Buzz! De slimste van Nederland

Jarenlang werden de televisiezenders gedomineerd door spelletjes en quizzen. Dit is ook al een tijdje mogelijk met verschillende games op de consoles, waarvan Buzz! toch eigenlijk wel de meest bekende is. Het tweede PS3-deel van Buzz! is nu verschenen met Buzz! De slimste van Nederland. Wat is er verbeterd, veranderd en is Buzz nog steeds zo irritant als in de vorige delen?

De Buzz!-serie gaat al een tijdje mee. Het begon op de Playstation 2 en sinds vorig jaar kunnen we ook buzzen op de Playstation 3. Het concept van Buzz! is erg simpel. Jij en drie vrienden of familieleden pakken de bekende speciale controller op en moeten hiermee zoveel mogelijk vragen beantwoorden. Hierbij is het belangrijk snel, slim maar ook gemeen te zijn. De hele game is helemaal opgezet als een televisie-show met de soms grappige maar vaak irritante presentator Buzz. Met de komst van de serie naar de Playstation 3 zijn er veel dingen verbeterd en ook toegevoegd, zoals de mogelijkheid om nieuwe vragen te downloaden via het Playstation network, online tegen andere mensen te spelen, draadloze buzzers en een veel betere presentatie..




Met deze nieuwe versie die in de winkels te krijgen is had ik dan ook meer verwacht dan alleen wat nieuwe vragen. Toch is dit precies dezelfde game als ik in juli al heb gereviewd met alleen nieuwe vragen. De opzet van de show is precies hetzelfde met dezelfde ronden en dezelfde karakters. Voor de kenner zijn er een paar subtiele details zoals de grote Nederlandse vlaggen in de studio en de prijzen die aan het einde van de game aan de winnaar worden uitgereikt, maar dit is lang geen reden genoeg om een nieuwe game voor te kopen. De nieuwe vragen zijn het enige nieuwe aan de game. Er zijn een paar nieuwe categorieën zoals de grabbelton-categorie en er zitten 4000 nieuwe vragen in de game van sport tot muziek en van film tot wetenschap. Toch had ik, als ik de naam van de game in mijn achterhoofd hou, verwacht dat de game meer over Nederland zou gaan. In plaats daarvan krijgen we gewoon dezelfde soort vragen als in de vorige Buzz!-games. Ook zal het sommigen opvallen dat er veel meer foto-vragen in de game zitten. Dit zijn vragen die beantwoord moeten worden door het kijken naar een foto. Deze zijn een stuk lastiger dan de normale vragen.



Tijdens het spelen van Buzz! slimste van Nederland kreeg ik de hele tijd het gevoel de vorige game te spelen. Dit is absoluut geen slecht iets want de vorige game was zeer vermakelijk, maar het viel me toch een beetje tegen. Deze game is net als zijn voorganger te krijgen met vier draadloze Buzzers die, net als in de vorige game, erg goed werken. Toch is de vraag of deze game het aankopen waard is. Buzz! Quiz TV, die al bijna een jaar uit is, heeft namelijk meer vragen en is in elk ander opzicht hetzelfde als deze game. Ook als je die game al hebt is er eigenlijk geen reden om deze erbij te kopen. Het is leuk om de nieuwe vragen te spelen maar je zult altijd een keuze moeten maken welke game je wilt spelen met je familie en vrienden omdat het niet mogelijk is om vragen van de ene game naar de andere te exporteren en je dus nooit één grote vragen-poel van 9000 vragen kunt hebben. Ik vraag me dan ook af waarom deze game niet als Downloadable Content voor Buzz! Quiz TV is verschenen.