Mario Party DS

De Mario Party franchise is een bekende party game franchise op de consoles van Nintendo. Eerst op de Nintendo 64, toen op de GameCube, GameBoy Advance en Wii. Nu is dit feest ook verhuisd naar de Nintendo DS. Of het feestgevoel ook goed over is gezet naar deze handheld is nog maar de vraag.

Voor diegene die het op één of andere manier allemaal hebben gemist: Mario Party is ganzenborden met mini-games. De spelers rollen om de beurt wat digitale dobbelstenen en zetten stapjes vooruit op het spelbord. Als iedereen aan de beurt is geweest wordt er een mini-game gespeeld met alle spelers. In de DS versie speel je altijd met vier personen. Als er spelers te weinig zijn wordt de AI ingezet.



Ook Mario Party DS zit vol bizarre mini games

Op de DS is deze succesformule natuurlijk niet aangepast. Ook in deze versie kiest elke speler zijn favoriete karakter uit de Mario franchise, en het spel kan beginnen. Gelijk maar het goede nieuws: in een spel van deze omvang zou je misschien dertig mini games verwachten. Maar de heren bij Nintendo zijn er in geslaagd om er maar liefst zeventig in te stoppen. Kwantiteit zegt uiteraard weinig, maar ook hier stelt Mario Party DS niet teleur. De spellen zijn -op een paar uitzonderingen na- goed uitgewerkt, en sommige zijn zelfs lichtelijk geniaal te noemen. Zo is er een doolhof spel waar je zo snel mogelijk fotos van alle spelers moet maken, en zijn er bizarre games zoals balanceren op een gebraden stuk vlees, of het omblazen van Whomps door in de microfoon te blazen. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de stylus, maar ook van de ouderwetse knoppen. Om de hoeveelheid vreemde blikken te beperken kan je er voor kiezen om de games met de microfoon uit te schakelen.
Jammer genoeg zitten er ook echte missers tussen, sommige games zijn volledig op geluk gebaseerd, en anderen zijn gewoon frustrerend door de controls. Desondanks zijn alle mini games goed afgewerkt met 3D achtergronden, leuke graphics en een passende stijl. Niets mis mee dus. Ook zijn er van de meeste games meerdere versies met vier spelers tegen elkaar, 2v2 of 1v3 gameplay.


De bekende Mario Party speelborden

Hoewel je de mini-games ook los kan spelen, zijn er uiteraard weer speelborden om je op uit te leven. Vijf in totaal. De borden zelf zijn leuk uitgewerkt, met echte Mario thema\'s zoals Toadette\'s music room en een Donky Kong level, compleet met rollende tonnen. Het doel bij deze borden is het kopen van zo veel mogelijk sterren. Hiervoor moet de speler eerst op het ster-vakje komen, en genoeg geld hebben om er één te kopen. Zodra er een ster is aangeschaft verspringt het ster-vakje naar een nieuwe lokatie op het bord. Naast de mini-games kan de speler ook geld en sterren verdienen door vallen voor andere spelers te zetten. Door in winkel-vakjes items te kopen kan je andere spelers dwarszitten en sneller het ster-vakje bereiken. Een nadeel van vooral de eerste borden is dat je eigenlijk door toeval wint of verliest. Zelfs tegen de AI op easy kan je nog verliezen als jij net steeds de verkeerde route over het bord kiest, en steeds het ster-vakje misloopt.