan ook zelf een programma samenstellen door allerlei oefeningen te kiezen. Bij deze oefeningen wordt aangegeven welk deel van je lichaam je er mee traint, dus als je je een dag alleen op bijvoorbeeld conditie wilt richten, kun je een reeks cardio-oefeningen kiezen. Terwijl je oefeningen toevoegt aan je trainingsprogramma kun je zien hoe lang je er ongeveer mee bezig zult zijn en hoeveel calorieën je zou moeten verbranden tijdens de training. Op deze manier kun je dus heel snel en heel gericht een training samenstellen die bij jou en het specifieke moment waarop je wilt trainen past.

Na afloop van een trainingssessie voel je echt dat je iets gedaan hebt, ik kreeg na elke sessie hetzelfde gevoel als na een bezoek aan de sportschool: spieren die nog natrillen, opgedroogd zweet in de bilnaad en een endorfine-\'high\'. Daarnaast bepaalt EASA je voortgang niet alleen aan de hand van je prestaties in de game, maar neemt ook allerlei bijzaken mee. In het in-game dagboek kun je aangeven wat je gegeten hebt, wat je gedronken hebt wat voor activiteiten je hebt gedaan. Stel dat je een dag niet kan fitnessen, omdat je die dag bent gaan voetballen. Dat kun je dan opgeven in de game en EASA neemt die gegevens dan mee in de berekening van je voortgang.
Helaas kent EASA nog enkele minpunten die de lol enigszins kunnen verminderen. Zo zijn de \'lateral raises\' (je armen zijwaarts omhoog bewegen met gebogen ellebogen) niet echt geschikt voor mensen die lange armen hebben. Je moet namelijk de Nunchuck in de ene en de Wiimote in de andere hand vasthouden terwijl je deze oefening doet. Het snoertje van de Nunchuck kwam in mijn geval zo\'n drie centimeter te kort om deze oefening goed uit te voeren. Ook de meegeleverde beenband heeft zo z\'n beperkingen. Niet iedereen zal de beenband om kunnen doen, voor personen met een flinke dijbeenomtrek is deze niet geschikt. Gelukkig zijn deze twee minpunten niet van toepassing op de gemiddelde persoon.

Maar dit zijn niet de enige minpunten. Grafisch had EASA een stuk beter gekund. Laten we positief beginnen, de instructievideo\'s zijn duidelijk en scherp. Ze haperen niet en de cinematografie is uitstekend. De in-game graphics zijn echter slechts afdoende, maar wanneer er zo weinig op het scherm gebeurt, mag je wel een iets hogere kwaliteit verwachten. Ook de reactie van EASA op bewegingen is niet al te denderend. Bij het uitvoeren van oefeningen registreert de game soms niet dat je echt de beweging uitvoert die je moet doen. Over het algemeen is de registratie echter prima in orde. Anders is het bij het instellen van je doelstellingen, dit doe je door een balkje te bewegen om zo je doel aan te geven. De Wiimote is echter niet nauwkeurig genoeg om dit fatsoenlijk te doen. Er zijn wel knoppen aan beide zijden van het balkje om deze te bewegen, maar dat gaat in eenheden van één en van één naar honderd gaan duurt dan ook simpelweg te lang. Een onscreen keyboard zou een betere oplossing zijn geweest.
De audio is een stuk beter gedaan, de trainster is duidelijk te horen en haar instructies en aanmoedigingen zijn een welkome streling voor het oor wanneer je met spierpijn nog zeven danspasjes moet doen. EASA voorziet ook in een lekker muziekje om naar te luisteren tijdens de training. Je kan zelf bepalen welke nummers je wel en niet wilt horen, maar de selectie is vrij mainstream gehouden, zodat de meeste mensen de complete setlist wel aan zullen houden.