Battlestations: Pacific

Aan: Generaal Luc-Morth-Ill
Van: Eke Bosman, opperbevelhebber van Japan
Onderwerp: Rapport: Battlestations: Pacific

Goedemiddag, generaal Luc-Morth-Ill.

Hierbij het door u aangevraagde rapport over Battlestations: Pacific. Het heeft wat moeite gekost; ik hoop dat u het dan ook niet erg vind dat het wat later dan verwacht aankomt. U gaf mij het bevel om de functies van Battlestations: Pacific goed te bestuderen en er mijn mening over te vertellen. Laat ik u snel een korte inleiding geven. Battlestations: Pacific komt van de fabrikant Eidos Hungary. Na het teleurstellende model van Battlestations: Midway hoopte de fabrikant nu puik werk af te leveren. Ik betwijfelde dat, maar liet me graag verrassen.

U kunt ons team (Japan) dienen of de stomme geallieerden van Amerika. Maar voordat u aan de campaign begint, beveel ik u aan om u eerst flink te verdiepen in de training grounds. Het is namelijk niet eenvoudig om het spel doodleuk op te starten en te proberen om alles te vernietigen met je bootje of vliegtuigje. Het duurt erg lang voordat u alles met uw ogen dicht kunt spelen, want ieder onderdeel heeft zijn eigen knopjes. Om meer te weten te komen over onze oorlog, kunt u even naar de Tactical Library gaan. Daarin vindt u ongelofelijk veel informatie. Maar goed, het gaat uiteindelijk over Battlestations: Pacific. Nadat u klaar bent met de training grounds, kunt u bezig gaan met de Amerikaanse of de Japanse campaign. Bij de Japanse campaign begint u meteen met de aanval op Pearl Harbour, op 7 december. Bij de Amerikaanse campaign begint u aan de Battle of the Eastern Solomons, bij de Solomon Islands. In totaal zijn er 28 verschillende missies, generaal Luc-Morth-Ill.

Het gaat natuurlijk ook om de vervoersmiddelen waarover u beschikt. En dat zijn niet de minste. Kamikaze-vliegtuigen, bommenwerpers, onderzeeërs en nog veel meer. Er zijn meer dan honderd verschillende eenheden die u kunt gebruiken. Wanneer u uw voertuig hebt gekozen, kunt u lekker aan de slag. Maar dat is het niet enige, generaal. Simpelweg in uw eentje de Amerikanen vernietigen kan natuurlijk niet, dus u moet uw medestrijders ook commanderen en dat is het belangrijkste van Battlestations: Pacific. Het draait tenslotte allemaal om de strategie die u uitvoert, niet om uw perfecte, geile vliegskills. U kunt overigens wisselen van voertuig. Bent u uw vliegtuigje beu, switch dan even snel naar de onderzeeër. Dat is ook best leuk. Alleen moet u veel geduld hebben, want het gaat allemaal erg traag (net als bij schepen) en u moet goed kunnen navigeren. Het wordt wel snel eentonig, maar voor de liefhebbers is dit een geweldig hebbedingetje.

Oh, het is trouwens niet zeker of we Pearl Harbour wel plat krijgen. Want we kunnen de (toekomstige) geschiedenis veranderen. De Amerikanen kunnen ons tegenhouden, of wij kunnen de oorlog winnen. Het kan allemaal. Daarom blijft het einde onvoorspelbaar, omdat u als Japanner niet weet of u wel, of niet de oorlog gaat winnen. Ook al staat het in de geschiedenisboeken van 2000 al vast, wij kunnen er nu wat aan doen.
Qua besturing gaat het allemaal erg lekker. De schepen varen wel oké, maar de besturing van de vliegtuigen is prima. Het is natuurlijk even wennen, maar na een tijdje is het erg goed. Het is vaak bij andere vliegtuigspellen zo dat de besturing erg bagger is. Maar daar hoeft u hier niet voor te vrezen, generaal. Mocht u gewend zijn aan de besturing en het spel, dan kunt u natuurlijk uw talent vergelijken met die van iemand uit pakweg Rusland. Volgens mij wint Rusland wel een keer van Nederland tijdens een EK, dus nu kunnen we ze alvast terugpakken. Er zijn vijf nieuwe online modes met ieder haar eigen doel. Alleen verveelt het wel na een tijdje, het blijft niet voor altijd leuk.

Er is echter één groot minpunt, generaal. U denkt nu dat het een goed model is, maar ik weet niet of alle soldaten dit wel kunnen gebruiken. Niet alle soldaten zullen het fijn vinden en uw smaak moet goed passen bij dit model. Het is namelijk erg uitgebreid en dus zal de soldaat die een lekker schietding verwacht, snel teleurgesteld raken. Het spijt me dat het zo is, generaal. Maar alleen de elites kunnen dit gebruiken. Grafisch gezien ziet het er wel oké uit, maar er zijn soms wel momenten waarvan u denkt: dat is best lelijk. Geluidstechnisch klinkt het als een nieuwe motor, lekker verfrissend dus.