Fallout 3

Het is zover. Wellicht heb je de game al gekocht. Fallout 3 is onlangs uitgekomen en de hype rondom de game is ongelofelijk groot. Wat wil je ook, als de ontwikkelaar van het goed ontvangen Oblivion de nieuwste Fallout-game maakt? Of vond je Oblivion na vijf uur geen reet meer aan, maar je bent toch benieuwd naar Bethesda\'s nieuwe game? Bethesda Softworks is inmiddels zeer geliefd bij wat gamers, maar kunnen ze de hype waarmaken? Persoonlijk heb ik helemaal niets met hypes en daarover wil ik dus mijn ei nog even kwijt.

Het is me dit en vorig jaar opgevallen dat veel van de ‘grote’ games mij best tegenvielen. Ze waren allemaal erg goed, maar waren in mijn ogen geen van allen de games waar je over vijf jaar nog geweldige herinneringen aan hebt. Neem bijvoorbeeld Grand Theft Auto IV, een prachtige game. Ik heb er ontzettend veel van genoten, maar op het moment van schrijven speel ik het spel niet meer. Misschien zijn er nog wat gamers die het spel he-le-maal geweldig vinden. Dat neem ik hen niet kwalijk, integendeel. Een voorbeeld van een game die ik zelf écht goed vond was Grand Theft Auto: Vice City. Met name de sfeer van dat spel was zó beslissend dat deze game zijn hype wél kon waarmaken. De jaren ’80 setting en de muziek waren écht geweldig om mee te maken. Er zijn vast meer games die een gamer nog speelt en er nog steeds geweldige herinneringen aan heeft. Enfin, ik was dus niet echt gehyped door Fallout 3. Oblivion was voor mij een prachtige game, maar Fallout 3 zou volgens Bethesda een andere game moeten worden. Aan Fallout 3 de taak om zijn hype te waarmaken.

Al in het begin van Fallout 3 werd ik aardig verrast. Veel aspecten uit Oblivion zie je in Fallout 3 terug, maar dat is niet bijzonder. Het maken van je eigen character gaat dus à la Oblivion en zo heb je een character gemaakt die best veel op mij lijkt. Een ongelofelijk knappe man, dus. Ik kom ‘uit m’n moeder’ en helaas overlijdt mijn moeder bij de bevalling. Goed, meteen één trauma voor mezelf. Dat merk ik gelukkig niet aan mijn papa, die houdt nog wel van me. Een jaar later (in de game, duh) moest ik van papa leren lopen. Dat ging aardig en erg leuk. Naast het leren lopen leerde ik ook de andere basismanieren van Fallout 3 (voorwerpen gebruiken, schieten, etcetera), je kreeg al snel in de gaten hoe het spel werkte. Een heel originele manier van een tutorial, heel verrassend. Enfin, het verhaal. Je zit in een nucleaire bunker genaamd Vault 101 en daar word je geboren en daar sterf je. Je komt er dus nooit uit. 200 jaar geleden (in 2077) is er een oorlog uitgebroken die de hele wereld heeft verwoest. Wanneer je zestien wordt, breekt de hel los. De \'Overseer\' van Vault 101 wil jou vermoorden en je vader verdwijnt ook nog. Je besluit om je vader achterna te gaan, in de hoop dat je hem ooit weer terug zult vinden.

Op een gegeven moment krijg je al te maken met de dilemma’s. Als je je goed hebt ingelezen, weet je dat je in Fallout 3 kunt kiezen uit de goodside en de evilside. Al op je 10e verjaardag kun je tegen je oma zeggen dat haar cadeau flut is en dat ze moet oprotten. Of je bent heel spontaan en zegt: “dankuwel oma!” Je kunt nog veel meer van dat soort dilemma\'s verwachten. Eenmaal buiten proef je de sfeer die ik ook onderging in Oblivion, toen je de grot uitkwam. Geweldige omgevingen, ik ga expres op een heuveltje staan om even van het uitzicht te genieten. Ondanks de apocalyptische omgeving en de ongelofelijke verwoestingen blijft het uitzicht prachtig. Honderden meters verderop zie ik het stadje Megaton.

In Megaton krijg je meteen te maken met een heel groot dilemma: in het midden van de stad bevindt zich een nucleaire bom. De sheriff van het stadje vraagt je om de bom te ontmantelen, terwijl een freaky persoon je vraagt om de bom te laten exploderen. De keuze is meteen aan jou. Ik heb hem laten ontmantelen. Het grappige is dat deze beslissing meteen je storyline enorm beïnvloedt. Zo had iemand die ik ken de stad laten exploderen en hij was dus met iets heel anders bezig dan ik. Continu krijg je te maken met moeilijke keuzes. Een oud, zielig mannetje water geven? Nah, ik schiet hem liever door z’n kop. Dat maakt Fallout 3 erg leuk en ik denk er nu al over om na het uitspelen opnieuw te beginnen met dit spel. Dan wil ik wel het stadje Megaton opblazen en het oude mannetje wél water geven.